Cum e, de fapt, activitatea sportivă sprijinită de primării

Din ciclul „băi, ești în campanie electorală, ce tot critici”, discutăm azi despre activitatea sportivă și cum este ea sprijinită din banii publici.

Am descoprit un lucru bizar, unul din membrii asociației sportive care folosește brandul FC Brașov pentru echipa de fotbal ce va retrograda în liga a 3-a în curând este „Serviciul Public de Termoficare Brașov”. Această idee este atât de cretină încât oamenii obișnuiți nici nu o pot sesiza, e cam cum un cimpanzeu ar vedea teorema lui Fermat.

Decizia a fost luată de majoritatea consilierilor USR și PNL din Consiliul Local Brașov, pe vremea când erau prieteni. Nu e vina primarului. El doar a pus la dispoziție asociația sportivă din care făcea parte el și femeia lui, apartamentul moștenit de el ca sediu pentru noul club și l-a chemat pe un băiat pe care-l știe el de la curling să facă parte din noua asociație sportivă care se ocupă de fotbal.

Partea asta de matrapazlâcuri e neimportantă, important este altceva. Teoretic primăriile trebuie să susțină activitatea sportivă, pentru că sportul este bun. Multe primării au un club sportiv al municipalității, cu diverse discipline sportive. Cum funcționează acest club?

– Dacă-ți trimiți copilul la sport plătești taxă de înscriere și apoi de cursuri, lunar;
– Echipamentul sportiv îl cumperi tu;
– Deplasările și cantonamentele le plătești tu;

Ce plătește primăria? Ei, teoretic, ea plătește profesorii de sport și asigură întreținerea bazelor sportive. În realitate, peste 80% din fonduri se duc pe plata sportivilor profesioniști (fază reală, o știu de la un tip care a făcut audit la un club de-ăsta municipal). Aceștia pot fi în hadbal, fotbal sau volei, în general sporturi de echipă.

Cazul cel mai vizibil e la București, unde există o echipă de handbal susținută de municipalitate cu unele din cele mai bune jucătoare ale lumii. Ca să ții jucătoarele alea aici, trebuie să le dai unele din cele mai bune salarii din lume, nu-i așa? Rămâne doar să te întrebi de ce primăria plătește pentru așa ceva.

În fine, ideea e că, în esență, cluburile municipalității nu sunt altceva decât cluburi private de sport finanțate de la bugetul public. Aceste cluburi nu promovează sau încurajează sportul, ci fac biznisuri pe principiul „dă bine la brand să câștigăm Cupa Campionilor Europeni la sportul X”. Sau cel puțin așa crede cimpanzeul obișnuit, ăla care nu vede o problemă în „Serviciul Public de Termoficare” implicat la echipa de fotbal cu piciorul. În realitate, ăia de dincolo s-ar putea întreba dacă nu suntem în continuare țară sovietică în care investim bani în sport să facem imagine, să nu se vadă gropile și sărăcia.

În principiu, ce ne-ar interesa pe noi, ca cetățeni, ar fi următoarea schemă:

– Dai copilul la sport la clubul municipalității gratis. Părintele nu plătește taxe, cursuri și antrenamente;
– Dai un set de echipament gratis la ăla care se înscrie, îi tot dai echipament pe măsură ce crește, tot gratis. Sigur, e posibil să vină o singură dată și să fugă cu echipamentul, și ce? O să ai orașul plin de copii îmbrăcați cu treningul cu sigla clubului sportiv al municipalității, ăsta-i branding.
– Cantonamente și alte scamatorii se plătesc tot de primărie;
– Nu mai finanțezi, sub nicio formă, sportivi profesioniști;
– Îți faci niște baze sportive, ale orașului, sau le pui la punct pe cele pe care le ai, și le dai privaților pentru evenimente doar pe comision din vânzarea de bilete: mai exact, oamenii tăi taie biletele la intrare, să nu facă ăia scheme. Fără gratuități pentru primari, consilier, angajați primărie că nu ajută la nimic.

Practic, ajuți sportul, atât cel amator (foarte important) cât și cel profesionist, prin facilități.

Acuma, nu știu ce municipalitate ar face asta de bună-voie, probabil trebuie o legislație națională. În aia ar trebui incluse și niște limite bugetare, cumva, cam ce procent din banii publici pot intra în așa ceva. Să zicem 5%. Ca să nu ne trezim cu localități care angajează împrumuturi enorme ca să construiască un stadion de fotbal sau cine știe ce complex sportiv.

P. S. Presupun că știm cu toții de ce nu se dă liber la elevi, sau în general, oricui, să practice sporturi prin curțile școlilor pe terenurile alea (contra unei sume simbolice, să zicem 1 leu de persoană). Că sunt șmenuri pe care le au directorii de școli, primarii, consilierii, să închirieze alea pe bani. Practic, fac afaceri cu bani publici. Localitățile (pentru că ele fac investițiile în școli) investesc pentru a sprijini afaceri private pe bază de sport. Ceea ce înseamnă că scopul final al manevrei este, repet, biznisul, nu sprijinirea sportului.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

35 comentarii

  1. Foarte corect. Dan Masca fondatorul partidul oamenilor liberi spune asta de vreo 10 ani oficial politic plus ani de zilr inainte persoana fizica.

    Dar nu are mai mult de 10-12% din voturi nicicand…. ca cetateanul de rand se bucura ca rata la porumb cand vede vreo vedeta sportiva local.

    De bine de rau in mures nu mai avem cluburi cu profesionisti sustinute de primari3 de ceva vreme… ceea ce e bine.

    10
    • @mihai – cum sa nu avem, pai exista CSM Tg Mures care are ramuri de fotbal, baschet, etc. Asta e clubul primariei finantat din banii contribuabililor.

      Ce spune Masca de 10 ani a mai zis-o si zilele trecute la TVR https://www.youtube.com/watch?v=JNW_kTdjvIY

      Lucruri de bun simt si solutii practice pentru cine are rabdare

      00
    • CSM Tg Mures nu e finantat din buget local? Echipa de baschet e in Liga 1. La fotbal nu stiu exact care e stadiul actual. Dar bani se tot cheltuie.
      Pe 2021 au avut buget de 9 milioane de lei.

      00
  2. Aproape ai dreptate completa, dar practic, in acest fel poti obtine maxim o participare masiva la activitati sportive ale copiilor si un hard-stop la 17-18 ani ca deh, bac, munca. In absenta unei distorsionari a pietei din partea statului pe partea de cluburi sportive, sportul profesionist nu poate exista, cel putin nu in Romania. Ce motivatie sa ai sa dai bani de acasa unui sportiv ca sa fie doar sportiv, mai ales intr-o piata ca Romania unde nu poti vinde tricouri, bilete sau mai stiu eu ce? Sigur, se poate veni cu o legislatie favorabila sportului profesionist, dar ea va fi abuzata de aceiasi oameni care abuzeaza acum de stat. In plus, aceeasi legislatie va trebui aplicata uniform la fotbal, karate shotokaryu sau table si nu cred ca ar fi usor.

    00
    • NOU
      #5

      si care e problema sa nu existe decat sport neprofesionist si toata lumea sa poata sa practice sport? e mai bine pentru tineri sa se uite la un meci sau sa joace ei?

      00
    • @Ivan Drago, statul nu ar trebui să se implice în „sport profesionist”, că nu ăsta e scopul lui. Tu, stat, vrei să determini cât mai mulți oameni din populația generală să practice diverse sporturi la nivel de amator pentru mișcare și pentru beneficiile pe care le aduce mișcarea sănătății, că așa îți reduci cheltuielile cu diversele boli care pot fi prevenite/ameliorate prin sport.

      Faptul că statul dă sponsorizări din care se plătesc salarii de mii de euro salarii unor fotbaliști din divizia a doua e aberant și nu ar trebui să existe.

      00
    • NOU
      #7

      Daca nu au la ce meciuri să se uite vor ajunge sa nu se mai joace nici ei.
      Sportul profesionist este motorul pentru sportul amator. Daca atunci când ești mic nu îl vezi/auzi de Hagi, și nu îți dorești cumva sa fii ca el, motivația de a bate mingea nu va fi aceeași.
      La fel, daca nu exista exemple pe care antrenorii le pot folosi se pierde o importanta parte din motivarea copiilor care se apuca de sport.

      00
    • Antrenorii aia angajati la stat fac ce fac toti functionarii. Promoveaza jucatorii in functie de pile si spaga. Cam asta se intampla acum la cluburile de stat. O solutie ar fi sa se finanteze cluburile private, finantare care sa vina la pachet cu anumite tinte de atins.

      00
    • @RaduN zi-mi te rog islandezii ce Hagi au avut in istoria lor de si cam ce alti idoli au avut jucatorii care au ajuns in sferturile de finala la Euro2016? Ca noi am tot avut idoli si-am prins locul 4 in grupe cu brio.

      00
    • @Ivan Drago,

      dacă faci sport, chiar și amator, de plăcere, timp de vreo 11 ani, de la 7 la 18 ani, ai mari șanse:
      – să nu ai mari probleme cu sănătatea (să fii un copil obez, să mergi ca un handicapat etc)
      – să socializezi
      – înveți, la sporturile de echipă, cum să lucrezi în echipă
      – indiferent de meseria pe care o vei practica în viitor, te va ajuta să fii mai bun: obosești mai ușor, indiferent de viciile pe care le vei dobândi mai târziu
      – înveți să fii rezistent la miștouri și glume proaste și chiar să le practici.
      – dobândești un zâmbet irezistibil.

      Ca să nu mai spunem că s-ar putea să fțui mai ușor și să dureze.

      00
    • >>Sportul profesionist este motorul pentru sportul amator

      https://www.gaa.ie/ prin regulament are numai jucatori amatori si umple an de an un stadion de 80 de mii de locuri intr-o tara cat 1/4 din romania si e mai popular decat fotbalul si rugby-ul si restul de sporturi profesioniste impreuna.

      00
    • rady – exact islanda ti-ai gasit-o ca exemplu? Tara aia in care statu a bagat o gramada de bani in sport?
      Bine, aia fac fix ce zice mai sus eftimie. Mult sport amator -> sport de performanta.

      00
    • Islanda e, asa cum zicea si Dan Masca, un exemplu foarte bun de tara care nu a excelat vreodata in fotbal iar la un moment dat statul a bagat bani in sportul de masa prin crearea de terenuri de sport in FIECARE comunitate in mod egal si acordarea de vouchere fiecarui copil care ar fi vrut sa faca sport. Cum poti sa incurajezi mai bine dezvoltarea sportului daca nu asa? Noi tinem curtile scolilor si terenurile de sport care sunt ale intregului oras inchise si platim cu mii si zeci de mii de euro de la bugetul local straini sa „faca performanta pentru oras”. Dupa care ne plangem in fiecare an de performantele echipelor nationale in competitiile internationale.

      00
  3. NOU
    #14

    Se mai poate adauga ca de facto sprijinul administratiei publice pt sport duce invariabil la distrugerea sportului prin concurenta neloiala. Echipa care primeste cei mai multi bani de la stat castiga. Toate meciurile sunt doar un pretext sa se mute niste bani publici in buzunare private conectate la cativa politicieni. Cand va bucurati de stadioane noi si echipe profestioniste sprijinite de primarii sau de stat, va bucurati de fapt ca nu sunt bani pentru echipament sportiv pentru copii, mingi si terenuri de sport in scoli ca sa nu mai vorbesc de apa calda, sapun si hartie igienica in scoli.

    00
    • Concurența neloială te motivează să o distrugi prin înființarea unei alte concurențe neloiale. Cel mai bun să câștige!

      00
    • @Clark

      Da sigur, ce fain e să jucăm ping pong pe banii altora, aka taxe și impozite.

      00
    • E loc și pentru săpun, si pentru performanța, și pentru pasta de Dinți și apa calda. E loc pentru toate. Important e sa nu ne cacam pe noi in timp ce dorim sa dam intransigenți și inteligenti. Hai sa ne ștergem la cur chiar acum toată țara. Copii, ce facem acum? Acum ne ștergem la cur! Bravo, copii!

      00
  4. Sunt de acord cu bazele sportive dar nu si cu gratuitatile. Gratuitatile (aka cantonament si echipament gratuit) vin daca sportivul are performante. Iar gratuitatea pe atrenament iarasi nu-i chiar ok precum toate lucrurile gratuite din lume. Le duce valoarea in derizoriu.

    Echipele de profesionisti trebuie sustinute logistic de autoritati in sporturile in care ROI-ul nu e chiar o chestie ce se si intampla (vezi handbal). Partea cu CSM-ul mi se pare una din povestile de succes, adica s-au investit bani si au venit si rezultate. Profesionistii astia pot servi drept sursa de inspiratie tinerilor ce sa se apuce mai abitir de sport cand vad ca se poate. Nu sa tot facem sport la nivel de curtea scolii.

    Evident c-ar fi mai bine sa fie ca la Cluj unde echipa de baschet e sponsorizata de BT, dar no, nu in fiecare oras ai sediul central al unei banci sau un Sebastian Ghita :)

    Deci antrenament, cantonament si echipament gratis, dam la aia la care merita :)

    00
    • NOU
      #19

      Unde se face sport in Romania in curtea scolii? exact aia ar fi ideal.

      Copii in Romania nu fac sport ca nu au de unde. Nu au de unde pentru ca nu sunt bani. Nu sunt bani pentru ca multi considera ca e mai bine pentru copii romani sa se uite la meci (? serios cati copii merg pe stadion?) televizor si sa citeasca in ziare despre ce bine joaca echipa profesionista cu jucatori profesionisti din strainatate.

      Alta ideea imbecila cum ca e importat pentru copii sa se uite la meciuri profesioniste jucate de echipa locala cu jucatori straini..Daca tot ma uit la televizor de ce sa nu ma uit la echipe cum e Barcelona, Liverpool.. care toate sunt echipe private. Nu e echipa Ministerului Jandarmeriei din Spania si echipa gara Liverpool sprijinita de primarie.

      00
    • NOU
      #20

      deocamdata se dau 1.500.000 de euro /sezon pentru FC Brașov, echipa profesionista. In plus e finantata baza sportiva. Un echipament complet pentru un copil e maxim 100 eur. Asta ar inseamna echipament sportiv gratuit pentru 15.000 copii. In fiecare an! Comparat cu maxim 50 de sportivi profesionisti ce beneficiaza de banii astia.

      00
    • Partea cu CSM-ul mi se pare una din povestile de succes, adica s-au investit bani si au venit si rezultate.

      Ce se mai bucura bucurestenii care si-au dat apa calda din calorifere pentru niste proaste care se fac de ras in fata unui club cu un buget de 4 ori mai mic finantat din surse private. Mare succes.

      00
  5. Ai uitat sa mentionezi un lucru in articol: cluburile respective reprezinta solutia ideala pentru sifonat banii publici, ai unde angaja pile politice, ai unde organiza mese, etc…..si e de fapt metoda perfecta de a se simti primarul si consiliul un fel de becali.

    Cel mai corect ar fi ca fiecare primarie sa investeasca/construiasca in facilitati sportive ce pot fi accesibile sportului de masa, si subventiile sa fie adresate celor din comunitatea respectiva. Ar trebui sa construiasca piscine, in care cei cu buletin din orasul respectiv sa aiba tarife reduse, ar trebui ca toti copiii de varsta scolara sa mearga la cursuri de inot subventionate de primarie.
    Sincer, ma lasa rece performantele unor cluburi ca SCM Bucuresti, sau chestia aia de fotbal platita de armata-adica tot de la buget, atata timp cat in toate orasele sunt copii obezi, care si daca vor, nu au unde sa faca sport.
    Prin lege ar trebui interzisa finantarea cluburilor profesioniste din bugetele locale, si obligatoriu banii sa fie distribuiti doar pentru activitati ce privesc sportul de masa.

    00
  6. da, suna ok cu cateva mici modificari.

    fara bani de la stat pentru profesionisti. astia pot sa traiasca bine mersi si din veniturile culuburilor la care joaca (venituri adunate de la meciuri, sponsorizari si „socios”), precum si din prestatii particulare, cu facturi si restul prevederilor legale.

    gratuitatea pentru tineret se acorda doar pentru performante deosebite, cazuri sociale sau sponsorizari de la cluburi. in rest abonament modic. echipamentul ala chiar daca e „branding” nu e gratis. ar putea fi totusi oferit gratuit tot de cluburi din veniturile proprii.

    locatiile utilizate pot fi construite si administrate de stat dar cluburile platesc chirie si evenimentele sunt la randul lor administrate de stat, pentru ca cluburile sa nu poata face magarii cu incasarile.

    si cea mai importanta modificare, hai sa inlocuim „cluburi sportive” cu „biserici” daca
    tot vorbim de administratia aiuritoare a fondurilor publice.

    00
  7. Stai linistit ca e mai complicat. :) Primariile dau bani, dau bani si consiliile judetene(directia de sport), mai da si Ministerul Tineretului si Sportului. Pe deasupra nu-i controleaza nimeni. E o nebuloasa acolo si o armata de antrenori si sportivi de mana a doua traiesc binisor. Copiii da-i in paula…

    00
    • NOU
      #25

      exact, sa vedem daca Tolontan poate sa faca un tabel cu cati bani se duc in fiecare an pe sportul profesionist finantat de stat si cate scoli se pot construi in fiecare an din banii astia. Cu o comparatie intre beneficiari – numarul de sportivi profesionisti, antrenori etc si numarul de copii.

      doar inutilul Minister al Sporturilor a scos din buzunarul platitorilor de taxe si impozite undeva pe la 350-400 milioane de eur in 3 ani. Inca 300 milioane eur in 3 ani de la primarii si CJ. In 10 ani 1 miliard de euro au fost platiti ca sa poata copii sa se inspire sa faca sport? Inspira si expira copii de 1 miliard de euro la fiecare 10 ani in timp ce nu au piste de alergare, parcuri, terenuri publice de sport.

      2019 658.046.000 lei
      2020 570.507.000 lei
      2021 543.000.000 lei

      00
  8. Doua motive sunt la baza sportului „sprijinit” de autoritati locale (si unele mai centrale, de altfel):
    1- bine-cunoscuta „forma fara fond” tipica Romaniei de la infiintarea ei- un popor de cardiaci, diabetici, supraponderali, care se automedicamenteaza la greu cu toate tampeniile, se simte mai sanatos cand se uita la Mihnea, Fane sau Abdullah cum fug dupa o minge pe un salariu dublu decat cel mediu pe economie (platit din banii care ar trebui sa ii niveleze canalele)
    2- cel mai simplu de sifonat bani publici- sportivi platiti pe hartie (apoi sportivul mai baga inapoi la cine trebuie sau nici nu isi primeste totul), mai iasa si o tranteala la pariuri, o sleahta de Nea X-ulica si Mister care is platiti de autoritati si actioneaza ca agenti electorali…

    00
  9. Foarte corect, aici e unul dintre cazurile in care sunt de acord cu preacuviosul, municipalitatile ar trebui sa finanteze sportul de masa si juniorii, iar sportul profesionist doar prin facilitati si ocazional prin premii. La noi, pana si la fotbal care e cel mai banos sport, peste jumatate din echipele din prima liga sunt finantate direct de bani publici, ori de la primarii ori de la consilii judetene ori de la regii autonome.

    Eu, de exemplu la Iasi, n-am niciun interes ca primaria sa bage cateva milioane de euro pe an intr-un club profesionist (asta se nimereste a fi si slab), cand orasul arata in halul in care arata si cand sunt probleme mult mai mari de rezolvat. In plus, in echipa erau foarte putini jucatori locali, multi fiind straini. Cand o fi ca prin Norvegia sau nu stiu unde ca orasul nu mai are ce sa faca cu banii ca-s prea multi, as fi de acord sa le dea cateva milioane si la sporturile de echipa.

    Prin tarile civilizate in care am locuit (de exemplu Finlanda), primaria se ocupa de faciltati (iarna se ocupa de patinoare, piste de ski fond, vara erau terenuri de tenis, fotbal, parcuri de frisbee golf si altele disponibile gratuit, iar cu plata tinea salile de sport, bazinele de inot, stadionul si patinoarul pentru hochei), iar de echipele locale se ocupau niste firmulite locale (unde am fost eu doar aia de baschet era de prima liga si mai castiga campionate, o tinea un fel de Dedeman a Finlandei), echipele functionand ca asociatii separate cu consiliu de administratie si tot ce trebuie.

    Ce a uitat prefericitul Eftimie sa mentioneze insa, e ca sportul (ca si biserica de altfel), e un mod foarte eficient de a sifona bani publici. De exemplu, in orasul meu natal Suceava, seful clubului de fotbal e fiul contabilului primariei care stia din timpul facultatii ca tata o sa il puna sef acolo. Apoi, e foarte simplu sa mai pui niste rude sau trepadusi prin consiliul de administratie si eventual sa le mai votezi bonusuri, iar cu jucatorii e usor sa le pui niste bani pe contract si sa le dai alti bani in mana, restul sa mearga la cine trebuie.

    00
  10. sportul profesionist si fotbalul (cat e el de) profesionist sunt doua lucruri FOARTE DIFERITE in Romania!

    00
  11. Banii de la primarii ca banii de la primarii, dar are echipa de fotbal fucking armata, cu buget direct de la Mapn. Pe primar, de bine de rau, nu-l mai alegi tura viitoare daca te superi pe el ca da banii pe circ; dar pe Dancu cum il dai afara? Steaua e de fapt o unitate militara, cu comandant si chestii, no joke.

    00
  12. Bun clickbait-ul cu tipa. :)

    00
  13. ..si la Brasov nu exista o pista de alergare deschisa populatiei, una! Daca vrei sa alergi fara sa te calce masinile trebuie sa te duci n Sf.Gheorghe sau Fagaras 😔

    00
    • NOU
      #33

      nu ai auzit ca cel mai important sa finanteze echipele profesioniste sa te inspire sa alergi? asta lipseste. poate nu esti inspirat destul si atunci trebuie sa creasca bugetul pentru echipele pro-fe-si-o-ni-ste!

      00
  14. La mine inca a ramas treaba asta cu gardurile la romani. Si e vorba si de sport. Eu am dat bacu si la sport desi sunt tocilar. M-am antrenat la liceul sportiv (a trecut ceva timp) pentru bac – si am descoperit ca imi facea foarte bine dupa sedintele de toceala … Acum nu stiu daca mai e posibil (sa alerg fara sa ma milogesc la poarta). Nu prea inteleg de ce sunt locurile astea inchise si localii (politistii) nu pot sta prin zone pana la 10 sa zicem vara (daca intervin probleme), desi nu cred ca ar fi probleme. Pista de la Saguna a fost lasata cu balarii (unde nu sunt retrocedari) …

    Avem un oras frumos care e distrus de ce se construieste in jurul lui si inteleg oarecum. Stai la un bloc orizontal, vrei verdeata, vrei o terasa (crasma), vrei un market de cartier, vrei sa te plimbi, vrei o gradinita … Majoritatea celor care stau afara (comparat cu infrastructura veche) nu au alternativa – masina in centru si dupa nervi cu parcare si restu nu iti mai arde de mare lucru.

    Trebuie pe langa dormit odihnit si pregatit pentru munca sa ne dorim si altceva, ca viata trece. Lurcrurile se schimba insa cu masa critica vocala si unita.

    00
  15. Cluburile primăriei sunt de fapt locuri unde se pot angajaza tot felul de lipitori de afișe.
    Sportivii nu au nici un fel de presiune să facă performanță, că salariul vine oricum. Se vede clar la CSM București: ”cele mai bune jucătoare” (a se înțelege de fapt cele mai scumpe) din lume și mai degrabă nu face nimic…
    Un club privat va avea întotdeauna presiunea de a face performanță, altfel nu vin banii de la sponsori.
    Dacă statul/ primăria vrea să încurajeze sportul de performanță, trebuie să investească în infrastructură (accesibilă tuturor) și, eventual, să sprijine cluburile la nivel de juniori, prin rambursarea unor cheltuieli.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.