Familia ar trebui să dea în judecată serviciul…

Dacă știrea asta, că un director de la Banca Transilvania a suferit un AVC din cauza stresului de la serviciu, este adevărat, atunci familia ar trebui să dea în judecată banca. Așa e normal. Salariul ei pe 15 ani, plus încă de 3 ori pe atât pentru daune.

director-banca-transilvania

Sunt curios oamenii de la EY ce mai zic. Sau Mircea Kivu. Au vreo părere pe tema asta? Oamenii din corporații, pe care îi vezi pe la 9 seara încă la birou, sunt bine sănătoși? Că Inspecția Muncii are program până la 4, nu știu ei de controale nocturne.

Și asta se leagă și cu discuția de ieri, cu managerii psihopați competitivi. Frumos în capitalism, dar trebuie să fim atenți să nu devină capitalism sălbatic. Frumos să duci firma pe culmi, dar atenție să nu crăpi făcând asta.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

79 comentarii

  1. O vorba din batrani zice ca atunci cand „vrei ceva, iti bagi pula si ei cu mana ta”. Daca la nivelul la care era tanti asta e nevoie de stat sa te protejeze de stresul de la munca e grav. Poate la discutia aia in contradictoriu nu s-a tipat la ea ci ea a tipat la aia, sau au tipat unii la altii, ce anume sa faca statul? Statul sa ii protejeze pe muncitorii tinuti cu santier peste program, pe aia de la supermarket haituiti pe salariu minim, nu pe carieristii de piepera si de cluj, care nu stiu decat munca-birou-2 saptamani in bali, an dupa an.

    00
    • Asa batran a ajuns Luchian care a colaborat cu Bug Mafia? :))

      10
    • evident, primul comentariu e cel de genul „poate avea si ea fusta scurta”. Cam are dreptate ca nu are mare lucru ce sa faca statul, dar si-a anulat rationamentul sarind cu argumentele tipice agresorilor, „da poate victima si-a cerut-o”

      00
    • Dar poate își dă demisia, dacă e prea stresată. Nu o poți considera o victimă, că nu era ținută cu forța acolo.

      00
    • Ana, dar serios de unde stii ca e victima? Ai citit CV-ul ei? Stii ce pozitie avea?
      Si scuza-ma, tu compari violul (remarca cu fusta scruta) cu stressul la munca? Adica ce vrei, sa se dea lege ca sa nu existe stress la munca?

      @punKreas: pai cred ca sa fi trecut vreo 15 ani de la „mic baiat de cartier, neauzim in viitor”…. poate o fi si scos un album?:)

      00
    • NOU
      #6

      si uite asa aflam de ce aia in USA cand ii vezi pe la filme/seriale de pe Wall Street, baga doua vorbe, se uita lung pe geam si pac, pe canapea la un pahar de ceva… mai zic ceva, mai toarna unu’ si uite asa se face treaba, nu bagi putza si urli ca ambreiajul sa puste vena in cap… aia or fi invatat de la treaba aia din ’29 cum e cu stresul si decesu’

      00
    • Mulea, aia din US cam doar in filme fac asa. Altfel ei baga toti ca tirul, 2 joburi in paralel e cam STAS pe la inceput de cariera, iar zilele de concediu sunt un fel de SF despre care mai citesti pe internet. Bine aia care scapa o duc bine inainte sa moara…asta daca nu le fute vreun fond 401k-ul.

      00
    • NOU
      #8

      @Boris, sefule, tu vorbesti de paru’ de la cour, ca nu au zile libere si nu vad lumina pensiei, tanti care a decedat, era top management, nu tantzica la ghiseu, eu vorbeam de sefii din banci (cum era si doamna din artiol) aia acolo la ei nu urla si nu se impusca in birouri… stau chill, consuma si trag si nu se agita in halu’ asta…

      00
    • Mulea, depinde…daca sunt d-aia care au ajuns acolo pe privilegii gen IVY league (si sunt din ce in ce mai multi asa, ca in US s-a cam format o elita burghezo-ereditara), da, asa e.

      Daca sunt d-aia care au urcat de la nivel de casier la nivel de CEO (ca daca citesti tanti asta din BT cam asa era) nu e chiar asa. Adica sunt aia care dau cel mai mult din coate (eventual si coate in gura altora), si ca sa dai din coate nu prea o faci de pe canapele fine.
      Na „american dream” e american la origini (dar sunt de acord cu tine ca din ce in ce mai putini in america „de sus” au plecat „de jos”, si „land of opportunity” a ramas asa un fel de gluma desueta din trecut)

      00
  2. In Romania Inspecția Muncii …!? Am ras cu lacrimi si in hohote.
    ITM este o alta institutie a statului alimentata gras de la buget, salarii, etc pentru tot felul de pile , relatii, oameni politici, ca sa le fie lor bine.The End.

    00
  3. Pe o parte incurajezi munca, pe alta parte o descurajezi.

    Cand vrei sa faci cariera nu prea merge sa rupi usa la 4 dar dragul protectiei muncii. Iar cariera nu se obliga nimeni s-o faci.

    Dupa cum ziceau altii care au fost mai destepti ca mine: 10% inspiratie, 90% transpiratie.

    Desigur, asta nu inseamna ca nu este accident de munca si ca familiar n-ar trebui sa primeasca daune.

    00
    • De ce sa nu rup usa la 4? Ala e programul, pentru atat sunt platit, am si viata mea, familie, hobby-uri, prieteni, nevoie de odihna. Conteaza calitatea, nu cantitatea. Nimeni, dar NIMENI, nu-ti ridica statuie ca stai tu benevol 2 ore in plus pentru „cariera”. Din contra, vad ca duci si-ti dau si mai mult de munca.

      00
    • De acord cu Zarax aici.
      E gresit inteleasa in RO ideea de stat peste program. Oamenii cred ca nu e ok daca e ceva de terminat sa nu mai stai 1-2 ore.

      Pe cand ar trebui sa se gandeasca asa: nu am terminat treaba in timpul programului pentru ca am un manager incompetent care nu stie sa organizeze/prioritizeze munca. Daca stau peste program o sa sau 30 de minute si fac un serviciu firmei cu asta.

      De ce asa? Pentru ca nici firmei nu ii pasa ca eu intr-o luna am cheltuieli mai mari, nu imi da peste salariu bani ca am nevoie. Deci nu ar trebui sa stau peste program cand are firma nevoie.

      00
    • @Mofo, cand dai de manageri idioti sunt utile raportarile. Cand vine la tine si te intreaba de ce nu ai terminat X Y Z? Ii arati raportul cu A, B, si C care ti-au ocupat tot timpul.

      00
    • NOU
      #15

      in Germania, Austria, Franta zidarul angajat la firma (nu romanasi care fac ciubuc) daca e ora 17:00 si mai are jumate de galeata de material, arunca materialul si face maine altul. Cumva e de inteles, poti sa cresti si sa fii rasplatit pana la un anumit nivel, mai incolo deja nu mai conteaza ce faci, nu-ti aduce nici un beneficiu.

      00
    • NOU
      #16

      Daca trebuie sa stai peste program mai mult de 2 ore (platite) pe luna = manageri incompetenti

      00
    • jean, asta se poate la fel de bine traduce si prin faptul ca inca nu te-a dat afara sa-l anagajeze in loc pe unul care chiar e in stare sa faca ce evdd facut in timpul programului normal.

      00
    • @Zarax, Nimeni nu spune ca nu poti rupe usa la 4. Dar daca este unul care sta la munca zi lumina atunci ala va fi promovat si va avea beneficii (aka cariera) mai repede/mult decat tine. E normal sa fie asa – exista o minoritate de oameni obsedati de facut bani si statusul de la munca. Oameni care nu au chef de „amanuntele” care te pasioneaza pe tine (familie, perieteni, hobbiuri, etc.) Ei sunt cei care fac cariera de top in institutiile financiare, e o realitate fie ca-ti place sau nu. Printre ei mai sunt unii rataciti care fac cumva sa aiba si o familie si alte alea… dar make no mistake about it, obsedatii de munca conduc lumea financiara. Astia ca tine sunt cei cu ambitie medie sau scazuta, care se vor opri in middle management, daca au noroc.

      Si nu e ca si cum ei, obsedatii de lucru care conduc lumea financiara, vor sa-ti faca rau sau se bucura de faptul ca tu te simti mizerabil ca nu esti acasa la 6 pm sa te joci cu catelul… dar pur si simplu au o alta intelegere a vietii decat tine. Pentru ei e fun sa fie la servici, sa faca chestii acolo, iar treaba cu catelul e absurda.

      00
    • NOU
      #19

      @thebblack Daca managerul imi da chestii de facut si termene de om normal la cap, le fac. Daca toti angajatii au timpi morti = management prost. Daca unii angajati au timpi morti si ceilalti muncesc = management prost. Daca unii se fac ca muncesc si nu sunt vazuti = management prost. Daca managementul accepta deadline-uri nerealiste din varii motive = management prost. Munca e munca, timpul liber e timp liber, odihna e odihna. Sunt pline spitalele (si cimitirele) de oameni care n-au inteles asta pana acum.

      00
  4. toti mortii de AVC ar putea da vina pe „viata grea” si pe „servici” .. plm – doar nu era sclav acolo ! n-o tinea nimeni cu forta ! nu e nimeni dator sa aiba grija de noi. Fiecare doarme cum isi asterne.

    00
    • Zicem noi ca nu o țineau cu forța dar realitatea este ca nu-i nevoie de constrângere pentru a fi forțat!
      In ziua de azi, te țin cu forța (și te ții și tu singur) pentru beneficii. Dacă veți caută in aegrm la fiducii, veți vedea ca doamna (și unul dintre colegii cu care s-a certat) sunt printre beneficiarii a vreo 11 mil acțiuni la bt. O fac prin fiducie pentru ca tre îndeplinite niște obiective pentru a intra in posesia lor. Așa ca bagi cox ca sa ieși mai repede din schema, cu buzunarele pline! Și sunt tot mai multe cazuri asemanatoare…

      APP… voi prindeți pensia???

      PS dacă nu va descurcați cu argrm, la cerere pun printscreen (dar ma învățați cum le incarc)

      00
    • Continua Mișu…

      00
    • Dacă „te ții și tu singur cu forța” „ca să ieși mai repede din schemă, cu buzunarele pline”, unde e vina companiei?
      Dacă ești obligat să faci ore suplimentare sau să muncești în condiții de stres ca să câștigi un salariu decent, atunci e nasol. Dar dacă tu câștigi relaxat milioane, dar tragi de tine până la epuizare pentru un milion în plus, cine e de vină? Și ce poate face compania să te oprească din a-ți vinde sănătatea și viața pe un milion în plus?

      00
    • Radu, este vorba de lăcomia oamenilor și psihologia din spatele acesteia. O știu angajatorii, culmea e ca o știu și angajații!
      Exemplu personal, ajung destul de repede la plafonare dpdv profesional. Îmi depășesc limitele doar dacă vorbim de o ambiție personală sau mulți bani.
      După ceva probleme de sănătate și ceva neglijența a familiei… a rămas doar Ambiția personală! Aia cu banii nu prea ma mai încânta. Momentan…

      Phaff, that’s what she said!

      https://co.rnpm.ro/#

      Căutare aviz – fiducie- la beneficiar – persoana fizica – introduci doar numele de familie – bifezi ca nu ești robot – ENTER
      și te uiți la ultima inscriere (la beneficiari persoane fizice și bunuri)

      00
    • @RaduQ, compania poate să taie curentul/internetul la ora 17:01 în tot HQ și atunci nu ai ce face decât să te cari acasă… deși ar fi psihopați care ar lucra pe orbecăite și pe hârtie eventual

      00
  5. O șantajau să stea sau cum?

    E nasol că n-o să mai postezi pe feizbuk vacanța anuală din Maldive dar asta poate să-ti prelungească viața cu 10, 15 sau dooj de ani

    E greu cu Skoda și vacanțe în Grecia ca restul pulimii…

    00
    • „O șantajau să stea sau cum?”

      Nu-i așa că n-ai citit articolele cu oamenii care se văita că nu-și mai găsesc de serviciu fiindcă sunt „prea batrani”?

      00
    • Vezi ca Skoda nu mai e de mult low cost. Cel putin la preturi. :))

      00
    • Nu!

      00
    • Logan merge?

      00
    • @Klaxxon:

      O șantajau să stea sau cum?

      Știi… pe timpul lui Ceaușescu teoretic nu te obliga nimeni să intri în Partid. Practic însă dacă nu aveai carnet nu puteai deveni șef, doctor, stomatolog, milițian, ofițer, nu primeai butelie, stăteai cam 6 ani după un aragaz sau o mașină, iar când se fura ceva din cartier te luau la secție să dai declarații, că erai suspect.
      La fel cum azi nu te obligă nimeni să conduci mașina. La 65 de ani nu te obligă nimeni să folosești Internetul; sau un smartphone. Sau să-i iei copilului tabletă. Ori să parchezi fix lângă bloc și nu 400 de metri mai încolo. Ai toată libertatea să te muți într-un cătun dacă e grea viața la oraș, cum ar veni.
      Așa și femeia asta: n-o șantaja nimeni – cine-a rugat-o să? Fix așa or să dea din umeri și ăia de au pus presiune pe ea: ”dom’le – nu știm – programul la noi e până la 17.00, noi i-am tot spus să nu stea mai mult dar ea nu și nu.”

      00
    • Pe timpul lui Ceausescu, l-au pus pe tata sef fiindca era cel mai competent din birou, dupa care au inceput sa-l pistoneze sa intre in partid. N-a intrat, a zis ca mai degraba renunta la „sefie”. De butelie n-aveam nevoie, aveam gaz la bloc; de masina nu aveam bani, asa ca nu se punea problema sa asteptam dupa ea. Daca se fura ceva din cartier, nu ne intreba militia nimic, aveau clientii lor (cam 50% din cartier erau suedeji stramutati directi din satra), noi eram mai degraba victimele. N-a fost usor, dar nici n-am murit.
      Dar asta cu „nu puteai sa fii stomatolog, ofiter etc.” suna cam ca scuza pt. Basescu cu „nu puteai fi capitan de vas fara sa fii turnator”. De parca i-a pus cinva pistolul la tampla sa-i zica: „ba, ori te faci capitan, ori te omoram”. A ales el sa toarne ca sa poata deveni capitan, dar puteai supravietui si fara sa fii capitan.

      00
  6. Sotia a lucrat cativa ani buni la BT, so trust me! :)).
    Incet, incet a devenit greu de suportat modul de lucru. Lucrurile s-au degradat in timp adaugandu-se la fisa postului tot felul de noi rahaturi. Odata cu asta au inceput sa fie importat puternic si nepotismul din sistemul bugetar cu toate metehnele lui
    Pe scurt unii muncesc pana crapa pentru ca sefii/sefuletii au multe rude sau amici care o freaca, ori la rece ori pe bune.

    00
    • Cand am spus pe aici sa nu se mai faca apologia mediului privat din rromanica, ca am vazut multe romanisme in 20 de ani de corporatism, mi-am luat multe manute rosii…
      sunt multi cu mentalitate de bugetar roman, care lucreaza in corporatii …si culmea e ca de multe ori ei ajung sefuleti, pentru ca sunt cei mai vocali, gargaragii, pupincuristi…

      00
    • Bai nu,

      Uite lucrez în Germania, la o firma destul de mare, peste 1000 de angajați, și aici e la fel. în departamentul meu sunt 50 de oameni, 30 care chiar fac treaba, 20 manageri, la ăștia 50 se mai Adaugă tot felul de project manageri, diversity and inclusion specialists, HR specialists, ai prins ideea, care se ocupa cu frecat menta în mare. Pe ce criterii îs angajați băieții ăștia habar nu am, ca inteligenta sigur nu.

      Deci nu numai la țărmul iubit al tarii noastre se întâmplă din astea.

      Si da, dacă va aflați în categoria de frecatori de menta (PM, HR, DI), înainte sa sariti la gâtul meu adresati va întrebarea: dacă mâine se desființează postul meu, cât pierde firma în termeni de profit anual ?

      Dacă nu îl puteți cuantifica sau dacă e 0 atunci sa o zic în termeni științifici aveți un bullshit job.

      00
  7. I feel that. Stiu cum e sa ai un job stresant si simt asta fizic. Din pacate schimbarea e grea.

    00
  8. Este complicat sa se facă ceva atâta timp cât statul peste program e de la sine înțeles și constant criticam bugetarii care la ora 4 „rup ușa”- adică ii criticam pe cei care la terminarea programului pleacă acasă.

    Astfel că treaba cu statul până la 9 seara la serviciu este o chestie complexa care nu are o rezolvare simpla, deoarece tine in principal de modul cum oamenii văd problema.

    Mai simplu spus daca oamenii muncesc cele 8 ore pe zi și la terminarea programului pleacă acasă nu este bine pentru că rup ușa, dar daca stau până la 9 seara iar nu este bine, pentru că nu își cunosc drepturile și ar trebui sa vina ITM să facă și să dreagă.

    Că de obicei însă nu trebuie sa inventam noi apa calda, putem face ce fac alte țări mai avansate – adică plata să se facă pe ora lucrata și nu pe zi lucrata – asta înseamnă un pontaj la început și final de program, înseamnă ceva extrem de simplu de controlat și înseamnă că dacă stai 12 ore pe zi la serviciu trebuie sa fii platit pentru 12 ore și nu pentru 8.

    Dacă ar fi plata pe oră cred că la terminarea programului patronii ar trimite ei oamenii acasă ca să nu plătească ore suplimentare.

    Însă ați văzut vreo inițiativa în acest sens vreodată ????
    Dacă nu ați văzut înseamnă că majoritatii le convine cum este acum, inclusiv celor aflați în poziții de decizie în diferite companii/societăți.

    00
    • Depinde cum obisnuiesti angajatorul de la inceput. Eu peste tot unde am lucrat, din prima zi, la finalul programului „am rupt usa”. Au mai fost exceptii dar nu am lasat sa devina o regula. Nu-i convine si ma arde la beneficii, plec. Oricum cele mai mari mariri le obtii la schimbul de job.

      00
    • Dar știe toată lumea că orele suplimentare fie se plătesc, fie se compensează cu libere plătite, nu?
      La fabrica la noi, la țară, momentan nu plătesc suplimentare dacă nu ești producție (se plăteau pentru toți) înainte de pandemie și se făceau în draci). Dar toate orele de overtime se pot compensa. A fost nevoie de tine să stai luni și marți 12 ore în loc de 8, ai 8 ore bonus pe care îți iei o zi liberă. Și cum nu stă fabrica într-un contabil/inginer sau femeie de serviciu se aprobă ușor liberele alea.
      Statuie nu îți face nimeni, numai pe mormânt îți pun una și nici aia nu o plătește corporația.

      00
    • Confuzezi un pic, la bugetari nu e problemă că rup ușa la 16, la bugetari e problemă că, spre exemplu, la o direcție a primăriei la care aveam treabă azi pe la 15 era program zilnic de la 9 la 13. 4 ore pe zi, 20 de ore pe săptămână. Ce crezi, doamna de la biroul respectiv o fi angajată cu jumătate de normă? Oare cât ia pe jumătatea aia?

      00
  9. Și eu aș vrea să aflu părerea subordonaților doamnei, deși cam știu care e

    00
  10. Postarea cu IT-istii care freaca menta pe bani multi in 3, 2, 1…

    00
    • Eu am lucrat și merchandiser în Auchan, Metro etc., băiat cu popcorn la cinema, în service auto, inginer mecanic la Renault și acum ITist. Nu am fost stresat nicăieri.

      Cum zicea Zarax mai sus, la final de program am rupt ușa. De exemplu, la Renault plecam în delegații. Voiau să stăm în weekend acolo, dar neplătiți, doar cu diurnă. Mie nu mi s-a părut normal, ok nu muncesc efectiv, dar nici nu fac ce vreau, nu stau cu familia, sunt în interes de serviciu. Vrei să fiu acolo, plătește-mi ziua aia. Și uite așa se întorcea fratele vostru acasă vineri seara și venea iar luni dimineața.

      La cinema voiau să stau după program să fac curat pe acolo. Le-am zis să îmi plătească taxiul până acasă și răspunsul a fost să merg pe jos, că ei nu decontează. Programul se termina după 22, acum vreo 10 ani. Nu era transport public de noapte. A doua zi mi-am băgat pl, nu am mai fost. M-au amenițat că îmi închid contractul cu litera i. M-au supt de pl.

      Ca merchandiser am pus produse de la Cola pe raft. Asta era acum vreo 15 ani. Se vindeau în draci. Aveam doar o liză mecanică, cu care trăgeam de paleți. La final de program, rupeam ușa. Merchandiser pentru schimbul 2 nu era. Managerul trăgea de mine să stau mai mult, dar neplătit. Să ies afară să ajut de descărcarea camionului și din astea. Nu am acceptat. Mă amenința în fiecare seară că mă dă afară. M-a supt de pl. La Cola era muncă grea, nu stătea nimeni mai mult de câteva săpt pe vremea aia. Mai ușor era să pui pastă de dinți pe raft sau creme de față sau mai știu eu ce, care nu prea se vinde.

      În fine, nu am acceptat niciodată condiții de muncă nerezonabile. Acum se plâng colegii că sunt stresați, că nu știu ce să mai facă. Mie mi se rupe. Nu o frec, fac ce pot, atât cât pot de bine, dar dacă nu termin azi, bag pl, mai e și mâine o zi. Nu dă compania faliment că am întârziat eu o zi. Și dacă dă, poate ar trebui să mai angajeze un om…

      00
  11. Că Inspecția Muncii are program până la 4, nu știu ei de controale nocturne.

    Vrei sa se supere politicienii, ofițerii/generalii & băieții deștepți?
    Plus că avem cu sectorul bancar, deci ARB, deci BNR, deci securitate… națională.

    00
    • Poate Securitate națională

      „Securitatea e-n toate, e-n cele ce sunt si-n cele ce maine vor rade la soare!”

      00
  12. Am intrat in BT ca vroiam sa depun bani pe card. Era coada la bancomatul ala care ia bani nu doar da. O doamna draguta ma indeamna sa ma duc la ghiseu ca era liber. Am refuzat si am preferat sa astept 3 minute in plus ca imi e sila de personalul din banci. Nu exista pe lumea asta oameni mai falsi decat politicienii, popii si cei ce muncesc in banci.
    Aminti-va putin cum alergau pe strada dupa lume ca sa isi faca credit in franci elvetieni. Si amintiti-va cum au tacut cand s-a dus pe pla toata schema si oamenii au supt-o original. Si bancherii de sus pana jos stiau ca educatia financiara la romani e la nivelul 2.5 din 10. Stiind asta au profitat si i-au atras in cursa, au tzepuit pe romaneste. De asta ii urasc.
    PS N-am luat niciun credit de la banca in viata mea si nici nu am gand sa o fac.

    00
  13. 2 miliarde de lei profit anual la BT. Profit.

    Nu sunt bani pentru a angaja mai multi oameni. Presupun insa ca au un buget bun pentru PR intern care sa explice angajatilor ca nu sunt bani.

    • Si au bani pentru articole in presa laudatoare la adresa decedatei. Multe, am vazut, fara sa ma intereseze subiectul, cel putin 3.

      00
    • Da, si vor urma cele in care angajeaza un „Happy Manager” – e la moda acum – pentru ca angajatii lor sunt foarte importanti… Vor cheltui max 100.000 lei pentru toata tevatura. Peanuts.

  14. Eu sunt IT-ist corporatist si lucrez la una dintre companiile Big Five din tehnologie, daca tipa un sef la mine il bag si eu in pzd masii si daca nu imi place mediul unde lucrez, ma mut in alta echipa sau in alta firma. Trebuie sa fii disperat sau incompetent sa suporti rahaturi la munca ori sa ai un job foarte specializat care e greu de gasit la alta firma din zona. Stiu suficiente incat sa fiu angajabil, ceea ce recomand fiecarui angajat: sa fie competent incat sa isi gaseasca un post ok daca nu ii place unde e.

    Presiune tot timpul e, dar ca angajat trebuie sa intelegi ca firma nu e nici ma-ta nici taica-tau si nici nevasta-ta/amanta si esti platit sa faci o treaba pentru un numar limitat de ore, invata sa iti faci treaba eficient, invata sa ai un echilibru sustenabil intre frecat menta la munca si facut treaba efectiva si daca tu ti-ai facut treaba, dar sunt niste date limite nerealiste sau alte presiuni, nu e problema ta, e a managementului de mai sus si a planificarii. Iar cand munca se termina, atunci se termina, nu verifici mailuri, raspunzi la mesaje sau alte, pana a doua zi cand incepe ar trebui sa nu mai existe in mintea ta.

    00
    • Prima fraza = check your privilege. Nu toata lumea e IT-ist sa-si poata shimba jobul asa usor oricand vrea. Si nu toti IT-istii sunt buni, dupa cum vezi unii sunt nevoiti sa lucreze la companii Big Five…

      00
    • @Perkele:

      daca tipa un sef la mine il bag si eu in pzd masii si daca nu imi place mediul unde lucrez, ma mut in alta echipa sau in alta firma.

      Lolol. De-abia aștept să treci de 40 să vezi dacă mai merg fazele astea.

      00
    • @Perkele

      Cred ca prima problema e de fapt cum rahat a ajuns ala sa tipe la tine? Nu ce anume ai facut, ci de ce se permite asa ceva. Lucrez in ceva IT, nu sunt programator, fac QA si ceva sysadmin work, si personal am dat jos servere de productie din greseala de mai multe ori, dar nimeni nu a tipat la mine vreodata in ultimii 7-8 ani.

      @Răzvan T. Coloja

      Pana nu se inventeaza AI-ul ala cel putin la fel de inteligent ca o persoana reala, nici gand in timpul cat inca vom avea noi de tras la saiba in viata asta, i se va permite. E o penurie de oameni buni, de oameni mai putin buni, de oameni care pot scrie ceva cod aproximativ functional de nu iti vine sa crezi. Noua ne e greu sa angajam pe support pe cineva caruia sa nu ii curga saliva din gura de idiot. Si nu platim prost, nu avem sef care sa tipe la noi, permitem munca de oriunde.

      00
    • @ev21: n-am zis ca sunt IT-ist bun, doar suficient de eficient incat sa imi fac treaba ok, sa castig destul de ok si sa fiu multumit de job. daca eram IT-st stralucit faceam si eu un UIPath sau macar ceva mai mic, dar nu toti suntem genii, lumea are suficient loc si nevoie si de oameni din astia de pluton ca mine.

      @Răzvan T. Coloja: sunt foarte aproape de 40, revin cu un mesaj in 2-3 ani daca vrei :)

      @Eugen: nu a ajuns vreun sef sa tipe la mine din motivele enumerate mai sus, dar daca ar fi ajuns, as fi plecat. Sunt de acord cu tine ca daca intr-o firma se ajunge ca un sef sa tipe la angajati sau sa ii umileasca, e un mediu foarte toxic din care trebuie plecat cat mai repede posibil. Mai ales in IT unde sunt foarte multe optiuni. La fel ca si aia de la Teamnet sau nu stiu ce firma a lui Ghita care nu si-au primit cateva luni salariile si ei tot lucrau acolo, chiar nu ii inteleg.

      00
    • Lolol. De-abia aștept să treci de 40 să vezi dacă mai merg fazele astea.

      De la 38 la 40 inveti in particular cel putin urmatoarele
      – cum sa pui gresie si faianta
      – cum faci amenajari interioare cu rigips
      – cum sa montezi o chiuveta
      – cum sa dai cu lavabila

      La ce penurie de meseriasi e acum … e un plan de rezerva bun.

      00
    • @Gupi, dacă știi să tragi și un conductor prin copex, deja ieși mai bine ca un ITist.

      00
  15. in mare o sa repet ce zic si altii mai sus.

    doamna era sef, mare. nu e ca si cum o obliga cineva sa stea pana la 9. in acelasi timp e la fel de probabil ca ea sa fi strigat la altii, nu aia la ea.
    tot sef mare fiind avea probabil interese, la fel de mari, legate direct de anumite obiective.
    AVC-ul nu se face NUMAI in urma unei sedinte stresante, ci probabil multe sedinte stresante, la fel de probabil impanate cu multa cafea si tigari.
    Nu o tinea nimeni cu forta in postul ala. daca simti ca nu mai poti, iti iei bulendrele si te cari. dar hei, gipul si vacanta exotica ce se intampla cu ele?

    si pana la urma ce sa faca statul? sa te protejeze de tine insuti? se rezolva cu o hartie si cazare la aia veseli. nu cred ca e vreunul dintre noi care vrea asa ceva.

    00
  16. Asta pățești dacă stai ghiocel și uneori capră la locul de muncă.

    00
  17. Chiar mă întrebam cum de a ales firma sa dea un comunicat pe tema decesului femeii. Nu reușesc să îi înțeleg pe cei care lucrează în așa fel.

    00
  18. De fapt e alegerea între:

    1. Ori ești bogat la 49 și la 50 ani crăpi
    2.Sau o să fii un IT-ist sărac cu 4 copii care trăiește până la 80 sufocat de ipoteci și n-o să-ti dea nimeni un pahar cu apă când crăpi

    Doamna a ales.
    Vorba managementului: ” Mare pagubă că așteaptă 20 de manageri la ușă, femeie de servici e mai greu de găsit. Că nu vine nici dracu la salariul și la condițiile astea de căcat”

    00
  19. Un director de școală a făcut infarct la 42 de ani. Intră și el în discuția de mai sus?

    00
  20. Angajat la 23 de ani în ditamai compania. Ajuns mare manager de departament în mai puțin de 2 ani. Prețul? Tras la greu, alimentație aiurea, dormit pe apucate, băgat cafea și țigări la greu, ore suplimentare peste ore suplimentare, concediu cu telefonul la ureche, îndurat și îndeplinit tot felul de aberații venite de mai sus etc. Ajuns la spital cu ceva probleme cam nasoale și decis că, în ritmul acela, mă duc dracu’ rapid și nu mai prind 40. Dat demisia, angajat undeva mai călduț și mai lejer, dar pe juma’ din bani. Gata cu costumul și cravata, gata cu minionii din subordine la care să dau ordine, gata cu mașina și telefonul de serviciu, gata cu team buildinguri la fițe, gata cu bătut pe burtă cu tot felul de șefi, șefuți și directori, gata cu mese festive și evenimente. Dar am prins 40 de ani. Chestie de alegere, chestie de priorități. „Funcția” vine cu niște obligații, niște responsabilități și niște sacrificii, mai ales în România. Nu spun că e normal așa, spun doar că asta e. D-aia nu vedem prea des știri cu „lucrător comercial/agent de pază/stivuitorist/casieriță mort/moartă din cauză de stres”.

    00
  21. Da, multi executivi din Romania sunt stresati, au multe probleme de sanatate. Am si eu cateva exemple, cu membre de bord care au avut probleme grave de sanatate. Se pare cumva ca barbatii suporta mai usor stresul, femeile ori pun mai mult suflet ori nu stiu sa gestioneze stresul.
    Insa: ambele erau teroare pentru angajati: tipau, ii stresau, ii facdau pe unii in toate felurile, cereau mult de la ele dar si foarte mult la fel de la altii desi beneficiile salariale si de tot felul nu erau aceleasi!!! Nici pe departe.
    Tipete urlete si injurii se auzeau numai de la femeile membre de bord, nu de la barbati.
    La fel partinire pana la Dumnezeu de la ele, pentru ca femeile sunt mai emotionale, nu judeca mereu la rece, concis, cum o fac barbatii. Nu sunt anti feminista nici feminista cum spuneau unii la alte comentarii, sunt realista. Fiecare gen are puncte forte si puncte slabe, exista oameni echilibrati in fiecare gen care isi pastreaza sangele rece si obiectivitatea, am intalnit femei manageri care au facut asta, insa in general in pozitiile cela mai inalte nu asced femeile obiective si cele mai capabile.
    Nu inteleg de ce.
    Insa doamna daca si-a luat mai mult decat putea a facut-o pentru dansa, pentru ego-ul ei, ambitiile ei etc. Nu pentru altii.
    Fiecare trebuie sa stie cand sa se retraga.
    Mediul toxic este creat in organizatii tocmai de oameni ca dansa, de la varf vin problemele pentru toti ceilalti.
    Este regretabil ca s-a dus prea curqand, este bine ca apar astfel de articole, pentru a-i trezi pe altii, care poate vor face alte alegeri, mai bune pentru ei dar si pentru subordonati, pentru ca tot ce se intampla in organizatii vine de la managerii romani, care pun mai multa presiune si fac mai multe nasoale angajatilor decat li se cere de la centrala din afara, asta pentru a avea ei rezultate mai bune si prime mai mari!

    00
  22. Daca AVC a survenit in afara orelor de program si viza de medicina muncii era cu „apt” fara alte restrictii, ma gandesc ca, legal, familia nu poate pretinde nimic angajatorului.

    Acum ca problemele medicale vor fi fost in legatura directa cu stress-ul de la locul de munca sunt evidente pentru toata lumea, cred. Asa ca banca
    -a platit niste articole (cu rol pur de PR, „noua ne pasa de angajatii nostri atat de mult ca il deplangem in trei sau n ziare diferite”,
    -probabil va oferi familiei un pachet financiar bun in schimbul unui acord de „tacere”,
    -probabil va da un mail intern in care sa isi oblige angajatii sa mai faca o vizita la doctor, suplimentara, pe banii bancii + sa isi ia zilele de concediu restante sau programarea lor sa fie la zi, ca sa aiba ce sa arate unui eventual control ITM.
    Ajunge benzina la 9 lei si toata lumea uita tot.

    Altfel, un eveniment de genul asta nu poate decat sa readuca pe tapet vesnica intrebare: „cand destul este destul?”.

    00
  23. Insiderul ăla din bancă e și medic și poate el să ne confirme că sigur, sigur după un scandal faci direct AVC? Că în rest știrea nu e altceva decăt reclamă proastă.

    00
  24. Eu sunt curios daca doamna era vaccinata anti covid si cu cate doze :)

    00
  25. Si ITM-ul ce poate sa faca daca vine intr-un control ? Ideea e ca trebuie sa te autoprotejezi. Ce am observat legat e ca lumea parca a devenit tot mai „cainoasa” in mediu „corporate”. Foarte multi sunt nerabdatori, vor totul acum si mult ! Mai ales la astia mai tineri dar si vitei mai batrani. Rar vad un multumesc sau „o zi buna” in mail-uri, in plus multi nu mai arata la altii ce fac, raspund mereu taios, rautati gratuite … e calea buna sa te duci urgent pe copca(burnout, stres aiurea, nervi, etc).

    00
    • Dar cand raportul venituri este cum este la noi de ce te astepti la empatie? Un board member castiga cu MBO si restul primelor plus salariu peste jum milion euro/an. Sa nu mai vorbim de toate cheltuielile decontate si ce alte smecherii cu contracte mai au.
      Restul… de la 500 eur/luna, pana la … 700-100 pe pozitia prima de management.
      Dar si ceilalti manageri C, d, nu au prea mult, discrepantele sunt uriase.
      De aceea vor multi mai mult repede, de aceea nu au nicio empatie fata de cei de sus.
      Nu este un punct de vedere placut, dar este real… este discrepanta de venituri mult prea mare, nejustificat.

      00
    • Foarte multi sunt nerabdatori, vor totul acum si mult !

      Sa zicem ca lucrezi la aceeasi companie timp de 20 de ani si ajungi de la 1000 $/luna la 25.000 $/luna (moneda nu e relevanta)

      Pai nu ti-ar place sa iei exact aceleasi salarii, dar in ordine inversa -mult cat esti tanar si ai nevoie de casa, puti spre pensie ?

      / gata cu troleala ca am gasit mici bio la Lidl si bere Kozel la Auchan

      00
  26. The bitch is dead😀😀😀

    00
  27. Cum naiba sa demonstrezi ca a facut AVC din cauza stresului sau a unei discutii aprinse?!

    00
  28. Doamna care a murit era cam la 200k € pe an salariu plus acțiuni BT de câteva milioane plus sute de mii dividende
    Bref, milionară serioasă

    Mă duc să caut alt mormânt unde să plâng

    00
  29. Off-topic @Boris, daca nu ma inseala memoria, avea si el o strofa pe melodia „A fost odata-n cartiere” – albumul „Dupa blocuri” al lui BUG Mafia. Intre timp album n-am auzit sa fi scos, a mai rimat/cantat intr-o melodie de pe albumul „BUG Mafia prezinta CASA”, probabil acu are vreo 30+ ani si vinde shaorma?!

    00
  30. Sper ca daca intr-o zi voi face AVC sa crap naibii din prima și sa nu raman o leguma… Adevarat zic unii mai sus la 16 ai terminat ai rupt usa.. Toata viata mi-a fost groaza sa raman fără job… Iar ultimii ani au fost grei cu stat peste program, lucrat uneori si in weekend si in concediu… Nu ca mi-a cerut cineva si culmea am avut un manager nici da-te mai incolo nu imi zicea… Stres care a venit la pachet cu pachete întregi de tigari si doze de bere, sticle de vin… Si intrebarea e merita? Nu ca mi-ar face cineva statuie… Desi am avut luni si cu 180% producție…. Dar la sf zilei nu mai pasa nimanui, cand pici psihic, fizic e șirul indian… Vine altul din spate

    00
  31. Avea și rate la banca…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Alte linkuri (mostly NSFW)