Facilitățile pentru IT-iști sunt mișto, dar…

Te mai uiți și la ce scot pe linia de producție. Și te iei cu mâinile de cap. Dacă producătorii de mașini ar produce mașini care se strică din când în când fără explicație, au oglinda retrovizoare pe capotă, rezervorul în față, legat de radiator și ar primi și ceva beneficii de la stat ar fi scuipați pe stradă.

Cumva, la IT-iști se poate și așa. Și nu mă refer doar la șmenurile de stat, culmea, ălea funcționează cât de cât decent. Vechi, dar merg. La privați e boala. Aplicația Vodafone sau cea de Orange, site-ul Ikea, nu contează, gherle după gherle într-o veselie. Și nu poți să ceri lămuriri la IT-iști, că n-ai cunoscut vreodată un om care pute efectiv a mincinos până nu ai discutat cu un programator.

Și măcar eu sunt unul care mai înțeleg niște chestii, ăia de prin parlament nu prea cred că știu finețuri. Văd doar aroganță nemeritată, obrăznicie, agresivitate incultă, ticăloșie și incompetență (am descris din greșeală /r/Romania, dar e valabil și pentru alții) și chestii care nu funcționează.

Presupun că nu mai e mult, că tot e foame prin țară, și li se vor tăia și ăstora facilitățile alea. Deși, dacă stau să mă gândesc bine, fiind majoritatea lichele, probabil or să intre în marea familie a specialilor și se vor putea critica între ei până leșină, unii pentru pensii speciale pe care nu le merită, alții pentru facilități pe care nu le merită. Faza mișto e că și unii și alții consideră că da.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

233 comentarii

  1. Aplicația Vodafone sau cea de Orange, site-ul Ikea,

    Bos, tu stii cum se critica industria de pulicitate (not a typo) si cum lucreaza agentiile? E la fel si cu site-urile astea – clientul de atata are bani, programatorii de atata stiu…

    10
    • Ăsta cred că este cel mai idiot răspuns pe care putea să-l dea cineva. Adică tu faci ceva ce nu merge doar din simplul motiv că nu a dat clientul bani destul. Gen funcționalitatea asta costa 10.000 dar clientul a dat 5.000 așa că îl fac doar pe jumate. Restul, dă-l în pula mea de sărac că îi fac când face rost de bani

      02
    • @jollyca: hai sa nu mai incercam sa cautam scuze, 80% din „developeri” sunt script kiddies care nu fac altceva decat sa dea copy-paste de pe stackoverflow si daca ai unul mai breaz, sa customizeze putin solutia. Am vazut colegi de breasla care si la 3-4 ani de experienta, ei se chinuiau o saptamana pe un rahat de CSS. Ma jur ca daca pica stackoverflow, tot ce tine de developeri intra in colaps.

      02
    • @Emil Am intrat doar sa-ti spun ca si tu intri in cei 80% desi pe fond ai dreptate. Te-ai deconspirat insa la „un rahat de CSS”.

      Fac/am facut dezvoltare de jos (Verliog, VHDL, C) pana la cel mai de sus Swift, JS, HTML/CSS. Am facut hardcore backend si am trecut prin toate paradigmele, Lisp, Erlang, Rust in ultimi multi ani. Daca tu ai ajuns la concluzia ca script kiddies are legatura cu limbajul inseamna ca nu ai inteles nimic din nimic. Front-endul poate fi al naibi de greu cand scrii in browsere facute in graba, limbaje de scripting facute in graba. Un rahat de CSS poate da batai foarte mari de cap in multe circumstante. Mult mai multe batai de cap decat embedded scris in C pentru STM32. Script kiddies sunt si aroganti in fata complexitatii. Ca tine am cunoscut o gramada. In caz ca nu te-ai prins, industria nu este judecata pentru incapacitate, de la CSS pana la Lisp si VHDL totul este complex. Stii ca foarte multi oameni din afara industriei stiu CSS si HTML, si oamenii sunt mandrii de ei, nu o fac pentru bani ci de placere, nu se considere ITisti. Exact de ei te-ai luat acum. CSS e usor doar daca esti arogant si faci nimicuri. O simpla decizie proasta de CSS iti poate fute performanta si rezulta intr-un UX de rahat. Cum sa te ia cineva in serios cu atitudinea asta ? Esti de departe un script kiddies caruia cel mai probabil i-as da reject la 70% din PR uri.

      30
    • stai ca omul nu stie ce-i ala PR :)

      20
    • @Andu De ce crezi ca o functionalitate costa 10.000 iar alta 5000? Trebuie sa fie o diferenta undeva, nu? 10.000 inseamna de doua ori mai mult timp sau de doua ori mai multi oameni. Sau acelasi timp si numar de oameni, dar de 2 ori mai scumpi.

      In final tine de client. Daca clientul vrea ceva cat mai ieftin si repede, si nu il intereseaza dezvoltari ulterioare, atunci e normal sa tai de la calitate. Nu ai de altundeva. E ca si cum ai compara un Logan cu un Audi. E Loganul mai prost pentru ca muncitorii si inginerii de la Dacia sunt mai prosti, sau pentru ca fiecare se adreseaza altui segment?

      Sa judeci tot IT-ul din Romania dupa cateva site-uri e ca si cum ai judeca presa si literatura romana dupa 2-3 ziare de scandal. E limitat.

      Si inca ceva, o intrebare pentru autor. Prietenii de la Arnia au si ei „aroganță nemeritată, obrăznicie, agresivitate incultă, ticăloșie și incompetență”? Sau totusi nu sunt toti asa?

      10
    • Sunt progamator, deci stiu sa triggerez programatori :P

      Ca sfat general: cand cititi o parere contrara cu a voastra just give it five minutes https://signalvnoise.com/posts/3124-give-it-five-minutes?ck_subscriber_id=843685967

      01
    • @Major Tom: bine ca vorbesti tu de atitudine, dar te umfli in pene ca ai trecut si prin low level si prin high level dar o dai ca vai ce complicat e X si Y. Hai sa fim seriosi, nici un limbaj nu e complicat cat timp ai afinitate spre programare si nici o chestie de facut in CSS nu e complicata cum o dai tu, asta daca stii ce faci. Bravo ca ai trecut prin atatea, nu esti singurul, dar majoritatea nu ne umflam in pene ca uite ca am facut si embedded si site-uri si macaroane si prajituri. Iar faptul ca o dai asa superior ca mi-ai da tu mie reject la 70% din pull requesturi (da @brosky, stiu ce e ala PR), nu denota altceva decat ca esti unul din ITistii aia care sar imediat de cur in sus cand se ia unii de ei si pe buna dreptate. Pari si genul pe care nu-l sufera colegii, ca el da reject la PRs ca doar e Major Tom, marele om care a trecut prin toate si el e legea.
      Mai imi bagi si cuvinte in gura cu aia care fac programare ca un hobby, dar culmea, am mai mult respect pentru Gigi, ala care face un site pe gratis fiindca e hobby-ul lui, fiindca ala stie mai multa programare ca tine si ca aia 80% din industria IT care o ard levitand de la propriile basini.

      12
    • Pe lista de minuni poate fi adăugat şi George, aplicaţia super”inteligentă” de la BCR în urma căreia am ajuns să fac schimb de recomandări de filme sau cărţi cu cei de la suport, în curând ne vom petrece concediile împreună.

      Acum să dăm vina doar pe programatori ar însemna să uităm presiunile de pe partea de business, unde creaturi care ţin mouse-ul cu ambele mâini emit înţelepciuni de genul „QA e bottleneck”, „aveţi nevoie de două săptămâni pentru testare? două zile sunt suficiente, deci într-o zi e gata, da?” sau preferatul tuturor: „ce-ar fi să externalizăm în India?”

      01
  2. ITsti astia sunt aia care platesc taxe zero dar se revolta pe internet ca altii risca sa se imbolnavesca si ajung la spitalele platite din taxele zero platite de ei?

    03
    • Ar vrea IT-istii să plătească taxe zero, sunt scutiți doar de impozit pe venit. In rest plătesc o căruță pentru sănătate, pensie și toate idioțeniile cerute de statul român.

      20
    • NOU
      #12

      Iuda, doar impozitul pe salariu este zero, sanatatea e platita si de IT-isti.

      20
    • Scutirea este pentru impozitul de venit. Nu pentru asigurarea de sanatate sau somaj …

      20
    • IT-istii sunt popii generatiei X

      02
    • @Iuda te chinuie hemoroidu este?

      20
    • NOU
      #16

      Nu chiar, IT-isti platesc CASS, desi in principiu cam toti au si asigurare medicala privata (da, stiu ca nu acopera urgentele).

      10
    • AdrianPietro – eu nu sunt it-ist (desi tot la firma de IT lucrez) si asigurarea la regina maria acopera si urgente. Am ceva gen priority plus something something. Ma costa (pe mine) sub 40 de lei pe luna. Nu stiu cat plateste firma pt asta.
      Am toate consultatiile gratuit pe orice specializare, un RMN/CT pe an inclus gratuit, urgente gratuit, ceva cosmetica one time pe stoma, analize foarte multe gratuit.
      Puii mei.. aur curat chestia asta.

      10
    • NOU
      #18

      a venit canceru asta de iuda calivescu sa fie edgy pe internet, care se lauda ca de 3 saptamani el e woke, ca e ceva in neregula cu pandemia, ca nu exista fmm

      https://imgur.com/a/n68Z1pW

      de aici

      https://www.facebook.com/100001387124765/posts/3089056307817243

      10
    • Comentariul asta il asteptam. Nu toti aia din IT au scutire de impozit pe venit. _Nici macar un sfert din ei nu au_. Firma angajatoare trebuie sa produca si sa vanda software ca atare de o anumita valoare per angajat, iar angajatul trebuie sa fie implicat direct in proces. De exemplu, desi indeplinesc individual toate conditiile si compania chiar produce soft, lucrez intr-un departament de infrastructura. Softul produs (in Piton, pentru automatizare) nu e vandabil direct, deci nu am scutire. Deci nu mai baliti atata.

      10
    • In completarea comentariului lui MD: veniturile obtinute anuale din producerea de software / nr total de angajati trebuie sa fie peste 10K euro echivalent in lei la curs BNR. „Veniturile anuale prevazute la pct. 5 au o valoare de cel puţin echivalentul în RON a 10.000 euro*(calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.”(startupcafe.ro)

      10
    • Stati ca a venit Iuda aka Marcel, sofer de duba si are pareri despre IT

      30
  3. NOU
    #22

    nu zic ca nu detest cu majoritatea celulelor interactiunile cu softwareul din viata mea dar trebuie sa luam in calcul anumiti factori si aspecte

    tehnologia e cu mult inaintea cunostintelor persoanelor din IT,
    oameni priceputi is putini si specializati si frustrati ca sunt inconjurati de plescari, guramulta si oportunisti,
    suntem super fasneti la gasit rezolvari dar am inceput dupa 90 sa ne prindem si noi cum pusca electronul, deci suntem in urma cu vreo 30 de ani fata de restul, desi ei cred ca sunt cu vreo 70 de ani inainte daca stau sa ma gandesc
    managementul e romanesc in mare parte, mai ales ala middle care doare cel mai tare,
    codul e de pe vremea lui pazvante chiorul, si pazvante a plecat acu 11 ani din firma si evident ca nu si-a documentat tot ce a facut pentru ca vezi partea cu managementul.
    samd

    ar fi totusi si o diferenta cand vine vorba de masini si aplicatii, dar cred ca ai trecut peste ea ca sa iti faci acrobatia logica de dupa amiaza

    00
  4. În firme mari aplicațiile nu sunt făcute numai de developeri. Sunt o mulțime de echipe implicate, de la designeri la UX, la product manageri și QA.

    Dacă vrei să arăți cu degetul pe cineva, atunci fie este product managerul care a aprobat anumite chestii în aplicație, fie businessul, fie oamenii de UX ori design.

    La firme mari există foarte mult office politics, dar developerii sunt arătați aiurea cu degetul.

    00
    • .. e clar ! Ești incompetent !

      00
    • NOU
      #25

      intr-o organizatie spalata acolo jos orice pion din cadrul unui proiect are ceva de zis.
      problema e ca la noi de multe ori se paseaza vina in loc sa se caute solutii pentru problemele care apar. vezi conceptul de aratat cu degetul.
      mai e mult pana departe

      00
    • + produs misto la bani de alune.

      00
    • Bă, ce vă mai căcați pe voi .. dintr-o grupă de 30 (de la facultate) de IT-iști sunt 5 de top (ca peste tot) .. ăia de au învățat, nu au lipsit etc. .. restul de 25 sunt panaramele de nota 5-6-7 care s-au târât prin facultate .. și pe aia îi găsim angajați peste tot .. ăia sunt majoritatea IT-iștilor din lume .. nu toți IT-iștii sunt chirurgi pe creier ! .. de ce nu vedeți urdorile din proprii ochi ?!

      00
    • @Răducule, ce să mai zici de ăia care nici măcar nu au facultate în domeniu, ca mine. Ba mai mult decât atât, s-au târât și prin facultatea aia…

      00
  5. NOU
    #29

    Ce treaba au facilitatile pentru ITisti cu departamentul IT al celor de la Ikea, Orange etc ?
    Acele facilitati sunt disponibile cu anumite conditii, pe care atat compania cat si angajatul trebuie sa le indeplineasca.

    Din cate stiu eu acele facilitati (scutirea de impozit) nu este aplicabila ORICAREI firme indiferent de obiectul de activitate doar pentru ca are un departament de IT (cu 1->x angajati).

    Daca te referi la faptul ca acele site-uri, aplicatii sunt create de anumite firme care ofera servicii de programare/create software, realizezi ca de exista si o vina a clientului dar si a producatorului ?
    1. Vreau ca mine nu ma intereseaza ca e mai bine cum spui tu, programator
    2. Cat mai mult pe cat mai putini bani
    3. Am un site dar nu cer feedback de la utilizatori (clienti) sau chiar daca il primesc, nu fac nimic cu el acel feedback pentru ca nu ma intereseaza /nu vreau sa investesc alti bani / nu am chef de batai de cap

    Generalizarile de genul (IT-ist in cazul de fatza) sunt doar romanisme.

    Hai sa generalizam pe baza a 3 exemple pentru ca nah, e duminica si ne trebuie un motiv de smiorcait si aratat cu degetul uite ce naspa.

    Acest gen de generalizare (ca sunt praf) poate fi aplicata si jurnalistilor, medicilor, politistilor, celor din administratiile financiare, celor din publicitate, profilor si lista poate continua mult si bine.

    00
    • Logica e exact ce-i lipseste acestui individ, dar exact ca toti manelistii, el e sigur ca are valoare si atunci degeaba vine x si y sa-i zica cat de mic e, ca n-ar avea nici-un impact… e psihologie de clasa a 10-a, bagi 2-3 beri seara si esti convins ca ai o viata misto, pe comportamentul asta autosuficient s-au construit cele mai crude sisteme…

      00
    • Nu cred ca sunt doar simple departamente. Mai degraba sunt firme in acelasi grup pentru a putea folosi facilitatile astea fiscale

      00
  6. Amesteci problema impozitului cu problema competentei. Si nu realizezi cred ca nu poti arata cu degetul o bransa intreaga. E ca si cum as spune eu ca totii scriitorii contemporani sunt de kkt.

    00
    • Cici, tu nu prinzi esența discuției. IT-iștii au printre cele mai mari salarii din economiei și tocmai ei sunt cei care vor scutiri de taxe, pe considerentul să-i prețuim că ca ei nu mai găsim.

      00
    • @dan, chestia cu it-istii nu e de a avea sau nu privilegii, ci ca daca ai it-isti in tara, astia iti platesc mai multe taxe (nu, nu impozit, sunt scutiti) si iti cheltuie salariile alea babane aici in tara, ca baga banii aia de ii iau la corporatie tot aici, in economia autohtona. Ok, carrefour, unde isi fac astia cumparaturi, isi duce profitul in afara, dar macar angajatii aia (casieri, macelari, lucratori conecsi) si furnizorii romani au activitate. Nu zice nimeni, nu pare echitabil sa ai categorii privilegiate, dar plm, daca urmam manualul “how to run a country for dummies”, ajungem jos

      00
    • Dan, cat reprezinta IT-ul din PIB ? Dar ca taxe pentru angajator? vs taxele platite de un patron de restaurant, la 1200 lei cat erau? 600? Sa le dam scutire zic si lor , saracii

      00
    • Pe principiul am gasit o vaca hai sa o mulgem. Am terminat toate problemele. Vaca IT-ista a ramas saraca singura nemulsa. Discutia nu are nicio esenta. E doar ura pura

      00
    • Dan – IT-isti in intreaga lume au salariile mai mari (sau mult mai mari) decat media din cauza cererii si ofertei – prea multe joburi prea putini oameni.
      Scutirea a fost gandita ca sa ii tina aici pe oamenii respectivi (sectorul IT in Romania are o pondere pe la 5-6% cu doar 2% din angajati) si pentru a stimula venirea marilor companii.

      00
    • @dan: au salarii mari pt ca nu exista impozit si asta a atras multe firme si investitii. Banii astia duc in spate si alte afaceri. Altfel am trai cam ca prin anii 95-2000. Cine stie ce greu era atunci intelege. Si s-ar putea sa ne reamintim in curand.

      00
    • IT-ul e ușor de practicat ca meserie, din punct de vedere logistic. Ai nevoie de un PC și conexiune la internet. IT-ul baga in mare pentru extern, iar asta înseamnă că aduce bani in tara. Sectorul asta e subvenționat mai peste tot in Europa. Daca pentru o companie, nu mai e rentabil sa aibă angajați în România, va căuta alte țări unde să își mute activitatea. Nu e vorba că sa ii prețuim, ci că ei aduc niste bani doar prin simplu fapt că prestează de pe teritoriul acestei țări. Multe țări încearcă să atragă forță de muncă și firme pe teritoriul lor. Le oferi diferite facilități doar ca ei sa vina sa ruleze bani pe teritoriul tau. Și se practica în multe sectoare, nu doar in IT. Noi ca nație, suntem obișnuiți să îl tragem înapoi pe cel care scoate capul din c….

      00
    • pai asta e scopul lui, sa arunce cu kkt… sa genereze povesti, crezi ca are habar de ce implicati au chestiile, e la nivel de ecuatii de gradul 2 maxim cu inteligenta, dar orgolios… si arogant de numai. Tot sper sa vina ziua cand deschid pagina asta si nu mai dau de articole scrise de el, ca nu la asta ma astept… niciodata.

      00
  7. NOU
    #41

    nici nu stiu de unde sa incep. dar cel mai simplu e sa te uiti la client. are habar ce vrea? a platit si echipa de QA? cat de ieftin si cat de repede a vrut produsu? oamenii clientului care au facut receptia au habar ce a cerut sefu lor? i-a durut in pula total sau au citit inainte sa faca receptia? au raspuns la mailurile de la producator sau i-a durut condescendent in pula ca doar ei platesc? au ascultat cand le-a zis producatoru ala ca ba lache, asta nu se face cum vrei tu, se face invers?

    porma vin omeni care traiesc din scris pe net sa pretinda ca inteleg chestii despre cum functioneaza un contract de livrare produs software

    00
    • Oau, încă unul care dă vina pe client pt defectele oamenilor din domeniul lui
      Nu că la mine nu ar fi la fel…

      00
    • NOU
      #43

      baiat, programatorii sunt lenesi in proportie de cel putin 80% si nu o sa faca niciodata mai mult decat e agreat in contract. clientul vrea inca un buton peste ce e in contract? sa plateasca, asa e in orice domeniu.

      mai departe de asta, uita-te la punctele alea cu serviciu de testare, cu termenul de livrare si buget

      00
    • Pai bine, dar programatorii au scris de capul lor? Nu au facut ce le-a cerut clientul? Cred ca asta e una din durerile cele mai mari: cand trebuie sa scrii un soft prost ca asa ti se cere(de catre client, de catre un designer prost, de un arhitect tampit). De ce naiba accepta firmele astea mari un soft prost? Probabil ca in powerpointurile lor sunt incantati.

      00
    • „agreat in contract” – romana nu e prea agreabila, nu?

      00
    • NOU
      #46

      @Bogdan ia zi, voiai doi de “e”, este?

      00
    • As fi preferat sa fi folosit un termen romanesc, nu un englezism transpus prost. Gen „stabilit in contract”. In limba romana

      AGREÁ, agreez, vb. I. Tranz. A vedea cu ochi buni, a primi cu plăcere, a simpatiza.

      Dar deh, nu toti programatorii „stie”.

      00
    • NOU
      #48

      @bogdane, n-a fost niciun englezism. esti tu bolnav si ai si glume proaste, d-alea care se faceau prin ’90 de aia care credeau ca sunt un pic culti sau intelectuali daca foloseau in mod voit dezacord pentru a se bate singuri cu pula pe umar cand nu ii baga nimeni in seama si nici haz n-aveau. bravo sa mai faci

      00
  8. NOU
    #49

    Bine, comentez. As putea folosi acelasi text al articolului, dar sa schimb „IT-isti” cu „bloggeri” si valoarea de adevar ar fi tot aia. Sau cu „romani”, „zugravi”, PR-isti, politisti, you name it. Acelasi lucru. Dar nu as fi constructiv si nici original. E doar una din zilele in care lui Vali i s-a casunat pe IT, pe care il vede prin lentile unidirectionale. E ok, parerea lui. Urmeaza imobiliarele, influenceritele, playlistul obisnuit de nemulțumiri (multe îndreptățite). Vreau doar sa zic ca am lucrat in IT si in afara lui. Ce am vazut: concentratia de mizerii umane este mult mai mica in IT. Impostorii intra mai greu pentru ca e un domeniu complex. Trebuie sa muncesti si sa iti placa daca vrei sa rezisti. Se fac si greseli, ca in orice domeniu, dar overall românii pot fi foarte buni (i-am vazut si in UK la treaba). Sunt foarte multi oameni faini, smart, mult peste media din strada. Domeniul asta e sansa romaniei. Il sustinem (cu tot cu oameni, evident) sau il inchidem, ca ne put IT-istii. Si aducem producție industriala din china in loc, ca sa compensam. Poate muncitorii sunt mai putin mincinosi si lenesi, iar Vali va fi multumit.

    00
  9. Am zis si mai zic. Noi nu avem industrie de IT. Suntem o tara amarata de outsourcing, de editat codul altora, de facut QA si altele. O India mai curata. Cand se duc beneficiile date de guvern firmelor care isi deschid office aici se duce naibii „industria” impreuna cu toata gloata de IT-isti cu nasul pe sus. Sa vezi atunci brusc cum alta tara va fi Silicon Valley de Europa.

    00
    • Ușor ușor am început și noi sa ne trezim la realitate, toți care își fac start-up acum nu mai fac out-sourcing, au început sa își dezvolte propriile produse, au început sa apară bani și investitori pe piața, start-up-uri de succes (UiPath, typingDNA, fintechOS, etc.). Lucrurile se misca în direcția care trebuie.

      00
  10. Da pe tine te incurca rau in viata de zi cu zi ca sunt scutiti IT-istii de impozit. Mai rostogolim mult subiectul asta? A fost o chestie buna, nu mai e asa necesara (poate), e timpul sa trecem mai departe.

    00
    • e o nedreptate și nu trebuie trecută cu vederea
      iar în momentul în care închizi ochii în fața nedreptăților …

      00
    • NOU
      #54

      „nu mai e asa necesara(poate)”
      ca si cand ai zice ca pensiile speciale „poate nu mai sunt asa de necesare”

      00
    • subventiile din agricultura sunt tot o nedreptate, hai sa le taiem si pe alea. Si asigurarile sociale.

      00
  11. să vezi ce-or să mai sară suedejii pe tine acum
    cum îți permiți tu să zici că ei nu știe să bată cupră 😅

    00
  12. Dacă te referi și la product manageri, atunci da. Developer-ul îți face în general ce îi ceri. Dacă tu vrei să facă meniurile valuri când treci cu mouse-ul peste și să cânte „Deșteaptă-te române” când intri pe pagină ca pe myspace, el așa îți face. Totul ține de criteriile de acceptanță de la product manager, marketing, etc.

    Uite la Raiffeisen au făcut aplicație nouă, aterizează punctele alea pe graficul cursului de schimb de zici că le teleportează Scotty – sublimă și inutilă animație. Totuși nu au fost în stare să migreze toate template-urile de plăți din cea veche. I-a durut la flașnetă pe tot lanțul de la vlădică la opincă de cerința asta și se vede.

    00
  13. Dar eMag-ul care numai din website trăiește și e atât de prost (filtre inutile filtre cu condiția „sau”, produse incadrate greșit, și multe altele). Saracii probabil că nu ai auzit de pcgarage…sa mai fure la ei

    00
    • NOU
      #59

      Da bă ce prosti sunt !
      Dar uite ca proștii sunt pe primele 2 pozitii in rankingul Google pe majoritatea produselor pe care le au la vanzare.

      Mai departe nu mai zic nimic, nu vreau sa dau consultanta gratis.

      00
    • Google nu e făcut de eMag…

      00
  14. Din nou tot IT-ul aruncat la grămadă, din nou facilitățile de care de altfel NU beneficiază tot IT-ul, din nou discursul lui nea Gheorghe comunistu’ care a aflat de la Antene că aitiștii ăia de care nu știe nimic au niște scutiri de taxe și că nu se poate așa, tovarăși…

    00
    • De ce sa atace pensiile speciale când știe ca nu are sorți de izbânda? Mai bine plătesc eu încă 10% la stat decât sa ii scadă pensia procurorului de la 77K RON la 10K decent. Si tot așa. Mumu PSD=PNL, dar hai sa ii facem și mai varza pe USR-PLUS pentru ca, știm foarte bine, USR-PLUS fura țara asta de 30 de ani încoace. E mai simplu sa critici decât sa construiești.

      00
    • Mdeah.

      Și uite așa ajungi în situația în care am fost acum ceva vreme, aia în care un bun prieten era supărat pe mine la modul serios că eu sunt scutit de taxe spre deosebire de el. Am aflat cu greu, întâmplător, la o discuție telefonică din aia de control, săptămânală. I-am explicat că da, lucrez în IT, numai că scutiri de taxe la mine nu apar, nu tot IT-ul le are. Avea dreptate pe undeva în raționamentul său, dar și mai bine ar fi ca marii jurnaliști, vectori de opinie, factori cetățenești, cățeii de pază ai democrației, jurii societății actuale să informeze corect. Sau să se informeze măcar pe ei corect.

      Mno, asta este. Mergem înainte, niște nenorociți IT-iștii ăștia. Probabil inclusiv cei care se ocupă de funcționarea TNR, deși la ce atitudine are domnul de mai sus față de IT-iști aș spune că pentru glumele lor despre metroul din Drumul Taberei au apelat la IT-iști din ăia serioși, cu pedigree, americani sau englezi, plătiți conform normelor și valutelor de-acolo :)

      00
    • Din fericire, nu am ajuns la discuții de genul cu prietenii mei , dar unora le poți exprima mai pragmatic: “Bro, eu contribui la bugetul de stat ( CAS+CASS) cu vreo 4K-5K lunar. Ce ai prefera? Sa mai pun încă 1.5K din impozitul pe venit sau sa ma car eu din țara sau sa îmi fac un PFA și sa plătesc impozit pe salariu minim? (i.e 1K RON)” Pentru fiecare alternativa, ar ajunge statul sa piardă grav. In fine, trebuie sa fim și pragmatici, sa ne uitam la cifre și sa mai și gândim înainte sa sărim cu hate-ul.

      00
  15. NOU
    #65

    Stiai ca Audi poate sa iti fabrice o masina cu portierele in 3 culori? Si sa schimbe si ordinea pedalelor, ca tu ii dai blana mai bine cu stangul? Si motorul putin mai la dreapta daca ai peste 100kg, ca sa fie masina in echilibru.
    Si daca ar aparea probleme de la toate customizarile astea, mecanicii-s de vina.

    00
  16. In calitate de programator, sunt de acord ca a cam venit momentul sa se renunte la scutirea de impozit. Se plimba mult prea multi bani prin piata IT, ca sa ne mai plangem de ceva.

    Legat strict de calitatea aplicatiilor, exista doua aspecte :

    1. Extrem de multa politica in corporatie.

    Exista multe guri de hranit si „manageri” care trebuie sa atinga un KPI pentru a promova sau a primi un bonus. Drept urmare, sunt impinse in fata tot felul functionalitati inutile, prost executate, sunt fortate date de livrare la limita, doar pentru ca oamenii aia sa puna un check ca si-au atins obiectivele. Intotdeauna se sacrifica la calitate – produsului sa a echipelor care fac executia.

    Oricat de mult s-ar lauda pe la conferinte cu termeni bombastici, in companiile astea nevoia utilizatorului si ux-ul sunt printre ultimii factori luati in calcul, daca sunt luati oricum si nu ignorati cu totalitate.

    2. Subcontractorii

    Multe proiecte, sunt executate prin subcontractori. Singurul lucru care conteaza acolo sunt relatiile, calitatea e de dorit insa nu-si bate nimeni capul prea mult. Daca aveti prieteni care participa la licitatii, va pot spune niste povesti pe cinste.

    ***

    Ca parere personala, oricat de multe persoane sunt implicate intr-un proiect, predomina „merge si asa” sau „atat s-a putut”.

    Neasumarea raspunderii pentru nimic pare sa fie in ADN-ul nostru, indiferent de industria in care lucram.

    00
    • Cam multe dislikeuri. Am lucrat prin corporatiile astea si e adevarat cam ce spune Victor aici. Ai avea impresia ca intr-o corporatie sunt proceduri, sisteme, pasi deja stabiliti in construirea unui produs, dar realitatea e dureroasa. Am atatea povesti incat freelancingul pe care-l faceam eu pe oDesk in 2011 era mai profesionist decat modul de lucru dintr-o corporatie.

      00
  17. Sa inteleg ca cel care a scris articolul a avut o problema cu una din aplicatiile mentioante si a tras concluzia ca toti it-istii sunt prosti?

    PS: Mai sunt si altii scuiti de impozit pe venit
    https://legestart.ro/sinteza-ce-persoane-sunt-scutite-de-la-plata-impozitului-pe-venit/

    00
  18. Articol tipic comment bait :))

    Autorul știe el ceva, dar nu prea multe.

    Pe fix aceeași logică, aș putea zică că toate presa românească e praf.

    Personal știu că unul din motive e faptul că li se cere să scrie cu normă de 100 articole pe zi și știu că n-ai cum să scoți articole de calitate în condiții din astea dar asta nu-i o problemă, din perspectiva mea tot e praf, pentru că din 1000 de absolvenți de jurnalism, doar 5 sunt buni.

    Iar legat de mașini, am pățit chestii din astea cu mașini noi, unele probleme de asamblare, iar unele probleme de proiectare din start. Dar știu că și acolo se întâmplă același lucru: tovarăși, trebuie să vindem modelul ăsta în 6 luni. Dar tovarășe, încă nu știm de ce se-ntâmplă aia sau cealaltă când frânezi! Asta e, om rezolva cumva mai încolo, trebuie să mergem mai departe că produsul trebuie să ajungă la client! În cel mai rău caz rezolvăm problema pe facelift peste 2 ani. Tot înainte tovarăși :)

    00
    • @manu: înțeleg că te apasă pe șapcă musca observată de dl Eftimie. Și tu zici că are și elo muscă, cum că toți scribălăii ar fi otova proști. Eu nu cred asta. Dar și dacă ar fi ca tine, și ar fi așa…adică, toată presa ar fi vraiște (deci, înțelegeți voi neicușorilor, și Eftimie) asta ar însemna că musca aia de ziceam cântărește mai puțin?!

      00
    • „Autorul știe el ceva, dar nu prea multe.”

      Stie exact cat trebuie. A aruncat o musca si au sarit guvizii. 204 comentarii pana acum.

      Si operatii se repeta periodic, la fiecare 6 luni. Guvizii au memorie de caras.

      00
  19. Da bro, IT-istii sunt de vina pentru toate relele de pe lumea asta. Probabil si COVID-ul asta a scapat tot dintr-o firma de programare – nu a compilat unul ce trebuie si uite ca se alege praful de tot. Eu zic sa-i ardem pe rug ca nu se mai poate asa.

    00
    • … pai ce sa faci, atat poate lumea, articole de „calitate”, comment bait-uri de doi lei… Lumea in loc sa se planga ca nu au salarii mai mari, se plang ca altii au salarii mai mari, crezi ca pe Dorel l-ar deranja IT-ul daca salarul lui s-ar dubla?… In Romania se taxeaza munca la sange, iar bugetul e gol… ai putea la fel de mult sa aduni mai putini bani de la toata lumea, dar sa-i aduni pe bune si sa ai mai multi bani la buget, dar atunci ar pica leul, ar pica jumate din job-urile de la stat(unde se rostogolesc darile la stat pana la momentul cand se sterg periodic) si multi altii. De asta e bine ca exista astfel de specialisti, cu valente de economisti de gradinuta… probabil soarbe un vin/bere de doi lei fericit ca ne-a fraierit el sa comentam… pe un blog care-l tine relevant, ca probabil daca nu mai aparea aici (dupa parerea mea prea des) nu mai auzea lumea de el de ceva vreme.

      00
  20. Ca de la un programator mediocru la un scriitor slab. Cât de sigur ești ca ai dat exemplele bune? Poate nici nu sunt făcute în România site-urile alea. Nu am date, darpoate întrebi tu.
    Plus mașinile, știi că sunt pline de soft sper.
    Uite eu, ca scutit de impozit, aștept de la un guvern liberal să scadă impozitele pe muncă pentru toată lumea și să le crească pe alea pe proprietăți. Că nu e normal să dai 200 lei pe an pentru un apartament de 100 mii Euro.
    Plus că nu e deloc momentul. Acum, când tot IT-ul lucrează fără probleme de acasă, să nu se trezească ăștia că dispar subit niște zeci de mii de angajați.

    00
    • Stii ce e culmea?

      Ca majoritatea oamenilor decenti si cu bani sunt de acord cu tine la cresterea impozitarii proprietatilor (si nu numai), chiar nu e normal sa dai 200 de lei pe an pe un apartament care valoreaza 100k.

      00
    • Ideea e foarte bună. Nu trebuie să ajungem nici ca în SUA de să plătim de ne iese pe nas, dar nici așa cu impozite simbolice nu rezolvăm nimic.

      Problema e că e plin de pensionari împroprietăriți de Iliescu prin centrul marilor orașe, care nu vor mai vota partidul care face asta niciodată. Și mai e plin de bugetari care au 2-3-4 apartamente date în chirie pe care i-ar deranja chestia asta.

      Deși e o problemă veche de când lumea. Eu abia aștept la bătrânețe să mă mut undeva la țară, liniștit, nu văd de ce aș vrea să stau în centrul orașului.

      Probabil că și ăsta e motivul pentru care bucureștenii au cele mai mari subvenții la căldură, cele mai mici impozite la proprietăți din țară. Plin de pensionari care o țin la putere pe primăriță și pe cele 24 de firme căpușă ale ei.

      Într-un fel, bine fac, pentru că bătrânii votează conștiincios la fiecare alegeri, iar corporatiștii care plătesc 50% impozit pe salar merg la ski în duminica votului, apoi se miră de ce impozitul pe salarii crește, simultan cu creșterea pensiilor, subvenției la încălzire, excursii gratuite în grecia pentru pensionari, etc.

      Politicienii servesc pe cine votează.

      00
    • Problema e ca nu este nici-un fel de directie, principala preocupare a ministerul finantelor este sa aiba de unde sa imprumute bani pentru saptamana viitoare… atat, ce directie, ce logica… sa fim seriosi, cand intr-o tara cu 20 mil locuitori ai 1.5 milioane de angajati la stat… esti ori imbecil, ori idiot. Se uita primarul intr-un orasel peste cifre si grosso modo vede ca i se duc 90% din banii primiti pe salarii, iar el in loc sa schimbe asta, ce face? Se plange ca nu sunt bani de investitii si aia e, mai iasa primar 2-3 mandate… ca nu el e de vina, cei de la Bucuresti sunt…

      00
  21. Tu spuneai la un moment dat ca citind articolele lui Petreanu iti dai seama ca tipul e depresiv?

    Mai iesi boss la aer, ca altfel stai pe aplicatia Orange dupa :D

    00
  22. Softul, ca oricare alt produs vine in multe variante. Depinde cati bani bagi in el. La fel cum sunt haine ieftine care la prima spalare sunt pa, asa si aplicatiile. „Sa nu pice” necesita foarte multi bani si timp. Sunt softuri care nu pica acolo unde e nevoie de ele si merita „deranjul”. N-ai sa vezi soft blocat pe un avion, sau intr-un RMN, etc.

    00
    • @asta: nu stiu ce vrei sa dovedesti cu articolul asta, dar sa dai vina pe programatori ca s-a prabusit boengul e ca si cum ai da vina pe Hans, soferul de tanc, ca a pierdut germania razboiul.

      Ca sa inteleaga altii ce au aceeasi apucatura cu asta, ca sa fie 737 competitiv, MANAGEMENT-ul a decis sa-l lungeasca si i-au pus motoare mult prea puternice si mari (nu intrau sub aripa si au gasit solutia sa le puna un pic mai in fata aripei). Asta a destabilizat avionul, nefiind proiectat pt asa ceva: cand turai la maxim motoarele, botul avionului se ridica in sus prea brusc si pierdea portanta.
      Fix-ul pentru aceasta problema a venit can’totdeauna din soft, care avea datoria sa-i limiteze puterea motorului cat sa nu intre in vrie.
      Cei care doreau sa faca mai multi bani, managementul, desi au fost ingineri ce au zis ca nu e ok, a decis sa nu ceara recertificarea pe acest avion, pentru ca avionul sa fie in continuare competitiv dpdv al pretului.
      Asadar, pilotii nu au fost instiintati cum ca ar exista acest nou comportament al avionului. Astfel au fost situatii unde din nestiinta pilotului si ignoranta managementului, softul nu a reusit sa compenseze dorinta de a face mai multi bani, mai ieftin si mai usor a corporatistului – si au murit oameni.

      00
  23. Din practica, finisajele dureaza cel mai mult timp. Dupa principiul lui Pareto, de 4x mai mult decat implementarea stabila.

    Vine clientul si cere un produs: site ecommerce.
    Ii poti da 2 variante:
    1) Site functional cu categorii de produse si filtrare dupa 3 criterii. Durata executie: 100 zile.
    2) Site functional cu categorii, subcategorii, sub-subcategorii si filtrare dupa 12 criterii. Durata executie: 500 zile.

    Ce crezi ca va alege?

    Apoi, cum ziceau si colegii mai sus, in companiile mai mari, developerii reprezinta 10-20% din totalul de persoane implicate in livrarea unui produs. Daca oamenii de decizie au de ales intre a aloca timpul pentru a adauga inca o categorie de filtrare pe care si-o doresc 3% dintre clienti vs. al 10-lea redesign de front page, dar care e vizibil pentru toti clientii si pentru stakeholderi… ghici ce se va prioritiza?

    00
  24. *Cineva: Emite o părere negativă despre un grup profesional.
    *Toată lumea: meh. Ignore.
    *ITștii: CINEVA A EMIS O OPINIE CARE NU NE COAFEAZĂ! Anarhie! Blestem! Explicații ad nauseam!

    De asta aveți renumele pe care îl aveți, băieți! Vă luați mult prea în serios.

    00
    • .. marea majoritate sunt mediocri .. dar se cred și buricii pământului ! .. uită-te ce s-au aprins toți ! .. d’abia aștept să se maturizeze AI-ul (făcut de aia 5 din 30) și să-i văd pe ceilalți 25 rămași pe drumuri ! hihihihihiiiiii !

      00
    • In principiu oricine emite o parere despre un GRUP profesional se afla intr-o mare eroare. De ce? Pentru ca generalizeaza. Si nu conteaza CINE ESTI, in momentul in care gresesti, ca tot se vorbea de asumare zilele trecute, ar fi bine sa ITI ASUMI. Adica, bai, da, am scriu un cacat, aia e, cine nu greseste?

      Polistii sunt niste jeguri?
      Medicii sunt niste jeguri?
      Oamenii de afaceri sunt niste jeguri?

      Serios? N-ai dat niciodata peste un polisti decent? Nu ai dat peste un medic incredibil de bun? Pentru un om de afaceri respectabil si care chiar a creat un business?
      Eu inclin sa cred ca e fix invers, majoritatea sunt ok, dar evident, oamenii scriu chestii doar in momentul in care sunt deranjati de ceva. E foarte usor sa te uiti la review-uri pe google/fb si sa vezi cate review-uri bune sunt in comparatie cu review-urile negative. (aici incerc si eu sa lucrez si de fiecare data cand sunt multumit, sa las un review pozitiv, altfel nu vad cum poti incuraja businessurile misto)

      00
    • Da, Mihai, dar in general, membrii acelui grup profesional, sau al oricarui al grup luat la perpules de un individ oarecare, vor ignora individul si opinia lui, pentru ca isi cunosc suficient valoarea incat sa li se rupă de opinii izolate.

      Dar unde egoul e mai mare decât puterea cortexului…

      00
    • toate generalizarile sunt gresite.

      00
    • Sa iei totul in serios e si mai gresit!

      00
    • Problema nu apare când cineva emite o opinie ci când acea opinie este rostogolită la nesfârșit în spațiul public, deși este clar că nu a depășit niciodată stadiul de discuție la coadă la poștă.

      00
    • Eu zic ca Linus are dreptate cand spune ca 80% sunt niste tampiti si nu vrei sa ai de lucru cu el. Cam asta e si experienta mea. Si daca Eftimie nu stie ce vorbeste, poate Linus stie ce vorbeste lucrand la unele din cele mai mari produse OSS, kernelul linux si git. Respectul se castiga baieti, vrei ca bransa sa fie vazuta cu ochi mai bun, rulati macar odata ce dezvoltati, fiti mai autonomi si nu veniti cu scuze gen QAul e tampit si POul.

      https://youtu.be/4XpnKHJAok8

      00
    • @Major Tom înainte să-ți dai cu părerea despre calitate, ar trebui să bagi încă un spațiu în măcar odată și să scrii cu diacritice. De aberația cu autonomia nici n-are rost să vorbesc, parcă ai fi membru UDMR.

      00
    • vezi mai sus comentariul lui Bogdan. Practic a fost luat la pula pentru ca multi o ardeti pe asta cu „vai ITul”.
      La fel ca si TFL….o ardeti in cacaturi de A3 care avea boala pe tineri (multi itisti) care se luau de ai lor. Si nu vezi nici o problema cu asta, problema e la it-istii care zic „nu e chiar asa”
      Logic in plm

      00
  25. Aici chiar ai dat-o in bara si iti zic si de ce: nu ai lucrat niciodata in domeniu. Nu, faptul ca ai facut 3 site-uri web acum 10 ani nu inseamna ca ai lucrat in domeniu. Site-urile web reprezinta industria de IT cam cum reprezinta liga I fotbalul. (nu trebuie sa te superi, dar asta e adevarul pe care nu vrea nimeni sa ti-l spuna si stiu ca tu promovezi ideea ca oamenii sa iti spuna adevarul in fata)

    Sunt undeva intre 75.000 si 100.000 de oameni care lucreaza in IT si sunt scutiti de impozit, iar ca firmele sa poata benficia (atentie, aceasta scutire este o facilitate acordata FIRMEI si nu indivului, eu daca lucrez pe PFA NU pot obtine aceasta scutire) de aceasta scutire trebuie sa indeplineasca niste criterii bine stabilite (sa produca software ce poate fi revandut, deci o firma care face site-uri web, teoretic, nu este scutita de impozit). Cine sunt scutiti de impozit sunt de exemplu cei care fac teme si le vand pe ThemeForest, fiind o vanzare cu caracter repetabil (ai creat un produs, il revinzi la n clienti).

    Oamenii, in mare majoritatea neintelegand ce anume inseamna aceasta scutire de impozit, isi imaginea ca ITisti nu platesc impozite DELOC. Nu, este vorba de acel impozit pe venit, in pondere de 10% din salariul brut, atat.

    Taxele pe care le platim acum:
    Contributie sanatate – 10%
    Contributie pensii (asigurari sociale) – 25%
    Impozit – 10%
    Pe langa acestea, angajatorul mai plateste 2.25% (contributia asiguratorie pentru munca).

    Am facut o mica simulare pentru a explica mai bine ca diferenta este destul de infima. Luam un salariu de 4500 lei BRUT ca exemplu. Fara a avea nicio scutire de impozit, salariul net o sa fie de 2632lei. Cu aceasta scutire de impozit, salariul este de 2925lei. Ti se pare ca sta cineva in diferenta asta?

    Ce este si mai important este ca pe langa aceasta categorie, in urma cu ~2ani (parca), a facut si PSD-ul ceva decent si a bagat si centrele de R&D in aceasta scutire. Pentru ca Romania are o mare problema cu acest domeniu. Noi nu reusim sa cream produse, noi facem doar outsourcing in 90% din cazuri. Lucrand intr-unul din cele putinele centre de dezvoltare din Romania, iti pot spune ca este foarte greu sa creezi produse complexe fara sa ai oameni care au mai facut asta inainte si tinand cont ca nu avem firme care fac asta, este un cerc vicios.

    Sper ca acum o sa inteleaga mai multa lume despre ce e vorba. Spor!

    00
    • Acei 300 lei incep sa se simta cand vorbim de 100.000 de it-isti, nu?

      00
    • 100k*300=30milioane. pensiile speciale sunt undeva la vreo 500 de milioane. pensiile normale pe la 11 miliarde.

      nici macar nu indraznesc sa scriu cu toate zerourile.

      00
  26. Eu ma simt atacat.

    Despre facilitati nemeritate, poate are dreptate Eftimie.

    Dar despre software naspa, nu prea are IT-istul mult control.
    Uite o analogie:

    Esti un scriitor, ai scris o carte de care ai fi mandru. Te duci la o editura unde banuiesc ca au un editor si editorul iti zice sa faci niste modificari ca sa prinda la „public”.

    Dar in „IT” nu se intampla asa.

    Echivalentul ar fi: ai fost platit sa scrii o carte. Si sunteti mai multi (2+) intr-o echipa care scrieti la aceeasi carte si periodic trantiti cuvintele scrise intr-un document si sperati sa se potriveasca. Repetati o data la cel mult cateva zile timp de cateva luni. Apoi vine cineva (nu stiu care ar fi analogul la product manager) si zice ca ba nu e bine ce ati scris, scrieti cum zic eu.

    Si scrii cum zice el ca ai ai fost platit baban si plm e doar un proiect, ca de banii astia o sa stai acasa si scrii la propria idee, si lumea e fericita. Apropo, acel cineva nu e scriitor si nici nu prea are tangente cu scrisul. Poate cu cartile, de la distanta.

    Si mai vine cineva, ala care a dat banii, si zice ca nu ii place si sa scrii cum zice el. Se repeta paragraful precedent.

    Dupa 2 ani iese „Cartea ceva” care pare ca e scrisa de 5 insi cu stiluri diferite, dar toti suparati pe viata si total incapabili sa scrie ceva ok. Scene aranjate aiurea, scene in plus, scene care se contrazic cu cele de dinainte. Carte de rahat, scriitorii astia sunt idioti.

    00
  27. NOU
    #98

    E limpede IQ-ul tau daca compari o masina ce o cumperi o data si aia e.. vs un soft ce se actualizeaza, are cerinte noi in mod constant si cam la vreo 2-3 saptamani update in productie… Vrei soft solid? Iti vand o unitate fara update-uri si aia e.. spala-te pe cap cu el.. ala ti-l pot face fara buguri… Cate softuri au specificatii inghetate? Clare? De la bun inceput? Cat de dinamice sunt cerintele clientilor de fapt? In fine.. nici nu stiu de ce ma obosesc, puteai foarte bine sa-ti doresti impozite mai mici pentru tine.. sau pentru toata lumea.. dar esti genul de om pe care il satisface mai cu graba raul altuia. Crezi ca daca ma impoziteaza pe mine mai mult.. o sa-ti fie tie mai bine? Cu ce te ajuta inafara de senatia ca ne-ai dat o m..e? Ce vrei tu e ca banii din IT sa mearga la stat sa ii cheltuiasca statul cu folos cum stie el mai bine.. eu unul prefer sa ii cheltui eu pe servicii in RO.. sa ajunga direct la oameni.. pentru ca la stat IT_ul da deja mai mult decat da agricultura.. si aia subventionata la greu.. Poate ai o problema si cu subventiile din agriculatura.. mai sti? Eu zic sa te faci IT-ist sau fermier.. ca esti super smart.. sa fi si tu subventionat si scutit…

    00
    • Hai ca de acum sunt subventionati si jurnalistii, nu-i problema. Putem sa ne batem pula si de ei.
      Dar si de aia suntem la nivelul la care suntem, indoctrinati cu „sa moara si capra vecinului”. Egalitate in aceeasi mocirla.

      00
    • E limpede IQ-ul tau daca compari o masina ce o cumperi o data si aia e.. vs un soft ce se actualizeaza, are cerinte noi in mod constant si cam la vreo 2-3 saptamani update in productie…

      fraza asta nu te scoate deloc bine. dar tre să ai cap ca să realizezi asta.

    • NOU
      #101

      Ce e gresit in ce am scris? Eu consider ca a vorbi in necunostiinta de cauza si a face comparatii complet aiurea demonstreaza o oarecare lipsa de inteligenta, educatie si bun simt. Daca tot m-ai facut prost, sper ca totusi, sper sa imi dai si un argument. Unde anume ti se pare tie ca ar fi greseala in rationamentul meu?

      00
    • păi hai să comparăm.
      dacă ai un design flaw la o mașina deja construită, e greu să o repari, nu? vezi problema lu subaru cu prima generati de motoare diesel, motoarele crăpau pur și simplu pe la 150.000km.
      eh, la software poți repara asta. poți împinge un update și repara.
      aici cred că e diferența. și aici e și mirarea, bă, ai scos un produs prost, repară-l naibii!!!! cardul de sănătate. partea fizică funcționează, avem card, am cititor, medicii bagă date in laptop. unde e problema? păi, la partea nefizică. putea fi făcută mai bine? sigur. putea fi reparată? absolut.

    • NOU
      #103

      @vali: pai vorbeste cu Ghita despre asta nu cu o clasa de muncitori care in orice discutie despre cat e de cacat tara, vinovati sunt ei, ca au un 10% sponsorizat de stat.

      Ai impresia ca un biet palmas, poate sa-ti schimbe tie, experienta de cacat intr-una de vis cu softurile facute de compania ce a castiga licitatia din motive politice nu de competenta. Ai impresia ca o schimbare la un soft in productie o face orice team lead fara approvalul de la managemnt – care trebuie sa mai faca un ban in plus, nu-i asa?

      Din comentariile tale, nu stiu daca inteleg unghiul. Daca asta e adavaratul tau hate, il canalizezi gresit. Nu e ca si cum daca as cunoaste pe careva de la firmele astea si daca ii bat obrazul isi va da demisia iar in final firma asta de-ti face tie experienta naspa, va da faliment si vor veni altii mai capabili.
      Si oamenii calitativ nu vor veni la o firma dominata de jocuri politice (de ex. unu ca ghita nu va avea alt management decat tot de ordin politico-nepotism).

      Si sa zicem ca ar veni unu cu o solutie mult mai buna. Una de vis, mai ieftina si mai performanta. Cum face el fata in mocirla politica romaneasca? El stie sa faca solutii perfomante la pretul corect, nu sa se mocirleasca.

      Din toata discutia generata azi, pare ca esti frustrat de ceva ce nu intelegi. Ai impresia ca developerii sunt independenti. Sau ca au alte reguil deca celalalte industrii.

      00
  28. Nu mi-e clar de ce scrii asta pe Internet. Încă se mai găsesc mașini de scris mecanice, lipici de pus articole pe garduri există… Măcar dacă ești împotriva sistemului, fii până la capăt :).

    00
  29. Dureaza mai mult sa testezi o masina decat sa faci un program de la zero, acolo e diferenta. In IT se poate si asa fiindca exista posibilitatea de a modifica si repara pe parcurs, daca masinile ar putea fi reparate si modificate rapid si gratuit atunci ai vedea si masini cu oglinzi retrovizoare pe capota.

    00
  30. @manu: înțeleg că te apasă pe șapcă musca observată de dl Eftimie. Și tu zici că are și elo muscă, cum că toți scribălăii ar fi otova proști. Eu nu cred asta. Dar și dacă ar fi ca tine, și ar fi așa…adică, toată presa ar fi vraiște (deci, înțelegeți voi neicușorilor, și Eftimie) asta ar însemna că musca aia de ziceam cântărește mai puțin?!

    00
  31. @Maddame: mă lași să ajut puțin, deși nu ai nevoie? aitiștii au marele defect ca grup profesional că încă n-au înțeles că salariile lor mari sunt exprimate de capitalism (cerere vs ofertă) care în momentul ăsta și în locul ăsta îi ajută….ei, în schimb, cred că câștigă f bine fiindcă sunt deștepți

    00
    • .. ai pus punctul pe I ! Bravo !

      00
    • dar face-ti-va bai toti it-isti. Cine va opreste ?? . sau poate ah, stai, tre sa te duca capul..

      10
    • Iar în caz ca că aveați dubii că greșesc, a venit cici

      00
    • NOU
      #111

      si sa fii mecanic tre’ sa te duca capul, da uite ca avem o gramada de carpaci

      00
    • NOU
      #112

      Daca un IT-ist mediu chiar prost… castiga bine, e neimpozitat… iar tu Curly, in contextul in care e nevoie mare pe piata de programatori, stai si te plangi pe net ca altii au dar e prosti… in schimb tu nu intri in valăul ăsta cu bani, sa inoti si tu printre banctone.. sa faci easy money… ce spune asta despre tine si ce spune asta despre aitiishtii aia prosti care la final de zi castiga mai multi bani ca tine.. lucrand.. teoretic mai putin :)

      00
    • @Arpad: chiar nu mă plâng, IT e xeva ce nu aș putea face. Bine, sjnt multe chestii pe care nu le pot face. Deloc sau fără un efort care să mă scoată din uz în câțiva ani. Nu oricine poate face orice. Ce zic eu e că aitiștii sunt ca inginerii de acum 10 ani și bancherii e acum 20. Nu realizează că nu are a face payroll cu inteligența, ci cu momentul de p2 piața muncii
      Iar altfel, ceasul meu e mai scump decât mașina unui aitist care câștigă mediu, chiar așa nătâng cum sunt

      00
    • Curly draga, fortezi o concluzie gresita in esenta ei. Exista cerere de specialisti in chestiile astea denumite generic IT, dar nu neaparat cererea asta decide venitul, ci utilitatea sociala a muncii. IT-istii castiga bine pentru ca munca lor necesita cunostinte teoretice si un mod de gandire abstract ce nu pot fi stapanite decat de o parte mica a populatiei, iar acest lucru a fost valabil la 1800, cand stiintele exacte au inceput sa fie aplicate in viata de zi cu zi si a aparut motorul cu aburi, a fost valabil la 1900, la 1940, la 1960, 1980. Sunt vreo 200 de ani de cand cei ce stapanesc stiintele exacte sunt bine platiti pentru ca e cerere. Cam lunga perioada de oportunitate, nu? E in continuare valabil si azi, desi avem tehnologie extrem de capabila, ce ar trebui sa fac posibila intelegerea stiintelor exacte de toata populatia, dar nu e asa, in continuare avem oameni ce nu pot intelege matematica mai departe de cele 4 operatii de baza, semn ca biologia e tot aia. Va fi valabil pana cand intelighentia artificiala va prelua toate aceste sarcini si vom deveni o rasa de artisti si filozofi ce dezbat aprins scutirea de impozit a robotilor. Pana atunci, asta e, IT-istii fac chestii ce necesita stiinta, iar stiinta ii face nitel mai destepti decat restul populatiei, pentru ca inteleg mai bine si aplica practic niste chestii esentiale vietii, pe care restul oamenilor le ignora, iar munca lor usureaza viata tuturor.
      Injuram IT-istii cand nu merge aplicatia bancara, dar am uitat cand mergeam la banca si stateam la o coada sa platim o factura. Un fumat ca Eftimie, ce scoate poante expirate, a aruncat o piatra, iar restul filozofilor, ca vad ca IT-isti sunt putini, se chinuie sa vada piatra pe fundul apei.

      00
  32. Comentarii la fel de agresive si argumentari atat de patimase am vazut doar la art lui Petreanu despre inchiderea Buc pe timpul maratonului.
    Ceva ma face sa cred ca intersectia celor doua multimi cuprinde cel putin jumatate din elemente.

    00
  33. S-a linistit si Eftimie… nu a fost nevoie decat de o pandemie si doua luni de izolare.

    00
  34. Back on topic:
    La Orange soacra-mea primeste doua mesaje la interval de 5 minute (citez din memorie): „Toate facturile au fost achiate” si „Va reaaminim ca astazi este ultima zi in care puteti plati sumele restatnte pentru a evita deconectarea”.
    Dupa indelungi convorbiri cu suportul lor au concluzionat ca „Nu”. (N-au nici o problema. IT-ul lor a facut un soft care mege perfect.)

    P.S. Cand esti singur si n-ai nimic de mancare ajungi sa-ti tai mana stanga si s-o pui la protap. De ce mana stanga? Cu dreapta tii toporul si capul o sa-i mai trebuiasca.

    00
  35. Maddame, e greu totusi sa ignori cand faci parte din acel grup profesional si toata lumea da cu pietre. Na, nu toti reactioneaza, dar e dificil sa fii meh cand stii ce e in spate si cum merg lucrurile, cel putin in bula ta. Am ajuns sa-mi fie jena sa spun ca sunt programator. Si chiar si eu cand mai comand de la ikea sau altii ma trezesc injurand si spunand ‘ce naiba o fi asa de greu sa faci un site decent???’. Oh wait…

    00
  36. Compara mașinile cu ceva relevant din IT: soft aeronautic, medical. Cate peacemake-uri pică din cauza bugurilor? Asta pentru ca sunt reglementari foarte clare și dure pentru asta.

    Dar pt softurile de zi cu zi nu e nicio reglementare, doar manageri care vor repede și bine, fara buguri.

    00
  37. Kore wa hontō no hattori hanzō no katana natan na – that really was a hattori hanzo sword ;)

    00
  38. In cel mai optimist caz, „articolul” asta e un trolaj de om plictisit.

    10
  39. mă-ta are cratima

    01
  40. NOU
    #123

    iar are nevoie zoso de engagement cu cititorii? Sau eftimie si-a iesit din zona de confort si profesionalism si acum debiteaza asupra unor chestii ce nu cred ca le intelege.

    Asteptarile ca orange, vodafone sau ikea sa investeasca in calitatea serviciilor web sunt nerealiste. Orange, Vodafone castiga bani din servicii de telecomunicatii, IKEA castiga din mobila.
    Cand cinva face o platforma web, primu lucuru la care se gandeste e ROI (return of investment). Exemplele pe care le-ai dat, nu au grosul de clientela dintr-un site pe care eftimie s-ar bucura sa-l foloseasca. Banii, grosul, le vine din alta parte. Web-ul e doar o plaftorma ce nu-si poate scoate banii bagati, mai ales in romania unde oamenii nu prea cumpara de pe net. Plm, business 101 – de ce ai baga bani in ceva ce nu-ti aduce profit bun.

    Apoi, ai sa zici ca sunt alte platforme, gen nustiu, google sau facebook, care au o calitate desavarsita si plm etc. Aia nu au programatori in ro si de aia e CALITATE. Uite, google si facebook sau oricare platforma online, au calitatea aia pt ca de acolo isi iau banii, si investesc si un programator dini FAANG au niste salarii comparabile cu cele ale politicienilor si magistratilor romani.

    Altceva, Ce te deranjeaza pe tine acum, te-ar fi deranjat si daca nu aveau itistii deduceri. Romania nu ar mai fi fost competitiva dpdv al pretului/calitate. Ei si-ar fi facut platformele in India. Si tu ai fi avut aceeasi durere de cap. In loc sa-ti versi frustrarile pe clasa de ITisti romani ti-ai fi varsat frustrarile pe altceva.

    Acum, sa abordam softul din masina. Bai baiatule, ia-ti o japoneza sau o tesla. Nu are soft romanesc in ea. Apoi afla ca nici unii nu prea au softuri cu mult mai stralucite decat europenii (cateva exemple ar fi accelerarea neintentionata la toyota, proprietari de tesla ce nu-si pot monta un far nou pe o tesla un pic mai veche pt ca nu e compatibil firmware-ul masinii si trebuie schimbate ECUuri aiurea).
    Ei acum poate aflii cum ca softul in automotive e ceva foarte greu. Mecanica, banuiesc ca esti fan unei masini bune dpdv mecanic si cu putin soft pe ea, e mult mai predictibila si are un studiu mult mai aprofundat, de aia e mai fiabila.

    In final, daca IT ul romanesc nu s-ar fi descrucat bine spre foarte cu banii primiti, nu ar fi fost plina romania de ousourcing in automotive. Aici eu am sa-i cred pe cei cu bani si nu pe cei neavizati ca tine, ca ITul romnesc isi face treaba foarte bine, 6% din pib, si tu esti doar frustrat.

    Daca vrei, fi un jurnalist mai bun si fa un articol civilizat, nu-ti varsa frustrari.

    10
  41. NOU
    #124

    Ca o completare, din articolul asta am impresia ca in romania lupta dintre clase e alive and well.
    In loc sa vina un jurnalist si sa ceara pareri si ajutor cum sa faca sa imbine jurnalismul cu tehnologia, sa reduca din costuri sau overheadul pe care-l are cand scrie un articol, el vine, critica si incearca sa-i coboare pe altii din dorinta de a se simti un pic mai util si mai performant decat dansii.

    Coaie, suntem in aceeasi oala, singura solutie e sa ne unim, sa ne intelegem fiecare neajusurile, sa le acceptam si sa iesim impreuna din cacat completandu-ne.
    Arunca tu jurnalistule cu cacat in itisit ca ei or sa-ti arunce inapoi si mai mult cacat, ca esti prin ‘cartierul’ lor.

    00
    • Divide et impera. Asa de bine merge in Romania. Toti versus medici, toti versus avocati, toti versus muncitorii din industria informatiei.

      E un pic trist ca zoso continua pe directia asta de dezbinare, dar apoi eu nu am luat articolul ca unul impotriva profesiilor din aceasta industrie.

      Eh, sper cu timpul sa mai renuntat la a ne lupta unul cu altul si sa ne unim impotriva adevaratului dusman.

      00
    • @Dan ; Da, dar acum isi justifica si el prezenta pe blogul lui Vali: mai genereaza niste „reach organic” pentru ca hate-ul vinde :)

      00
  42. Lucrez cu un program CAD care costa peste zece mii de euro, insa in ultimii 20 de ani in afara de GUI, ca sa corespunda trendului ribbon de la Microsoft, nu s-a schimbat cu mai nimic. Mai nou ca sa nu depaseasca termenul de release, dau drumul si la versiuni terminate doar pe jumatate.

    00
  43. IT-istii de la Google, FB, Amazon si Microsoft mi-au facut viata mai usoara. De ce sa nu merite o facilitate fiscala?

    00
  44. Toti programatorii scot software care crapa si totusi sectiunea de comentarii de pe zoso.ro merge brici intotdeauna. Ce chestie.

    Oricum, eu m-am amuzat si chiar sunt de acord ca soft-ul de la Orange, BT24 sau ING, unde te-ai gandi ca nu e problema de bani, merge cam prost.

    Pe de alta parte e un domeniu atat de accesibil. Tot ce vrei sa inveti e explicat in zeci de feluri si asta gratuit. Chiar si asa destul de multi oameni renunta sa invete si cand dai un anunt de angajare vin 20 – 30 de oameni din care doar vreo 2 – 3 stiu de pointeri. Si astia 20 – 30 daca pui anunt de munca remote, daca te rezumi doar la un oras nu vreau sa-mi imaginez.

    00
    • NOU
      #131

      Cel mai bun comentariu. Mereu auzi oameni plangand ca vai ce naspa ca it-istii nu platesc impozit pe venit, dar cand le spui ca te poti face si tu it-ist, nu iti trebuie facultate(am n-spe colegi care nu au terminat-o sau au terminat alte facultati), ai tutoriale gratis puhoi pe net (sau torrenti), cu toate acestea 98% fie nu incearca, fie se lasa pagubasi dupa 2 saptamani.

      00
    • @AdrianPietro: pierzi miezul la problema ridicată de Eftimie. Ok, el a diluat mesajul când s-a apucat să evalueze munca voastră, a celor din it. Nu, man, nu contează calitatea aplicațiilor, nu contează că se poate muta firma cu sediul din ro, nu contează cât de ușor sau de grea e munca asta, nu contează cât e câștigul pe domeniu
      Nimic din astea….la fel ca la pensiile speciale, nu e corect ca unii să aibă tratament special. Asta e discuția. Capitalism, gen

      00
    • NOU
      #133

      @curly

      As zice ca de fapt conteaza chiar foarte mult daca eu sau firma plecam din tara. Scutirea a fost data cu un scop, nu pe ochi frumosi.

      Daca nu ar fi aceasta scutire ar intra la bugetul de stat in jur de 195 milioane de euro
      https://economie101.ro/incasa-bugetul-elimina-scutirea-programatori/

      Sunt in jur de 100.000 de beneficiari ai acestei deduceri.
      https://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-23180156-cati-isti-sunt-vizati-intentia-presedintelui-pnl-renunta-scutirea-impozitul-venit-cateva-date-cifre-esentiale-vezi-text-reactia-ministrului-petrescu.htm

      Daca iti pleaca 7000 de oameni, pierzi
      2400 EUR salariu brut * 12 luni * 7000 = 201.6 milioane EUR

      Daca in schimb pleaca 10000 deja te-ai impuscat singur in picior (10% nu mi se pare fantezist mai ales intr-un domeniu asa activ) .

      00
    • NOU
      #134

      @Curly

      O sa imi iau multe minusuri pe chestia asta, dar e ok.

      Hai sa facem dreptate sa fie un capitalism super corect. Un it-st are salariul mediu brut de aproximativ 12500 ron brut https://www.nwradu.ro/2020/01/salariu-mediu-it-romania/. Net vine 8125.

      Asta inseamna ca la CASS se duc 1250 pe luna. Cineva cu minimul pe economie (2230 RON) plateste la CASS 223 deci cam de 5.6 ori mai putin. Nu mai vorbim ca mai toti au si asigurare privata, ca nu vrem sa fim malitiosi. Dar clar un it-ist nu se imbolnaveste mai mult decat cineva cu salariu minim. Deci nu e corect ca unul sa plateasca de n ori mai mult pentu aceleasi serviciu

      Daca un it-ist ar plati la fel, apoi din restul si impozitul pe venit ar avea la final net

      12500 – 3125 (CAS) – 223(CASS) = 9152 – 915(10% impozit) = 8237 . Deci mai mult. Nu prea e corect.

      E misto cu dreptatea, pana cand chiar vrei sa faci dreptate.

      00
    • @Curly Ce nu vrei tu ( si cei care gandesc ca tine) sa intelegi e ca scutirea de impozit nu este data pentru ca ITstul sa se simta cu un coi un plus fata de bloggerul de rand. Este data pentru a mari competitivitatea Romaniei in lume in aceasta industrie. Iar aceasta scutire este benefica tarii, pentru ca aduce un plus la buget, chiar si dupa ce ai scazut „pierderea” din scutire. Asa ca ar fi cazul sa dai jos ochelarii de cal si sa vezi „the big picture”.

      00
    • @AdrianPietro: îmi cam aduci argumente mie, fir-ar al dracului să fie….eu îți zic că e vorba de capitalism șanse egale, nen-tu Adam Smith&stuff și tu mă iei cu calcule contabile. Când e vorba de principii, nu are a face oportunitatea fiscală și cu lovelele. Principii, morții lor…n-am nimic cu subvențiile date unde e cazul că nu cred în junglă (am o problemă cu felul în care se fac intervențiile astea , dar nu cu ideea), sunt de acord cu VMG, într-o perioadă mai bună a vieții mi se luau la CASS câte 2600 euro pe lună și nu am călcat decât o dată în spital de stat, sunt de acord cu toate astea…..e o altă discuție cum să facă statul rost de bani la buget și cum să îi cheltuiască, nu despre asta vb Eftimie, ci despre echitate

      Aici vorbim de, mă repet, a nu acorda favoruri unora față de alții.
      Dar și altfel -‘ exemplele tale forțează logica oricum. Să mă explic:
      1) nu cred că dacă s-ar impozita veniturile voastre, netul care vă intră în cont ar fi afectat. Sunt serios înclinat să zic că ar fi absorbit costul ăsta de firme fiindcă n-au oameni și nu cred că ar renunța la business f ușor. Pe termen lung poate deveni o problemă că nu or să mai dezvolte, dar statul nu trebuie să protejeze industria IT mai mult decât face cu oricare alta. De fapt, ar trebui să nu protejeze nimic, ci doar să își vadă de investițiile publice, iar mediul economic crește natural. Dar intrăm în altă discuție
      2) cum ar fi să nu mai plătească nimeni impozit pe venitul din salarii?
      3) industria IT, cu toată dragostea, nu dezvoltă mai nimic în aval/amonte. Impactul în PIB nu prea e în afară de CA a companiilor și salariile date; care e mare, peste 5% parcă, dar nu se vede decât în puterea de cumpărare a celor direct din acel business, și, eventual a proprietarilor de clădiri de birouri
      4) cel mai important – nu e etic, și nici logic să evaluezi închiderea domeniului așa cum e el în acest moment (deși eu personal am dubii, vezi pct 1). Fiindcă suntem după n șpe ani de suport fiscal, favorizant acordat față de alte domenii, iar acest impact e acum cât este și ca urmare a neimpozitării de care tot vorbim. Vasazică, nu mai știm care e ordinea temporală între cauză și efect. Ca și cum un copil și-ar șantaja părinții că dacă nu primește în continuare lăptic din biberon, el fuge în lume. Și părintele ce ar trebui să facă? Să dea lăptic în continuare găliganului?

      00
    • @gecko: am explicat în schimbul cu AdrianPietro că nu mai e justificat economic și social scutirea asta
      Și pls nu mai zi că am ochelari de cal și că nu mă pricep. Ia ca beneficiu de inventar că mă pricep la asta cu economia măcar fiindcă mă ocup de așa ceva încă dinainte de 2001 când Bombonel a fătat una dintre puținele idei bune, în speță asta cu scutirea asta. Dar era 2001, e cazul să reevaluăm chestia. S-au născut copii de atunci, poate sunt pe cale să devină aitiști și nici nu știu că ar fi posibil sa existe impozit pe venit salarial :)

      Poate n-am explicat bine, dar nu mai insist. Fiecare înțelege ce vrea. Sau ce poate. Din ce văd, în afară de AdrianoPietro, o Andreea și un Victor, restul aitiștilor zgândăriți aici nu pot trece de nivelul „fă-te, bă, și tu ca noi dacă te duce capul, se pierd bani dacă pleacă firmele de IT, săracilor care umblați cu telefonul spart”. Din păcate, în toate domeniile e așa, oamenii nu pot analiza și anvizaja situații în care nu se află :(
      La aitiști chiar nu mă afectează direct că fac pe deștepții, la cât sunt de atehnic mie mi se pare colosală orice aplicație, zenitul tehnicii

      00
    • „industria IT, cu toată dragostea, nu dezvoltă mai nimic în aval/amonte.”
      i-auz sa moara ciripel. Analiza economica s-a terminat la curly. Industria IT nu dezovolta nimic.
      Aparent, firmele nu au decat programatori (ca ei au liber la impozit). Contabili, vanzari, hr…nu exista. In firmele de IT programatorii centreaza programatorii dau cu capul.
      Tot legat de IT cica astia nu inchiriaza cladiri. Ei lucreaza din parc.
      IT astia nu isi cumpara nici birotica. Se stie ca it-ul lucreaza numai pe calculator, deci ce atata birotica. Totul e numa pe digital
      Fiind IT isi faci singuri acasa computerele. Nu exista firme care sa le aduca acele computere. Sau, ca sa nu fiu bulangiu, cumpara direct computerele din china/us deci nu mai manca nimeni o paine pe langa.
      Apropo de mancat. ITistii sunt speciali. Se hranesc din radiatiile ecranului, deci nu e nevoie de mancare, restaurante, firme de transport, cacaturi
      –––
      asta asa, doar la o mana
      –––
      la a doua mana, ar fi fost misto ca munca angajatilor non it devine mai rapida datorita unei aplicatii, mai clara, mai putin predispusa la erori

      Dar, curly vede cum industria IT, cu toată dragostea, nu dezvoltă mai nimic în aval/amonte.

      00
  45. NOU
    #139

    Comparatia cu industria auto este cam si cum ai spune ca toti istoricii scriu prost, doar pt. ca Eftimie nu s-a hotarat inca daca e istoric sau jurnalist in operele sale.

    00
  46. NOU
    #140

    trecand acum de glume usurele si frustrari meschine, fiecare categorie, fie ea profesionala sau de orice alt fel, are cativa campioni, ceva mai multe valori, multi mediocri (nu in sens negativ), ceva mai putini incompetenti si o mana de tampiti de-a dreptul. wow, tocmai am desenat clopotul lui gauss, tocmai am definit media.

    partea proasta e ca pe langa aceasta distributie, intamplator (?!?) denumita ‘normala’, mai intervine si biasul cognitiv prezent la cei mai multi din noi prin care remarcam cu preponderenta chestiile negative. un exemplu facil se gaseste in lumea auto. TOATA (sic!) lumea stie ca peugeoturile sunt proaste. sau vw-urile. sa fiaturile. sau daciile. au ei un prieten care a avut numai probleme cu ea. restul de 70 de milioane care merg fara nici cea mai vaga problema sunt absolut irelevante. bine aici intra si chestia aia cu „cand ti se intampla tie”. o sa va tuflesc ego-ul la multi, dar sa stiti ca statistic, voi ca indivizi, pur si simplu nu contati.

    la fel si la it. luoamenii le vad pe alea care NU merg asa cum si-ar dori ei. miriadul de soft din jurul lor care merge ireprosabil e undeva in fundal, nici macar nu stim de existenta lui. deci it-istii e prosti.

    bias-ul ala merge insa si in sens invers. sunt domenii in care se remarca doar aia buni. foarte buni. exemple ar fi arta sau sportul. lumea ii stie pe aia cativa buni, habar nu are de restul, si cei mai multi nici nu realizeaza ca pentru ca sa existe un messi sau un hemingway trebuie sa existe cateva milioane de scarlatache sau de ce nu, eftimie (scuze maestre, erai o tinta prea usoara cand vorbim de astfel de ligi :)).

    in ce priveste plangera principala, ca nu stiu care aplicatie front end, ui/ux merge prost, explicatia e simpla. astea sunt bucatelele simple, ieftine. baietii buni, aia, valorile, campionii, se duc sa le faca pe alea grele, pe care NU le vedem. si alea merg. astelalte raman in seama natangilor. asa ca oricat ar fi de simple, vor fi si proaste. asa ca hemingway scria romane iar natangii (eftimie nu e printre ei) scriu copy-uri pentru corega sau pampers.

    00
  47. Step 1: Zoso e gelos pe tatar ca si-a luat gonflabila si gratar de inox.
    Step 2: Zoso il convinge pe comunistul de serviciu sa isi bata putin cele sfinte de IT-isti.
    Step 3: IT-istii, aceste virgine incurabile, se ofusca si sar sa comenteze pe articol.
    Step 4: IT-istilor le mai scapa cate un click pe link-uri afiliate pe site, ca se stie ca IT-istii are bani dupa carantina si chef de cheltuiala ca si asa nu mai pot sa faca week-end-uri la Praga si Berlin.
    Step 5: Zoso are bani de gonflabila si gratar de inox, comunistul de serviciu e racorit. Win, Win.

    00
  48. Hmmm. Lui Ieftinie nu trebuie să-i dovedești că-i imbecil. Ți-o dovedește și singur.

    00
    • ieftinie. mă așteptam la chestii de la tine.

    • @zoso: hei – îmi pare rău să dezamăgesc crunt, dar pe de altă parte tu l-ai lăsat să publice inepția de mai sus la tine pe blog. Așa că suntem chit; zic eu.

      00
    • da, dar măcar zi-i că e prost sau idiot, nu veni cu cea mai bășită glumă ever. mă gândesc.

    • @vali: nu-i zic, că iar neagă, ca data trecută, după care vine cu glume mai mature ca ale mele și iar se răzbună într-un articol TNR că l-am pus pe gânduri. Apropos de glume bășite, că îmi băteai mie obrazul, lol.
      Numai nu iese, Vali. Numai nu iese.

      00
    • Coloja a trimis și el manuscrise la Nemira, a fost refuzat și de-aia e supi. La fel ca mulți alții. Motivul refuzului a fost că scrie modest rău de tot, de-aia n-a vândut nici 500 de bucăți per volum din cărțile lui. Uite, „ieftinie”, ăsta e nivelul literar al scriitorului Răzvan T. Coloja, de puță care joacă șotron în fața blocului.

      Cum sunt sefeurile lui Coloja? Ca ăsta scurt acum în care spune că eu am scris un articol pe TNR să mă răzbun. Dar bucură-te, Răzvane, ăsta e momentul, acum chiar te-am băgat în seamă, recomand cărțile tale tuturor interesați. Fani ai acestui talentat scriitor, cu doar 1 dolar puteți lua epub-ul „Fabrica de Furnici”. Lectură plăcută, știți ce poate.

    • @Eftimie: vorba lui Vali – mă așteptam la mai multe de la tine.
      Păi să le luăm pe rând: eu n-am trimis manuscrise la Nemira. Ever. Nici la RAO, nici la Polirom. Singura editură mare la care m-am încumentat să trimit a fost Cartea Românească. Eu n-am cunoștințe pe la astea mari ca să-mi publice chestiile așa că mai bine nu încerc.
      Doi la mână: eu nu scriu SF. Dar mișto cum articolul ăla de pe TNR cu ”Dorin Coloja masochistul” care a apărut fix dar fix la câteva zile după ce ți-am tras lecția aia la tine pe blog. Gen… tu nu știi, nu cunoști, tu joci șotron și ai alt nivel. Îmi păreai limitat înainte dar acum pari de-a dreptul jegos la faza asta cu ”nu știu, nu cunosc”. Adică eu sunt gunoi dacă scriu ”Ieftinie”; tu nu ești gunoi dacă publici articol pe TNR cu numele meu de familie la fix o săptămână după o ceartă în online. Așa – la categoria ”arhangheli” – care crezi că e mai de joasă speță, fiu de dac?
      Legat de ”Fabrica de furnici” – e primul meu roman. Publicat în 2009. Cam pe când învățai tu să pui virgulele corect. Prin 2015 tu lucrai intens la primul tău roman, cam pe când luam eu un premiu la Vasile Voiculescu pentru cel de-al treilea publicat de mine.
      Citesc în online recenzii cum că romanele tale sunt ușor de citit. Cam ăsta e raftul la care te raportezi – lejeritate mediocră, pui.
      Dar să lăsăm literatura și să discutăm despre alea sferice și păroase: drăguț și cum te-ai semnalizat tu pe-aici după ce-a trecut valul de flegme. Când e ”safe” și nu mai citește nimeni. Cățelul de după gard care latră după ce-a trecut șatra. Mah nigga.

      00
    • @Eftimie: hai arhanghele – ia o gură din chestia asta până nu dispare misterios de pe net. Vezi că articolul e semnat de un anume ”Eftimie”. O fi alt Eftimie de la TNR – știu și io? Lol.
      Sper că am clarificat acum exact cu cât nesaț înfuleci fecale cu ”Bawww nu înțeleg de ce Ieftinie; eu nu știu, e precis supărat că n-a publicat la Nemira”. Repet: te credeam limitat, dar nici chiar atât de jeg. Crește-ți pe viitor o pereche de chestii falnice și păroase și asumă-ți bărbătește chestiile, nu o da pe ”habar nu am”. Că e puțin ipocrit să vorbești de nivelul meu când al tău e sub mine.
      Pam-pam!

      00
    • @Coloja, înțeleg că ești furios, dar vezi că minți la treaba cu manuscrisele, da? Ok. Apoi la faza cu textul din TNR, bine că l-ai dat, e vizibil pentru aproape orice prost (persoanele de față se exclud) că n-are legătură cu tine. E o coincidență de nume, e posibil să-mi fi sărit în ochi dacă mâncai căcat cam cum faci acum.

      Poate doar partea cu sado-masochismul. Mai zi odată cum luat premiul I pentru scris. Pe bune, cât de puțoi poți să fii să te lauzi că ai cărți aprobate de comisii? Te-au mângâiat și pe cap când ți-au dat diploma, ai pupat profesoara de limba română? Ți-ai luat costumul ăla bun când ai fost la festivitatea de premiere.

      Dar, pe de altă parte, dacă tu crezi că e reală faza cu articolul ăla, eu zic să-l printezi și să-l pui în ramă. E cel mai citit lucru cu numele „Coloja” din viața ta. Văd că te tot compari cu mine și nu pricep de ce, nu suntem în aceeași ligă și eu risc să fiu amendat de federație dacă joc cu amatorii. Ești atât de semidoct încât pui semnul egal între ușurința de citit și mediocritate, ce naiba, vrei să-ți tatuezi pe frunte că nivelul tău cultural e de liceu sau ce?

      Aș putea continua, dar mi-e milă. E ca și cum aș bate un handicapat. Întoarce-te la scris, concursuri de-astea cu premii mai sunt. Vezi că e un festival de epigrame la Mizil, la talentul tău sigur prinzi podiumul.

    • @Ieftinie: da cois, acum ți-ai adus brusc aminte că parcă totuși ai scris un text, dar acum e ”n-are legătură cu tine”. Ciudat – e o singură familie cu numele meu în toată România asta și ție fix dar fix numele ăla ți-a venit în minte la săptămâni după ce ți-am scris chestii pe blog. Tu ești un om decent de altfel și nu-i de nivelul tău să-ți bați alunele de numele de familie al omului, așa ca mine. Vorba ta – tu ești în cu totul altă ligă.
      Doi la mână – eu n-am afirmat niciunde că am luat un premiu I.
      Trei la mână – nivelul tău umoristic e cam ăsta: ”ești prost”, ”ești handicapat”, ”ai nivel de liceu”, ”mi-e milă”, ”degeaba te enervezi”. Asta vis-a-vis de semnul egal între mediocritate și tine. ”Ești un prost” – insulte tip ”Urzica”. Fă-mă și ”bou”; dă la rinichi. Că după ce termini cu ”prostule” și ”ești handicapat care ești handicapat” epuizezi tolba pentru TNR și te pun ăia pe liber și se încheie glorioasa ta ascensiune jurnalistică, cu toate alea trei butelii cât valorează. Apoi iar te vaiți în online că tu n-ai bani și ”DAR ȚIȚ ACI CĂ AM PATREON ȘI PAYPAL ȘI REVOLUT”, să dea lumea, să nu râdă gratis. Gen… eu pun la cartea mea preț de $1 (din care rofit 66 cenți) strict ca să nu se pirateze și tu între timp vinzi blogposturi în foileton la cei 22 de abonați ai tăi? Holy ROFL cois. Holy ROFL.
      Vezi tu – ipocrizia e din nou mare.
      Acum te rog frumos să iei un prosop umed, că te-am stropit pe mustață, după care înapoi la glumele tale cu Bulă și cum tu niciodată n-ai scris despre X, doar că ai scris, doar că defapt n-are legătură cu Y. Și sper că înțelegi în sfârșit de ce ”Ieftinie”, stimat cavaler care și-a scos capul din nisip după ce postarea a fost îngropată de altele. Adică… sper că e clar. Și cum e cu IT-ul, și ce bălării învârți, cum e cu ipocrizia și cum e cu liga asta of extraordinary gentlemen care pufnesc a ”ba prost ești tu”. De-aia ești mediocru; nu pentru chestia cu arhangelul, ci așa – privind de departe la cum te scremi tu în câmp să iasă ouă și toate se sparg la ochiul lui Sauron. Dar tu vrei omletă cu orice preț, așa că pui mâna și duci la gură.
      Pentru că atâta poți. Și fix atâta primești.

      00
  49. Acest blog a inceput in 2005 si a crescut cu un public format predominant din „IT-sti”, care stiau ce este acela un blog pe atunci.

    Suntem deja la al 4-lea articol tip comment- bait doar anul acesta, formulat ca un atac virulent si dezinformat impotriva acestor IT-sti, iar scutirea de impozitul pe venit din industria IT a devenit deja un laitmotiv pe acest blog. Care este scopul? Tintiti un nou tip de public, interesat mai mult de alte subiecte abordate pe site, cum ar fi barfe despre influenceri de care nu a auzit nimeni? Fiindca stirile zilei se gasesc si pe alte site-uri.

    00
    • știi gluma aia cu rockerul care se spală și găsește tricoul cu metallica? eu nu m-am simțit niciodată, dar știam la cine se referă.

    • @vali Nu te simteai, asa cum nici eu nu ma simteam, fiindca era atat- doar o gluma. In cazul de fata „gluma” se cam ingroasa.

      Articolele pe acest subiect, ca sa fie constructive, ar trebui in opinia mea sa contina exemple concrete despre „uscaturile” din industria IT, cu subiect si predicat, formulate de cineva care stie despre ce vorbeste (cum este Alter Ego pe felia lui, de exemplu). Altfel doar perpetuam niste stereotipuri, fie ele despre rockeri, fie despre IT-sti, care vor rezona cu un altfel de public decat cel care te-a urmarit pana acum.

      00
    • Pai multi IT-isti citesc dar rar scriu comentarii pt ca multi mai si muncim(cand nu furam sau scriem cod prost). Multi doar sunt lurkers si cate un articol dintr-asta ii revolta si ii scoate la interval… :D

      00
    • NOU
      #158

      A nu se glumi despre IT isti! Imediat o sa se puna în greva si atunci o sa vedem noi lol

      00
    • Subscriu. Eftimie ar trebui sa mai ia o pauză si sa nu mai scrie aici. Nu de alta, dar cu ultimele articole mai mult a enervat lumea decat a făcut ceva constructiv.

      00
    • eu nu am inteles niciodata gluma cu tricoul cu metallica. nu am avut niciodata tricou cu ei, d-aia.
      Pe de alta parte am uitat tricoul cu obituary ud pana a facut mucegai. Se spala :D

      00
    • @animaloo exact: nespalatul din banc nu avea tricou cu Obituary ci cu o trupa de care a auzit toata lumea; o gluma despre metalisti, facuta de cei si pentru cei care nu aveau nicio legatura cu genul muzical. Asa si cu scrierile ca cea de fata, doar ca inlocuim metalul cu programarea.

      00
  50. Am venit să citesc comentariile, dar nu pot să nu remarc cum folosiți anapoda termenul de comunist pentru ce a vrut zică Eftimie.

    00
  51. O’Rilley’s – Learn to be a journalist like Eftimie in 24 hours.

    00
  52. Pe cand speram ca am scapat de specimenul asta, poc revine cu prostia, facilitatea aia de care-mi zici tu… e exact facilitatea pentru care platesc sanatate, tva pe produsele consumate si CAS cat cuprinde, n-ar dura mai mult de o saptamana sa mute firma sediul cu totul in alta tara(ca vuiesc ofertele si nu-i gluma) si sa fluiere toti astia care pe langa economie, psihologie si altele sunt experti in toate… boss ti-am mai zis, ai atatea domenii in care sa specializezi si sa te dezvolti, tu alegi prostia iar si iar.

    PS: O aplicatie dinasta care sa nu „crape” la nimic, costa x5 maximul care te-ai gandit tu ca ai fi dispus sa-l investesti… iar din cauza ca esti calic, probabil n-ai sa intelegi niciodata ce presupune, dar mereu o sa ai impresia ca stii si vei fi convins ca altii sunt de vina.

    Chiar nu te plictiseste tipul asta de scris, mereu pus pe scandal de generala?

    00
  53. „Și nu poți să ceri lămuriri la IT-iști, că n-ai cunoscut vreodată un om care pute efectiv a mincinos până nu ai discutat cu un programator.” WTF ?!?!? Ai patit ceva Eftimie ? Sigur tu ai scris mizeria asta ? Exemplu cu masina este foarte prost ales. Masina are mult soft in ea care este facut dupa multe standarde, teste, etc. Daca soft-ul masinii ar fi ca si soft-ul site-ului Vodafone ai da cu masina in pom in prima curba. Si cred ca ati invatat in jurnalism sa nu dati judecati de valoare.

    00
  54. IT-istii nu iau spaga. Jurnalistii da. Exercitiu: schimba jurnalistii cu politisti, medici, profesori, politicieni, primari, consilieri, mecanici, frizeri etc. IT-istii buni, rai creeaza ceva. Cei buni nu lucreaza pentru RO sau au plecat deja.

    Jurnalistii scriu la ordin si o sug prin batista. Ei vor sa fie platiti cu drepturi de autor. Eftemie, eu as face curat la mine in ograda si apoi m-ar intresa de capra sau nevasta vecinului. Ce zici, facem asta ? Ii demascam pe toti coruptii si toate flasnetele din presa? Aaa vreau schimbare dar eu nu vreau sa ma schimb. Stiu placa, o tot aud pe aici. Deci, tu ne zici un jurnalist corupt, noi iti spunem un programator prost. Te bagi?

    00
    • IT-istii nu iau spaga.

      brr. păi siveco? teamnet? UTI?

    • >brr. păi siveco? teamnet? UTI?
      Am o vaga impresie ca cei pe care ii numesti dau spaga, nu iau. Nu le mai ramane bani de IT isti.

      00
    • Voi la ce ziceti ITisti? La oamenii care repara calculatoare la ANAF? La administratorii de sistem care au interventii la 2 noaptea? La programatorii pe care ii convoca Socol la 22:30 la sedinta (nu am lucrat la Siveco, asta stiu de la vreo doi oameni care au lucrat de acolo)?

      00
  55. Si inca una si ma duc: tot stau si ma gandesc ca genul asta de subiecte au un scop, nu par fi doar asa aruncate din pod. Cred ca Vali vrea sa stie cam cati cititori are din zona IT. :D

    00
    • scopul articolului meu trecut a fost să se simtă unii. îi împărtășesc părerea lui eftimie, ITul pute de proști. oameni fără experiență de viață, dar cu păreri. oameni care vor să repare românia, dar nu se uită în ograda lor. sau, dacă se uită, nu vor să repare nimic, că „politicienii fură” sau „bloggerii e proști”. cumva, lor le plouă în casă pentru că am eu ceva cu ei.
      partea proastă e că se simt ăia care nu trebuie.

      scopul mai grandios e reflecția asupra muncii proprii. bă, oare când mă satur să zică lumea că siveco scoate numai căcaturi? oare când mă satur să zică lumea că UTI sunt niște șpăgari infecți? cât timp să mai stau în echipa/compania asta care face numai produse substandard? și tot așa…

    • Corect. Cam 10% sunt f buni.
      Sunt cateva firme f bune adobe amazon bolt google fitbit dar astia sunt cam crema. Apoi cei din startups, in general fiind extensia unora de afara. Si aici nivelul e bun catre f bun.Apoi sunt cei din fabrici de cod. La norma. Si aici e jale. Are loc orice natang.
      Nu mai vorbesc de recruting..multi recruteri sunt praf si le sufla in fund tuturor celor care au reusit sa invete un amarat de framework. Si iese un ego gretos.
      Eu cred ca scutirea pt ITisti tb sa dispara. Motivele s evidente.

      00
    • E ca si cand te-ai duce pe santierul Catedralei Mantuirii Neamului si te-ai lua de aia de acolo. Helo ! Ce e porcaria asta ? De ce lucrati la asa ceva ? Nu aveti coloana vertebrala ? Dulgherul ar zice: eu sunt platit sa fac cofragul pt turnat beton. Zidarul ar zice ca e platit sa puna caramizi. Altul face fierul, altul tencuieste, etc. Peste ei inginerii, arhitectii, fiecare are o parte. Sunt sute sau mii de oameni ce lucreaza acolo. Daca 50 de muncitori nu pun cat fier trebuie structura nu rezista si cade. Daca tencuiala e prost pusa o sa cada in cap. La sfarsit poate sa vina Eftimie si sa spuna ca toata Catedrala nu are rost si ca se putea face ceva mic de lemn. Intelegeti tangentele ? Ce ar trebui ? Sa isi dea dugherul demisia ca el nu crede in D-zeu ? Sa isi dea fierbetonistul demisia ca trebuia facut ceva mic si de lemn ca asa vroia Eftimie :D ? Ne dau banii afara din casa ? Majoritatea dintre noi nu suntem decat niste muncitori cu skill-uri mai inalte si bine platite normati la 40 de ore pe saptamana.

      00
    • Pai aia n-o sa zica, pentru ca-s mincinosi! :D

      00
  56. Bai, zici ca Eftimie a scris articolul dupa ce a citit comentariile.

    00
  57. Pai prietene, eu ca dev sunt responsabil de UX? Pai analisti, product owneri si altii ce mai fac?

    00
    • Uăi! Ce n-ai înțeles? Omul a scris clar mai sus:

      măcar eu sunt unul care mai înțeleg niște chestii

      00
    • NOU
      #178

      Razvane, esti om care intelege chestii. Nu legitima indolenta. Intrebarea lui Ion e tricky si ataca exact miezul problemei. „Nu stiu boss, mie seful nu mi-a spus sa matur si sub pres”. Nu poti face nanomanagement trebuie sa te bazezi pe oameni, sa ai incredere in ei, vezi discursul lui Linus despre git, e despre descentralizarea increderii si trebuie sa poti avea incredere in oameni ca ce iese din mana lor e arta, si pot fi de acord ca cei din UX nu inteleg chestii si dificultati, nu se gandesc la multe, dar am lucrat toti si stim, se livreaza mult, mult gunoi. Trebuie sa iti pese macar putin daca o faci din placere.

      00
  58. NOU
    #179

    Ce s-au atacat astia prin comentarii. E buna asta de entertainment, bagi o postare pe blog, scoti popcornu si astepti comentariile.

    00
  59. Reddit România e un fel de human centipede cu calculatoristi.
    Cat despre aspectul anumitor aplicatii … designerii buni sunt scumpi si nu le place munca de corporatie si nici “bonusurile” acestui tip de munca, gen pupatul în fund

    00
  60. Din culisele IT-ului, desi eu sunt un amarat de tester. Nu prea e vina oamenilor care muncesc efectiv.
    Ai devi si testeri si deasupra lor sunt sefi de echipa, project manageri, sefi de pm, sefi departament it.

    Testerii vin, vad ce nu merge, scriu defectele. Devii ar trebui sa dezvolte ( nu exista aplicatie fara defecte, poate sunt minore, insesizabile ) si sa repare defectele, dar aici vin șefii lor care zic: nu avem timp, am promis ca mai facem ceva ( sa dea bine mai sus ). PM vrea si el sa se faca, macar putin, remarcat. Apoi vine seful mare care e reprezentant in fata clientului si nu ii refuza nimic.

    Din cauza asta, defectele alea de mai sus, raman nerezolvate. Peste ele, de multe ori la insistentele clientului, se mai adauga alte functionalitati. Si uite asa, ca un bulgare, se rostogolește totul si ajungi sa ai defecte imense. Si siteuri naspa.

    Asta genereaza o oarecare ura pe oamenii din it, care si-au facut munca in niste limite stabilte de companii. Cred ca mai dureaza pana cand, in Romania, vom avea manageri care sa se uite mai departe de jobul cald si bine platit si vor spune NU clientului sau vor oferi solutii reale, chiar daca nu in timpul dorit de client.

    P.S.: @Iuda – it-stii platesc taxe, nu platesc impozitul ala. Si aici e alta magarie. Daca tu negociezi 1000 lei salariu. Brutul ( cu tot cu impozit ) ar fi, sa zicem 1300. Dar firma zice, ai negociat 1000, atat iei, diferenta o luam noi ( de fapt iti dau brutul mai mic, in asa fel incat sa iei net-ul negociat ).

    00
  61. NOU
    #182

    Cred ca it istii sunt printre cei mai prosti oameni din România ca grup si asta se vede si în comentariile astea: fonfaieli sfertodocte despre “generalizarile sunt mngresite mnda”, meltdownuri ca a lu colojea ala, idiotenii de genu “eu sunt alt fel de it ist decât colegul de birou it ist”, clasicul “daca e asa usor de ce nu fac si altii” într-o discutie despre cum nu îi place lumea lol si altele.

    Da, lumea nu va respecta în general si pe buna dreptate. Din zece pe care îi cunosc doar unul e uman, restul niste clisee ambulante cu bicicleta ghiozdan si pareri preformatate.

    00
    • Din 10 ca tine, 9 au parerea asta despre IT-isti pentru ca sunt frustrati de cat castiga IT-istii. Stiu, e greu sa mergi cu ecranul spart la telefon.

      00
    • NOU
      #184

      Câstig de departe mai mult ca it istii astia pe care îi stiu, afara de ala care e om. Da mai da cu rage lol

      00
    • Aparent Nicolae câștigă în funcție de cât de om îl consideră el pe altul. Mișto.

      00
    • Am comentat de amuzament, real vorbind nu dau doi bani pe ce crede societatea despre IT-isti

      00
    • Au venit bosulenii. Mai e unul mai sus care se lauda cu ceasul, „aitist care câștigă mediu” hahaha. Imediat ne spuneti ca aveti si adidasi de firma

      00
  62. NOU
    #188

    E si ei oameni nu roboti, daca sunt platiti la numar de linii de cod, baga la greu loop in loop ca sa joace toata lumea invartita pe loc.
    Just my 2 bani!

    00
  63. @autor:
    Cat plătește un IT-ist CAS și CASS cu salariul de 10 – 15.000 lei net într-o lună la stat?
    Dar un brutar cu salariul 1.500 lei?

    Întreb pentru un prieten…..

    00
  64. Eu sunt un electrician simplu şi cea mai mare bucurie a mea este să văd că se aprinde becu’ ăla la final.

    00
  65. Cred că Eftimie vrea sa scape de secțiunea aia de joburi pentru Arnia Software, de pe TNR, și nu știe cum.

    00
  66. Ai o parere superficiala…ca sa ne pozitionam constructiv. Se agita toata lumea cu taierea de impozit de la IT-isti, dar este un calcul matematic extrem de elementar – sa o luam insa cu inceputul: sectorul IT a evoluat atat de mult pentru ca foarte multe corporatii au decis sa isi externalizeze activitatile aici pentru ca este mai ieftin si nivelul de competenta este ridicat. Intre timp insa s-au ridicat salariile foarte mult, insa totusi nu atat de mult ca afara. Daca de maine s-ar adauga si acei 10% impozit, costurile companiilor vor deveni mult prea apropiate de Europa de Vest. India si alte tari de pe acolo vin tare din urma cu limba engleza si competente, insa la pret mai mic. MNC-urile raman inca in Romania pentru ca e ieftin si dpdv calatorii de business pe langa salarii.
    Ce nu iei tu in calcul este ce faci daca de maine MNC-urile cu IT externalizat la noi decid sa plece – preferi sa iei 10% din X si 35% (CAS+CASS) din X sau 0% din 10X si 35% din 10X? este matematica elementara…

    00
    • NOU
      #193

      Problema drobului de sare economic a fost pusa de multe ori in istorie, cel mai recent cand s-a interzis fumatul in incinta localurilor.
      Cu tot cu scutire, unii(destui) IT-isti tot s-au optimizat cu SRL/PFA.
      Si ca un exemplu personal, nici taxa auto nu m-a oprit sa-mi iau diesel euro3(nu voiam neaparat, dar asa mi-a iesit din calcule).

      Ce vreau sa spun e ca in deciziile astea sunt mai multi factori implicati, schimbarea unui factor nu are impact major.
      In plus, eliminarea scutirii nu inseamna ca nu poate veni cu alta masura gen impozit 8% – pentru toti.

      00
  67. NOU
    #194

    Bine mah că știți toți întâi va dați cu părerea. Mâncați kkt cu polonicul. Hai sictir.

    00
  68. NOU
    #195

    Se vede din comentarii ca IT stii n-au empatie, nu vad din perspectiva utizatorului. Sar toti sa-i explice cum e cu taxele cand buba e alta.

    Eu inteleg neplacerea si pot sa vad lucrurile din perspectiva lui Eftimie ca utilizator, consumator de servicii, produse software.

    E ca si cum ai zice ca sofer, cumparator de masini ….Reno e de rahat, e plasticos, blabla…si as veni eu sa zic…stii, dureaza 4 ani sa proiectezi o masina, sute de furnizori, mii de oameni implicati, stii ce greu e!!? N-ar fi o explicatie prea inteligenta, cumparatoru zice una, tu explici alta. Cam asta e prin comentarii.

    00
  69. Nu stiu despre Vodafone si Oranj, dar sunt destul de sigur ca site-ul IKEA nu e facut de romani, ci de compania mama. Romanii cred ca doar au participat la traducere.

    00
  70. „Și nu poți să ceri lămuriri la IT-iști, că n-ai cunoscut vreodată un om care pute efectiv a mincinos până nu ai discutat cu un programator.”
    Vorbesti de IT-isti sau programatori? Stii ca IT-ul e mult mai mult decat programatori? Nu, nu stii ca nu ai de unde… dar e frumos sa generalizezi si nu oricum pe 2 niveluri.

    „Toti programatorii pe care ii cunosc eu sunt prosti si mincinosi, cum eu sunt Dumnezeul pe planeta e clar ca toti programatorii sunt asa, chiar daca aia pe care ii cunosc eu ca numar nu sunt nici macar marja de eroare statistica. Hai sa scriu acuma un articol despre ce beneficii nemeritate au IT-istii generalizand pe baza a unei fractiuni dintr-o parte a intregului.”

    00
  71. Eu am lucrat și în industria auto, ca inginer mecanic și acum în aceeași industrie, dar ca IT-ist. Diferența e ca de la cer la pământ, în ceea ce privește profesionalismul și calitatea oamenilor, în avantajul IT-ului.

    În zona de inginerie mecanică, e mentalitate de garaj. Garaj din ăla ceaușist în care multă lume se gândește cum să fure ceva, cum să păcălească munca ș.a.m.d. Acum, în zona de IT, văd multă autonomie, oameni pe care nu e nevoie să îi împingi de la spate, ca să facă ceva. Oameni care privesc cu profesionalism ceea ce fac și care încearcă (totuși) să facă o treabă bună.

    Sunt o grămadă de probleme care apar și la automobile. Turbine bubuite la 2000m altitudine (Renault pe la începutul anilor 2000), arbori cu came rupți (VW), băi de ulei bubuite (Renault 1,6 diesel), mașini care se accelerează singure (Toyota) etc.

    Hai să îți zic cum se rezolvă o problemă la Renault. Un inginer găsește o ”bubă” sau ceva care ar putea fi îmbunătățit. Atrage atenția managementului sau șefului de proiect. Urmează întrebarea: ”Există plângeri de la clienți?”. Vei spune ”nu”, pentru că, de multe ori, sunt chestii pe care clientul nici nu le observă sau nu își dă seama că un anumit lucru nu e normal. Atunci ți va spune să o lași așa.

    Încercând să repari o problemă sau să aduci îmbunătățiri, riști să strici altceva. Ca să fii 100% sigur că totul e ok, trebuie să faci teste în tot felul de condiții, în funcție de modificarea făcută: temperaturi scăzute/înalte, altitudine mare, diferite moduri de funcționare etc. Toate astea costă timp și bani, astfel că se preferă să nu se facă, decât dacă e neapărat nevoie.

    Exemple de asemenea îmbunătățiri: orice modificare ce ține de performanțe sau emisii. Ai tu o idee pentru a face automobilul să plece mai fâșneț de pe loc? S-au plâns clienții că e puturoasă mașina? Normal că nu, deci nu se face. Ai tu o idee să reduci emisiile de NOx cu 0,5%? Avem risc de depășire a emisiilor la omologare? Nu, deci stai cuminte. Ai tu o idee pentru a reduce consumul de carburant? S-au plâns clienții că le consumă prea mult? Nu, deci stai cuminte, că cine știe ce strici. Trebuie să reomologăm emisiile.

    Da, ar fi putut fi făcut mai bine de la început, poate. Asta a fost conjunctura, de obicei sunt tot felul de întârzieri, de compromisuri între performanțe-emsii-confort, intervin schimbări de furnizori/componente, în timpul dezvoltării sau după ce vehiculul a fost lansat. Sunt multe variabile și toate se reduc la costuri. Aproape orice constructor de automobile ar putea face un automobil la cel mai înalt nivel, însă ar fi scump. E destul de dificil, din punct de vedere ingineresc, să scoți automobile ieftine și cât de cât bune, așa cum face un constructor ca Renault. Chiar dacă ți se mai strică ceva la mașina aia, nu e din cauză că sunt inginerii proști, ci din cauză că atât ai plătit. Mai nasol e când îți iei Mercedes și ți se strică ceva la ea, că ai motor Renault sub capotă.

    00
  72. Pe mine m-ai pierdut la faza cu smenurile de stat care functioneaza cat de de cat spre deosebire de cele private. Cred ca unii care s-ar bucura enorm daca le-ai spune asta sunt medicii de famlie. Dar odata ce ai adus asta in paralel cu functionalitatea unor aplicatii bagate la gramada, aruncand cu rahat fara nciun exemplu concret, imi e destul de clar ca de fapt aruncatul cu rahat e scopul in sine. Vorba cuiva de mai sus: comunistul de serviciu trebuie sa genereze un pic de zazanie ca sa avem trafic. Un soi de clickbait mai elevat…PS: nu sunt IT-ist.

    00
  73. Asemanarea dintre IT-isti si curve e nici unii nici celelalte nu platesc impozit in Romania nici daca s-ar da o lege sa plateasca.
    Deosebirea e ca IT-istii aleg sa plece acolo unde primesc inapoi servicii pe masura impozitelor, iar curvele … nu aleg.

    00
    • Deci cum, tot ce primesti inapoi de la stat e doar din acel impozit? Pentru ca da, bulangii nu platesc IMPOZIT ( impozit retinut de firme, dar sa nu ne batem capul cu detalii ) :)))

      Tara asta ( si, in general, orice grup ) va fi ținut sub control in aceasta forma simpla de divide et impera. It-sti vs alte grupuri platitoare de impozit. Angajati la stat vs privat. Pesedisti vs penelisti vs useristi. Suntem cate milioane om mai fi, sa zicem 18. Daca 18 mil de oameni ar trage in aceeasi directie, am fi departe. Dar noi ne cramponam de ceva ce, de multe ori, nu tine de noi. Niste băieți, pe care ii votam aiurea, decid ca mai au nevoie de 5% voturi, hai sa anuntam ca aplicam impozit si in it. Apoi decid ca au nevoie de 3%, hai sa anunțăm ca nu e ok sa scadem salarii sau numarul de angajati de la stat. Si tot asa. Iar populatia, in loc sa urmareasca cine si cat castiga din tot felul de declaratii, isi gasesc dusmani in ceilalti oameni si tot asa.

      00
  74. NOU
    #202

    Praf în ochi. Problema țării este că, la modul general, colectarea de impozite este jalnică. Scutirea asta de impozit este nesemnificativă. Oricum, o să o luăm bine pe partea economică, restul e vrăjeală.

    00
  75. Aici se face o triggareala periodica a IT-istilor.
    Vreti sa-i tineti in priza?

    00
  76. Am și eu o întrebare pentru domnul Eftimie… Cine l-a făcut celebru în afara UPB pe Decebal Popescu? 😄😄

    00
  77. IT-istii ăștia proști și incompetenți mai fac și chestii fără de care nu am putea trăi și probabil și pe care Eftimie le folosește zilnic fără să aibă habar.
    Dar nah de aia unii s-au făcut jurnaliști și alții ingineri.

    00
    • Comunismul nu doar că a rezistat 45 de ani cu incompetenți și analfabeți de nici nu știau să scrie dar a mai generat și un fanatism al incompetenței.
      Așa că nu-ți face probleme, românul știe să trăiască în armonie cu incompetenții.

      ps.
      citesc chestii comuniste in ultimul timp.
      it-istii de azi sunt exact inginerii din comunism. ăștia era atât de proști încât aveau categorie dedicată de bancuri – Bancuri cu Ingineri

      oricum, partea socanta cand citesc cacaturile astea comuniste e ca cel putin la nivel oficial exista un instrument de autoreglare si autocontrol numit critica / autocritica.
      din pacate azi au disparut instrumentele astea.
      iar un om rational fara critica/autocritica e doar un fanatic.
      motiv pentru care azi avem doar fanatici.
      fanatici in politica
      fanatici in it
      fanatici in business
      etc.

      00
  78. Las eu aici un mare mulțumesc ITștilor din zonele „umbrite”: sudorii de fibră optică, programatorilor de infrastructură de rețea, automatiștior industriali, tehnicienilor SIEM și tot așa.

    00
    • ăia care au gândit gândit drivere wlan de 300mb.
      ăia care au pus tastaturi compacte pe laptopuri.
      ăia care au gândit tastatura de pe elitebookurile de acum 10 ani.
      ăia care refuză să scoată ING Bazar din ING Homebank și aplicația se mișcă greu din cauza asta.
      ăia care au omorât Windows Live Writer.
      ăia care nu mă lasă să șterg winsxs din windows.
      ăia care nu mă lasă să șterg driverele de AMD din windows.

    • IT ist este un termen atât de larg încât doar cineva care habar nu are de domeniu poate să-l folosească.
      IT ist e :
      -ala de a scris softul după care merge centrala de la Cernavodă
      -ala de a scris softul de la mașina de spălat
      -ala care a scris softul de la un robot medical sau un ventilator
      -ala care face un site de 2 lei
      -ala care face un joculeț de 4 lei
      -ala care a scris softul ca atunci când îți încarci mașina electrică să nu te ia dracu
      Asta e doar unul din posturile alea clickbait anyway așa că …

      00
    • Bogdan, se pare ca si tu faci parte fix din categoria despre care vorbesti. In lista ta exista doar programatori, desi IT-ul mai cuprinde inca vreo cateva zeci de profesii.

      00
  79. Na, ti-ai aprins toti IT-tristii in cap acu.

    00
  80. Cateva aspecte, dupa toate comentariile :

    1. Majoritatea va dati cu parerea despre IT, insa fara sa fi lucrat in domeniu. Nu, sa instalezi un WordPress si sa scrii pe blog nu se considera ca esti IT-ist. Alltfel, ati sti ca un programator nu face de capul lui nimic pentru ca nu el ia deciziile legate de un produs.

    2. Majoritatea presupuneti ca scutirea de impozit implica 0 taxe pentru un IT-ist si toti banii ii raman in buzunar. Gresit, un IT-ist plateste taxe pentru sanatate si pensie ca toata lumea, deloc mici, fara vreo facilitate fiscala acolo.

    3. Va inflamati ca au sarit IT-istii sa comenteze aici … miros sincer un pic de ipocrizie si un pic de invidie.

    ***

    Eu nu-mi aduc aminte cand s-au infuriat IT-istii ca platesc 2-3 mii de lei la sanatate, desi beneficiaza de aceleasi servicii ca cei care au salariul minim.

    Si cred ca toti ar renunta pe loc la scutirea de impozit, daca, contributia la sanatate ar deveni standard pentru toata lumea si miile alea de lei nu s-ar mai duce degeaba intr-un sistem corupt si nefunctional.

    00
    • NOU
      #213

      Pentru salariu din aprilie am platit la stat 3700 lei pentru pensii si 1483 pentru sanatate. Platesc bucuros cei 10 % impozit dar sa nu mai fiu obligat sa dau atatia bani la stat pentru sanatate. Iar pensie imi fac singur n-am nevoie de statul roman. Iar daca se scot benefiicle astea ne facem toti firme si statul roman poate sa o ia la mumu in frunte cu tine Eftimie. TU cat platesti la pensie si sanatate, ca tare va mai arde pipota pe faptul ca nu platim impozit?
      Si chiar daca o sa platesc impozit, pentru ca asta urmeaza, tot o sa am mai multi bani decat voi (jurnalisti) saracilor!

      00
  81. Eftimie, până la analiza competențelor si discuția despre taxe, ar trebui sa te întrebi: câtă evaziune se face in IT vs celelalte domenii? Câtă corupție e in IT vs restul? Acolo e grosul. Nu in cateva procente mai puțin ca restul. Plus ca mare parte din salariile astea sunt cheltuite aici. Sunt destul de multe orașe care au crescut pe spinarea celor din IT. Cat despre competente, citește comentariile. Eu mai adaug faptul ca firmele au o parte din vina pentru gestioneaza businessul defectuos si pentru ca angajeaza oameni care au făcut 3 luni un curs de QA/java/.net/Ba etc. fără sa aiba alte competențe/studii. Ia si dormi oleacă (poate te-a afectat si pe tine carantina asta) si ia o pauza de la scris.

    00
  82. cel mai amuzant este cand un jurnalist scrie despre alta categorie si introduce conceptul de „minciuna”.

    00
  83. Programatorii ca programatorii, dar sa vezi sys admini….Oameni care sa se fofileasca de munca sau sa e traga pe cur ca aia nu am vazut in viata mea.

    PS: lucrezi in firma de IT (dezvoltare software) si sunt de acord cu articolul lui Eftimie. Degeaba se da vina pe client pentru ca tu ca dezvoltator trebuie sa ii prezinti clientului optiunile si clientul alege, dar programatorii tac din gura cand clientul spune ce vrea, fac ce spune ala si dupa aia il intreaba clientul de ce se misca greu aplicatia, de ce nu isi face update-uri, de ce nu e sigura si programatorul ce zice „puteam sa o facem, dar daca nu ai zis”.

    00
    • Îți spun eu din experiență de ce e bine să lași clientul să-ți spună ce vrea și să nu-i dai opțiuni:
      – în primul rând pentru că din clipa în care își dă sama că are opțiuni le vrea pe toate;
      – în al doilea rând pentru că după ce le vrea pe toate, le vrea desigur gratis; el crede că dacă i le-ai prezentat ești obligat să i le și implementezi, că altfel nu te ofereai să i le prezinți; ah – bani în plus? sper că glumești – ați stabilit un preț și clientul doar asta știe. Apoi vrea orașul mapat vectorial la un site de 200 de euro, ca atunci când dă vizitatorul click pe o clădire să-i apră acolo date istorice despre clădirea aia. La 200 de euro desigur, că i se cuvine. Pune-te apoi să-i explici că e ceva de ordinul a zecilor de mii de euro (at best) și atunci îți spne doct că tu te-ai oferit să-i faci. Și nu – tu doar i-ai spus că da – e posibil. Dar clientul e jeg și acum bate u pumnul în masă să-i dai.
      Așa că înveți chestiile astea și taci. Și-i dai fix ce cere, nimic mai mult. Că din clipa în care-i dai iconiță custoizată te sună că vrea și facilitatea X. Așa – că a visat el azi-noapte. Doar i-ai dat deja ceva, de ce nu și asta?

      00
    • @soldatul poate ca tu lucrezi in genul de firma (de apartament sau plantatie) unde dezvoltatorul sta la discutii cu clientul despre cum sa faca produsul … cam trist, sincer …

      00
    • @victor: sa inteleg ca marile firme de IT primesc specificatiile in plic la portar? Apropo, te-ai contrazi singur, daca faci aplicatia fix cum iti zice clientul chiar aia este „plantatie”, pentru ca aia de pe plantatie nu comenteaza.

      00
    • @razvan: cand ii prezinti solutiile unui client e normal sa ii prezinti si costurile „Boss, asta facem pt banii aia, daca vrei in plus atata costa” si el alege. Foarte bine ca le vrea pe toate, sa plateasca. Pentru asta exista departament de Sales intr-o firma si Account Manager.

      00
    • @razvan coja: ultima ta replică e exact argument că vă credeți și deștepți, de fapt fiind doar persoane cu o structură mentală aplecată spre chestiile abstracte. Rezolvarea problemei expuse de tine: „dragă client, eu pot să îți dau A, B, C. Prețurile ăstora sunt x, y, sau z și le pot livra în atâtea zile/luni/ani/secole” e greu? Nu, dacă n-ai pleca de la premisa că ești mai mintos și mai corect decât ăla din fața ta. Care poate fi client, ospătar, taximetrist, fiu, învățătoarea fiului.

      00
    • @curly: sper că realizezi cât de absurd sună să-i înșiri omului absolut tot ce îi poți face la un site sau o aplicație. Pentru că n-ai termina lista nici în 3 zile. Nu – problema e următoarea: tu îi spui exact ce primește și cât îl costă bazându-te pe ce ți-a spus clientul că vrea. Dar omul merge acasă și se uită la un film SF. Și vede acolo în ”Minority Report” cum poți da tu click cu mâna pe chestii sferice. Și vrea și el. Absolut normal – le vrea gratis, pentru că așa crede el că i se cuvine: dă un ban, să i se facă.
      Am un amic care lucrează la o firmă de webdesign. Au primit e-mail de la un client căruia îi făceau un site de vânzare pantofi. Clientului îi trăznise că el vrea – get this – ca atunci când un vizitator PLĂNUIEȘTE să cumpere ceva de la el de pe site (deci nu care a cumpărat ci care se gândește să cumpere) el, proprietar de shop online, să fie notificat prin SMS. Chestii de-astea au în minte și refuză să înțeleagă că ori nu se ot face, ori costă mult să i le implementezi.
      Și nu ne credem deștepți.
      Suntem.
      Nu poți lucra în IT cu skill-urile unui ospătar. Nu reziști în domeniu dacă nu ai cap peste medie. Te ejectează piața pur și simplu. Nu poți face pe sysadminul, programatorul, security analystul având indeligența unui vatman generic. Așa că da – ești mai mintos ca ei, că-ți place ție asta, că nu. Hai să pun problema așa: eu știu face ceea ce face un ospătar; un ospătar însă nu știe face ceea ce știe cel din IT, că altfel n-ar mai fi probabil ospătar. Și de-aia, doamnelor și domnilor, ospătari buni găsești pe toate drumurile dar programatori buni nu. Și de-aia e programatorul mai iute la sinapsă: că ăla e capabil să lucreze în 2 limbaje de scripting și 3 de programare. Ospătarul însă se chinuie încă după 6 ani să recite ”cafeaua face 4 lei” în limba engleză.
      Sper că am fost clar.

      00
  84. NOU
    #223

    Nu cred ca situl ikea sau companii mari similare, etc sunt facute de it-isti romani. E mult mai simplu si mai ieftin sa faci o copie a versiunii in engleza care probabil o au de mult si sa o traduca in romana. Ok, poate trebuie sa adaugi ceva nou din cand in cand in cod pt chestii specifice tarii sau orasului gen oferte, etc dar nu cred ca trebuie sa fii mare programator pt asta. My 2 cents!

    00
  85. Ca PM de vreo 4 ani pot să îți zic că în majoritatea cazurilor softul prost e datorită managementului prost.

    Deadlineuri de kkt, feature bloat, let’s be „Agile” și tech dept care nu e niciodată agresat. Probabil că sunt și lepre dar în general principala problemă cu developerii ține estimările inexacte sau Team Lead / CTO care nu au competența de a stabili un system architecture care să nu te fută după 6 luni dar, în afară de CTO, lucrurile astea se pot repara cu management bun.

    Calitatea softului ține de șefii developerilor, nu publică ei de capul lor fără aprobare.

    00
    • developerii sunt de vina pentru deadline-urile alea. daca managementul nu intelege ca nu poti dezvolta x in y timp atunci pleci la alta firma. dupa ce le pleaca 20-30 de developeri vor intelege ca au o problema. nu pleci? inseamna ca iti convine si esti direct raspunzator. si da, am facut asta, daca urma sa intrebi.

      00
  86. intre sectiunea de comentarii de la articolul asta si r/Romania nu exista nici cea mai mica diferenta :D

    00
  87. „este un rol de iOS Developer deschis pentru proiectele din Orange Money.”

    Spuneti, peasants, ce ar putea fi schimbat in bine? :))))))))

    Ca la aia de vodafone am dat reject acum cativa ani, era facuta de un copil si nu aveam chef sa descopar ce ar trebui reparat behind the scenes.

    00
  88. @finch: accept bună parte din replica ta drept validă și susceptibilă de adevăr. Deși e împănată cu judecăți intuitive, nu deductive, deci în pericol de a cădea la testul de logică. Chiar tu ai acolo un „nu neapărat” pe post de disclaimer, semn că ai și tu rezerve. Sau poate nu ești genul deținător de verdicte, ceea ce e f bine pt tine și mă face pe mine să fiu atent când ne mai vedem pw aici, prin sufrageria lui zoso

    00
  89. Problema Romaniei e ca la nivel de industrie si tehnologie e pleznita rau. De asta se tot insista atata pe IT. In orice tara dezvoltata in prima linie e ingineria, iar marile companii ii cauta pe aia care termina mechanical/electrical/aerospace/nanotechnology engineering, etc. Inginerii sunt cei care vin cu o idee si o dezvolta pentru a pune pe piata un produs care ajuta direct societatea. Apoi vin IT-istii ca sa mai tehnologizeze si automatizeze treaba desi in ziua de azi absolventii in inginerie au deja cunostinte software si folosesc programe proprii.

    00
  90. Am lurat numai in IT… pe partea de (micro)electronica. Initial nu puteam beneficia de scutirea de impozit pentru ca scria microeectronica pe diploma si nu era din alea agreeate. Dupa ani de incercari (mai ales din cauza angajatorului care refuza sa imi dea netul negociat pentru ca „el credea ca sunt scutit de impozit”) am reusit sa primesc derogare de la minister. A tinut cateva luni, cand au scos necesitatea sa absolvi o anumita facultate si au dat o lista de coduri CAEN… in care nu ma incadram si nu ma incadrez pana in zi de azi, desi lucrez in IT (ca definitie larga).

    Nu doar ca articolul generalizeaza ideea ca IT-istii sunt niste ticalosi, smecheri, care se fac ca lucreaza si fac numa’ tampenii si mai sunt si scutiti toti de impozit, dar generalizeaza dand ca exemplu o parte foarte mica a unei singure grupe de IT-isti (programatorii care au lucrat la anumite aplicatii pe care autorul nu le agreeaza), care nici macar nu e sigur ca are toti membrii in tara.

    00
  91. Domeniul in care lucrez intra sub umbrela IT, tehnic se numeste MICROELECTRONICA, proiectare de circuite integrate.

    De prin 2005 lucrez in domeniul asta, automotive cativa ani, acuma mai putin automotive. Senzori magnetici si de presiune, transceivere pentru masini, controlere de geam, senzori airbag, memorii, etc. Toate astea au digital in ele. Unele au chestii fixe, gen logica digitala sintetizata fixa, ce nu are software reinstalabil/upgradabil, e asa cum e facut si atat. Altele au microcontroler si software/cod upgradabil in timp, memorie inclusa pentru a stoca acest cod. Toate astea necesita programatori, oameni care scriu cod Verilog pentru descrierea logicii ce apoi se transforma in tranzistoare. Exista si designeri de analog, ca mine, ce fac circuitele analogice, gen regulatoare, referinte de tensiune/curent, oscilatoare, amplificatoare, pll-uri, diverse chestii ce compun intregul. Softistii nu pot face circuitul fara analogisti si viceversa. Ambele categorii lucreaza impreuna la produsul final, care e in categoria soft+hard. Apoi exista departamentul testare, ce scrie efectiv cod pentru controlul masinii ce testeaza circuitele de doua ori, o data dupa realizare pe placheta (wafer), apoi dupa ce este incapsulat.

    Ce vrea sa spun este ca romanii ce lucreaza in acest domeniu in Romania sunt foarte buni si fac treaba foarte bine, chiar mai bine decat americanii si nemtii, ca de verii francezi nu putem vorbi. Circuitele la care am lucrat eu au iesit mai repede si cu numar mai mic de revizii si bug-uri decat cele facute de nemti, incat a aparut si gelozie profesionala la un moment dat. Acum lucrez pentru companie americana si nu doar ca lucrez la proiecte facute integral in Romania, dar mai si repar greselile colegilor americani. De ce? Pentru ca exista creativitatea necesara pentru a repara chestii in circuitul integrat prin metoda echivalenta „sarma si patent”. Cu doua-trei tranzistoare lasate nefolosite pot face un circuit ce rezolva problema si nu e nevoie de refacut toate mastile care costa 70-200k dolari. Doar doua-trei masti ale metalelor de interconexiune costa 1000-2000 dolari. Americanul sau neamtul spune ca are nevoie de niste dispozitive care nu exista in circuit, nu are cum sa rezolve, nici macar nu incearca. Eu pot, atunci cand se poate, dar efortul intelectual e pe masura. Iar managementul strain apreciaza aceasta creativitate, de a face chestii cu cost minim, cand e posibil, iar rezultatul e solid, nu improvizatie.
    Mare parte din munca este facuta pe bucati de subcontractori destul de mediocri profesional, ce nu merita angajati permanent, in general chinezi si indieni din USA, sau diversi nemti freelanceri. Cand treaba e imputita, intra in joc subcontractorii est-europeni, care sunt buni, fac treaba.

    Ce nu stiu multi care nu au treaba cu domeniul este importanta culturii corporate si a managamentului. Companiile romanesti cu capital romanesc au stil de management si cultura romaneasca, cu principiul calauzitor „merge si asa”, iar angajatii merg si ei pe principiul entropiei. Stilul vestic e mai performant, iar subsidiarele romanesti ale companiilor straine au performanta chiar mai buna decat subsidiarele din alte parti. Un exemplu ar fi Asia, unde cultura locala nu cunoaste notiunea „nu am inteles explicatia, mai spune o data”, pentru ca este perceput local ca o recunoastere a incompetentei, a lipsei de atentie. Comunicatia cu asiaticii e mereu ingreunata de acest lucru, nu inteleg chestii si nici nu spun, dau din cap aprobator si se apuca sa faca ce cred ei ca au inteles si evident ca trebuie un control des al muncii, ca sa nu te trezesti ca o luna indianul a facut cacatul praf pentru ca e imbecil sinistru si nu a inteles nimic din ce trebuia sa faca.

    Sincer, ma doare sufletul cand citesc pareri ale unor agarici imbecili ce dau verdicte despre cat de prosti sunt IT-istii romani, ca vad ei zilnic cat de prost merge diversele aplicatii. Sunt si uscaturi si secaturi in domeniu, ca asta ne e cultura, dar nu reprezinta intregul.

    00
  92. Amestecati si tu si Vali 2 lucruri foarte prost: competenta si finantele. Stiu ca e pentru comments, dar vad ca unii nu se prind de asta.

    1. Competenta e la fel ca peste tot: it-istii nu sunt cu nimic diferiti fata de alte categorii profesionale. Sunt oamenii care muncesc mai bine sau mai prost si atat. Doctorii mai lasa oameni cu sechele pe viata, constructorii de masini mai belesc cate ceva si fac rechemari sa le modifice, it-istii mai pun un buton naspa pe un site a nspea mia oara care mai si merge incet. Peste tot in lume e la fel.

    2. Banii – oamenii isi negociaza un salariu cand se angajeaza. Ca sunt multi bani ca sunt putini asta e doar legat de cerere si oferta. E normal ca atunci cand vine statul sa le ia o parte din ei sa se revolte. Nimanui nu ii convine sa ii fure cineva banii. Pentru ca asta face – iti ia banii si-i sifoneaza buzunarele lui X si Y. Solutia nu e sa dam toti mai multi bani ci sa-i facem sa nu mai fure sau sa le dam mai putin macar.

    Nu it-istii sunt muisti ca vor regim special ci voi ceilalti care acceptati sa va muiasca Firea, Oprisan, Chirica, Scripcaru, Dragnea etc. si in loc sa faceti cumva sa cereti acelasi lucru si pentru voi aveti ceva cu capra vecinului: „sa ne fure pe toti la fel, voi de ce sa nu fiti umiliti la fel de mult ca noi?”

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile