Facebook 2021 – nu vor să schimbe nimic

Cred că robotul de la Facebook ar trebui să se ducă la acționari și să le spună că, dacă vor să mai fie acționari la șandrama pe mai mult de 2-5 ani, trebuie să reducă o parte din profit, că au nevoie de bani pentru a curăța site-ul, altfel vor avea soarta Myspace.

Dar nu vrea să oprească trenul. E prea bănos ce face. E prea frumos. Așa că amână decizia cât de mult se poate, iar când se va apuca de treabă, va fi deja prea târziu. O să ajungă ca ăla de la Myspace, să vorbească pe la conferințe prin Europa de Est și America de Sud, că doar acolo va mai avea utilizatori.

Și nu e greu.

  1. Vezi că bostănel cu cont de gmail deschide o pagină numită ceva cu business sau investiții? Nu accepți juma de an reclame de la el, nu după 5 minute. Eventual îi ceri buletin și factură de utilități înainte, cum face Paypal.
  2. Când îți reclamă 10 oameni o țeapă, banezi conturile care au făcut reclamă acelei țepe, că le știi, nu doar contul țepei. Când vor afla agarici ca Flick că pot rămâne fără cont de la scheme din astea, se vor opri din promovat orice și astfel se vor limita țepele.
  3. Ștergi și blochezi conturile celor care tot insistă cu mesaje de ură și alte mizerii. Că nu se învață nici după 30 de zile de pauză.
  4. Până la urmă pui verificare pe telefon, că toată lumea are unul. Da, nu mai crești cu 400% pe an, dar ai în continuare business.
  5. N-are poze cu el la profil, doar o caricatură sau poze generice, dar basculeaza zeci de comentarii pe zi, cum sunt maimuțele alea de pe grupurile antivacciniste? Blocat.

Cât despre alte porcării pe care le vor, VR și Metaverse, hai să fim serioși, toate ideilor lor sunt moarte, că nu are nimeni încredere în ei. Libra, gen.

Dar nu vor face asta, pentru că momentan le merge, iar o scădere de 10% nu e așa de nasol. Se vor mai trage pe fund niște, până când va fi prea târziu, la fel cum au făcut Myspace, pentru că au impresia că sunt de neînlocuit.

Și știu și retorica cu „nu vrem să facem poliție”. OK. O să facă poliția poliție pe platforma voastră, dacă nu vreți voi, și n-o să vă placă.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. „Comuniștii sunt de cacat” e mesaj de ură? Ca de asta m-au blocat pe mine, de exemplu.
    Facebook își dau singuri la temelie, si din alte motive in afară de cele expuse aici.
    Apropo, comuniștii sunt de cacat, moarte lui Nastase și Iliescu.

    • De murit, murim cu toții, dar o pușcărie binemeritată (pentru susnumiții) poate face minuni la moralul colectiv.

    • NOU
      #3

      Comuniștii fac parte din marxismul promovat de companii din astea. Dacă ziceai ceva de legionari era ok.

    • Dacă aș zice ”Cristici e de căcat”, ar fi ok?

    • Ar fi foarte ok, daca ai avea argumente. Daca as fi lasat un popor in foame, da, as fi extrem de cacat… Daca prin puterea mea (politica sau nu) as face rau, da, as fi de mare cacat. In general, daca as face rau in loc de bine, as fi de cacat.
      Dar incerc, ma chinui activ sa nu fiu de cacat. Daca nu pot fi ultra-mega-superman, macar sa nu fiu de cacat.
      Nastase si Iliescu, plus restul, STIU/STIAU ca fac mizerii tarii. Moarte lor!

    • „Hai sa facem privatizarea asta, ca iti dau de-o ciunga la Monaco.”
      Afaceristii p*lii mele, vand fabrici de miliarde pe guma de mestecat… cu ce costuri?
      Am uitat cine spunea: „Nu va mai alegeti lideri care nu-si iubesc tara.”
      Eu tot zic ca romanii sunt prosti, ca suntem retarzi, ca e jeg… dar nu as face niciodata rau cu buna stiinta (!!) poporului si tarii.

    • Ce tu consideri rau, alti pot considera bun.

    • Asa e. Mai ales acele privatizari si foamea (adevarata) din anii ’90. E posibil ca pe alea sa le considere cineva un lucru bun… banuiesc ca Nastase si Iliescu le considera lucruri bune.

    • @Alin(a) , nop, la puscarie deja se duc lejer , mai scriu o carte mai dau un bambilici dupa care-si vad nestingheriti de treburi …

    • Și neo-marxiștii sunt de căcat. Dar voi îi votați.

  2. FB nu are, cred, cum să fie mai bun decât oamenii care „stau” pe el, iar cum oamenii nu se schimbă atât de ușor (nici de la o generație la alta măcar) e cam greu de crezut că va reuși Meta să facă asta.

    • nu trebuie să-i schimbe, trebuie doar să-i elimine.
      „mai marș și fii prost în altă parte, nu la mine pe platformă” ar trebui să fie mottoul lor.

    • Am dat like, dar vreau sa mentionez campingul Troja din Praga, unde patronul era un mos care dadea stingerea la 11. Astea erau regulile lui, fara panarama dupa ora 11 noaptea.
      Nu-ti convine, cartierul e plin de campinguri. (chiar era)
      Ghici ce, era coada la el, cu greu gaseai un loc. La 11 noaptea mergea prin camping si ne spunea sa ne domolim, ca e ora de culcare… ;)

    • Are cum sa fie mai bun pentru ca nu e o democratie. Nu respecti regulile, hai pa, ca nu e platforma lu’ ma-ta.

    • „Oamenii nu se schimba asa de usor”. – continua sa crezi asta in timp ce giganti precum google si facebook rad in drum spre banca, declarand profituri record de pe platforme de social media pentru ca profitul lor se bazeaza tocmai pe acest model: schimba comportamentul si valorile unui om, radicalizeaza-l, distruge-i respectul de sine si transforma-l intr-un narcisist dependent de validare, tampeste-l si fa-l incapabil de gand rational coerent, apoi bombardeaza-l cu reclame (yt, instagram, facebook).

      E fapt demonstrat ca selectia facuta de algoritmul lor care promoveaza mizeriile cele mai smintite si mai gretoase in numele engagementului, care ii cultiva dependenta userilor sai de reactii si likes la postari, determinandu-i sa posteze tampenii pe care nu ar indrazni niciodata sa le spuna in persoana cuiva (pt ca engagement = profit din ads) degradeaza in mod decisiv si irevocabil in rau multe dintre opiniile, convingerile si valorile celor care frecventeaza aceasta platforma.

      Cu banii pe care ii invart cu lopata, nu este nicio problema sa angajezi experti in psihologie umana cu principii morale de calitate indoielnica, dispusi sa dezvolte o aplicatie care produce dependenta (prin iritarea repetata a userilor) si care manipuleaza palierul psiho-afectiv a acestora.

      E mega-scanadal vis a vis de chestiunea asta de ani de zile, incepand cu Oxford Analytica si brexit, discutii interminabile in online ale unor terapeuti care deplang faptul ca instagram este direct responsabil cu o crestere a ratei de depresie si sinucidere a minorilor care folosesc platforma, documentare netflix, clipuri coldfusion pe youtube, si terminand cu ultimele dezvaluiri ale unor fosti angajati in congresul SUA, si in parlementul britanic, si cu situatia grava de la noi din tara unde 60% din populatie a ajuns sa se creada experta in virusologie si este impotriva oricarei solutii de controlare a ratei de infectare (efect dunning kruger cultivat cu buna-stiinta de facebook si pe care chiar ei il admit de cativa ani, si nu stiu cum sa il rezolve fara sa le efecteze marja de profit).

      https://time.com/6103645/facebook-whistleblower-frances-haugen/
      https://time.com/6107835/sophie-zhang-facebook-testimony/

    • Ai perfectă dreptate în ceea ce-ai scris, dar cu toate astea cred că oameni-s greu de schimbat.

    • „60% din populatie a ajuns sa se creada experta in virusologie”

      Lol, nu ma vaccinez ca n-am de ce, imi asum „riscul” ala imens de 1 la milion sa ma duc la loc cu verdeata dupa gripa prin care am trecut deja fara simptome.

      „Dar nu iti pasa de bunicutul ?!”

      Da’ chiar in cur ma doare de bunicutul. Sa se vaccineze si sa ma scuteasca cu drama.

    • inca o dovada de analfabetism functional.

      „gripa” aia a omorat niste milioane de oameni. daca tu ai avut doar simptome minore, norocul tau.
      certificatul ala verde se obtine si in urma „trecerii prin boala” (cat pot sa urasc expresia asta care e chiar mai imbecila decat aia cu distantarea sociala), deci strict vorbind, DACA chiar ai avut covid19 si ai avut simptome minore, obligatia aia legala de a te vaccina nu se aplica si tie.

    • Mor milioane de oameni zilnic si nu se mai face atata tam-tam.

      Nu e „noroc”, e normalitatea, la fel cum pentru cei din grupele de risc „noroc” e sa nu moara.

      „Legal” am dreptul sa fac fix ce vreau. Ilegale sunt restrictiile. Vaccinarea nu e obligatorie pentru nimeni.

    • Uite unde colcăia de drepturi și libertăți dacul verde Petrică!!

    • Daca liberă Petrica.

    • @Deea da’ chiar deloc, pur si simplu imi vad de treaba mea ca si inainte de pandemie.

      Mi se pare un non-subiect si refuz sa imi bat capul pentru ceva ce nu ma afecteaza aproape deloc.

    • Petrica, nu pricep de ce pl noastre crezi ca ne intereseaza ce faci tu?

    • Problema este ca oamenii nu sunt doar ei de vina pentru declinul FB. Tot ce se face la zucky este pentru bani. Conteaza ca sunt CLAR conturi false, ca sunt oameni care fac niste propaganda de mori pe tine? Nu. Il banam pe Trump, ca e prost si incomod (este, nu-l apar), dar cei de genul Steer si Sosoaca (orice tara ii are) stau bine merci. Banezi un grup de mamici, care discuta tot felul de chestii, dar sunt implicate in o groaza de activitati umanitare si nu prea mananca cacat in general, dar antivaxerii sunt bine merci.

      Si apoi ne miram ca lumea moare pe capete in Romania, ca asa au invatat de pe FB. Am vorbit recent cu o prietena din Romania, cadru medical, nu e bun vaccinul pentru ca x si y. De ce? Ca tot ce ii scrie ei pe facebook cam pe acolo se misca.

      Conturi cu validare pe telefon cel putin. Realizez ca o groaza de alte platforme cer asta. Conturi false, adio. Dar, asa cum nici Twitter sau Insta nu se obosesc, nici FB nu-si rup ei „engagementul” pentru prostii din astea logice si etice.

    • Lol, alt fiert la mij că nu suntem toți empaticii grămadă să ne-o sugem în cerc pro-vaccinare.

      Marș.

    • petrica e oare acel spcial care a trecut prin boala dar fara sa declare pentru a evita 14 zile de carantinare ? deci ciuciuca certificat verde ?…

    • Petrică cu pula mică 😂

  3. Odata pornite, companiile (foarte) mari nu mai pot inova, decat in cazuri extrem de rare (apple – iphone). In general cresc din inertia inovatiei care le-a creat pana ajung monopoluri sau dispar in irelevanta.

    E discutie mai lunga de ce se intampla asta, unul din motive e capitalismul feroce din state care cere crestere peste crestere, deci nu poti merge la actionari cu o idee care le poate aduce 0.005% venit la sf anului, trebuie go big or go home.

    Singura optiune este sa cumpere startupuri care inca inoveaza, de-asta ei cumpara constant tot ce pare promitator (asa a ajuns facebook sa detina instragram si whatsapp, nu le-au creat ei)

    Fb mizeaza mult pe vr everything acum, dar fb meta pare foarte mult ca fostul google wave. Ce e google wave? Exact.

    5. https://thispersondoesnotexist.com/

  4. Sfarsitul lor va fi cand guvernele diferitor state vor bloca sau restrictiona accesul la platforma. Cum se intampla si cu cartelele SIM in alte tari, si pe social-media va fi nevoie de un act de identitate pentru a-ti face cont.
    Iti faci cont sub ce nume vrei tu dar te inregistrezi cu actul de identitate si vei raspunde pentru tot ce se posteaza de pe contul acela. Poti sa-ti pui pseudonim Tarzan si sa scrii ce vrei. Cand Tarzan scrie prostii ce incalca legea va raspunde cel care a prezentat actul de identitate cand s-a facut contul.

    • sau elimini cu totul reclamele si pui abonament lunar. iar like-urile si subscribeurile le dai cu cardul. esti sigur ca ai da 2 lei ca i-ai da 2 lei lu zuck si 2 lei lu olivia ca a zis ca e aluminiu in vaccinuri?

  5. Strict pentru reclame au băgat 2 factor authentification, nu te mai lasă să setezi reclame, nici măcar boost post, fără asta în contul personal. În alte știri, Business Manager și toate chestiile asociate merg tot mai prost, am ajuns să pierd zile întregi cu indienii de la suport pentru rezolvat chestii banale.

  6. Meta această Mărie cu o nouă pălărie.Nu cred că ei sau alţii vor face curăţenie în viitorul apropiat.Ar însemna să gândească pe termen lung.

  7. Oamenii din varf au facut banuti destui cat pentru multe generatii viitoare, de acum fiecare cu treaba lui. Mare suparare ca pica facebook, vai de mine. Stiu si ei ca a ajuns o mizerie si ca oricum va merge si din inertie o buna bucata de timp. Daca mai vin cu ceva plus/minus de bine, daca nu asta e, scopul lor a fost atins si depasit de muuult.
    Mai are rost sa te certi cu politicienii, cu legislatiile si sa iti bati capul cand tu ai sute de milioane in Canare?

  8. Tipul MySpace (Tom Anderson) a facut alegerea perfecta. Stia ca proiectul e pe duca, a vandut la momentul perfect, a devenit bogat peste noapte, iar acum traieste viata, face poze, calatoreste si nu vrea sa aiba nimic cu social media. Perfect life :)

  9. Facebook ca si vechile platforme de socializare: myspace, hi5(la noi) nu o sa dispara pana nu apare o alternativa si momentan nu exista asa ceva, asa ca FB inca o s-o duca bine ceva timp indiferent ce fac. Diferenta intre FB si myspace e ca FB e mult prea mare ca sa fie inlocuit de alta platforma si e posibil ca sa fie cumparati de FB cand devin o amenintare, cel mai probabil o sa vanda cand se vad cu banii pe masa.

  10. Sau poate vor doar sa mai scape putin de atentia alora din congresul SUA, ca i-au cam luat la intrebari, ca stai domne ca dreptul la intimitate, ca au mai folosit platforma pt a influenta rezultatele unor alegeri(pt care sare cu banul mai mult). Nu, sigur nu e asta. S-a trezit moralitatea in Zuck in timp ce-si bea cafeaua si a luat in considerare ce i-au reprosat unii, ca el chiar nu stia ca nu e ok ce se intampla la el pe platforma, e om de cuvant.
    Din punctul meu de vedere, de om simplu si prost, pana nu vor fi reglementate prin lege retelele sociale prin SUA si Europa, nu se va schimba mare lucru, ca sigur puteau sa o faca lejer pana acum.

  11. Păi au valoare acum că pot promite că cresc în continuare, că vând în continuare reclame pe la diverse țepe, etc, cu o anumită viteză. De fapt ei acum vând pielea ursului din pădure.
    Dacă schimbă șandramaua cum zici tu, mor mai repede.

  12. Eu nu inteleg cum de mai are Zucc motivatie sa munceasca pentru FB. Platforma a devenit cat de mare ar fi putut fi, nu prea are unde sa se duca decat in jos acum, bani are cat nu poate cheltui in cateva generatii, din ce in ce mai multa lume spune ca e de cacao…. Daca tu ai avea cel mai mare blog din lume, miliarde peste miliarde in conturi si ai ajunge sa scrii din 10 articole, 9 sponzorizate cu prostii care nici nu-ti plac, ai mai trudi la blog cu placere? Nu te-ai gandi sa-ti bagi picioarele si sa incepi sa faci altceva? Pentru ce mai sta la FB?

    • Zucc nu are chiar miliarde peste miliarde. Valoarea acțiunilor detinute e mare, într-adevăr, dar banii pe care ii poate cheltui sunt salariul și dividendele plătite. Nu mă uit pe documentele publice ale Facebook, habar nu am cît plătește dividend anual pe acțiune, probabil că zucc ia destule milioane in contul pachetului majoritar, plătind impozit pentru acele milioane. Dacă vrea miliarde, atunci trebuie sa vindă acțiuni și se întâmplă două lucruri:
      – trebuie să plătească impozit pe venit de miliarde,
      – pierde din puterea de control.
      Nu ar avea de ce să vindă din ac

  13. Mă surprinde cât de mulți oameni ar susține restricționarea platformelor de genul. Creare de cont cu buletinul, cenzură la greu, eliminare din platformă pentru niște mizerii. Internetul trebuia să fie liber.

    Nu înțeleg oamenii ăștia vehemenți. Vă obligă cineva să pierdeți vremea pe facebook? Dacă îl folosiți doar ca să fiți în contact cu prietenii, există facebook messenger lite pentru telefon. Pe PC există browser-ul Opera, care are messenger integrat în el, fără să fiți nevoiți să vedeți reclame sau să fiți agasați de alte lucruri, care nu vă convin.

    Soluția nu e să obligi oamenii să meargă cu buletinul, contractul de la casă și factură de la utilități, băgate în dosar cu șină, ca să își facă un căcat de cont. Atunci, cu siguranță, va apărea altceva.

    • Jurisprudența a declarat FB spațiu public, așa încât mesajele de instigare la ură postate pe platformă intră sub incidența legii. Rețele de socializare au devenit de mult analoge realității din mai multe puncte de vedere și influența lor e concretă asupra persoanei. Scuză-mă pe mine, dar a cere identificarea persoanei pe FB pentru a fi tras la răspundere pentru abaterile de la lege nu e un lucru rău decât acolo unde nu există libertatea de exprimare garantată nici în lumea fizică. Efectele ar fi mai mult benefice, fiindcă oamenii ar gândi de două ori înainte de a posta ceva sau a agresa persoane în privat. Chestia cu agresatul se resimte rău în rândul femeilor. Nici nu îți vine să crezi câți își fac conturi false și trimit cele mai grosolane mesaje.

    • Pe facebook poti bloca mesajele de la persoane care nu iti sunt prietene. Mi se pare mai mult decat suficient.

    • In lumea reală daca spui prostii, sau ultragiezi pe cineva, sau inciți la ura, la crimă, etc, poți fi tras la răspundere, teoretic. În online cum se face asta dacă există anonimitate totală? Ah, știu, obligam providerul să dea IP-ul de la care s-a făcut prostia. Dacă e de pe mobil, prin rețeaua providerului, am găsit nemernicul. Altfel, dacă e de pe net rezidential, căutăm persoana din casa căreia cineva a comentat prostii sau a incitat la crimă, etc. Și tîrîm în justiție persoana aia drept răspunzătoare că a făcut acele chestii. Apoi persoana incearcă să afle cine a făcut prostia aia in casa ei/lui, la ce oră.
      Nu mai bine cerem documente pentru a avea cont online? In felul asta, nemaifiind anonimi, oamenii nu se comporta că niște animale cretine, că știu că există consecințe și pot fi descoperiți. Ok, te mai certi, mai argumentezi, îl faci oligofren, el te face haimana, dar nu înjuri de mama, te comporți civilizat, vorba lui Becali. Dacă ceri documente, sub 20% rămîn în rețea, pentru că intervine factorul ăla misterios, de ce să știe cine sunt, oare ce vrea cu asta, cum aducă să știe că eu îl înjur pe Gigel dacă așa vreau eu? Să aibă CNP-ul meu zucc? Să-mi ia banii din cont și datele biometrice din buletin?
      De ce există dark web? Pentru criminalitate online…

  14. Zucc și acționarii au făcut bani pentru 10 vieți. Îi doare pe ei în pl dacă moare platforma sau nu…

  15. Zuckgerberg știe și el toate astea, dar se bazează 2 chestii (și eu zic că are dreptate):

    1. E prea mare pentru a mai fi vulnerabil la faze de genul. MySpace n-a ajuns niciodată la acest nivel. Contextul internetului e altul azi, are și baba din vârf de munte cont de facebook și net prin 4G, în anii MySpace netul era 99% strict cablat.

    2. Și politicienii au nevoie de un instrument cu puterea de influență care o are facebook, pentru că televiziunile nu mai merg ca pe vremuri. Oricâtă gargară va face UE cu amenzi facebook, când sunt alegeri vor și ei acolo reclamă.

    De-aia o să existe și o să meargă în continuare, va mima poliția așa cum politicienii mimează lupta împotriva corupției.

    O luptă perpetuă în care vor arunca mulțimii din când în când câte-un os de ros ca să pară că se mișcă treburile, dar în realitate lucrurile vor fi fix la fel.

    Singurul lucru care poate detrona cu adevărat facebook, e ca altă platformă să ajungă să aibă o influență mai mare politică decât ei. În momentul în care politicienii au alternativă, vor închide șandramaua în 2 timpi și 3 mișcări și gata.

  16. Stiti o alternativa la Facebook?
    Twitter nu poate fi o alternativa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile