Evoluții imobiliare pe timp de război

Cred ca am văzut 3 declarații de la 3 oameni diferiți care spuneau același lucru: o să crească prețurile la imobiliare, muică!!!! Și toți lucrau în domeniu, toți își trăgeau bani de acolo. Aproape că aș suspecta că dau declarațiile astea ca să cumpere oamenii în continuare.

Da, bate al naibii la ochi când un dezvoltator imobiliar spune că prețurile vor crește. Bine, mă gândesc că declarațiile astea nu sunt pentru noi, ăia care mai avem și creier, ci pentru ăia care dau năvală să cumpere.

daniela-kasper

…deși și ăia sunt din ce în ce mai puțini.

OK, înțeleg ideea, vine războiul, mai bine o casă bombardată decât bani fără valoare, să cumpărăm repede ceva.

Doar că piața încetinise deja și acum se instalează o ușoară disperare. Încă nu sunt scăderi de prețuri, dar oamenii asta așteaptă. Facturile la energie lovesc grav românul de rând, efectele lor vor apărea însă peste câteva luni. La fel și teama de război. Nu prea îți mai vine să iei credit la o casă dacă te gândești că trebuie să fugi din țară.

Și nu, nu e disperare, de aia sunt atât de multe evenimente cu Imobiliare Dubai și atât de multe reclame pe instagram, doar au simțit ei că sunt bogat. Aham.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

95 comentarii

  1. Salut.

    In opinia ta cand e un moment bun sa cumperi ceva (4 camere) in Bucuresti.
    Acum… peste 2-3 luni .. peste 6 luni ?

    00
    • Cel mai bun moment sa cumperi e sa cumperi cand ai banii. Nu vei stii niciodata care e cel mai bun moment, decat privind retrospectiv. In viitor nu o sa-ti zica nimeni care-i cel mai bun moment.

      00
    • Salut.
      Stiu ca l-ai intrebat pe Vali, insa o sa ma bag eu in seama.

      Nu cred ca pentru intrebarea ta exista un raspuns corect pe termen lung (10 ani+).

      Pentru mine, cel mai bun moment sa iti cumperi ceva este atunci cand ti-l permiti, indiferent de cost :).

      Nici o piata nu este permanent constanta, fluctatii vin si pleaca, nu iti garanteaza nimeni ca daca iei azi, sau peste un an, sau peste 3 o sa iei la cel mai mic pret posibil.

      Secretul „e” :
      1. sa nu te indatorezi (ideal)
      2. daca te indatorezi sa nu o faci peste masura (sugerez ca rata sa nu depaseasca mai mult de 25% din venituri – poate 30% max)
      3. sa nu privesti casa/apartamentul ca o investitie. in septembrie 2021 am achizitionat o casa in care intre timp m-am si mutat. Am tinut evidenta banilor cheltuiti (pe langa pretul de achizitie) si daca ma uit la cati bani am spart pana acum si pe mine ma ia cu rau. Dar apoi imi aduc aminte ca deja arata precum caminul pe care il visam (suntem doi), si ca ma vad crescand cel putin un copil in casa asta si atunci imi dau seama ca e in regula.

      Referitor la punctul 3, mai pe scurt, comentariul meu nu se adreseaza celor care cumpara casa cu ideea de a o vinde.

      Bafta!

      00
    • cel mai bun moment era acum un an :D

      sau peste un an.

    • >>Secretul „e” :
      >>1. sa nu te indatorezi (ideal)

      N-am inteles de ce e secret daca toti semidoctii spun asta, cum e secret ceva ce stie toata lumea.
      Asa.
      Deci de ce e problema sa te indatorezi? De ce e ideal sa cumperi cu economiile tale, si nu e ideal sa-ti pastrezi economiile si sa cumperi cu banii bancii?

      00
    • @Radu:

      O sa aleg sa ignor ca ai ales sa incepi o interactiune cu o persoana necunoscuta folosind o insulta. Poate te-ai trezit cu fata la cearceaf, poate lucrurile merg prost pentru tine, cine stie.

      Referitor la „secret”, este strict o expresie. Stii tu, la fel ca atunci cand zici „secretul e in sos” la chiftele marinate. Nu e in plm nici un secret.

      De altfel, scriu rapid si uneori nu ma concentrez 100% pe ce scriu. Ghilimelele trebuiau sa fie pentru „secret”, nu pentru „e”. Intocmai pentru ca nu am impresia ca detin adevarul absolut. De ce as pune ghilimele pe „e”?

      Acum ca am terminat de facut analiza literara pe un comentariu gasit pe un blog de topoare, putem trece la singura intrebare competenta din comentariul tau. De ce e ideal sa cumperi cu economiile tale?

      Pentru ca nu ajungi sa dai bani in plus, in the long run. Pentru ca daca alegi sa cumperi azi si sa vinzi maine ca asa ti s-a sculat, nu mai ai nevoie de aprobari de la nimeni. Pentru ca daca vrei sa inchiriezi, ai nevoie de aprobare de la banca. Pentru ca daca iei prin banca te obliga la asigurare de casa si de viata, care se adauga la motivul de la inceputul paragrafului (in the long run, bani in plus). Pentru ca, poate, la un moment dat vei avea o urgenta pentru care vei avea nevoie de un imprumut. Oamenii care nu au imprumuturi la activ au conditii mai avantajoase de imprumut.

      Sunt multe motive, poate ti se par mici, dar cand le aduni, totul se rezuma la libertate financiara. Si trecand peste toate astea, tu in care scenariu ai vrea sa te trezesti maine? Scenariul 1 in care ai 140k eur in cont si poti sa iei ceva cu banul jos sau scenariul 2 in care ai in cont doar cat sa-ti permiti avansul de 15% din 140k eur?

      Oricum discutiile astea din pacate se poarta oarecum in vid. Pe termen lung s-ar putea sa nu conteze atat de mult daca te imprumuti sau nu si atunci ce discutam aici sunt preferinte personale.

      Si cine plm e atat de acrit incat sa se ia de preferintele personale ale altuia, nu?

      00
    • Cel mai bun moment este când nimeni nu mai poate cumpara! Nu când nu mai cumpara nimeni ci când nu mai poate cumpara!
      Dacă ai fost cumpatat și ai bani în momentul ala, Te-ai scos!

      Ca să-ți faci o idee, în 2015-2016, aveam la vânzare apartamente in Cluj la 45-50k și abia se puteau vinde. Pentru ca nu aveau cash și creditele se obțineau greu.
      Apartamentele alea fac acum 130-160k. Cu indulgență…

      00
    • @Misu, exact. Cand toata lumea are acces usor la credite atunci preturile se duc mult in sus iar cei cu cash suporta costuri ridicate.

      00
    • Dobanzile de referinta vor continua sa creasca cel putin un an. IRCC e inca jos pentru ca legea e scrisa prost si practic are un delay de 6 luni fata de ROBOR dar din aprilie va incepe sa creasca si el iar in iulie si mai mult.
      Chiar daca doar 25% din achizitii sint pe credit, daca jumatate din acestia dispar atunci din piata dispare 12.5% din cerere. Cate piete pot pastra preturile in crestere cand dispare 12.5% din crestere?

      Desigur pe termen lung dobanzile mari vor afecta negativ cererea si in alte moduri, indirecte sa zicem, dar mai greu cuantificabile.

      Dezvoltatorii, agentii imobiliari si chiar bancile isi doresc ca preturile sa creasca dar practic cine/cum va inlocui acea parte din cerere care va disparea datorita cresterii dobanzilor?

      00
    • Mișu, s-a vândut recent pe str Lunii in Cluj apartament de 55mp cu 290k euro + 15k euro locul de parcare.

      00
    • Iti spun eu cel mai bun moment si anume la 2-3-4 luni de la inceperea pandemiei in 2020, cand se panicasera toti, toata lumea statea in case si nimanui nu-i ardea de investit in imobiliare.

      Am cumparat atunci cu 1200 euro/ mp apartament nou intr-o zona foarte ok, pentru ca dezvoltatorul era panicat ca nu cumpara nimeni nimic. Acum vand vecinii care au luat pentru specula, cu 1800 euro metrul patrat, in bloc cu mine. Dezvolatorul a vandut intre timp tot.

      Problema este ca atunci nu mi am dat seama ca fac vreo afacere, eu l-am luat fiindca imi placea.

      Ca si analogie, probabil peste 2-3 luni, daca piata stagneaza ca acum 2 ani, poti incerca sa faci o oferta daca ai gasit ceva ce-ti place.

      00
    • Vlad nu am intentionat sa te insult, dar nici nu-mi pasa daca te-ai simtit.

      >>totul se rezuma la libertate financiara
      >>Pentru ca, poate, la un moment dat vei avea o urgenta pentru care vei avea nevoie de un imprumut

      Da, esti mai liber financiar daca ai economii si credit la banca decat fara ambele – ai lichiditati disponibile si istoric pentru credit care e mai bun decat istoricul acum 10 ani am luat casa cu banii jos, asta pentru inprumutul ala de care zici tu ca ai avea nevoie.

      00
    • @flavius, multimilionar de-aș fi și n-as da atâția bani pentru un apartament de 50 mp (in zona aia face cam 70-80k oricum)!
      Iti bati joc de banii tăi în felul ala. Inteleg câte ceva de la Cluj dar nu-i inteleg pe cumpărători. În 2006-2007, Cluj era zona roșie dpdv al investițiilor. Toată lumea pompa bani acolo. Primaria făcea pe hârtie tot felul de investiții (parc acvatic în someseni, plătit de 3 ori pe hârtie și tot l-au votat pe Boc). Criza a venit, spagile au curs, investitorii au plecat… Clujenii o duceau rău…

      La 15 ani distanță, I’ll fucking do it again!!!

      00
    • Intreaba-l pe nwradu

      00
    • @mofo: hai sa nu exageram cu nwradu. Te rog.

      00
    • Flavius probabil e typo, dar chiar si 190k euro e aiurea pentru suprafata si mai ales zona aia.

      Probabil ti a zis vreun agent la bere… si tu l-ai crezut. Eu nu cred, sunt sigur ca nici macar 190k nu a luat pe el.

      Acum 2-3 luni a luat cineva ap in Tenerife cu 400k euro langa Playa del Americas… zona super, ap langa plaja chiar. Sezonul acolo tine 10 luni iar chiria/costul pentru o sapt la ap ala e 1k euro.

      00
    • Daca veniturile tale tin pasul cu inflatia (adica vreo 7% anul trecut, vrero 10% anul asta), nu prea conteaza. Preturile la imobiliare o sa tina pasul. De ce e ok ca benzina, gazul si electricitatea sa se scumpeasca cu 30-40% in cateva luni si imobiliarele, nu?

      Preturile la imobiliare chiar au scazut (in termeni reali) in ultimii ani, dar daca veniturile voastre au scazut mai mult (adica in cifre net nu au crescut cu macar 30% in ultimii 4-5 ani), normal ca vi se pare ca preturile „cresc”.

      00
    • @VladM – e putin diferit de cum prezinti tu:
      1. O casa se cumpara cu credit mereu pentru ca este un credit garantat cu un bun imobiliar si are cel mai scazut cost din piata. Practic daca ai 150 de mii de euro este mai rentabil sa pui 50k jos, iei 100 de mii din banca cu 5% dobanda si investesti 100 ta de mii in alte produse financiare/imobiliare unde scoti 7-8% profit, practic castigand 2-3% in plus.
      2. Poti sa vinzi oricand vrei o casa doar ca trebuie sa iti platesti datoria la banca.
      3. Gradul de indatorare este oricum limitat de banca.

      00
    • @Bigbear

      1. Matematic (si logic) ai dreptate insa eu aici tind sa implic si factorul uman:)

      Din experienta mea personala, foarte putine persoane au chef/instinct/know-how pentru investitii. Este o caracteristica care lipseste din ADNul romanilor, si aici ma includ si pe mine. Traim in tara in care foarte, foarte multi oameni inca cred ca e ok sa tina banii (la propriu) la saltea si in care esti „progresist” daca tii banii in depozite la termen. Investitul deja este o notiune abstracta pentru multi. Again, posibil sa ma insel, dar ma uit in primul rand la mine. Nu sunt cel mai bun exemplu, recunosc : eu am strans ceva „cheag”, am ajuns pe la 60k eur in decursul a cativa ani si mi-am pus intrebarea ce fac cu banii pentru ca doar tinandu-i in banca nu rezolvam mare lucru. Am trecut in revista si optiunea sa cumpar actiuni la tech giants( google, fb, amazon, etc) dar cumva nu a rezonat cu mine..si apoi am vazut o casa care mi-a picat cu tronc. Insa nu era ca si cum casa era o necesitate, traiam confortabil si inainte. Asa ca am dat avans 50k, am facut imprumut pentru restul sumei, si 10k i-am pastrat pentru mobilat/costuri aferente la inceput.

      Sunt curios cati oameni de aici de pe blog se baga la investit si in ce domenii. Daca da, cum ati inceput? Poate n-ar strica un guest post pe tema asta..

      2. Da, dar tocmai acel „doar ca..” nu imi place mie. Poate sunt roman neaos cu o mentalitate proasta dar daca am de ales, prefer sa nu ma leg la cap cu banca.

      3. Corect. La majoritatea bancilor insa gradul maxim de indatorare este de 40%. care a dus la multe situatii naspa pentru persoane care s-au aruncat cu capul inainte. De aia am sugerat eu ideal un 25-max 30%.

      Again nu propavaduiesc aici vreun adevar absolut, ci doar adevarul meu. Daca aveam optiunea, eu luam cu banii jos casa. Am eu un cosmar in care patesc ceva si nu mai pot lucra. Daca as avea datorii, lucrul asta m-ar darama financiar si cel mai probabil va trebui sa vand ce am, incepand cu casa, pentru a plati datoriile. In ciuda acestui cosmar am mers si eu pe calea imprumutului iar acum strang bani sa platesc anticipat – spre deosebire de altii probabil ar strange bani cu scopul de a-i investi:)

      00
  2. Cresc prețurile, normal , la buncăre !

    00
  3. Depinde unde. Acum ca s-a dat drumul iar la scoala fizica o sa creasca iar presiunea pe centrele universitare.

    00
    • Chiriile în Măgurele sunt la maximul istoric. Să dea drumul studenții la laserul ăla și prețurile vor exploda.

      00
  4. Deci vor creste preturile in urmatoarea perioada, zic ei? Dar tot ei, ma suna zilele trecute daca mai sunt interesat de achizitie imobiliara la Constanta, pt un apartament. Ca am pus o intrebare acu’ vreo 2 ani la Maurer Constanta, dar m-am lamurit cum sta treaba, iar de atunci si pana acum – pauza. Dar s-au gandit sa ma sune acum, inainte de cresterea preturilor, ca sa-mi vanda la pret bun, desi nu ne-am mai auzit 2 ani. Bai ce te-ai face si fara agentii astia de vanzari…. practic noroc cu ei.
    Nici nu vreau sa va spun cum se simtea tonul de usoara disperare in glas, dar am pus pe baza faptului ca fiind la Constanta, probabil bate vantul dinspre mare.

    00
    • pe mine m-a sunat un agent acum câteva luni, vă mai interesează terenul ăla de 6.000mp? că a scăzut prețul cu 1%.

  5. Daca va prabusi piata imobiliara it will be spectacular. Desi nici eu nu cred ca vom reveni la preturile de dinainte de pandemie.

    Cred ca preturile vor stagna in multe categorii, gen apartamente de 2 camere, iar in alte categorii va scaded.

    00
  6. Nu e garantat să scadă prețurile (cel puțin nominal). Poate dacă se extinde războiul. La nivel psihologic e greu să accepți să scazi prețul când vezi că se scumpesc restul.

    E mai probabil ca prețurile locuințelor să rămână pe loc o vreme, iar dacă măsori în câți burgeri, litri de lapte sau ore de lucru dai la schimb pe o locuință, să vezi că e mai ieftină.

    00
    • Daca faci un calcul in ore de munca nu este mai ieftina deloc o locuinta. Desigur, daca tu acum ai avansat si castigi dublu fata de acum 5 ani, poate iti ia mai putin timp sa achiti acelasi apartament. Dar comparatia trebuie sa o faci de exemplu raportat la salariul colegului care este acum pe pozitia pe care erai tu cu 5 ani in urma.

      00
    • Andrei, la o inflatie de 5% in 5 ani pretul unui produs creste cam cu 27%. La 10% e peste 60%, la 15% se dubleaza IN 5 ANI. Inflatia declarata pe ultimul an in UE (adica mare parte in EUR) e pe la 6%, real probabil vreo 8-9% (asta in EUR, mai pune ceva peste pentru RON).
      Da, nu trebuie chiar sa iti fi dublat salariul in ultimii 5 ani, dar daca nu ti-au crescut veniturile cu macar 30%-50% in astia 5 ani inseamna ca de fapt ti-au scazut in termeni reali. Deci in termeni reali tu esti platit mai prost decat acum 5 ani. Asta e problema. Du-te si vorbeste cu angajatorul de ce plateste pozitia aia mai prost acum decat acum 5 ani.

      00
  7. Desi de cel putin 5 ani se astepata sa scada preturile la apartamente, piata imobiliara continua sa creasca. Chiar daca noi ii injuram pe dezvoltatorii astia imobiliari, sunt convins 100% ca peste 3-4 ani un apartament cumparat acum va fi mai scump sau cel putin la acelasi pret.
    Sigur, a scazut volumul tranzactiilor, dar multi dezvoltatori au construit cu bani proprii si nu au de platit rate la banca, asa ca nu se grabesc sa scada preturile.
    Iar persoanele fizice care au 2-3 apartamente nu le vor vinde prea curand pentru ca majoritatea nu au studii economice si nu ar stii in ce sa investeasca banii obtinuti.

    00
    • Presiunea in jos pe preturi va veni de la vanzarile fortate de imobiliare in urma cresterii masive a incapacitatii creditatilor de a-si plati ratele; au luat oamenii credite „de toti banii” la dobanzi de referinta BNR de 2%; daca vor creste ca sa ajunga real pozitive dobanzile va fi durere maxima pe creditaci – si asta cel mai probabil in conditii de recesiune economica severa. Problema nu e deci la apartmentele „care nu cer de mancare” – ci la cele care nu-s inca platite.

      00
    • Deci persoanele fizice care-au cumpărat apartamente doar ca să le-nchirieze nu au studii economice și-așadar și prin urmare nu ar mai ști (cu-n singur „i” de data asta) in ce sa mai investească? Tare asta.

      00
    • @vladone, când estimezi tu ca va veni perioada asta in care vor scădea prețurile la apartamente? Peste 2-3-5 ani? Sau peste 10-15 ani?

      @M0sh0o, ca tot pari pregătit in privinta investițiilor: poți sa-mi spui și mie un domeniu de risc mediu care a adus un profit mai mare decât investițiile imobiliare in ultimii 5 ani?

      00
  8. Arunca un zvon ca peste 3 luni avansul minim devine 50% pentru ipotecare si 20% pentru prima casa si ai sa vezi un boom legendar, vor scoate toti banii de la tescherea.

    Overall daca vrei sa stai intr-un oras mai mic sau o resedinta de judet mai putin cunoscuta preturile vor fi ok, dar deh, toti vrem in orase mari. Degeaba lucrezi remote daca nu stai tot in parfumul gunoaielor din bucuresti.

    00
    • Permite-mi să mă sparg de râs. Locuiesc într-un oraș reședință de județ mai amărât (orașul, județul). Sunt niște prețuri la imobiliare de pici pe spate, aproape ca în București. 50-60.000 EUR, un apartament cu 2 camere, confort 1, într-o zonă ok (din punctul de vedereal omului din exterior,, cam toate zonele sunt ok, in alea mai puțin ok deja sunt confort 2), uneori mai mult.
      Chiriile sunt și ele măricele, dar nu chiar ca-n București.
      Faza amuzantă e că deși prețul de vânzare se discută în euro, la chirii se discută în lei.

      00
    • „Sunt niște prețuri la imobiliare de pici pe spate, aproape ca în București. 50-60.000 EUR, un apartament cu 2 camere, confort 1, într-o zonă ok”. Vreau si eu apartamentele alea de 50-60k in Bucuresti. Tot ce se incadreaza in zona ok (asta ar trebui definita mai bine), confort 1, ajunge pe la 80-90 lejer.

      00
  9. La 1 aprilie se va actualiza IRCC de la 1.17% la probabil vreo 3%

    00
    • ROBOR-ul in 2 saptamani a urcat vreo 0,8 – 1%

      00
    • Mergeți la bancă și vedeți și auziți că:
      – aici e coloana cu dobânda de acum
      – aici e coloana cu dobânda + .5/.7 sters test
      – nu vă faceți griji, până semnăm vine update-ul IRCC și o să fie alt tabel.
      – asta a fost dobânda noasttră maximă la credit și – în caz de – rata dumneavoastră poate să ajungă la …

      00
    • De la 1 aprilie IRCC va fi 1.86, doar de la 1 iulie va urca spre 3.

      00
    • Nu te opreste nimeni sa iti iei credit ipotecar cu dobanda fixa! Si iti asumi diferenta cursului ca plasa de siguranta. Daca faci un credit fix si ajunge inflatia la 15%, cred ca iesi destul de bine. Evident daca salariul se actualizeaza cu inflatia.

      00
  10. Hai sa vedem ceva concret. Cati dintre voi cand mancati seara la 19 va mai uitati pe geam?

    In blocurile vecine cam 50-60% au becurile stinse mai mereu… chiar daca mancau la lumanarea se vedea.

    Parerea mea e ca foarte multe sunt nelocuite si tinute asa ca „doar nu mananca”…

    00
    • Ai dreptate dar atâta timp cât nu se va implementa o creștere a impozitelor pentru a doua, a treia, a n-a locuința lucrurile nu se vor schimba.

      Motive pentru care nu se dorește o măsura in sensul asta sunt suficiente, de la politicieni ce investesc in imobiliare sau au n case de vacanța pana la șpăguța oferită de dezvoltatori.

      00
    • da, asta cu 50% e de câțiva ani. aveam 3 rezidențiale in zona unde stăteam, nu am văzut niciodată lumini aprinse peste tot. nici de crăciun, nici vara, nici iarna. am întâlnit o dată un cititor care stătea în unul din ele și mi-a confirmat că nu are vecini, sau sunt toți ninja, că nu îi aude.

    • Cu siguranta se va ajunge intr-un punct critic pe piata, cand vor exista atat de multe locuinte goale, luate doar ca sa bagi banii in ceva, iar atunci nu prea pot sa imi explic cum nu o vor lua preturile la vale.

      00
    • Un sfert dintre apartamentele din București zac deja goale. Puteți testa chestia asta empriric intrând în câteva scări de bloc la întâmplare și uitându-vă la tabelul cu nr. persoane de la întreținere. Care e cauza?

      Depopularea României se produce pe toate canalele: și prin emigrație și prin scăderea natalității.

      Pleacă din țară populația tânără activă (20-39 de ani), iar copiii se nasc în alte țări.
      Mediul rural și urbanul mic, cele care au alimentat bulele imobiliare din 2008 și 2021 sunt azi îmbătrânite și pustii. Din satele fantomă nu vor mai veni studenți spre orașele mari, iar ucrainienii se vor întoarce la ei sau vor continua migrația spre vest.

      Cât de grav e declinul demografic? În următorii zeci de ani, populația totală a României va ajunge la maximum 7,7 milioane de locuitori, potrivit The Lancet. Deși ceva mai optimiste, datele Eurostat (sistemul de referință NUTS – Nomenclature of territorial units for statistics) confirmă trendul. Bucureștiul scade constant până în 2050. La fel și Clujul, Iașiul ori Timișoara. Toate regiunile românești din nomenclator sunt în proces de depopulare, cu o singură excepție.

      În tot acest timp, fondul imobiliar crește, pt. că se construiește mult mai mult decât se demolează.

      20
    • @Acru dixit!

      00
  11. Salariile nu au cum sa creasca cat sa tina pasul cu inflatia. Inevitabil, dupa ce mananci si platesti utilitatile o sa ramai cu mai putini bani, bani care ar merge la investitii.

    Tinand cont de inflatie si preturile de la materialele de constructie, preturile ar trebui sa creasca. In cazul inchirierii, asta va duce la randamente foarte mici comparativ cu inflatia. Eu as zice ca o sa scada unele spre 3%. Singurul motiv logic pentru care ai cumpara ar fi ca … ai nevoie sau speri ca preturile se creasca. Unii ar zice ca o sa creasca chiriile. Acum depinde daca cei carora li te adresezi o sa aiba bani.

    Tinand cont de inflatie, dobanzi, faptul ca banii stransi de oameni ca avans nu se vor mai incadra la avansul minim, cererea ar trebui sa scada.

    Poate asta va duce la o perioada in care preturile vor stagna din cauza cererii mai scazute. Dar oamenii sunt impredictibi asa ca nu m-ar mira sa cumpere ca si cum nu ar mai fi ziua de maine.

    00
    • @Random nu te contrazic, doar vreau sa te corectez ca oamenii se dovedesc a fi foarte predictibili, le arunci un motiv de panica si sar toti ca pisica pe laser. Am mai zis asta, te-ai gandi ca la cate tepe s-au dat in tara asta dupa ’89 nu am hali orice zvon viralizat pe FB sau prin presa, dar uite ca avem memoria cat sa ducem mana la gura.
      Daca imi amintesc bine, inainte de pandemie cel putin (ca nu am mai urmarit subiectul de aproape) an de an era stirea aia cu „fondul pt garantare pentru Prima casa a fost epuizat din aprilie sau mai. oare va mai fi suplimentat ?!” si gusterii se inghesuiau grupa mare de frica ca guvernantii vor scoate programul si nu mai prind. An de an.

      00
  12. daca „nu ar mai fi ziua de maine” nu cred ca ai sparge banii in imobiliare .. mai degraba i-ai bea, ai lua aur, cam orice altceva ! :)

    00
  13. Poate sunt eu obosit, dar nu vad in articolul de pe ZF daca au luat si salariile medii in considerare. Stiu ca e no-brainer, dar nu vad relevanta articolului ala daca au comparat doar preturile, nu si calitatea constructiilor sau puterea de cumparare aici vs vest, fara astea, articolul mi se pare fie maculatura sau fie pacaleala pe ideea „scoateti banii de la saltea ca asteptati degeaba”. presa de calitate :|

    00
  14. Si cu toate astea, nu vorbond pe.termen scurt unde e posibila o scadere, avem un pret per m2 mic fata de alte tari, nivelul de trai chiar daca lovit la oo de inflatie a crescut.
    Parerea mea neavizata e ca in termen de 5-10 ani preturile se vor dubla sau un cel putin 50%
    Sigur nu suntem Paris da mom. iti cumperi in buricu targului la Unirea cu 100k apartament (medie)
    Asa ca 6 luni 1 an nu cred ca e relevant pt cineva ce ia sa investeasca si sa isi scoata banii cu profit. E doar de asteptare. Depinde cat ai pana la.pensie :))

    00
    • Curaj! Link catre apart ala de 100k, mediu, la Unirea. Nu cumpar nimic, doar ma uit.
      Hai, curaj!

      00
    • Si eu sunt curios care este apartamentul ala de 100.000 euro in buricul targului la Unirea.

      00
    • Nu stiu daca se vor dubla preturile dar sigur vor merge in sus. Vrand nevrand ne alininem cu intarziere la ce se intampla in vestul Europei ca pana la urma asta e drumul pe care l-am ales. in absolut toate domeniile economiei urmam acelasi parcurs, mai repede sau mai incet. Tinand cont si de faptul ca par cret a inceput sa faca ordine in PUZ-uri in Bucuresti urmat si de alti primari deci oferta va fi mai mica, cresterea preturilor s-ar putea sa se accelereze
      P.S.
      Multi dintre cei care ti-a dat minus nu vor sa accepte realitatea asta si inca cred ca preturile se vor duce in jos cu 30%. Sfatul meu ptr ei este sa-si cumpere daca au bani iar daca nu au sa se gandeasca lucid cum fac rost de ei daca tot vor sa faca pasul asta

      00
    • @Bruta, vezi analizele serioase. Preturile in Romania comparat cu cele din vest sunt mai mari. Daca le analizezi real, comparat cu starea imobilului, infrastructura din zona, mobilitatea populatiei si veniturile populatiei sunt undeva cu minim 50% prea scumpe. Compara o casa de 150mp in Romania care e la distanta de 1 km de parc de minim 10ha, are trotuar, drum asfaltat, max 1 km de scoala, maxim 3 km de metro/tren, 30 min de lucru cu mijloacele de transport in comun, 30 min de IKEA/mall/absolut orice magazin de care ai nevoie, acelasi nivel de poluare, etc. O sa vezi ca ajungi sa compari zonele cele mai scumpe din Bucuresti cu zone medii din vest si casele din Bucuresti sunt in medie mai scumpe.

      10
  15. Nu va fi nici o disperare. Majritatea dezvoltatorilor vor „ingheta” santierele cativa ani de zile si apoi le repornesc pt ca toate casele din porumb sunt facute cu banii lor, nu bani imprumutati din banci si cacaturi. Banii din banci ii iau aia de cumpara porumbul, nu ala care face porumbul. :) Asa ca inchid santierul, inchiriaza ce e deja gata, trimit muncitorii in pula cu satelitul si pleca dezvoltatorul in croaziera. :D

    00
    • Pe sistemul:

      – scade cererea, creștem prețul sa compensam pierderile
      – creste cererea cresc prețurile lol
      – se scumpesc materialele: prețuri duble la anul cumpărați acum !!!!!1
      – se ieftinesc materialele: le-am comandat când erau mai scumpe deci cresc prețurile;
      – creste robor: nu contează, 90% se iau Cash, da-te’n lula mea de sărac, nu mai îmi pierde vremea
      – război in Ucraina: cresc prețurile, vin refugiați și creste cererea de imobiliare

      – solstițiu de vara: cresc prețurile lol

      00
    • Au crescut si salariile, afacerile mici si mijlocii, PIB/capita furajata, banii trimisi de afara… opulenta… :D

      00
    • @Ciocanul: Două… pulențe.

      00
  16. Poate întrebarea trebuie pusă și invers. De ce ai vinde?
    A fost o iarnă ușoară, n-au venit facturile mici?
    Ți-ai pierdut locul de parcare? Asigurarea la mașină a fost peste așteptări?
    Banca a cerut garanții suplimentare pentru casa de la porumb?
    Rupi legătura definitiv cu țara, ai de acoperit creditul din afară?
    Au venit refugiați moldoveni și s-a stricat cartierul?
    O dronă rătăcită în sufragerie strică feng-shuiul?
    Nu o să crească cu 20-30%? De ce ai vinde acum?

    00
    • NOU
      #62

      Pt ca va creste impozitarea imobiliarelor, mai ales pt cele „de investiție” (nr 2, 3..). Se cere prin PNRR.

      Pt că facturile la încălzire, gaze, electricitate sunt mai mari decât anul trecut.

      Pt că taxarea prin inflație ii afectează pe cei mai săraci.

      Pt că salariul mediu în ultimele 3 luni a scăzut (vezi INS). Și nu se măresc pensiile anul acesta.

      Pt că unii proprietari tineri vor pleca în străinătate (amenințare de conflict armat, investiții străine mici, salarii în stagnare, rate în creștere).

      00
    • Cand va creste impozitarea imobiliarelor? Si cresterea aia va fi atat de mare incat sa-i afecteze pe cei care au avut banii necesari sa cumpere un apartament de minim 70.000 euro?

      Cum ma afecteaza pretul la gaze, electricitate, daca eu nu locuiesc in apartamentul respectiv?

      Taxarea prin inflatie ii afecteaza pe cei saraci. Dar cum ii afecteaza pe cei care detin proprietati imobiliare?

      Salariul mediu a scazut… asta inseamna ca nu este un moment propice sa vinzi.

      Unii proprietari tineri vor pleca in strainatate, dar experienta de pana acum spune ca nu vor vinde apartamentele. Ba mai mult, o mare parte din cei care pleaca in strainatate la munca investesc banii castigati in imobiliare in tara. De aici si o mare parte din achizitiile cu bani cash.

      00
    • Amenințare de conflict armat? Dar nu suntem în siguranță? Nu ne apără NATO, pentru care am contribuit cu bani de am fi putut face țara asta brici?

      00
    • @Crimsonware, cu ce sume am contribuit noi la Nato? Ai gasit vreo statistica pe undeva?

      00
    • Rachetele alea expirate de 2 miliarde de dolari bucata sau MIG-urile care ară pământul în loc să brăzdeze cerul fiindcă sunt la mâna a șaptea crezi că erau necesare sau reprezintă doar o taxă de protecție pentru NATO ca să ne apere în caz de ceva?

      00
    • @Crimsonware, habar n-am despre ce rachete vorbesti. Dar probabil nici tu nu ai habar, asa, in general. Din nou te intreb acelasi lucru, ai gasit vreo statistica pe undeva legata de rachete in valoare de 2 miliarde?
      Si o alta nedumerire ar fi: inainte de aderarea la NATO, care erau costurile cu apararea raportate la PIB? Mai mari sau mai mici?

      Probabil ca ai uitat faptul ca MIG-urile sunt de fabricatie ruseasca si au fost cumparate inainte de 1989. Nici daca am vrea, nu am avea cum sa cumparam MIG-uri atata timp cat facem parte din NATO.

      00
  17. Preturile nu vor scădea. Din mai multe motive. Enumăr câteva:
    Avem printre cele mai mici preturi per mp raportat la salariu mediu. Adică 1.5k-1.9k euro fata de salariu mediu. Iese cam 2 salarii medii per mp util. În Ungaria e vreo 3.5 și apoi creste în toată Europa pana spre 5 deci loc este de creștere. Dacă nu avem noi bani vin speculatorii din afara și cumpăra pentru ca și după o scădere majora de chirie tot avem la aceste preturi un randament de 4.5% spre 5% la inchiriere. Neluand în calcul aprecierea apartamentului. Fata de momentul aberant din 2008 suntem la cel mult jumătate cu preturile raportate la venitul mediu. Pe zona de București blocarea puz-urilor de către mucusor va duce peste 2 ani la o lipsa de proiecte livrate. Fata de anul trecut preturile la materiale au crescut cu 50% Dezvoltatorii vor încerca să pastreze marja și vor transmite creșterea în prețul final. Reconstrucția Ucrainei va consuma foarte multe materiale și e de așteptat să se facă de câte firme di UE și SUA la preturi de UE deci producătorii vor marii preturile și vor vinde întâi acolo. Aici va fi mai scump. Salariile vor creste pentru ca inflație se simte mai tare la ala cu 3000 de lei salariu asa ca dacă nu ii dai mai mult pleacă în vest sau în maxim 6 luni pleacă în Ucraina la o fitma din vest care îl va plăti cu 3500 lei și va incasa de la UE 3500 de euro pentru respectivul muncitor. Concluzia mea: dacă aveți încredere in Nato și aveți bani luați acum. Maine va fi mai scump.

    00
    • Veniturile din 2022 fata de 2008 sunt mancate de inflatie 70% (inflatia cumulata 2008…2021). Preturile din 2022 sunt inapoi in 2008, sau chiar peste (vezi Cluj-Napoca).
      Conflictul din Ucraina nu se stie daca va atrage constructori europeni – e de asteptat ca Ucraina sa cada in sfera de influenta sovietica, deci toata povestea cu reconstructia de catre UE e o poveste (deocamdata cel putin). „Fata de anul trecut preturile la materiale au crescut cu 50%”- o gramada de dezvoltatori vor da faliment, exact ca in 2009-2010.
      „Salariile vor creste pentru ca inflație se simte mai tare la ala cu 3000 de lei salariu asa ca dacă nu ii dai mai mult pleacă în vest ” – depinde de la caz la caz. Majoritatea celor care au vrut sa plece au plecat deja. Sunt putini cei care au avut oportunitatea si nu au plecat.

      00
    • În 2008 salariu mediu era 1283 lei iar euro scăzuse la 3.53 după ce a fost 4 în prima parte a anului. 363 de euro. Salariu mediu la început de 2022 este 3698 iar euro este 4.95. Adica 750 de euro. Nu știu ce calcule au unii dar pare o dublare a venitului raportate la niște preturi pe mp la construcții similare. 1.5k spre 1.9k per mp util.

      00
    • @Septimiu
      Inflatia cumulata 2008-2021 a fost in jur de 70%, deci cea mai mare parte din dublarea veniturilor a fost inghitita de inflatie.

      00
    • România este țara din UE cu cel mai mare procent de oameni care au depozite bancare, atât în lei, cât și în valută. Și atât. Nu afaceri, nu nimic.
      Asta arată lipsa educației financiare dar și nesiguranța mediului de afaceri și legislativ care te face să ții banii să se adune decât să îi pierzi aproape la sigur făcând ceva cu ei, știut fiind faptul că 90% din noile afaceri dau faliment în primul an, parcă așa este statistica.
      Voi credeți că dezvoltatorii imobiliari nu știu asta sau nu au acces la toate informațiile astea? Știu, este ilegal, teoretic, dar practic ei fiind mână în mână cu politicienii care dau legi speciale pentru ei, cu procurori și judecători, credeți că e greu să se afle câți au depozite de câți lei și ce afaceri au sau ce fac cu banii?
      Și nu doar IT-iștii au depozite bancare serioase ci aproape toată lumea. Căutați pe internet declarații de avere ale medicilor, politicienilor și care mai sunt să vedeți că rămâneți uimiți de ce sume veți vedea acolo. Și toți au, știu oameni care nu lucrează în domeniile astea și tot au pus un ban deoparte. Sunt inclusiv pensionari care strâng bani pentru zile negre că în ziua de azi nu te poți baza pe statul român. Nu te poți baza pe nimeni.
      Atâta timp cât vor exista un număr așa de mare de depozite bancare prețurile vor crește. La orice.
      De ce?
      Fiindcă vor să pună banii în mișcare.

      00
    • Nici nu am citit comentariul tau si in mare am scris aceleasi motive si aceeasi concluzie :)

      00
    • Asa ati invatat voi sa va imbatati cu apa rece, cum ca va creste pana la cer.

      „creste în toată Europa pana spre 5 deci loc este de creștere”

      Taticu, la 5 salarii medii un metru patrat o sa mai cumpere sulea-spataru case, ca tot salariul mediu pe 20 de ani nu iti ajunge sa cumperi un apartament de 50 de metri patrati. Va trebui sa fii director prin multinationala ca sa iti permiti un apartament vechi de doua camere in Berceni, cu tot cu dobanzile aferente corespunzatoare pietei din Romania.

      Am mai vazut nebunia asta, in 2007-2008. Nici atunci nu a tinut mult.

      00
  18. Am inceput constructia unei case fix in martie 2020! Am avut bani cash si am mers rapid.
    Materialele se vindeau pe discount, de exemplu pentru un acoperis in 6 ape, 170 mp, am platit 16 000. Acum 3 luni am facut o simulare pentru acelasi acoperis mi s-a dat un cost total de 31000 ron la aceeasi firma pentru aceeasi tabla.
    Manopera in general a fost sub pretul normal in acea perioada. Am platit unei firme 12 mii euro pentru 180mp construiti la rosu, angajati cu carte de munca zona Ilfov.
    Probabil urmatoarea fereastra de achizitii la pret mic va fi cand va incepe sa fie bombardata Romania (daca)!

    00
  19. Lasand la o parte problema DIRECTA a unui potential razboi, dar improbabila… alta e de fapt problema:

    1. Cerere exista si e mare
    2. Oferta de locuitne NOI se indeparteaza rapid de ceea ce ofera cererea, pt ca pretul la materiale e legat de o racheta care merge in sus cu o viteza aberanta.

    Pe scurt, cei care construiesc, trag tare sa termine si sa hiberneze.
    Nimeni nu mai planuieste proiecte noi din cauza inflatiei si incertitudinii.
    Preturile cresc saptamanal, iar pe partea de materiale feroase, nu se mai iau comezi, pt ca multe materie prima venea din Ucraina si Rusia.

    Asta insemna ca peste 2 ani, piata de constructii noi va fi „lipsa”.

    Atata timp cat exista cerere, imobilele raman o protectie clasica pe termen mediu/lung impotriva inflatiei.

    Isarescu a marsat pe aceasta inflatie si de aceea majoritatea creditelor in derulare acum sunt in lei, nu in EUR/USD/CHF etc.

    00
    • Si in 2007-2008 „imobilele au fost protectie clasica impotriva inflatiei”, si au cazut cu 30-50%.

      00
    • In Romania sau pe alta planeta?
      In acei ani, in Romania, bancile au executat creditorii si bunurile le-au pastrat inca cativa ani in conservare, apoi au vandut pe profit.

      00
  20. Daca ar fi sa cumpar acum un imobil m-as gandi de 2 ori. Am vazut ca tocmai a investit nwradu in unul, si am vazut ce bine a dat-o legat de pandemie.

    Serios vorbind, daca razboiul nu se extinde, cred ca preturile vor stagna, numarul de proiecte noi va fi mai mic, cererea mai mica, dar”productia” va fi mai scumpa. Daca razboiul se extinde, pretul la imobiliare va fi ultima noastra problema.

    00
  21. Bai ce vise umede au unii. Nu mai misca nimic. Am 3 terenuri la vanzare de o luna. Inainte sa inceapa razboiul aproape le vandusem. Daca mai tinea o saptamana pacea le vindeam. Imediat dupa razboi s-a facut liniste . Ma mai suna din cand in cand cate un imobiliar sa vada daca e activa oferta. De vreo 8 zile nu am avut nici o discutie utila. Asta e realitatea. Restul e bullshit. Si da, terenurile sunt intr-un oras mediu. Nu Bucuresti sau Cluj.

    Sper sa reusesc sa le vand ca sa imi iau in Spania o casa. Sa vedem cine naiba le mai ia acum.

    00
    • Întotdeauna este relevant 100% exemplu personal. Eu nu vând deci toată piata este blocată.

      00
    • niciodată nu este doar exemplul personal. este exemplul personal și discuții cu alți oameni implicați în problemă. dar se folosește exemplu personal pentru că el este cel mai apropiat și cel mai cunoscut.

    • Piața terenurilor se blochează prima, urmează apartamentele la periferie sau în locații fără infrastructură.
      Poți să intri într-o agenție bancară și să observi că e plină, că îți trebuie programare pentru un credit și are teancul de dosare de credit și ai crede că e boom imobiliar doar dintr-un singur exemplu.
      Atât că e o singură agenție pe cartier sau în mall și un singur angajat care se ocupă de introdus date în calculator.
      Citim doar Kiyosaki și Groapa lui Eugen Barbu ne e străină.

      00
    • Da, piata poate ca este blocata. Dar asta din pacate nu duce la scaderea preturilor.
      De exemplu @Jesus aici spune ca nu mai are clienti potentiali, dar nu a specificat ca ar fi dispus sa reduca pretul de pornire.

      Nici nu are un motiv sa lase la pret, pentru ca daca face asta posibil sa nu ii mai ajunga banii sa cumpere casa din Spania.

      00
  22. La Cluj plâng notarii că nu mai au tranzacții. Din procuri și moșteniri nu iese rata la X6…

    00
    • Rata? Doua blocuri și a mai luat un X6, despre ce vorbim.

      Și sa aibă și mansarda “intabulată, perfect legal”, ca atunci își ia direct Lamborghini Urus cu banii jos.

      00
  23. Poate vor scădea prețurile la cele care au preț de vânzare cerut aberant.
    In Sânpetru (comuna lângă Brașov) au ajuns sa ceară 90k pe două camere, 55 mp.
    In Hărman teren 80 eur/mp

    00
  24. Acum ce sa zic, am vizionat in 2020, 2 terenuri si stiam pretul cerut ptr ele. La un moment dat au fost scoase dar de o luna au fost puse din nou la vanzare dar cu preturi de zici ca sunt in Bucuresti( 700 mp 16500 euro/70000 euro acum) fara utilitati notabile doar ca sunt in zona de lac. Acum am verificat un rezidential la care am vrut sa iau atunci, schema de apartamente disponibile este la fel de neocupata ca atunci cand am vizionat ( de la 120.000 euro nu au scazut deloc). Acum eu stiu ce vreau dar pe piata nu sunt disponibile la vanzare ceea ce vreau si sincer ma gandesc sa cumpar in afara tarii ca aici risc sa iau si sa-mi tranteasca unul ditamai rezidentialul langa mine.
    Si da, proiecte pe hartie am vazut dar au proiectantii o schema in ei sa faca blocurile pozitionate șui sa incapa cat mai multe si practic sa nu fie un view sa potențeze zona de n-ai vazut asa ceva, sau cu schema face primul blocul pozitionat bine, am cerut planul de amplasament pe teren si au ezitat, ca de fapt erau multe puse pe acel teren, de aceea se intampla ceea ce vedem in zone de sunt unele peste altele. Am vazut chiar de pe centura intre A3 si iesirea spre Otopeni pe stanga rezidential ok, cu terasa etajata in scari( ceva in genul acela mi-ar place) dar…. spre sud au trantit bloc mult mai inalt din care practic vad o groaza de familii ce faci tu pe terasa ta la etajul n+1, pun pariu ca cei care au luat acolo habar nu au avut ce se va construi acolo.
    Ma gandesc ca cine a vrut sa cumpere, a cumparat, cei care vor de acum inainte vor fi mai atenti cu banii pe care-i dau sau vor face un calcul daca merita sa cumperi ceva care nu-ti place, am in acest caz o prietena care vrea sa vanda o vila 150.000 euro de 2 ani si totusi nu se lipeste nimic, cei care vizioneaza spun ca ar darama sau demola una alta si nu prea pot, structural vorbind sau ar implica mult deranj( gresie tot parterul sau tabla pe casa fiind unele dintre nemultumiri)
    Mai stiu ceva, nici o femeie nu va sta in casa altei femei decat daca schimba pe ici pe colo pana nu mai recunosti casa :))

    00
  25. Tot din experienta proprie de vanzator
    Apartament cu 2 camere semidecomandat etaj 4/4, deci cel mai greu de vandut, media preturilor in zona 60-65.000, vandut dupa 4 luni cu 52.000
    De vandut se vand doar ca nu trebuie sa exagerezi la pret, urmaresc activ de 4 luni anunturile din zona respectiva, toate apartamentele echivalente ce sunt peste 55.000 nu s-au vandut.
    Eu nu vad de ce ar mai creste in conditiile actuale, dar vom vedea peste cateva luni cand se va mai aseaza piata.
    Si apropo de teren versus imobil, agentul imobiliar imi zice „mai bine un teren in conditiile actuale, ca terenul si daca e bombardat tot mai ai ce vinde peste ani”…iniatial am ras, dar parca ceva adevar tot e…
    Hai spor la „investitii”

    00
    • Vânzător vrea 100k, 3 camere/parter. Cică a avut o ofertă la 95k. A venit agenta, e pus anunțul la 115k. Au trecut 5 luni, e tot acolo. Nu se va vinde, acum proprietarul nu îl dă sub 105k. Au agenții un talent în a bloca piața ceva de speriat. Proprietar vinde 3 camere 130k, hai să vedem, în poze arata bine, nu se vedea igrasia în baie și cele mai ieftine materiale. Vorbit cu proprietarul sub 122k nu scade, degeaba îi faci lista de renovat. Trec niște luni, scade prețul la 116k. Tot acolo.

      00
  26. @alexnicolae tie ti se pare ca un cumparator roman s-ar ghida dupa standardele astea? 80% din ei nu o fac dovada fiind apartamentele vandute in draci in camp fara nimic pe langa dar totusi cu un pret foarte mare. In alta ordine de idei si rationamentul asta, sanatos de altfel, pica

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube