EUROSTAT: România rămâne țara cu cel mai mare procent de proprietari de locuințe din UE

A dat TVR știrea (titlul e cel ales de TVR), apoi am văzut-o și pe DW.
Doar DW a spus „cei mai mulți proprietari din UE, dar cu cele mai mici locuințe„, TVR a omis acest aspect.

Aș vrea să completez știrea cu câteva experiențe personale:

În București în Titan sunt sute/mii de garsoniere confort 2, care au 20mp cu totul, cu tot cu „baie”, „bucătărie”, „hol” și „cameră de locuit” (toate cu ghilimele). Ești mare proprietar dacă ai cutia aia de chibrituri? România e plină de „blocuri de nefamiliști”, cu „apartamente” de acest fel.
Am fost invitat de un prieten în Brno. Tot fostă țară comunistă, tot cartier muncitoresc. Bucătăria lui era cât sufrageria „mea” din România – și nu vorbesc de garsonieră confort doi, vorbesc de apartament românesc confort 1, în centrul orașului.
Acest bloc din centrul oraşului a fost proiectat cu băi fără cadă. Nu încape o cadă în baie!, atât de mici sunt băile. Zona zero! Au dărâmat oamenii debarale pentru a lărgi băile.

În 2005 am fost invitat o lună în Barcelona, la niște studenți. Eu plecam din Regie, din cameră de cămin cu două paturi suprapuse (cameră mai mică decât cel mai mic dormitor „de la mama de-acasă”), cu baia pe hol, și ajungeam la campingul studențesc al UAB, care „camere de cămin” erau apartamente cu baie, bucătărie, sufragerie.
Pentru că e cald multe luni în Barcelona, sufrageria avea „perete mobil”, arăta cumva ca o ușă de garaj: vara puteai ridica peretele să ai deschis totul, să ai acces la curte (era la un parter de clădire).

Torino, bloc vechi, anii 70. Apartamentul avea două camere și „cucina abitabile”, care „cucina abitabile” e mai mare decât sufrageria blocului comunist, ultracentral, în care locuiesc acum. 80mp pentru două camere + sufragerie-bucătărie.
Blocul de care spun era cam sărăcăcios, mai în spate decât blocurile de la stradă.
În cartierul în care am locuit, blocurile de la bulevard arată așa (poze cu intrări de bloc):

Nu sunt hoteluri, sunt intrări de bloc.

Cu ce să mai plusez?
Câteva capturi de ecran dintr-un film turnat în Gdansk și Varșovia, în 1990?

Hai, băi Cristi, ne dai chestii din filme? Crezi că așa trăia polonezul de rând?
Bineînțeles că nu; și oricum, cei din film nu sunt „de rând”, sunt activiști de partid.
Totuși, apartamentele respective există, și am văzut unul aproximativ la fel într-un cartier muncitoresc din Cehia.

Închei cu o poză din Torino, 1980, pe vremea când românii demolau în draci cartiere vechi și făceau noile blocuri… cu camere de 10mp.
Seamănă cu Titan, cu Crângași, cu Ploiești, cu Buzău, cu Iași?
Aceste apartamente sunt vizibil mai mari decât cele de care „beneficia/beneficiază” proprietarul român de azi.

Pentru nostalgici și moșnegi ca mine: nu vă aduce aminte de copilărie? Nu seamănă, cumva, scena asta cu ce făceam și noi când eram mici?
În construcții, noi de ce nu am făcut la fel, să avem aproximativ aceleași suprafețe? Cât se consuma în plus dacă mai puneau un metru la bucătărie, și un metru la baie?

Cam asta e treaba cu „românii proprietari”.
Iar blocurile se numesc „imobile” pentru că sunt… imobile. Ai făcut un caca, aia e, a rămas caca, nu se poate rezolva decât prin demolare.
Ai gândit prost de la început, acum nu mai rămâne decât să te mângâi că ești tu mare proprietar. Să intri pe net și să plângi cât de bine era înainte, că uite, „a dat case la oameni!”. Cotețe de găini, nu case, dragi tovarăși și pretini.


Luați în calcul și viitoarele ghetouri care astăzi se numesc „cartiere noi”, „apartamente de lux”.

 

P.S.: Câte lucruri de la IKEA nu încap în casele românilor pentru că sunt gândite „prea mare”? Poate IKEA ar trebui să lanseze ceva serii speciale pentru România, să gândească bucătării care să încapă în max. 1,5 metri lat toată încăperea…

Later edit: sunt niște glume la „Ora veselă” de tipul: „Ieși din bucătărie să pot deschide ușa de la frigider”. Vreau să fac un articol special despre umorul românesc vechi, care e plin de glume de acest fel.

Later edit 2: Nu zic nimic de Franța, că… da’ chiar, am putea compara Joué-lès-Tours cu… Baia Mare? Ar fi corect să comparăm zonele, cum compară Eurostat numărul de proprietari? Cum stă treaba cu parcările în Baia Mare, e la fel între blocuri?

 

Later edit 3: un grafic de la Eurostat.
Acum, la ora 23:00 am descoperit acest grafic. Știam că stăm prost, dar nu atât de prost. :(  Adunați benzile roșii+gri și analizați pentru România versus restul țărilor din UE.  România vs. Italia, că tot am pomenit mai sus de ei. România vs. Spania – care plâng că sunt săraci… ce case au ei față de noi?
Repet: nu credeam că stăm atât de prost, cu aproape jumătate de țară în case mai mici de 40mp.

 

Later edit 4:

când vine vorba de calitatea locuirii, care poate fi măsurată în mai multe feluri inclusiv prin procentul populaţiei care trăieşte într-o locuinţă aglomerată, România este ţara cu cea mai ridicată rată de aglomerare (45,1%), în timp ce la nivelul UE mai puţin 18% din populaţie trăia în 2020 într-o locuinţă aglomerată, în scădere faţă de 19,1% în 2010, scrie Agerpres.

După ce că avem cele mai mici apartamente din UE, cu jumătate de țară trăind în case mai mici de 40mp, avem și cea mai ridicată rată de aglomerare (45,1%), în timp ce la nivelul UE e mai puţin 18%.

România este pe ultimul loc în UE când vine vorba de mărimea locuinţei, măsurată după numărul mediu de camere per persoană. În timp ce în UE media este de 1,6 camere pentru o persoană, în România este 1,1 camere pentru o persoană. Cel mai bine la acest capitol stau Malta cu 2,3 camere pentru o persoană, urmată de Belgia şi Irlanda, ambele cu 2,1 camere pentru o persoană.

Case mici și aglomerate.
Dar, na, „proprietari”!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

163 comentarii

  1. Noroc ca avem in medie si cea mai mica p..a din Europa si ne incape lejer in blocurile astea comuniste ca altfel ne atarna pe afara!

    00
    • Bă, Zeus, ai fost tare aici.

      00
    • Cârmaciul a făcut studii și a zis să nu facă neamul de râs :))

      Pe o notă mai serioasă, cât de nebun era dacă el dăduse decretul în ideea creșterii natalității dar forța lumea în niște apartamente unde te calci in picioare în drum spre baie?

      Mă gândesc uneori că poate creștea natalitatea de la sine cu niște locuințe mai mari. Dar…știm că în comunism omul de rând e cel care contează cel mai puțin așa că avem cutiile de chibrite ce le avem :)

      00
    • Am uitat să specific, în Oradea (sunt sigur că și în alte orașe) s-au făcut niște blocuri dedicate nomenclaturii, 4 camere peste 100 mp, balcoane enorme, și azi nostalgicii se mândresc că stau acolo, pentru că sunt în Centrul Civic.

      Au inclusiv parcare subterană, cu lift direct la subsol…și locuri de parcare pentru toate apartamentele.

      Știau că tovarășii vor veni cu mașinile acasă, nu ca muncitorii de rând atârnând de autobuz :))

      00
    • @manu144x: Fix într-unul din ăla stă soacra mea, în Centrul Civic. 4 camere, două balcoane (!) din care unul e mai degrabă un fel de terasă. Apartamentul e de cel puțin două ori mai mare ca al meu. Parcare cu garaje în subteran. Mă jucam prin parcarea aia când eram copil.

      00
    • acum știi și cu ce se ocupa socră-tu :D

    • Ma, voi ce scrieti aici? Comunistii, activistii de fapt, isi faceau ei case mai mari? Nu e posibil, nu cred! Deci… erau „mai egali” decat restul?
      Imposibil! Sa va explice Petrica cum era, ca nu era asa, ma! Nu cred! Cum adica activistii si nomenclaturistii traiau in suprafete triple sau de patru ori mai mari decat omul de rand? Nu cred, e imposibil!

      E bine in comunism, ma, va spune orice marxist de rit nou. N-are cum sa fie ce ati scris aici, ca „nu respecta doctrina”!
      Cacat.

      Trei sferturi din comunistii de rit nou cred ei ca ar fi mari bascule intr-o societate comunista; cand, de fapt, ar fi toti „la combinat”, in schimbul trei. Asta in timp ce… sa spunem prostul ala de Simion ar sta pe… ia, mai spuneti cu apartamente mari. Deci cum, aia de sus aveau alt fel de apartamente?

      00
    • @Cristici, articolul si comentariile erau parca despre suprafetele locuintelor. Nu despre cine beneficia de locuinte mai mari sau mai mici. Ideea este ca in perioada 1984 – 1989 s-au construit blocuri cu apartamente care aveau suprafete mari comparativ cu normele existente.
      Sa stii ca acum, in capitalismul romaneasc, se construiesc multe apartamente care sunt la limita inferioara ca suprafata acceptata de lege (Legea 114/96). Avem in Brasov dezvoltatori care iti vand apartamente de 2 camere la 52mp. Si exista cerere mare.
      Avem in Brasov blocuri construite pana in ’89 cu suprafate pe care nu le gasesti la noile constructii. Si culmea, mult mai bine gandite si configurate. Si sunt zeci (poate sute) de blocuri.

      00
    • @vali
      Nu neaparat, nu însemna neaparat că erau din partea rea a aparatului. Și dacă erai ceva funcționar mai înalt sau sau aveai ceva job important la stat, puteai să te bagi la ele. Poate și dacă erai judecător, procuror, ceva important în partid la nivel local, din astea.

      Dar pe mine când eram mai mic și am dat prima oară pe-acolo m-am mirat că avem așa ceva în Oradea din anii 80. Asta era înainte de boom-ul imobiliar din anii 2000-2008, am mers acolo la cineva în vizită, mi s-au părut din alt film față de orice altceva din oraș la vremea respectivă.

      Bine, azi sunt jegoase și parcarea aia subterană e ca un ghetou, dar dacă le-ar renova și izola cred că ar da clasă la multe ansamble rezidențiale noi.

      00
  2. Asta cu căminele studențești nu-i validă! Sunt 100% sigur că și în România găsești camere, apartamente bune de locuit. Unde făcut eu fac erau camere în cine studențești cu wc, bucătărie săli de duș comune ptr. 6 camere (x2 studenți), erau apartamente cum zici tu și erau și cămine private de lux. Anyway, majoritatea închiria apartamente împreună.

    01
    • Unde ai facut tu facultatea si aveai camine cu apartamente pentru studenti?

      00
    • Eu sunt pur și simplu curios ce facultate a făcut pentru că m-am chinuit 5 minute să înțeleg ce mama dracului a vrut să zică. Și eu n-am făcut facultatea..poate de-aia?

      00
    • La Academia Națională de Informații / Facultatea de Informații, specializarea educație fizică. Am recitit de trei ori să pricep ce a vrut să spună autorul.

      00
    • @AlexF … tăticule ești un analfabet funcțional și tu vorbești de camere de cămin. Unde ai făcut tu facultatea mai exact ?

      00
    • Eu am fost, ce-i drept, la o conferință de sociologie în Timișoara. Ne-au cazat undeva în complexul studențesc, într-un cămin, în niște camere neocupate. Cameră măricică, două paturi, bucătărie de vreo 6mp cu frigider și cuptor cu microunde, un hol mic la intrare și baie cu duș în interior. Plus un balcon de vreo 2mp. Așa că omul nu minte – chiar există și de-astea. Cred că am și poze pe undeva, numai să le găsesc.

      00
    • @Coloja
      Exista. Sunt camine pentru familisti si/sau tinere cadre didactice universitare ( preparatori, asistenti,etc)

      00
    • U-urile din Grozavesti sunt toate cu garsoniere. Camera cu 3 paturi (nesuprapuse), baie (micutza dar functionala), bucatarie la fel. Astea erau pt medicinisti. La poli era ghetou.

      00
    • Pai deja ai descalificat apartamentul cu dusul la comun 🤣

      00
    • La ce folosește unduș dacă nu ai apă caldă. Propun să se elimine baia. Inutilă. 😁😁😁

      00
    • Dan Andrei,
      Serveste sa te speli si sa nu puti!

      00
    • Paco & Madalin

      Dresda. Economia. Așa analfabet funcțional cum sunt am condus un spital cu 650 de paturi, 16 departamente și 1500 de oameni. După aia am consus 6 fonduri închise de investiții cu asseturi de 950 de meloane de ieuro. Înainte de asta am fost consultant de expansiune în străinătate… Unele dintre cele mai mari firme germane din România au fost fondate sub egida mea, chiar și prin Brașov…. Btw. Ști cum îți cresc OO când mergi cu mașina și vezi… A asta am făcut-o eu și pe asta și pe asta.

      Am uitat in timpul facultății mele de analfabet am fondat o firmă de training… Clienții au fost Oficiul național de muncă (plăteau 17beuro pe oră, de învățăcel. Aveam vreo 5 clase paralele de că 25 de persoane fiecare. Și cursuri ptr. ESF (dacă nu ești analfabet știi despre ce este vorba), §48 SGB III, UE plătea vreo 46 de euro pe oră pe fiecare cap, aveam vreo 4-5 clase paralele)… Sorry banii ăștia nu-i vei câștiga în viața ta. Ăăă, am vândut firma unor profesori… Din banii de atunci mai am și acum, la 29 de ani eram șeful consiliului de administrație la una dintre cele mai mișto firme de consultanță de atunci.

      Asta nu-i totul, dar tu așa, programezi sau ce faci?

      Acum fac concediu în una dintre cele mai scumpe case din Fuerteventura cu un Grand Cherokee (nu merită nici o para, numai plastic ieftin de două parale). Ști, am fondat o fabrică de mobilă care funcționează perfect și-mi permit orice căcat. Este a treia firmă de succes pe care am fondat o. Nu, nu ca start up de căcat ci profitabilă din prima secundă, creștere de 20% pe an cu 80% marjă de profit.

      Aaaa, sunt arogant, încrezut și nasol? Scriu și citesc aici de prin 2010, se găsesc mereu tipi care fac gratuit pe deștepții și mă f.t în cur. Acum am răspuns pe măsura aroganteței tale/ voastre. Cine sunteți voi, ce ați realizat voi, ce ați dus până la bun sfârșit?

      Voi sunteți analfabeți dacă nu înțelegeți câteva propoziții. Lumea și viata nu-s lineare bă băieți.

      00
    • @MADALIN DAK NU AI FUCKULTATE STAI IN BANK TA NU TE MAI BGA IN SEAMA PE AICI

      00
    • Uberkool, my man. Tschichidicheck that shit… Yeah, ho, man!

      00
    • @AlexF, du-te în pula mea, am râs cu lacrimi, fără mișto :)))
      ,,Acum fac concediu în una dintre cele mai scumpe case din Fuerteventura cu un Grand Cherokee,,. Dă-te jos nebunule din mașină, că îi distrugi la om toată mobila din casă..Caută un pat, un closet sigur are ăla ceva pe acolo.

      00
    • Paco, stai să vezi și sa nu crezi: 450m2, pool, fitness…. Sar în pool cu chiloții de baie de la „la perla” sau Paul Smith. Astăzi au fost 26 de grade, cred ca m-am bronzat un pic. Am făcut sex pe una dintre terasele de sus cu o femeie mișto, nevasta-mea…

      Ai auzit de Harald Junke și definiția lui a fericirii?: fără întâlniri și tot timpul puțin băut. (keine Termine und einen leicht sitzen haben).

      Ridicăm paharul de Ruinart Rosé și „a la notre”

      00
    • @AlexF: La cât de multe ai realizat, sunt convins că o să rezolvi și partea aia cu numărul de „i” din cuvinte și cu virgulele, par singurele chestii rămase de făcut de către tine, cât o să mai bântui pe planeta asta. Asta ca să mori un om complet (n-ai zis ce fumezi, ca poate vrem și noi marfă așa de bună). :D

      00
    • Eu pun multe III-uri, să fie!

      00
    • Fac de Chimie, Universitatea București, Camine din Brâncoveanu care era fix un bloc de apartamente normale transformat în cămine. Adevărat că eram min zece persoane într-un apartament.inca mai există, însă acum tine mai mult de Fac de litere parca .

      00
    • în loc să comentezi căcaturile astea mai bine săreai încă o dată în poolă la nevastă-ta

      00
  3. In Brasov, incepand de prin 1985 – 1986 s-au construit blocuri cu apartamente destul de mari. Str. Toamnei, Centrul Civic, zona Onix, Racadau (o din cladiri), Alexandru Vlahuta… toate blocurile construite prin zonele astea au apartamente mari sau decente ca suprafete.

    00
    • La fel si in Constanta. In Faleza Nord majoritatea sunt apartamente confort 0 de minim 2 camere (60 mp) construite de prin 85.

      00
    • Cristici zice de apartamente cu 2 camere la 80 mp (la noi unul de 3 camere e considerat bunt/decent/ok/mărişor la 80mp) şi voi ziceţi de 2 camere la 60 mp.
      de la 60 mp la 80mp… pzm, cam 33% diferenţă, 20 mp-o sufragerie de apartament confort 1 (a mea are 18mp).
      totuşi având în vedere că cele mai multe apartamente cu 2 camere au 45-50 mp utili, şi sunt apartamente cu 3 camere, confort 1 la 65 mp utili (am crescut în unul şi mi se părea ok), pot să înţeleg cum un apartament cu 2 camere la 60mp utili poate părea mare.
      dar, când citeşti de 2 camere 80mp…..
      cred că psihologic e oarecum ca pe vremea comunismului, atunci nu ştiam că se poate trăi şi altfel, aşa şi acum, pur şi simplu nu ne putem imagina ce înseamnă decent/mare, o lume în care apartamentele de 2 camere au 80 mp……

      00
    • @AB – autorul compara apartamentele bune din alte tari cu cele nasoale din Romania.

      Si in Romania sunt apartamente bune (tot CT, in aceeasi zona ai apartamente de 4 camere – peste 120 mp construite la sf anilor 80) dar si in alte tari ai apartamente mici si scumpe.

      Exemplu de unde locuiesc acum. Ai plati £300 k pt 41 mp ?

      https://www.jtdirectory.com/classified/view/40273/for-sale-one-bedroom-flat

      00
    • Te duci in luxembuci si platesti de 3 ori mai mult sau in monaco si platesti mai mult de 10 ori hehehe, dar nu cred ca-s chiar asa relevante comparatiile, mai relevante sunt marimile construite atunci si media ar fi cu vreo 10mp mai mari in alte tari mai civilizate, de fapt articolul trebuia sa vina si cu statistica (posibil inexistenta pentru ro) pe mp per persoana

      00
  4. Mi-a picat fața când am intrat într-un apartament în zona Veneto…Living uriaș cu ieșire la terasă, două dormitoare, bucătărie și baie mari cu electrocasnicele incluse. În Budapesta in bloc comunist camere luminoase, două băi măricele. Da, bloc nu înseamnă același lucru
    Obsesia românului pentru proprietate ține de educație, cultură . O chirie îți face viața mai simplă și relocarea mai rapidă dar românul dacă nu se bagă în gât în credite nu e sănătos. Anyway dacă proprietatea e cu banii jos e ok, dar dacă înseamnă sacrificii și debifat concedii nush dacă merită

    00
    • @Ioana, chiria în Romania este mai mare decât rata lunară pentru un apartament de dimensiuni similare.
      În condițiile astea, de ce să alegi să stai în chirie când poți să plătești aceeasi sumă și după 25 de ani devii proprietarul apartamentului? Dacă toată viața ai stat în chirie, ce faci când ajungi la pensie și veniturile se reduc considerabil? Te muți pe stradă?

      Tu de exemplu ce plan ai pentru momentul în care vei ajunge la pensie? Cum vei face să îți permiți plata chiriei?

      00
    • Eu nu am nevoie de un apartament urias. Chiar nu am nevoie. Cum au crescut atatia oameni in case mici si au ajuns multi oameni destoinici (am fost socata cand am vazut casa lui Ion Creanga mai mica decat un apt de doua camere si stateau vreo 12 acolo).
      Nu spun, este frumos sa ai si mai mult spatiu, nu strica dar nu este spatiul cel mai important lucru de pe Pamant.
      Iar la o anumita varsta, la pensie, chiar nu ai nevoie sa faci curat in ditamai casoiul. Sunt si la noi oameni care si-au facut vile mari de tot, cu dormitoare sus si acum singuri dorm numai jos in birou sau pe canapele ca nu prea mai pot urca la etaj.
      Si unii nu au bani sa incalzeasca tot, sau nu are sens.
      Depinde de situatia fiecaruia desigur, dar trebuie sa ne gandim si la ce vom face la o anumita varsta, eu nici intr-un caz nua s avea chef sa fac curat in sute de mp. 50 mp suficienti!
      Aaaa daca avem fonduri nenumarate, altele este una, sa aiba cine sa faca de toate, dar vedem ce stare de sanatate au oamenii la noi, nu vor putea sa faca pe la 60 de ani smotru in nu stiu ce spatiu. Cei crescuti la oras.
      Si sunt si la noi apartamente foarte mari, multe. Penthousuri si altele, pentru cine vrea. Insa decat sa stai in chirie in nu stiu ce chestie uriasa, mai bine cumperi un apartament micut, dar sa fie investitie buna zona, bloc si este al tau. Asa gandesc eu, invechit, stiu, dar este mai trainic sa stii, fiecare trebuie sa aiba ceva unde sa stea la o anumita varsta fara sa plateasca chirie. Si asta trebuie rezolvata cat esti tanar si daca ai bani multi stai si in chirie, inchiriezi ce ai tu, sa platesti rata, poti face cand ai putere, sa ai ceva al tau.

      00
    • @Andrei G – eu cotizez cat pot la pensia privata (nu in Ro) care la 55 de ani imi permite sa platesc in continuare chiria sau chiar sa iau casa/apartament pe oriunde as vrea (limite decente, nu centrul Parisului :)).

      Nu e stupid nici sa cumperi, nici sa inchiriezi, depinde doar de prioritatile si planurile tale.

      00
    • Să zicem că am văzut prea mulți oameni pierzandu-si proprietățile din cauza neplății ratelor, ca să mai fiu fan credite bancare. Vârsta pensionării e un motiv de îngrijorare pentru mulți, nu numai pe motiv locativ, e bine să ai un plan de rezervă. Eu nu stau in chirie și nici nu am credit, mersi de grijă 🙂

      00
    • Ha ha ha, „O chirie îți face viața mai simplă și relocarea mai rapidă”. Am stat doar 2 ani in chirie in viata mea si mi-am luat casa IMEDIAT ce am putut. Rata la banca e mai mica decat chiria, pot sa platesc casa si maine, daca am de unde (dar nu am) si, daca nu te muti intr-o zona nasoala maine poti inchiria sau vinde. In 6 luni casa mea s-ar vinde deja cu 20% mai scump fata de pretul dat de mine, pur si simplu pentru ca zona a „explodat” in ultimul an si tot mai multi doresc sa vina aici.

      Faptul ca romanii sunt proprietari in procente serioase este SUPER BINE, singura chestie buna ce s-a intamplat in trecut. Ca multi au un apartament, chiar si vai de el, in conditiile in care sistemul de chirii in Ro este pur si simplu o gluma.

      Cat despre dimensiuni … am vazut si cotete mai rele, la mii de dolari pe luna, numa’ ca sunt aproape de nus’ ce Avenue prin Manhattan.

    • Ioana, tu nu stai in chirie și nici credit n-ai pentru că ți-a picat un apartament pleașcă, pentru care n-ai ridicat un deget. Nu toți sunt norocoși, ca tine. Scoate-ți capul din fund și ieși din bula ta de prințesică.

      00
    • Deea Nu mi-a picat nimic pleașcă în viață. Am muncit și muncesc pentru tot ce am. Prințesica…i wish

      00
    • E bine sa fie proprietari multi? Hai prin blocurile din Bucuresti, unde nu poti face minime investitii pentru ca proprietarii sunt batrani si saraci, sau batrani si acriti, sau lacomi.
      Daca nu subventiona primaria si UE reabiltiarea termica, garanbtez ca nu erua 10 blocuri reabilitate din forte proprii.

      00
    • Mi-ai luat vorba din gura. Romania NU este locul in care sa te indatorezi pt o proprietate, din cauza perspectivelor economice imprevizibile . Cash is king. Nici eu nu am o problema cu statul in chirie

      00
    • „Să zicem că am văzut prea mulți oameni pierzandu-si proprietățile din cauza neplății ratelor”. Poate esti tu de vina…. le porti ghinion :)

      00
    • @Ioana, tu nu stai în chirie, dar critici obsesia românului pentru proprietate. Nu vezi nimic ironic aici?

      @Sagi, nu este nici o problemă dacă tu îți permiți să cotizezi suficient de mult la pensia privată încât la bătrânețe să ai suficienți bani pentru chirie.
      Dar de curiozitate, pe tine ce te determină să alegi să stai în chirie? Nu ar fi mai plăcut să ai casa ta pe care să o poți modifica/personaliza asa cum vrei?

      00
    • @Dojo „pot sa platesc casa si maine, daca am de unde (dar nu am)”

      Mi-a plăcut asta. Și eu pot să îmi cumpăr mâine un avion și un yacht, dacă am bani, dar nu am.

      00
    • @Andrei – In ultimii 10 ani am locuit in 3 tari si in urmatorii 5 va mai veni o tara. Daca totul iese cum trebuie, aia o sa fie ultima si bineinteles ca vreau locul meu unde sa pot darama pereti, da gauri cu bormasina etc.

      Mai discutam acelasi lucru cu niste colegi veniti de curand in firma care au peste 50 de ani si nu au inca casa lor. In ultimii 15 – 20 de ani, de cand sunt buni pe meseria lor, au colindat lumea, au lucrat pentru diferite companii, au pus bani deoparte si in curand vor sa iasa la pensie si isi vor cumpara casa pe unde le place (majoritatea Spania :)).

      Ce vroaim sa zic, de fapt, este ca sunt oameni cu planuri diferite in viata, nu toti au nevoie de credit pe 30 de ani, nu toti vor sa ramana in tara lor natala etc.

      00
    • pt ioana printzesik
      acum nu ai nici credit si nici chirie, dar pana acum cum ai procedat? ai platit si chirie si ai pus si bani deoparte, sau cum ai reusit?

      00
    • „Mai discutam acelasi lucru cu niste colegi veniti de curand in firma care au peste 50 de ani si nu au inca casa lor. In ultimii 15 – 20 de ani, de cand sunt buni pe meseria lor, au colindat lumea, au lucrat pentru diferite companii, au pus bani deoparte si in curand vor sa iasa la pensie si isi vor cumpara casa pe unde le place (majoritatea Spania)”

      Faptul ca au fost prosti nu inseamna nimic. Decat sa fi „pus banii deoparte” mai bine cumparau un apartament basit printr-o tara d-asta basita, tip suedia
      Uite. Casa luata in 2007 – 240k. Acum face 500k. Sau apt de 100 acum 300.

      Ca sa nu mai vorbim de faptul ca daca tot nu stai acolo, poti sa inchiriezi apartamentul. Se plateste singur, practic. Dar „au fost destepti, au economisit banii la 0% ca sa cumpere proprietati care s-au dublat ca pret”

      00
  5. Asta cu „ce mici sunt apartamentele la noi” e fumata de mult.

    Imaginile din filme sunt doar atat, imagini din filme.

    Am stat in Paris – am cautat 2 luni chirie CU DISPERARE, proprietarii cereau recomandari de la locul de munca si extrase din banca, plus interviuri ca la angajare.

    Niste prieteni au gasit cu 1600 Eur pe luna pentru un apartament micut in suburbia Parisului, mai rau ca in Bucuresti, cu proprietar ursuz si disperat de control.

    Noi am gasit cu 1900 Eur lunar, dar un proprietar ff ok, 3 camere decente. Dar 1900 Eur.

    Am Multi prieteni in In Anglia, Londra.
    Case in Waltham Forest, peste 1000 chiria pe luna: niste „vagoane” cu sufrageria de 10mp si curtea la fel.

    In Italia am lucrat cativa ani in tinerete, chirii scumpe, apartamente micute.

    Ca sunt conditii mai bune, lege a chiriei, de acord. Dar sa spui ca numai la noi sunt case mici e o mare ruptura de realitate.

    00
    • Exact, Paris e un exemplu de „asa nu”. O prietena cauta acolo zilele acestea o locuinta cu chirie si ce gaseste e sub orice apartament ceausist, la preturi uriase.
      15mp/860 eur, 28mp/1100 eur, doua camere 45mp la peste 1500eur.. Toate cu incalzire electrica (convectoare), fara AC, un boiler 30-50l pentru apa calda, fara spatii de depozitare (uneori fara macar un sifonier).
      Dar au cafenele in apropiere..

      00
    • Asa e în general în Franța… Nu doar în Paris. Am stat la tara în zona de centru.. Încălzire electric sau lemne. Muuuulte lemne. În sud? Same rahat. Baga oamenii lemne pe foc într-o veselie, deși, sincer după ce am avut ambele opțiuni la îndemână sa zic asa, cu lemnele plătești cam la fel și e și bătaie de cap, dar na, fiecare face cum prefera. Ideea e ca ne arde rău amintirea centralei termice din țară și aia din UK, dar și banii pe care ii dădeam, adică foarte putini tinand cont ca ne permiteam sa stam în chiloți.

      00
    • Domnilor,se numeste cerere si oferta.La Paris in arondismentele bune e 11-12 k metrul patrat la vinzare si piata functioneaza.
      In Romania sint foarte multi proprietari datorita unei legi cretina.Iar in privinta apartamentelor nou construite,daca fiscul ia proprietarii si ii intreaba de unde au avut banii(ma refer la cei care au cumparat fara credit) e deranj mare.

      00
  6. Și la bătrânețe vei plăti chirie din…?! In România creditul e de bază. Nu e vorba de obsesia proprietății, ci de faptul că într-un mediu socio-economic instabil, proprietatea îți oferă un dram de siguranță și echilibru.

    00
  7. Aceeasi stire cu romanii ce sunt primii la detinerea de locuinte stire care nu spune absolut nimic ce poate fi cuantificat pana nu stim cum au „masurat” acest procentaj. Pe ce se bazeaza?

    Dupa adresa din buletin? Cati din noi ce am stat sau inca stam in chirie ne-am pus viza de flotant pe aceea adresa?

    Dupa numarul de contracte de chirie inregistrate la ANAF? Cati declara chiria legal?

    00
  8. Iar vrei sa ne arati ca eram cei mai idioti dintre comunisti, la bulgari si albanezi de ce nu te uiti? Si doi la mana, ai mai dat o data pozele alea anul trecut cu scarile de bloc

    00
  9. Bai fara aerisire, chestia asta nu o inteleg. Se caca vecinul de sub tine dupa ce s-a imbatat cu bere si a mancat varza si pute 3 etaje in sus si 3 etaje in jos. Izolare fonica zero, daca e liniste auzi si cum se pisa ala de sus sa se beseste. Parcari minimal: puteau gandi in blocurile mari ca primele 2 nivele sa fie parcari. Aia de la parter aud tocurile si masinile din strada grupa mare(stiu din experienta) e mai bine sa stai mai sus. Nu prea sus, la ultimele etaje izolare de 2 lei cu smoala, ultimul etaj e cuptor vara. Macar parcuri sa fi facut intre blocuri mai mari sa iesi la aer… sa socializezi, sa fie aer….nu nu s-a putut. O fi rau in porumb dar nici in jungla de beton nu e confort 1.

    00
    • Am uitat sa specific asta. Bine punctat! Cum poti proiecta zeci de mii de apartamente cu baie fara geam!?

    • @cristici – În blocul comunist „bine” proiectat în care am stat exista ceea ce se cheamă curte interioară între câte două scări. Pe scara aia interioară existau geamurile de la baie și geamurile de la bucătărie. Cred că-ți dai seama ce zgomote erau, unul mânca, altul se că**, altul râgâia și tot așa. O frumusețe, nu alta.

      00
    • Ciocanul, lasa ca ai parcuri si locuri unde sa te plimbi din plin „la porumb”. Cat despre bai cu geam, sa-mi arati si mie hotel de 5 stele (sau mai putin) cu bai cu geam. Sau in hoteluri nu se caca lumea?

      00
  10. Nu stiu cum a fost realizat studiul, dar titlul ar trebui sa fie Romania are oficial cei mai putini chiriasi. In celelalte tari cei care inchiriaza sunt de obicei firme, iar in Romania sunt persoane fizice si care de obicei inchiriaza fara contract.

    00
  11. Sa speram ca situatia ramane asa: sa nu se schimbe taxele pe mostenire si proprietate, sau facutir uriase.
    in strainatate sunt rechini imobiliari care au tot si maresc preturile pana ce ajung oamenii sa se mute din orase, au fost multe revolte si in berlin si in multe orease, pentru ca a ajuns la cer pretul chiriilor.
    Cred ca fiecare trebuie sa aiba prorpietate, pentru siguranta si pentru traiul de la batranete de ce nu? La o anume varsta ne mai permitem chirii? Cu pensiile noastre?
    Nu spun de mine per se ci in general ca societate. Nu avem beneficiile altora, macar atat sa avem.

    00
    • E cu dus si intors: pe de o parte cei noi veniti vor locuinte proprii, pe de alta parte cei „vechi” nu le prea convine aglomerarea care aduce o groaza de pb: poluare, aglomeratie, nasolie. De construit se construieste greu(nu ca la noi unde se toarna blocuri langa blocuri fara drumuri, fara scoli, fara asfalt, etc) lumea insa tot vine si chiriile tot salta.

      00
  12. IKEA chiar a avut campanie de comunicare pentru idei de mobilare în spații mici. Seria Knoxhult e pentru bucătării mai mici.

    00
    • Subscriu, Knoxhult e ce trebuie pentru spațiile mai mici.

      00
    • @cristi
      Ai prezentat doar jumatate de pahar.
      In vest (majoritatea chiriasi ai apartamentelor, blocuri detinute in intregime de firme de investitii) exteriorul arata mult mai bine (n-o sa vezi blocuri cu balcone inchise doar o parte sau doar anumite apartamente izolate/vopsite la exterior) E normal, e in interesul firmei ca zona sa nu ajunga ghetou ( o data la 10-20ani renoveaza exteriorul/ scara blocului…) E si mult mai simplu logistic pentru ca nu trebuie sa stranga bani de la fiecare locuitor al apartamentului pentru renovare. Iar o parte din investie se poate recupera din chiria marita. In Romania (proprietari de ap) situtia e invers. Nici n-ai cum sa convingi toti proprietarii sa plateasca pt. renovare (sau pe toti sa vrea balcon inchis/deschis.. izolare) Logistic e mai greu si investitia ti-o recuperezi mai greu.
      Daca vorbim in schimb de interior, acolo se schimba problema. Ca si proprietar de apartament o data la X ani iti schimbi faianta, parchetul, schimbi cada cu un dus…
      E pe gusturile tale. Logistic e usor, faci asta cand ai bani si cand ai timp pt asa ceva.
      Asta nu se intampla daca nu esti proprietar. Cat timp locuinta e locuibila nu se schimba nimic in interior ( am vazut destule ap in Berlin cu bai de acum 20-30 de ani sau podea din scandura). Nu-ti va adapta nimeni locuinta la gusturile tale. Logistic e f greu sa renovezi un apartament cu chiriasul acolo. Se mai fac renovari dupa ce chiriasul pleaca dar si asta destul de rar. Renovezi apartamentul doar atunci cand in stadiul actual devine f greu de inchiriat sau o renovare ar duce la o crestere semnificativa a chiriei ca sa-ti recuperezi investitia.
      Asta asa ca sa prezentam situatia in intregime ;)

      00
    • Radu, fix asa in tot urss-ul. Arata hruscioavele alea de zici ca-s camine de nefamilisti din ferentari (si unele din ele se vindeau si cu un sfert de milion usd doua camere, ca deh avea cetateanul sovietic bani). Insa intri in apt si sunt amenajate de zici ca e alta lume (avantaj ca la hrusicoave poti darama orice in afara de peretele exterior si ti-l faci cum vrei+ mana de lucru ieftina) Romania e la mijloc (in bucuresti deja ai destule zone unde majoritatea blocurilor sunt reabiliate si arata decent pe exterior, insa romanul nu are bani de designer interior si destule sunt praf la interiror). Cat despre suprafete, e asa relativ, zi americanului de preerie de suprafete generoase de 80-100m2 si te intreaba cum poti trai ca sardina, zi japonezului ca ai 2 camere la 45m2 si te intreaba daca esti ceo sau ceva p-acolo. Normal ca daca ai crescut pe ulita la tara ti-e greu intre patru pereti la bloc. La mine-n berceni in anii ’80 toate familiile aveau minim 2 copii si maxim 3 camere. Cand ai crescut asa, 4 camere si 70-80 m2 sunt lux.

      00
  13. Degeaba stai in zona 0 daca stai in blocuri facute pentru pulime. Cauta unele date cu dedicatie tovarasilor, sa vezi ce diferente de spatiu.
    Anyway, nimanui nu-i pasa ca sunt camere mici, ca atat permite si creditul. La 3000 lei salar iei 50k euro imprumut. Asta in orase mari inseamna optimist 40-60mp, in orase mici 70. La dezvoltarori garsonierele si cele cu 2 camere pleaca primele, cele mai mari asteapta mult si bine. Ce zici tu s-ar incadra la penthouse. Aha, cati au bani de penthouse intr-un brasov, cluj sau iasi?

    Cat despre chirii, a scris Vali ieri ce inseamna dat in chirie la noi, nu cred ca mai are rost sa argumentam de ce creditul e o optiune mai buna.

    00
    • Am locuit candva in ap in bloc „securist”, din Bucuresti. Minuni: garaje la parter, lifturi mari, apartamente cu ferestre pe 3 laturi de bloc, parc in jur, >110mp la 3 camere, balcoane maari cat o camera, debarale (mai multe), bai serioase si tot asa.

      00
  14. Apartamentul in care am locuit o parte din copilarie si adolescenta, face parte dintr-un grup de 4 blocuri experimentale. Adica blocurile erau din beton turnat, apartamentele ceva mai mari, cu boxe la subsol si cam atat. Dar au fost facute destul de bine (exceptand reteaua electrica pe aluminiu, imposibilitatea de a opri caldura doar al un apartament, chestii cam stiute). Dar interesant este ca experimentul a fost reusit, in sensul ca locatarii au fost multumiti, iar in etapa urmatoare s-a trecut la blocuri cu ziduri din panouri prefabricate, camere mai mici, bai mai mici, iar proiectele experimentale au fost abandonate. De ce? Ca sa se realizeze economii, in principal

    00
    • Alea nu sînt experimente. Sînt construite special pentru jmekerii timpului. Din ce cunosc, în CT sînt blocuri monobloc (cofrag culisant) ca SM-urile (de la 1 la 6) ce au fost construite pentru ofițerii de marină, blocuri cu piloni și grinzi de beton groase și pereți din BCA făcute pentru oamenii cu ochi albastri ai lui Secu (ca PF6 și PF7) dar care ulterior au ajuns la CFR, cele cu grinzi/piloni mai subtiri pentru ceva ștăbărime și cele din plăci prefabricate (care pot să pice precum un castel din cărți de joc la un cutremur) pentru populime.

      00
  15. The Smiorc is strong with this one.

    Ai vazut 3 garsoniere de cacat in Titan si automat toate garsonierele din Romania sunt de cacat.

    Nu stiu daca ai mai vizitat si altceva in afara de Titan, dar te asigur ca in absolut toate orasele Romaniei exista blocuri de locuinte cu suprafete generoase.

    Sunt ele majoritare ? Nu stiu, cum nici tu nu stii daca sunt majoritare cele mici.

    Si cum nici cele din Barcelona sau Torino sunt toate la fel de spatioase.

    00
    • Petrica, tu esti comunistul de la cel mai popular articol de luna asta?
      Stim ca ai da orice sa revina Ceausescu, „sa-ti dea” cotet de gaini la etajul 6, cu baie fara geam…

      00
    • Cristi, te rog, ramai pe subiect si spune-mi unde am gresit.

      Whataboutisme din astea sunt fumate :)

      In plus, vorbesti de parca a fi de parere ca erau si lucruri bune facute inainte de 90 – ar fi ceva rau.

      Daca nu era Ceausescu sa faca blocurile alea, mici, inghesuite, cum s-or fi facut, stateam si acum in carute si noroaie pe toti coclaurii.

      Intereseaza-te in ce hal era Romania interbelica. Romania agrara. Romania inapoiata.

      Deja ma secati cu toate basinile astea de cat a fost de rau pe vremea lui Ceausescu, wokerii pulii.

      00
    • Prostule, ti-am mai spus: compara dezvoltarea Romaniei cu dezvoltarea vecinilor Romaniei. Asta si punctez in articol, prostane, ca aia erau tot comunisti (cehii, polonezii) si se pisau pe noi.
      Gandeste, scoate-ti capul din cur!

      00
    • Ok, tu m-ai facut prost, eu te-am facut woker, dar nu ne-am jignit, peace :)

      Tot ce spun e ca nu ai cum demonstra ca toate apartamentele alea facute de catre comunistii nostri au fost mici, la fel cum nu poti demonstra ca cele facute in fosta Iugoslavie erau toate spatioase.

      Incerc sa am o logica de bun-simt aici, nu o agenda anti-commie, cum ai tu.

      00
    • Sa spunem asa: in toata viata mea traita in Romania, zeci de ani, cu mii de vizite prin diferite apartamente din diferite orase, nu am intalnit un apartament spatios.
      O singura data am fost in Brno, doua apartamente spatioase. Inchiriate de „copchii” de varsta mea, adica la pret accesibil. Apartamente MARI. La capat de linie de troleibuz, cartier muncitoresc.
      O fi apartamente uriase in Romania, spatioase. Eu n-am intalnit. Poate unul, construit dupa revolutie. Si am familie destul de numeroasa, cu surori, nepoti, veri… asta pe langa prieteni si colegi.

      Nu mai dau „lovituri sub centura” sa spun de Torino… trei poze ajung. Dar pot detalia, daca e nevoie. Sa povestesc cum arata un camin studentesc, unde stateau studenti din tarile subdezvoltate? Am fost la Wendu in vizita in camin…

      00
    • Ok, de acord. Cred ca pentru un debate corect, ar trebui sa stabilim niste baselines, niste standarde.

      Cum definesti un apartament spatios ? Cati mp sunt limita de jos, si la cate camere ?

      Apartamentul alor mei, de 2 camere, bucatarie, hol si baie, are 70 de mp. L-am considerat minim suficient, 2 parinti si 2 copii, timp de aproape 20 de ani.

      In facultate am stat si in camine cu camere fara „oficiu”, cu 4 locuri in paturi suprapuse, dar si in camere unifamiliale, garsoniere practic, de 40 mp.

      Cred ca e doar o impresie cum ca toate spatiile locative construite in comunism sunt construite prost.

      De fapt, acum vreo 7 ani, am avut posibilitatea sa cumpar un apartament de 2 camere in gunoiul de ghetto numit pompos „Militari Residence”, intr-un bloc nou-construit de pe Strada Rezervelor, in realitate o ulita infecta.

      Apartamentul ala era de fapt o garsoniera de 46 de mp impartita pe la jumatate cu un perete de rigips, ca sa poata spune ca avea 2 camere.

      Proiectanti slabi au existat tot timpul, si nu doar in Romania. Sau poate ca nu erau ei proiectanti slabi, dar asa li se cerea sa deseneze viitoarele spatii locative.

      Mai exista si filosofia utilitarismului, la mare trecere in vremea comunismului, cand pentru o mina nou-deschisa, sau un combinat, se mutau populatii intregi din alte zone ale tarii.

      De ex, in Valea Jiului au fost adusi in jur de 100.000 de oameni din zona Moldovei, pentru a deservi industria extractiva, si toate noile cartiere (numite Micro X la nivel national) erau facute pe repede-inainte si cu minimul necesar.

      00
    • In camera din care scriu acum nu pot pune sifonier. Nu pot, pentru ca daca pun, nu ma incap. Ba mai rau, nu am aer suficient sa respir noaptea, il consum.
      Patul e extensibil, pentru ca vreau cat de cat sa incap in camera.
      Cotetul asta in care imi duc existenta are 320x350cm, am masurat acum cu ruleta. Da, e cea mai mica camera din casa, dar restul nu sunt cu mult mai mari.
      In Bucucresti am locuit la un moment dat (de doua ori, de fapt, in doua apartamente diferite) in camere care aveau king-size bed, sau queen-size: 140x200cm, sau 160x200cm. Una din camere avea si un sifonier… gata, nu mai era loc. Intrai in camera doar sa dormi.
      Bucatarii: 2x2metri, in care sa punem aragaz, frigider, masa, scaune, eventual masina de spalat. De unde atatea!? Se manca pe rand, ca nu incapeam toti.
      De Craciun s-a facut masa de Craciun…. au venit toti din familie… daca ai avut ghinionul sa fii asezat in spate, pentru a merge la baie trebuia „sa ridici tot randul”.
      Nu sunt eu ghinionistul care are sufrageria si camera asa, am fost in mai multe case de oameni.
      Apropo, eu locuiesc la 4 camere acum, am camera mea, cum se spune. Dar cand eram copil trebuia sa o impart, ca eram toti acasa…

      „Comunist” sunt mai mult decat crede lumea ca nu as fi. Mie imi place traiul la comun, am ramas singur vreun an in casa aia din Torino si ma suiam pe pereti. Sunt adeptul comunitatii, a traiului la comun, imi place sa fie multa lume in casa. Dar sa incapem, frate.

      Apropo, cauta filmul de propaganda „Serenada pentru etajul XII„… retine, e FILM DE PROPAGANDA… urmareste filmul si vezi care e treaba pe-acolo.
      –-
      Inca o data apropo: de ce romanii isi desfiinteaza balcoanele, camarile prin case? De ce se intampla asta? Ce nu le convine, de e plin de balcoane care nu mai sunt balcoane, ci fac parte din camere, din bucatarii… De ce?

      –-
      P.S.: Am mai multe poze facute prin orase din Romania, nu le-am adunat inca intr-un text. Ma intrebam cata economie s-a facut ca nu au pus 1 metru in plus la cotetele astea in care locuim. „Imobile”, spun si in text… nu mai avem ce face. Blocuri „desenate” ca un cur, cu holuri fara lumina, cu camere minuscule, cu… cum de arhitectura blocurilor din anii 60 are prevzuta casa scarii cu geamuri = lumina naturala? Cum de „economiseau” comunistii gandind blocuri unde trebuie sa ai becuri pe casa scarii? CUM „economiseau”, daca gandeau atat de prost? Cat de „eco” e un bloc care are casa scarii luminata natural?
      Etc… Nu ca au gandit mic, dar au gandit si al dracului de prost!
      Daca aceasta camera din care scriu acum ar avea nu 320x350cm ci 400x350cm, sa zic, inmultit cu 10 etaje… cata economie a facut comunistul ala care a aprobat mizeria asta? Chiar as vrea sa discut cu ceva ingineri proiectanti, sunt curios cu cat ar fi crescut costurile daca se marea suprafata caselor cu 25%…

      00
    • Vorbim impreuna dar ne intelegem separat.

      Exista o logica, o morala, o explicatie, o concluzie in tirada ta impotriva apartamentelor mici construite de catre comunisti ?

      Un „de ce ?” urmat de un „pentru ca” ?

      Eu nu sunt de acord cu generalizarea pe care o faci, si ti-am dat si niste contra-argumente, cum e cel cu apartamentele la fel de mici pe care le poti gasi si post-90.

      Ori daca apartamentele alea mici se construiau si atunci, dar si azi, nu vad nicio logica pentru care altii sa faca exclusiv apartamente spatioase.

      Eu cred ca se faceau si se fac in continuare apartamente de toate felurile, si mari, si mici, peste tot, indiferent de regimul istoric, perioada sau alte motive ce tin de un fel de teorie a conspiratiei.

      Cred ca explicatia e mult mai pragmatica, si tine de bugetele pentru materiale (ca manopera era cum stim cu totii) pe care le aveau la dispozitie, de deadline-urile impuse si de locatia unde trebuiau sa construiasca.

      Astfel exista apartamentele muncitoresti, unde ii durea in cur cine se va chinui cu ele, dar exista si apartamentele pentru militieni, pentru securisti, pentru militari, pentru protipendada comunista.

      Exista si cele middle-class, pentru inginerime si functionarime.

      Probabil ca ar trebui sa citesti despre istoria Brno, sa vezi ce fel de economie aveau in comunism, ce tipologii de individ locuiau acolo, etc.

      La fel si pentru Torino, un nucleu industrial, sediul FIAT, Alfa Romeo, Lancia etc. – adica un fel de Detroit, unde oamenii castigau bine, iar locuintele erau pe masura.

      00
    • Si Iasi e „nucleu industrial” (CUG, Tepro, Nicolina, Tesatura, Antibiotice, Tehnoton). Ba mai mai mult, fosta capitala a Romaniei, si „nucleu universitar”. Nu incap 3 oameni in bucatarie, iar baia nu are geam. Centru.
      Cacat.

      00
    • @Petrica: ai exagerat de multă răbdare și de bun-simț.

      00
    • Petrica,Cristi stie ceva.Doar la Dristor e un bloc cu multe sute de garsionere de 25 de mp.Am stat 30 de ani inTitan si iti garantez ca sint mii de garsonier de pina in 25mp.

      00
    • De fapt, eu am prea multa rabdare cu Petrica.
      De la inceput, de la „The Smiorc is strong with this one.” Atat a inteles el din text. Trebuia sa-l bag in pizda ma-sii de prost. Am avut prea multa rabdare, si uite unde s-a ajuns: „wokerii pulii.”
      Pai mars in mortii ma-tii cu jmekerii din astea, ca putem si noi.
      Ia incercati sa nu o mai sugeti in comentarii, sa vedeti ce se intampla. Chiar nu e nevoie de jmekeri din astia peste tot. Daca vreti sa o sugeti cu impresii de interesanti, mutati-va pe la alte texte. Eu va raspund. :)

      Apropo, prostule, „wokerii” sunt comunisti, ca tine. :)

      00
    • Wow
      S-a enervozat idiotul de serviciu al blogului. Dar are noroc ca se da bine pe langa sef ca sa i se permita sa scrie ce vrea.
      Doamne fereste sa il contrazici, chiar si cu exemple, ca nu accepta, el stie mai bine, a vzt pe net
      Si Cristici, chiar si acum se construiesc apartamente cu 2 camere in care nu incapi. As putea sa vin cu poze sa iti dovedesc. Si nu ma refer la Romania, ma refer la Germania. Apartamente cu preturi uriase si camere sau bai in care nu au loc 2 persoane…
      Dar stii tu mai bine, ai fost la Torino si Barcelona..

      00
    • Lol, dupa 6 ore ti-ai amintit ca te-am facut woker, timp in care am dialogat decent ?

      Calmeaza-te, te-ai suparat ca primarul pe sat, nu vezi ca-ti iei minusuri deja doar din ambitie ? :)

      Da-le-n ma-sa de apartamente, nu vei schimba tu Romania atata vreme cat ei ii este bine, chiar daca din exterior ti se pare fix invers.

      Au mai incercat multi sa ne schimbe cu forta, si uite unde au ajuns. Sau ce.

      Mie chiar imi plac articolele tale, cat despre comentarii, le mai filtrezi si tu, mai citesti printre randuri, sunt unii cu limbaj mai colorat, ca mine, aia e, stii bine ca ne vedem la o bere si ne strangem mainile cu prietenie la orice ora.

      Hai, an nou fericit !

      00
    • Las 2 poze pentru Cristici
      In cea de sus ar trebui sa locuiasca o familie cu copil. In baie nu ai unde sa pui o cada….
      In cea de jos suprafata e de 50mp. La fel, admira baia si imagineaza-ti unde pui masina de spalat si cada…

      00
    • Nu merge sa las linkul… mai incerc o data
      https://imgur.com/a/GR7N43Z

      00
  16. In Paris sunt apartamente cu 2 camere fara geam la dormitor

    00
  17. https://www.google.com/maps/@46.7393209,23.4846863,1339m/data=!3m1!1e3 Cel mai mare ghetou al României este localizat la periferia mare celui mai lăudat oraș, Cluj-Napoca. Privit din satelit, locul arată înfiorător! Aș spânzura fără nici o remușcare toată administrația locală care a permis un asemenea dezastru urbanistic.

    00
  18. @cristici Poti scrie un articol te rog despre scanat carti? Cu ce scanam, cum scanam, cum procesam final?

    00
    • Book scanner. „Dau regatul si un cal pe-un televizor Royal.” Eu dau regatul si un cal pe un book scanner.
      Acum folosesc un scanner obosit, un HP, are vreo 15 ani, si „merg” cu viteza lui amarata. Pentru a nu ma tampi de plictiseala, scanez numai cat beau cafea dimineata (asta daca nu citez si comentez pe zoso, lol).
      Exista tutoriale de fabricat book scanner, ar trebui sa iau serios unul si sa-mi fac.
      Se mai poate „scana” cu o camera foto pe trepied, cu telecomanda pe fir, tot sistemul sa fie la 45 de grade, cartea o pui pe un plan inclinat si „o indrepti” cu o foaie de geam bine curatat. Am „scanat” cateva carti asa, apoi le-am bagat intr-un „Action” de Photoshop, unde am curatat scanurile brute. Nu mai fac asta pentru ca sistemul e destul de complicat, si nu poti sta relaxat (asteptand un scanner obosit sa-si faca treaba). :)
      Daca ai luat cartea cadou de la mine… aia nu e scanul brut, am muncit ore intregi sa arate asa finalul.

      Ce carte vrei sa scanezi? Cea mai rapida metoda e sa o cauti pe net, ca poate a scanat-o cineva deja. Nu e gluma, am scanat carti care se gaseau pe net – iti dai seama ce efect a avut realizarea ca am pierdut atat de mult timp!… pentru ce?

      00
    • Ce-aș face eu ar fi să pun un Raspberry Pi cu un HAT dual camera și două camere sub un soclu cu unghi de 90 de grade. Câte o cameră îndreptată spre câte una din cele două pagini. Cartea așezată cu paginile în jos pe soclu. Apeși pe un buton și face instant poză la ambele pagini. Un script BASH să ia pozele și să le redenumească alfanumeric, apoi să le proceseze cu ImageMagik (contrast, luminozitate, pondere de negru, cropping la 1,5cm de marginea textului etc). Ar merge super-rapid așa. Scanezi o carte în vreo 20 de minute maximum iar când ai terminat cu ea ai imaginile sau chiar PDF-ul gata făcut.
      Chiar și cărțile pătate sau mai puțin lizibile se pot face perfect lizibile pe eReader. Am scris despre asta mai demult în Linux Magazine. Poate vă ajută sau vă dă o idee despre cum se poate automatiza chestia asta.

      00
    • Ti-as da gold dar sunt sarac.

      00
    • Daca vei face analiza comentariilor mele, vei observa ca raspund fix in tonul comentariilor precedente.
      Esti prost si sugi puli in comentarii, nu e greu sa scriem la fel.
      Fa analiza pe comentarii, sa observi pattern-ul. Si eu pot sa te bag in pizda ma-tii, nu e greu sa fac la fel.
      Opriți-va de la impresii de jmekeri in comentarii, daca vreti sa primiți răspunsuri civilizate. ;)

      00
    • Ti-am dat liiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiike!!!!!

      00
    • A gasit prostul 4 anunturi de… nici macar nu arata a dughene.
      Ba! in Romania sunt MII, ZECI DE MII, SUTE DE MII de locuinte unde te mananca sobolanii si pute a gunoi pe casa scarii, care casa scarii e in bezna pentru ca e becul spart si nu l-a inlocuit nimeni.
      Cam asta e „proprietar” pentru majoritatea „proprietarilor” din Romania.

      Pariez ca multi se vor intreba de ce l-am facut prost. Nu pentru ca e prost, asta stim deja, nu era nevoie sa specific, doar i-am raspuns in tonul comentariului lui. :)

      00
    • Cate blocuri din Romania, pline de „proprietari”!, nu au fatade facute pentru ca „nu avem bani”.
      La cate scari de bloc din Romania este spart geamul de la usa de la intrare, si nu e schimbat ca „nu sunt bani”. Si tot asa. Nu zic de furatul ghivecelor de flori de pe scara blocului, asta nu reflecta calitatea cladirii, dar intreb, de exemplu, cate blocuri au schimbat reteaua interioara de apa, coloanele de apa? Cate blocuri NU au coloane de apa din anul constructiei, ci mai noi? De ce nu se schimba? Pentru ca, ati ghicit, „nu sunt bani”.
      Cum puii mei sa compari o cutie de chibrituri din pozele tale cu o cutie de chibrituri din Romania? Esti orb, in puii mei, nu vezi pozele!?
      Majoritatea scarilor de bloc din Romania nu sunt date cu un var simplu pentru ca… ghici de ce.

      00
    • ‘Nu au bani’ dar sa vezi ce masini au…indieni…

      00
  19. I smell bullshit. Am fost in Madrid, in Barcelona, Paris, Milano si in alte orase mari din Europa si au si aia niste apartamente de abia incap un pat si 2 dulapuri.

    In orase mai mici da, gasesti apartamente mai spatioase(cele mai noi), iar mai in afara orasului se construiesc apartamente mai mari pentru ca ai unde, dar in zone centrale e plin de apartamente unde abia ai loc sa respiri, atat in Bucuresti cat si in Europa.

    Depinde ce vrei sa vezi si cat de hater esti.

    00
    • Intreb ca mai sus: Din ce an sunt blocurile alea de care zici tu? Construite tot in perioada 1970-1989? In ce zone, cine locuieste in ele?

      00
    • Pai si mai gasesti tu garsoniere noi construite cu 20mp? Adica tu vrei sa comparam blocuri si garsoniere facute in 1970 cu blocuri facute in 2000+ din Torino, pentru ca asa e fair comparatia?

      Pai nu, comparam pe aceleasi date, aceiasi locatie(super centrala), aceiasi ani de constructie. Langa mine se construiesc foarte multe blocuri noi acum, 60-70mp 2 camere, 80-90 3 camere, si astea sunt mici?

      Cam tot ce se construieste nou se construieste mai maricel, la fel ca si in afara. Bani sa ai.

      Mergi in Paris, Roma, Barcelona si inchiriaza ceva central spatios, sa vedem daca te mai plangi, ca’s inchiriate de „pustani” de aceeasi varsta ca tine. Or fi, dar cu siguranta in cazul ala sunt ceva copii de politicieni, ca in Barcelona stai intr-o cocina si dai 1k pe luna.

      00
    • Da, am pierdut timpul cu tine. Ia si citeste bine textul, vezi si pozele, apoi am putea discuta, daca mai are sens.
      „I smell bullshit.” Because you are bullshit.

      00
    • @Cristici – eu ma tot intreb de ce te ataci asa ?

      Omu asta a venit cu niste argumente bune, Petrica la fel, un altul mai sus ti-a linkuri cu apartamentele alea mari si raspunsul tau ? „sunteti de cacat”

      Inchide usa la camera aia mica si plangi putin, poate ajuta.

      00
    • A venit cu un cacat. Eu ii pun poza din 1980, scriu sub ea 1980, spun de apartamente comuniste, el o suge cu „blocuri facute in 2000+”.
      Pai ce facem aici, pierdem timpul? :)
      Nu ma atac, ca nu e ceva unde as avea vreo miză. Bucurati-va la cutiile de chibrituri, dacă vreți, totusi nu negati o evidență.

      00
  20. Imi scriu doar punctul de vedere.Eu am trait intr-un apartament de 98 de mp,format din 3 camere,2 bai si un balcon maricel,zona centrala,fix in Baia Mare.Apartamentul a fost luat de bunicul in anii 80.Cum mi-a povestit ,nu era un standard,fiecare putea sa isi aleaga apartamentul dupa posibilitatile financiare si la intreprinderea industriala la care erau inscrise acele apartamente.A dus o viata buna,cum si eu am dus de altfel.Cum am mai spus,am fost in Franta,cel putin apartamentele nu mi s-au parut cu nimic diferite fata de ale noaste.Poate nu am fost eu unde trebuie,cine stie.Dar din nou,sa comparam Franta cu Romania,mi se pare putin exagerat.Franta a avut o istorie imperialista,adica a subjugat ale tari si care le-a tinut in sclavie.Liberté, égalité, fraternité,dar din pacate doar pt ei.Noi, spre deosebire de alti,ne-am creat propria industrie prin poporul muncitor,urat astazi de foarte multi si bazandu-ne pe buna intelegere intre popoare.Asta facand o analogie intre Baia Mare si Joué-lès-Tours,care mi se pare putin fortata.Vreau sa spun ca ii citesc domnului Cristici,foarte multe din articolele pe care le publica si mi se par interesante,chiar daca nu is de acord cu unele dintre ele.Daca cumva am scris pe langa tema sau cineva se simte jignit,rog sa mi se stearga mesajul.

    00
  21. Sa vezi apartamentele din Centrul Civic, facute in principal pt cei din ministerul de interne.
    Camere mari, de regula 2 balcoane, pe fata si pe spate, lift cu senzor de caldura si usi automate, boxe .
    An fabricatie? Inceputul anilor 80. Basca sunt si pe sistem de bile/rulmenti anticutremur.
    Pe de alta parte, am ramas uimit cand mi-am dat seama cate blocuri sunt in Buc fara sa fie racordate la reteaua de gaz.

    00
  22. E ceva rau in faptul ca romanii sunt mai interesati sa fie proprietari decat ceilalti europeni?
    In orice conditii, chirii mai mari ca ratele la banci sau nu sau suprafete mari ori mici ale imobilelor…

    00
  23. E plin Parisul, Londra, Viena, Tokio, Hong Kong, de apartamente de 2 camere de 35 mp si garsoniere de 18 mp, la chirii de 50e/mp (la noi e cam 7e/mp).

    00
    • Poti adauga la lista New York, Toronto si Vancouver.

      00
    • Am plătit noi în Londra 1100 lire, ca na, zona bună și la 10 minute de mers pe jos de muncă, pe o garsoniera „spacious”, care cu tot cu baie și bucătărie nu avea 20mp… De fapt intrai în camera, 3 pași până în bucătărie și trei pana în baie, un pat și un dulap puse la perete și aia era. Poate alții mai specialiști sa poată estima suprafața.
      Unde mai pui ca după ce s-au mutat niște retardate la etaj, efectiv aveam impresia ca pereții sunt din carton. Mai târziu am aflat ca asta e ceva normal acolo…

      00
  24. @Cristici: Eu am observat la cumnati/rude: deci oameni ok, slujbe frumusele ori business-uri de-ale lor, insa tot se cam taraie financiar de azi pe maine. In sensul ca au bani doar de trait de la o luna la alta si pus deoparte mai greu. Da, au apartamente, dar is mici + dispuse nasol. Mai cate-o cioarsa de masina de vreo 10-15 ani vechime si asta e. Le-am mai dat noi de-afara ceva mii din cand in cand, nerambursabili evident + trimis pachete cam la 2-3 luni. Si in general is multumiti, spun ca-s bine, altii ehehee is muult mai rau. Te uiti in jur la ei in casa si compari cu ce-i afara si te gandesti: care bine, bre? Deci nu e doar treaba cu spatiul de locuit, e vb de notiunea de nivel de trai in R care e cam aiurea: sa fii la 50+ de ani, meserii+pregatire+experienta si totusi sa traiesti la nivel de student :(

    00
  25. Să știi că în Baia Mare nu e chiar așa nasol. Parcări între blocuri decente, spațiu verde decent. Un singur cartier suferă, dar sper eu ca in următorii ani sa își revină și ăla.

    00
  26. Cand stai la parinti sau in chirie fara viza de flotant sau buletin schimbat tot se numeste ca esti proprietar?

    00
  27. Nu știu dacă s-a mai zis, dar noi – românii – dominăm în categoria ”proprietari” deoarece în Comunism fiecare primea apartament/garsonieră de la Stat. În care erai un fel de chiriaș, că nu era practic și legal al tău. După Revoluție, fix în perioada potrivită, s-au scos toate apartamentele alea la vânzare. La prețuri derizorii. Gen câteva sute de dolari apartamentul. Ala că românii care locuiau în ele și le-au cumpărat rapid. Costa în ’90 sau ’91 un apartament mai puțin decât o mașină de spălat modernă. A pierdut Statul cu mișcarea asta niște miliarde, dar am devenit cu toții proprietari peste noapte. Practic era o formalitate să îți cumperi apartamentul în care deja stăteai și să te treacă proprietar de drept pe el. Țara era în haos, leul se devaloriza rapid, nimeni nu știa care e stânga și care e dreapta. Practic vorbind noi, românii, am avut un noroc porcos.

    00
    • Nu s-a scos nimic la vanzare. Creditele nu s-au indexat cu inflatia. Si foarte bine ca nu s-au pentru ca daca s-ar fi atunci banii incasati ar fi fost devalizati si plecati in Congo cu restul industriei. Asa macar a ramas ceva la populatie dupa jaful comunist.

      00
    • pur si simplu generatia asta a avut noroc. Locuintele erau proprietatea statului, dar Iliescu in 1991 a dat legea sa poata fi cumparate. Cum ar deveni toate ANL-urile disponibile de poimaine. Apoi inflatia anilor 90 a facut ca aceste locuinte sa devina f ieftine si toata lumea si-a permis sa le cumpere pana prin anii 2000.
      Despre context e vorba in cea mai mare masura, iar implicatile derivate de aici ne-au adus si unde suntem acum. Brusc toti s-au trezit proprietari sau cu niste rate f mici.

      00
  28. In calitate de multiplu-proprietar VREAU O TARA CA AFARA. Hai cu chiriasii pe viata ca m-am saturat de cardurile de studenti.

    00
  29. Oare exista in Romania ansambluri de blocuri construite din start pentru inchiriat? Ceva de genul firme care sa detina 10 turnuri de 20 etaje cu apartmante doar pentru inchiriat?

    00
    • Stejarii in Otopeni, e exclusiv pt inchiriat. Si in mai toate blocurile noi din Aviatiei Pipera cumpara IT-istii buni cate un etaj pt inchiriere.

      00
  30. Eu ridic media nationala: garsoniera 42mp utili + 3mp balcon, geam la baie, termopan aluminiu, fatada ventilata (cu vata bazaltica), parcare la subsol. Si locuieste doar o persoana: chiriasul.

    Vreti apartamente bune, ca in Brno sau Barcelona? Scoateti banii si platiti cat platesc aia.

    00
    • Acesta e sensul textului. 96% din „proprietari” sunt proprietari pe (aproape) nimic, blocuri unde nu incap 3 oameni intr-o bucatarie.
      As face un „poll”: masurati bucatariile si postati suprafata. Bucatariile si baile.

      Dar si in afara sunt cotete! Posibil, nu neg. Dar eu cunosc un inginer care lucreaza la Vodafone, nu e chiar ultimul om, care locuieste in cotet in care a transformat balconul in bucatarie – a extins-o, ca nu incapea. In alt oras, alt inginer, cu sotie tot inginer, au baie fara geam. La nivelul lor mediu, aceasta a fost oferta, asa sunt blocurile! Ei ar vrea baie cu geam, dar nu prea sunt in zonele alea, iar bani de vila n-au.
      Sa comparam traiul acestor proprietari cu traiul unor familii de ingineri din Cehia, Polonia, Ungaria… nu zic Franta, Germania, Austria, Elvetia, sa ramanem la tarile foste comuniste.

      00
  31. „România este pe ultimul loc în UE când vine vorba de mărimea locuinţei, măsurată după numărul mediu de camere per persoană. În timp ce în UE media este de 1,6 camere pentru o persoană, în România este 1,1 camere pentru o persoană.”
    Comparatia ar trebuii facuta intre metri patrati nu numarul de camere.
    La cum sunt locuintele din Titan sunt unele in New York( sau San Francisco) care sunt si mai varza.
    Raportul respectiv zice ca 65% din romani sunt proprietari de case si 35% in apartamente. Eu zic ca stam bine.
    Intrarile in cladirea de apatamante sau hoteluri in multe cazuri sunt facute sa arate spectaculos dar asta nu inseamna ca si restul cladirii e la fel, am fost in multe hoteluri care aveai zona de receptie wow dar camerele nu excelau cu nimic, dar si cazuri in care au bagat mai multi bani in interiorul camerelor.

    00
  32. Am ajuns să citesc articolele lui cristici doar ca să văd cum si-o fura! Că de Torino si poze din filme suntem toți sătui.

    00
    • Ești prost de behăi.

      00
    • Ce inseamna „cum si-o fura”? Exact ce „mi-o fur”?
      Daca sunteti prosti eu n-am ce sa va fac. Eu incerc. Cu poze, cu filme, cu texte… incerc. Sa nu spun ca nu am incercat, cand am sa ma lovesc de prostii si de prosti, sa zic: „Ma, macar am incercat.”
      In acest caz punctual, ce sa fac eu daca e plin de prosti care idolatrizeaza cei 2mp de cap de locuitor, sau cat o fi alocat comunistul de la Proiectari care a decis el ca atat tre sa fie blocurile? (noi locuim la 4 camere pentru ca avem familie ceva mai mare. Dar am prieteni din copilarie care sunt singuri la parinti, sau maximum doi frati. Ei au primit repartitie in functie de marimea familiei, apartamente vizibil mai mici. Are cineva idee cum arata blocurile de nefamilisti? Ca eu am prieteni pensionari care nu au avut copii, si locuiesc si azi in bloc de nefamilisti)

      Pot eu sa ma lupt cu hoardele de „proprietari” convinsi ca ei traiesc foarte bine pentru ca sunt proprietari!!!, dar n-au bani de schimbat coloanele de apa din blocul lor UNDE SUNT PROPRIETARI, DA!?!!
      Nu „mi-o fur”. Singurul lucru pe care il pot considera o pierdere e timpul meu. Atat. Dar… si o spun cu tristete, nu am nimic mai bun de facut in perioada asta. Acest fapt e, intr-adevar, trist pentru mine. Atat, de fapt, e trist in toata activitatea mea pe acest blog: faptul ca nu gasesc de facut ceva mai bun cu viata mea, si mi-o pierd aici cu texte din care nu multi inteleg chestii. Nici macar atunci cand ilustrez cu poze si filme.

      Pariez ca, luand clipul din textul de azi, toate blocurile alea din Navodari sunt deja vandute. Si nu cumva sa-i spui romanuului ca e prost, ca a cumparat cacat, no way!


      De cateva zile mi s-a pus pata sa imi readuc aminte de coordonate polare si coordonate sferice. Sa reinvat(?) aceste sisteme de coordonate. Sa deschid niste cursuri si sa mai fac cate o problema. Am o senzatia ca ma va ajuta sa vad mai „spatial” lumea, cumva sa imi schimb punctul de vedere despre anumite chestii. Suna ciudat, dar eu cred ca m-ar ajuta.
      Ei, „mi-am furat-o” ca am stat sa scriu jde comentarii in loc sa caut niste clipuri de la Khan Academy, sa imi petrec ziua in mod placut.
      Timpul pierdut cu textul e ok, a durat relativ putin. „Mi-am furat-o” pentru ca am pierdut timp raspunzand la comentarii. Ala zice „woker”, eu il bag in ma-sa… Altul vede o poza sub care am scris 1980, el o arde cu „constructii din 2000+”… timp pierdut. Inutil, complet inutil. In trei zile se uita inclusiv subiectul, ce sa mai spunem de comentarii?

      00
    • cristiceee, stau in 2 camere, 50mp plus balcon de 8mp netransformat in bucatarie. Bloc reabilitat acum 5 luni, fara centrala, am 25 de grade in casă. Toate aste pt ca asa am ales io, bă! Plătesc rată cat chiria pe care am platit-o timp de 11 ani, locuind in același apartament – dar nu mi-am permis pana acum sa îl cumpăr.
      Părerile tale si impresiile de guru nu-ti fac decat rău, indiferent cat te victimizezi tu pe aici ca suntem prea prosti pt geniul care esti. Un lucru bun macar: stii ca esti trist.

      La multi ani si un an mai bun, asa cum ti-l doresti! Sper sa fie unul in care sa fii mult mai ocupat incar sa nu mai ai timp sa scrii pe aici! Te pupica :)

      00
    • @deea: oile le mănânc, nu le citez. Dar la vaci le mai răspund din când in când :)

      00
    • Ceea ce nu intelegi tu, tu si toti prostii de aici, e ca pula stateai tu in 50mp daca mai era Ceasca sau fi-su pe-aici. Stateai in 50mp daca aveai unul sau doi copii, atat. Altfel, 40 sau mai putin. Sunt, cred, poate zeci de mii, daca nu sute de mii de apartamente in Romania unde 2 camere au 40mp. Alea sunt contorizate la „proprietari”.
      Acum stai in 50mp pentru ca, chiar daca ti-ai putea permite mai mult, nu exista locuinte ok in zone ok. In timp ce tu te bucuri la aia 50 de mp, „wow!, i-am platit!”, torinezul are in cartiere blocuri unde 2 camere au 80 de mp. Sau cehul, slovacul, ungurul, lituanianul.
      N-ati inteles nimic, si va bucurati ca niste maimute care arunca cu cacat una in alta. „Am ajuns să citesc articolele lui cristici doar ca să văd cum si-o fura!” Macar bine ca te bucuri, ca macar se genereaza ceva comedie si in forma asta, ca… nici macar comedie nu mai avem cum trebuie.

      De ce e plin de mertane si bemveuri la parterul blocurilor de cacat din cartiere? Crezi ca aia n-ar vrea sa stea in mai mult de 45 de mp doua camere? La mine in spatele blocului sunt cateva X5-uri, un Mercedes SUV (nu ma priep la serii, e unul imens), un Mercedes sport… De ce nu se muta oamenii aia? Pentru ca, atat au de ales: ori vila facuta ieri – unde multi n-au bani, majoritatea n-au bani de asa ceva, ori apartament de cacat, cu baia fara geam. Acestea sunt solutiile din acest moment in Romania. Si sunt… IMOBILE!!
      Am prieten mare smecheros, a muncit pe-afara si a venit aici sa cumpere „imobliare”. Are cateva apartamente, toate in zona centrala, toate de cacat – unul e la parter, cu umezeala si subsol inundat. Centru! Nu este alta oferta, asa sunt blocurile, asa a fost „proiectata” zona centrala de catre comunisti.

      Cat e mp construit in… luati un oras la intamplare: Ramnicu Sarat. Cat e un mp de „imobiliare” in Ramnicu Sarat? Daca am bani si vreau sa stau in centrul orasului, ce solutii am? Cate solutii ca in filmul polonez – poze in text – am la Ramnicu Sarat?

      Intelegi ce zic eu aici? Restul de prosti, intelegeti textul initial, ce am vrut sa spun in el?

      00
    • @crrristici: băh, aberezi! Ia citește tu textul scris, apoi citește si ultimul comentariu. Iar abia apoi să vii să spui ca nu înțeleg io ce intenții bune ai tu. Și mai las-o cu proștii, ca pot sa te înjur juma’ de ora fără să mă repet. Plm, ai ceva de zis, zi. Dar coerent, nu ca în ultimile comentarii. Sau dacă esti puțin in ceață acum, vorbim mâine când te trezești. Zhât la impresii de guru, ți s-a mai zis.

      00
    • Inca o dovada ca pierd timpul inutil, cu toti prostii. Q.E.D. :)
      Ia, mai scrie tu cat de boier esti ca stai intr-un cacat de 50 de mp, cum ai tu 25 de grade in casa, ca puii mei, despre asta e vorba, ca ai tu 25 de grade in casa. Eu stau in 75 de mp, si imi dau seama ca stau intr-un cacat gandit/proiectat/compartimentat prost.
      Pune cateva poze din jurul blocului, de pe casa scarii. Priveste critic la cacatul in care stai, ca poate intelegi ceva.
      Poate ai prieteni pe-afara, de aceeasi conditie cu tine, nu cum spun aia de mai sus, care compara centrul Focsani – unde locuiesc medici, profesori, ingineri, poate si primarul, cu periferia Brno. Daca ai prieteni pe-afara fa-le cate o vizita, mergi pe la ei prin cartiere, si fa comparatii obiectiv.

      Are el 25 de grade in cotetul lui din cacatul lui de cartier… in statistica iese ca e mare proprietar.

      Mergi cu streetview prin cartiere din Europa – desi vei vedea numai strazile, nu si blocurile. Ajunge, cred, e suficient sa intelegi ceva… daca poti. Dar pare ca nu poti, ca… puii mei, tu ai 25 de grade in casa!

      00
    • Speram că ai adormit. Momentan privesc critic căcaturile pe care le scoți când rămâi fără argumente – ca întotdeauna, de altfel.
      Iar vorbește ampulea, fără să ai habar. Casa scării se va renova in februarie. In fata si pe spatele blocului sunt grădini îngrijite, distanță de 20m pana la bulevard. Bucuresti, sector 6.
      Te astept in vizită când te trezești, ai voie sa faci poze, dar trebuie sa le postezi si să iti faci ceva: harakiri, mea culpa, in funcție de cât ai băut.
      Mergi la somn, e târziu, ești singur si trist… Maine poate lucrurile nu vor mai fi atât de rele, poate se va mări metrul patrat de apartament, poate te va iubi cineva, cine stie? Incepe un nou an, speră in mai bine! Înțeleg frustrările astea de sărbători. Ce nu înțeleg este de ce pe tine te țin tot anul… Încă o data, La multi ani!

      00
    • Pentru astia ca tine, mari proprietari, am pus „Later edit 3”, un update de la Eurostat, un grafic. Incearca sa-l intelegi, daca poti. Nu cred, dar tu totusi incearca. Aduna benzile rosii si gri pentru Romania, si vezi ce iese. Compara-le si cu celelalte tari, cat e la ei suma benzilor rosii+gri.
      Are el 50mp… deja e mai bogat decat 50% din tara! Asta il mangaie, il face mandru. El are 50mp si 25 de grade in casa!
      Suntem o tara de rupti in cur, ba, nu „proprietari”. Cotete pentru rupti in cur.
      Din momentul in care vom intelege cu adevarat ce inseamna „ne dadea case”, „a construit!”, „nu veti da cu var ce a construit tata”, si alte prostii din astea cu care si azi se umple netul… cand vom intelege cacatul in care suntem, poate se va schimba ceva.
      Iar pentru a rezolva cacatul asta nu exista decat o solutie: demolarea. Si se poate demola tot orasul, toata tara? Intelegeti, ba, ce DEZASTRU a facut boul ala?

      Tot azi a aparut pe blog un text despre imobile noi. Intelege cineva ce DEZASTRU fac aia acolo, cu IMOBILIARE = nu se pot muta sau ajusta? La fel la Navodari, la Predeal… si peste tot pe unde au aparut mizerii din astea.

      „Un lucru bun macar: stii ca esti trist.” Nu, sunt realist. Am puterea sa vad, comparand cu altii. Da, nu suntem Venezuela sau Brazilia, dar nu suntem Praga sau Varsovia. Noi cu aceste orase trebuie sa ne comparam. Sa comparam Alba Iulia cu Cracovia…

      A gasit unu’ mai sus doua cotete in Torino: adunati benzile rosii+gri pentru Italia, si comparati-le cu Romania. Sau Spania. Plange spaniolul ca e sarac… ia vedeti ce case are, comparativ cu noi. Puii mei!

      00
    • Băh, nu-ti înșir țările… nici măcar orașele prin care am umblat, ai fi invidios – așa că las-o jos, nu de alta dar măcăne rău.
      Văd că te tot iei de cei 50mp – plm, plătesc pt ei, băh! Din banii pe care ii muncesc, nu mi-a dat nimeni apartamentul. Mai am de platit 20 de ani, dar stii ce? Mi se rupe de ce crezi tu.
      Revenind: mă opresc aici, deja limbajul tău devine deranjant și chiar n-aș vrea să te fac prost.

      00
    • @Cristici, inteleg ca @Papi te-a provocat si ai vazut instant rosu in fata ochilor, dar sa tot insisti ca cititorii acestui blog sunt prosti, mi se pare exagerat.
      Ai un complex de superioritate total nesanatos. Nu cunosti tu adevarul suprem si nu ai nicio obligatie morala de a educa niste persoane cu care ai interactionat indirect pe internet. Mai ales in conditiile in care din povestile tale reiese ca tu nu prea respecti jumatate dintre lucrurile pe care le predici aici.

      00
  33. Romanii se multumesc si cu mai putin, fiindca asa s-a pomenit la noi. Cei care fac rate pe 20, 30 ani cred ca mai tarziu vor avea posibilitatea sa inchida creditul. Dar in loc sa evolueze spre case ok sau apartamente bune (scumpe si spatioase), raman in cele actuale si mai cumpara un apartament din asta mic la standarde romanesti pe care sa il dea in chirie. Si in modul asta piata la noi se formeaza pe apartamente mici si calitate scazuta a vietii. Romanii merg in pasi mici. In alte tari este din start omisa aceasta gandire ca la noi. Noi strangem, stam in spatii mici, devenim repede proprietari pe ele, apoi ne luam si o masina buna, apoi poate pornim cate putin sa construim o casa sau ne luam al doilea apartament. Pe cand in statele dezvoltate accentul se pune din start pe calitate, pe spatii mari, parcari, pe tot ce trebuie, iar asta vine cu un cost pe care noi ca natie nu vrem sa-l platim: chiria sau „mortgage” (rata pe viata).

    00
    • ipotecă pe 30 de ani, 75% din viața adultă în care poți munci, chiar peste acest procent dacă pui la socoteală faptul că o parte din perioada 20-60 ani mai și studiezi, nu ți se pare ipotecă pe viață?!
      că presupun că și prin țările cu apă caldă sunt oameni care fie evoluează profesional și financiar, fie strâng cureaua și aleg să plătească ipoteca aia mai repede…

      00
    • AB, treaba sta asa… In alte tari nu merge sa fentezi sistemul ca la noi. Acolo parerea unanim acceptata este sa traiesti foarte bine, indiferent de cost. Asa ajung oamenii sa nu isi permita sa economiseasca, iar daca economisesc, acei bani nu au mare valoare. Acolo este doar societate de consum. Omul o duce bine doar atata timp cat poate munci. Sistemul nu iti da ocazia sa te realizezi prin acumulare. La noi e altfel. Parerea romanilor este sa fii proprietar pe lucruri ieftine, mici, urate, dar functionale, in ideea ca mai bine asa decat sclav. Eu nu am zis ca e mai bine asa sau invers, doar am expus ce se intampla. Autorul crede ca mai bine ca ei decat ca noi.

      00
    • Ce faci, mister? Comentezi de pe doua alias-uri diferite?

      00
    • Da, am unul pe laptop si altul pe telefon :)

      00
  34. cristicieanu e in haina de scandal azi? Chiar n-am chef sa nu il mai citesc le Vali din cauza lui…

    00
  35. Autorul cred ca vrea sa explice situatia ingrijoratoare a fondului locativ curent. Mai precis locuintele peste care multi dintre romani sunt proprietari nu sunt nici cele mai spatioase si mai ales nici cele incapatoare/confortabile. In acelasi timp autorul omite sa spuna faptul ca situatia asta s-a ajuns din cauza a doua mari conjucturi. Odata epoca comunista a fost una in care separatia claselor sociale a fost exprtimata pe fata cand venea vorba de fondul locativ. Respectiv anii tranzitiei le-au dat posibilitatea multora sa-si cumpere locuintele pe niste sume derizorii datorita inflatiei si conditiilor de creditare din acele vremuri. Practic multi oameni au ales raul cel mai mic si au preferat proprietari peste o locuinta impractica,neconfortabila si inghesuita, fata de 0 alternative in acele vremuri. Chestia asta a fost utila atunci, doar ca a perpetuat mentalitea de a fi proprietar cu orice pret a multora. Si din acest punct a inceput sa se contureze acest haos imobiliar peste care multi nu vrem sa-l privim, dar care ne afecteaza indirect(trafic,poluare,inghesuiala urbana).
    Practic in acest moment se construiesc foarte multe locuinte din toata varietatea de preturi, dar care au probleme serioase cu privire la legea locuintei si tot ce tine de suprafata. Si de la un punct lucruri devin problematice si comparatia cu alte tari incepe sa aiba sens. Bineinteles foarte multe tari din vest au locuinte mici si inghesuite, insa din pacate noi vom deveni campioni cat de curand la treaba asta totul din dorinta de a fi proprietar cu orice pret….

    00
    • Practic in acest moment se construiesc foarte multe locuinte din toata varietatea de preturi, dar care au probleme serioase cu privire la legea locuintei si tot ce tine de suprafata.

      aici e o problemă delicată.
      că toți luăm ca reper prețul cel mai mic, și când vine cineva cu o unitate locativă cu spații OK, dar cu 20% mai mult, strâmbăm din nas.
      acum niște ani, un amic dă peste o ofertă beton: 80K pentru un apartament de 3 camere de 100mp. organizat corect, cu cămară, debara, hol, chestii.
      omul care construia venise din afară, unde avea o istorie lungă în construcția de blocuri. ăsta era primul lui bloc la noi și cel care s-a vândut cel mai greu, că ulterior n-a mai făcut greșeala asta. a început să le facă mai mici, a făcut 90% de 2 camere și tot așa.

      situația nu s-a schimbat. sunt și acum apartamente bune ca organizare și spații. doar că nu sunt pentru toată lumea.
      dau exemplu brașov. 3 camere costă între 80 și 100.000€ și spatiul e până in 80mp. ce e peste deja mergem in 120, chiar și 150.000€. apartamente noi.

    • @vali
      Problema delicata este faptul ca sunt foarte multe legi ce sunt nerespectate si nu e nimeni sa vegheze la respectarea lor. Practic daca asa-zisul dezvoltator ma fura la suprafata si compartimentare oare unde ma va mai fura?! Iar aici vorbim de prostie si nepasare si cand se intampla rahaturi ne miram toti ca se intampla si trecem mai departe.
      Legat de pret trebuie sa intelegem ca acel pret este influentat de 3 mari factori:
      1. Locatia
      2. Anu constructiei
      3. Starea locuintei si a imobilului
      Restul sunt detalii secundare ce pot face sau nu diferenta, dar din astea pleaca totul. Si de aici putem incepe o intreaga discutie cu privire la ce sunt imobiliarele in Romania si cum se construieste.
      Realitatea cinica cand vine vorba de imobiliare este ca ne indreptam spre locuinte din ce in ce mai mici si neconfortabile ceea ce va duce la o dezvoltare urbana haotica(vezi situatia din Cluj si Bucuresti). Si asta se intampla din cauza faptului ca romanul isi doreste proprietati cat mai multe, respectiv nu multa lume stie ce sa faca cu banii. Si chestia asta devine un intreg cerc vicios si ca sa-l rupi trebuie sa pleci din acele zone.

      00
    • „Bineinteles foarte multe tari din vest au locuinte mici si inghesuite,”
      Graficul Eurostat este corect? Daca „suntem proprietari!!”, trebuie sa acceptam si graficul Eurostat cu marimea locuintelor.
      Cate locuinte din vest au mai putin de 40mp, conform graficului? Oare noi avem cat suma tuturor celor din grafic?
      Avem case mai mici de 40mp cam cat toți ceilalți la un loc?

      00
    • @Cristici
      Principalele motive pentru care multe locuinte din vest sunt mici si neconfortabile sunt cam doua:
      1. Multe au fost construite pe la inceputul secolului XX sfarsit XIX cand nu prea exista o sistematizare urbana si arhitecturala.
      2. In foarte multe situatii pretul a fost cel care a facut sa se intample asa.
      Revenind la situatia inspre plaiurile mioritice ea este problematica pentru ca:
      1. In orasele mari(Bucuresti,Cluj,Iasi,Timisoara) se castiga destul de bine apropiat de ceea ce e prin vest.
      2. Autoritatile locale si centrale nu pot tine pasul cu tot ce tine de constructii rezidentiale care este influentat de 1. Aici ma refer la infrastructura si servicii publice. De exemplu sa platesti pentru scoala copilului 1-2k eur pe luna o sa fie realitate curenta pentru multi din residenceuri curente, daca vor sa aibe copii.
      3. Din cauza faptului ca romanul isi doreste o proprietate cu orice pret exista o complicitate tacita intre autoritati si constructori cu privire la ce se intampla pe acolo. Se merge pe ideea le dam unde sa stea si apoi vedem restul. O idee perversa, dar foarte lucrativa pentru viitor.
      In mare la noi se intampla o urbanizare accelerata, care ne va transforma intr-o mica Asie daca vorbim strict de peisajul urban si ce inseamna el. Chestia asta se va traduce intr-o scumpire accelerata a locuintelor confortabie si practice, intrucat ele vor fi tot mai rare dupa ce piata a fost inundata cu locuinte nepractice si total neconfortabile la niste preturi prea mari pentru ceea ce ofera cu niste complicitati din partea unora(vezi punctul 3). Acest lucru va da nastere unor migratii pe plan intern, dar si pe extern.

      00
    • Vorbeam ieri cu unul din nepoții mei, care e un tanar student, subliniam ce am scris si intr-unul din comentariile de mai sus: nivelul de trai va crește în România. E mult mai crescut decât in 1990, cu tendințe de a fi si mai bine. Populația e in scădere.
      Acum n-am copii, iar daca nu ajung sa am copii, ce am sa fac cu banii mei? As avea sa ii ajut pe nepoți, sa zic. Deci vor fi cumva peste medie, cu acest „sut in fund” din mai multe locuri.
      Discutia era asa:
      – Acum stai in 50mp, dar daca ai vrea mai mult, ce vei face?
      – Pai… nu stiu.
      – Poate nu vrei sa te muti in suburbii, sa pleci de la 50mp lângă centru, la 80mp la porumbi. Ce solutii ai?
      – Cumpar doua apartamente unul langa altul.
      – Si ce faci, le spargi, ce faci? Ai altă solutie, există alte soluții?
      – Pai… in afara de demolarea blocurilor vechi?
      – Exact, nepoate, aici voiam sa te aduc. Înțelegi unde au greșit grav comunistii? Nimeni nu va demola România cu totul, sa facă orasele din nou.
      Uitati-va pe grafic, cat de inegale sunt coloanele alea, fata de alte țări. „Carmaciul” a facut tara asta pentru saraci. E o țară unde e foarte greu sa fii „de clasa medie”, pentru ca nu prea ai unde locui conform condiției tale sociale.
      Da, dar pe atunci atât se putea.
      Nu, decât mult si prost, se putea mai puțin dar mai bun. Nu zic sa fim ca in Spania sau Italia, măcar ca in Cehia, Polonia, si ce alte tari mai au liniile colorate de dimensiuni cat de cat egale…

      Vechiul primar al orașului locuiește in… nu stiu daca are trei camere in oraș. O avea 100 de camere în porumbi, cu noroi, fara canalizare. Dar in oraș, „in civilizație” are… cum s-a facut pe atunci, bloc cu igrasie la subsol.
      Daca in loc sa faca dunga aia rosie jumatate din grafic, comuniștii romani ar fi bagat banii aia in canalizarea de la sate, sa lase orasele sa se dezvolte natural, nu artificial… nu ar fi fost mai bine?
      Stirea despre procentul de proprietari este folosita trunchiat de… de exemplu de Aneta3. Textul meu s-a vrut puțin altfel, mai realist.

      00
    • Cristici, total de acord cu ultimul tau comentariu. Ar fi fost bine ca fostul regim sa gandeasca asa. In alte state comuniste asa s-a facut, nu inghesuiala care e la noi. Din pacate cred ca poporul roman a fortat nota comunistilor. Peste tot dau de aceasta mentalitate: toti romanii sunt egali, toti meritam sa avem masini, case, parcari, bineinteles ca fie gratis fie foarte ieftin. Si atunci s-a pus presiune pe cei de la conducere sa ofere conditii precum cere clasa muncitoare. Iar ca sa oferi la toti iese ceea ce avem azi, adica proprietari pe compromisuri. Degeaba explici acum poporului ce sa vrea, anume o viata de calitate, ca apoi vor vrea toti acest lucru si se vor certa intre ei. Mai intai poporul trebuie educat ca nu putem avea toti de toate in acelasi timp. Ca daca toti vrem rapid proprietate si masini va iesi ceea ce avem acum, o mare poluare si aglomeratie. Cand lumea va intelege ca avem nevoie de oameni destepti care sa conduca si de restul care sa asculte poate atunci ne vom reveni. Vrea romanul de rand acest sacrificiu ? Nu cred. Nu va fi usor ca dintr-o data o multime de oameni sa fie exclusi de la sofat, sa nu mai poata construi aiurea.

      00
  36. Bai, voi nu intelegeti ca inainte de ctitoriile epocii de haur era… NIMIC.
    Mahala, mizerie, namol, infectie.
    V-au pacalit astia ca demolarile au stricat „Micul Paris”.

    Oamenii veneau de la coada vacii si erau bagati la bloc, cu WC in casa si cateodata apa calda. Pasul era IMENS pentru pulimea care scapa de glodul stramosesc!
    Nu va inchipuiti ce sacrificii s-au facut si de unde am plecat prin anii ’50, tovarasi.

    O casa mare/apartament, costa mult si se intretine greu intr-o tara plina de praf.

    Tin minte ca la bunici aveam doua camere:
    – una in care stateam toti
    – una „de buna”, care era si spatiu de depozitare pentru zestre.

    Asa era la toata lumea in zona, iar iarna (nefiind izolata), soba era rosie.
    Desi se fura in draci, si atunci erau probleme cu incalzirea pe lemne/carbuni.

    Acum, ma intreb cati romani isi permit case/apartamente mari?

    ex:
    Tata, apartament 2 camere 50mp Bucuresti, cu CT individuala:
    – gaze 140 lei
    – curent 150 lei
    – intretinere 250 lei

    Pensie 1400 lei, iar impreuna cu mama cca 3000 lei.
    Nu le ajung banii, desi au fost tot timpul strangatori.

    La mine, la 300mp, cartier rezidential „modern”:
    – curent: 600 lei
    – gaze: 1400 lei (sa moara Engie)
    – intretinere 700 lei (adica iluminat, adminitratie si paza – omul ce receptioneaza coletele)

    Daca romanii nu erau proprieari, la pensie dormeau sub pod.

    00
    • Ai dreptate pe jumatate.

      Romania a fost o tara agrara, majoritatea romanilor erau tarani analfabeti. Strabunicu era „chiabur”, dar chiar si ei aveau probleme, nu se gasea incaltaminte etc.

      Asta nu inseamna ca Romania nu s-ar fi dezvoltat daca ar fi avut un parcurs democratic si o economie capitalista, daca ar fi beneficiat de planul Marshall de exemplu. Poate ar fi durat mai mult, dar ar fi fost pe termen lung mai sanatos.

      Comunismul a creat uzine, blocuri si generatii de oameni crescuti cu capul jos, furand din fabrici si uzine, tremurand de frica si de frig prin coteturile alea comuniste.

      Cat despre ce apartamente spatioase au facut comunistii, cel mai intalnit argument este: alea pentru securisti si stabi erau spatioase.

      00
    • Gandeste ce razboi a fost peste Polonia (Varsovia, de exemplu, a fost distrusa complet).
      De unde au plecat ei, de unde am plecat noi. Cum e la ei azi, cum e la noi azi. La ei, ca si la noi, tot comunism.

      00
    • Aceasta e scuza nostalgicilor, „inainte nu era nimic”. Inainte nu era nimic peste tot, nu numai la noi.
      Daca nu trântea „carmaciul” blocurile minuscule, in care sa aduca țăranul din sate, oare țăranul ăla ar fi murit? Cum statea el la țară, tot in 5mp? Casele batranesti de prin sate, cand mergeti cu masinile prin sate, cum arată, mici si pricajite? Cel puțin la fel s-ar fi dezvoltat satele, daca nu mai bine.

      00
    • Dupa umila mea parere, daca romanii nu erau proprietari atunci pensiile s-ar fi calculat ca sa ajunga pentru plata chiriei. Acum pensiile sunt calculate ca pentru mosnegi improprietariti pe gratis de stat. Pensiile au fost taiate cam cat o chirie.

      00
  37. Eu nu sunt nostalgic, dimpotriva, insa trebuie sa intelegeti de unde s-a plecat.
    Tarile Romane erau sub Polonia cu mult, inainte de razboi.
    Pur si simplu, si atunci eram cu 100 de ani in urma! Nici atunci nu aveam capital autohton, cum nu avem nici acum si de peste 100 de ani asteptam… investitorii, pt ca nu avem nici puterea, nici cunostiintele si nici nu suntem uniti.
    Cum ridica unul capul, il lovim, iar asta e intampla la orice nivel; nu ne place ca cineva sa fie mai bun ca noi, dar nu incercam sa fim mai bun ca el, ci sa il faultam.
    Inainte de ’89 nu a fost comunism, a fost oportunism salbatic, ca si acum, dar pe alta baza ideologica.
    Comunismul a parut o idee buna pentru populatie, care in marea sa parte era saraca lipita si analfabeta. Industria din Romania era sclavagism, iar agricultura era ca si acum, de subzistenta.

    Am fost invatati ca Romania e raiul pe pamant (pacat ca e locuita), ca avem de toate, dar avem dusmani multi si ne place sa dormim somnul cel de moarte.

    Romania merge spre dezintegrare, pentru ca suntem saraci, prosti si caposi.
    Populatia tanara emigreaza (pierdem 20 000 de angajati/an), iar ce ramane, nu stiu sa faca nimic, dar au luat Bac la 7 materii (si ala nestandardizat) = abia stiu sa se inscaleasca cu X, dar sunt specialisti IT (butonari de FB si Instagram).
    Toate statisticile arata un viitor sumbru: economie, populatie, invatamant etc

    Nimeni nu mai vrea sa fie sclav = sa munceasca.

    Pt romani munca e o rusine, desi daca intrebi ce stiu sa faca, deja se enerveaza.
    Stie sa faca orice vrei, daca e platit bine, dar nu il intereseaza totusi cat valoreaza munca sa, dar sigur vrea work from home si program flexibil.

    00
  38. No acu’ vin si eu si intreb, unde este mai profitabil sa iti cumperi un apartament pe care sa il inchiriezi? (Ce țară? ) Buget de vreo 100k euro.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.