EuropaFM, Sportival, Toader Păun, New media

Îmi place când mă înşel.
Atunci când eşti blogger şi comentezi pe marginea unui eveniment neplăcut care ţi se întâmplă, speri din tot sufletul să îţi fie demonstrat contrariul.

Acum două luni va povesteam despre alegerea nefericită de a asculta EuropaFm câteva ore în maşină. Şi am continuat. Şi apoi le-am făcut un pic de râs şi clona de digg, sportival.ro.

New media si cafele.
Peste două săptămâni de la publicare, mi-a răspuns Toader Paun, un tinerel care e realizator şi se ocupă în timpul liber de partea de new media de la EuropaFM. Poza din link am dibuit-o de pe server relativ simplu, Toader, dacă te întrebi, şi ne face o mare plăcere să te vedem în 3888px × 2592px. Ne arată că eşti priceput în new media.

Sportival.ro
Toader are blog, cum v-aţi fi aşteptat de la orice om de new media şi probabil e singurul din gaşca care le are cu computerul, şi a fost rapid numit la departamentul new media şi cafele. Spicuim din rândurile adresate mie la problemele de mai sus

Se ia de sportival.ro pe care îl categoriseşte drept “un fel de gsp făcut de ascultători”. Pentru un web-maniac, probabil nu este o noutate că este o diferenţă enormă între un agregator de ştiri şi un site care produce ştiri. Este şi diferenţa dintre sportival.ro şi gsp.ro.  Proiectul nostru vrea să pună în valoare cele mai bune articole de pe orice site sportiv, iar valoarea lor este dată tocmai de vizitatori. Îmi place că este suficientă o oaie mai zosolită ca o turmă întreagă să o urmeze.

Sportival e o clona de digg, cu 300 unici pe zi, în functie de ziua în care e pe prima pagină la europafm. O labă de site. Îmi place partea cu pusul în valoare, e de mare angajament. E user generated content la superlativ, nu? Hai să facem un site ca digg, am auzit eu că valorează 200 milioane dolari! Şi noi nu trebuie decât să moderăm! Desigur, e prea greu să realizeze că consideram sportival o mizerie puţin mai mare decât gsp. E grele.

Şi ca să vedeţi cat (nu) ii duce mintea, vă invit să citiţi disclaimerul clonei:

Responsabilitatea pentru continutul adaugat pe SPORTIVAL.RO revine in totalitate utilizatorilor. Preluarea de informatii de catre alte media poate fi facuta numai cu mentiunea "SURSA: SPORTIVAL.RO", amplasata vizibil, sau in cazul in care site-ul citeaza o alta sursa, va rugam sa folositi formulari care sa includa ambele surse. De exemplu, „postul Europa FM citat de SPORTIVAL.RO”.

Aţi înţeles şpilul? Ei nu îşi asuma conţinutul, dar au pretenţia să fie citaţi pentru el! Daca asta nu e un exemplu de tâmpenie crasă, nu ştiu ce e. Cât de imbecil să fii să ceri să fii citat cu ceva luat de pe alte siteuri? E greu.

Un bonus că de atunci şi până acum au reparat şi sportival.ro, nu mai duce în bălării, dar nu au reuşit totuşi să îl îndrepte către acelaşi ip cu www.sportival.ro. Or avea mai multe servere pe care se distribuie traficul monstruos al clonei?

 

EuropaFm premium. Zoso OTV.
Revenind la comentariile lui Toader despre mine.

Îi respect opinia marelui ZOSO despre Europa FM, dar nu pot fi de acord cu modul în care îi insultă pe colegii mei sau şi mai grav pe ascultătorii radioului. Interesant ar fi să-i punem lui Zoso înregistrarea cu emisiunea respectivă şi să vedem ce a înţeles el din ceea ce s-a întâmplat. Ironiile se pare ca nu-i aprind niciun beculeţ.

Aici m-am oferit să mai ascultăm încă o dată, dar nu s-a răspuns, probabil nu e deloc frumos. Sau poate pentru că şi-a luat un pic de avânt fără să ceara voie în scris şi a luat una după ceafa şi s-a calmat. Hai Toader, trimite-mi emisiunea, fii bărbat şi sustine-ţi opiniile!

Dar…

Înainte să-i citesc remarcile la adresa noastră chiar am avut senzaţia că omul ştie despre ce vorbeşte. Dar nu prea este cazul.

Asta a durut. Uite, Toader, eu mă pricep. Hai să îţi explic de ce.

 • eu ştiu să pun codul trafic.ro şi analytics în pagina corect
 • eu dacă aş da câteva mii de euro la ăia de la GreenPixel să îmi facă un site, aş şti ce să le cer. şi cu siguanţă nu ar rezulta un site cu câteva zeci de javascripturi, fără o identitate vizuală clară, fără o structură bine definită…
 • eu ştiu ce e aia captcha şi cum să o implementez, pentru a nu avea spam pe siteul companiei la care lucrez (în cazul tău europafm.ro). bagă un ochi prin comentarii, o să ai surprize plăcute.
 • eu as testa siteul pe 1024×768 şi aş vedea că are scroll orizontal, lucru care enervează lumea din 2001 încoace.
 • eu ştiu ce e aia alt text şi dacă ăia de la greenpixel au fost proşti şi nu v-au făcut, eu ştiu să cer şi aşa ceva.
 • siteul meu de companie se valideaza xhtml
 • eu ştiu că rssul se pune în header
 • eu ştiu că un site decent nu are 6 .cssuri care se încarcă, care mai de care mai stufos.
 • eu ştiu ce e aia mod-rewrite şi cum se foloseşte
 • blogul meu are cu 1.000 de vizitatori mai puţin decât siteul vostru de companie, şi la el lucrează un singur om.
 • eu ştiu ce e aia paletă de culori şi nu aş accepta designul unui site dacă are 20 de culori pe pagină.

Dar tu esti mai priceput decât mine, nu?

GreenPixel i-au pupat pe portofel.
GreenPixel v-au prostit la mare artă. Marius, cine vă face nene codarea şi designul, că vin eu în loc, ştiu să definesc clase mai bine decât o face omul vostru şi ştiu să fac un design, chiar dacă prost, în 2-3 culori, ca să nu arate ca o ciorbă. Ştiu şi să comprim CSSuri, ştiu să folosesc o clasă pentru mai multe elemente din pagină, ştiu să folosesc flash în loc de javascript, ştiu să îi spun clientului că greşeşte că vrea ditai javascriptul rotitor în pagină, ştiu să fac coloane identificabile vizual, ştiu şi un pic de php, să nu încarc totul dacă nu am nevoie de el, ştiu să folosesc un pic mod_rewrite, astfel încât să nu am căi de genul www/&bobo/style.css, ştiu să resize poze şi să le luminez.

Apropos, a cui a fost ideea genială de a încărca toată poza şi de a arăta numai jumăte? Spune-mi că a lor…

Admiraţi acel site genial. E perfect pentru a ilustra priceperea lui Toader în new media şi internet. Glumiţe şi clipuri de pe youtube. Dacă ar fi lucrat la televiziune, le-ar fi dat pe post. Aşa, probabil le povesteşte. Îl iertăm pentru că are 23 de ani şi îi place HiQ.

 

Arugumente sau nimic.
Să ne amuzăm în continuare. Uraşte generalizarile, dar face una puţin mai jos.

Urăsc generalizările, presupunerile şi mesajele tendenţioase. Europa FM nu este un post perfect dar încearcă să fie. Din păcate românii au calitatea de a se otviza, adică de a gusta un limbaj colorat şi aberaţii care să nu necesite niciun pic de efort.

Din păcate şi zoso, modelul unor bloggeri,  s-a transformat într-un OTV al Internetului.

Ai dreptate Toader, eu sunt un OTV al internetului, iar tu, un muc fara curaj si fara a fi in stare sa isi sustina un punct de vedere cu argumente solide, folosind in schimb generalizari ieftine. Da, EuropaFm era un radio premium, dar asta acum cativa ani, cand s-a lansat. Acum, face concursuri in care premii benzina, deci audienta e clara…

Coordonatorul proiectului de relansare a site-ului Europa FM, Toader Paun, a mai spus ca postul de radio si-a stabilit, ca strategie, dezvoltarea pe mediul online.

Treabă serioasa, ce să mai. Strategie, chestii serioase…

"Marim numarul de conectari simultane la serverul streaming, inca 20.000 de persoane vor putea asculta simultan Europa FM online si vom da acces liber la emisia prin satelit prin intermediul careia vom putea fi ascultati gratuit si din afara tarii," a explicat coordonatorul proiectului, Toader Paun.

Aici e ceva aiurea. “Încă” presupune că există deja 20.000 de “anteriori”. Ori, europafm.ro strânge zilnic 7.000 de unici. 20.000 ascultă radioul, dar doar 7.000 citesc siteul? E ca şi cum eu aş spune că am 20.000 de abonati la rss, dar doar 6.000 intră pe blog. Cunoscând câţiva dintre ascultătorii EuropaFM, mă gândesc că pentru secretare şi asistente manageriţe e complicat să salveze playlistul şi să îl pleieze mereu, trebuind să intre pe site de fiecare dată.

Am spicuit dintr-o ştire Newsin.

New media man. New media blog.
Dacă vreţi să vedeţi cum arată blogul new-media managerului de la EuropaFm, folosiţi acest link. E plin de glumiţe ieftine şi vechi, ca ale retardatilor de 13 ani care stau pe odece şi cantăr. Sper să nu îl jignesc şi să nu generalizez, cine ştie, poate poza mă induce în eroare. Uite Gusti, unul mai bleg ca tine, credeai că vezi asa ceva?

Ca încheiere, şi corespondentul lui de la Radio21 are un blog la fel de imbecil. Probabil au fost numiţi în funcţie după un algoritm simplu. Ăla care trimite linkuri amuzante şi bancuri pe messenger e numit la new media, că e clar că se pricepe. Nu-i aşa, Piticule? Toader, pentru a exista un OTV care să ilustreze mizeriile, trebuie ca acestea să existe. Te-ai prins? Voi sunteti mizeriile.

Final.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

5 comentarii

 1. Din punct de vedere audio Europa FM suge groaznic, ai dreptate. In rest sa-l executi pe Toader Paun la modul pur romanesc (citeste: execrabil) la care ai facut-o tu, nu arata decat modul de gandire al unui biet mitic cu ceva fumuri in creier. Si atat. Si nu, nu am nici o legatura cu organizatia de care e vorba mai sus sau cu persoane din ea. Imi provoaca insa o scarba cumplita romanismele din postul tau.

  00
 2. Blogu lu peste… nu mai e „available”…
  Cred ca s-a apucat sa-l redeseneze

  00
 3. e usor sa critici si sa te lauzi ca stii sa faci lucruri .. dar nu pot sa fiu de acord cu cateva din problemele gasite in efm.ro

  javascript / flash .. noi se pare ca am ramas in urma si n-am aflat ca google indexeaza si flashuri

  si inca ceva .. te iei de cum e scris codul .. te lauzi ca l-ai scrie mai bine dar sursa ta e plina de „” ..

  sunt curios tare sa vad si eu un alt site la care ai lucrat .. nu doar un blog .. un site la care ai aplicat toate cunostintele tale ..

  in rest mersi pt feedback .. o sa incerc sa repar bugurile semnalate
  Mihnea @ greenpixel

  00
 4. NOU
  #4

  GENIALĂ EXECUŢIE ! Toată stima şi ţine-o tot aşa ! Din cauza unor persoane cu nasul pe sus precum acest Toader, societatea începe să-şi dezvolte false valori sociale, urmate de folosirea pupincurismului retard (acela care nici măcar nu urmăreşte obţinerea unui folos, ci doar bazat pe expresia „care are nasul mai sus ca mine„). Mai grav este faptul că „inteligenţa” este uneori nevoită să recurgă la aceleaşi metode pentru a lichida strălucitele exemplare amintite mai sus. Pentru a scăpa de un „nas înalt” trebuie să „îi dai peste nas”.

  Ca exemplu de lichidare socială, acest articol este demn de pus în manual. Dar privind prin prisma acţiunilor realizate…. oare a meritat să te cobori la nivelul lui Toader pentru a-l lichida cu propriile lui arme ? DA ! ABSOLUT ! Dacă nimeni n-o face, înseamnă că acceptăm atitudinea lor. E un fel de „înghit în sec” că e dobitoc.. şi oricum peste un timp o să uit de el.

  Nenorocirea este că în următoarea oră, vei da peste încă 10 ca el, la birou, în staţia de metrou, la o plimbare prin parc, în rândul din faţa ta la cinematograf şi în primul bmw ce trece prin faţa Universităţii şi din care răsare pe geamul din faţă o mână păroasă cu un ceas de aur, însoţită de binecunoscuta manea. Dacă pe Han (comentariul numărul 1) nu îl deranjează deloc acest lucru, înseamnă fie că se transformă treptat într-o copie fidelă a acestui stil, fie nu va trece mult timp până când acest lucru se va întâmpla. Felicitări lui zoso că nu stă prea mult pe gânduri până să-şi scoată sabia şi să reteze scurt şi dintr-o singură legănare câteva orificii nazale ridicate la rang de stindard.

  Next target please !

  00
 5. saracul baiet, s-a apucat sa ma injure pe alte bloguri :)

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube