Erori comune în blogosfera românească VI

Mai mulţi cititori m-au îndemnat să vorbesc despre usability şi interfaţă. O să încerc să notez câteva erori pe care le-am observat şi care mă deranjează foarte tare atunci când navihgez pe bloguri.

E recomandabil ca în paralel să citiţi şi să băgaţi la cap ce scrie dr. Jakob Nielsen în 1999, 2002, 2003, 2005 (articolele sunt biblia webdesignerului, mai ales că Nielsen ştie ce spune, având ceva studii în domeniul interacţiunii omului cu computerul).

Să trecem la treabă:

  1. Conţinutul e ascuns. Headerul e exagerat de mare, sunt 2 meniuri colorate înainte, breadcrumbs, un greetbox, icoanele de socializare, overlayere. O multitudine de chestii care fac conţinutul greu citibil. Ştiu, bannerele alea care vin peste îţi îţi aduc bani, dar cititorii fie fug, fie le blochează dacă îi enervează.

  2. Comentariile sunt ascunse. Ştiu, ai văzut pe zoso.ro că e un banner sub articol, înaintea comentariilor. Şi ai pus şi tu. Dar nu dă lumea click pe el. Nici pe realitatea.net nu funcţionează. Pentru că înaintea căsutei de comentarii sunt 152 ştiri. Şi oamenii se plictisesc de dat atâta scroll şi uita ce voiau să spună şi se cară. Dacă nu ai comentarii la articole, asta poate fi o explicaţie.

  3. Pagini neaerisite. Blocuri mari de text, meniuri lungi şi foarte lungi. Spargeţi blocurile de text. Reduceţi din meniuri (ştergeţi cele 25.851 categorii şi 418.641 taguri). Cu cât pagina e mai aerisită, cu atât cresc şansele ca oamenii să remarce şi altceva pe lângă textul pe care îl citeşte. Mda, un text bunicel. Ia uite, a scris şi despre asta. Ia să citim. Şi mai face o afişare. Şi mai găseşte un articol. De acolo altul. Dacă sunt prea multe lucruri de scanat, n-o să vadă nimic. Uitaţi-vă la zoso.ro. Cel mai simplu layout, cel mai simplu meniu, cea mai simplă aranjare în pagina. Asta vor cititorii.  Simplitate. Creşterea afişărilor trebuie să se facă natural, nu păcălind vizitatorul să mai dea un click. Pentru că vizitatorii păcăliţi nu revin.

  4. Cursivitatea articolului. Paragrafe, imagini integrate frumos în text (cât de greu e să pui un padding sau un spacing? că m-am săturat de imaginile lipite de text), textul formatat frumos în rss, bolduri cu cap. Uitaţi-vă la articolul pe care îl citiţi, vi se pare uşor de scanat şi de citit? Cât credeţi că îmi ia să îl fac aşa? Mai mult de câteva secunde?

  5. Twitter retardness. Am scris aici despre asta.

  6. Loading time. Faceţi un test pe firefox cu fasterfox şi vedeţi în cât timp se încarcă o pagină de blog. Dacă îi ia peste 5 secunde nu e bine. Zoso.ro se încarcă în 3 secunde. Uneori în mai putin. Dacă se încarcă greu, ştergeţi din widgeturi. Nimănui nu îi pasa pe ce loc eşti tu în zelist. Nu le pasă de cele 3 sisteme de numărat vizitatori. De piesa pe care o asculţi. De ultimele articole de pe alte bloguri. Mă uit pe unele bloguri de pe blogspot şi mă îngrozesc când văd sute de linii de widgeturi inutile în sursă. Nu îi pasă nimănui de ele.

  7. Grija de statistici. Nu e nimic în neregulă cu a te uita pe statistici, e o problemă când petreci mai mult timp verificându-le decât scriind.

Primele 5 părţi sunt aici: I, II, III, IV, V

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

18 comentarii

  1. sfaturi foarte utile, mai ales pentru noi incepatorii.ma voi corecta si io

    00
  2. Mulţumiri!

    00
  3. Dacă tot te-ai apucat să scrii despre aşa ceva, poate măreşti puţin line-height la textul de pe blog :

    editezi style.css şi adaugi la sfâşit:

    .entry {line-height:150%}

    sau

    #wrap {line-height:150%}

    o să fie ceva mai uşor de citit textul ;)

    00
  4. sfaturile sunt binevenite. apare insa problema cu aranjatul frumos al textului pt rss si rss full. la tine erau toate bune si frumoase pana acum vreo luna cred. d-atunci e doar partial. si nici bine aranjat nu e. sper sa revii la feedul total. stiu ca ai avut si un articol pe tema asta.

    00
  5. NOU
    #5

    Prin mesajul de la punctul 6 sa inteleg ca widget-urile sint total nefolositoare si daunatoare…Si zoso.ro uneori nu se incarca deloc cu toate ca nu are nici un widget.
    p.s. – aia de pe blogspot sint prietenii mei!

    00
  6. @Henrich: ia aruncă un ochi aici. Eu zic că arată un pic mai bine :)

    00
  7. Legat de observatia lui @Staicu Ionut. Interesant.

    Utilizez ceva similar pe blogul meu. Si am vazut ca e bine (as God saw his work :P). Dar in acelasi timp lucrez si pe unele bloguri noi inca nelansate si n-am line-height-ul marit la toate dintre ele. La unele designuri este mai bine un line-height de 100%. Nu sunt sigur daca pe zoso.ro ar da mai bine cu 150%. Trebuie incercat.

    Oricum mersi pentru sfaturi. Orice sfat e binevenit oricand in aceasta lume in care perfectiunea nu se va atinge niciodata.

    00
  8. Sărumâna pentru sfaturi.

    00
  9. Util, util! Multumim!

    00
  10. Talentat…

    00
  11. Si as mai completa; parerea mea, textul sa nu fie prea lung, iar daca e nevoie sa fie separat de spatii libere or subpuncte (pentru cei cu ochelari), sa se foloseasca diacritice sa nu bajbaim noanta textului (ex. usa-uşa), fondul fara linii si culori tipatoare, iar titlul face jumatate din intentia cititorului de a continua (curiozitatea) comentariul. poate astea sunt reguli de baza dar e ce as vrea eu, un cititor (informat).
    Si mai e ceva, atunci cand spui despre: asta gasesti aici , (stiu ca exista) se deschide o fereastra mica si spune despre ce este vorba, asta e practic pentru link-uri, cred ca se numeste snap.shots. daca spun aberatii accept sa fiu scuturata, nu am pretentii.

    00
  12. seria asta de articole e chiar utila, si mai mentionezi si sursele :P

    00
  13. @Ionut Staicu : nice pick dude :)

    00
  14. NOU
    #14

    Conteaza si conexiunea la net la incarcarea paginii. La ce viteza ar trebui sa fie sub 5 secunde? La mine blogul tau se incarca in mai putin de o secunda. La fel si al meu.

    00
  15. Heh, imi inchipuiam ca roata lumea stie de Nielsen si studiile lui. Sau de eye tracking. Ma gandeam ca e ceva ce absolut toata lumea din bransa stie. Snt naiv?

    00
  16. Deci am un blog model :D

    00
  17. foarte interesant !
    Puteti careva sa-mi da-ti un sitte unde gasesc cum se incadreaza un text cu culoare sau efectiv intr-un patrat ?
    eu sunt incepator si nu am reusit sa gasesc………..ce sa mai vorbesc de tagg………….etc………
    va salut pe toti !…….si ………………mersi !

    00
  18. Wooow cate lucruri adevarate ai zis !!! Am invatat o sumedenie de lucruri interesante ! Multumim pentru aceste sase posturi dedicate greselilor ! Acum ma duc sa fac testul pe google cu incarcarea paginii .

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile