Duplicarea conţinului de pe blog

Gramo avea la un moment dat două jurnale, unul pe wordpress şi unul pe livejournal. Şi publica în ambele locuri acelaşi text. Lucru nu tocmai pe placul google.

Ieri, i-am tras una după ceafă lui Constantin, care a înţeles, printre rânduri, că nu face bine ce face. Ce făcea el? Submitea articole de pe blogul său pe mixx. Rezultatul?

inconstantin-mixx1 inconstantin-mixx2

Titlul lui e prezent în google, dar nu şi blogul lui… În schimb sunt prezente agregatoarele care i-au ciordit feedul rss şi l-au publicat cu titlul lui şi linkul lor.

Mixx vs. Digg
Mixx are pagerank uriaş. Ei creează o pagină cu titlul meu şi cu link către mine. Dar linkul nu e pus pe titlul meu, e pus alături. Beneficiind de un PR mare şi de un trafic pe măsură, sunt şanse mari ca Mixx să apară mai sus de mine la o căutare după titlul articolului meu. Şi asta îmi dăunează, nu neapărat direct.

Digg creează o pagină cu titlul meu. Dar în acea pagină, titlul meu are link către mine. Şi în momentul în care google ajunge pe digg, află că de fapt titlul meu e important. Asta mă ajută ca atunci când cineva caută titlul meu, eu să fiu la acelaşi nivel sau mai sus de digg.

Exemple pozitive de la noi sunt Blogoree şi Ghidoo. Dacă vreţi linkuri în google şi vizitatori în acelaşi timp, sunt un punct bun de început.

Comunicatele de presă.
Sunt un bun exemplu de conţinut duplicat. Luaţi orice anunţ de concert şi căutaţi titlul pe google. Primele vor fi nişte siteuri care pot fi bătute cu greu (seo spam, deep linking, kkturi din astea complicate).

Trucurile sunt simple:

 1. Scrie un titlu original. Cine e primul dupa “a decedat bernie mac”? Cel care a scris titlul original. Şi asta e un exemplu de mură în gură. Sunt unele mai complicate şi mai complexe.
 2. Pune conţinutul primul. Cum faceţi asta? Click dreapta, view source. Dacă aveţi 22 de chestii înaintea conţinutului, aţi pierdut trenul.  La mine lucrurile sunt simple. Meniu şi apoi conţinut. Nu today stories, nu alte minuni.
 3. Pagina curată şi simplă. Câte related posts pot pune oare după articol? 20? 30? 50? Mă ajută cu ceva în afară de a băga în google mult rahat greu mestecabil? Mă ajută cu ceva să am 20 de comentarii în sidebar? 30 de ultime însemnări? Atunci când google are doar 20 de linkuri pe pagină le mesteca mai cu spor decât dacă ar avea 200. Aşa văd eu problema.
 4. Conţinut original. Primesc hituri din google după tot felul de minuni. Lucruri la care nu mă aşteptam, dar care există pe blog şi care au fost indexate organic, fără bold, fără milioane de taguri. De ce? Pentru că am scris despre subiectul respectiv. Am scris despre spitalul Panduri. Mi-a venit un vizitator azi din google şi ieri unul de pe yahoo. Sunt încă 8.000 de articole indexate în google (după ce mi-a fost suspendat contul de flickr, am sters în jur de 100 de articole care aveau doar poze).

Nu luaţi în seamă cele de mai sus. Nu am competenţe în nici un domeniu, habar n-am de seo, de usability, de optimizare, şi cred cu tărie că useit.com e un site de rahat (pentru cei care au auzit de el).

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

7 comentarii

 1. Errare blogerum est. Asta este. No more damn Mixx.

  Şi o întrebare: agregatoarele sau siteuri care preiau un excerpt din articol şi dau link spre blog sunt ok?

  Ar mai fi şi cazul special FrontNews.ro care, deşi dau link spre articol, preiau cam vreo 75-80% din acesta, pe ei la ce categorie îi încadrăm?

  00
 2. sa generalizam, e valabil pentru orice site, nu numai blog

  00
 3. Costine, daca site-urile alea care-ti dau link au PR mai mare, au sansa sa fie inaintea ta la cautari. Iar despre FrontNews.ro, Google a scos penalizarea pentru duplicate content, daca nu ma insel. Deci astia fura in voie.

  00
 4. scopul tau in viata este ca sa fie . daca nu iti fac asa, nu are rost sa te complici. eu ii banez pe capete. globber.ro, ghidoo.ro fac asa.

  uite, la chestia asta i-ai şuntit http://www.frontnews.ro/frontblogs/patronii-din-presa-se-iau-la-tranta-cu-criza-vantu-creste-salariile-patriciu-scrie-editoriale-466

  le-au luat continutul si le-au pus link la final.

  nu esti numai tu, dar te folosesc pe post de exemplu.

 5. @Bogdan: A scos penalizarea teoretic doar, adica nu penalizeaza siteul, dar arunca pagina respectiva in fundul SERP. Asta cand ii iese, dar in Romania nu merge prea bine, ca nimic, de altfel.

  00
 6. Da, am testat o vreme un plugin de crossposting, primul paragraf al fiecarui post aparea si pe un blog oglinda de pe livejournal. Era o aiureala, mersi ca ne-ai spus la momentul respectiv!

  p.s.: Vezi ca primul link e gresit! :)

  00
 7. adminul e un carnat si nu merita link :))))))))))))))))))))))))))) misto

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube