După ce afaceri v-ar părea rău daca ar dispărea?

Minim 90% dintre noi suntem convinși că, după ce trece vâjul, lucrurile vor reveni la normal și oamenii vor uita în 6 luni de virusul vieții. La fel cum au uitat și de criza anterioară. Și de criza anterioară.

Nu cred. Cred că vom vedea schimbări pe termen scurt și pe termen lung. Cred că o parte vor sparge bani pe tot ce pot, bucuroși că au scăpat, în timp ce alții și-au reevaluat viața și au început să se întrebe dacă au nevoie de a treia mașină, de patra geacă și așa mai departe.

Am ieșit azi să ud florile din față și am stat un pic de vorbă cu un vecin, care asta îmi spunea, că a stat pe acasă și uitase că avea motocicletă. Și-a luat-o la un moment dat, că deh, 45 ani, tinerețea, pletele în vânt, a mers de câteva ori cu ea, apoi a pus husa pe ea și a uitat-o în curte. Cred că pe termen lung vom vedea asta în achizițiile de bunuri care nu sunt neapărat necesare.

Altfel, ce văd eu:

  • vreo două falimente de producători auto. plus restrângeri de gamă. când ai x1, x2, x3, x4, x5, x6 și x7, poate ai o problemă.
  • niște falimente prin industria textilă. poate producători locali vor apăsa pedala naționalismului, dar cred că și fără asta unii vor descoperi că n-au motive să există. Debenhams deja.
  • prin zona home-deco vor fi niște schimbări și vor mai dispărea din porcărioarele alea decorative, care și-au dovedit inutilitatea acum.
  • Huawei e destul de puternic, dar vor fi alți producători de electronice care vor face schimbări sau chiar vor dispărea.
  • sunt curios câți vor pune în practică amenințările și plânsetele recente că la bloc e prea nasol și mai bine e la casă. cred că o perioadă vor fi la mare căutare apartamentele cu balcon.

Voi ce schimbări vedeți?

coronavirus-memes-188

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

174 comentarii

  1. ‘când ai x1, x2, x3, x4, x5, x6 și x7, poate ai o problemă.’
    phiu! ai vazut-o si tu? credeam ca sunt singuru’ care asteapta X8…

    00
    • Dacă producătorul poate să ofere o gamă largă și se vinde, nu văd de ce nu ar face asta. De ce să nu profiți de asta?

      În ziua de azi mașinile sunt destul de asemănătoare pe dedesubt (motoare, platforme, electronică). Rămâne de absorbit costul matrițelor pentru caroseria diferită. De exemplu Opel parcă are (și mulți alții) posibilitatea să îți vândă Adam în tot soiul de combinații de culori, acoperiș, oglinzi, etc. Normal că ar fi mult mai simplu și ieftin să faci toate mașinile negre ca Model T dar dacă reușești să absorbi costul mașinii ăleia care îți permite să vopsești mașina tricolor, ai un avantaj pe piață. Cumpărătorul rațional e aproape inexistent.

      00
    • Exact. Problema nu este bmw, ci clientii de bmw

      00
    • Pe de o parte ne lamentam ca de ce scot producatorii atatea modele, pe de alta parte .. pe cati ati vazut sa mearga la birou / cumparaturi / soarcra pe bicicleta sau cu autobuzul?

      00
  2. La toamnă va fi omor la admiterea în poliție

    00
    • Va fi omor și DUPĂ admiterea în poliție

      00
    • cred ca si la jandarmerie, sa poata sa bata suedejii la valul doi.

      00
    • Oricum era omor, veneau toti prostalaii pt controale si fise, ii intrebam de ce vor sa se faca politisti, 95% ziceau ca e salariul mare si nu te poate da afara… si multe fete, si cand le spuneam ca o sa vina in contact cu tot felul de specimene, inclusiv printre colegi, pareau neimpresionate. Probabil era ceva normal pt ele…

      00
  3. Cred că atât timp cât e profitabil să produci X1 …X7, nu ai o problemă cu asta … din contra. Până acum a fost profitabil, nu văd de ce s-ar schimba asta. Firmele astea auto mai posh așa vând și statut, nu doar mașina în sine.

    Da, e posibil să dea faliment Aston Martin (și alți producători de nișa neprofitabili), că oricum erau cu finanțele la pământ și asta ar fi păcat.

    O să crească curentul prepper și la noi, în schimb :)

    00
    • Aston Martin e oricum un rahat de mașină. Noroc cu James Bond, c-altfel nici dracu’ nu cumpăra căruța aia vândută la suprapreț.

      00
    • @John Temple,intrebare.
      In cate Aston Martin te-ai urcat vreodata? Nu, jocurile pe calculator nu se iau in calcul si nici reviewuri de pe youtube. TU personal, in cate te-ai urcat?

      00
    • @John Temple

      James Bondage avea leasing pe persoana juridica (MI-6), nu cumparase nici ala cu banul jos

      00
    • @robert3, îți răspund eu în locul lui @John Temple. Am condus un DB 9. Îți stau la dispoziție cu eventuale ympresy.

      00
  4. Ce-o sa mai scada lagul pe toate jocurile online populare cind incepe sa mai iasa lumea din casa, mama-mama… In alta ordine de idei, cred ca destul de multi producatori locali din zona alimentara vor da chix sau vor fi preluati de pestii mai mari. De exemplu mai ieri-alaltaieri am fost socat sa vad ca Trei Brazi au inchis magazinul de la mine din cartier. Aveau cred cam un an in zona, clientela fidela la lapte/oua proaspete, plus mezeluri si brinzeturi. Cu ce voi inlocui cumparaturile de la ei? Lidl, probabil, ca gama lor de produse locale/traditionale e chiar decenta.

    00
    • Au inchis pentru ca vor face doar livrari la domiciliu. Gasesti toate produsele pe pagina lor. Suni si le primesti acasa.

      00
    • Traduc ce a vrut sa zica fratele de nume: faci lag netului degeaba. :)

      00
    • @Bogdan; n-am inteles de ce ti-ai luat minus… nu pun link aici ca nu stiu exact care e politica domnului cu topor :) dar se gaseste la un search pagina cu produse+conditii livrare

      00
  5. 1. dau faliment 2-3 producatori auto, unii vor restrange gamele si, ce e mai important, mai ieftinesc, dreaq masinile noi ca erau preturile prea nesimtite,
    2. Se duc si din moda fitele alea inutile gen 700 de euro o geaca sau sneakers de 500 de euro… Plm sunt multe textile bune din material decent si la preturi ok
    3. 100 de lumanari parfumate si ai un fotoliu rupt? Oamenii isi vor reconsidera prioritatile in materie de decorare a apartamentului
    4. Primul iphone a costat 500 de euro (era varf de gama) acum varful de gama de la iphone e 1.500 euro (WTF? nu vedeti o scumpire nesimtita aici?). Daca mai dispar banii din piata se prind si oamenii ca e inutil un tv 8k cand e demonstrat stiintific ca ochiul nu vede calitatea aia
    5. reset total pe piata de imobiliare, sper ca nu se mai vand ca painea calda mizeriile alea de cutii de chibrituri in cartiere rezidentiale construite la marginea marginii oraselor. Sper ca oamenii care vor sa se mute afara din oras se vor orienta catre combinatia ideala – casa + curte.
    6. oamenii vor învăța să mai și gătească. Vor fi atenti si cu banii sparti pe mancare. Ieși mai bine cu 70 de lei dați la mega, decât cu două feluri comandate prin Glovo.

    00
    • Lol, tu nu prea înțelegi cum merge piața liberă, nu? Dacă cineva cumpără căcat în staniol va exista cineva sa i-l vândă la prețul maxim pe care e dispus să îl dea (nu e prost ăla care cere). Că tu nu ai cumpăra așa ceva sau nu îți permiți e cu totul altceva. Nu există preț nesimțit, există doar cerere și ofertă. Nici mie nu-mi convine în anumite cazuri dar asta e.

      00
    • Eu nu mă refer la ăia care chiar au bani și vor rahat în staniol ci la middle classul care aspiră la lux. Nu e vorba despre ce îmi permit eu sau tu, române, facem analiză economică, nu ne măsurăm pl sau portofelul

      00
    • Păi daca middle class-ul aspiră normal că o să fie și cineva care să îi ofere ceva în direcția asta. A fool and his money are soon parted. Dacă middle class se „trezește” și cere altceva, atunci și oferta se ajustează.

      00
    • @A teoretic ai dreptate, dar la aceasta „piata libera” a imobiliarelor au contribuit si spagile babane date la stat pentru a inchide ochii la neindeplinirea unor reguli clare.

      00
    • Cunosc o gagică ce gătește EXCELENT, care s-a luat „aspirațional” după proastele cu care umblă și a început să comande cacat.
      Cand am intrebat-o cum de acceptă să mănânce mâncare de rahat, ea gatind excelent, a spus ca timpul în bucătărie „nu o ajută să evolueze”.
      Da’ orele-munca fututute aiurea pentru a plăti mâncare de cacat te ajută să evoluezi?
      N-am cu cine discuta. În ultimul timp a citit „Secretul”, cărți de NLP, și „a investit” în uleiuri parfumate.

      00
  6. Eu sunt din aia 90% care nu cred ca pe termen mediu se va schimba ceva. E o chestie in firea omului sa se bucure de viata azi si sa nu se gandeasca la ce urmeaza maine asa ca dupa un scurt timp o sa se reia consumul ala acerb.
    Tu ai dreptate, cativa vor intelege inutilitatea celor 10 city break-uri sau a 3 iesiri pe saptamana la restaurant insa dupa un timp de .. sa spunem un an, maxim un an jumate lumea o sa revina la „viata buna”. Procentul celor care schimba ceva e insignifiant, asa cum sunt si azi cei ce au economii mai mari de salariul pe 1 an.

    00
    • Cred că greșești când consideri inutile plecările în city break sau ieșirile la restaurant. Ține de veniturile fiecărei persoane.
      De acord că un om care pleacă de 10 ori pe an și mânâncă de 3 ori pe săptămână la restaurant dar rămâne la final fără nici un ban abordează greșit lucrurile.
      Ce să facă însă un om care câștigă 2-3.000euro pe lună și are o soție care câștigă și ea tot pe acolo? Să strângă bani pentru un cavou mai mare? Să rămână ceva copiilor?

      Eu cred că o să fie la fel după ce trece demența (adică peste 2-3 ani).

      00
    • @Ovidiu – „Ce să facă însă un om care câștigă 2-3.000euro pe lună și are o soție care câștigă și ea tot pe acolo? Să strângă bani pentru un cavou mai mare? Să rămână ceva copiilor?”, cred ca aici ar putea sa apara o reevaluare daca intr-adevar merita stresul sa faci banii aia, cand tu ca persoana ai un stil de viata oarecum frugal si constati ca de fapt nu ai ce face cu toti banii aia, in afara de sa-i economisesti si sa-i pui pentru batranete.

      00
    • @Ovidiu – eu ma refer la un segment de populatie parvenita care a ajuns sa aiba niste venituri mai mari si simt nevoia sa cheltuie pe chestii de genul asta, partial sa arate, partial sa se bucure de banii pe care nu sunt invatati sa ii aiba.
      Azi e o moda mancatul la restaurant – costa bani si de 3 ori pe saptamana e exact la fel de plictisitor ca si mancatul acasa, plus ca mancare la restaurant e rareori mai buna decat o mancare bine gatita acasa, trebuie sa fie un restaurant scumpicel pentru asta.
      City break-ul si goana dupa vazut locuri e o moda actuala, la final de zi nu vezi o mare schimbare in viata ta si incepe sa fie o lista de bifat.
      Tu zici ca 6 mii de euro sunt prea multi bani pentru oameni? Am vazut oameni care castiga mai mult, mult mai mult. Ce faci cu banii? Ii investesti pentru mai tarziu, pentru tine si familia ta, poate vrei sa te retragi mai iute din munca si sa faci.. ce vrei, cat timp iti permiti financiar.

      00
    • @Bigbear
      Hai să fim de acord că nu suntem de acord:)

      Este alegerea fiecărei persoane cum își cheltuiește banii (răspuns și pt Cosmin).
      Sunt oameni care câștigă sume mari fără stres, chiar făcând lucruri din plăcere.
      City break-ul este o formă de turism accesibilă (nu neapărat sustenabilă) care poate deschide orizonturi.
      Și eu mergeam pe vremuri în câte un concediu de acest gen. Cu timpul putem spune că am devenit mai „rafinat”, sau mai bine spus mai bătrân și mai sâcâit, așa că am trecut la alt gen de vacanțe.
      Mânânc la restaurant zilnic pentru câ prânzul este o ocazia foarte bună de socializare cu prietenii și partenerii de afaceri. În plus dacă gătesc acasă timpul+ risipa dau cu minus raportat la cât plătesc la restaurant.
      Cu familia ies destul de des seara în oraș și suma plătită nu contează raportat la timpul de calitate petrecut împreună.

      Nu puteți judeca toate persoanele din țara sau din lume prin prisma experiențelor sau prin prisma modului vostru de viață.
      Sunt oameni care trăsiesc pe yahturi de sute de milioane de dolari și sunt oameni care trăiesc cu un dolar pe zi. Între extreme sunt milioane de variante și a afirma că deținem adevărul referitor la modul de viață al unor oameni este în opinia mea o greșeală.

      00
    • @Ovidiu – faci totul sa para așa personal deși nu ar trebui. Nu spune nimeni nimănui cum sa trăiască sau se sa facă cu averea personală insa trebuie sa îmi explici un aspect. Cum arată timpul de calitate petrecut în fiecare seară la restaurant cu familia in comparație cu o cina acasă? Vii acasa, iei familia și pleci la restaurant, parchezi, stai la masa așteptând mâncarea, mănânci, înapoi în mașină, drumul spre casa. Asta vs vii acasă, pregătiți cina împreună sau comanzi din oraș și stați..tot împreună. Întreb serios, unde este avantajul ieșitului zilnic la restaurant și timpul de calitate vs stat acasă?

      00
    • @Bigbear: timpul de calitate e ca in loc sa stai sa toci ceapa, sa speli vase sa maturi in living dupa ce ai manacat, stai de vorba, iti aduce cineva mancarea la nas, se ocupa sa primesti ce iti doresti. Contra unei sume, evident. Ai terminat de mancat, te duci acasa fara sa te mai doara capul de logistica post masa.
      Unii dintre noi se bucura si de asta – a nu se intelege ca nu stim sa gatim. Doar ca exista viata si dincolo de ardeii umpluti facuti acasa.

      00
    • As vrea sa vorbim un despre cei care „au economii mai mari de salariul pe 1 an”. Stiu teoria. Stiu si ideea generala ca cei are au genul asta de economii sunt cosiderati mai „prevazatori”.

      Eu sunt unul din cei care e pe acolo. Economiile mele se invart undeva in jurul valorii de salariu pe un an. E adevarat ca nici nu am un salariu atat de mare, deci nu va ganditi la cine stie ce suma. Am strans banii astia in aproximativ 4 ani. Probabil puteam sa-i strang mai repede daca eram mai strict cu mine.

      Insa eu am economiile astea doar pt ca strang pt un avans de apartament. Cu alte cuvinte o sa vina o zi in care ii dau pe toti, si ma inham si la un imprumut (pt ca in mod cert nu o sa pot sa iau cu banii jos un apartament – cel putin nu in timp util). Apoi suma pe care o depun acum lunar o sa devina practic rata. Ceea ce inseamna ca o sa-mi ia probabil mai mult de 3,4 ani sa revin la „1 an de salariu economie”.

      Pana in punctul in care ajung iar la gradul ala de economii, ce sunt? Un inconstient? Un nepregatit? Nu intreb pentru ca mi-ar pasa, doar incerc sa arat gaurile din teoria asta atat de absoluta, cand situatiile oamenilor sunt atat de variate :).

      00
    • sincer? ești un român tipic. nu te înhăma la un credit dacă nu ai cel puțin câteva rate economisite, în caz că nu mai poți plăti câteva luni. mai prudent, dacă ți-a luat 4 ani să strângi avansul, nu prea ai wiggle room în caz de ceva, din nou, nu lua creditul.

      dacă totuși vrei, fă scenarii: dacă unul din voi pierde jobul și nu găsește nimic 3 luni? dar 6? dacă unuia dintre voi îi scade salariul cu 30 sau 50%, mai puteți plăti rata? dacă ai nevoie să faci distribuția la mașină? dacă crapă cutia de viteze și ai nevoie de 3.000€?

      serios întreb, e nevoie de un articol pe tema economisirii și creditelor?

    • Mi-am facut diverse scenarii, printre care si worst case.
      Si gandeste-te ca momentan nu avem copil.
      Personal mi se pare ca pentru a respecta toate ideile astea trebuie sa ai salariul de 2000 eur fiecare sau mai mult. Ceea ce vreau sa zic e ca pana la un anumit nivel salarial, nu poti cu adevarat sa planuiesti pentru worst-motherfucking-case scenario. Plm daca ma imbolnavesc maine si nu mai pot munci DELOC?

      Mica paranteza aici – esti cam rapid cu etichetele, sau cel putin rapid atunci cand nu ai toate informatiile. Dar e ok, te citesc de ani de zile, o sa te citesc in continuare, i know how things go around here.

      De ce zic asta? Poate sunt un roman tipic, dar nu stiu daca din cauza educatiei financiare neaparat.

      Am trecut de mult de suma minima necesara pentru un avans. Daca nu imi faceam planuri si scenarii eram de mult cu imprumutul in carca – ca multi altii din cunostintele mele. Plus ca n-am zis ca apartamentul il iau maine – nici nu am gasit ceva satisfacator si de cand cu pandemia vietii nici nu ne-am mai uitat. Normal ca atunci cand o sa fac pasul nu o sa dau fiecare leu din cont in timp ce eu raman in curul gol. Momentan incerc sa ajung la un minim de 35-40% cu avansul, PE LANGA un minim de 3 luni de rata. Mai am pana acolo, i kno.

      Intrebarea ramane valida. Personal cred ca standardul asta incredibil de high se poate mentine doar daca castigi *mult* peste medie. In rest you do what you can, in limita ta de timp – si prin asta vreau sa zic ca evident pot astepta pana la 40 de ani sa mai strang bani, dar cu ce scop?

      In rest ce sa zic? Ca trebuia sa-mi placa cartea mai mult, poate asa nu mai aveam problemele astea. Uite, ti-am anticipat concluzia :)

      00
    • normal că nu te poți pregăti pentru scenariul cel mai groaznic, dar niște scenarii tot trebuie să faci. ca să știi ce te așteaptă, să nu te surprindă.
      daca ai 40% din avans și dai un 25%, ești foarte bine. restul îl păstrezi pentru urgențe.

      hai să-ți povestesc cum am făcut eu. setat target 1.000€ pe lună de pus deoparte. încasam, puneam ăia 1.000€ deoparte și trăiam cu restul. aveam bani de ieșit? ieșeam. aveam bani de mers în sua? mergeam. simplu. și asta in condițiile în care (1) nu am/aveam serviciu și (2) aveam un copil mic cu soția câștigând 800 lei pe lună 2 ani, indemnizația pentru creșterea copilului. plus chiria. am pornit sistemul ăsta în 2009, în plină criză. dat cu mașina în șanț. schimbat orașul. pus dinți. ffw 2015, cumpărat casa cu banii jos. da, ok, sunt luni în care fac 4-6.000€ pe lună, dar sunt și luni când nu fac atât.

    • Apropos de călătorit și city-break-uri, eu mi-am dorit să pot călători de când eram mică, începând cu cca 10 ani-mică, anul de grație 1990, când am citit prima carte din Trilogia Corfului, de G. Durrell. Până acum mi-am permis foaaaarte puțin. Încă n-am ajuns în Corfu. A fost prima dorință foarte concretă.
      Dacă-mi merge bine și fac mai mulți bani ca până acum, să renunț la vacanțe doar pt că unora li se par inutile sau cum?
      Știu că se poate trăi cu mai puțin, știu că se pot și vacanțe ieftine în țară, I’m there, știu și cu economiile (le făceam inclusiv când aveam salariul minim pe economie), dar nu văd de ce aș renunța la ceva ce-mi face plăcere (îmi face realmente plăcere, mi se rupe de validarea socială), atât timp cât am asigurată baza (în bază intrând inclusiv economii) și nu cer nimănui bani pt asta, doar pt că unora li se par inutile.

      00
  7. Vor disparea din activitatile asa zis culturale si hobby, business-uri mici bazate pe mofturi:
    – facut margelutze
    – pictat tricouri
    – facut poseta din trestie persana cand luna stralucea roz
    – atelier de pictura

    Vor fi afectate business-urile care se bazeaza pe oamenii de rand. Brandurile de lux nu vor suferi, bogatii tot bogati vor ramane si starbucksul va vinde in continuare la greu

    00
    • Nu stiu daca trebuie sa fii neaparat bogat ca sa iti permiti o cafea de la Starbucks :D . In alta ordine de idei, acolo mi-am luat cea mai mare teapa in materie de cafea. Tot am vazut corporatristii ca isi luau cafea de la Starbucks, zic hai ma sa imi iau si eu sa vad ce mare smecherie e, plm poate pierd ceva. De 13 lei am primit un pahar cu spuma si apa fiarta, fara absolut vreun gust de cafea. Bah, dar nimic, nimic. Sa imi moara la intrare daca mai intru vreodata intr-un Starbucks.

      00
    • starbucksul va vinde in continuare la greu

      am dubii. există variante mai bune la cafeaua de 20 de lei. nu sunt la fel de glamour, dar sunt bune.

    • Starbucks vinde marca, nu calitatea. E o zeama obosita cafeaua aia.
      Sfat: Daca o crasma, oricare ar fi ea, vinde cafea la cani de juma’ de kil, mai bine iti iei o bere de acolo, in niciun caz cafea.

      00
    • Nu vor dispărea toate, trebuie doar să ştii să te reorientezi.

      De pildă, eu vreau să-mi deschid un atelier hipsteresc cu sfoară împletită manual din cânepă, lame confecţionate artizanal din metal reciclat, cucută bio şi venin de cobră free roaming.

      Am o vagă bănuială că vor fi la mare căutare în rândurile influensărilor, artiştilor independenţi, vedetelor de internet, în general a oamenilor „cu vocaţie”.

      00
    • Varul meu e pictor și e mai activ ca niciodată (vânzări si creație)

      00
    • Hai mai da-o-n plm de cafea de 13…20 lei etc.! De banii aia, beau o luna cafea la ibric, acasa. Da, ma trezesc cu 10′ mai devreme pentru asta, nu e o problema. Sa dai mai mult de 5 lei pe o cafea la orice starbucks/whatever „shop” de cafea, pe o cafea medie, mi se pare tare gresit.

      00
    • @GP

      Exista deja free roaming, de cand s-a dat directiva UE. Nu se mai plateste pentru roaming.

      00
    • Ce vrei să zici, că nu se vor mai vinde chiloți Cătălin Botezatu?

      00
  8. Toti Elon Musk-ii Warren Buffett-sii au sa se gandeasca de 2 ori inainte de a (mai) investi in China + o gramada de „production facilities” au sa se mute inapoi in N America/Europa. O sa dureze 6 luni – 1 an, dar o sa vedeti ca usurel-usurel SUA o sa-si cam bage pla in metoda de a face un ban usor si rapid cu China. UE o sa-i copie pe americani ca n-au incotro.
    Iar daca romanii ar fi destepti (I know, wishful thinking), ar trebui sa faca pe dracu’n 4 numai sa imbunatateasca serviciile/infrastructura ACUM. Sa fim si noi putin mai competitivi/mai interesanti pt investitiile ce-au sa apara.

    00
  9. Va creste pe termen scurt DIY si pe termen mediu micile afaceri bazate de DIY.
    Vor creste economiile si investitiile pe termen scurt si mediu.
    BINEINTELES vor creste imobiliarele ca a plouat si creste „pateu”.

    00
  10. eu chiar sunt curios să văd dacă vor fi cozi la lansarea următorului telefon de 1500 de euro, cel care face cu 10% lucrurile mai bine decât telefonul de 150 de euro. bănuiesc că vor fi, chiar foarte aglomerate, pentru că, dincolo de toate, actuala stare produce frustrare în cadrul consumeristului tipic actual, și nu reevaluare. și asta pentru că ideea de recunoaștere socială prin intermediul lucrurilor pe care le avem e mult mai facilă decât recunoașterea socială prin calitățile pe care le avem. e mai ușor să ai decât să ai, asta e tendința dominantă și ea se va păstra.

    00
    • erată: „e mai ușor să ai decât să fii”

      00
    • @berenger cozi nu vor fi pt ca-l comanzi online ;)

      00
    • ceea ce spui dumneata este inglobata in cultura societatii contemporane, sa arati bine, sa spui chestii motivationale si pe cat posibil tot mai posibile, „fake till you make it”… pentru a schimba modalitatea de consum ar trebui sa schimbi insusi modul in care functioneaza societatea iar pentru asta nu este cazul, crizele de genul doar creeaza aderenta si supunere la valorile mai inainte acceptate si nu alternative

      00
    • pozitive*

      00
    • cel care face cu 10% lucrurile mai bine decât telefonul de 150 de euro.

      și cu 1% mai bine decât telefonul pe care îl ai deja.

    • să fim serioși: nimeni nu mai ia telefoane scumpe pentru ceea ce fac, ci tocmai pentru că sunt scumpe.

      00
    • Asa imi zicea o ‘cunostinta’ acum 4-5 ani, ‘;pai ai Opel frate, altceva e Audi”, desi Opelu meu de atunci era un Insignia nou si el mergea intr-o janghina de A4 din 2005.

      00
  11. Mă întreb dacă vor mai funcționa brandurile „românești” precum Allview, Evolio, Myria, Heinner, Star-Light, etc.

    00
    • Pai alea depind 100% de China pentru ca acolo sunt fabricate

      00
    • teoretic statul vrea sa le ajute si anul acesta cel putin probabil vor fi foarte cautate – apoi cu un pret acceptabil unele pot deveni viabile pentru cumparaturi de tip „nationalist”

      00
    • Pai asta zic. Se va reveni oare la business as usual, sau ne apucăm să producem și altceva în afară de scobitori și pâlnii în RO? oh, wait…

      00
    • Myria e romanesc?! Eram convins ca am cumparat o chinezarie cinstita.

      00
  12. Eu cred ca primul efect va fi terminarea globalismului si mutarea productiei din China in alte tari. Daca Romania joaca bine cartea poate cistiga enorm.
    Pe plan mondial vad o regindire a organizatiilor internationale care se dovedesc inutile dupa ce inghit constant sume imense.
    Cel mai mult va suferi presa scrisa, un dinozaur care oricum era pe moarte din cauza veniturilor tot mai scazute din publicitate.

    Pentru omul simplu cred ca dupa ce stai inchis in casa 2-3 luni cu majoritatea magazinelor inchise daca esti destept realizezi ca poti trai bine mersi si fara gramada de cumparaturi fara rost.

    00
    • Da, deja Trump a anuntat „freeze of all funding for WHO” (OMS). Si are dreptate; de ce sa bagi bani intr-o organizatie care serveste interesele Chinei? La fel ar trebui sa faca si cu ONU.

      00
    • Cu desființarea WHO sunt de acord, nu servesc lumea ci servesc interesele chinei, au mințit ca să poată face chinezii bani in continuare să nu se oprească exporturile. Și ne-au rezolvat pe toți.

      Însă la ONU e altceva, acolo se iau decizii reale și SUA are drept de veto care e extrem de util.

      00
  13. Satul românesc nu mai moare (?)

    00
  14. saloanele de pus unghii…atatea afaceriste de succes vor trebui sa intre in cea mai veche meserie din lume….imi pare rau de ele caci aveau potential artistic…

    00
  15. Sunt curios daca o sa mai fie bataie la admiterea la medicina…am asa o intuitie ca nu.

    00
    • La asta ma gandeam si eu. In perioada asta au iesit mai multe chestii la suprafata.
      E ok sa fii medic in vremuri bune, cand spaga curge, si apoi sa iti dai demisia ca nu ai echipamente si iti este pusa viata in pericol (toti pacienti decedati din motive de malpraxis, da-i dracu nu conteaza sunt morti si ingropati oricum). Apoi se gasesc oameni care sa iti ia apararea ca medic pe ideea ca nu e pragmatic sa te duci la lupta cu virusul fara echipamente de protectie (ca si cand echipamentele alea nu trebuiau sa fie deja in stocuri suficiente dinaintea pandemiei cat sa ii permita sistemului medical sa absoarba socul initial).
      Dupa ce trece pandemia, medicii demisionari+pensionati in perioada asta vor fi reprimiti in sistem pentru ca nr de medici fata de necesarul tarii e oricum mult mai mic. In conditiile astea, nu stiu ce sa zic, am vorbi de o meserie pe care ti-o faci cand ai chef, daca ai chef.

      00
    • Ce prosti sunteti amandoi. Vor face medicina, vor invata si vor pleca din tara pt. conditii si salarii demne. Din primul an de rezidentiat. Aia inseamna sa-ti faci o viata. Evident cei care sunt in stare, competentii. Restul (ciurucurile) vor ramane in tara, sa mori tu cu ei de gat in spitale infectate. Si cu spaga data. Rinse, repeat.

      Da’ lasa, ai ragait tu pe blog-uri intelepciune (si-ai primit si voturi \o/).

      00
    • @hanzo, Daca nu stii sa discuti civilizat, la ce plm te mai bagi in seama? Vrei sa iti dau screenshot la ce postam zilele trecute pe blogul lui arhi in care ziceam fix ce zici tu doar ca mai calm? Inteleg ca stam toti in case si devenim mai irascibili ( cauta Cabin fever pe google sa vezi ce inseamna), dar asta nu e o scuza sa aruncam cu rahat in stanga si in dreapta sa ne simtem bine.

      N
      31 martie 2020
      @DanV Si eu eram asa naiv, ca plm sa vezi binele din oameni, sa fim pozitivi etc. Dar m-am lecuit.

      Eu preconizez asa :
      -o parte din cei care inainte nu luau spaga, vor incepe sa ia pe ideea ” o viata am, bine oricum nu ne facem prea curand, cu principiile mori de foame, macar sa las avere ca lumea copiilor daca tot e sa patesc ceva”,
      -o alta parte din cei care nu luau spaga vor emigra (aici cred ca o sa intre majoritatea medicilor nespagari)
      Restul vor merge fix la fel: directori numiti politic, mizerie in spitale, privati care fac lobby ca sa trateze/deconteze doar boli mai usoare (pentru ca acolo pot face profit) pentru urgente in schimb te trimit la stat, hashtagii protestand pentru idealuri inalte (justitie, anti-coruptie), nu ca prostii de francezi de foame.

      00
  16. vor creste vanzarile de panouri solare/eoliene si masini electrice, asta e bun.
    e posibil ca spitalele sa fie mai aprovizionate, si asta e bun.
    la fel si producatorii de filtre vor fi pe plus, inca un lucru bun.
    oamenii au invatat sa se spele pe maini, genial, unii au invatat ca exista si bideu, grozav.
    e posibil ca in domeniul tranportului de marfuri sa fie o evolutie mai rapida decat ar fi fost altfel, iarasi grozav.
    daca ne intoarcem la case, si mai grozav
    covid for president!

    00
    • ti as fi dat un like daca te ai fi abtinut la ultimul rand

      00
    • @dny, de ce? glumele nu sunt incluse in program? facem ca pe vremea lu ceasca, totul pana la tablou?!

      00
    • Era tot un fel de gluma si la mine, nu am dat minus.
      Doar ca rezonam cu ce ai zis si citeam cat de cat serios.

      00
    • Întreb serios, de ce o să crească vânzările de mașini electrice? Mă gândesc că în criză te rezumi la ceva ieftin și reliable, nu experimentezi cu tehnologii noi la care încă plătești R&D-ul.

      00
    • @A, pentru ca nu mai depinzi de gazul pe care nu il poti produce sau nu mai stai la coada in caz ca se panicheaza lumea, e drept asta o sa se intample mai mult pentru cei cu bani, n-are sens sa dai triplu pe o masina mai ales in situatii de criza.
      cred ca vor creste si vanzarile de cuptoare electrice si de masini de spalat vase, bine, astea sunt presupuneri, atat timp cat livreaza serviciile existente si nu iti este frica sa-ti sufle coronavirus in supa nu vad ce nevoie ai avea de masinarii in bucatarie

      00
    • cu actualele preturi la combustibil/gaz nu vad investitii majore in automobile electrice… in plus au disparut multe venituri de rezerva odata cu carantina, ceea ce dadeai pe ieseala s-a dus pe hrana de toate zilele/gestionarea camarii, poate ti-ai pierdut locul de munca mai mult sau mai putin caldut samd… oamenii se vor reorienta mai intai catre asigurarea confortului la cel mai mic pret, iar vechile automobile + combustibilul ieftin vor fi prima optiune

      00
  17. Nu se va schimba mare lucru. Lumea uita repede ce nu ii convine.

    00
    • Am vorbit in mai multe ocazii cu oameni iesiti din puscarie. Un fost vecin mi-a zis ca te bucuri de lucrurile marunte 2-3 saptamani, dupa uiti si ca ai fost inauntru
      Cam asa cred ca e cu orice criza, iti e frica putin, dupa care reiei totul.
      Daca ar fi functionat teama de trecut, industria alcoolului disparea demult pe sistemul „nu mai beau niciodata”

      00
  18. fix vreau sa fac un sistem de irigare – manual probabil cu stropitor sau pistol – recomanzi ceva?

    00
  19. imi pare raw ca se imputineaza influencerii

    00
  20. Eu vreau sa dispară afacerile de carton, cu patronași de scara blocului, care plătesc oamenii prost și au aerebde ăla de la Amazon: Jef Bezos.
    No, serios. Utilitatea lor în economie e 0. Afacerile pe care ei le au nu plătesc taxe și impozite, nu contribuie cu nimic la binele comun. Evaziune, salarii la gri, neplata vreunei taxe.
    A, să nu vă aud, că ar trebui îmi fac afacerea mea și să văd ce greu e să fii antreprenor/patron/angajator.
    Din start sunt de acord cu. Nu toți suntem făcuți să fim afaceriști. Mulți suntem buni de slugi și suntem ok cu statutul ăsta.
    Ce mi-aș dori să rămână sunt afacerile cu valoare adăugată mare, care vând chestii bine plătite și care au priză la oameni, inclusiv în Horeca, unde prețurile oricum sunt mari și calitatea livrabilului e pula.
    Nu mi pare normal să plătești un chelner la contract de 4 ore și să aștepți că patron, să își scoată mâncarea din ciubuc.
    Ca patron mai ia și pula și faliment ușor.
    Respect mai mare pentru angajați, oameni mai bine plătiți, afaceri care contribuie la buget și la comunitate. Prosperitate pentru toți, pe scurt.
    Faptul că se fură la buget and shit, e o discuție separată.

    00
    • In mare sunt de acord, desi esti prea calat pe pozitiata de angajat. Dar macar recunosti. Dar pot sa fiu si avocatul diavolului. De exemplu:

      „No, serios. Utilitatea lor în economie e 0. Afacerile pe care ei le au nu plătesc taxe și impozite, nu contribuie cu nimic la binele comun. Evaziune, salarii la gri, neplata vreunei taxe.”

      Astfel de afaceri dau ceva bani de mancare catorva sute de mii de angajati, minim. Da, salarii mizere, la gri, in conditii de multe ori umilitoare.

      Dar unde e alternativa? De ce acele sute de mii de oameni nu pleaca naiba din firmele astea? Nu cumva pentru ca nu au alternative in zona in care traiesc? Disparitia rapida a acestor companii nu va face decat sa il lase pe spalatorul de masini din Bals sau pe invartitorul de coca de gogosi din Dorohoi direct muritori de foame, mai ales in conditiile actuale, de criza economica mondiala.

      Dap, in conditiile date, chiar si patronul ala burtos, marlan si plin de el are o oarecare utilitate publica.

      Cum se va ajunge la o alta calitate a patronatului, in special in firmele mici, aia e alta discutie. Si oricum nu exista solutii rapide sau radicale.

      00
  21. 1. Sincer sper sa dispara toate maghernitele care faceau cafea de 8 lei si avea gust de apa cu lapte si aroma de cafea.
    2. Sper sa apara si ramana la suprafata produsele calitative, ramane de vazut pretul.
    3. Ziceai tu de industria textila – mama mea lucreaza in acest domeniu si zicea ca bat la usa italienii pentru mana de lucru ieftina si buna. Momentan sunt pe bara dar nu au probleme.
    4. O sa avem masini mai curate pe strazi si posibil sa inteleaga romanul ca nu e nevoie sa te duci pana la paine cu masina.
    5. Mi-ar parea rau de oamenii care chiar faceau treaba „la colt de strada” si nu in vreo mare firma / corporatie. Exemplu clar si scurt: tinichigiu care rezolva problema la o masina cu 2000 lei si arata la fel sau mai bine decat rezolva un service de renume aceeasi problema dar cu 6000 lei. De astfel de situatii chiar imi pare rau.
    6. Mi-ar parea rau sa inchida magazinul de la bloc care are si sifonarie. Spritzul cu sifon autentic e unic.

    00
    • Re:

      5. Deși e contra-intuitiv din perspectiva unul client, poate că tinichigiul ăla se vindea prea ieftin dacă dispare din peisaj. Până la urmă un antreprenor își stabilește prețurile în așa fel încât să aibă și ceva pus la loc sigur pentru cazuri d-astea…

      6. SodaStream face cam același lucru, deși e posibil să nu iasă chiar la fel de acidulat dacă vrei să fie foarte strong – nu am mai băut sifon „standard” de ani de zile și nu mai știu cum e(ra). Asta + cană Brita și în pandemie nu ai stres că rămâi fără apă. :D

      00
    • de ce s-ar inchide magazinul de la coltul blocului? as zice mai degraba ar avea sanse sa se dezvolte, faci o programare online si bati in geam la ora x.
      @Ciuby, canile filtrabile nu-s geniale, am incercat, si fiarta si filtrata, tot nu are gust de apa imbuteliata decenta, merge pentru mancare sau asa 2-3 pahare

      00
  22. Comportamentul nostru consumeristic nu se va schimba. Pe termen scurt, situatia curenta va continua sa ne domine, lumea va fi mai cumpatata si vor descoperi ca pot bea o bere si acasa, nu in centru vechi, afacerile facute ca sa satisfaca un moft vor fi primele in faliment si cine va putea migra catre vanzari in online se va duce fara prea multe ganduri(previzionez o bula in viitorul apropiat).
    Pe termen lung, lumea o sa inceapa sa evite ieftin si mult si vor migra catre chestii mai de calitate, nu premium, dar ceva mai bun decat tricoul ala 30 de ron. Si asta o pot extinde in orice domeniu, de ce sa-mi cumpar un seria 3, cand un golf e suficient, de ce sa-mi iau un iphone cand un galaxy a10 e aceeasi poveste. Firmele ce aveau o expunere larga vor fi primele care vor da tonul, insa cele care erau pe nise scumpe sa nu zic ultra-scumpe, isi vor restrange activitatea sau isi vor adauga alte surse de profit.
    Industria de diverstiment si tot ce tine se va diversifica, si streamingul online de content se va schimba dramatic sportul intrand puternic pe felie, ca sa dau un exemplu Premier League(competitia cu cele mai scumpe drepturi TV) ar lua in calcul si streamingul direct nu prin provideri terti. Salariile din sport vor scadea destul de mult, dar nu la un nivel rezonabil, transferurile alea de 300 de milioane de euro, vor fi o amintire.
    Restul de industrii ce erau ca o adaugire a consumului: horeca si turism, isi vor reveni cu greu, unele spre deloc. Redescoperile personale prin Asia nu vor mai fi o moda pe instagram ci doar istorie antica. Unele baruri ce se bazau pe marje mici vor trage obloanele. Nu ma arunc sa vorbesc despre companiile aeriene, intrucat jucatorii majori din piata nu sunt pe deplin afectati si isi pot permite eventuale anulari, insa multi vor continua sa amane cu un voucher despagubirea. Low-costurile se vor regrupa si este foarte probabil sa asistam la niste falimente pe partea asta.
    Pe piata, muncii companiile vor descoperi ca telemunca este o realitate si ca isi pot eficientiza costurile cu multe procente(stati linistiti, nu se va reflecta in vreo crestere salariala), insa asta va afecta indirect cladirile de birouri si va deschide o oarecare despopulare a oraselor mare si migrarea multora catre asa zisele suburbii. Foarte posibil ca in vreo 2 ani sa apara trenuri de suburbii in Romania!
    In rest, nu cred ca se va schimba ceva, prostii vor ramane prosti in continuare, spagarii vor ramane spagari in continuare…

    00
    • Asa sper si eu, sa-si schimbe firmele mentalitatea sa accepte munca la distanta (remote). Dar nu cred ca o sa se intample, firma abia asteapta sa ne cheme inapoi in birouri. Firmele straine continua sa ceara relocare (chiar recent am un anunt de angajare in alta tara in care, din cauza virusului, lucru ar fi remote si dupa ce se termina persoana sa se mute la sediu)….si vorbesc de job-uri unde ai nevoie de un PC si conexiune la o baza de date a lor.

      00
    • apropo de munca de la distanță, există o mare editură din țară, polirom pe numele ei, care-și cheamă toți angajații la muncă. adică traducătorii, redactorii, tehnoredactorii etc. și ca să fie și exemplu, patronul, diabetic, vine primul și pleacă ultimul.

      00
    • @Sfatuitoru
      In majoritatea firmelor, se vor face calcule si potentiale scenarii. De ce sa tin 4 etaje dintr-o cladire din Pipera, cand pot tine 2 si pot scadea din costurile de amenajare. Singura problema va sta in faptul ca nu toate isi pot rezilia contractul foarte usor, unele companii platind in continuare chirii pentru birourile pe care nu le folosesc acum. Dar daca productivitatea va creste si mai scazi din costurile ce tin de birou, telemunca va deveni regula si nu exceptia.
      @berenger
      Cam de genul asta de companii, care ajung in faliment nu-mi pare rau. Iar pe faza asta, poate ca ITM-ul chiar ar trebui sa le dea o amenda.

      00
  23. Cu toate ca nu mi-au scazut veniturile(din fericire) am redus semnificativ cheltuielile. Practic cheltuiesc doar pe facturi, mancare si bautura.
    Cu oamneni ca mine 90% din firme s-ar inchide.

    00
    • La mine a crescut cheltuiala cu mancarea din cauza work from home-ului. Acasa toata ziua 2 adulti , se gateste o data la 2 zile si am inceput sa fim mai atenti la ce anume cumparam si sa incercam lucruri mai calitative.
      Cand eram la job , din cauza timpului, 2 din 3 mese pe zi erau prostii.

      00
    • Păi aia e problema, dacă nimeni nu cheltuiește, puține lucruri merg. Banul trebuie să circule. Știu, ideal e să circule banul altora. Și eu am economisit pe călătorii, benzină și ieșiri dar nu mă simt mai bine.

      00
  24. – vor dispare consultantii / firmele consultanta accesare fonduri europene.
    – Ronaldo, Messi&co nu vor mai avea salarii cum aveau pana la pandemie.
    – vor prospera cei care ofera produse/servicii care asigura consumatorului posibilitatea sa ….„carpe diem!”

    00
    • „– vor dispare consultantii / firmele consultanta accesare fonduri europene.”

      hahahah
      boss, eu stau chill, intermediarii la bani vor exista in continuare.

      00
    • Ronaldo si Messi sa zica mersi daca mai au la ce sa se intoarca dupa pandemie… eu ma bucur la gandul ca vor mai scadea asemenea situatii stupide de chestii inutile remunerate exagerat: fotbalisti, actori, pitipoance/asistente tv si altele, u name it…

      00
    • @blackangel

      Așa ziceam și eu ca fotbaliștii sunt exagerat de bine plătiți.

      Dar gândește-te câți bani emit in economie un meci și o să te răzgândești.

      Locuri de munca in horeca pentru fani. Întreținere și construcție stadioane, organizare, televiziune, drepturi etc.

      Și publicitate. Deși o urăsc cu pasiune îi înțelegi utilitatea atunci când trebuie să îți faci reclamă la firma ta și vezi corelația directă dintre vânzări și publicitate la un meci de fotbal când audiența e reală și maximă.

      Oamenii se uită la fotbal, ăsta e adevarul, dacă nu ar fi rentabil până la urmă nu ar plăti nimeni atâta.

      Tu poți aduna 22 de oameni care să aducă zeci de mii de oameni pe un stadion și cine știe câte alte milioane la tv? Sună ușor dar nu e.

      00
  25. prin zona home-deco vor fi niște schimbări și vor mai dispărea din porcărioarele alea decorative, care și-au dovedit inutilitatea acum.

    Lol, nu. Porcarioarele decorative vor prospera in continuare.

    Nu stiu de ce crezi tu ca lumea va descoperi brusc utilitarianismul (is that a word?). Lipsa de bani ii va impinge spre cheltuieli mai chibzuite pe unii (cei mai multi), dar oamenii care nu au resimtit atat de tare criza asta isi vor pune in continuare un tablou pe perete si o vaza pe pervaz.

    00
    • nu cred că e vorba de un tablou pe perete și o vază pe pervaz, ci de 2314 pernuțe, 14355 rămișoare și 1474 lumânărele decorative și restul de 35112 mamudele care umplu rafturile și policioarele din case.
      eu mă întreb cine șterge praful în casele alea. :) când îmi sticlesc ochii la câte o prostie d-asta mă întreb dacă chiar am chef s-o mut de colo colo de fiecare dată când șterg praful. în afară de 2 cutii pt zorzoane și 2 perne de canapea (mai mult pt confort), nu sunt sigură că am luat altceva eu din propria voință.
      altă dilemă existențială: dacă vezi că în casa unui om nu prea există mamudele d-astea decorative, de ce insisti să-i faci așa ceva cadou?!

      00
    • o sursa de pictura de calitate la preturi decente, stie cineva?

      00
    • multumesc celor care mi-au raspuns!

      00
    • @Daddy, sper să nu uit până diseară.
      Deși sintagma „pictură de calitate la prețuri decente” mie mai se pare ffff subiectivă. :)

      00
  26. Ma mir ca nu s-a gandit nimeni la viitorul succes al saloanelor de aranjat barbi. Ca tot se umpluse Romania de barber shop :)) desi termenul original e cam „false friends”.

    00
  27. Nu se va schimba absolut nimic. Au fost si alte pandemii cu milioane de morti: ciuma , gripa „spaniola” si multe altele.Lumea va uita si vom trece iar la ale noastre.

    00
    • Corect. Plus, chestie de perspectiva, cei care nu au fost afectati prea tare or sa fie foarte multumiti ca la mare sau in Grecia nu o sa mai fie full de familii cu copii. Planuiesc deja o plimbare grozava prin Turcia, tot in acelasi context. Si poti fi sigur ca nu o sa las acasa masca FFP3.

      Ah da, chiar am realizat ca viata e scurta si la anul cel tarziu dau de motor (asteptam legea cu condus cu B 125 de cmc, dar daca nu se intampla stiu ce am de facut. Si sa ma plimb mai des cu decapotabila, etc. :)

      00
  28. Offtopic: ce motocicleta? O mai are? M-as risca la o vechitura…

    00
  29. mie mi-ar parea rau daca ar disparea uneltele, alea cu care iti mai faci una alta prin casa. bine, nu vor disparea, numa’ zic, daca tot ai intrebat :)
    in alta ordine de idei, tot stau si ma gandesc… intram in criza economica numa’ pt ca merem sa ne luam strictul necesar. :) ca lumea, nu s-o oprit din cumparat, numa’ ca nu mai cumpara tot ce vede la vecinu’ sau pe net. intr-un fel, s-o oprit din a mai fi manipulata. de societate. acuma e manipulata putin de media. numa’ zic, no :) cool. o introspectie n-ar strica, clar

    00
  30. niste falimente sau reasezari masive in:
    – turism (inclusiv transport persoane, rental, hotel, restaurante)
    – evenimente (festivaluri, conferinte etc.)
    – sali de fitness
    – luxury, bijuterii,

    business going to bloom
    – telecom
    – SaaS
    – cloud
    – e-commerce bazat pe structura de categorii esentiale (non luxury) – adica se schimba mixul categoriilor dar all in all va creste
    – cursuri online
    – gaming & entertainment, streaming etc.
    – educatia copiilor (si nu numai) mi se pare ca se va schimba – inca nu vad cum, probabil se muta mai mult in online

    #my2cents

    00
    • sunt in postura de a le preda la 7-8 copii de 13-15 programare web. Lucrez cu ei din toamnă si diferenta online-offline e imensa. Primele mele cursuri online si sper sa se termine cat mai repede. Online e greu sa formezi o legatura cu cei mici plus tehnologia care nu e acolo (probleme cu net-ul, microfonul, camera, etc). Online-ul nu prea e o solutie pt invatamant. E in regula decat nimic, dar prea multe probleme. Partenera lucreaza cu ~100 copii de varste mai mici si acolo e o discuție si mai complicată.

      00
    • sunt convins ca e total diferit si greu

      m-am referit ca se va accelera acest trend nou, global de invatat pe online

      Romania nu are sanse in directia asta, ma rog, 80% dintre scoli nu s-ar putea adapta.

      In schimb, daca te uiti in perspectiva un vaccin care e cat de cat ok pt populatia in masa nu stim cand apare. Poate anul asta, poate nu.

      Pana atunci trebuie sa ne adaptam – Barabassi, fizician renumit pt teoria pe networking, nascut in RO zice de exemplu ca nu prea crede ca mai calatoresti cu avionul in alta tara decat daca faci teste in vama – si ii dau dreptate.

      In acest context trebuie gandit si privit cum anume ne trimitem copii la scoala cand numarul infectiilor scade, dar inca nu va fi vaccin (daca va fi).

      00
  31. Ce sper sa dispara :
    toti ne-angajatii dornici sa faca o combinatie : vand cumpara sau ofera ceva servicii fara tva, fara facturi, nu platesc taxe, se descurca intr-un cuvant.
    Si sunt multi pentru ca sunt inca destui care inca apleaza la ei

    00
    • Dny – eu ți-am dat minus! Cu ce te încălzește pe tine că un meseriaș îți face o treabă bine, dar nu plătește TVA? Știu, vei zice că are datoria morală să fie corect bla,bla! Și eu as fi de acord, dar într-o societate corecta, nu cea românească! In Anglia nu merita nici pentru client, nici pentru meseriaș sa lucrezi la negru! Clientul primea reducere de taxe dacă prezenta factura pe munca mea iar eu aveam mai multe avantaje, gen primeam taxa de 20% back dacă aveam anual venituri sub 10000 lire, puteam contracta lucrării ample etc! Dar în hoția din Romania, in care politicienii și securiștii fura de sting, a plăti TVA când nu lucrez sau a sta la finanțe la cozi nu este o soluție! Criza asta va schimba multe după aceea, una fiind o mai strânsă dictatura digitala, poate chiar disparitia banului fizic! Eu mă voi adapta, în schimb, cum își vor mai da unul altuia șpagă politicienii dacă nu mai au cash în pungi?

      00
  32. Sincer nu as vrea sa dispara cinematografele.

    pot sa le vad si aud bine si acasa, dar nu se compara cu mersul la cinema, ecranul mare, sunet, floricele…

    00
    • ajung rar la cinema, dar tocmai am terminat o carte și mă gândeam că mi-ar plăcea s-o văd ecranizată cu niște actrițe care-s actrițe, nu păpușici. m-aș duce chiar la cinema pt filmul ăla. :)

      00
    • ..insa sper sa dispara lantul de cinematografe (oh, wait, cred ca asa e la toate..insa in orasul meu e doar unul) care vinde o sticla de apa de 0.5 litri cu vreo 7 lei, iar un suc de 0.5 litri cu 8 lei sau mai mult.
      Ok, accept sa platesc dublu, sa zicem, decit la market, dar cind ceri de 4 sau 5 ori pretul….
      Chiar nu le-o fi zis nimeni ca sint de-a dreptul nesimtiti??
      Stiu, nu te obliga nimeni sa cumperi, multumesc!

      00
    • @A , cunosc sentimentul, dar ideea e ca tocmai din vanzarea acelor produse cu preturi nesimtite (suc, floricele,nachos etc) cinematografele fac bani si continua sa functioneze. Din vanzarea propriu-zisa de bilete (din ce am citit sa nu intre vreun comentator mai destept sa ma puleasca aiurea :D) nu fac bani pentru ca trebuie sa plateasca drepturi de autor.

      00
    • sorry commentul de mai sus era adresat lui Dan.

      00
    • Daca dispare cinematograful atunci Hollywood e terminat. Grosul banilor vine din vizionarile in sala si nu din cablu/tv.
      Problema e ca la 15$ un bilet inseamna la o familie de 4 o cheltuiala mult prea mare.

      00
    • Urasc mersul la cinema. Am fost o data, mi-a ajuns.
      1.Nu tu posibilitate de pauza cand vrei
      2.Nu stat in chiloti la film
      3.Supra pret la orice rahat
      4.Comentarii si sunetr in sala de la tkti handicapatii
      5.Dat banii exclusiv pe filmul ala si daca e prost ai pierdut timp+bani aiurea
      Calitate de 3 lei a imaginii. Nu vreau sa vad filmu cat blocu, mersi.Vreau sa vad 4k pe ecran de 100cm
      Mersul la film mi s-a parut intotdeauna activitate pt adolescentii mai saraci in vorbe care nu stiu ce sa discute la prima intalnire.
      Oricum poate pentru unii e placut dar daca ai salarii 1800 de lei si tu te duci si spargi cu consoarta 150 lei pe saptamana la film..

      00
    • @N: comertul acesta e o activitate conexa..Daca businessul nu poate rezista decit scotindu-ti mai multi bani din buzunar pentru floricele/apa decit pentru bilet, atunci undeva e o problema..
      Si, desigur, nici mie nu mi se pare in regula acest raport intre tarife…

      00
    • @Dan, exact asta ziceam mai sus. o introspectie nu strica. e clar o problema, dar nu pentru cinematograf. ok, probabil le-au zis-o multi ca-s nesimtiti, si? :)))

      00
    • Eu mă duc la cinema ca să văd filmul. Nu pt suc, apă, floricele, nachos și alte kk-uri. E drept că sunt adult singur care nu are de suportat chirăielile copilului după așa ceva.
      Nici măcar acasă nu-mi fac un castron de floricele când mă bag la un film. Mâncatul e mâncat și filmele sunt filme, activități independente. Sau care sunt interdependente doar dacă le faci să fie, nu per se.
      Cât despre comoditate, de câteva ori pe an, la un film special, pot să mă bag în haine mai puțin comode decât chiloții/pijamalele și să-mi mișc fizicul în afara casei.
      Iar în ultimii 5-6 ani de câte ori am ajuns într-un cinema restul poporului a fost destul de civilizat.

      00
  33. Aveam in plan o casuta la un moment dat, iar chestia asta mi-a accelerat planurile drastic. Nu vreau sa ma prinda Covid-20 tot la bloc.

    00
    • Exact! Tot cautam solutii de vreo doi ani, sa construim, sa cumparam. Insa am dat mereu inapoi ca nu voiam sa iesim in afara orasului din prisma copilului, care cand va creste o sa fie dependent de noi sa o ducem cu masina.

      Momentan avem un apartament sufucient de mare in mijlocul Bucureștiului, nu spatiul este o problema, insa dupa perioada asta cu siguranta o sa incerc cumva sa ne mutam cat mai repede la o casa unde mai retrasa. Nu vreau sa mai trec vreodata prin chestia asta si sa stau tot la bloc.

      Dar, sa scapam de situatia asta zic…

      00
    • E si reversul medaliei, eu m-am mutat de la casa la bloc (cateva minute de mers pe jos intre ambele) din cauza hotilor. Un vecin a vazut pe camera ca in mijlocul zilei a intrat suedejul frumos si i-a luat portofelul din haina, cu el in casa lucrand la etaj. Altul s-a trezit cu 2 frumusei din astia in mijlocul casei ca sa le dea un pahar de apa – inca fara violenta dar ma intreb ce se va intampla cand raman valorile astea fara mancare. Si nu e un cartier rau famat. Asa ca prefer sa merg cand simt nevoia de plimbare sa stau cateva ore, dar tot la bloc revin pentru ca aici inca nu am auzit din astea.

      00
  34. Eu am realizat ca viata…nu ca e scurta, dar fragila. Si ca nu are rost sa imi pierd timpul si energia pe prostii materialiste din astea gen: telefoane, megapixeli, GHZ, cai putere, incalziri in talpa, diagonale, LCD-uri, si altele.

    00
    • NOU
      #136

      te-ai oprit fix când devenea interesant. please insert disk 2 to continue

      00
    • Majoritatea lucrurilor au o parte materială, oricât vrem să evităm. Dacă luat masa pe balcon în fiecare zi ar fi de ajuns, oamenii nu ar mai călători. Există de asemenea situații în care vrei să folosești o unealtă de calitate, mai ales dacă o folosești zi de zi – iar calitatea costă. Alegerea asta e materialistă doar dacă așa o consideri tu, altfel e doar o investiție în nervii tăi.

      00
    • Ideea e ca e ok si masina aia de 75cp, important e sa am unde sa ma duc. E ok si telefony ala de 600lei. Mi-am schimbat telefonu recent, am petrecut maxim 30 min sa caut ce modele exista si sa ma decid. Altii stau cu lunile sa analizeze ce telefon sa cumpere, analizeaza zeci de detalii neimportante in realitate

      00
    • @sfatuitorul: exact! Dacă aia de 75cp sunt cu adevărat de ajuns pentru tine atunci e ok, sunt perfect de acord. Dar să nu fie cu „hai lasă că e bună și asta…” și să înjuri la fiecare depășire. Cum gestionezi asta e treaba ta, important e să fii împăcat cu alegerea ta.

      Eu sunt unul din ăia care studiază produsele în detaliu înainte să cumpere (am citit manualul la ambele mașini înainte să le cumpăr, lol). Când am luat telefonul actual am citit cam tot ce era despre el însă nu pot să îți zic ce procesor are sau cât ram. Face ce trebuie să facă. Experiența precedentă când am luat „las’ că e bun și ăsta” a fost că l-am vândut după câteva luni și tot la ăla mai bun am ajuns.

      Anul trecut a trebuit să iau o săpăligă. M-am calicit și am luat o praștie că doar „e bună și asta, tot de fier e, cât o folosim noi?”. A rupt-o soția la prima folosire deci dacă mai iau, iau una corectă. Apropo, la multe lucruri, lightly used „de firmă” e mult mai bun ca nou și ieftin.

      00
  35. Platformele online ce fac tombole ascunse sub denumirea donații, am înțeles că era o perioadă când lumea chiar credea că banii sunt donați.

    00
  36. Mie tocmai că îmi face poftă să sparg mai tare banii pe lucruri care mă fac să mă simt bine. De exemplu călătoria aia care mi se părea prea scumpă sau mașina aia pe care așteptam să o iau mai încolo (doar exemple). Nu de alta dar vine un reset din ăsta și nu mai ai șanse să te bucuri de unele chestii (era valabil și în viața normală de până acum daca vine peste tine un cancer mic). Supraviețuirea cu orice preț nu mi se pare un scop în sine, dacă trebuie să te întorci 200 de ani înapoi și să cauți prin gunoaie.

    Ca fapt divers, am cerut refund la niște zboruri anulate recent și compania mi-a spus că poate să dureze luni de zile. Hotelul mi-a dat banii în 3 zile, naiba știe cum. Nu pot să nu îi înțeleg și pe ei, cine să aibă cash rezervat să dea înapoi la toată lumea instantaneu (ca la bank run). Doar că dacă mai durează, posibil să nu își mai ia nimeni banii înapoi…și mi-ar părea rău pentru că a fost mereu ok cu ei.

    00
  37. Nu cred că se schimbă nimic. Vor fi falimente, dar mărunte și neobservate, gen magazinul de la colț sau o făbricuță de pantofi care oricum era pe ducă și înainte.

    Ăia mari rezistă. La criza din 2008 au fost salvate aproape toate băncile. Companiile aeriene s-au regrupat. Acum nu băncile au probleme, deci credite se vor da ușor pentru salvarea unor afaceri.

    Presimt o evoluție precauta în următorii doi ani, iar apoi consumul își revine. Poate fi și invers, explozie de consum la anul, pe principiul carpe diem și „în 2020 am stat degeaba, fac acum de toate”.

    00
    • „cu ce m-am ales in viata, ce am baut si ce am mancat si cu ce am strans in brate”(Guta Nicolae, circa 2013)

      00
    • E ca la radio Erevan, e adevarat, doar ca nu era albastru, era galben, nu era Mercedes, era bicicleta si nu i s-a dat, ci i s-a luat.

      Vor fi falimente, majore și observate de toate lumea. In rest, de accord.

      00
  38. Dupa absolut toate îmi pare rău. Dinainte stăteam prost la antreprenoriat.

    00
    • Cel mai probabil board-ului de management care va zbura dacă nu vinde mai mult, și mai mult, foarte mult. Pentru că acționarii asta vor. Nimeni, dar absolut nimeni la nivelul ăla nu zice „băi e de ajuns cât am făcut anul ăsta, dacă o ducem tot așa suntem ok”. Toți vor 10-15% în plus YoY altfel e tragedie.

      00
  39. Apropo de afaceri care au dispărut, se mai aude ceva de „incubatoarele de start-up”?

    00
  40. Poate sa se schimbe unele lucruri, dar la romani si in Romania nu cred.

    00
  41. 1. Cred ca vor intra in faliment producatorii auto care se bazeaza pe combustibili fosili si in schimb isi vor incepe ascensiunea producatorii auto care fabrica masini electrice/autonome/podcars.
    2. eu sper sa dispara hainele actuale – blugii, jachetele de piele, camasile, fustele, si sa apara altceva. Moda vestimentara ar trebui odata si odata schimbata. Oamenii ar trebui sa se orienteze spre haine mai confortabile, fara gulere, fara desene, fara bling bling si tepuse. Haine care sa le poarte si pe timp de iarna si vara chiar. Suna SF, dar am vazut ce potential are industria nano-fibrelor.
    3. vor disparea porcarioarele decorative, dar se vor dezvolta companiile de imprimanta 3D. Nu vor disparea decoratiile niciodata, vasele de ceramica si bibelourile rezista si dupa 5000 ani. Pur si simplu asta e specia umana.
    4. In 10-20 ani o sa apara Cicret Bracelet, ceasurile smart cu holograme, ceva dispozitive mai mici si mai practice. Industria telefoanelor smart a stagnat rau de cand au aparut porcariile cocalaresti de Samsung Note , Huawei , iPhone 11 cu trei camere cu ecrane late si subtiri, dar n-au loc in buzunare.
    5. pe termen lung, urbanizarea va accelera din cauza suprapopularii.
    6. fast-foodurile nu vor disparea, multumita serviciilor de livrare, dar ma astept sa apara in viitor aparaturi care sa-ti permita sa prepari mai usor meniuri de fast-food. Plus ca apare si carnea artificiala si eco-fermele verticale.

    00
    • Bagi speis sau ai un episod de delir?

      00
    • Cam asa va fi. Ce se va intampla cu pornografia ?

      00
    • 2. Ce-ai zice de niște uniforme cenușii ?

      00
    • @trevor
      2. daaa, sa ne dea treninguri de alea, ca in star trek! :-))

      00
    • 1. Lol
      2. Super lol.

      De la 3 încolo sunt presupuneri care n-au legătură cu lumea post covid. Sună mai degrabă a ceva gen ce ar fi dacă toată lumea ar pune osul la treabă împreună și nu am mai fi maimuțe. Până acum cred că e clar pentru toată lumea că nu e cazul. Nu cred că pandemia asta ne unește, mai degrabă vor fi unii care vor profita să dea altora mai avansați la renumitele gioale.

      00
  42. 116 comentarii si n-a zis nimeni „prostitutia”?

    00
    • Si de ce ar zice? E penultimul lucru la care ar renunta oamenii. Ultimul fii d mancarea (viata)

      00
    • „cea mai veche meserie din lume” și încă actuală. Înfloritoare pe timp de război și alte daravele.
      Chiar ți se pare că e vreo șansă să dispară?!
      Să se schimbe, poate, să dispară, nu.

      00
  43. Măcar de-ar rămâne oamenii cu ceva învățăminte , să se spele pe mâini la fel de des.

    00
    • după cum zicea robert3 mai sus…

      Am vorbit in mai multe ocazii cu oameni iesiti din puscarie. Un fost vecin mi-a zis ca te bucuri de lucrurile marunte 2-3 saptamani, dupa uiti si ca ai fost inauntru

      00
  44. La români nu se va schimba nimic.
    Eu o să văd schimbări la mine. O să mănânc mai des în oraș că până acum ieșeam de 3 ori pe an, o să fiu mai cumpătat, deși până acum economiseam destul de mult, o sa ies mai mult în natură, nu o sa mai zac la TV.
    Vreau să fac si altceva pe langa munca la fabrica de mașini să am un back-up. Cu toate ca ăia care fac X1,X2….X8 ne-au transmis ca nu-i interesează de virus, vor proiectele la timp, in viitor nu vreau să ma trezesc fara job.

    00
  45. Spargatorii de ziduri de camari vor muri de foame…
    … dar doar pentru un an. ;)

    00
  46. Noi, oricum, o vom duce rau.

    00
  47. NOU
    #164

    Agentii imobiliari care iau comision si de la proprietar si de la chirias.

    00
  48. Ok, de două articole încoace vorbim despre ce nu va mai funcționa.

    Sunt curios însă, care crezi / credeți că vor înflori? În afară de pâlnii și dopuri, că e complicat cu masele plastice și trebuie să ai un unchi în conducerea hipermarketurilor pentru a-ți comercializa produsul.

    Mă uitam peste un studiu realizat pe cele mai prolifice nișe din timpul crizei, însă majoritatea se învârteau în zona de HoReCa, asigurări, reparații auto/imobile sau vânzări cu amănuntul.

    00
  49. Nu o sa dispara nimic pe termen lung, chiar o sa apara chestii noi. Eu sper sa puna lumea mai mult pret pe spatiile verzi. Ok, bloc si nu curte, dar nu cumperi apartament in zona betonata. Ai 2-3 copaci si niste scuaruri inverzite in jurul blocului? Ok. N-ai? Ura si la gara.

    00
  50. -ce vor pune in farfurie un miliard de chinezi presupunând ca fiecare țară își mută producția ?si unde anume vor face asta?
    -pe termen scurt și mediu mâna de lucru in China va deveni mai ieftină și de voie si de nevoie
    -pe termen mediu și lung lucratul de acasă este contraproductiv economic și psihologic (nu cheltui bani ,nu socializezi) iar noi nu suntem japonezi să avem cultul responsabilității
    -când se va termina toată “distracția “ asta vom reveni de unde am plecat pt un motiv f simplu a fi =a evolua,a avea ,a dori …iar creierul este o mașinărie suficient de complicată cât să nu poți șterge cu buretele mii de ani de evoluție
    -toate pseudoafacerile existente până acum (mărgeluțe and shit) se vor transforma in alte pseudoafaceri (mască cu DauModa,Degetare din Silicon pt când te duci la bancomat ,terase celulare ,combinezon etanș pt transportul in comun )

    00
  51. NU, nu se vor schimba. Le scad veniturile si posibilitatile de a etala pe fb sau insta.
    Dar de invatat sa puna bani deoparte sa nu mai cumpere ca*ri pentru ca arata bine si se pot lauda cu ele la prieteni sau aiurea, si alea nu conteaza, poate sunt 5% si aia oricum ar fi ajumns la concluzia asta, probabil ceva mai tarziu …
    Dar daca nu mai ai buget sa spargi pe nimicuri tre sa reduci cheltuielile …

    00
  52. Cred ca multe firme vor reconsidera sistemul Work from Home si, avand deja implementate tehnologii si proceduri, vor apela mai des la ele si vor putea astfel sa isi reduca orice cost legat de chirie si intretinerea spatiilor mari.
    Cred ca noi ca oameni ne vom organiza mai bine cand facem cumparaturi. Acum nu mai iesim zilnic sa luam o paine si un lapte, pe langa care mai adaugam si alte prostii, de pofta. Credca vom pastra obiceiul de a iesi pentru cumparaturi o data pe saptamana sau la 10 zile si vom fi mai atenti ce cumparam.
    Vom castiga la igiena probabil. Sper :)
    S-ar putea insa sa vedem unele nationalizari de companii sau, ma rog, o intrare puternica a statului in actionariat. Depinde de impactul pandemiei la nivel economic. S-ar putea sa vedem mai multa productie interna si export nu doar de servicii IT.
    Din pacate nu cred ca asistarea sociala va scadea si nici pensiile speciale nu vor fi afectate. E doar o parere insa.

    00
  53. Eu continui sa ma minunez de superficialitatea si ipocrizia „fostei” noastre vieti (ca societate):
    – oamenii plangeau dupa work from home si jurau cu mana pe biblie ca sunt mega productivi acasa. In realitate dupa 2 saptamani, multi urla ca e nasol acasa.
    – multi jurau ca nu pot trai fara painea de la brutaria preferata (ba chiar a fost si un articol in care un politist a luat-o la intrebari pe o dra care se plimba prin Cluj pe la inceputul carantinei, ca se ducea la paine la mama dracului, in partea cealalta de oras). In realitate exemplul ala e destul de izolat, multe din brutariile artizanale se zbat din greu in perioada asta. Clientii lor fideli care „nu puteau trai fara painea de acolo” au devalizat magazinele de drojdie si faina ca sa faca paine acasa. Nu stiu cati (iar ar fi interesant de stiut) au solicitat un abonament de paine la brutarie ca sa ii ajute sa treaca de perioada asta.

    00
  54. Pentru telefon intodeauna am mers pe principiul: Daca ma asez pe el si-l rup in doua sau il scap intr-o balta/WC, intru pe emag si imi iau altul in secunda 2.

    „Fosta” noastra viata era dolce vita. Creierul uman cauta motive sa se planga, de unde si acele first world problems.

    Si pentru pipitze e la fel. Cand au o abundenta de masculi la dispozitie nici Fat Frumos din Lacrima nu le mai ajunge la nas. Acum sunt vedete playboy carora le vine sa-si prinda cravata uitata a ultimului amant de tavan.

    00
  55. Nu mi-ar parea rau dupa pensiunile de la Bran-Moeciu, si turistii aia de weekend care se urca cu jeepul la Babele.

    Turismul de Valea Prahovei. Bilete ieftine de avion pe Wizz Air si altii asemenea.

    AirBnb.

    Diversi ‘entertaineri’, cantareti dubiosi, companii de publicitate mincinoasa, medici cu joburi in 3 locuri si cu ‘n-am timp de nimic’ in brate.

    Huawei si Xiaomi. AliExpress.

    00
  56. Toti banii pe experiente. Indiferent de natura lor. Pandemia asta a aratat cat de fragili suntem, indiferent de deciziile luate in trecut. Ai o viata, transform-o intr-o experienta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile