După 2 ani de tricouri merino: păreri?

Au trecut doi ani de la articolele despre tricourile merino (Forclaz 500 de la Decathlon și Karrimor Merino de la SportsDirect) și sunt curios de impresii de la voi, cei care v-ați luat între timp așa ceva.

Eu le port frecvent pe cele de la Forclaz, și pe afară, și prin casă. Nu s-au lăsat gulerul, s-au scămoșat foarte puțin la spate (de la frecatul scaunului de birou), nu se vede asta în ultima poză, dar se simte când treci cu mâna pe acolo și singura problemă e că se ciupesc foarte repede. Pe cel de la Karrimor l-am agățat în fermoarul gecii și i-am produs o ruptură de vreo 3cm, pe cel Forclaz nu știu unde de am gaura aia în el.

ps: în poze sunt două Forclaz.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. NOU
    #1

    s-au ingalbenit/albit/decolorat de la deodorant la subrat?

    00
  2. TL;DR
    Am ajuns ca in concedii (cele mai multe sunt cu activitati outdoor) sa iau aproape doar tricouri merino. Sunt usor de spalat, se usuca repede, rezista bine la mirosuri.

    Pe larg:
    Am luat de la Decathlon din seria Forclaz ˜Trek 500 doua tricouri cu maneca scurta, o bluza cu maneci lungi si o pereche de colanti.

    De la Merinito am luat 2 tricouri pentru mine si probabil vreo 10-15 pentru prieteni si cunoscuti (am avut o comanda mare si am avut un discount foarte ok din acest motiv – foarte faina interactiunea cu oamenii de la Merinito)

    Doi ani mai tarziu, am ajuns sa le folosesc doar pe cele de Decahtlon – au croiala mai misto, sunt mai ok pentru oamenii neatletici si sunt mai faine la purtat in general. Se imput un pic mai repede decat cele de la Merinito, dar per total, tot pe alea de la Decathlon le port mai mult. Tot in perioada asta, cam toata gasca a fost dezamagita de tricourile de la Merinito. Se uzeaza foarte repede, se gauresc usor si se intind destul de mult. Prin urmare, ei au trecut la Icebreaker sau ceva din zona aia.

    20
    • icebreaker. cineva e in bani :D

    • si alea de la icebreaker se gauresc la fel de usor , in special acolo unde strangi centura de la brau a rucsacului

      00
    • Si eu am luat de la Merinito, 5 parca, daca tin bine minte. Nu prea le-am purtat, transpir mai rau in ele decat in cele normale, din bumbac, chiar daca la cele de la Merinito se usuca mai repede si nu prind miros.

      Mi-am luat de la SuperDry intre timp si sunt bestiale.

      00
  3. Nu se vad urmele de rucsac, cum ai facut ?

    00
  4. On-topic – Izmenele de la Merinito sunt ideale pentru commuting pe bike iarna. Pot purta orice pantaloni, iar la munca le dau jos. O pereche rezista vreo 2 ani.
    Bluzele le folosesc mai rar, de obicei la activitati sportive, gen alergat ski. Foarte OK la mentinut caldura si eliminat transpiratia.

    00
  5. copilele mele au zeci de chestii de lână, pentru mine nu m-am îndurat :(

    00
  6. ce ma bucur ca am vazut tricoul ala rosu, cu cusatura adusa „pe dupa colt” :)
    si eu am cateva tricouri mai vechi, ce au ajuns tot asa, si credeam ca doar eu am problema asta :)))

    00
    • Eu am avut problema aia si la tricouri noi și țin să zic că problema nu e a purtătorului ci a copiilor de 10 ani care au dat rasol cand au făcut croieli la kg!

      00
  7. Impresia mea e ca nu prea au tinuta tricourile astea. Nu mi-o lua in nume de rau sau ca fac eu pe interesantul. Nu se compara cu unele mai de marca. Si daca le scot din masina de spalat, le scuturi putin si stau smirna unele mai de firma. Astea zici ca sunt scoase din cur. :D Acum nu zic ca nu sunt bune de dormit, de sapat, de sala, la programat de acasa. Eu zic ca daca tot te axezi pe tricouri si blugi(ca si mine) macar iti iei 7-8 tricouri la 150-200 de lei de umblat pe afara. La 2-3 luni mai cumperi unul si scoti altul din circulatie ca nu tin nici alea vesnic. E ca la bauturi: daca bei un whisky acasa nu bea mizerie de 50 de lei. E vb de respectul tau, nu de figuri, trebuie sa ai putin grija de tine. Ma refer la general(barbati ce citesc pe aici), nu la Vali si la tricourile astea.

    00
    • Pentru ieșit pe stradă, adica oleacă mai gigea la cârciumă, tricouri polo și cămăși cu mânecă scurtă, acuma vara.
      In rest tricouri de pilates și pantaloni scurți de la Decathlon.
      Saracie

      00
    • Camasa cu maneca scurta : pentru ospatarul din tine

      10
    • pai da si un link ceva, care sunt tricourile alea?

      00
    • Depinde de cămașă, praleo.
      Zara, Mango, au niște chestii faine de tot.
      Dacă spui cămăși cu mânecă până la cot și largă, da așa e. Cel mai mare chelner.
      Sunt și cămăși cu croieli ok, fără să arăți ca un debarasator de mese la McDonald’s.

      00
    • Nu exista camasi cu maneca scurta decente, nu exista.

      Ai 10 ani?

      Polo daca nu suporti camasa, camasa de in/ normala cu manecile ridicate.

      11
    • @alxen hai ca pe asta ai scos’o din putul gandirii

      00
    • Am cumparat 200 de tricouri albe Fruit of the Loom la 7 lei, sunt perfecte pentru vara.
      Nu as da 150 ron pe un tricou niciodata!

      00
    • adrian, era important să ne spui pe ce ai da tu banii. mulțumim.

  8. am de amandoua. ala de sports direct e ok, cele de la decathlon s-au decolorat rau de tot intr-un an.

    fara sa fie un repros, ca sunt eu defect, cele de la decathlon sunt destul de neplacute la purtat. probabil o usoara alergie, am permanent o usoara mancarime cand le port. bine, cand le fugaresc prin santier nu prea imi mai dau seama.

    01
  9. Folosesc doar șosete și boxeri de la Icebreaker și Smartwool, au calitate foarte bună. Atenție cu temperatura de spălare și programul pe care îl setați, se spală doar la 40 grade Celsius, 6-800rm timp de 40-50 minute pe program de lână, fără netezire la aburi.

    Nu folosiți detergent normal, ci unul specializat pentru lâna merino, e antialergic.

    Dacă activați netezirea la aburi la mașina de spălat, se pierde materialul iar produsele își pierd din elasticitate.

    În Suedia o pereche de șosete costă aprox. 25EUR și 75EUR un tricou. Am șosete și tricouri de cel puțin 3-5 ani vechime!

    00
    • Sosete si chiloti spalati la 40 de grade… no, thanks.

      00
    • Dar cat îi ții pe tine de trebuie opăriți la 90 de grade și 3 ore?
      Cumva ii dai jos ca pe armură?
      Scoți cearceaful din cameră pe cant?
      Detergentul din ziua de azi spală foarte bine și la temperaturi scăzute.
      Dar na, fiecare cu obiceiurile lui.

      00
    • @Ionut M: Spune-ne tu de ce masinile de spalat au programe de spalare pana la 70-80 de grade. Hai, ca sunt curios.
      40 de grade e aproape temperatura corpului. Daca tu crezi ca niste chiloti care au stat pe tine o zi si 5 zile in cosul de rufe in asteptarea spalarii sunt sterili dupa o baita la 40 de grade, well, am vesti proaste pentru tine.

      01
    • Lenjeria intima, de pat, prosoape se spala la 60+

      10
    • Lenjeria intimă (inclusiv din lână merino) se spală la temperatura recomandată de producător. Scrie clar pe Icebreaker și Smartwool să le speli la 40 de grade Celsius, iar voi vorbiți de programe de prosoape și cearșafuri, dacă nu, preferabil apă clocotită. :))))

      10
    • @alunelu: sunt tot felul de “aditivi” pe care ii poti adauga langa detergent si care omoara eventualele bacterii: Vanish, Sanytol etc.
      In general bacteriile si virusii sunt sensibili la detergenti (de aia ne recomanda autoritatile sa ne spalam pe maini, fara sa ne oparim).
      Iar daca esti intr-adevar germofob, calca hainele alea, nici mama bacteriilor nu supravietuieste la temperatura unui fier de calcat (hint: este una din metodele foarte simple si rapide de a steriliza “ceva”)

      00
    • @F. Ce sa aleg intre niste chimicale care ajung in mediu (si la mine pe piele, ca detergentul nu ajunge) si good ol’ Celsius? Dileme…

      10
    • @alunelu: pe planeta mea natala, masina de spalat are si functia de „limpezire” (in care daca vrei sa nu adaugi balsam, nu adaugi). Scopul acestei operatiuni este sa scoata detergentul din rufe. Unele masini de spalat au chiar si functie separata de „doar limpezire” ca sa fii sigur ca ai scos tot detergentul din rufe.
      In fine, tu faci ce vrei, e viata ta :))

      00
    • @F. Ai citit si partea cu „niste chimicale care ajung in mediu”, da? Ca tot vorbesti de „planeta natala”.
      Si referitor la limpezire si eficienta acesteia, daca tu nu cunosti pe nimeni cu dermatite nasoale provocate de detergentii de rufe, si daca nu ai auzit de detergenti antialergici, sau pentru (haine de) bebelusi etc. asta e, continua sa fii ignorant, o sa ai mare succes in viata.

      10
  10. Am luat si eu unul de la sports direct, era la reducere ceva.

    Nu-l port foarte des, dar n-are probleme majore si asociez racoreala cu el, cumva n-ai niciunde senzați aceea de „spate transpirat”

    00
  11. Eu am 2 tricouri cu maneca lunga de la wooly, le-am luat acum vreo 4 ani, le folosesc la munca, unde am nevoie sa nu imi fie rece dar totusi sa fiu imbracat usor, sa zicem ca le imbrac de vreo 20 de ori pe fiecare, uneori le port si cand nu sunt la munca, dar foarte rar ! Ce e naspa cu ele: se simt destul de naspa pe piele, „inteapa” dar nu atit de naspa, adica nu se pot compara cu tricouri de bumbac. Partea buna la ele este ca nu au eticheta la ceafa :D !, inca sunt purtabile, nu s-au scamosat, labartat, decolorat dar au aparut mici gaurele (mai mici de 1 mm) nu stiu din ce motive ! Una peste alta si-au facut treaba si au meritat banii !

    00
  12. Am si eu doua karrimor dela sportsdirect, unul gri si unul bleumarin. Arata si se comporta bine, nu arata nasol dupa doi ani. Le folosesc doar la activitati sportive si sunt multumit cum elimina transpiratia chiar daca le port pe sub un hanorac polar sau asa ceva, se usuca repede si nu tin rece la spate. Nu cred ca se preteaza la purtat pe strada, la soare cel putin simti ca te arde destul de tare

    00
  13. Cand am citit asta ma gandeam ca in afara de cateva tricouri mai „de firma”, pe care le recunosti relativ usor dupa emblema, habar nu am ce firma produce tricourile pe care le port. Daca am nevoie de un tricou nou, il vad, daca-mi place dupa ce-l probez il iau. Dar nu cred c-am stat sa ma uit vreodata ce firma e.

    00
    • E bine sa te mai uiti si la firma, nu de alta dar inveti ce masuri de la ce firma iti vin cum trebuie. Dupa aia poti sa iei si online linistit daca vrei.

      00
  14. Am luat doua de la Karimor, in baza articolului tau. Bune, dar dupa 2 ani s-au cam scamosat. Purtate saptamanal. Unul dintre ele miroase la subrat, ceea ce ma face sa cred ca pe unul l-am purtat mai intens decat pe celalalt. Overall insa am fost multumit de ele si mi-as mai comanda (am vazut acum ca linkul acela dat de tine in trecut nu mai duce la produse, probabil nu mai au).

    00
  15. Bune si Merino, dar recomand camasile de trekking de la Columbia.

    00
  16. De 2-3 ani am niște plastice de la Nike un Dri-Fit și ceva de la Decathlon dar enervante prin prisma confortului și a mirosului. Adică după 6-7 ore de mers, orice alt mic disconfort, ma deranjează maxim. Bine ca mi-ai reamintit de merino 👍
    Apropos de recomandări, mulțam fain pt instrucțiunile de montarea hamacului folosind chingi lungi.

    00
    • mulțam fain pt instrucțiunile de montarea hamacului folosind chingi lungi.

      mă pricep sau ce?
      pics?!

  17. Luat din Decathlon unul exact ca al tau. Are aproape 2 ani, o singura gaurica (agatat in ceva), s-a scamosat putin, dar nu se compara cu alte tricouri, bumbac/plastic.
    Si da, parca mananca putin la piele, sau e doar o senzatie ciudata.
    Ai idee bluzele de gen de la Decathlon pt iarna tin de cald, sau sunt doar de confort pe piele ?

    00
  18. Am 3 tricouri de la Icebreaker (2 cu mânecă scurtă și unul cu mânecă lungă) plus un fleece, pe care le port cel mai mult în drumeții pe munte. Le-am cumpărat în vara lui 2018 și arată ca noi și acum. În 2019 au luat o mică pauză (nu am fost în prea multe drumeții), dar în 2018 și anul ăsta au fost folosite săptămânal sau mai des cât timp a fost frumos pe afară. Recordul la purtat până a fost nevoie să le spăl a fost 5 zile, cel mai puțin 2, în cazul tricourilor cu mânecă scurtă (de regulă primul strat). Durează mult până încep să capete un miros neplăcut, cel mai adesea trebuind să le spăl din cauza sării vizibile după efort intens.

    Nu știu cum se comportă alte mărci, dar sunt super mulțumit de ale mele. Sunt ușor de întreținut, se usucă foarte repede, și-au păstrat forma, nu mă încing în ele vara, nu mi-e frig dacă le port în straturi, sunt ușor de împachetat și nu se șifonează ușor. În plus sunt mai ușoare decât tricourile din alte materiale, în cazul în care greutatea începe să conteze, și sunt foarte confortabile.

    Acum am văzut că fac și tricouri polo. SHUT UP AND TAKE MY MONEY?

    20
  19. am luat 2 maieuri de dama de la decathlon acum vreo doi ani, nu prea le-am purtat fiindca ma inteapa spre deosebire de alte chestii tot din merinos pe care le port constant (probabil ca merinosul ala nu e chiar bine prelucrat, de unde si pretul mai mic), evident, sunt inca in stare buna, le pastrez doar pentru ca am 2 pulovere cu ochiuri f largi care imi plac suficient de mult sa suport zgarieturi pe piele pana gasesc altele mai fine sau un modal mai gros

    00
  20. Mersi Vali pt pont.
    Am început să-mi iau din Decathlon tricouri merino de când am văzut ca ai scris prima oară despre ele. Eu am o problema cu transpirația, in special la subțioara dreapta și drept urmare in fiecare an îmi arunc toate tricourile/bluzele/cămășile și iau altele. Da, mă spăl, folosesc și antiperspirant (singurul care da rezultate aproape toată ziua e big mitchum) dar na… Singurele tricouri care au rezistat sunt astea.
    Prima oară mi-am luat cu mâneca lunga, nu mai știu exact dacă scria Forclaz pe ele. După aceea mi-am luat Forclaz, alea inscripționate pe mâneca stânga, dar nu sunt la fel de moi și confortabile ca primele.
    Pt mine sunt minunate. S-au mai scămoșat dar încă rezista :)

    00
  21. Din cat am observat eu, micile găurele apar fie de la o molie ratacita-e totusi lana-,fie de la masina de spălat, caz in care se folosesc saculetii aceia de spălat,care protejează lana.

    00
  22. Mi-am luat si eu 5 tricouri cu maneca scurta Karrimor dupa recomandarea ta. Le spal de mana si nu s-au rupt pana acum dar au inceput sa se scamoseze pe spate de la rucsac. Cu mirosuri n-am probleme fiindca le spal dupa maxim 2 purtari. Pacat ca nu mai gasesc t-shirts pe SD…

    Ce pot sa recomand, in ton cu articolul, sunt sosetele pt drumetii. Eu le folosesc pe astea de la https://wrightsockshop.de/ , anume coolmesh 2 crew in doua straturi (varianta merino). Cu sosetele de trekking „normale”, dupa 12-15km incep sa simt primele semne de besici, in schimb cu astea in doua straturi am mers si 30km fara nicio problema. Am comandat initial o singura pereche, de proba. Dupa 3 purtari m-am convins si am mai luat 3 perechi.

    00
  23. Am folosit de-a lungul timpului in ture lungi si de multiple zile si sintetic si merino (icebreaker). Merino nu se va usca niciodata mai repede fata de un sintetic de calitate (fibra naturala retine mult mai multa apa) dar retine mai bine caldura cand e ud, rezista mai bine la miros si are o capacitate mult mai mare de termoreglare, facandu-l viabil pe o plaja mai larga de temperaturi. In afara de asta ofera si un confort mai bun, se observa mai ales in zonele de uzura de la rucsac, pielea se inflameaza mai greu decat in cazul sinteticelor. E bun si de dormit cu el. Altfel e la fel de pretentios ca sinteticele moderne, 30 grade la masina, fara balsam de rufe. Totusi se mai strange in urma spalarii si trebuie avut grija la intins din cauza faptului ca retine multa apa (devine greu si daca-l atarni de o sarma subtire sau carlige se poate „lasa”/ramane deformat in anumite zone dupa uscare).

    00
  24. Merinito folosesc de 5 ani, atat tricouri cu maneca scurta cat si lunga. Am incercat si lenjeria de la ei.
    Preturi accesibile dar in timp…se deterioreaza. De la inceput marimile sunt de fapt cu un nr.mai mic.
    Asta afli dupa prima comanda! :) Se gauresc f.repede. Daca intra ”mirosul ” in ele nu-l mai scoti nici dupa n…nn splari la 40 de grade! Da, se usuca repede, da…regleaza temperatura!
    Nu folosesc deodorant, storc zeama drintr-o jumatate de lamaie! :) Pe bune!
    Icebreaker…scump, marimea e potriveste, croi cool, imprimeuri interesante! Nu se lalaiaza, nu prinde miros. Acum prefer sa urmaresc reducerile si in loc de 2 Merionito sa iau un Icebreker.
    BTW…dupa folosire, splare si uscare le depozitez intr-o cutie tip IKEA capac in care am pus suficienta levantica care sa tina moliile la distanta!
    …si ciorapi de la Icebreaker sunt senzationali!

    00
  25. Am tot auzit despre tricourile merino de la diverși prieteni mai munțiomani ca mine, însă cu ani în urmă costau mult prea mult ca să îmi stârnească curiozitatea. Gen Patagonia. Costa asa mult încât trebuie sa levitezi ca să consideri ca merita banii aia. Însă acum ca preturile la tricourile merino sunt ok. Pe 7 iulie, am dat o fuga în Decathlon și mi-am luat un tricou simplu de 85 lei. Prima senzație de ușoară mâncărime a trecut fix în 5 min. Pe urmă am l-am testat: la fiecate 2 zile l-am luat pe mine și am pedalat o ora în sprinturi astfel încât sa transpir. Când ajungeam acasă îl puneam pe un umeraș pe balcon. După tura și uscare nu are niciun miros, nimic, nada. Este ceva incredibil. O sa încerc sa îl testez și la o tura lungă sa vad unde e limita.. 😆

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube