Profesorii sunt speriați de înregistrările video sau de transmiterea orelor prin internet. Și pe bună dreptate. Una e când faci ce vrei tu la oră, că ești titular pe post și ți se rupe, și copiii oricum sunt niște mucoși pe care nu îi crede nimeni, și alta e când se poate uita oricine la cum predai.
Cam tremura chiloții pe ei când realizează că se pot uita și părinții, și nu sunt toți proști. Sau inspectorii, și asta fără să anunțe “inspecție adică oră deschisă”. Ar fi mișto să vedem niște plângeri cu probe video atașate și/sau publicate pe net și niște concedieri.
Iar asta cu trimisul la școală e delicat. Părerea mea e că depinde de situație și de clasa în care e. Dacă al meu era a treia sau a patra, putea sta lejer acasă. La fel cu a șaptea sau a opta. Sau a unșpea sau a doișpea. Dar e a cincea. Are nevoie de contactul cu cadrele didactice. E o lume nouă pentru el. După care văd pozele cu leziunile rămase pe plămâni după vindecare.
Și mai e ceva. Cum hărțuiești studentele la cursurile online? Nu s-a gândit nimeni la bieții profesori, care au și ei nevoi? Neplăcut. Altfel, după articolul ăsta, ăia doi prădători sexual cu care sunt prieteni 50 dintre prietenii mei de fb au tăcut vreo două zile, după ce au văzut că nu e despre ei, au revenit cu lecții, cu inițiative, cu chestii.
Ideile din spate au ceva sens, numai ca aplicarea lor va fi în stilul românesc. Adica poți sa faci plângere pe la inspectorat ca profesorul X nu își face treaba, dar adevărul va fi ce va spune inspectoratul(sa nu uitam cazul Bode).
Doi, la mana as vrea sa vad părintele care va face vreo plângere ca profesorul X nu-si face treaba și apoi sa se plângă ca profesorii se „ocupa” mai atent de copilul lui. Prin asta se înțelege ca acel copil este ascultat mai des, verificat mai des la teme chestii fine de hartuire. Chestii care sunt la limita regulamentului, dar cam neatacabile. Se risca, vreun părinte cu vreun jmecher din asta?
Nu de alta, dar chestia asta este o strada cu doua sensuri și din păcate sunt foarte putini sfinți în învățământ fie ca vorbim de cadre didactice sau de elevi.
Tocmai despre asta e vorba, ca se schimba polul de putere de la profesor la parinte. Ca inspectorul avea povestea profesorului vs povestea copilului, putea decide fara probleme in favoarea adultului.
Acuma la povestea profesorului vs inregistrarea video e un pic mai greu de ingropat o treaba nasoala.
Iar la 2, pot inregistra toate orele, pot verifica, sa vedem l-ai ascultat numai pe al meu sau pe toti copii in mod egal, ai verificat tema la toti sau numai la al meu. L-ai facut prost si tampit, pai pot intra si eu in ora sa te pun la punct in fata copiilor.
Tot ce e online poate ramane ca dovada palpabila care nu mai poate fi contrazisa cu nici o poveste.
stefanb, principial ai dreptate dar uiti tara in care te afli. soferul tirului e de vina, nu baba care sare in drum. biciclistul e de vina, nu soferul care il loveste intentionat. cu imaginile filmate in fata ochilor si cu articolele de lege subliniate. si asta asa, scurt si doar de aici, de pe acest blog.
Nu zic ca e usor sau ca asta va rezolva multe probleme. Exceptii, abuzuri si nebuni vor exista intotdeauna intr-un sistem ca al nostru.
Toata lumea stie ceva povesti de groaza de pe la scoala si de parinti care s-au zbatut pentru copilul lor si au sfarsit invinsi de sistem.
Pentru aia care stau si se vaita pe facebook nu se va schimba nimic. Dar pentru aia care se zbat si lupta cu sistemul mi se pare ca sunt mai multe sanse de a reusi si a schimba ceva.
Inspectoratele judetene oricum sint degeaba si trebuiau desfiintate de mult. Sint un fel de frina intre minister si scoli in loc sa usureze treaba. Si multe chestii se musamalizeaza acolo…
Eu nu prea am auzit de profesori concediati. De obicei se da mustrare scrisa sau 10% minus la salariu timp de 2-3 luni.
E nasol si pentru parintii pupancuristi cu online-ul ca nu mai pot impinge atentii catre profesori. Si pentru profesori e nasol cand trebuie sa isi plateasca singuri ratele de leasing la masina.
Da’ de unde! Spaga se va muta si ea in online, pe Revolut. Sau va fi in sistem hibrid: Revolut si gaini la ascultare.
spaga = meditatii ca de lectiile nu vor mai fi la acelasi nivel si nici atentia asupra copiilor. cine prinde bine cine nu vrea sa invete = meditatii
spaga se muta pe Only Fans :)))
1. oare nu se leaga nimeni de pragurile pentru scenarii care sunt ridicol de mici? 1/1000 pt scenariu hibrid e un prag mult prea mic.
2. s-a dat legea(parca) cu verificarea flotantilor care au domiciliu fictiv „la oras” ca sa isi duca copii la scoli mai bune. Se apuca cineva sa faca verificari? Si ce vor face cu copii descoperiti prin aceste controale?
Un copil raspandeste mai mult boala fata de un adult, apoi fiecare copil bolnav inseamna ,in doua saptamani, 3-4 infectari in plus (parintii si bunicii care au grija de el). Nu poti sa te astepti ca un copil sa respecte masurile cu distantarea si purtatul mastilor. Pragul ar fi trebuit sa fie 1/10000 si nu pentru invatamantul hibrid, care e o aberatie, ci pentru invatamantul online.
‘ridicolul tau de mic’ pentru un virus de contact e un prag ingijorator. trecerea cu un prag mai sus e de fapt o crestere exponetiala si iti anunta ca peste doua saptamini nu va mai fi 1 ci va fi cel putin 5. este un virus de contact direct, aeropurtat si uite ca inghesuim in spatiu inchis (adica exact mediul lui de propagare) o grupa de copii. si nimeni nu vede ce spun autoritatile „speram sa nu fie mai rau”. si combatem asta cu „da ce’s fraier sa ma protejez”, „daca nu se respecta regulile eu de ce sa respect” si aia care imi place mie „daca la supermarket se spune ca e ok sa ne ducem, aici de ce sa nu…”.
Eu am 2 copii la 2 scoli diferite, 36 in clasa respectiv 30, daca inmultesc cu 3 fiecare copil (el si parintii), am 216 contacti directi. Nu din prima zi, sa zici ca atunci intra in contact cu 2-3 din clasa, dar intr-o saptamana cred ca intra in contact cu toti (o guma, un creion, un biscuite, un telefon etc).
Asta fara a pune la socoteala daca profesorii in cancelarie nu intra in contact, alti frati ai colegilor, contacti ai parintilor etc.
Matematic, la 1/1000 in 5 luni unul din noi este contaminat, socotind un minim de contacti.
In practica eu vad max 1-2 luni de scoala hibrid dupa care ori ne imbolnavim ori se trece la exclusiv online.
… ca să nu mai vorbim de frate/soră care e la altă școală și care poate duce mai departe flacăra olimpică.
„Pe surse” planul e sa tinem scolile deschise pana la 1 oct. Pare a fi singurul scop al acestui circ. Dupaia inapoi la online si cu ochii pe ce face restul lumiii, ca in primavara.
după care decretăm stare de urgență și cumpărăm laptopuri la preturi bune.
Liceenii, daca nu se duc la scoala, unde mai fumeaza?
In WC-uri virtuale?
Online sau
O linie
Profesorii au scos la inaintare GDPR-ul ca sa acopere exact ce zici tu: daca ne dau in judecata parintii copiilor de la scoala ca la copiii lor transmisi live pe net se poate uita oricine, de la parintii celorlalti la vreun pedofil sau altfel de stalker?
Pe de alta parte ma gandesc la ce cosmar va fi pentru cei care urmaresc transmisiunea din clasa. Tu te filmezi doar pe tine pentru vlog si stai pe loc, si ai bagat o caruta de bani in camera, trepied, lavaliera, si tot te mai plangi ca mai pierde camera focusul etc. No, gandeste-te cum va fi sa vezi ce scrie pe tabla pe un ecran de tableta filmat cu o pocnitoare, cum se va auzi ce zice profesorul cu masca pe figura (plus fojgaiala copiilor din clasa), cum se transmit 20 de stream-uri simultane pe conexiunea de net a scolii.
Reversul medaliei o sa fie parintii cu copil de tip „geniu nerecunoscut” care o sa se uite pe inregistrarea orelor si o sa faca un scandal monstru pentru ca odraslei i-a fost afectata inteligenta emotionala.
De fapt nici nu stiu daca mai exista in ziua de azi profesori care sa fie stapani pe plantatie. Am impresia ca elevii si parintii sunt sefi acum.
Fara suparare dar procesul educatiei scolare ESTE despre elev si PENTRU elev. nu pentru profesori, inspectori, parinti etc.
@F. „ESTE despre elevI” nu despre elev. Daca ai un tampit in clasa si-ti pierzi jumatate de ora cu el, pentru ca mami crede ca e plin de potential, n-ai facut nici o afacere.
@Dex: daca are ora inregistrata video, e foarte simplu sa dovedeasca asta si se pot lua masuri mult mai usor.
Chestia cu inregistratul orelor de curs poate avea utilitate „colaterala” atit pt elevi, parinti si profesori. Mie imi pare ca metodata asta cu inregistrare video (daca o fi) si transmitere online poate creste nivelul de „transparenta” a sistemului de invatamant.
@Sharlatan Poate ca da, poate ca nu. N-am o opinie clara pe treaba asta. Mi se pare totusi ca sunt destule cazuri particulare care ar putea face treaba foarte complicata.
@Dex: ai dreptatate, ma gandisem doar la „a dovedi mai usor” ceva si nu „la a lua masurile mai usor”! Asta pt ca in Romania multe chestii sunt dovedibile in mod normal, problema este doar la „masurile” luate!
Am o amica profa de germana care mi-a povestit sedinta de pregatire a noului an. Toti profii inghesuiti in sala mare dar totusi fara locuri libere intre participanti. Directorul explica masuri, distantare sociala, 5 profesori nu purtau masca. Amica mea se ridica si spune ca se incalca legea, aia 5 spun ca e dreptul lor sa nu creada orice spune guvernul, botnita, spalat creier etc. Ea insista si spune ca suna la politie, directorul intervine rapid ”stiti ca nu e bine sa facem atata scandal, imaginea noastra, stati un pic mai departe de ei, avem si asa atatea alte probleme” Dar cu siguranta copiii vor fi supravegheti si nu va exista nici un pericol sa aduca acasa ceva nasol
Situație identică la colegiu de prestigiu. Ședința cu pupături in 1 Sept. După câteva zile pupacioasa iese pozitivă. Toată lumea e in carantina acum 14 zile
Ditto la un liceu din Iasi – 3 sedinte ingramadite cu masca sub nas.
Pentru fondul clasei va fi nevoie de transfer prin revolut?
In plic si lampa UV pentru dezinfectat banii
pai, stai, ca nici parintii nu vor sa vada ce le face plodul la ora, stiu un caz recent in care un mucos le-a spus parintilor ca proful a zis textual ca „nu vreau sa-ti vad fata”, in realitate ii spusese ca nu vrea sa-i vada fata, ci mainile cu care nu scria, nu facea nimic la sedinta online – parintii foc si para pe prof, ca e nesimtit, ca e strigator la cer, le-a pus proful inregistrarea sedintei, au tacut mîlc
Fiica-mea e in clasa pregatitoare, nici ea nu poate face scoala online fara contact cu colegii si cu „doamna”.
Eu nu inteleg de ce va agitati acum. Toata vara toti parintii au mers fara frica in concedii la mare, la munte, in afara tarii, etc., cu copii, iar acum ca incepe scoala vai ce risc. Nu suntem putin cam ipocriti? Nu cred ca sunt aici parinti cu copii mai mari de 2 ani care nu au iesit afara toata vara cu ei la joaca sau au evitat contactul cu altii copii complet. Scoala online? E o gluma sinistra. Stim cu totii ca este o vacanta continua si nu scoala. Daca nu vreti sa va lasati copii la scoala si preferati online, atunci e alegerea voastra, dar nu mai dati vina pe sistem, profesori. Asumati-va decizia.
vorbești ca să te afli în treabă, comparând interacțiuni limitate, cele mai multe în aer liber, cu interacțiuni îndelungate, în spații închise aglomerate. falsa analogie e la modă în țara asta
Unde ai vazut tu ca ai posibilitatea sa alegi scoala online?
Poate tu!
Care “toti”? Eu nu am fost nicaieri.
bun, pentru că primul paragraf, cel puțin, e o hatereală gratuită la adresa profesorilor, nu scriu în contrapondere, ca să comit același sofism, falsa generalizare, ci doar am să povestesc cum a fost în primăvară în casă la mine, cu persoane implicate de ambele părți ale baricadei:
1. mâța, școală mediul rural, clasa a 3-a, învățătoare cu 1 an înainte de pensie. școală făcută online din martie (au pierdut o săptămână care a intrat în locul „săptămânii altfel”) pe microsoft teams (toți elevii școlii având cont făcut de administratorul de sistem al școlii). din 17 în clasă, au participat la cursuri 16 elevi. din păcate, singura fată cu probleme materiale are și părinți bătuți în cap care au refuzat apriori tableta și abonamentul pe care i le oferisem. orele, cu transmisie video ținute normal („normalitate” însemnând chiar exces de matematică și comunicare în detrimentul materiilor creative – fapt care a provocat revolta mea și a mâței de câteva ori). în fiecare zi învățătoarea ăși mai aloca încă două-trei ore cu cei care rămâneau în urmă. efortul ei a fost cel puțin dublu.
2. colega de casă, profă la liceu mediu fără fițe, cu un record personal în 20 de ani de predat: toți elevii ei au luat bac-ul la materia ei din prima. organizarea a fost mai proastă, în primele săptămâni lecții video doar pe zoom, cu limită la 40 de minute și mult class room. după paști, odată ce elevii au aflat că, cu activitate 0 online, media de pe semestrul 2 e aceeași cu cea de pe semestrul 1, prezența la cursurile online (pe microsoft teams, de data asta) s-a prăbușit vreo două săptămâni. a intervenit apoi nevoia de socializare și prezența la clasele 9-11 a fost constant pe la trei sferturi. cei de-ai 12-a au chiulit constant până în jur de 20 mai, iar după aceea, ignorând total programul, colega mea de casă a avut și zile cu 10-12 ore de pregătire online, cu un minim de 6 ore, inclusiv sâmbăta. în perioada de pregătire la clasă, după două zile 90% din elevi au preferat revenirea în online. consecința: recordul promovabilității la bac a rămas neatins.
Nu asta era esenta articolului. Intamplator, profesoara respectiva chiar e pasionata de ce face. Profesorii copiiilor mei sunt la fel de pasionati (i-am vazut din plin anul trecut) si spun acelasi lucru: sistemul hibrid (copii acasa si in clasa in acelasi timp) e cea mai proasta varianta. Copiii au nevoie sa fie sub autoritatea profesorilor, iar profesorii au nevoie sa le vada reactiile. Apoi, la ciclul primar, eficienta in online e foarte mica, cu amendamentul ca nimic nu e pierdut iremediabil.
Din punctul meu de vedere, temerile legate de invatamantul in clasa sunt mult exagerate, mai ales inainte de a incerca macar. N-as vrea sa generalizez dupa cel mai prost scenariu posibil.
“ Din punctul meu de vedere, ”. Ar trebui sa nu ne mai exprimam punctul de vedere daca nu ne pricepem…
@bit Am copii la scoala, deci pot avea un punct de vedere, si asta e si rostul comentariilor. Inteleg ca tu te pricepi mai bine, sau ca ai dori ca la comentarii sa apara numai opinii ale expertilor?
Iar elevii care se bazau pe pachetul de acasa al celor mai naivi, ce fac ? La ei nu se gandeste nimeni?!?!?!
noroc că bully-ingul se poate face și online.
@Vali: la fel si foamea.
PS: iar pentru cine nu a mirosit-o din prima, era o ironie la adresa celor care veneau la scoala numai sa fure pachetul altor copii.
Am inteles faza cu distantarea, purtarea mastii cu dezinfectante. (greu de crezut…dar..cine stie). Ma intreb daca nu e voie sa atingi nimic al altcuiva, nu e voie sa dai nimic imprumut, cu manualele scolare cum va fi? vor fi tot timpul noi? ( ca alea vechi au stat toata vara acasa la cineva ..sinu se stie), si buretele de la tabla. de fapt vor fi vreo 15 bureti in clasa..fiecare vine cu el de acasa? si daca cumva il uiti acasa? mi-e greu sa cred ca autoritatile care timp de 30 ani s -au facut ca au facut chestii, sa faca acum, in ultimul ceas, tot ce trebuie..bine-ar fi..dar…
„Am inteles faza cu distantarea, purtarea mastii cu dezinfectante. (greu de crezut…dar..cine stie).”
declaratie publica – rata de infectie gripala acum este de 500 ori mai mica fata de anii trecuti. poate o fi un rezultat al efortului asta de a ne tine mucii in batista si al stresantului spalat pe miini.
nu „poate”, ci sigur e efectul purtării măștilor și a igienizării mâinilor. altfel spus, masca are efect asupra transmiterii virusului gripei (bine, asta se știa demult, acum e încă o confirmare indubitabilă). toată povestea cu masca ce nu e viabilă în a opri un organism de mărimea unui virus devine de-un penibil de doi bani.
Nu l-am dus de la 1 Sep (privat), e printre puținii care stau acasă, ăia de la școală văd că fac efortul să respecte tot ce se poate respecta.
Nu pot însă să scap de un sentiment tâmpit, că o să-l duc pe 14, treaba se împute prin țară și se trece în 2-3 săptămâni online. Și dacă trag lozul norocos și vine puștiul cu ceva acasă, o să fie pe principiul ”și f#tut, și cu banii luați” (după ce te duci într-un alt oraș și la juma de oră un amețit intră în mașina ta parcată și ți-o face armonică, parcă te gândești că cineva de sus are niște planuri cu tine)
Abea astept circul national incepand cu 14 septembrie, cand o gramda de parinti analfabeti functional (poate) vor afla unele lucruri:
– Copii infectati cu covid au fost si pana acum, doar ca aceste cazuri nu au fost mediatizate. E greu sa cauti statistici pe grupe de varsta…
– Raspunderea e impartita. Iti trimiti copilul tusind muci la scoala, suporti consecintele.
– Timpul lamentarilor de tipul „sa se faca, sa ni se dea”a trecut demult.
– Lipsa dotarilor in scoli este vina aproape exclusiva a primariei, care a dat banii alocati educatiei pe festivaluri si concerte gratuite. De 30 de ani incoace.
– Inspectoratele sint inutile si trebuie desfiintate.
Bineinteles, dupa ce toata vara copiii s-au jucat impreuna, in grupuri compacte, fara niciun fel de protectie sau distantare, scoala, profesorii, minstrul invatamantului si bill gates vor fi vinovati pentru infectarile ce vor urma dupa 14 septembrie. Ce festival politico-mediatic va fi, in plina campanie electorala…
Da, am copil, incepe clasa a V-a. Si sotie cadru didactic.
Nu cred că poți să compari un spațiu deschis (cum e parcul) unde stă 1-2 ore, cu o cameră de 50mp unde stau 30 de copii 4-5 ore (sau 7-8 cu afterschool). Al meu a bifat ieșiri în parc în fiecare zi, dar raportul risc/socializare e infim după mine. Nu și la școală, unde nu prea mai e de neglijat.
Discutabil. In parc nu se respecta nicio regula de igiena si distantare. Copiii freaca toboganele si alte accesorii, respiratie mai intensa in timpul jocului, socializare apropiata cu ceilalti copii, apoi multi din ei sint preluati de bunici, adica grupa de risc maxim. Nu zic sa nu se intample lucrul asta, copiii au nevoie de aer, joc, interactiune. Macar in scoli se incearca un minim control al fluxurilor si contactelor. Pana la urma, nu exista metode infailibile, dar in situatie de pandemie, micile gesturi de protectie, adunate, dau numarul mic de infectari.
In timp ce il asculta pe copilul tau, ii dai profului 50 de lei pe Revolut sa o lase mai usor cu intrebarile. Live, frumos, poate gasim si o metoda cu tokens.
ca la chaturbate
Din cate am vazut, parintii se plangeau ca sunt nevoiti sa stea cu copiii lor toata ziua acasa. Sigur vor sta si vor privi lectiile online acum :))
Scoala online nu pregateste copilul decat pentru functia de leguma
Il pregătește pt shely
ultima piesă a lui, sau a lui dorian popa, a rupt. e tot ce trebuie.
Profesorii aceia care se opun filmarii…cand s-au introdus camere la bac ce parere aveau oare?
Alexandra, ideea e alta. Nu ai voie sa fii filmat la locul de munca. Este lege.
@ifcosmin deci toate locatile cu camere de supraveghere incalca legea? Este interzisa montarea camerelor in grupurile sanitare/vestiare si trebuie sa iti fie adus la cunostiinta faptul ca esti filmat.
au fost un pic jenați, că nu mai puteau să le sufle elevilor care cotizau.
@ifcosmin, dă și tu link la legea aia, ca s-o citim în întregime.
@Ciuby – https://juristcluj.ro/este-legala-supravegherea-video-a-salariatilor-la-locul-de-munca/
Vorbesc cat se poate de serios. E interzis prin lege. Am predat intr-un liceu unde existau camere de filmat in salile de clasa. La un moment dat am avut o discutie cu un parinte si am cerut filmarea de la director ca sa-i arat ca fiu-su minte. Directorul mi-a spus ca dispozitivele sunt oprite in timpul anului scolar, fiind pornite doar la evaluarea nationala / bacalaureat.
Varianta hibrid mi se pare cea mai pacatoasa dintre toate. Prefer scenariul verde sau rosu.
@ifcosmin: Esca știe legea asta?
Fără glumă acum, nu e voie să fii spionat la muncă. Dar dacă fișa postului prevede să fii filmat n-ai ce face. Și cursurile online chiar presupun asta.
@ifcosmin sunt atat de multe exceptii incat numai interzis nu e.
Sunt camere in clase si pe holuri pentru:
-supravegherea bunurilor unitatii de invatamant
-pentru protectia elevilor : descurajarea conflictelor intre elevi, descurajarea conflictelor profesor-elev, supravegherea elevilor in timpul in care nu este un profesor cu ei
-descurajarea consumului de substante interzise in interiorul unitatilor de invatamant
-etc
Pe de alta parte trebuie sa fie anuntati tutorii legali si trebuie sa semneze ca au luat la cunostiinta si ca sunt de acord. Cum la noi nu sunt citite contractele e ceva foarte usor de realizat daca se adauga in documentele semnate la inscrierea in unitatea de invatamant, procesul dureaza intre 4 si 8 ani. Directorul de care vorbesti nu a vrut sa isi bata capul sau face doar ce i se comunica de la partid.
@alunelu – poti fi filmat doar cu acordul tau (gdpr). Si doar video, nu si audio.
Unii spun ca trebuie sa scriem cat mai putin la tabla. Bun, si ce fac profesorii de matematica, fizica, chimie, limbi straine? Cum sa aiba profesorii doar 5 minute pauza? Sunt scoli care au doar o toaleta pentru profesori. In alea 5 minute daca intra 3.
Anul acesta predau intr-un liceu care are doua corpuri. Fara sa exagerez, distanta e de 5 minute intre ele. Numai dus-intors faci 10 minute.
Ce faci cu caminele? Dar cu grupele mixte de elevi?
@gc – am fost in multe scoli. Liceul respectiv e singurul cu camere in clase.
Stiu de legea asta de cel putin 6 ani. Aflasem de ea pe cand lucram in sectorul privat.
Nu vreau sa fiu inteles gresit. Pe mine nu ma deranjeaza camerele. Deloc. Dimpotriva, m-as simti mult mai ok. Dar … mi-ar placea sa se ia masuri impotriva celor care fac abuz, indiferent ca vorbim de profesori, elevi sau parinti.
Copiii și scoala contacti direcți! Dar la terase și baruri nu suntem contacti direcți?
@ifcosmin, dă și tu link la legea aia, ca s-o citim în întregime.
@Zoso, când bagi și tu butoane d-alea de delete și edit?
Toate cadrele didactice pe care le cunosc sunt speriate de camere doar dintr-un singur motiv – nu vrea nimeni să apară pe youtube când este înjurat. Camerele la bac sunt ok, pot fi vizionate doar de inspectorat atunci când se constată o problemă, camarele pe coridoare sau în sălile de clasă sunt foarte ok, dacă părintele are o problemă și consideră că elevul a fost jignit, acestea se pot viziona, dar să fiu filmată de către copil și să apar pe internet nu îmi place absolut deloc.
Dovezi
https://www.youtube.com/watch?v=KMi8HLlWlmo
https://www.youtube.com/watch?v=wims_DoyhHM
https://www.youtube.com/watch?v=NFmRUUoS9nI
https://www.youtube.com/watch?v=-SU21qD7UqA
Din martie până acum copiii se joacă de mama focului prin parcuri, în fața blocului, la fel ca înainte. Dacă era ceva serios ca vector de transmisie, trei sferturi din bunici erau morți. Nu suntem prima țară care deschide școlile, nicăieri nu s-a întâmplat nimic serios, Suedia nu le-a închis deloc.
Suedia fiind in top 5 – pe partea negativa. ++ una e sa ai 5-6 copii jucandu-se in aer liber, e o alta discutie ce se intampla intr-un spatiu inchis. Esti idiot gratuit.
…pai tin minte cum la una din scolile pe la care am trecut, a venit directorul cu ideea sa se monteze usi ca-n state, cu geam … atat a fost, sa vedeti circ la sedinta, cam acela e nivelul.
1. 1-2 zile pe saptamana la scoala, restul remote pentru varianta „mix”. Full remote pentru cine nu simte nevoia sa riste nimic.
2. profu’ de preda pentru remote este singur intr-un birou si preda de acolo pe Google Meet / Zoom. Toate lectiile si temele se vor stabili si urmari pe Google Classroom.
3. Alegi la inceput planul „blended’ sau „full remote”. Poti trece la complet de acasa la orice clipa, pentru invers astepti sa se termine „trimestrul”. Probabil cel mai aproape e undeva in noiembrie, ca inca nu stiu cum au structurat ei anul scolar.
4. sunt 1000 de copii in scoala, au loc pentru 300 si ceva, de aici programul ciudat de mers la scoala (1-2 zile pe saptamana).
5. masca obligatoriu toata ziua, se mananca in clasa, nu la cafeteria. Nu se merge cu busul scolar, inca nu risca nimeni.
6. profesorii de la remote only sunt diferiti de cei care stau si cu copiii. Se va lucra pe un caiet „studentesc”, pentru ca de fiecare data copilul ia tot acasa, pentru ca maine sa vina cealalta grupa (A,B,C sunt si la scoala, D sunt doar remote). Se incearca sa se tina la minim manualele si caietele speciale, a avut la matematica si la social science. In rest fise date pe Google Classroom si printate / scanate acasa.
6. vor fi max. 10 copii in sala de clasa, avem deja harta scolii cu zona in care lasam copiii si unde ii luam. Se comunica in draci pe Konstella si Zoom cu noile planuri, se tot cauta solutii, se pun intrebari.
In acest moment suntem la un minim istoric de contagieri si morti, se face distantare si se poarta masti unde trebuie. Cu toate acestea inca nu stim niciun parinte ce facem, scoala trebuia sa inceapa azi, dar va incepe probabil din 21, pentru ca profesorii ameninta cu greve. E normal sa fie speriati, si noi parintii suntem la fel.
Am pus fata la varianta mix, macar sa cunoasca invatatoarea (au invatator diferit la fiecare an), desi, daca o trec la full remote tot rahatul ala e, ca e alt profesor.
Atat stiu deocamdata …
PS: ca si calitate a inregistrarilor / profesorilor .. ce s-a facut in primavara a fost super oK. Se inregistreaza normal, pe telefon in general, dar, daca nu au prune in gura, se aude decent si se poate lucra corect. Absolut toti profesorii, cand s-a dat lockdown-ul in martie, au avut 7 zile sa se puna la punct cu totul, cateva zile sa dea scoala iPad-uri conectate la internet celor care nu aveau acasa (copii) si asta a fost. TOATA scoala merge pe acelasi plan, se folosesc aceleasi sisteme si platforme. Nu face nimeni ce i se scoala, altfel zboara.
despre ce tara vorbesti?