Știrile zilei – 8 septembrie 2020

  1. Blondă . Cascadă . Roșcată . Pian . Dulce . Brunetă .
  2. 2 milioane de români nu au muncit niciodată
  3. Pentru că românii fac treabă de mântuială și pentru că sunt tratați mizerabil
  4. Amazon șterge 20.000 review-uri false
    Dacă descoperă presa faze din astea, vă dați seama cât de adâncă și frecventă e problema?
  5. 20 de ani de la asasinarea lui Virgil Săhleanu
  6. Dacia a anunțat niște mașini
  7. Cronica de tehnologie
  8. Cronica de business

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

57 comentarii

  1. s-a terminat cu vulpita :(

    00
  2. 2. socant, n-am nici o ora muncita (legal) în tara si 0 contributii la cas si cass, si la fel ca multi din articol am muncit afara pentru ca
    3. sistemul, nu oamenii, nu invatamantul care în germania am înteles ca e cam kk, ci sistemul protejeaza angajatul/lucratorul în fata angajatorului. Cand am fost sa aplic pentru ajutor de la statul roman am fost trimis la plimbare si dus am fost

    00
    • Pana nu lucrezi cu oameni habar nu ai ce prost sunt facute legile. Am un coleg care are in grija undeva la 200 de stivuitoristi. Nu vrei sa stii cate pagube produc din prostie, lene, durut in cur. Nu le poti face nimic, iti face paguba de 5000 de euro si tu ii poti retine 10% din salariu pe 3 luni, si asta dupa ce anunti ITM si alte cacaturi. Oamenii aia castiga minim 3500 lei net si daca baga ore suplimentare ajung si la dublu de atat.

      00
    • pai ar trebui sa plateasca angajatul si dobanda la stricaciuni, si dobanda la dobanda, si daca pateste ceva angajatul ar trebui sa plateasca familia lui si urmasii lui pe 7 generatii .. nu?! Aia de la ITM ar trebui sa verifice si daca li s-a facut instructaj pe bune … zic eu, iar orele suplimentare la munci din astea s-ar putea sa fie periculoase, zic eu

      00
    • @Zanghe, are 200 de stivuitoriști în grijă? Poate vina e a lui, din cauza numărului prea mare de angajați pe care trebuie îi are în supraveghere. Pe de o parte, se întamplă să știu cum se lucrează într-un depozit, ce volum de muncă trebuie realizat într-un timp foarte scurt. Nu poți pretinde ca oamenii ăia să-ți muncească cu velocitate produse fragile și scumpe. Pe de altă parte, sunt și unii cărora nu le pasă, însă numărul e mic. Nu prea te încantă să dai cu 5000 euro pe jos, oricât de idiot ai fi.

      00
    • @Marian. Colegul meu nu e supraveghetor, stivuitoristii sunt inchiriati si au set de tura si alti controleri pe tura. Iti garantez ca nu sunt alergati. Au niste echipamente speciale care manevreaza paletii in rafturi. Echipamentele alea se mai blocheaza din diverse motive (senzori murdari, folie la roti etc). Cand tu gigi abuzatu hotarasti de capul tau sa deblochezi echipamentul ala dandu-i un sut cu furcile stivuitorului in loc sa chemi intretinerea, ce sa zici, parca nu imi vine sa iti ridic statuie.

      00
    • @Zanghe, cred ca exagerezi. Daca angajatul ala este atat de problematic, cel mai bine scapi de el. Cum faci asta?
      – ii tai cei 10% conform legii
      – nu il mai lasi sa lucreze ore suplimentare
      In 2-3 luni pleaca singur, fiindca nu o sa-i convina sa vada cum colegii lui pleaca la final de luna cu salariu dublu.

      Dar inteleg cum nimeni nu vrea sa anunte ITM, pentru ca absolut nicaieri in Romania nu se respecta normele de protectia muncii si nu iti doresti sa ai un control.

      PS: daca motostivuitoristii sunt „inchiriati” este si mai simplu; anunti firma partenera ca de maine nu ii mai vrei pe X si pe Y fiindca nu se ridica la pretentiile tale.

      00
    • @Andrei. Se face asta deja si cu ce ajuta? Ala pleaca si se angajeaza a doua zi si tu ramai cu paguba de 5000 de euro de acoperit. Si chestia e ca nu e un caz singular, azi unul loveste echipamentul, maine altul loveste raftul, poimaine rastoarna un palet. Colegul meu este ca o banda rulanta de dat afara/recrutat pentru ca nu exista repercursiuni. Stivuitoristii sunt cautati, mai ales prin Timisoara, gasesti alt job in fiecare zi daca vrei si te doare undeva. Avem oameni inchiriati si in alte zone, unde joburi de stivuitoristi nu sunt pe toate drumurile. Stii ce atenti sunt oamenii pe acolo?

      00
    • @Zanghe, de ce nu te indrepti impotriva angajatului sa recuperezi paguba?
      Da, nu poti recupera toti acei 5000 de euro, dar poti recupera paguba in limita a 5 salarii minime brute, adica undeva pe la 2300 euro.

      Dar spui ca nu vrei sa faci asta, fiindca nu gasesti alti angajati.
      Si atunci, cum ai vrea sa fie facute legile pentru a putea acoperi lipsa de forta de munca?
      Ce modificari ai face tu in Codul Muncii pentru a evita problema pe care o are prietenul tau?

      00
    • @Zanghe, nu zic că printre ei nu există neglijență, dar unde câștigă un stivuitorist 3500 de lei NET? Salariul se ridică undeva la 3000 de lei maxim. Am căutat câteva anunțuri de stivuitorist prin Timișoara. Disponibilitate de a lucra in 4 schimburi, ore suplimentare, disponibilitatea la efort fizic mare și disponibilitatea de a lucra in weekend (nu cred că au menționat asta fiindcă suna deja a sclavie).

      00
    • @Andrei nu ai cum sa ii retii bani daca el cand incepe ancheta disciplinara isi da demisia. Si nu ai cum sa il opresti, nu exista un cadru legal eficient in care sa iti recuperezi paguba. Trebuie sa te duci cu el in judecata, procesul dureaza x ani, timp in care cheltui pe avocati mai multi bani decat ai fi recuperat. Poate ca solutia ar fi ca ITM sa tina o evidenta cu ce a facut un angajat prin locurile unde a mai fost, urmatorul angajator sa stie ca isi asuma un risc cand angajeaza pe cineva care a lasat pagube in urma lui. Dar asa ceva nu cred ca ar functiona pentru ca la noi orice sistem se transforma in abuz din cauza oamenilor incompetenti si corupti din sistem.
      Problema pe care o relatam o avem doar in Timisoara. Avem aproximati acelasi numar de oameni inchiriati si in Vatra Dornei de exemplu, oamenii aia lucreaza zeci de ani in acelasi loc, sunt atenti si greselile care apar inevitabil sunt acceptate de angajator fara repercursiuni.

      00
    • @Marian. nu pot zice firma ca na, dar oamenii aia au conditii bune. In primul rand ca nu fac eforti fizic, totul se face cu echipamente. Teoretic, daca vrea, nu trebuie sa se dea jos de pe stivuitor. Echipamentele sunt conectate la internet, intr-o tura de 8 ore echipamentul are un grad de utilizare de 60-70%

      Noi ii dotam cu echipament de protectie, salopeta, bocanci etc. Unii dupa cateva zile apar cu haine de acasa, ceea ce nu e ok ca nu respecta normle de SSM. Cel mai probabil isi vand echipamentul si suntem nevoiti sa ii dam afara ca oricum banii nu ii mai recuperezi. Un set complet e peste 1000 de lei (bocanci, geaca, vesta, tricouri, salopeta, casca)

      00
    • @Zanghe, deci esti de acord cu mine ca problema nu o reprezinta Codul Muncii. Problema in cazul colegului tau este lipsa fortei de munca din Timisoara.
      Acum cand angajezi un motostivuitorist, ce te impiedica sa il intrebi unde a lucrat anterior si sa dai un telefon de 2 minute sa intrebi cum s-a comportat?

      1. In plus, tu spui ca aveti o firma subcontractoare care se ocupa de asta, dar apoi imi spui ca ar fi bine sa tina ITM-ul o evidenta.
      Cu ce te-ar ajuta evidenta asta? Ai cere firmei subcontractoare evidenta cu incidentele de munca alea fiecarui om pe care ti-l pune la dispozitie?

      2. Unul dintre avantajele in a lucra cu un subcontractor, este ca te poti indrepta impotriva acestuia pentru a-ti recupera daunele. Nu trebuie sa te indrepti personal impotriva angajatului. De fapt nici nu poti face asta, nefiind angajatul tau.

      00
    • Ăsta e rezultatul mentalității ‘noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc’.

      Ar trebui ca legal, și angajații să își asume responsabilitatea pentru ceea ce fac, clar.

      Dar…atunci și angajații vor veni cu pretenții de salariu mai mare, ore mai fixe, nu ‘flexibile’.

      Asta înseamnă că și firma trebuie să se organizeze mai bine, fără faze de genul: nu contează la cât ajunge tirul, chem băieții la descărcat.

      Atunci firma ar trebui să zică, nu ajunge tirul la ora care ai zis, plătești cât costă descărcarea extra.

      Dar…atunci și firma de transport ar trebui să își asume o marjă mai mare, deci va plăti șoferii mai mult.

      Dacă firma de transport va trebui să plătească șoferii mai mult, la un moment dat vor face scandal că nu avem infrastructură, și mereu sunt ambuteiaje și mereu merge pe pagubă, va da statul în judecată sau poate ar fi mai atent la ce votează.

      Totul e un lanț în care fiecare verigă depinde de următoarea de fapt, dar cât timp toți acceptă situația, cineva undeva plătește.

      Nu zic că e 100% de vină angajatorul, sau stivuitoristul, dar e așa o vină distribuită, în care fiecare ‘lasă bă’ că merge și-așa’ și până la urmă tot se plătesc undeva.

      00
    • zanghe… cat de des se intampla chestia asta? ca daca o data intr-un an un stivuitorist rastoarna un palet si e paguba de 5000E, parca nu e chiar asa mare beleaua. cel putin pentru firma care are nevoie sa angajeze 200 de stivuitoristi. iar daca zilnic macar 100 faca paguba nu de 5000 ci doar de 1000, cum mama naibii inca mai functioneaza firma aia?

      00
  3. 4. Am un prieten in Anglea. Treaba sta cam asa: sunt persoane care iti dau o lista cu niste produse chinezesti vandute pe Amazon, iti comanzi unul din acele produse pe care il si platesti, odata ajuns produsul la tine scrii pe Amazon un review de 5 stele la el si trimiti linkul cu acel review catre persoana care ti-a dat si lista de unde sa-ti alegi, iar acestia iti returneaza banii si tu ramai cu produsul moka si faci ce vrei cu el, il folosesti, il vinzi, etc.

    00
  4. 2.

    Ca gen…

    Pentru că „sex” e tabu. Sex!!! Iar pe redactor îl cheamă DP.

    Nu apare în nicio evidență a vreunui angajator pentru că el ajută la PIB-ul Germaniei. Când avea 30 de ani l-a luat un prieten care muncea în construcții în Germania și se spetește acolo cam 9 luni pe an.

    Cum stă treaba (vorbesc din auzite, nu știu încă procedeul în detaliu, adăugați dacă știți lucruri amănunțite)…

    Când lucrezi afară și termini contractul (ne)determinat, ai intrat în evidența ITM-ului lor
    (Inspectoratul Teritorial de Muncă al țării x). Dacă sunt dubii, faceți un drum la ITM-ul străin și cereți-le foaia/fișa voastră, detalii. Nu cred/știu că e nevoie de vreun brevet sau adeverință al angajatorului, dar, e bine să știți treburile ăstea.
    După ce aflați cum stați cu „vechimea”, vedeți opțiunile: e posibil ca ITM-ul străin să contacteze autoritatea de aici sau e nevoie să vă prezentați cu foaia direct la ITM-ul nostru, respectiv Casa de Pensii. Ulterior, statul străin cotizează la acea perioadă în care ați lucrat acolo.
    Insul din Germania, deși nu a produs nimic la PIB-ul României, a produs la PIB-ul Germaniei. Germania (ITM-ul german) se ocupă de arhiva muncitorească și se cotizează de la ei la pensia sa pentru acele 9 luni/an, indiferent unde va alege să locuiască.

    De unde știu:
    a – un fost vecin, vechi, a ajuns & locuiește în Spania (sau Italia), iar statul român cotizează ±2,000 RON (net, evident) pensie.
    b – prieteni care se duc periodic în străinezia la muncă și întrebat cum fac privind evidența pentru pensie între cele două țări

    De aceea e bine să contactezi autoritățile statului străin, în privința muncii/angajărilor, înainte de toate ( https://zoso.ro/19-vrei-asculta-nimeni/#comment-1502768 ).

    O parte dintre românii care nu au muncit niciodată – vreo 300.000- spun că au fost nevoiți să aibă grijă de copii. Interesant este că cei care au adus acest argument sunt cei mai mulți din categoria de vîrstă 30-44 de ani, nu poate cum te-ai fi așteptat, să facă parte din categorii mai tinere, când copiii sunt mai mici. De asemenea, la românii de peste 55 de ani, unu din cinci invocă același argument : a stat cu copiii.

    E evident: copiii cu boli congenitale, care puteau fi prevenite din timp, au nevoie de atenție.

    3.

    +Autoșantajul.
    Când citesc remărci sau apropo-uri (cu clișeele & platitudinile din dotare) legat de școlile profesionale, niciunul și niciuna nu și-ar da ai lor pe școlile ălea. În realitate, încearcă (speră) să trieze din nr elevilor pentru plodul lor (în avantajul său), crezând că îmbunătățesc învățământul cumva (iarăși meteahna aia comunistă cu „cel mai bun sau bună școală, liceu, faculatate din oraș/țară; ai mai scris de flotanți).
    Cu alte cuvinte, ce spun mârșavii în realitate: proștii să se ducă la școală profesională pentru că – nu-i așa – dacă se duc proștii acolo, o să ai parte de meșteri & maiștri de calitate, că în așa fel, puiuțu’ lor să fie deșteaptă/deșteptul cu diplomă de facultate. Ăsta e raționamentul lor mizerabil, ce pute a stahanovism.

    5.
    SIE & SRI, când e vorba de alții (ex. cehi), se sfiesc. Așa, pe cocioc aici, te simți bulibașă – sindromul paznicului de coteț/poartă.

    00
    • 2. Tu pleci de la premiza ca el ar fi lucrat cu forme legale, nu la negru.

      2. Sunt(em) multi asa cum zici. Dar am intalnit si oameni care castiga bine din diverse meserii la care n-ai nevoie de studii superioare si isi doresc pentru copiii lor “sa invete o meserie”. Majoritatea ii aveau pe langa ei de la 12-14 ani, sa prinda experienta, dar i-ar fi inscris la o scoala de meserii daca aveau optiunea asta.

      00
    • Eu am facut profesionala (tehnician in automatizari), in 2003-2006, eram cam 6 in clasa mai ok, oameni normali, restu tot felul de distrusi. Deci da, la scolile alea ajung toti analfabetii, scandalagii, etc, din aia nu ies meseriasi. In schimb invatam chestii si faceam multa practica, profesorii erau buni.

      00
  5. Pai vad ca sistemul de pensii se rezolva de la sine. Cine nu contribuie nu va primii pensie. Parca vad peste 25-30 de ani gramada de „cazuri sociale” de batrani ce traiesc de pe o zi pe alta pt ca nu au pensie pt ca nu au cotizat cu nimic. Binenteles ca statul va fi de vina. Macar de si-ar strange bani de pe acum(ce gluma buna). In alta ordine de idei fostul procuror comunist Gheorghe Bălăşoiu, fost comandat al penitenciarului Colibaşi are 15000 de euro pensie. Sistemul echitatii sociale functioneaza doar pt fraieri.

    00
    • pai nu era vorba ca peste 25-30 de ani majoritatea joburilor vor fi facute de roboti?

      00
    • O vor duce bine cazurile alea sociale stai liniștit, vor fi o masă de manevră pentru vot extrem de fidelă celor care le vor da ajutoarele.

      Practic același lucru ce se întâmplă și azi :)

      00
  6. 3. Germania are industrie, deci o scoala profesionala iti poate aduce beneficii reale, ca e nevoie de muncitori calificati. Plus ca un programator sau un doctor nu castiga de 4-5-10 ori mai mult decat un mecanic.
    La noi e nevoie de muncitori calificati pentru ca au plecat toti sa munceasca in Europa, daca se intorc toti zidarii, instalatorii, mecanicii n-o sa avem ce sa facem cu ei, ca de aia au si plecat.

    00
  7. la 2., ce ton are articolul…de parca e ceva rau in a fi casnica (o chestie super normala de fapt) sau in a avea alte mijloace sa te sustii. nu, trebuie sa fie toata lumea inregimentata.

    00
    • @S, articolul se refera la categoria de persoane care nu au alte mijloace de a se sustine in afara de bani proveniti de la sot / sotie.
      Adica acea categorie de persoane care ar ramane pe drumuri in conditiile in care sotul / sotia ar divorta de ei.

      00
    • se cheama casnice si e perfect normal sa existe. iar daca ar divorta de ele ar fi normal ca fostul sot sa le sustina in continuare pana cand isi gasesc o sursa de venit. bineinteles, sa dovedeasca ca isi cauta acea sursa. parca daca nu au mai fost niciodata angajate chiar au dreptul si la ajutor de somaj daca nu au mai beneficiat si alta data de el.

      00
    • singurl caz in care sotul necasnic ar trebui sa il sustina in continuare pana (dar evident limitat in timp, si destul de drastic) la gasirea unei surse de venit pe cel casnic dupa divort e daca primul (sau de ocmun acord) a hotrat ca al doilea sa stea acasa. dupa aia, pa si pusi. ajutr de somaj atat cat tine si dupa aia liber pe campii.

      00
  8. Ca să nu am surprize, la poze, dacă dau click pe „Pian”, apare un Emi sau un Steinway?

    00
  9. 3. Dotarile din atelierele scolilor profesionala sunt dotate cu scule DISTRUSE.nu conteaza neaparat ca nu sunt MODERNE dar nici macar nu sunt functionale.
    Mediul de lucru in Romania, la fel, e jale. Programul prelungit peste limita legala de 8 ore, 10 ore minim plus Sambata program de minim 6 ore. ore neplatit suplimentar si nu in ultimul rand HAMALEALA, iar patronul care trateaza, MAI ALES, tinerii cu jigniri si ca pe niste pioni dispensabili

    00
    • Am avut recent o experienta foarte urata cu un patron din asta de care spui tu. Dupa o luna si jumatate fara explicatii prea multe concediat in perioada de proba. De o luna si jumatate imi caut de munca, in ultima luna am avut 15 aplicari si nici un interviu. Luna asta am 6 aplicari si zero interviuri. Stii ce frumos o iei razna cand vezi ca nu te suna nimeni? Noroc cu hobby-ul meu ca ma tine pe linia de plutire ca altfel eram in depresie majora de mult. Cred ca trebuie sa schimb aria geografica in care imi caut de munca, chiar daca voi sta in chirie.

      00
    • @Vali, în mod normal, lunile de vară sunt luni proaste în treaba asta cu căutatul unui job. dar nu prea știu ce impact a avut pandemia asupra problemei.
      zici că o lună jumate de căutări, cu aplicații fără interviuri aproape băgat te-a în depresie?! sper să nu vezi cum e după 10,5 luni de căutări. am avut și 2,5 luni fără interviuri (martie, aprilie, mai) și o perioadă dubioasă prin vară.
      chiar nu știu cum am evitat depresia. ți-aș spune dacă aș știi. probabil ține de structura mea psihică. bine, și pisicul a ajutat un pic. parol.
      recunosc că am avut 12 salarii (cam mici) compensatorii (fostul loc de muncă s-a desființat), dacă era fără nu știu cum/unde/ce făceam.

      00
  10. Nu știu dacă lumea pe eJobs și best jobs își trece pe bune experienta, ca dacă da…
    Am vazut multe persoane care la 27 de ani scriu 1-2 ani experienta și ciudat de mulți de 20-21 cu firma proprie sau care sunt manageri…
    Dupa aia vin CV-uri cu poze probabil postate și pe Facebook sau insta, cu priviri incitante îndreptate spre cameră, rochii scurte samd. Cea mai productiva treaba a fost cu un tip care s-a oferit cu editare video și voice over PE OLX. De care nu știu dacă vom avea nevoie, insa nu arata deloc rău canalele de Youtube de care se ocupa.
    Una peste alta, aparent în Mioveni și Pitești nu prea și de unde alege și chiar nu ma asteptam, fiindcă youtube pare plin de din astia care nu muncesc dar le place sa se filmeze.

    00
    • Experienta mea e pe bune:
      – 3.5 ani lucrati in vanzari: Altex si Flanco
      – 2 ani 11 luni si 29 de zile lucrate intr-un helpdesk( un an de helpdesk it) si doi ani de sevice case de marcat si alte traznai.
      – 2 ani si 10 luni in domeniul naval, proiectare si planificare generala.

      00
  11. Eu am primit de la niște dealeri Amazon doua chestii pe care nu le-am comandat:
    1. Binoclu mic și portabil no name,
    2. Căști wireless marca ynigimy

    Amândouă sunt ok. Am șters însă reviewurile scrise în numele meu. De la binoclu a rămas șters, de la căști a reapărut după câteva zile.

    Acum și reviewurile de la Amazon sunt fake și de căcat. Nu mai am curaj să cumpăr chestii cu numai 5stele, decât dacă sunt imens de multe.

    00
    • Se vede oricum care sunt false. Ieri am dat peste unul care avea vreo 10 review-uri in care se lauda produsul și apoi se descria cum funcționează…. Maaaai sa fie, chiar asa, toată lumea simte brusc nevoia sa ajute alți potențiali cumpărători. Evident ca e și aia cu data in care sunt scrise, la alt specimen întâlnit ieri, opiniile nu erau scrise în aceeași zi, dar cam toate erau pe 3 sau 4 ale lunii…
      Oricum, cautam o capcana de soricheti care sa nu ii omoare, deci dacă n-o fi ok, sunt doua variante în care ar ieși rău, ori nu îl prinde, ori….il omoară.

      00
    • @Ioana, dar ce le face dacă nu-i omoară? Îi convinge să plece de bună voie? Le dă 50e de şoarec şi-i urcă în avion?

      00
    • Pai nu stiu, sa vedem… Ummm doar ii prinde inauntru??? Ca nu stiu cum sa iti zic, da la tara aici nu sunt doar soareci ci și alte specii de mici mamifere. Si pe lângă ca nu, nu mi-ar plăcea sa vad storcositi nici măcar șoarecii aia banali, chiar nu vreau sa omor vreun harciog, jder, nevastuica samd, mai ales ca anumite specii sunt protejate.
      Deci da, poți prinde soareci și alte mici animale și cu capcane care nu îi omoară ci doar ii blochează inauntru.

      00
  12. Si aici in Fr, sunt destui care fac practica la greu, daaar se și cauta, pentru ca sunt foarte multe anunțuri prin care se cauta ucenici, ceea ce la noi nu am văzut și da, se și plătește.
    La atelierul unde lucrează soțul vine un băiat care are 15 ani și care vrea sa aleagă între vopsitorie și mecanica de clasice. Părinții, evident, in special ta-su, sunt super mega mândri de el și în general nu prea auzi lumea cu „fă-te mama doctor”. Cel puțin aici, mai la tara.

    00
  13. Romanul daca s-ar respecta precum adeseori afirma, si-ar face treaba exemplar, iar tratamentul pe care l-ar primi ar fi unul adecvat. Unde dai peste “tarani”, le inchizi usa in nas. Azi asa, maine-asa, pana la urma se linistesc si aia. Dar conditia de baza e sa fii om tu mai intai de a pretinde de la altul treaba asta.

    00
  14. NOU
    #44

    Am cumpărat și eu de pe Amazon UK o dronă de jucărie. Gen 40 GBP. PTR un copil. Care venea din China, desigur. La reviewuri era beton.
    Când a ajuns, n avea nicio treabă cu descrierea. Apoi când am intrat iarăși pe produs, apăreau niste reviewuri PTR ceva jucărie cu telecomanda cu fir. Wtf

    00
  15. germanii nu se bat pe scoli peofesionale. la ei, din clasa a 5 a, copiii sunt impartiti pe grupe valorice, din care doar una poate merge la liceu si facultate, restul sunt obligati sa mearga la scoala profesională. e aproape imposibil sa mai schimbi respectiva împărțeală, asa ca, de fapt,de aceea este acea asa zisa lupta, pentru ca nu ai alta sansa

    • nici măcar un spiru haret nu poți să faci?

    • Am o completare aici: desi imparteala se face in clasa a 5-a, scolile se pot schimba. Parintii primesc o recomandare cu privire la scoala si ei decid daca o urmeaza sau nu. Daca ajunge copilul in cea mai de jos scoala si se descurca bine, poate sa se mute la scoala mai buna. Chiar si cu scoala care are directia profesionala tot poti sa te duci la universitate si sa devii inginer. Pentru unele directii mai este nevoie sa studiezi un an in plus si sa obtii alta diploma. Da, diploma respectiva este restrictiva pentru anumite domenii (ex.: medicina unde nici cei cu Abitur=Bacalaureat nu intra usor) insa exista modalitati sa intri. Mai mult, daca ai experienta practica si te descurci foarte bine la locul de munca, iti poti continua studiile. Exista multi nemti cu Abitur care nu doresc sa studieze mai departe si se orienteaza spre o meserie la fel cum exista altii cu scoala profesionala care si-au continuat studiile si s-au dus la facultate.
      Germania are 2 tipuri de universitati: Universitäten orientate spre cercetare si care pot oferi studii doctorale si Fachhochschulen orientate spre partea practica (ex.: inginerie), unde nu se face la fel de multa teorie si de unde nu poti merge direct la doctorat.
      E nasol sa se decida viitorul unor copii la varsta de 10 ani insa nu este totul definitiv. Lucrurile se pot schimba.

      00
    • Alina, ai descris perfect „sistemul”.

      Intrarea la scoala medie se face fie dupa clasa a 5a fie dupa a 6a, difera de la land la land. La fel si cu recomandarea – in unele landuri este o recomandare, in alte landuri trebuie sa urmezi ce-ti scrie scoala primara (cred ca in NRW este asa).

      Oricum sistemul de invatamant este foarte permeabil si „tough”. Da, nu ai multe exemane de intrare, insa se elimina multi pe parcurs prin note de sfarsit de semestru sau an. De expl. la ASE-ul meu au inceut 120 de insi, de terminat au terminat vreo 35-40 (si ca sa ma laud: cu mine pe locul 2 :) ). Majoritatea au zburat la mate si statistica.

      Scolile profesioale sunt in toate domeniile foarte bune (blue collar si white collar). De expl. cam 100% din arhitectii pe care-i cunosc au facut inainte de facultate o scoala profesionala din domeniul viitor…de expl. cunos un arhitect zidar, majoritatea au facut insa si tamplarie.

      00
  16. Revin in patrie specialistii nostri. Au trecut ceva luni, banutii s-au topit si fomica e mare.

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/bancomate-aruncate-in-aer-in-orasul-otopeni-autorii-nu-au-fost-inca-gasiti-1364787

    00
    • NOU
      #50

      Să fie oare educația de vină pentru că România produce mulți dăștia și dă și la export?
      Să fie oare o culpă generală comună?!

      00
    • A cui? Ce „comun”? Poate „comunism”, ca o culpă generală. Ideea că nimic nu e al tău, totul e la comun. Această idee, da. Are o vină.

      00
  17. 2. Titlul corect este: 2 milioane de romani nu au cotizat niciodata la statul roman

    3. Fraza asta spune totul:

    „…este foarte incomod pentru sistemul public să croiască un sistem de tip: trei zile în întreprindere şi două zile la şcoală. De ce? Pentru că trebuie să facă Matematică şi Fizică şi Chimie ca să aibă profesorii norme şi salarii, în loc să construiască o ofertă curriculară adecvată…”

    00
    • faza aia, cu x zile școală și y zile practică în diverse firme s-a făcut deja. în România. era un fel de școală profesională (încerc să-mi amintesc cum îi numeam în limbaj școlăresc) în cadrul școlilor generale. atât în România relativ recentă, cât și în cea mai puțin recentă
      taică-meu e prof de mate și a fost câțiva ani director de școală o parte din anii ’90. s-au înființat devreme, la începutul anilor ’90 (bunicul meu matern, fost croitor, a murit în ’92 și tata zice că el a fost sursa principală după care s-a inspirat; bunicul meu făcuse școala de croitori în stilul ăsta cândva înainte de război), era ceva de 2 ani pt copii care terminaseră 8 clase, dar nu voiau/puteau nici liceu teoretic, nici liceu tehnologic (aveam și d-ăla în oraș).
      în școala noastră au fost clase de mecanici, brutari, cofetari, morari. în funcție de ce avea nevoie zona. chiar erau căutate cursurile alea.
      și fix așa făceau, 1 sau 2 zile școală (inclusiv cursuri teoretice pe profil, făceau un pic de practică și în școală) și restul zilelor practică în ateliere de tinichigerie/reparații auto, laboratoare cofetărie-patiserie, mori.
      chiar săptămânile trecute, în concediu, îmi povestea taică-meu, că era destul de complicat să calculeze normele didactice și nici măcar inspectorul nu prea înțelegea și l-a pus pe el să demonstreze (că hârțoagele lui erau cum trebuie).
      și dă-i și explică în fața unei săli pline cu directori de școală: norma didactică e de x ore. (de aici încolo e o situație exemplificativă că n-am memorie de elefant :) ) conform regulamentului: pt un maistru, 3 ore de practică fac o oră de normă didactică, iar 2 ore de teorie pe subiect fac o oră de normă didactică. la noi în școală maistrul Griguță are 10 ore practice și 5 teoretice. și dă-i și luptă (neicusorule, ca la pașopt :) ) cu calcule cu procente, până ieșea frumos, câtă normă didactică are maistrul Griguță în școala 4 din orașul C. erau directorii leșinați ”dar asta e matematică, domnu’ Cutare!”
      povestea cum s-a dus pt examenele practice (era în comisie) în ateliere, mori, laboratoare de cofetărie (povestea cum a învățat de la tanti Nu-știu-cum că la pișcoturi zahărul se pune fierbinte; i-am povestit și eu cum am făcut macarons, cu o mână pe castron, o mână pe mixer, o mână pe mânerul vasului în care se carameliza zahărul și o mână pe termometrul de bucătărie băgat în vasul cu zahăr, că vasul nu era suficient de înalt să stea rezemat :); același procedeu, cu zahărul fierbinte).
      povestea că la un moment dat s-a înscris și un puști de 18 ani. deși în general cursurile erau pt cei de 14-15, care abia terminaseră generala, n-a găsit nimic care să interzică să-l primească. puștiul și-a făcut practica la o moară dintr-un sat (nu mai știu dacă din satul lui), la examen patronul povestea că dacă-i pleacă ăla dă faliment în 2 luni, îi învârtea puștiul moara pe degete. deja avea un salariu bunicel, oricum mai mare decât cel de la vremea aia al tatălui meu (cu aproape 20 de ani vechime, spor de dirigenție, de funcție de conducere și ce mai avea).
      peste 90% și-au găsit de lucru imediat. mulți chiar acolo unde făcuseră practica.
      apoi a venit Abramburica și a desființat tot.

      00
  18. „Pian”. I see what you did there…

    00
  19. Sistemul de invatamant romanesc nu este pt elevi sau studenti, este facut in primul rand, pt profesori si pt cei care lucreaza pt acest sistem.
    In rest, meseriile invatate la o scoala profesionala, cu cateva exceptii nu iti aduc un venit suficient incat sa zici ca viata ta va fi ok, chiar la nivel de venit ceva peste minim si apropiat de mediu! Si nu in ultimul rand imi este greu sa cred ca un instalator, angajat la o fabrica ceva, are salariu prea bun!

    00
    • ca angajat da, venitul s-ar putea să nu fie grozav (deși, dacă ai niște școli pe niște chestii de nișă- gen sudori în argon, mecanic de utilaje agricole- s-ar putea să nu fie prea rău). dar free-lancer/pfa/whatever s-ar putea să fie mai bine (vorbim și de oameni tineri care s-ar putea să nu fie așa speriați cu muncitul pe cont propriu): instalatorul, electricianul îți cer 20-30 pt cel mai mărunt fleac.
      m-a trecut cu traspirații când mi-a cerut 2 sau 300 lei că mi-a băgat un furtun/țeavă ceva, în țeava de la cadă, până pe țeava de scurgere finală. aia de la cadă era mai largă, aia de scurgere la îngustă și nu putea prelua debitul. alții, după ce mă speriaseră cu soluții cu spart sifonul și un sfert din baie, mă duseseră cu vorba la telefon luni de zile și apoi nu mai răspunseseră deloc. i-am dat cu o strângere de inimă, dar i-am dat. soluția a funcționat perfect.
      prăjiturile de casă costă de te ia cu leșin. pe grupul de gătit recomandarea de preț este de 3 ori costul total al materiei prime. și dacă bagi ingrediente de calitate (unt în loc de margarină, smântână de frișcă în loc de d-aia vegetală, etc) scoți un preț de leșini.

      00
  20. Ce bine că Amazonul României – nu Dunărea, ci Emag – n-are problema recenziilor false. Tot ce e acolo e pe bune, au zis-o și la televizor… într-o reclamă, dar ce mai contează?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.