Două lecții pentru antreprenori din succesul UIPath

Dincolo de comentariile noastre de pe margine, UIPath este o poveste de succes, prima companie românească listată pe cea mai mare bursă din lume nu e puțin lucru.

Două lecții sunt de învățat aici.

Prima e grea și mulți antreprenori nu o văd și nu o doresc: ca să ajungi să valorezi 6 miliarde de dolari trebuie să cedezi din companie. Ușile care îți sunt închise ți se vor deschide, contactele, contractele, e o lume nouă odată ce înțelegi că a deține 16% dintr-o companie de miliarde e mai bine decât a deține 60% dintr-o companie de 1 milion.

Sigur, aici există mereu pericolul să fii dat afară când nu ești util, dar gândiți-vă la ăla de la WeWork sau ăla de la UBER ce rău o duc după ce au fost dați afară din companiile lor, chiar dacă pe ușa din dos.

A doua e mai simplă, dar și mai delicată. Uitați-vă câte articole de periaj are UIPath în ZF. Credeți că au picat din cer? Credeți că ăia scriu așa, pe gratis, de bunăvoie? Da, într-o vreme era plin de antreprenori care credeau că, dacă dau un email la TechCrunch, ăia se vor călca în picioare să scrie despre ei, dar s-au mai deșteptat între timp și au descoperit că media costă. Mai ales într-o țară unde vrei să ai o reputație bună ca angajator.

Uitați-vă la FintechOS, ar fi trebuit să anunțe că reîntregesc salariile la 2 secunde după ce au anunțat investiția de 60 milioane de euro, dar n-au făcut-o, iar acum fraierii care acum un an aveau încredere în companie și-au dat seama că au fost păcăliți și vor pleca (sigur, nu toți), iar plecarea asta se va vedea pe performanta companiei.

Luați de la Apple, că tot 99% dintre antreprenori îl idolatrizează pe Jobs. 2 miliarde pe an buget de marketing, pe ce se duce oare?

 

sigla-macro

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

74 comentarii

  1. Și totuși, ce face compania asta? Ce problemă rezolvă, concret?

    00
    • Automatizează diverse chestii care nu au built-in această opțiune (automatizarea). Da, nu lansează rachete pe Marte, dar oamenii au identificat o problemă, au găsit o soluție (bună, proastă, cum o fi ea, că nu am folosit produsul) și alți oameni cu bani au văzut potențial în produsul lor.

      Așa cum zice și Zoso, oricât hate ar primi de pe margine de la oamenii care nu sunt implicați în problemă, mi-e greu să cred că au primit investiții doar pe pile și relații. :)

      00
    • Sa presupunem ca o data pe zi primesti un mail cu niste date in format tabelar si trebuie sa deschizi browserul/outlook, sa deschizi mailul, sa deschizi softul tau intern si sa iei acea informatie tabelara din mail si sa o introduci in softul intern. Poate iti ia 5 min sau poate iti ia 30 min pe zi.
      UiPath configureaza software-ul lor ca sa faca el toti pasii astia si atunci ai eliberat o parte din timpul zilnic. Acum poti sa inmultesti acest timp cu un nr de astfel de procese ce pot fi automatizate intr-o companie si vezi ce beneficii poti avea. Consecintele? un angajat degrevat de lucruri repetitive se poate concentra pe alte task-uri mai complexe sau …restructurari.

      00
    • Razvan, deci UiPath e un fel de „CSV management tool”? Wow. Impresionant.

    • A Robot keeps checking the incoming emails and then extracts scanned contract documents from emails.
      The robot then passes the documents to Cognitive OCR which captures data from over 40 fields (of which 20 are mandatory). This Cognitive OCR output is then shown to a human user for verification.
      This data is used by the Robot to create a contract. It enters data into multiple screens into the procurement system, Ariba, thus finishing the transaction.
      (uipath use cases)[https://www.uipath.com/resources/automation-case-studies/hexaware]

      00
    • Citeam la un moment dat despre istoria lor și primii ani le-a mers destul de greu. Au reușit să fie cunoscuți în piață când au găsit niște clienți prin India.
      Cine a mai lucrat prin corporație cu supportul oursourced în India cred că își dă seama câtă muncă manuală e pe acolo. Acolo au dat lovitura și au început să fie cunoscuți.

      00
    • Ca sa formulez un raspuns mai strategic:
      Acum 100 de ani, in timpul Revolutiei Industriale, aveai nevoie de niste muncitori care faceau niste chestii relativ simple si repetitive, cu grad mic spre mediu de calificare, timp de 10-12 ore pe zi, in continuu. Gen, montai caroserii Ford sau insurubai chestii pe o linie de asamblare. Oamenii astia au fost, intre timp, inlocuiti cu roboti industriali si/sau forta de munca mult mai ieftina.

      Acum, exista sute de mii de oameni prin corporatii care stau cu fundul pe un scaun la un birou si fac chestii cu grad mic spre mediu de calificare (sigur, iti trebuie facultate si sa stii sa lucrezi la un calculator, dar nu este rocket-science), foarte repetitive, uneori foarte plictisitoare si de multe ori, cu predispozitie spre eroare. Gen, analizeaza dosare de credit, completeaza date despre clienti intr-o baza de date, emit sau aproba facturi, pregatesc rapoarte financiare saptamanale, etc. Acesti oameni pot fi inlocuiti de „roboti” software, adica niste programe care sa faca aceleasi secvente de pasi, fara sa oboseasca, fara sa ceara marire de salariu si zile in plus de concediu.

      Nu incerc sa fiu peiorativ nici cu muncitorii din fabrica, nici cu aia din corporatie („knowledge workers”, cum li se mai zice), e doar mersul inevitabil al evolutiei sau al istoriei. Probabil vom deveni o societate in care doar 15-20% din oameni vor mai lucra niste job-uri foarte creative sau foarte specializate, iar restul vom trai din venit minim garantat platit din taxelor celor 15-20%. :-) (unele voci zic ca deja suntem acolo)

      Deci asta face UIPath. :-)

      00
    • @Razvan (si altii?)

      Dar de scenariul asta ce spuneti? (nu vorbesc neaparat de firma asta ci de exemplul/exemplele date):
      Se cumpara o astfel de solutie de automatizare, sa da afara o parte dintre angajati. Atat ca nu ai controlul deplin asupra informatiei venita din exterior si ajungi in situatii de genul:
      -informatie tabelara dar ajunsa ca fisier pdf in urma unei scanari indoielnice, de pe hartie. Am intrebat in n locuri, nimeni nu mi-a putut garanta o acuratete de 100% la convertirea informatiei si plasarea intr-un fisier excel in mod corect nici macar pentru soft-urile dedicate, deci informatia aia trebuie verificata. „Manual”. Cine o verifica si capoteaza curand? Angajatul ramas. Nu incalzeste pe nimeni sa stie ca din 100000 randuri cu informatie ai doar 2 busite pe undeva.

      -preluare mai mult sau mai putin automata, niste chestii (caz de banca). Minuntat, am dat afara niste oameni care verificau dosarele de credit, tot ce incarca clientul merge intr-un singur loc, automat, si de aici.. D-zeu cu mila. A, si ii inlocuim cu un call center de tineri entuziasti, platiti relativ prost si cam atat. Rezultatul: credit ipotecar (peste 10 ani, inca in derulare) pe apartament de bloc (evident ca CF original si toata informatia necesara e la banca), se emite polita de asigurare obligatorie: acolo apare ca e vorba despre… casa. Ceri corectare, vine din nou polita corectata… ca e la parter (de fapt e la etaj). Am renuntat, nu am atat de mult timp liber. Ultima polita stiu ca s-a emis (ca mi-au luat banii automat) dar nu mi-a trimis-o nimeni. Ma bazez pe faptul ca locuinta e intr-o zona 99,…% neafectata de un eventual cutremur ca parca si vad ca in caz de ceva se vor fofila pe motiv ca informatia din polita nu e corecta.

      Automatizarea aia fara posibilitatea de control total mi se pare riscanta. Astept sa vad si ce noi tipuri de accidente se vor intampla cu masinile autonome, cateva despre care am citit ar fi hilare daca nu ar fi fost tragice. Si nu, nu mai comparati cu trenurile din Japonia unde variabilele (si implicit chestiile rele ce se pot intampla sunt mult mai putine): acolo (unde circula trenurile de mare viteza) nu exista linie simpla, doar dubla, fiecare cu sensul bine definit, nu o sa vedeti trenuri ciocnindu-se. Situatiile pentru zona auto normala (deci nu eventuale autostrazi inteligente) sunt infinite pentru ca ceva sa mearga foarte prost

      00
    • nu asta e motivul principal pentru care UiPath e valorificat la 6mld$

      00
    • @pipzn: Nu am zis ca orice situatie se preteaza pentru automatizare si nu am zis ca trebuie dati afara toti oamenii din firma si inlocuiti cu roboti. Dar ca la orice schimbare, exista enorm de multa rezistenta. Insa tarile cu un nivel foarte ridicat de trai (Japonia, Suedia, etc.) vor simti mai acut nevoie de automatizara, pentru ca nu-si permit sa plateasca la nivelul din pietele locale, iar din spate vine competitia „ieftina”, din China, Thailanda, etc.

      Vorba aia: viitorul este deja aici, doar ca nu este egal distribuit. :-)

      00
    • @George

      Nici eu nu spun sa aruncam orice se poate automatiza la gunoi, sa renuntam la idee si sa pastram cu orice pret oamenii in anumite joburi.
      Dar nici nu ma simt confortabil cu situatia in care a murit o femeie in State, lovita de o masina „autonoma” (ghilimele puse intentionat). „Reclama” pe care o mai citesc prin diverse articole este ca deja softul este asa de avansat ca recunoaste 100% bicicletele si 100% pietonii. Femeia mergea pe jos pe langa bicicleta. A fost prea mult pentru softul ala. Ghinion. Bine, da atunci tot trebuia detectata ca fiind un obstacol. „Reclama” e ca softul recunoaste si reactioneaza la obstacole in miscare chiar si cele care se deplaseaza repede, si toate sistemele sunt dublate (camere video, radar etc.) si alea „vad” pana si in cea mai neagra noapte.
      In acea noapte, la iesirea de pe autostrada era pustiu. Fara masini stanga/dreapta/fata/spate deci nimic cu ce sa-si bata capul softul ala. Din cauza iluminatului din zona, femeia care apropo trecuse agale (chiar daca neregulamentar dar nu asta e ideea) dintr-o zona de penumbra in una de lumina (sau viceversa, nu mai tin minte), nu a fost detectata. Ghinion. Stiti ce a „functionat” de minune? Masina avea viteza legala pentru acea portiune de drum (cateva zeci de km pe ora). Buna consolare, masina a circulat regulamentar.

      Mai tare mi s-a parut cazul cu individul care a intrat in camionul ala pentru ca radarul de pe masina a detectat… fix nimic pentru ca s-a nimerit sa fie zona intre capul tractor si rotile de la semiremorca.
      (Ambele accidente ar fi putut evitate 100% daca soferii erau… soferi simpli, nu piloti de formula 1 sau de raliuri)

      Ma deranjeaza modul uneori agresiv in care se promoveaza unele „solutii IT” si prin extensie, firmele care promoveaza solutii minune. O fi frumos pentru programatorii care fac asta si iau bani buni (si e si interesul lor la mijloc, sa fie sanatosi) dar pentru cei care sunt in afara bulei dar se ciocnesc de realitate si replica patronului: „de ce nu e gata raportul ca doar am dat o gramada de bani pe solutia aia minunata ca tu sa nu ai mai nimic de facut…”, sigur nu.
      Da, stiu ca am dat in off topic. Scuze

      00
    • demagnetizeaza cartele de metrou.

      00
    • @pipzn, din punct de vedere al unui director de companie, preferi sa iti asumi riscul ca softul buseste 2 fisiere din 100.000, decat sa-ti asumi eroarea umana care este mult mai mare de atat.

      00
    • @Andrei G
      Cauta sa vezi cum marele Wall Street a fost ingenuncheat de o solutie de automatizare privind tranzactionarea de actiuni. Cica efectiv nu stiau cum sa scoata din priza calculatoarele.
      @pipzn
      Din pacate problema pe care tu o expui este una mai dureroasa si in foarte multe situatii se adauga la cost of doing business. Ideea e ca in tot marasmul asta privind eficientizarea operatiunilor de tot felul, nimeni nu a luat in calcul ce se intampla daca ceva se strica. Pur si simplu merg pe ideea ca totul este frumos in lume si cand bomba le explodeaza, vezi cazul Wall Street nu stiu ce sa mai faca.
      @George
      Toata ideea de automatizare in sine, este foarte misto si clar asta va fi viitorul. Problemele apar, ca efectiv oamenii folosind aceste solutii nu mai gandesc, iar cand se strica ceva lucrurile degenereaza nasol. Cat timp nu se intelege ca toate solutiile astea de RPA sunt doar niste unelte pentru a ne rezolva problemele, vom face aceleasi greseli din pacate.

      00
    • @pipzn … pe partea asta cu automatizatul e ce trebuie, legat de accidentul … sa fim seriosi, preferai sa fie lovita de un sofer?

      Intr-o lume in care toate masinile ar comunica intre ele, accidentele ar fi aproape inexistente, iar condusul e o chestie care intr-o lume de genul chiar nu-si are rostul(stiu stiu, e tara in care oamenii isi iau manuala sa simta placerea de a conduce.)

      Eu prefer sa revina job-urile de genul, „Doriti sa va sterg si parbrizul dupa ce va pun benzina?”… mi se pare ca daca omenirea trebuie sa reevalueze ceva, ar trebui sa reevalueze placerea de a face chestii… ca din dorinta de imbogatire a unora, oamenii au ajunsi sa nu mai faca chestii de placere, sa nu mai aiba comfortul sa lase tava pe masa la McDonalds si alte chestii de genul… iar toata lipsa asta de confort inseamna job-uri mai putine, joburi care nu necesita calificare si care ar mai ridica putin nivelul de trai.

      PS: Cu ce ma incanta ca se lauda OMV ca face 1 miliard de euro profit in Romania, daca asta vine la pachet cu fraierul de tine care isi pune benzina la pompa.

      00
    • @Andrei G
      Randurile alea cu informatie ar fi trebuit importate intr-un soft nou si ar fi stat la baza unor calcule (si implicit raportari catre banci si institutii ale statului) pentru urmatorii 3-5 ani. Credeti ca directorul de companie ar trebui sa fie relaxat?. Si da, expertii (aia cu salarii de cateva ori mai mari decat al meu) de la firma care a vandut softul nou si care ar fi trebuit in mod normal sa asigure si importul unor informatii, cand si-au dat seama ce se poate intampla au avut grija sa faca in asa fel incat sa se ocupe altii de problema: „nu ne intereseaza cum faceti, noi vrem informatia corecta asa…”

      @Goldy
      Si daca esti lovit de o astfel de masina cine raspunde? Spunem, ghinion, scuze, este doar un soft/aplicatie. Vom face un update? Sau daca arzi in ea ca usile raman blocate…
      Masinile alea autonome le vad eficiente intr-un mediu ultra controlat/controlabil: o autostrada plina de senzori cu restrictii care sa mearga pana la a permite un numar de n masini la un moment dat per sector, masinile sa fie dirijate oarecum centralizat. Variabilele care intervin intr-un trafic precum cel din Bucuresti sau orice alt oras mai mare din tara sunt asa de multe incat… raman la parerea mea. Am citit ca in Cluj se vor achizitiona niste microbuze de acest gen (6-12 locuri). Mai dau rateuri senzorii locurilor de parcare. Bine, e vorba ca vor avea si sofer. Asta da reducere de costuri.
      Iar eu cand ma gandesc la o masina prefer una in care sa nu mi se spuna ca e normal sa consume ulei si in schimb sa o deschid fara cheie si sa imi spuna o voce suava „ce frumos sunteti azi” (mai ales ca stiu ca minte) :)

      00
    • @Asdad2005, daca te referi la Knight Capital Group, acolo a fost un cumul de factori care a dus la pierderile uriase.
      In primul rand noul soft de tranzactionare implementat se baza pe un soft mai vechi care nu fusese actualizat si verificat de cativa ani.
      Si in al doilea rand, poti sa spui ca pentru toate celelalte companii de investitii care au profitat si au castigat, automatizarea a fost un castig urias. Daca nu aveau softuri care sa analizeze modelele din piata nu ar fi depistat bug-ul de la Knight Capital Group si nu ar fi putut sa profite de acesta.

      00
    • @Goldy, daca te deranjeaza ca strangi tava de pe masa de la Mc’Donalds, poti sa eviti restaurantele lor. Te duci la un alt fast food sau, si mai bine, te duci la un restaurant cu meniu a la carte si cu servire la masa. Doar ca acolo vei plati cel putin dublu.
      Noi alegem sa renuntam la confort pentru a putea sa mergem mai des la restaurant, nu este vina patronilor.

      @pipzn, uite aici intra in scena companii precum UiPath care vin si iti realizeaza un modul care se asigura ca importul se face corect. Sau care se asigura ca transforma fisierele in formatul de care ai tu nevoie ca sa folosesti softul ala specializat in analiza bancara.

      00
  2. NOU
    #19

    Subtil, asa: „Dati banu’ la bloggeri si-o sa fie bine” :)

    Sustin.

    00
  3. Cred că prima lecție e că trebuie să muncești, să muncești și să muncești și apoi să ai răbdare nu după câteva luni să te dai bătut.

    Am primit CV-uri de la oameni care lucrau la FintechOS și le scăzuse salariul, nu meritau banii ăia oricum.

    Când te duci într-un startup te duci și pentru pentru idee, nu doar pentru siguranța salariului.

    00
    • Prezinti o imagine foarte romantica privind lucratul in startup. Cine lucreaza acolo o face cam din 2-3 mari motive:
      1. Ii place ideea si efectiv banii nu reprezinta o problema;
      2. Exista posibilitatea sa primeasca niste actiuni, ce pot fi profitabile daca acea companie va fi listata pe bursa;
      Ce s-a intamplat la FintechOS, reprezinta riscurile in a lucra intr-un startup, dar cand riscurile depasesc beneficiile e timpul sa te cari. Ce s-a intamplat acolo, nimeni nu cred ca stie cu adevarat.

      00
    • Da, e romantata dar nu poti duce o viata boema dar si indestulata. Imi aduc aminte de studentie cand unii o ardeau boem dar se plangeau ca n-aveau bani iar noi aveam bani dar n-aveam timp. Lucru ce a ramas relativ la fel.

      Ma legam de faptul ca vali la cum prezinta lucrurile, mai ca nu spune ca reclama din ZF a dus la succesul firmei si i-a facut pe unii miliardari :)

      L-a facut munca si increderea intr-o idee. perseverenta.

      00
    • @vax
      Sunt in acest moment in lume o gramada de startup-uri ce concureaza pe aceeasi sau piata. Sunt oameni, care efectiv intra in hora asta pentru a spera ca trag potul cel mare. Nu ma intelege, gresit este si asta un mod de a trai si a munci. Numai ca problema a aparut ca la un moment dat, munca si perseverenta nu mai sunt de ajuns.
      Toate marile povesti de succes al vreunui antrepenor pun in paranteza faptul ca la un moment dat in viata au cunoscut/intersectat cu cine trebuie. Si nu am o problema cu asta, insa am o problema cu faptul ca nimeni nu spune cu subiect si predicat asta.
      Daca lucrurile astea ar fi spuse, lumea ar intelege mai bine ce inseamna sa faci o firma si mai ales sa faci si niste bani din ea. In lumea asta a startupurilor nu o sa auzi foarte des vorbindu-se de profit ci pur si simplu, firma X a participat la o runda de finantare si a luat suma Y, firma avand o valoare de Z in ce moneda vrei tu. Daca iei orice stiri de pe techcrunch sau alt site specialitate, titlurile sunt fix pe cati bani a mai luat si cat valoreaza compania, foarte, foarte rar profit si alte nebunii.
      Si chestia asta, o sa strice foarte mult pe termen lung, pentru ca efectiv mai toti noii antrepenori se concentreaza pe finantari si cum sa faca rost de acei bani, in loc sa se uite si la ce construiesc si cum pot face bani din asta. Si chestia asta au inceput-o s-o surprinda si multi de prin Sillicon Valley unde indirect se intreaba, daca nu democratizare acestui fel de a face afaceri nu va strica pe termen lung.
      Ca sa n-o lungesc, povestea UiPath are toate ingredientele unei afaceri de succes si anume:
      1. rezolva o problema
      2. face profit rezolvand acea problema
      3. a cunoscut oameni si are in actionariat oameni ce au deschis anumite usi pentru a face si mai mult profit. Din pacate sunt foarte multe companii nou infiintate in ziua de azi care exceleaza la punctul 3, dar 1 si 2 sunt 0 si cu toate acestea inca traiesc(vezi cazul Uber). Fix din acest motiv am spus anterior ca peste ceva timp vom ajunge in punctul, in care 3 nu va mai putea suplini 1 si 2, iar castelul asta de carti se va darama.

      00
  4. Povestea UiPath este necesara IT-ului romanesc pentru a mai scoate un pic unii oameni din bula lor si mai ales sa realizeze ce ar trebui antrepenorii sa faca.
    A doua mare chestie pe care unii o vor lua ca pe un dus rece, este ca in esenta totul se rezuma la cine pe cine cunoaste. Nu vreau sa fiu hater, dar asa-zisul RPA exista de ceva timp pe piata si erau ceva competitori pe acel segment, cel mai mare in cap imi vine BluePrism. Cum a ajuns UiPath in pozitia asta? Pai prin networking-ul vietii si prin faptul ca a dat actiuni unde a trebuit si cand a trebuit.
    Asa ca da, conteaza produsul, dar si mai mult marketingul plus cunostintele.

    00
    • Ca in orice industrie, nu conteaza cine a venit primul cu ideea, ci cine reuseste sa implementeze ideea mai bine. Masina electrica a mai fost inventata si acum 1 secol, dar nu a prins.

      00
    • a dat actiuni unde a trebuit si cand a trebuit

      asta zic :)

    • @George
      Ideea cat si implementarile sunt aproape identice, diferenta facandu-se in niste detalii foarte specifice, intre produse. Insa marketingul mai bun, plus „alinierea” de planete fac minuni.
      Tot ceea ce incerc sa spun, este ca vom ajunge intr-un punct in care inovatia si rezolvarea de probleme o sa fie foarte dificil de facut. Si in punctul ala, nici marketingul de pe lume nu te va rezolva.

      00
    • Asta cu datul de actiuni cui trebuie, chiar de la primul plasament privat (mult inainte de IPO), poti sa o mai spui o data. N-as fi crezut daca n-as fi vazut, si nici nu m-as oftica atunci cand Gigel cu relatii pretinde cat toti oamenii cheie din companie la un loc (adica aia care chiar fac lucrurile sa se intample tehnic). Chestia e ca am vazut ce se intampla si daca nu dai si daca dai – si concluzia a fost ca merita sa dai. Adaug: la momentul potrivit. Te cauta el momentul.

      00
    • Just for fun: Pe cine crezi ca avea Bill la IBM in board de l-au luat sa ii foloseasca os-ul lui in locul celui deja existent? :)

      00
  5. Ar trebui sa ma bucur cumva, „Uau, români!”, dar ceva nu… parcă ceva e in neregulă.
    Bineînțeles, opinia mea nu conteaza. Habar n-am eu despre IT, de unde sa știu eu ce importanți sunt UIPath? Eu aproape pun semnul egal între UIPath și Bitcoin. Dacă as fi milionar, nu as cumpara acțiuni la ei.

    00
    • In momentul in care presa incepe sa ti-o suga prea mult (mai ales pe subiecte unde nu se pricepe toata lumea, nu ne lovim de ele zilnic, fiecare dintre noi), pentru mine e un semn ca ceva e in neregulă. Până si Halep are multe articole in care e luată de urechi.
      Eu despre UIPath ăștia am citit numai „Wow!!!!!”, si nu explicau prea mult de ce „Wow!”.
      In afară de „a mai bagat unul X miliarde in UIPath”, mai sunt articole altfel?

      00
    • @Cristi
      poate din cauza asta nu esti milionar :))
      ce ma iritia la multi romani e mentalitatea:
      le merge bine unor romani? e ceva la mijloc, nu are cum
      le merge prost? pai sunt romani, normal ca le merge prost
      e ceva romanesc? din start e de proasta calitate

      00
    • Ma doare fix la basca cum le merge românilor alora.
      Dacă nu aparea textul ăsta nici nu comentam.
      A, nu comentez in ideea ca ar trebui sa le-o sug si eu, asta e problema, asta te irită?

      00
    • Wow, UIPath! 80% dintre cei care scriu si comentează habar nu au cu ce se ocupă ăștia, dar WOW!
      Am comentat la „Wow!”, nu la UIPath.

      00
    • @gigi – te invit sa investesti in Elron – un startup romanesc in zona blockchain ;)
      Foarte meseriasi pe hartie. Ramane de vazut daca si livreaza ce promit sau sunt doar o alta teapa.

      00
    • Uitpath si cam tot it-ul romanesc sunt doar o bula umflata artificial pe modelul imobiliarelor din anii 2000-2007 si ca orice bula se va sparge, curand.

      00
    • Stai linistit Cristi, sunt unii care nici de vaccinuri n-au habar dar au pareri, stiu ei ca ceva nu e in regula.

      00
    • @MariusCC, de ce compari Elrond cu UiPath?

      UiPath sunt o companie care chiar produc ceva, pe o piata unde exista cerere pentru tipul de servicii pe care le ofera. Si momentan sunt printre cei mai mari.
      Daca vor reusi sa creasca afacerile atat de mult incat sa ajunga vreodata pe plus, asta ramane de vazut.

      In schimb Elrond reprezinta o companie care activeaza in zona blockchain, la concurenta cu multe alte zeci de monede. Diferenta fata de Uipath este ca ei nici nu se apropie de top, sunt destul de jos in clasamente.
      In plus, nimeni nu stie momentan daca tehnologia blockchain va fi vreodata utila si daca va putea fi monetizata.
      Teoretic puterea de calcul pe care o aduce este ineficienta, adica intotdeuna calculatoarele personale vor consuma mult mai mult decat un server dedicat de la Amazon sau Microsoft pentru acelasi volum de date prelucrat. Ramane partea cu descentralizarea si faptul ca este posibil sa asigure o protectie mai buna a datelor.
      Dar si aici nu stim cate companii sunt dispuse sa-si imprastie informatiile confidentiale pe zeci sau sute de mii de calculatoare.

      00
  6. Nu e chiar asa cum zici cu „periajul din ZF” si stiu asta din surse apropiate „patronului” UIPath, care e destul de reticent si dezinteresat de a vorbi cu presa din Romania sau a acorda interviuri. Majoritatea articolelor din ZF sunt niste traduceri facute pe genunchi ale unor articole publicate de presa de business din afara. Daca scuturi bine redactorii din ZF, nu stie nimeni sa-ti explice ce e ala un „unicorn”.

    Dar da, iti trebuie un minim de PR, daca nu ca sa atragi investitori din RO, macar ca sa te asiguri ca ai un flux bun de candidati pe job-urile din Bucuresti. ;)

    00
  7. La partea de periaj al presei s-au prins și imobiliarii de la one united care însă vor sa păstreze 75%

    00
  8. Uipath plateste bine nu doar la zf azi la europafm striblea a facut o emisiune intreaga doar ca sa-i ridice in slavi alaturi de cei care sunau, of course, doar oameni de mare succes care erau atat muncitori si ocupati incat stateau la taclale la radio cu striblea.

    00
    • NOU
      #45

      Ia zi Gherasim, ce pozitie de top management in vreo firma de consultanta specializata pe evaluarea companiilor de IT si a pietei de IT in general ocupi?
      Ca pari asa de sigur pe aberatiile pe care le spui incat trebuie sa existe un fundament serios pe care te sprijini.

      00
    • @Radu, nu-ti trebuie o pozitie de management intr-o firma de consultanta ca sa iti dai seama ca directorii de companii nu eu timp sa stea sa asculte si sa sune la Europa FM.
      Asta nu inseamna nici pe departe ca UiPath nu sunt o companie de succes, inseamna doar ca acea emisiune si oamenii care sunau erau platiti special pentru asta.

      00
  9. 1. O afacere de succes nu trebuie neaparat sa reinventeze roata. Ca nu toti suntem genii. In fiecare specialitate exista o NEVOIE a pietei si o modalitate de a satisface aceasta nevoie. Majoritatea companiilor nu reinventeaza telefoane, calatoria in spatiu sau vaccin RNA, doar incearca sa gaseasca o solutie viabila pentru o problema pe care o are clientul final. De asta exista enspe companii care ofera platforme de SEO, de asta exista enspe provideri de hosting, enspe life coaches sau placintarii. O afacere merge bine cand intelege ce o face atractiva pentru client si poate bate toba pe asta.

    UIpath aproape sigur nu a inventat roata aici, dar probabil ofera o solutie suficient de buna pentru clientii lor, incat acestia sa le cumpere produsele/serviciile.

    2. Pe international se fac periodic press releases. Se fac cu 100 de dolari si ajungi cine stie pe ce situri obscure, se pot face pe cateva sute-mii si ajungi pe un site mai de doamne ajuta. E plina piata de oferte de postat pe situri de stiri la preturi destul de convenabile pentru o companie. Exista firme care sunt platite sa lucreze cu HARO (Help a Reporter Out) si iti poti face rost de aparitii in presa etc. Nu am atins prea mult zona asta, pentru ca nu am inca bugete, dar cu cateva mii de dolari (bani de seminte pentru o firma), apari in Newsweek, UStoday sau pe unde mai e cool astazi.

    Odata ce ai aparut acolo, ai nostri pot traduce stirile sau le mai dai si lor cateva sute/mii de euro sa scrie. Din nou, pentru o companie, astia sunt bani de seminte sau de cafea din aia exotica.

    3. Noi, romanii, avem o scarba viscerala pentru ideea de networking, considerand ca e numa chestie de pile si de coruptie. Este insa modul in care relationam de mii de ani. Cand am nevoie de un zugrav, intreb intre prieteni, daca am avut nevoie de un CPA, am primit ajutor de la una recomandata de o prietena, cei mai buni clienti de medical SEO i-am primit pentru ca un vecin m-a recomandat. Daca ma duceam eu la clinica lor sa imi ofer serviciile, nici nu ma bagau in seama (si pentru ca sunt alba si ei asiatici), asa, am semnat in cateva minute.

    Faptul ca baietii astia au invatat ca nu conteaza neaparat sa ai cel mai tare din parcare produs din lume, ci conteaza sa ai relatii si sa stii sa te promovezi, i-a adus in acest moment, cand invart niste bani pe care noi nu stim nici sa-i numaram.

    • Scarba viscerala privind networkingul a aparut din cauza comunismului, unde ne place sau nu inca mai sunt rani necicatrizate. Acum ea a devenit si mai viscerala din cauza ipocriziei. Adica inteleg ca-mi arunci povestea cu inovatia, dar mai du-te dracu cu vrajeala asta ca tu inovai la tine pe scara, daca intr-un anumit moment nu ai fi cunoscut pe X sau Y, ori ai fi dat niste actiuni cui trebuie.
      Si in fond nu ma deranjeaza asta, dar faptul ca o spune repetitiv si cu atata pasiune trimite niste mesaje proaste pentru cei care doresc sa incere una alta. Si asa ajungem sa creem diverse startupuri, doar de dragul a inova si a crede ca vom trage potul cel mare. Iar cand esuam ajungem s-o dam in clisee de tipul, mai mult inveti dintr-un esec decat dintr-un succes si tinem focul asta antrepenorial viu.

      00
    • Multumesc, Asdad2005.

      00
    • La noi networing-ul ESTE numa chestie de pile si de coruptie. Adica in cateva cazuri poate relatia de afaceri chiar a pornit de la o realizare impresionanta. Dar de cele mai multe ori s-a semnat un contract pe interese si cercuri sociale comune.

      00
    • Pai si ce e gresit in a incerca? Daca ai o idee de afaceri, incearca. Daca reusesti, bravo tie, daca nu, macar ai incercat. Pentru mine a fost o idee buna, altii poate isi dau seama ca totusi ca angajat este mai OK. Ne plangem de multe ori ca nu sunt destule firme, care sa poata aduce un impact serios in economie. Pai de unde sa apara? Le face Dumnezeu? Nu omul de rand are o idee creata si o incearca?

    • @dojo, este gresit sa prezinti ideea asta ca toata lumea poate sa creeze o afacere de succes pornind de la zero. Mereu in presa apar articole de genul „a riscat si a castigat”, povesti cu oameni care si-au vandut apartamentul pentru a investi intr-o afacere si timp de 1 an au dormit pe canapeaua unui prieten, iar acum sunt oameni de succes.
      Dar nimeni nu spune ca la fiecare om de succes din asta sunt 10 sau poate 100 care au ramas acum fara apartament si care in continuare dorm pe canapeaua prietenului sau s-au intors la parinti.

      00
  10. mie mi se pare o poveste de succes si mi se pare mare lucru ca o firma care a fost infintata de niste romani sa ajunga listata la NY si la valoarea la care este estimata.
    Dar mai important este ca intr-o piata romaneasca unde lipsesc antreprenorii pur sange si fara traditie, pt ca avem practic o istorie capitalista de 30 de ani, este un exemplu si poate o motivatie pt unii. Ieri imi inchipui ca cel putin cei mai vechi din uipath au devenit milionari si isi pot exersa sper eu mai departe antreprenoriatul infintand mai multe firme/afaceri/idei de afaceri/samd.

    00
  11. „Uitați-vă la FintechOS, ar fi trebuit să anunțe că reîntregesc salariile la 2 secunde după ce au anunțat investiția de 60 milioane de euro, dar n-au făcut-o, ”

    You don’t get rich by handing out checks.

    00
  12. Am avut tangenta cu UIPath si pot spune cu mana pe inima ca e cea mai mare gogoasa umflata cu pompa din ultimii 5 ani din industria IT. In teorie suna bine ce vor cu automatizarile. In realitate e un „#haisafacemceva” in special ca sa aduca „munca” de back office in multe firme unde deja o parte din manageri nu se mai justifica. Ma refer aici la manageri de dezvoltare/optimizare/directori adjuncti si multi pierde vara care mai pot sa ocoleasca un budget cut ca uite … ce idee am… facem o tada … automatizare cu UiPath ! Ar fi multe de povestit dar decat sa faci o mega implementare de genul bagat facturi scanate in sistem cu OCR, facut tichete si oferte din mail-uri, … mai bine cumperi soft-uri dedicate sau platesti o interfatare intre sisteme si iesi mai ieftin.

    00
    • pot spune cu mâna pe inimă și eu că e ceva ce te depășește. E peste niveul tău de înțelegere.

      00
    • @Ciocanul
      In teorie ceea ce spui tu ar avea sens. Numai ca depinde in ce an vorbim despre problema in sine. Prin 2016-2017 sa faci OCR pe facturi sau alte nebunii, era ceva wow intrucat foarte putine unelte erau pe piata. Daca dupa ce faceai OCR-ul mai aveai posibilitatea sa faci introducerea datelor intr-un anumit sistem erai zeu.
      Daca discutam dupa 2018 incoace, situatia este un pic mai speciala. Pentru ca, foarte multi producatori de software aferenti si-au deschis produsele pentru diverse integrari si anumite automatizari. Si daca pui pe hartie toate costurile si mai ales impactul in timp, in nenumarate situatii iesi mai ieftin pur si simplu facand un upgrade soft curent si sa faci mareata integrare tu, fata de a folosi un robot pentru asta.
      De asemenea, trebuie mentionat ca nu toate companiile inteleg pe deplin toate costurile ale acestor procese si impactul lor pe toate planurile. Adica se face un powerpoint frumos, dar nu se prea aduc in discutie, costurile pentru suport sau cand ceva merge prost.

      00
  13. In loc sa comentati cu ce se ocupa Uipath mai bine intrati pe site-ul lor si cautati o sectiune cu produsele lor.

    00
  14. 1. Au avut un produs util, demonstrat si functional.
    2. Au cunoscut pe cine trebuie.

    Poti veni tu cu mama mamei ideilor de produse cu demonstratie cu tot sa-l lase si pe Bill Gates cu gura cascata. Daca n-ai spate, totul e degeaba. Si nu e vorba de dispozitia de a ceda parte din companie.
    Pentru ca orice Gigel cu bani prefera sa te cumpere cu totul pe o suma decat sa detina 30-40-50% din compania ta.

    00
    • @Vosidit98
      Sunt perfect de acord cu tine. Problema mea apare, cand toata lumea pronunta cuvantul „inovatie” ca fiind unicul garant al succesului. Si din pacate in lumea asta a startupurilor acest cuvant a fost abuzat de prea multe ori, ca sa mai insemne ceva.

      00
    • Gigel ala pe care il stiu eu nu e un om care sta pe o gramada de bani. E un om care stie sa identifice start-up-uri care au crescut singure in primii ani, are o pozitie privilegiata intr-o firma care stie cum se listeaza o companie la bursa, si o lista de oameni cu bani care au mai pariat impreuna cu el. La IPO aia deja isi incaseaza profiturile. Altii la rand.

      00
    • Hm, ce spui tu nu se poate aplica start up urilor dintr-un motiv simplu.

      Nu ai ce cumpara 100% la momentul in care start up ul are nevoie de capital si deci de investitori.
      Nu exista niciun „totul” de cumparat.
      Nu exista un produs, o fabrica, o echipa, un portofoliu de clienti, o marja de profit anual de cumparat.
      Cumperi o fractie dintr-o idee, un plan-promisiune de materializare si marketizare a ideii si cel mai important, o echipa care poate face asta. Atat. Cu accent pe echipa.
      Echipa aia trebuie sa ramana hypermotivata, in controlul ideii, al executiei si deci detinatoarea pachetului majoritar. Echipa are nevoie de banii tai ca sa puna ideea in practica. Pentru asta iti cedeaza 5-10-30% functie de „valuarea” proiectului si nevoia de investitie.
      Daca ai curaj si bani devii angel investor si cu o investitie de (ex.) 500k eur vei detine (ex.) 10% dintr-o companie evaluata la 5M eur azi, care peste 2-5 ani poate ajunge sa valoreze 500M iar vanzand scoti investitia x100. Dupa cum, la fel de bine, poti sa pierzi toti banii daca ideea se dovedeste un flop.

      00
  15. Nu e deloc suficient. Prima, sunt foarte multi antreprenori care au cedat doar 50% si si-au luat o mare teapa. A doua, poti sa bagi in marketing (care de multe ori e o gaura neagra) un munte de bani, daca nu ai ceea ce conteaza cu adevarat: un dram de idee geniala, executie (adica munca pana cazi jos) si o doza de noroc. Pe primul loc as pune executia, aici clacheaza majoritatea. Asta face diferenta.

    00
  16. Ca o completare, chiar crezi ca un investitor de calibru baga bani cu galeata intr-un business pentru ca scrie zilnic in ZF? Sa fim seriosi…

    00
  17. Vreau sa inventez si eu softul care nu face nimic si care va putea inlocui cu succes multi dintre bugetari. Vand actiuni ieftin, vrea cineva?

    00
  18. Primii trei investitori în UiPath, Earlybird Digital East, Seedcamp și Credo Ventures, și-a multiplicat investiția de 2200 de ori, după listarea companiei pe bursă. Cele trei fonduri au investit $1,6 milioane, în 2015, pentru 20% din companie. Fondurile mai dețin 10%, care valoreaza azi $3,5 miliarde.

    https://twitter.com/MStothard/status/1385160174286032901

  19. Sunt totusi multe tari din Europa de Vest care nu sunt în stare sa dea nastere la astfel de companii, în Franta de exemplu ultima companie care valoreaza peste 5 miliarde de $ a fost fondata în 1987.
    Iar cânt un francez plecat în America reuseste în afaceri în IT deschide centre de cercetare-dezvoltare în Europa de Est, nu în Franta. Nu mai e vorba doar de costuri mai mici, avantajul asta s-a redus mult în ultimii ani, dar în Europa de Vest nu renteaza sa lucrezi peste program, impozitarea pe surplusul de câstig e mare si viata e scumpa. E mai rentabil sa faci tu o gramada de lucruri (zugravit, gradinarit, curatenie etc) decât sa platesti pe cineva cu banii eventual câstigati din prime pentru ore suplimentare, ma rog, ce ramâne din ei dupa impozitare.
    Plus ca tinerii cei la straluciti nu se îndreapta spre industrie (inclusiv IT) în Vest, prefera finantele sau stiintele politice.
    Deci faptul ca în România se câstiga bine în IT si se plateste impoz pe venit mai mic chiar conteaza. Când o firma ca UiPath are potential mare si crestere rapida, nu ai timp sa angajezi si sa formezi suficient de repede oameni noi, daca cei din companie nu lucreaza mai mult de 40 de ore pe saptamâna ca nu e rentabil pentru ei, alti competitori din tari unde e rentabil sa o faca ti-o iau înainte.

    00
  20. Pentru pasionatii de subiect, era si serialul Silicon Valley pe HBO Go, in care se explica si mai multe chestii din domeniu

    00
  21. Suita UI Path folosita corect poate inlocui departamente intregi de shared services si asta se va intampla in urmatorii 10 ani. UI Path nu se reduce la scanat documente cu OCR, ci la eliminarea centrelor de service pentru companiile mari. Un angajat dintr-un shared service din Romania care baga facturi pentru corporatia X costa 5 mii de lei pe luna. Un departament are nevoie de zeci de oameni se proceseze date. Un model antrenat corect pe sute de tipuri facturi poate procesa milioane de facturi anual fara stres la un pret infim fata de cat costa un departament. Modelul respectiv nu ramane gravid, nu iese la tigara, nu isi barfeste colegii. Suna distopic, dar asta se va intampla, iar pe CIO/CTO nu ii intereseaza ca ai 1% eroare in model iar CFO-ul o sa incaseze un bonus ceva mai mare. Pur si simplu acea eroare nu conteaza comparat cu economia de bani pe care o face modelul. Problema reala a UI Path e ca ei abia acum si-au facut propria infrastructura cloud pentru microservices si sunt foarte in urma in ceea ce priveste cloud services automation. Cu toate astea am investit ceva in actiunile lor si cred ca in 5 ani vor ajunge la cel putin 200 USD daca vor reusi sa ramana lideri RPA.

    00
  22. Pentru necunoscători…

    Deci Eftimie a luat 25% din zoso.ro, Fluture 15%, Cristici a luat și el 30% și ar mai fi un fond de investiții micuț parcă GUEST_AUTHOR ce controlează restul.

    Zoso stă la plajă în belize cu burta la soare, iar investitorii ăștia de mai sus bagă ca sclavii pe plantație.

    00
  23. Uipath: Noi iti oferim o solutie cu Artificial Inteligence pentru a scala businessul tau!

    Also Uipath: Angajam sute de oameni ca tre sa scalam businessul.

    Also Uipath: Rahat, dam 600 de oameni afara ca am angajat prea mult si prea prost.

    Also Uipath: Fuck, angajam iar toata piata, ca ne trebuie scalare rapid!

    Clientii: pai stai boss, nu vinzi tu solutie de scalare a biznizului?

    00
  24. Doamne, ce adunatura de hateri :(

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)