Două cu influenceri: închiderea plajelor și comisionul FoodPanda

Din categoria „ipocrizia e bună când îți bagă bani în buzunar”, avem așa.

„Eu aș închide plajele”

Tati, ai fost în concediu anul ăsta? Ai fost la mare? Ai fost în teambuilding la mare cu echipa ta în plină pandemie? Nu te puteai opri din mers în concediu? Nu e puțin aiurea că vrei să fie închise după ce ai fost tu acolo? Nici un pic? Nu vezi nici o fractură logică sau nici o ipocrizie în „eu am fost, se pot închide”?

„30% e prea mult comision pentru Apple Store”

FoodPanda, sponsorul tău, cât are? Dacă nu știi, că am scris doar eu și Hădean, întreabă. Nu e nevoie să întrebi cât are FoodPanda, poți întreba cât are Glovo, că e tot la fel. Sau Takeaway. Oricare. Și acum tradu asta în situația Apple-aplicații. Cam nasol, huh? Dacă săreau Apple cu niște bănuți, nu doar că aveau cele mai bune telefoane, dar aveau și cele mai sexy comisioane.

„S-au anulat târgurile de tehnologie”

Pe de-o parte plânge că avea prea multe deplasări și îi era greu, pentru că logica nu e punctul lui forte și nici nu vrea să spună că deplasările alea erau plătite și mai mergea cu soția sau cu unul din paji în citybreak, pe de alta plânge că nu se mai fac târguri de tehnologie și nu mai poate suge bani cu 12 guri.

Serios, pentru numele lui Dumnezeu, Buddha, Iahve sau Elon Musk, încetați dracului să vă plângeți că nu mai ajungeți la târgurile de tehnologie. Sunt niște rahaturi oricum! Mereu au fost. Da, ok, acolo făceai bani, îi mai plimbai pe paji un pic (alt clip mondial, ăla în care plângea că a trebuit să se cazeze în Henderson, la o oră de Las Vegas, că a trebuit să meargă 5 oameni, pentru că…nimic).

Bonus: dacă vreți să vă distrați un pic, uitați-vă la deplasarea recentă la Viena, să-și schimbe parbrizul. Nu la el, uitați-vă la pajii lui. Oameni de 30+, cu familii, aspirații și vise, reduși la calitatea de șofer. Ce e, Costeluș, în timpul liber ți se spune că ești important pentru echipă și un partener crucial în succesul afacerii? OK, taci și condu și lasă gargara. 

Surse video: unu, doi

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

65 comentarii

  1. Ceusan e super tare pe lângă buhnici.

    00
  2. „Vrei 30% doar pentru că ai un magazin foarte frumos”.

    Nu că îmi dă mie Apple de mâncare, dar dacă ești tech guru și reduci App Store doar la treaba asta, ar trebui să îți cauți alte pasiuni…

    00
    • acolo e o problema.
      vorbim de un oligopol ce va fi spart in viitorul apropiat.

      00
    • @wtf, cine va sparge acest oligopol?

      00
    • Repeta si el ce-a mai auzit pe la tech tuberii din SUA…

      00
    • AndreiG, Huawei, cine altcineva?

      00
    • De 10 ani încoace de când ridicase în slăvi cam tot ce ține de phone, ipad și în general cam orice apple, abia acum a descoperit comisionul abuziv pe care îl percepe app store? Pe vremea când prezenta aplicații în pastila de la tv, cam ce comision era pe vremea aia. Sau problema e ca apple vinde acum telefoane la pret dublu?

      00
    • @Anda, este buna asta cu Huawei.
      Dar din cate se pare, pe viitor Huawei va cam disparea ca producator de telefoane in Europa si Statele Unite.

      00
  3. Nu am fost în concediu anul acesta și nici nu simt nevoia să mă „imbăiez” in secrețiile și excrețiile altcuiva.
    Cât despre Buh et.co ,e clar cine sare cu banul, ăla e cel mai bun. O manea influensăreasca care mai prinde pe coclauri.
    Chiar sunt curios cam câți bani se învârt in afacerile ăstea????

    00
    • NOU
      #11

      In Canada s-au examinat vreo 30 de piscine publice, exista ceva studiu de la o universitate din Alberta si au descoperit că pe timpul unei veri se aduna câteva sute de litri de pipi oer bazin. Nu vreau sa imi închipui care e situatia in România.

      00
    • pai nu era vorba ca acum apa se face alta culoare daca faci pipi in piscina?

      00
    • o scurta lectie de chimie la vremea ei nu stica: apa din bazine e clorurara, nu detaliez care este relatia chimica de alterare a ureei cu clorul. In mare, urina are proprietati pozitive, chiar Na, K si Cl sunt benefice ecosistemului. Omul in urina are o concentratie muuuuuuul redusa din aceste elemente fata de un delfin, peste sau calut de mare. Vezi? ce buna este o documentare inainte de posta?

      00
    • @gustav…da, da, știm povestea, apa e tratata, nu pățești nimic de cele mai multe ori, mersi că ți-a fost milă de noi si ne-ai scos din puțul ignoranței…
      Întrebare: luam una găleată, 10000 ml apa, punem o picătură urina, imi scufund în ea ouăle transpirate după o miuța, băgam si un vârf de picioruș la 70 de ani cu puțină candidoza si clostridium, tratăm apa corespunzător… faci un bucket challenge? MĂ LAȘI să te răcoresc puțin? Dispare zâmbetul?
      Noh acum gândește-te cate mii de piciorușe, de funduri, funduri nespălate zile întregi, eșapamente care s-au eliberat mititei cu o jumătate de ora înainte și se freacă de fiecare molecula de apa din bazin, 3 din 10 români are o hepatita, o bacterie, o ciupercă…Există bacterii, gen clostridium, stafilococul auriu care rezista zeci de minute in apa si asta dacă bazinele respective sunt tratate corespunzător, că dacă e treabă românească e jale… Oricum, detalii… important e că mai există optimiști, baie plăcută!

      00
    • *3 din 10 romani au o hepatita, o bacterie…

      00
    • Domnu damian, matale ai facut baie cand erai mic intr-o balta/rau/lac de prin Romania asta si dupa sa vezi cum pluteste un cal mort la 10 metri mai incolo? Sa nu mai zic de poluarile masive din anii 90 cand murea tot pestele din balta, dar lumea statea la picnic la „faleza” si mai faceau si cate o baie in mijlocul lacului(doar pestele mort venea la margine…). Din partea mea poti sa iti imbaiezi oolele cat vrei in galeata dar de preferat toate 3 ca sa nu faci discriminare…

      00
    • @romeo, discuția era despre total altceva, despre bazine/piscine unde e aceeasi apa în tot sezonul, doar se filtreaza, tratează. Nu despre un râu curgător un volumul de apă e imens, un lac, etc. Iar cu privire la ce ai zis, daca tu nu ai pățit nimic, asta nu înseamnă că altii nu au patit. România e pe primul loc in Europa la boli dermatologice, hepatite.

      00
    • NOU
      #18

      Pai ma damiane nu mai fi si tu sarak, de ce nu iti faci piscina ta proprie si personala ca sa nu trebuiasca sa te bagi in apa impreuna cu toate cururile de care amintesti ?
      Ca pretentii de milionar vad ca ai, pune-le si in practica.

      00
    • @doamna cu coasa, deci sunt pretenții de milionar dacă nu vrei să faci baie in locurile unde fac pisu toți nesimțiții sau nespălații? interesant…

      00
    • NOU
      #20

      Daca de piscina ti-e atata de frica mai damian eu zic ca e mai sanatos sa circuli de acum incolon cu masca de gaze pe fatau la modul permanent, stii tu poluare, nox ,particule in suspensie, besini de la cururi nespalate etc. Probabil ca o sa ajungi sa traiesti cu 1 luna in plus fata de cat iti da soarta da merita clar.

      00
  4. iubeste sa se auda vorbind, dand lectii

    00
  5. La cât se bate cu cărămidă-n piept cum da el energie de la palat prin fotovoltaice și mai știu eu ce în rețeaua națională, ma mir ca nu își pune și vreun dinam în fund.
    Sau vreo ghinda sa ii crească vreun stejar.
    Mai nou face și pe Dorean Popa la faza cu mașina haurită. „pimp my influenker car”

    00
  6. Nu vorbește doar Buhnici despre aia 30% ci și:
    https://youtu.be/pM11gFTLiKU

    00
    • greu la deal cu paragrafele. am scris mult.

    • Iti dai seama ca au dat cu bani in asta toti ca are reach mare, iar apple nu se preteaza la cacanarii de genul. Unboxtherapy my ass :)

      00
    • Ar trebui să te interesezi înainte: vor reducerea comisionului la 15% de la 30%, însă ei au comisionul de 15% dar după primul an.

      “Dar de ce să nu avem 15% din prima și să facem mai mulți $£€”, cam asta e ideea.

      00
  7. Am aplicatii in Google Play, stiu si cum e cu Apple Store, am lucrat in domeniul Food Delivery.

    Sunt cateva lucruri care fac diferenta la comparatia intre cele doua:
    – nivelul de suport: e o gluma la app stores. In Food Delivery ai reprezentanti/oameni de vanzari in fiecare oras, pe langa suport pentru operatiunile de zi cu zi.
    – marketing: pentru cei mici, de obicei, app stores iti ofera cateva unelte sa faci promotii. Ma gandesc ca toata lumea a vazut nivelul de marketing pe care il ofera serviciile de Food Delivery, atat online cat si pe strada.
    – serviciul de livrari.

    Evident ca sunt partinitor, dar da, 30% e prea mult pentru app stores avand in vedere ce ofera.

    00
    • Dincolo de suport si marketing, ei ofera si platforma (spre deosebire de Food Panda) si inclusiv fac constant update-uri la la metologiile de development. Oarecum mi se pare ca intra la running costs procentul asta, pentru ei.

      00
    • Pai, aplicația Food Panda nu rulează și ea pe o platformă?

      00
    • @Andrei: Ai dreptate, mai sunt diferente intre cele doua.

      Argumentul meu era ca deocamdata in Food Delivery costurile sunt mai mari decat in app stores. Asa ca mi se pare justificat comisionul.

      Daca ma uit un pic la ce profit fac Apple si Google de pe app stores si ce profit fac firmele de Food Delivery …

      00
    • n-am inteles ce castiga Apple de pe urma foodPanda. are aplicatia in-apps?

      00
    • Ba nene dar emagu cat are? Nu vrei, nu te bagi. Daca nu s-ar baga lumea ar aparea o alta platforma cu comisioane mai mici.

      00
  8. Cu comisionul apple store e mult mai complexă treaba, și mă mir că vreun politician va fi vreodată in stare să scoată ceva echitabil de acolo. Va ieși o varză din care toți vor pierde.

    Apple are dreptate când zice că a băgat miliarde in iPhone-uri ca hardware, iOS ca software și iCloud ca infrastructură ca să vină acuma tot felul de dezvoltatori de software să emită pretenții când au contribuit cu zero la dezvoltarea lor.

    Pe de altă parte o grămadă de aplicații folosesc infrastuctura aia lansând aplicații gratis care nu fac bani, dar consumă aceleași resurse și trec prin același proces ca și cele pe bani. Deci cumva infrastructura are costuri neglijabile din moment ce le pot susține fără probleme.

    Apoi, ce era iPhone azi fără aplicațiile 3rd party? Oricât de bun telefon a scos Microsoft, fără aplicații a fost zero. A ajuns așa de hilar că scria microsoft aplicația de facebook doar poate poate se va mișca ceva.

    Dar și ca producător de software, ios și android au monopol total, dacă microsoft bloca instalarile 3rd party de soft cum face apple cred că erau asaltați cu armata a doua zi. Apple își închide complet platforma, deși pe os x poți instala softuri fără să treci prin app store.

    Poate asta ar fi soluția corectă și pentru ios dar atunci apple știe că își ia adio de la stabilitatea care i-a consacrat, acel control total le asigură și de faptul că ios e mult mai stabil și mai fluent decât android.

    E o problemă mult mai complexă decât doar acei 30%…

    00
    • Nu exista gratis in ecosistemul Apple. Totul se face pe pierderea ta.

      Vrei sa dezvolti pe iPhone, TREBUIE sa cumperi un Mac, pe care nu-l folosesti literalmante la NIMIC altceva.

      Vrei un certificat care nu expira dupa 24-48 de ore ca sa iti testezi aplicatia? Vrei sa-ti si publici aplicatia? Atunci decartezi 100 de coco pe an.

      Si asta doar pentru a lansa o aplicatie gratis, fara reclame, fara nici un fel de venit. Daca nu mai platesti cei 100 de coco pe an, aplicatia ta dispare de pe store.

      * Pun un asterisc pentru ca exista o alternativa la cumpararea unui Mac dar e bataie masiva de cap pentru 99% dintre programatori, si anume Hackintosh sau VirtualBox cu o a doua placa video dedicata masinii virtuale.

      In plus, contravine EULA-ului Apple, care au tot dreptul sa-ti dea in cap daca afla ca ai dezvoltat aplicatia pe hardware non-Apple.

      00
    • Am râs la partea cu Mac. Și la comentariul tău în general.

      00
    • Cine-i OS X asta de care vorbesti? macOS?

      00
  9. Eu daca as fi in locul lui Murad i-aș da bani doar ca sa văd cum o drege de la închidem plajele la să susținem turismul românesc! Ar fi foarte fun!

    00
  10. Asta cu mersul in concediu si mai ales la mare in aglomeratie… can’t comprehend, prieteni, rude, etc. pur si simplu nu au putut sa se abtine in a merge la mare, am fost acolo acum 3 ani si n-o sa mai merg inca 15 cel putin, daca vrei neaparat la mare du-te in strainatate, iesi mai ieftin si e mai curat si frumos si nu asculti manele pe fiecare colt. (mers in general, nu in plina pandemie)

    Dar, am realizat ca oamenii traiesc pentru concediul anual, nici nu mai conteaza ca mor, concediul anual e sfant.

    Pur si simplu nu stiu cum gandesc unii, ca polemicile de gen „ah ca nu mergem in aglomeratie”, „ah eu stiu sa ma feresc”, „ah nu stam la plajele aglomerate”, samd. nu are logica.

    Pascal’s wager, csf.

    00
    • Teoretic ai ceva dreptate, dar concediul anual e reglementat prin lege (10 zile musai legate). Ca nu se respecta e o alta poveste. Apoi, de ce nu poti sa mergi in concediu la mare/munte in Romania sau pe langa? Ai impresia ca daca stai in Bucuresti (sau orice alt mare oras) esti mai in siguranta? Ai impresia ca supermarketurile de la noi sunt asa sigure? Sau mijloacele de transport in comun? Sau liftul de la bloc (vorba vine, eu am urcat 6 etaje zilnic, din martie si pana acum)? Vrei, nu vrei, virusul asta o sa persiste vreo cativa ani. Important este sa ne adaptam! Asa ca punem frumos masca (port ochelari, e ca naiba, dar prefer masca), dezinfectantul de maini in buzunar, sticla de 1 litru de Igienol in bagaj si cu spray Dettol pentru textile, canapele. Se poate folosi si spray de curatat aer conditionat la masina (eventual 2-3 bucati per camera de hotel). Si daca este posibil, mers cu cortul in aer liber.

      00
  11. Pe scurt, acesta e un altfel de prostituție.

    00
  12. Am lucrat pe Apple App Store si cea mai mare problema nu e comisionul de 30%. Da, ar fi misto un comision mai mic. Eventual posibilitatea de a negocia unele termene si conditii (si sunt sigur ca de la un nivel in sus poti, de ex. Disney, BBC, etc.).

    Dar Apple sunt stricti, intr-un mod foarte neplacut, cu jucatorii mici si medii care vor sa publice pe App Store, de exemplu:

    * Te forteaza sa implementezi cele mai noi features din iOS chiar atunci cand nu au sens pentru aplicatia ta, altfel nu te pun in rotatia pentru featuring.

    * Daca e o aplicatie noua pot sa refuze inclusiv publicarea ei pentru ca lipseste implementarea noului feature de mesagerie, muzica sau harti.

    * Practic, nu ai voie sa creezi o aplicatie care ar putea fi interpretata ca potential concurent pentru oricare dintre aplicatiile deja existente ale Apple.

    Ar mai fi si altele dar astea 3 sunt de ajuns. Dar pana la urma e platforma lor, „dreptul” lor si au succes asa ca nu prea ai ce sa comentezi.

    00
  13. Doamne fereste, ramai traznit cand vezi asa ceva mai ales de la un om de tech.

    la 2.05 spune ca „eu traiesc fara serviciile google” https://youtu.be/yeXvB4dKEaU?t=125

    dupa doar cateva zile cand google are niste probleme brusc ne spune cat de deranjat a fost nu doar el ci toata familia ca google are probleme desi el nu foloseste google
    https://youtu.be/KXZlIhVBB70?t=3570

    00
  14. AppStore nu e ca Glovo și restul că Glovo nu te obligă să vinzi prin ei, poți și direct.

    00
  15. multi n-au mai fost la plaja anul asta, au ales muntele.
    drept urmare ca sa urci pe Moldoveanu trebuia sa mergi pe un bulevard de oameni (poze edificatoare pe net).
    La fel si pe celelalte varfuri. Nehoiu era ca AFI, pana si fosta mea colega de munca, basoldina cu un sotz cu ceafa lata si doi copii mici au „cucerit” Vf. Vanatoarea lui Buteanu.
    Muntele Rosu in Ciucas plin de masini, coloana de serpasi spre cucerirea Vf Ciucas. Apuseni ca la piata, Rodnei ca la meci.
    In Europa la fel, Alpii au fost „luati cu asalt” de foste clubareste transformate in alpiniste. Pe o poteca in Pirinei m-am intersectat in decurs de o ora cu vreo 500 de persoane (poteca ducea intr-adevar spre o parcare intr-un pas montan).

    Asa ca nu le purtati grija alora de pe plaja caci sunt putini, la munte e treaba.

    00
  16. Tech tip: YouTube Vanced poate acum să sară peste sponsorizările din videoclipuri. Mai dă și rateuri, e totuși la început. Încă pot să văd clipurile lui Buhnici.

    00
  17. @zoso: ai dat-o ca din fundul curtii cu articolul asta!

    00
  18. Asta cu app store-ul e clasica, toti dezvoltatorii de aplicatii nu au unde sa mai imbunatateasca incat sa castige mai multi bani si atunci merg pe taiatul de costuri… ideea e simpla, „Cainii latra, ursul merge mai departe.”. O sa castige Apple toate procesele fluierand, iar Epic Games o sa modifice Fornite-ul sau o sa fie blocati si aia e… ca doar nu o sa renunte oamenii la laptopuri si telefoane de dragul unui joc, iar cei care o sa o faca … sunt prea putini.

    00
  19. Nu e Buhnici de vina pentru ce face ci publicul lui. Omul a fost așa mereu, nu înțeleg cum poți să te uiți în gura lui

    00
  20. – Telefoane vai de mama lor, ridicate mult peste nivelul lor. Și oalele nu se sparg în capul ăluia care le ridică, ci în capul ăluia care a plătit ridicarea. Și cu banii luați și cu…
    – Telefoane excelente de buget, cu vânzări super-bune în România, care vin la test după un an de zile (pentru că producătorul nu a cotizat) și care sunt trecute la „și altele”.
    – Tot felul de clip-uri sponsorizate, care sunt mai mereu irelevante.
    – Ne-marcarea publicității plătite. YouTube permite asta, e un mic checkbox acolo. Dar trebuie să ai vedere de vultur să îl vezi, totuși este.

    Pentru că independența de trust, cu bani se ține. Coloana vertebrală e și ea la „și altele”.

    Și exemplele pot continua.

    00
  21. Poti sa ai un magazin si intr-un container, conteaza cati clienti ai 🤷‍♂️

    00
  22. Nu prea vad o mare pierdere in targurile de tehnologie.
    Da, chiar e amuzant ca acum vor toti sa inchida plajele. Acum, la sfirsit de august, inceput de septembrie.

    00
  23. Eu nu as rezista in aceeasi masina cu baiatul asta mai mult de 15 min. Are o atitudine atat de aroganta si nejustificata de iti vine sa ii dai reset peste ceafa din 3 in 3 minute.

    00
    • asta e faza, că el crede că toți ăia care îi atrag atenția că a luat-o razna râvnesc la casa, mașina sau nevasta lui.

  24. Bonus: dacă vreți să vă distrați un pic, uitați-vă la deplasarea recentă la Viena, să-și schimbe parbrizul. Nu la el, uitați-vă la pajii lui. Oameni de 30+, cu familii, aspirații și vise, reduși la calitatea de șofer. Ce e, Costeluș, în timpul liber ți se spune că ești important pentru echipă și un partener crucial în succesul afacerii? OK, taci și condu și lasă gargara.

    Legat de asta: un tip a plecat de la Cavaleria si a facut un video in care prezinta de ce a plecat (https://youtu.be/DHbnBVp5Xtg).
    George a postat un comment dupa ce videoul a devenit viral si ii cam bate obrazul.

    Tipul ii raspunde iar o parte din raspuns cuprinde: „Stii bine ca am acceptat salariu de 900 de lei cand tu mi l-ai propus, fara sa le spun alor mei, pentru ca eram acolo trup si suflet. ( Ca dupa mi-am dat seama care e schema de fapt si ca eu muncesc pe nimic si ca nu am nicio satisfactie ba chiar il mai aud si pe Radu cum tipa la mine si ma injura ca si cum ar fi cineva si m-am suparat si am cerut mai mult asta e altceva.)
    Ajutorul din banii tai si ai Lorenei erau o jignire in momentul in care tu la sfarsit mi-ai justificat ca ai platit TAXE pentru mine in conditia in care chiar tu zici aici ca eu nu eram angajat … George tu ai idee cum traieste cinvea cu 1000 de lei in Bucuresti ? Daca nu stii, iti spun eu, aduce bani de acasa si traieste din banii lui. Cu 1000 de lei nu platesti nici chiria si utilitatile in Bucuresti.”

    Treaba asta arata ca viata la GB si Cavaleria este cam urata, cum GB platea 900 ron pe cineva fara sa aibe contract, folosind ideea de „mentorat” dar trebuia sa produca ca un angajat.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile