Două cu revoluția și dosarul ei…

Întâi de toate, un clip motivant. Știți cum se fac clipurile astea, întrebi oamenii și alegi răspunsurile cele mai bune, în funcție de scop, dar tot trăim într-o țară halucinantă.

M-am uitat la 3 emisiuni cu generalul Cătălin Ranco Pițu, cel care a făcut dosarul Revoluției. Una, două, trei. Generalul e în rezervă acum, de aia are timp și disponibilitate să vorbească. Spune niște chestii, printre care una foarte deranjantă: Securitatea nu știa nimic la Revoluție. Practic, n-a existat.

Firul gândirii și explicațiilor generalului, susținute de ancheta făcută, e următorul: gruparea Iliescu, formată din anii 70, a complotat să îl răstoarne pe Ceaușescu și a așteptat momentul, Securitatea știa de ei, îi urmărea, dar Ceaușescu nu i-a executat pe toți în secunda doi, pentru că…nimic. Iliescu a complotat cu Armata, le-a dat imunitate pentru că au împușcat oameni, și au continuat să conducă țara ulterior.

OK. Oarecum plauzibil, că Iliescu era bolnav de putere, era mai preocupat să stea cu bocancul pe grumazul națiunii, dar Securitatea nimic? Nimic nimic?

 

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

67 comentarii

  1. Sincer nu ma asteptam sa fie atat de multi care sa zica ca e mai bine acum in tiktokul ala mizerabil.

    113 km/h pe autostrada fara niciun Tir in fata, cineva se pregateste pentru noul Xiaomi SU7 :)

    Indecis. Tu ce zici?2439
  2. Pai.. aia din securitate au profitat si ei dupa revolutie. A fost win-win. Conturile din strainatate unde s-au dus? Nu la securisti?
    30+ani dupa revolutie cine sunt smecheri? Nu tot fostii securisti si copiii lor?

    Comentariu apreciat.1572
    • Să-l întrebăm pe Burduja, poate știe cine i-a sponsorizat studiile în străinătate în anii 90.

      Comentariu apreciat.1061
    • Mi se pare foarte plauzibila tradarea unora din conducerea Secu. Unii care, dupa aceea, s-au trezit cu conturile pline pentru cinci generatii

      Comentariu apreciat.640
  3. „dar aveam in frigider de toate” … am ras.

    Din pacate lumea uita repede. Uita ratia la mancare, crevetii, conservele de peste, lipsa de informatie, de divertisment… ce sa mai … bine ca s-a terminat.

    Acuma, sunt curios care sunt culisele agendei media in care se fac comparatiile cum era mai bine inainte, ca valori traditionale, ca dracu ca lacu.

    Cine a avut bani inainte, are si acuma. Cine s-a descurcat inainte, acuma s-a descurcat foarte bine (talking about generational wealth).

    Persoanele care se plang sunt toti lenesii , pomanagii si neadaptatii. Prove me wrong.

    Comentariu apreciat.13321
    • Pai cum a zis si vali, cred ca si mister Hodor, da, au trait bine, dar doar politrucii si securistii si neamurile si gunoaiele astea, care, multe dintre ele, au condus tara si dupa.
      Nu stiu de unde impresia prostilor din video si a altora din tara ca lumea chiar a dus-o bine. Pana la urma, ca tara, avem ce meritam si ce ne dorim.
      Cat despre aia care sunt nostalgici dupa comunisti, mai e o sanse, cum zicea fotbaleatorul raducanu, se pot duce linistiti in tarile comuniste adevarate, la chineji, la coreeni, cumva similar cu represiunea comunista, ar putea incerca rusia sau belarusul. sa plece odata din romania.

      Comentariu apreciat.501
    • trebuie sa fie trimisi fortat, ca din proprie initiativa nu pleaca.

      203
  4. In tara lui 2 romani 3 pareri tu vorbesti de Securitate ca un tot unitar?

    Comentariu apreciat.580
  5. Se stia din vara lui ’89, pe litoral umbla zvonul ca pică Ceaușescu și vine Iliescu. Lumea era deja obișnuită cu ideea. Apoi la Congres i-au dat scrisoarea aia lui Ceaușescu ca sa plece si după ce nu a facut-o a ieșit revoluția.
    Un lucru m-a frapat : filmările cu portocale la toată lumea intre Craciun si revelion. De ce nu s-au vandut portocalele până atunci ? Nu aveau timp să importe in cele cateva zile după ce a picat Ceaușescu. Parere personală: fuseseră pregătite dinainte și apoi scoase să calmeze poporul si să arate ca uite urmează abundența, ieri a picat Ceaușescu, azi avem portocale.
    Nu sunt nostalgic, Ceaușescu a primit ce merita, dar trebuiau pedepsiți și aia din jurul lui, aia care încă zuhuresc. Și păcat de tot sangele nevinovat varsat…

    Comentariu apreciat.15417
    • Portocalele nu erau pregătite din timp. Se importau destule, nu a fost nimic deosebit. Pur si simplu au dat drumul la produse.

      Comentariu apreciat.635
    • Sezonul de cules portocale începe în noiembrie… In Decembrie ai o mulțime de oameni care vor să își vândă recolta iar Grecia e aproape. Dacă recolta e bună nu e greu să găsești în în mijlocul sezonului vânzători. Posibil să fi scos într-o săptămână tot stocul care trebuia dat cu țârâita in vreo trei luni și cumpărat repejor cu ce au mai găsit prin conturi stocuri pentru următoarele zile.

      Comentariu apreciat.435
    • Portocale acre, Bonibon și Jelibon la discreție de 1 miliard de dolari au aruncat atunci pe piață. Petrică știe…

      Comentariu apreciat.480
    • Bonibon a venit mai târziu din câte știu, în anii ’90. L-am cunoscut pe turcul care aducea covoare si Bonibon in anii ăia, i-am zis ca ii trimit factura de la dentist (în glumă). Acuma are marca ETI de dulciuri.

      Comentariu apreciat.335
  6. Singurul video pe care l-am vazut eu cu informatii reale si nepartinitoare despre revolutie este al celor de la Zaiafet – Cine a tras la Revoluție?. Tot la recomandarea lor am cumparat si cartea Tragatori si mistificatori, ca amintire.

    Comentariu apreciat.5313
    • Se pare ca Militia, Securitatea și Armata au tras în diferite momente, au fost și multe episoade de împușcat între ei, apoi au dat-o la pace, astfel ca nu s-a „descoperit” cine a tras.
      Daca se dorea sa se afle, trebuia ieșit în strada, proteste în masa, presiune pana se afla adevărul. Dar, asa suntem noi, ne pasa, dar nu prea…

      Comentariu apreciat.502
    • https://www.imdb.com/title/tt0108489/

      Era intr-o vreme pe Netflix. E unul dintre cele mai bune colaje/documentare video de la Revolutie pe care le-am vazut (in ciuda faptului ca e de 30 de ani)..

      Poate intereseaza pe cineva si cum a fost vazut atunci de afara toata treaba, de catre jurnalisti ce si-au facut treaba si au adunat toate materialele video gasite si au creat un colaj cu ele din toata revolutia noastra.

      Comentariu apreciat.250
    • @Cosmin:

      Am găsit filmul pe youtube:
      https://www.youtube.com/watch?v=n0shZIM1Zko

      Apropo, dezminte altă zvonistică securistă care a fost inclusiv la TVR la emisiuni despre revoluție: Că cineva, de undeva, ceva forțe oculte, care au vrut să-l dea jos pe Ceaușescu NU a oprit transmisiunea live la TVR când a fost acea mică pauză din discurs. La 7:37 se poate vedea faza cum a decurs live.

      Însă apare în clipul de sus confirmarea directă că securitatea și totul a funcționat corect, nu a trădat nimeni, a fost întreruptă total transmisia, și reluată doar după s-au calmat treburile. Ce vedem noi peste tot pe youtube e caseta care a înregistrat în continuare local, dar nu a fost trimis.

      Deci unde e marea trădare securistă? Sau marea lucrătură de către agenții sovietici ca să-l vadă pe Ceaușescu poporul la TV că e slab? N-a existat :)

      Și culmea asta e în dosarul revoluției :))

      53
  7. Securitatea l-a aparat cat de bine au putut. I-au spus clar sa nu organizeze mitingul din Bucuresti. Pe Ceausescu putem sa-l acuzam de orice dar in nici un caz de inteligenta. Lui i-a fost frica tot timpul de interventie straina si de intelectualii interni. El a fost sigur ca muncitorimea o are aproape si il sustine. Nu a crezut ca masurile de austeritate o sa enerveze rau muncitorimea. Fabricile le-a facut pt muncitori, blocurile le-a facut pt muncitori, muncitorii aveau salarii destul de mari. El nu a crezut niciodata ca fix muncitorii o sa-i dea perversa si in final asta s-a intamplat. Securitatea nu a fost orientata spre muncitorime ci spre intelectualitate. Cand au iesit in Bucuresti toate fabricile in strada atunci a picat practic regimul, era prea tarziu sa mai faca Securitatea ceva.

    Comentariu apreciat.808
    • N-o fi crezut pe la mijlocul anilor 80. Dar la Brașov în 87 și apoi chiar la Timișoara în 89 muncitorii au fost grosul demonstranților. Dacă ieșeau doar intelectualii, familia ar fi fost și acum la putere.

      Comentariu apreciat.412
    • La Brasov Ceasca sau ceva grangur intr-o imensa prostie a decis sa le taie jumatate din salar la mii de muncitori.

      191
    • Partea interesanta este ca fix muncitorii care nu l-au aparat au avut de suferit dupa aia.

      Intelectualii au gasit joburi diverse si salariile au crescut in timp, bisnitarii au facut munti de bani fie din marfa adusa in Turcia, Polonia, masini din Germania sau la nivel superior, din afarace cu statul pe cand muncitorii s-au trezit brusc fara siguranta locului de munca si la cheremul sefului si joburi tot mai putine, pentru ca indsutria nu era cea mai performanta si fabricile mari s-au tot restructurat si inchis.

      111
    • Oameni buni noi confundăm aici o treabă. Ceaușescu a vrut miting cu oamenii lui. Organizat. Cu aplaudaci. Nu cu muncitori neaparat.

      Și e un mare mit legat de acel miting care e tăiat peste tot la faza aia, mitingul ăla a mers până la capăt, ceaușescu a mai vorbit relaxat încă 20 de minute.

      NU atunci a început protestul, aplaudacii ăia au venit în piață, l-au aplaudat și au plecat acasă liniștiți. ALȚII au venit în piață și au început să protesteze. Mitingul a fost un succes, dacă nu era întreruperea aia mai ales.

      Nu-și făcea Ceaușescu iluzii că era iubit de popor, el a cerut să-i fie aduși un număr de aplaudaci cât să dea bine la TV și aia e.

      Uitați aici tot discursul, nu tăiat la mijloc la faza aia cum e peste tot:

      https://www.youtube.com/watch?v=5O_wsV-FZWI

      90
  8. Am auzit si la Hodor ideea asta iar explicatia data e ca erau foarte prosti. Si parca are sens daca ne uitam la militia de azi: poate ca in structurile superioare se gasesc si cativa competenti dar cand te uiti la imbecilii de la baza te iei cu mainile de cap si te rogi ca macar sa nu faca copii.

    Comentariu apreciat.475
    • In armata e și mai rău. Daca să-ți cu un general la masa in maxim o ora ești convins că mai bine discuți cu un copil de clasa a 4a că e mai cerebral și mai citit

      Comentariu apreciat.579
    • Ministru la interne era unul cu 8 clase și soldat neinstruit (fără stagiu militar, atît era de prost).

      Comentariu apreciat.321
    • Si nu doar prosti ci si ticalosi. Combinatie fatala. Ca parte din sistem, beneficiau de oarece avantaje fata de pulimea proletara. Doua portocale in plus si un pachet de Kent puteau sa fie suficiente. Si ca sa-si pastreze acele beneficii, faceau tot felul de mizerii, inventau tot felul de cacaturi. Cum nu-i ducea prea mult capul si focusati pe mentinerea statutului, pierdeau din vedere lucrurile cu adevarat importante si raportau tampenii care se propagau pana sus.

      Comentariu apreciat.350
    • Hodor care predă istorie la Academia SRI, plm, eu zic ca e credibil.
      https://www.dw.com/ro/hodor-%C8%99i-demetriade-%C3%AEntre-revisionism-%C8%99i-propaganda-pro-sri/a-63445195

      Efectiv adulții “educați” din țara asta mă șochează în fiecare zi.

      189
    • nu mai puteau de prosti ce erau securistii, de aia au preluat tot dupa 90. nici la revolutie nu stiau unde le este capul si nici ce au facut cu cei arestati, impuscati sau asasinati(in spitalul judetean din tm) la inceputul revolutiei.
      foarte logic, sa ascultam ce au de zis agentii de influenta ai securitatii despre cat de naivi erau securistii la momentul revolutiei.

      210
  9. am 3 persoanele despre Ceaușescu și Revolutie:

    – mentalitatea ca Ceaușescu nu știe, ca dacă ar ști s-ar schimba lucrurile, e normala la sistemele dictatoriale, germanii spuneau același lucru despre Hitler
    – prostia perpetuata, ca pe vremea tovarășului era mai bine, e demontata de datele economice și sociale actuale
    – La revoluție eram clasa a – 5 a, în momentul când a apărut prima oara Ion Iliescu la TVR 1, o vecina de vârstă 50 +, a spus „Asta o sa fie în locul lui Ceaușescu”

    Comentariu apreciat.542
  10. A început ca revoluție și a sfîrșit ca lovitură de stat. Asta a fost.

    Comentariu apreciat.584
    • A fost ușor sa conduci o turma de analfabeți în sociologie, economie și politica. Toată aceasta „îndobitocire” din comunism ne bântuie și azi, „valorile” moștenite încă le mai consideram normale.La fel ca și în Uniunea Sovietica, în R. P. R ulterior în R. S. R, tot ce era intelectual sau mai răsărit în gândire a fost eradicat, nu e de mirare ca nu avem cu ce sau cu cine

      Comentariu apreciat.480
  11. Dintre cunoscutii mei încă nu am cunosc vreunul care să zică că înainte a fost mai bine și să nu fie ratat. Genul ala de ratat și puturos care nu a făcut nimic în viata lui și nu știe să facă nimic. Dar și ăștia trăiesc mai bine decât cum trăia 95% din populația țării în anii 80.

    Comentariu apreciat.6710
  12. Depinde ce se înțelege prin nimic, poți să îți asiguri o poziție bună și prin inacțiune. În contextul de atunci, cu revoluțiile din Europa și reformele (pe care Ceaușescu le-a și respins) din URSS nu prea mai avea viitor politic, fiindcă existau 2 opțiune: ori un comunism mai blând, ori o democrație. Pe deasupra, nu ar fi fost capabil să se adapteze la schimbările astea de conjunctură, iar în 1989 deja se vorbea de o succesiune pașnică a conducerii. Securitatea probabil avea cunoștință de iminenta lui cădere și pachetul ideologic al celor care plănuiau să profite și să-i faciliteze detronarea. Din acest motiv poate a stat pe tușă, alierea fațisă cu Iliescu fiind inutilă în condițiile în care ai o opțiune mult mai bună, de a aștepta firescul. Până la urmă, Iliescu venea cu un comunism sub aparența unui democrații, iar securitatea

    182
  13. Una din probleme e simplă:

    Toți ăia care au luptat pentru tovarăș, au ucis și au coordonat represiunea până pe 25 au fost transferați în 90 la mai. De ce credeți că au ăia atâtea servicii secrete?

    Bun, faza e că azi toți au pensii speciale prin MAI. Pensiile din alea faine de la 10k ron în sus.

    Acuma normal că riscurile sunt enorme dacă se află în primul rând electoral și politic că oamenii ăștia au fost protejați și plătiți regește.

    În al doilea rând ăștia au comis ceva ce se numește crime împotriva umanității și NU se prescriu niciodată.

    Așa că dacă nu poți prescrie se face planul b în justiția românească pentru șmecheri: fapta nu există :)

    Comentariu apreciat.520
  14. Nu este atat de halucinant. Cea mai simpla prima explicatie pentru cei in varsta este ca realitatea e ca pensionarii din Romania au o venituri mici iar comunismul pentru ei a reprezentat floarea varstei. Este nostalgia tineretii confruntata cu realitatea batranetii grele pentru ca in Romania sa fii batran e greu. Iar creierul uman are abilitatea de a sterge foarte usor amintirile mai nasoale si alege doar partea frumoasa a povestii, de aia fac oamenii si al doilea copil :). O a doua explicatie este ca viata in Romania este foarte frustranta, clasa politica, promisiunile neonorate, lipsa de predictibilitate, toate duc catre o frustrare generala care explodeaza in era mai bine inainte. In al treilea rand educatia nu a fost niciodata la un nivel inalt in Romania, nici in interbelic, nici in comunism, nici acum. Asta e realitatea. Aveam elite si marea masa. Pentru marea masa doar cand i-a lovit la stomacel si la frigutz la sale s-a ingrosat gluma, altfel ei erau multumiti si asa cu calusu in gura si biciul pe spate. Libertate, idealuri, astea vin odata cu putina carte. Daca matzu era plin si oleaca de caldura si nu pica totul in jur si acu cantam la al 63-lea congres sau cate dracu ar fi fost. Nu e socant deloc.

    Comentariu apreciat.663
  15. Propunerea mea : facem referendum, cu intrebarea daca era mai bine in comunism. Județul cu cel mai mare procent de nostalgici trece la comunism, pot să il aleagă pe Simion președinte, să facă ce vor, iar restul nostalgicilor să se mute acolo si să ne lase in pace. Da, știu constituția, stat indivizibil, dar așa scăpăm de cretini. Ce credeți că ăștia nu au și alte idei crețe in viața de zi ci zi ?

    Indecis. Tu ce zici?249
  16. Farmacia inimii – Catena !

    66
  17. Am vazut emisunea 2 cu dl procuror. E un tip foarte articulat si tocmai d-aia ma frustreaza ca n-a venit cu mai multe facts, date concrete. Zice ca Iliescu i-a chemat pe rusi. OK – concret, cum? Cine a dat telefon cui, la ce ora, ce s-a discutat?
    Hodor e mai bun la astea si nu e procuror.
    Altfel cred ca reies 2 chestii clare despre Revolutie:

    1. Armata a fost principala forta de opresiune pana in 22 decembrie, cand „eroul” Milea s-a sinucis. Ce zice procurorul face perfect sens. Din momentul in care s-a strigat „armata e cu noi”, toti militarii au devenit eroi si revolutionari. Nimeni n-a acuzat vreun militar de ceea ce s-a intamplat pana pe 22. Nu armata a tras ci acei misteriosi civili intercalati printre militari. Nu TAB-urile au trecut peste oameni, ci au fost accidente izolate.

    2. N-au existat „teroristi” sau anti-revolutionari. A fost doar haos, pe alocuri intretinut voit. Am vazut cadavrele uslasilor lui Trosca la MApN, batjocorite in acele zile. Teroristii arabi. Dupa ani, am aflat si cum au murit de fapt, macelariti inutil de colegii din armata. La fel si la Otopeni. Si probabil in alte cazuri.

    Inca o data, e trist ca dupa atata vreme nu avem fapte clare, ca se discuta tot asa, ca la sueta. Detaliile sunt importante. Cum ar fi detaliul cu foile de cort de la Targoviste.

    Dincolo de toate, s-ar fi putut mai bine? Cred ca da. Oamenii nu trebuiau sa moara dupa 22 decembrie. Cred ca Iliescu ar fi conservat puterea si fara acel circ al teroristilor. Si fara mineriadele ce au urmat – alte violente inutile.
    Dar asta a fost. Pe de alta parte a fost si Piata Universitatii, a fost „Imnul Golanilor” si a fost Alianta Civica, cu sute de mii de oameni in strada. Fara ele, poate eram acum de partea celalalta a cortinei, nu in Schengen (fie si partial).

    Am avut norocul fantastic sa copilaresc in Romania anilor ’80 si sa traiesc toate astea. Sa beneficiez de toate astea la momentul potrivit, pentru mine.
    Parintii mei, parintii lor… pentru multi din ei a fost prea tarziu. Au ramas pensionarii de azi, intr-o lume dura, liberi dar in colivie.

    Comentariu apreciat.384
    • La nr. 2 te înșeli amarnic.

      Sunt 100% convins că au existat. Oamenii n-au tras unii în alții de proști. După revolta din 87′ Ceaușescu s-a blindat total iar planul de rezistență e real, și tot ce povesteau oamenii bat 1 la 1 cu ce s-a zis despre ‘teroriști’.

      Scopul lor era simplu, să sperie mulțimile ca să le disperseze și să plece acasă, după care să revină tovarășul. Simplu.

      Tot planul a mers prost când armata a schimbat partea. În planul inițial armata ar fi fost ori înfrântă, ori în cazărmi. NU au mizat pe armată ca fiind un actor iar de aici a degenerat totul și am reușit să avem revoluție. Azi totul e întors la 180 și vina e 100% a armatei. Ce coincidență…

      Și o altă coincidență interesantă: după ce a fost executat cuplul Ceaușescu totul s-a oprit. Nu pe 22 când doar fugiseră…ci pe 25 când ‘băieții’ au realizat că nu mai au pentru cine lupta.

      Ce coincidențe interesante…

      Și rahaturile alea cu Iliescu trebuia să-și consolideze puterea…pfu…oamenii votau și cu kim ir sen ca să-i scape de Ceaușescu. Chiar NU avea nevoie de nimic să își creeze simpatie. Simplul fapt că era anti-ceaușescu la tv era destul în acele zile.

      815
    • Nu vad cum un „plan” al puterii ar putea exclude armata. Statul era monolit, armata comunista era parte din stat. Inamicul n-a fost niciodata armata, ci eventual o populatie rasculata, punctual. Deci e cam aberant ca o parte a statului comunist sa aiba planuri in care armata sa fie inamic (infranta?).
      Armata a actionat ca forta de opresiune pana in 22 decembrie, asta e clar. Si asta a fost „planul”. De fapt,reusisera sa imprastie baricada de la Inter, urmau sa faca curat. Insa pe 22 dimineata s-au pornit oamenii cu miile de pe platformele industriale si n-a mai fost cale de intoarcere. Probabil Ceausescu a cerut represalii, aduceau tancurile… iar Milea si-a dat seama ca totul e pierdut si s-a impuscat. Ceausescu l-a numit pe omul de incredere, Stanculescu, iar asta a ordonat intrarea in cazarmi. Asta a fost momentul victoriei, practic. Ceausescu a fost deposedat de putere de Stanculescu.
      Armata = puterea unui stat. Cine detine controlul armatei e la putere.
      Stanculescu a predat cheile puterii noii conduceri, in dupa-amiaza zilei de 22.

      Actiunile lui Stanculescu au atributele unei lovituri de stat, dar una necesara. Alternativa ar fi fost o baie de sange imensa. Si nu stiu daca revolutia ar fi reusit in acel scenariu, sau totul s-ar fi inecat in sange, gen Tien An Men.

      Da, normal ca totul a incetat dupa ce Ceausestii au fost executati. Asta nu face decat sa dovedeasca ca totul a fost instrumentat. Dar nu de Ceausescu, care nu mai avea nici o putere din clipa in care a fugit de pe CC.

      Comentariu apreciat.300
    • Ilici: cand era la TVR parca” Să sunăm (la Moscova) să spunem cine suntem și ce vrem.

      100
    • @Manu

      „după ce a fost executat cuplul Ceaușescu totul s-a oprit. Nu pe 22 când doar fugiseră…ci pe 25”

      are sens deplin, pentru ca a avut loc mascarada aia de proces in graba.

      Nu in sensul ca a murit omul pentru care luptau, ci in sensul ca a fost ingropat martorul principal impotriva lor, intr-un proces organizat intentionat grabit si prost, ca sa fie ingropate si dovezile.

      Primul cap de acuzare impotriva lui Ceausescu ar fi fost ca le-a dat ordin sa se traga in multime, si inevitabil atentia s-ar fi mutat pe generalii care au executat ordinul.

      In clipa in care Iliescu s-a tinut de cuvant si a dus la capat mascarada, generalii au avut incredere in promisiunea lui si au incetat sa cauzeze haosul.

      100
    • @Andyan

      Oameni buni, eram în pactul de la varșovia, cel mai mare stat de acolo era evident URSS. Normal că suni la moscova.

      Dacă eram în germania federală, ar fi sunat la washington. De ce? Ca să știe ăia unde se poziționează noua putere. Orice dictator când vine la putere face asta, e ceva normal. Faptul că de-aici a degenerat zvonul că a fost totul orchestrat de moscova e o prostie demnă de idioții care o cred.

      Plus că dădea bine să știe oamenii din sistem că ai sprijin în locuri înalte, merge mai bine unsă acumularea de putere ce-a făcut-o Iliescu după 90.

      @sradu:

      Foarte bine, dacă era un conflict militar/ocupație, asta nu înseamnă că armata ar fi fost înfrântă? Deci din start nu era luată în calcul ca actor serios pentru că se presupunea că era înfrântă, iar dacă era revoltă populară se presupunea că nu scoți armata la așa ceva.

      Uite aici un link de la Hodor, înainte să se angajeze la SRI:

      https://pressone.ro/istoricul-madalin-hodor-in-1989-a-avut-loc-o-diversiune-militara-executata-de-armata-secreta-a-partidului/

      Citește articolul și ne putem contrazice pe puncte. Băieții ăia s-au activat și restul e istorie. În 25 tovarășul a murit, s-au oprit și ei pentru că misiunea lor era să-l aducă pe Ceaușescu înapoi la putere (în caz de revoltă/lovitură de stat), nu neaparat să apere țara și rahaturi din astea. Apăratul țării = Apăratul puterii lui Ceaușescu de fapt.

      Și culmea o zice și Hodor în articol fix ce discutăm noi aici. Procurorul ăla a ignorat TOATE probele care nu i-au convenit, a tuns dosarul complet și gata: Iliescu e de vină pentru tot, restul sunt niște panseluțe nevinovate care stăteau în birouri și se uitau la oameni cum protestează :)

      Și ca să nu mă credeți fan al lui, Iliescu merita fix aceeași pedeapsă a lui Ceaușescu pentru mineriadele organizate fix cu aceeași băieți.

      Apoi merita încă una pentru mineriada când l-a dat jos pe Petre Roman în septembrie 1991 care avea pregătite niște planuri masive de investiții străine care puteau salva lejer 50% din economia ceaușistă. Tot cu minerii și faza aia :)

      În 28 Ianuarie au venit minerii ca să-i ejecteze pe cei din opoziție.

      Oamenii erau contra securității și comunismului, a chemat minerii

      Cea din 13-15 Iunie o știm toți, cea mai cunoscută.

      Concluzia și conexiunea cu securiștii e simplă: practic și-a făcut și Iliescu propria securitate violentă: minerii în calitate de ciocane, coordonați de foștii băieți în combinezoane din zilele revoluției. Evident că s-a creat o sinergie fină în care Iliescu trebuia să-i protejeze că avea nevoie de ei să-și mențină puterea.

      Iliescu era doar un Ceaușescu mai carismatic de fapt, aici cred că toți suntem de-acord, a făcut și folosit fix aceleași metode să stea la putere.

      71
    • @Manu Da sigur ca da, nu a fost lovitura de stat ruseasca, cei peste 30000 de”turisti” rusi intrati in Romania indepand cu 9 Decembrie, despre care stia si SRI, ulterior gasiti raspanditi prin orasele mari din Romania, cu precadere prin Banat si sudul tarii, care luati la intrebari la controalele militiei nu puteau justifica prezenta lor, care nu s-au cazat pe la locatiile obisnuite de cazare au fost doar o coincidenta dupa tine.
      Boului ala de Ceausescu i s-a urcat puterea la cap; nu mai asculta de directivele venite de la maskva asa ca a fost indepartat si pus in locul lui politrucul obedient (Ilici) scolit la maskva care nu avea nimic impotriva sa continue masurile rusesti de succes (evident cu pastrarea aparatchik-ului securist) care au adus si mai important tinut Romania in starea de degradare morala si materiala pe care o vedem si azi.
      Incearca sa te documentezi mai in detaliu, eventual stai de vorba si cu persoane care au trait lovitura de stat pe pielea lor si nu erau cozi de topor ci unii mai cizelati si o sa aflii lucruri care te vor surprinde, poate asa nu vei reusi sa fii idiotul util al „pretinilor” de la rasarit.

      34
    • @Andyan

      Inclusiv procurorul citat de vali sus care e 100% pe linia lui Iliescu lovitură de stat de la Moscova a spus clar că nu există dovezi că acei turiști erau altceva decât turiști. A zis că s-a uitat din 1984 până în 1989 și erau fix același număr de turiști în Decembrie 1989.

      Mergeau în Iugoslavia să ia contrabandă pentru sărbători și o duceau acasă. Simplu.

      Uite aici la minutul 1:26:39:

      https://youtu.be/LhmbKy_IUYQ?si=voQJpA0Srx0vvhBM&t=5199

      Zice clar chiar și procurorul că faza cu turiștii e contrazisă de actele din vamă care nu au arătat nici un spike în numărul de turiști sovietici față de anii precedenți…

      33
  18. In 22 Iulian Vlad i-a contactat personal, telefonic pe toti sefii de unitati si le-a dat ordin ca armele sa ramana in rastel sub cheie iar tot personalul sa ramana in unitate si sa se predea in mod pasinic fara lupta.
    Intre 14 si 17 masini Lada cu cate 4 ocupaniti au fost filate si insotite de la intrarea pe teritoriul Ro din granita estica pana la cea de vest. Fiind ”predati” la fiecare limita de judet.
    Deci…se stia de ei.
    Generalul Carp care s-a ocupat de dosar spune ca din acte nu reiese ca ar fi existat aceste personaje. Ofiterii din teren de la filaj spun altceva. Acum majoriatea sunt pesionari si trecuti de 70 de ani.

    69
    • ai preluat si dai mai departe fix dezinformarea. securistii sa predea armele…ce vrajeala.

      91
    • cine sunt „oamenii din teren de la filaj”? nume, prenume, grad, numar de legitimatie sau cum dracu se identificau intre ei. si nu vorbe pe la colturi, declaratii scrise sub orice o insemna juramant in lumea de azi. scoase dosarele lor din arhive si vazut ce au facut in intreaga lor cariera, ce misiuni, ce profile „profesionale” si psihologice au avut de-a lungul timpului, ce misiunea aveau exact atunci, ce au facut dupa, de ce vorbesc doar acum?

      si toate astea publice, ca nu exista nimic de interes national strict secret cacat cu ce s-a intamplat inainte de ’89. este un interes cat se poate de public al nostru al tuturor sa stim TOT ce s-a intamplat in ’45-’89 in tara, cine si ce a facut, si in special exact cine si ce a facut in ’89.

      81
  19. Iliescu era scolit de rusi si pregatit sa il inlocuiasca pe Ceasca. Cel din urma nu prea a mai avut chef dar nici nu a indraznit sa il mazileasca de tot asa ca l a izolat la Iasi. Nimeni nu sufla o vorba cum s a teleportat Iliescu la televiziune in seara aia, eu eram curios.

    EU am vazut cu ochii MEI, nu povesti: doua elicoptere fara insemne ( ceva imposibil ) tragand asupra ministerului de razboi ( Orizona, dr taberii ), idem diverse transportoare blindate intrand dinspre actualul BD Timisoara pe Baiceni tragand in forta in poarta ministerului apoi fugind pe stradute, si 2 indivizi tragind undeva de pe acoperisurile IMEB ului cu o dexteritate uimitoare.

    Si un amanunt grozav prins pe banda in zilele alea cu Iliescu spunand ca au sunat la Moscova „sa spuna cine sunt” si ce vor. Miez.

    Si ultima, in proces, Ceausescu cerand sa fie dus pe platforma la IMGB sa vorbeasca cu muncitorii. Deci omul habar nu avea in ce punct era. Prost informat sau nu mai asculta de nimic?

    110
    • Nu zic ca nu te cred dar nu te cred. Unde elicoptere la Orizont?! Serios acum?

      TAB-uri tragand in poarta? O fi fost colonelul Trosca? Dar ei nu cred c-au apucat sa traga, i-au masacrat direct. Si cred ca s-a intamplat noaptea.

      Indivizi tragand cu „dexteritate uimitoare” ? :) Nu cumva trageau in stil rusesc? :)

      10
  20. Am vazut toate cele 3 interviuri si am intrat sa iti las aici un multumesc. Sincer, in afara de tine nimeni nu le-a share-uit. Sunt lucruri acolo care fac lumina in capul nostru. Aceste interviuri trebuie trimise parintilor nostri pensionari care mai au putin si mor cu Iliescu in brate.

    62
    • individul apare in 5 pana la 10 interviuri in ultimele 2 saptamani, le recomanda youtube unul dupa altul. tu ce crezi, e o intamplare, sau ceva calculat? intrebarea pe care ar pune-o orice securist ar fi: ce se urmareste?

      53
  21. Ranco a facut ce trebuia, perdea de fum peste securitate, aruncat totul pe un Iliescu muribund, armata si focuri fratricide accidentale. Securistii au jucat perfect cartea asta, mare parte au murit linistiti de batranete, copiii lor insa sunt sus, foarte sus, si nu in structurile statului ci prin multinationale. Cunosc doua personaje din asta, unul mi-a fost sef, pozeaza in profesionisti, familisti, nationalisti, niste scursuri jegoase care au capturat viitorul naivilor care cred ca se joaca corect in Romania. Eu am spus cam tarziu adio acestui teatru absurd 😓

    81
    • Exact asta îmi pare și mie. Și eu știu personaje din astea, azi sunt mari dezvoltatori imobiliari, prin faptul că au pus mâna pe niște terenuri din oraș în zone foarte foarte bune, cumpărând foste întreprinderi comuniste. Tatăl lui? Colonel în Securitate, evident.

      Familia bună, milionari, se descurcă. Pe lângă problema pensiilor probabil că da, dacă sunt descoperiți se tem că poate vor fi și ceva confiscări.

      Dar nu se va întâmpla, Ceaușescu le-a dat prea multă putere și totul a fost construit extrem de bine, având oameni infiltrați în absolut orice instituție, mai ales dacă mai erau și acoperiți, cum mai destrami așa ceva?

      Arhivele alea bune sunt încă la MAPN parcă, refuză să le predea. SRI a predat dosarele acum ceva ani după ce au fost curățate bine probabil de personaje importante + că imediat după asta, hellvig și-a dat brusc demisia, din motive de conștiință.

      Așa e în toate țările comuniste nu doar la noi, și în RDG era la fel STASI era peste tot, în rusia la fel, în belorusia e pe față, în china nu mai zic, ăsta e felul de-a fi al sistemului, nu scapi de el decât după 2-3 generații când urmașii lor vor sparge averea acumulată neștiind să mai supraviețuiască într-o lume fără influența părinților/bunicilor.

      60
    • Ce treaba au copiii securistilor cu ce s-a intamplat la Revolutie?

      Despre ce vorbim aici? Dar chiar si asa, cine era in pole position sa preia afacerile statului? (nu comentez daca e corect – evident ca nu!).

      Noi ne chinuim sa aflam „cine a tras in noi”, sa intelegem ce s-a intamplat cu noi in acele zile si voi vorbiti de copiii securistilor si de afacerile lor?

      13
  22. Si acei fii de urmasi ai eroilor ce au murit la revolutie traiesc cu o indemnizatie de fiu de erou martir de 2020 lei lunar. Bani blocati de guvernul din 2010 care era la putere cu o ordonanta de urgenta. In mod normal, ar primi cel putin 5000 de lei, daca nu ar exista acea ordonanta de urgenta. Cunosc pe cineva personal si am vazut talonul mov de pensie. Mi-a povestit de nedreptatea care i se face. Au fost si procese. Toate aceste informatii se pot gasi pe internet. Cautati „indemnizatie revolutionari 2020 lei oug”. Saracii eroi se intorc in mormant daca ar sti pentru ce au murit. Asta in timp ce unii se lafaie in pensii speciale de 20-30000 lei lunar. Lor nu le-au inghetat acele mariri.

    30
    • Ma man, acei fii cam cati ani au acum?
      Te asigur ca oamenii aceia n-au murit pentru indemnizatii de revolutionar.
      Cat despre pensii sociale – amesteci in compot tipic romanesc. Topicul este despre revolutie, nu pensii.

      11
  23. Intr-o societate nomala, el ajungea gradinar la Palatul Regal (inlocuindu-l pe Dej), iar ea spalatoreasa (dupa moartea prin coma alcoolica a Anei Pauker). Punctul maxim al carierei.

    20
  24. Vali, ce parere ai despre teoria cu „turistii” sovietici?

    10

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube