Două cu asigurări: case și Euroins

La ce s-a gândit ASF:

Din peste 9 milioane de locuințe, doar circa 1,7 milioane sunt asigurate împotriva inundațiilor, alunecărilor de teren sau cutremurelor. Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să crească numărul caselor asigurate. Așa că propune ca o astfel de poliță să fie obligatorie la vânzarea sau închirierea unei locuințe. (sursa)

ASF sunt bătuți în cap sau pur și simplu ticăloși plătiți de noi ca să nu facă nimic în afară de a încasa șpăgi de la asiguratori ca să ne bage pe gât asigurări inutile, suntem de acord cu asta? OK.

Ce vreau eu să știu e la ce îmi folosește asigurarea aia obligatorie. Aia pe care e obligatoriu să o facem dacă avem imobile în posesie, dar care nu folosește la nimic, e acolo ca să fie. Nu am văzut vreodată prin presă povești de succes pe tema asta: ce bine că avea asigurarea aia de 50 lei, acum primește bani de la asigurator. Nu le vedeți, că nu există, că 50 lei nu acoperă nimic. Deci, de ce mai există asigurarea aia?!

Euroins dă semne că vrea să scape de RCA, linia de unde provin circa 95% din vânzările sale și să pună în loc asigurări facultative, mai profitabile. (sursa)

Euroins vrea să scape de RCA pentru că nu vrea noile reglementări, și City o să facă la fel. De fiecare dată când o să aibă loc accidente și oamenii cu asigurări normale își vor lua banii de la asiguratorul lor, Euroins și City Insurance vor trebui să transfere rapid sumele alea asiguratorilor loviți de clienții lor. Și asta e teribil de neplăcut, de aia se trag pe fund de 10 ani cu refuzat plăți, amânat plăți, indicat service-uri ieftine și tot așa, cu largul concurs al ASF.

Care, la naiba, nu vede nimic în neregulă că oamenii stau cu mașinile blocate de asiguratorii cei mai ieftini din piață. Nici o problemă. Că doar excursiile și cadourile nu vin de la oameni, vin de la asiguratori, cum să lovești în ei?

sigla-allianz

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

44 comentarii

  1. Eu am avut 2 dosare de dauna la City. Unul dauna totala iar la altul costurile erau maricele in comparatie cu valoarea masinii, au colaborat super ok si nu am avut probleme la reparatia masinii. Doar zic.

    00
  2. Da. Si mie mi-a dat Euroins banii pe o dauna RCA. Si repede si mai multi decat era nevoie. M-au cautat sa le dau inapoi ce mi-au dat in plus, imediat se face 1 an de cand astept o cerere oficiala din partea lor.

    00
  3. Apropo de asigurarea obligatorie – daca iti faci si facultativa, vine cu franciza (sau cum s-o chema) de valoarea asigurarii obligatorii. Adica ‘asiguratorul facultativ’ iti plateste cu 20k euro mai putin (in caz de dauna acoperita si de asigurarea obligatorie, gen cutremur), ca astia ti-i iei tu de la stat (probabil la pastele cailor).

    00
  4. Voi sunteti excepțiile intentionate

    00
  5. Ce nu spun ei legat de case sunt urmatoarele: nimeni nu asigura case in zonele inundabile. Apoi am avut nervi sa citesc clauzele de asigurare pt casa, aia minimala. Nu asigura mai nimic, daca e incendiu de la instalatie electrica, daca uiti o lumanare, daca, etc… nu. Mie greu sa cred ca va lovi casa vreun meteorit.

    00
    • asigurarea aia obligatorie asigura numai evenimente destea majore (cutremure de exemplu, alunecari de teren….) adica fix situatile cand un astfel de sistem crapa din cauza daunelor de amploare si nu mai plateste nimic. Asta nu e asigurare ci taxa de fraier.

      00
    • Așa. Să mă bag iar pe aici ca musca in lapte.
      Să mai delirez un pic și să enervez lumea.
      Asigurarea obligatorie este nimic. Dacă în caz de cutremur daunele sunt măricele, firmele de asigurări trag obloanele și nu plătesc nimic nimănui, pentru că ar intra in faliment. Fizic și împrumutați nu au atâția bani să plătească daunele. Deci aia e degeaba.
      Nr2. O asigurare facultativa care să acopere toate daunele atât de la alții, cât și provocate de client, nu sunt scumpe. Eu am la Groupama asigurare de locuință. Mă enervează că trebuie să o plătesc și pe ăia obligatorie de 20 de Euro. Aia e, altfel nu funcționează. Dacă vrem să ne păzim curu, nu așteptăm după stat, cu toate că îl plătim și o facem degeaba. Nu avem încotro, decât să ne descurcăm cum putem.
      2. Senzori, stingătoare, alarme, valvă de gaz la contor, protecții de calitate la tabloul, fac mai mult decât toate asigurările.
      Legat de partea auto, dacă Euroins și City dispar, o să plătim prețul real al asigurărilor. O să vină și componenta de decontare directa și o să crească și ăstea prețul.

      00
  6. Utilitate practica la asigurarea aia pentru locuinta nu exista. Insa, ea „ajuta” asiguratorii daca ti-ai facut asigurare de casa, mai scumpa. Cand spun ajuta, ma refer la faptul ca asigurarea aia obligatorie reprezinta fransiza din asigurarea aia mai scumpa.
    Acum banuiesc ca toata lumea stie, ca orice locuinta luata prin ipotecar implica asigurarile de mai sus cesionate bancii. Banuiesc ca toti s-au uitat pe niste cifre si realizeaza ca se poate mari usor piata, in perioada asta „efervescenta” imobiliara.

    00
    • Habar n-ai cum funcționează franșiza din polița facultativa, ea se aplica doar pentru cele 3 riscuri asigurate prin polița obligatorie (alunecare de teren, inundatie din cauze naturale, cutremur). Dacă ia foc blocul nu se aplica franșiza și trebuie sa iti dea toți banii.

      00
    • @MihaiDB
      Perfect de acord cu tine, nu inteleg cum functioneaza acea fransiza. Am o singura intrebare: In cazul in care se intampla unul din riscurile asigurate de polita obligatorie. Despagubirea cum va fi facuta? Gen asiguratorul imi da banii si discuta apoi cu statul sau cer eu banii de la stat si apoi ma duc la asigurator sa primesc restul ?
      Si daca raspundul este ca depinde de situatie, inseamna ca aceasta asigurare obligatorie este fix ceea ce spune Vali cu mica adaugire ca uneori poate „ajuta” asiguratorii pentru a mai amana unele lucruri. Ori dupa experiente Astra, Euroins, City pe piata RCA, chiar crede cineva ca la locuinte nu se poate ajunge intr-o situatie asemanatoare?
      Si ca sa fac situatia si mai interesanta, sa presupunem ca maine un cutremur din 77 ar veni peste tara. Crede cineva ca asiguarea(de orice fel) facuta pe acea casa il va scoate din rahat?

      00
    • Citeste ghidul PAD si o sa gasesti toate informatiile. Intotdeauna PAID face plata daunelor, dar constatarea e facuta de asiguratorul prin care ai facut polita.

      Altfel sunt de acord ca in cazul unui cutremur ca cel din ’77 situatia nu ar fi deloc roz. Totusi, exista fondul de garantare si asiguratorii au contracte de reasigurare la randul lor asa ca e o idee buna sa ai PAD si polita facultativa. Sooner or later tot recuperezi banii din dauna.

      00
  7. De acord cu tot ce spuipana la partea cu service-uri ieftine. Poate normale, sau mai ieftine, adica mai ieftine decat preturile nesimtite practicate de multe service-uri. Sau numai mie mi se pare ca si piesele si servicile (nu mai vorbim si de alte mizerii practicate de unele service-uri) oferite sunt mult prea scumpe?

    00
    • Cred ca piesele au acelasi pret peste tot în lume si difera doar salaru’ … de exemplu o revizie e doar 100 de euro în tarile din Europa de Vest si 500 de lei (fara doar) în România

      00
    • Nici unul dintre cei ce sînt stabiliți in străinatate nu ati primit întrebarea la service: plătești tu sau asigurarea?
      Eu am schimbat un parbriz în DE (2010) și oferta a fost: 300 euro dacă plătesc eu, sau 900 euro prin asigurare…or fi și service-uri nesimțite…peste tot

      00
  8. Asigurarile de casa sunt utile. Cate stiri n-au fost cu aia ce nu dau 100 lei/an ca apoi sa beneficieze macar de 20 mii euro cand a venit apa si le-a luat casa.

    Plus asigurarile alea sunt utile si pentru vecini ca majoritatea mai includ niste despagubiri in caz tu tu ii inunzi pe unii sau chestii de genul.

    Partea de cacao e ca nu e chiar cum zic ei, pentru ca daca vrei sa inchiriezi la o firma, sa vezi surpriza, asigurarea asta nu mai este valabila si trebuie una evident mai scumpa. Basca, unii cu asigurarile facultative iti mai explica faptul ca e valabila atata timp cat stai tu in ea, nu altfel. SI iata de ce lumea nu isi face.

    00
    • @vax asigurarea obligatorie acopera doar cazurile de dezastre naturale. Nu acopera inundatul vecinului.
      Eu ca persoana care nu are de-a face cu situatia in care casa se va trasnforma in pluta, cu ce ma ajuta pe mine asigurarea asta?
      Asigurarile facultative nu sunt valabile si nici nu cred ca se incheie fara sa ai o asigurare obligatorie pentru casa.

      00
    • Asigurările obligatorii mai au și ele chestii de diferențiere, astfel a mea include și inundarea vecinilor. Și asta nu pentru că stau la parter :)

      00
    • vax – nu exista, polita PAD e unica la toti asiguratorii – asigura doar cele 3 riscuri sau cate sunt.

      Cand faci o asigurare facultativa, te obliga sa faci si PAD. Dar ce zici tu – inundarea vecinului – nu e pe PAD, ci pe cea facultativa.

      00
  9. Asigurari de property ( cladiri + continut), raspunderi civile, generale sau profesionale, accidente, de munca sau generale, calatorie, pur si simplu NU FACI cu City sau Euroins.

    00
  10. … are Rossman niste video-uri cu asiguratorii si cum merge treaba prin state cu asiguratorii. Asiguratorii vor avea grija ca toti cei din zone cu inundatii sa nu aiba sansa sa faca asigurari impotriva inundatiilor si ceilalti sa fie obligati sa le faca si asa mai departe… mizerabili clar.

    00
    • Pe de alta parte… sa zicem ca stai intr-o localitate care e inundata odata la cativa ani si se f**e tot in zona. Cine naiba ar vrea sa te asigure pentru un eveniment nasol care se va intampla cu siguranta?
      Solutia e ca daca stai in zona de genul fie te muti, fie iei masuri sa te protejezi.

      00
    • @Zarax
      Pai ori e obligatorie, ori nu mai e?
      Ori suntem golani nu mai suntem?

      00
    • @Teodor, eu ma refer strict la ce zice Goldy, de asigurari non-obligatorii. Daca e obligatorie atunci fie include tot, fie e mai ieftina pentru ca nu include tot.

      00
    • În cazul lui Rossmann au fost bestiali ăia de la asigurare, deci omul avea magazinul asigurat în cazul penelor de curent iar firma de asigurări a refuzat să-l despăgubească pentru că nu era asigurat din punct de vedere al inundațiilor: pana lui de curent a survenit din cauză că termocentrala ce alimenta zona a fost distrusă de inundații. Așa ceva nu se poate inventa!

      00
    • @flowww … pai ala a fost cazul lui, in care a fost implicat direct. Povestea cum multi s-au trezit ca nu au fost despagubiti acum cu Covid-ul, avand asigurare anti pandemii… iar altii nu au fost despagubiti pentru ca e pandemie, situatie exceptionala.

      PS: Asigurarile in general sunt teapa clara… ideea in sine de „asigurare obligatorie” ar trebui sa acopere pe toata lumea, cu riscul ca unii sa fie inundati… in general le creste asigurarea odata cu situatia, dar ce se intampla la noi este jegos din toate punctele de vedere, pe langa ca o sa te oblige sa faci asigurare anti x, y si z… cam toate o sa acopere nimic, inundatiile fiind cele mai dese chestii care se intampla in apartamente, probabil nu o sa fie prinse in asigurare, dar o sa ai anti incendii, „lacuste”(aici plusez eu) … si alte minuni…

      PPS: Am vazut ca au revenit la moda asigurarile de viata vandute ca investitii… va rog eu daca auziti in aceeasi propozitie investitie si asigurare de viata pentru un viitor mai bun, spuneti pas din prima. Regula e simpla, suma asigurata maxim 5 ani(unii sustin ca 6 ar fi mai indicat) de venituri ale persoanei asigurate… maxim. Tot ce te prosteste lumea ca e investitie peste asta e jecmaneala pe fata de obicei.

      00
  11. Cu Euroins am avut 2 buleli:
    1. Am parcat masina pe trotuar in loc special pentru asta si ma duc sa-mi vad de ale mele. Dupa vreo 2 ore ajung la masina dau sa urc si hop sare cineva la mine. Era un dude care-mi lovise masina si astepta sa se confeseze. Eu nici macar nu observasem, farul spart, bara usor stearsa si capota un pic indointa. Practic nu vedeam atunci cand ma urcam in masina. Omul imi zice ca nu are asigurare ca de abia si-a luat masina si etc. In fine, inteleg, mergem sa facem o asigurare si asteptam cateva zile. mergem dupa 1 saptamana la Euroins amandoi, povestim si totul ok. La vreo cateva zile ma suna un nene de la Euroins sa vin sa mai faca niste poze. Ajung si mi se parea suspect ca mai vrea sa facem poze tinand cont ca facusem suficiente. Eu la momentul respectiv ma ocupam cu asigurari si stiam care-i mersul la Euroins. Il intreb direct care-i faza de mai vor poze. Omul imi zice mai in soapta asa ca vor sa-mi respinga dauna ca cei de la Bucuresti au observat diferenta de nivel a loviturii si vor sa o bage ca frauda. Eu ii mai explic odata ca masinile erau pe niveluri diferite: eu pe trotuar, cel care a intrat in mine incerca sa urce pe trotuar. De acolo si diferenta de nivel. Omul era deja jenat si ma roaga frumos sa repunem masinile undeva sa se pupe lovitura. Cautam o bordura, punem masinile corect, facem poze, all good, am primit banii pe reparatie. Am optat pentru reparatie in regie proprie, banii au fost suficienti sa-mi acopar dauna. Daca nu-l intrebam direct pe nenea, imi dadeau refuz, eu contestam si tot asa o lungeam luni de zile.
    2. Ai mei si-au facut ei asigurare la apartament. S-a dus taicamiu odata la banca nu stiu ce sa faca si o intreaba tanti daca nu vrea asigurare de casa. Taicamiu a zis ca da. Totul in regula. O platesc de vreo cativa ani. Se face ca vecinul de sus ne inunda in baie pe jumatate de plafon. Nimic foarte grav dar am zis ia hai sa profitam noi de asigurare ca tot o platim. Sun la Euroins si primesc un mail cu ce trebuie sa completez pentru a primi banii pe cacatul ala de dauna. Aveti in link un print cu mail-ul respectiv. Dintre toate mi s-a parut ciudat aia cu vecinii -> https://prnt.sc/xl8v9u . Evident ca m-am lasat pagubas, am chemat pe cineva, a ras un pic acolo si a facut reparatia. Nu sta nimeni in apartament de cand cu covidul, pozele au fost facute de un vecin( tot el s-a ocupat sa plateasca omul care a reparat). Trebuia sa ma deplasez acolo si nu merita deranjul sincer. Mai mult ma costa motorina( da da, inca sunt pe TDI power :D ) pentru a merge sa fac poze sa iau declaratii, sa le trimit cele necesare, sa-mi mai ceara nu stiu ce alte poze si tot asa.

    00
    • Nu e nimic ciudat la punctul cu vecinii, asiguratorul (oricare ar fi el) face regres pentru a recupera banii de la vecinul vinovat.

      00
    • Iti dai seama ca la nr.1 te-ai riscat destul de mult pentru un necunoscut. Ce ati facut voi acolo se numeste frauda si e fapta penala.

      00
    • @Mihai
      Ma refer la vecinii martori. Daca nu vrea nimeni sa fie martor.
      @Zarax
      Atat m-a dus capul la momentul respectiv. Stiam ca fac o magarie somehow dar altfel trebuia sa-mi repar masina singur. Nu puteam sa-mi recuperez banii de la cel care m-a lovit decat daca-l dadeam in judecata. Nu aveam timpul si nici financiar nu ma descurcam sa-mi recuperez cele cateva sute de lei. Era cred ca mai mult deranjul cu judecata, dauna nefiind foarte mare(masina veche cu piata second foarte bine dezvoltata)

      00
  12. Si eu sunt de parere ca asigurarile „onligatorii” sunt de fapt niste spagi oficiale. Ca na, e si firmele de asigurari niste persoane (juridice) care are cheltuieli… In schimb, nimeni nu vrea sa dea publicitatii procentul imobilelor asigurate in Ro. Cu exceptia celor ce au luat imobilele prin credit, unde banca te obliga sa faci asigurare, cred ca nu sunt 10% din locuintele din Ro asigurate facultativ.

    00
  13. Cea obligatorie: nu am auzit sau citit prin presa cineva sa fi incasat bani de pe urma ei, desi au tor fost inundatii prin Ro (poate nu o aveau?!)

    Cea facultativa: o am la Generali, i-am ales dupa ce la firma unde lucram fusesera cei mai seriosi la plata cand a fost vorba de daune auto. Pana acum nu am folosit-o deloc, sper sa nu o folosesc vreodata.
    De cateva ori am tot zis ca o sa ma mut la Allianz insa m-au repezit cei de acolo si am zis pas.

    Ideea de a o lega macar pe cea obligatorie la vanzare sau inchiriere nu mi se pare neaparat proasta, insa cred ca trebuie umblat pe la clauzele din polite, cred ca „diavolul e in detalii”.

    00
    • Am platit 10 ani asigurarea facultativa la generali – cu g mic. Facultativa cu toate avioanele in ea.
      Dupa 10 ani am avut un fulger pe strada. Si s-a ars tot. TV-uri, consola, UPS-uri, imprimante, centrala. In jurul a 5000 Euro.
      I-am anuntat, au venit, au constatat si mi-au dat respins: ei asigura la traznet, dar doar daca e cu flacara la mine. Flacara a fost 2 case mai sus. Si pa.
      Daca puneam asigurarea in plic, mi le cumparam eu de noi dupa 10 ani.
      Asa ca generali Sucks.
      Cu siguranta am fost eu prost ca nu mi-am luat consilier de asigurari sau n-am citit 25 de pagini de scris mic.
      A ramas cea obligatorie. Nu ca m-ar despagubi, dar nu vreau sa le platesc o amenda ca nu o am.

      00
  14. Deci asigurarea obligatorie de fapt nu e obligatorie? Cine a construit tara asta era pe psihedelice rau…

    00
    • Asigurarea obligatorie nu e obligatoriu cand nimeni nu verifica si da amenzi daca n-o ai.

      In acelasi timp, ce treaba am eu cu inundantiile sau alunecari de teren cand in zona mea nu exista risc pentru asa ceva?

  15. Pentru asigurarea obligatorie a locuinței, la deschiderea unui dosar de daună este necesar „procesul-verbal al autorităților abilitate să constate starea de dezastru natural (actele eliberate de autoritatea competentă sesizată)”. Adică dosar cu șină și parafă, să demonstrăm că a fost cutremur. Nu-i drăguț?

    00
  16. asigurarile obligatorii de la noi sunt ca asigurarile(pentru companii) de pandemie care s-au vandut prin sua si alte tari, afacerile care aveau aceasta clauza au apelat la ea dupa ce nu mai puteau ramane deschisi din cauza restrictiilor dar compania de asigurari i-a refuzat pe motiv ca pandemia de covid nu este pandemie si s-au folosit de tot felul de tertipuri legale….si asta ca WHO a declarat oficial ca este pandemie
    cred ca stiu la ce se gandesc….daca o sa fie pandemie probabil o sa fie ca in filme unde toata lumea moare si nu se mai gandeste nimeni asigurari sau nu sa apara niciodata => bani gratis
    asa si cu cele de casa: daca bine un dezastru natural: mor toti si daca e ceva oricum nu avem atati bani deci declaram faliment => bani gratis

    00
  17. Eu spre exemplu stiu ca euroins sunt niste muisti si evit sa-mi fac asigurare la ei, chiar daca este cea mai ieftina. Pana la urma, pentru cateva zeci de lei pe care le platesti in plus pe an, jegurile astea merita sa dispara de pe piata.

    00
  18. Bai, dupa cativa ani de trait pe’afara pot spune ca asigurarile – ca sistem – sunt ok. Sunt o gramada de chestii care ti le acopera si care iti usureaza viata si micsoreaza stresul. Problema in RO e ca justitia nu se aplica:

    * stiu cateva cazuri first-hand care atunci cand s-au plictisit de masina au folosit un pom pe post de frana si gata, alta;
    * cand ai o dauna (ca om de buna credinta si fara resurse multiple), firma de asigurari se pişă literalmente pe tine pentru ca stie ca iti recuperezi cu greu banii (un proces poate dura atat de mult incat il poti lasa mostenire copiilor iar cheltuielile de judecata le primesti din parti);
    * toti vor RCA/PDA ieftin (bine, asta nu e de la justitie), dar cand exista presiunea asta – e relativ clar ca vor exista niste scurtaturi gri.

    Pe langa justitie, trebuie inteles si faptul ca firmele de asigurari nu sunt altceva decat niste case de pariuri – tu pariezi contra lor pe o dauna – masina, viata, etc. Iar o casa de pariuri nu iese niciodata in pierdere. Suna cinic, dar asta e adevarul.

    Cum ar fi ca pentru serviciile de larg consum – gen RCA, Casco, pensie, viata – sa fie un sistem de rating care sa ia in considerare capacitatea firmei de a plati daune (ce se intampla cu PDA la un cutremur ca’n 77?) sau cat de repede le plateste, cate procese de dauna are. Gen A, A+, B … cam ca la electronice. Si sa fie public, pe fiecare serviciu. :-) si cand iti faci asigurarea, te uiti si pe ratingul ala.

    00
    • Tu crezi ca spagile alea si salariile celor care trebuie sa vegheze asupra bunului mers al lucrurilor sunt degeaba… exact de asta n-ai sa vezi nici rating-uri nici date pe bune.

      00
  19. Dar de prostii aia care platesc RCA degeaba de 20 de ani (inclusiv eu), nimic?

    00
    • asta nu e nimic. Exista prosti care platesc pentru pensie o viata intreaga si mor inainte sa o apuce.Sau asigurare de sanatate si cand ai nevoie canci.

      00
  20. Am auzit si eu de cele doua companii … mai mult de rau . Iar ASF toata lumea stie ca sunt mumu master . Dar realitatea din teren va spun ca e diferita . Or avea si ei bubele lor , oameni nemultumiti ca sunt intarziati , dar eu nu am avut probleme la CASCO cu CITY. Aveam pe cineva la Groupama si zicea ca la inceput totul a plecat ca o contrareclama de la granzii in asigurari ca sa nu le mai fure piata , dar la noi intotdeauna pretul a cantarit mai mult decat calitatea . Si apoi au continuat ca ar fi vrut sa-i cumpere unul dintre granzi si apoi s-a si intamplat sa fie cum au fost caracterizati . Dar nu chiar ….

    00
  21. „Că doar excursiile și cadourile nu vin de la oameni, vin de la asiguratori, cum să lovești în ei?”

    Pai scrie deja raspunsul la sfarsitul articolului, nu?

    Asa cum au ai spus si altii, nici in SUA nu e foarte roz. In principiu, daca sari cu banu’ ai urechea aplecata spre tine.

    00
  22. L-am inundat pe ala de sub mine acu 2 luni. Am primit scrisoare de la Groupama sa imi ceara 500 de lei.

    Le-am dat un mail in care le-am zis ca am nu stiu ce polita din asta de zici tu ca e inutila.

    N-am mai auzit de ei de 2 luni. Sper ca s-au descurcat.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube