M-a împins la articolul asta privirea unei doamne. Io eram pașnic pe un scaun, citeam, s-a uitat la coperta cărții din stânga și apoi la mine cu silă/milă. Că așa e, dacă te uiți la titlu pare genul ăla de bullshit despre cum să devii milionar în 3 pași simpli de prin toate cărțile scrise de săraci cu duhul, în încercarea de a agăța fraieri.
Cartea lui Housel e mai teoretică. Omul pornește de la niște știri și face o teorie în jurul lor. E o citire ușoară, merită, ideile sunt simple și ușor de înțeles.
Costă 81 lei. Sau 39 lei în română.
Adevărata comoară e cartea lui Stanley și Danko. Care e grea, e complicată, e scrisă cu litere mici, dar are poze. Mă rog, grafice. E plină de statistici, e plină de explicații și corelări, e cu sociologie și psihologie multă, dar ideea de bază, cum că sunt destui milionari în jurul nostru de care nu ne dăm seama, este peste tot.
A fost revizuită la un moment dat, cifrele sunt un pic vechi, dar tot rămâne o lectură fabuloasă.
S-a tradus și în română, e 39 lei. În original e 125. O explicație mai largă ce conține găsiți pe wikipedia.
Pai da, idei simple si usor de inteles, nimeni nu vrea sa auda asa ceva. Lumea vrea sa aude de crize, de prabusiri economice si de castiguri de 4000% in cateva zile. Nu-mi veni aici cu „cheltuie mai putin decat castigi, investeste cat de devreme poti” etc
„nimeni nu vrea sa auda asa ceva”… milioanele de volume vandute de tipi precum harari&co te-ar contrazice.
@Boris – milioanele alea sunt irelevante când le pui in context și vezi că sunt făcute în nu știu câți ani pe când un crypto bro le face în câteva zile vorbind despre cum creste Bitcoin.
Nici dracu nu vrea să audă de pus bani in cont, că practic e destul să pui 10% deoparte de la primul salariu și că atunci când ajungi la pensie se aduna o sumă frumușică, fara sa îți bați tu capul cu crypto, imobiliare in Dubai sau semnale Forex.
Și prima carte a fost tradusă în română
https://www.emag.ro/psihologia-banilor-lectii-nemuritoare-despre-avutie-lacomie-si-fericire-morgan-housel-9786303030364/pd/DB350QMBM/
Nu inteleg o chestie.
Cum de sunt mai ieftine cartiile traduse decat cele originale?
In primul rand conteaza paperback sau hardback, la hardback ai preturi mai mari, ca acel carton si grafica de pe el au costat bani sau vor sa scapeze mai adanc.
In al doilea rand, fiecare editura cu costurile ei de productie si transport daca vine din UK sau US, nu din UE, ceea ce se intampla cu cam toate cartile scrise in engleza, unde rareori o sa vezi o editura Franceza sau Germana sa lanseze / editeze carti in Engleza.
Rezum eu the millionaire next door daca mai sunt oameni care nu au citit-o, ca sa va scutesc timp pt orice altceva.
1a – fa-te ceva medic, ITst, avocat etc.
1b – fa-ti o afacere
2a – stai in USA (posibil si vetul europei)
2b – ajuta sa stai in USA, dar e ok si alte tari mai sarace
3 – nu iti consuma banii pe kkturi care nu te ajuta, doar sa iei ochii la lume ca vai doamne ce bengos esti cu iphoneul tau, masina ta scumpa si noua de-astea, casa ta cu nspe camere din care n-2 stau nefolosite etc.
4. folosește banii economisiți că nu-ți cumperi chestii scumpe ca să investești în ceva.
Parere personala – Posibil si pct 4- trebuie sa inclini intr-un oarecare procent inspre chitros la nivel patologic, la modul tu sa fii milionar, dar sa umbli cu ceas la 50 de euro si altele de felul asta.
Sigur conteaza timpul liber, sa ai bani pt batranete, dar din nou cata avere sa lasi si la copii, copii care vor cheltui bine mersi banii/averea stransa de tine pt ca NU AU MUNCIT DELOC pt ea deci nu vor avea aceea strangere de inima bah stai ca am muncit pt banii astia … stiu, stiu conteaza si educatia primita de la parinti, dar natura umana ramane. Nu apreciem lucrurile pt care nu muncim.
De asemenea, personal the millionaire next door nu m-a impresionat la cat de laudata e de toata lumea. Cartea efectiv poate fi rezumata in mare la punctele expuse de mine (1- ai grija sa ai o profesie banoasa sau deschide-ti o afacere si 2 nu exagera cu cheltuielile aiurea), in rest doar maculatura in care se repeta din nou si nou aceleasi idei.
Am mai intalnit strategia asta de a umple paginile dand alte si alte exemple care se concentreaza in jurul aceleasi idei fara niciun beneficiu in plus pt cititor (ca sa dau un alt ex: De ce esueaza natiile a lui Darren Acemoglu)
@Vali corect, uitasem de punctul ala. in mintea mea era de la sine inteles din celelalte puncte.
@N
Tu încă gândești ca un comunist.
Normal că ceea ce faci e pentru copii & normal că nu e treaba ta cum cheltuie ei averea după ce mori sau în timp ce trăiești. Asta nu înțelegi – nimic din ce fac ăștia, nu o fac așa din întâmplare, au motivele lor. Mai întreabă Vali câteodată ce o fi in sufletul lui X sau Y bogați, pentru că fii-su/fii-sa e o panaramă. Răspunsul multora e: nimic – pentru că tot ce au făcut, au făcut să-și trăiască viețile cum vor.
Dar na, vezi, diferența mentalităților, ei sunt multi-milionari sau miliardari care și-au iubit mai mult odraslele decât o face media generală, iar tu încă gândești comunist cu „Truda, truda băi, care v-ați trudit/chinuit!? De la fiecare după capacități, fiecăruia după nevoi, tovarăși!”
Uite că nu…
4. intra in politica, angajeaza-te la stat!
Dave Ramsey e cel mai bun start daca tot vad ca e moda cu sfaturi de la bunica gen cum sa economisesti, cum sa scapi de datorii si in principal cum sa nu o dai in bara. Il recomand cu incredere desi se muleaza mai mult pe US.
Ramsey, lol. Nici macar boomerii americani nu-l mai asculta. La fel si Kiyosaki
Dave Ramsey e un mare dobitoc.
Dacă tot suntem la cărți despre bani și vreți ceva mai puțin teoretic, recomand Ramit Sethi: https://www.elefant.ro/cum-se-fac-banii_bd0546d4-34ac-4e6e-bf96-77a58d4710ee
În ciuda unui titlu foarte clișeu, găsiți acolo niște principii foarte bune pe care le poți aplica în mare și la noi (minus partea de pensii 401k) și care sunt relativ simple de urmat.
Asta și evitați Kiyosaki.
Kiyosaki am ctit prima lui carte, aia care l-a făcut faimos, și pot spune că nu e deloc rea, dar are fix aceleași principii care le au toți regurgitate sub diverse forme.
Da, știm, dacă nu ești din familie bogată, planul B e să îți găsești o meserie care e bănoasă.
Odată ce ai meseria bănoasă, nu sparge banii ci pune-i în chestii care produc bani la rândul lor.
Atât. În astea 2 propoziții poți rezuma toate cărțile astea. Doar că le dezvoltă și le lungesc și nu știu ce.
Kiyosaki spune sa folosești banii bancilor sau ai altora, nu pe ai tai. Probabil ai citit pe sărite.
Hai că faci într-un fel și banii de lambo.
„Fii bun in ceea ce faci si vei ajunge un om bogat”.
In vigoare de la Facerea Lumii incoace.
Cel mai bun gunoier te-ar contrazice. Pana si cel mai bun blogger de la noi te-ar contrazice
@ev21
Vezi ca bogat are mai multe sensuri.
Apoi, in intelesul pur economic al termenului , cat va ramane gunoier cel mai bun gunoier, inainte de a urca firesc , ierarhic ?
Etc.
@alex – prigoană? A urcat până în parlament
Investitorul inteligent – Benjamin Graham
Efectul compus – Darren Hardy
Principii -Ray Dalio
Principii ale lui Ray Dalio sa o incepeti de pe la mijloc incolo. Prima jumatate din cartea aia e „hai sa va povestesc despre viata mea” nu invatati nimic interesant, decat ca omul a invatat prin China si de asta si are o fascinatie pt mediu de afaceri chinez, intelegi ce vreti de aici, omul se face ca ploua ca au comunisti la carma tarii cum fac femeile care calatoresc in Dubai :)))
O recomand pt cei care aveti oameni in subordine sau visati la asa ceva, altfel nu va ajuta la prea mare lucru, just saying. Altfel o lectura interesanta, dar de la a doua jumatate incolo.
Ca lectura usoara si basic, am putea spune „primul manual” as recomanda Draga unde’s banii
Asta e ceva manea?
E buna de predat la scoala
Nu te însura și nu face plozi.
Elon Musk nu te-a ascultat ai uite unde a ajuns.
Elon este excepția la corolarul antemenționat. In România, calea cea mai sigura spre sărăcie cronica, transmisibilă generațional este sa pornești ca membru a păturii sociale sărace sau cu venituri medii, și sa faci copii. Daca pornesti cu bani e altceva. este o viziune cinica, dar idealistii nu prea sunt bogati, si probabil nici nu isi doresc asta
Nu sunt de accord nici cu economisirea excesiva , banii trebuie sa creasca calitatea vietii.
@Sab daca esti sarac lipit nu din cauza ca ai copii vei ramane sarac.
Legat de patura de mijloc, daca se respecta principiile solide descrise mai sus un copil n-ar trebui sa te impiedice prea tare avand in vedere ca e relativ ieftin sa ai un copil in Romania.
Întreb și eu aici pentru un prieten: pe lângă investitori, mai sunt aici și persoane ce tranzacționează equities la nivel activ? Sau alte instrumente…
o cvasi laba sfaturile si strategiile astea pentru pulimea clasei de mijloc! unele, pe termen loooong poate or functiona, nu zic nu. exemplul meu personal e urmatorul: in 2010 am plecat din firma unde lucram si unde aveam undeva la 1200eur/luna, ca sa-mi iau botezul antreprenoriatului pentru ca ma bazam pe potentialul meu. stapaneam bine o nisa, fara sa stiu o meserie. eram unul dintre cei mai slabi platiti oameni de pe etajul meu cu toate ca eram superior multora dintre colegi. firma f mare cu multe sute mil de euro cifra de afaceri. dupa primele 6 luni, folosindu-ma de relatiile facute in firma aia, facusem vreo 15.000 de euro profit. foarte greu, mai mult din mila celor cu care lucrasez, ca m-au perceput serios si fair. din aia 15.000 primele lucruri din banii aia i-am spart in urmatoarea oridine: un passat de 12.000eur vechi de vreo 2-3 ani, camasi de la ralph lauren de 300, un ceas de 1500, pantofi de 200 si primul iphone aparut. Asa ma prezentam la discutii unde pe masa erau numai Verturi, si unde promiteam ca fac si dreg si ca sunt miez pe angajamentele pe care mi le iau pe ce urmeaza livrez. Supriza, am inceput sa fiu luat mult mai in serios pentru ca au contat cacaturile alea etalate neglijent pe mi-am spart tot profitul si munca de juma de an! Mult! Cantariti si treaba asta, unii dintre voi.
scuze pentru greseli, am scris la repezeaza si nervi la un rahat de semafor de 90 de sec.
Nisa dvs.? Mai multe detalii dacă se poate?
Lumea te lua in serios in mediul ala ca aratai ca ei deci pt tine cheltuielile alea au fost investitii. Problema e cand Giani care vinde la Lidl sparge banii pe ultimul iPhone.
Am citit psihologia banilor în română și o recomand.
Daca vinzi carti la preturi din astea, nu ai cum sa nu devii milionar.
Dacă aveți abonament pe Everand (fostul scribd) găsiți ambele cărți în engleză acolo.
Lasati link-urile de emag. Faceti-va un permis la biblioteca si le cititi (aproape) gratis.
Nu vad mentionat „Banii in miscare”, stiam ca iti place de Gooda
încă un om schimbat https://www.reddit.com/r/CasualRO/comments/17z4g0c/am_sanse_sami_gasesc_o_persoana_cu_care_sa_fac/