Două cu bricolaj: prețuri și mașină de cărat

A început sezonul…

Vă spuneam acum jumătate de an că la țară e greu fără o mașină cu care să poți căra una alta. Să vezi un SUV de lux cărând chestii nu mai e de mult o noutate, de aceea nici nu le mai observăm în trafic. Zilele trecute am observat ceva tare, însă: un CHR hibrid cu vreo 20 de scânduri în portbagaj, prin Bran. Pentru că asta e viața, ai ceva de cărat, nu contează că e nouă sau că e hibrid de 98 cai, pui pe ea ce ai de cărat și mergi mai încet.

O fază tare. Mă duc în piață, la “ruși”, să iau niște chestii, că n-aveam chef să conduc 2km până la primul magazin de bricolaj, ca orice ardelean care se respectă. Iau niște piese mici și apoi îmi aduc aminte că am nevoie de un burghiu mai lung. Iau unul, 15 lei, redus de la 16, că nu avea rest. Peste două zile, mă plimbam prin oraș, văd un BricoDepot în drum, zic să opresc să iau niște una-alta. Și mai iau un burghiu, că uitasem că mai luasem unul. 9 lei. Tot de 10, doar că ăla de 16 e mai lung.

Scriu asta pentru că știu că sunt oameni care sunt convinși că în piață e mai ieftin. Sigur sigur. Nu sunt corporații mari, nu au nevoie de mult spațiu, sunt niște oameni simpli, care fac și ei un ban cinstit, sigur au adaos mai mic decât un magazin mare de bricolaj. Doar că nu. Oamenii care vând în piață același produs supraviețuiesc pe principiul “why the poor pay more”, ciupeli de oameni care nu vor sau nu pot să se ducă până la magazinul de bricolaj (e departe, n-au mașină, se gândesc că vor cheltui mai mulți bani dacă se duc acolo).

 

burghie-lungi-sds

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

70 comentarii

  1. Caz similar.
    In vara era cerere pe truse de prim ajutor auto, cei din bazarul nostru de „rusi” nu mai faceau fata. La 200 de metri magazin de piese auto, trusa medicala cu 30 de lei mai ieftina.
    Nici un client nu se ducea acolo ca ” la bazar e mai ieftin”.
    „Antreprenorii ” din bazar cumparau trusele de la magazin si le vindeau la pret dublu, nu faceau fata la valul de clienti. Magazinul de piese si accesorii auto – gol tot timpul.

  2. As zice ca aici se aplica principiul magazinului de proximitate.

  3. Dacă ai de cărat chestii serioase îți montezi cârlig și împrumuți o remorcă.
    Bineînțeles ptr cărat chestii care nu distrug mașina, un hatchback sau break este optim.
    Iar o soluție intermediară sunt barele de plafon ptr chestii care nu încap în mașina.
    La piață poți găsi chestii bune doar dacă nu există la magazinul de Brico, sau sunt „aduse” de prin străinătate.
    Și pe mine mă miră faptul că oamenii cumpără chestii de la piață care evident că nu sunt nici ieftine, nici bune, te-ai aștepta în era când oricine are smartphone măcar să dai un search la produsul cutărică să vezi cât costă așa în medie.
    Tot așa mă sună taică-miu într-o zi, am găsit generator la ruși, doar 250 euro vrea pe el, caut pe eMag și era 900 Ron…

  4. in bazar/tarabe/rusi/chinezi merita sa cumperi doar ce nu gasesti in magazinele de bricolaj. mi-a trebuit o rola pt usa de la cabina de dus: la magazinul de bricolaj aveau cabina cu totul, fara piese de schimb, la tarabe am gasit rola la 20lei/buc.
    la bricolaj n-am gasit fasung pt bec cu priza incorporata, la tarabe gasesti cate modele vrei. samd

    • Unele produse de la rusi cum este fasungul pentru bec cu priza incorporata, cred ca se afla in zona „gri” a legislatiei, ca „aparatul de bruiat semnalul GPS”.

    • Tot in zona gri sunt si panzele de flex pentru lemn! In perioada asta multi isi taie mainile cu lamele astea!

    • toată lumea cu care vorbești la magazine de pânzele alea iti spun și de ce nu au așa ceva la vânzare. trebuie să fii special să vrei in continuare să cumperi așa ceva…

    • mai ales ca doar fraierii umbla cu aparatoarea pe flex

    • Ca venit vorba, am cumparat panze pt flex, pentru metal, din piata de vechituri Oser din cluj. Merg la dedeman apoi sa vad una alta, si aceleasi panze erau aproape la jumate pret. Ce sentiment ciudat de „teapa” mi-a trecut prin stomac.

    • Foarte multi folosesc panze de lemn la flex. Anul trecut unul isi curata copacii asa!!!! Adica s-a urcat pe scara si dai si taie! Binenteles ca s-a ranit!

    • Doar fraierii folosesc flexul cu aparatoare, ochelari, halat, cizme si manusi, si fara spectatori mai aproape de 5m.

      Idem pentru motocoasa.

  5. Unele legume, dupa ultimul tratament au nevoie de o perioada de toxicitate inainte sa fie puse in galantare. Unele lanturi de magazine le tin termenul legal. In piata, samsarul, ma indoiesc ca respecta. Totusi legumele in piata costa cat in supermarket.
    Nu stiu unde sa caut mai multe informatii, dar am inteles ca cel putin Lidl face teste de toxicitate pe legume. Mai sunt si alte lanturi de supermarketuri care asigura un standard de calitate/non-toxicitate?

    • NOU
      #16

      Toate magazinele gen supermarket au hartogaraie, nu fac ele teste. Produsele vin cu buletine sanitare, sunt testele facute pe loturile de import. La fel si la fermele romanesti, trimit regulat chestii pentru analize, altel nici un supermarket nu le primeste marfa.

      Da, din pacate la piata ai mai mari sanse sa mananci insecticide/fungicide decat de la supermarket.

    • Taranul.roman nu sta sa urmeze procedura inscrisa pe pachetul de fungicid: stropeste astazi, maine maxim culege. Basca, mananca si el cu familia lui.
      Apoi, stropeste cat ii vine la mana, solutii nepotrivite si dupa ureche.

  6. Boss, cand zici „am vazut”, camera de bord ce facea? Stii ca noua ne plac pozele si videoclipurile :)

  7. N-ai cum sa te pui cu rusii…

  8. In occident se practica metoda: masina personala cu carlig de tractare montat (montabil-demontabil) + remorca de inchiriat. Magazinele mari ofera remorca gratis. Personal inchiriez de 3-4 ori pe an remorca.

    • pentru 20 de scânduri?

    • OK, de adaugat ca masina personala e frecvent varianta estate. Daca lungimea si greutatea incaracaturii nu permite sau face mizerie remorca e alternativa. Transportul de obicei implica macar doua drumuri. Cumperi ceva nou, duci cel vechi (sau reziduri de constructie) la centrul de reciclare. A inchiria sau detine o remorca e mai ieftin decat a detine decat o masina. Absolut de acord cu tine ca in Occident cei care nu stau la bloc au foarte des posibilitatea de a transporta personal materiale cu masina sau si remorca.

  9. Ce bricolăm azi?
    Altfel, prețul de regulă reflectă calitatea produsului.

  10. Niciun in rus nu are cum să concureze cu un lanț de bricolaj la preț, mai ales cand ăia se duc la producător și vor produsul respectiv sub brand propriu. Mi-a luat ceva timp să le explic la babaci până am dat exemplul Kaufland. atunci au înțeles și s-au potolit. Tatăl meu cumpăra discuri de polizor unghiular de la ruși, făcând o distanță dublă față de magazinul de bricolaj ca știa el că se duc ăia la fabrică, nu ca magazinul cate ia engros de la distribuitor si deci e mai scump. L-am sus odată între rafturi explicat ce si cum, acum mai trece pe la ruși din nostalgie cică sa vadă ce prostii mai au. Ah si până la becul LED, cel de 75W cu filament, de la ruși că la ei găsești tot timpul, era rege!

  11. Baieti, explicati-mi si mie de ce se numesc rusi? De unde a venit expresia? (Mai tanar, nu dati cu pietre).

    • pentru că inițial rușii veneau cu nimicuri din astea în piețe. ei veneau incoace cu ce n-aveam noi și plecau cu rulmenți, biciclete, tezaur, din astea.

      Drumul Mătăsii varianta comunistă.

    • in anii 90 petic pt camera de la bicicleta nu gaseam decat la ei, sau anvelopa, sau spite….altceva nu era, sau cel putin in orasele mai mici nu se gaseau

    • daca cumva iti trebuie un lant de bicicleta in eforie, doar la rusi gasesti

    • De fapt basarabeni, dar vazand lumea ca mai vb intre ei si in rusa, le.a zis rusi… ase sa le ramana numele

    • In Targoviste este ditamai „bazarul”, numit generic „piata la rusi”. Imediat dupa ’90, multi din cei care si-au deschis acolo tarabele erau moldoveni de peste Prut, cu marfa adusa din Moldova, Rusia, Ucraina si Turcia.
      Intre timp moldovenii au cam plecat, au ramas romanii si suedejii, cu marfa adusa din Dragonul Rosu, dar denumirea de „rusi” a ramas.

    • @vio, la targoviste se intelege. ei au si un cartier numit la sarbi care e populat ede bulgari…

  12. Uiti ca e si o diferenta de calitate la burghie, poate sa difere materialul. Cu un Hilti fac vreo 3 apartamente cu rigips. Se aplica acelasi principiu si la „capurile” de autofiletanta, suruburi, dibluri, surubelnite, samd.
    Pentru 3 gauri acasa, e bun orice, cand lucrezi zi de zi cu ele, simti diferenta. In oase.

  13. Aceeasi chestie e si la haine. Cer pe niste carpe si adidasi dubiosi intr-o piata insalubra mai mult decat magazinele din mall.

  14. Buticarii de 2 lei cumpara de la Kaufland tot ce prind la oferta. Am vazut un vecin buticar iesind cu 12 baxuri de ulei din Kauf. Si in piata de „rusi” ? Cel mai probabil pensionari sau pierde vara cu mult timp, ling ofertele de bricolaj si cumpara tot ce prind ieftin si vand in piata.

    • Pe buticarul din coltul blocului meu l-am vazut cu carutul plin de marfa la Auchan.De atunci nu m-a mai vazut el pe mine prin buticul lui.

    • Da care e problema? Nu e si asta o munca?

    • NOU
      #38

      Nici eu nu inteleg, ce credeai ca vinde, pufuleti si Pepsi handmade? :)

    • Nu e… nu prea te mai justifici. E gresit din mai multe puncte de vedere sa iei din retail si sa vinzi in retail. Esti pe nicaieri, sorry.

    • Si totusi cu argumente, ce e rau in a cumpara din retail si a vinde tot in retail?

    • @Tutan Camon: probabil nu l-ai văzut plătind cu bonurile de masă pe care le a încasat de la tine. Procedeul încă se folosește de către buticarii din patria evaziunii fiscale: valea Nasaud-Rodna, unde dacă primești bon fiscal înseamnă că ai mutră de anafist. Pos uri funcționale? Zero. In sensul ca au…dar nu l folosesc.

      Toți, toți, toți, se aprovizionează de la Kaufland, plătind cu bonuri de masă, pe care le au de la angajații de la Leoni Bistrița. Foarte puțin cash. Kaufland e singurul magazin unde se mai permit șperțuri de astea.

    • Marfa luata cu baxul/paletul de la Kaufland, Cora, Carrefour etc (cand au promotii), se vinde dupa urmatoarea reteta de catre buticari.

      se ia cu factura pe persoana juridica produsul respectiv – 10 bucati (sa zicem ulei ca e mai simplu.)
      se ia cu plata cash si pe bon/persoana fizica un palet de ulei.
      se duce acasa toata marfa iar paletul se depoziteaza separat de butic (de obicei in garaj)
      se pun in raft cele 10 sticle pe care exista factura.
      se vand sticlele de ulei, dar de obicei se uita bonul fiscal.
      cand au mai ramas 3 sticle, se completeaza din garaj cu alte 7 sticle
      te juri in cazul unui control ca uleiul nu are vanzare „…uite dom’ne am luat „decat” 10 sticle de ulei si nu am vandut niciuna…”

      A. de unde stiu? Aveam butic sub balcon si am vazut schema repetata cu ce vrei si ce nu vrei, ulei, zahar, orez, faina, etc
      B. evaziunea cu adevarat misto se face cu legume/fructe -cumparate direct din camp de la producator si cateva kg de la angrosist ca sa ai factura de intrare pe marfa.
      C. preturile la butic erau cu 20 30% mai mari ca la o alimentara obisnuita.
      D. banii frumosi se faceau de la „captivii” care cumparau pe caiet si care aduceau in ziua de salariu toate bonurile la magazin(ramaneau de obicei cu ceva firfirei de care luau 200 Gr de parizer „de-ala bun” de 6 lei kg, o sticla de V33 si un pachet de tigari, a, si o acadea de 50 bani pentru „ala micu”.

    • Babaetz,io dupa ce l-am vazut pe buticar in Auchan cu carutul plin de marfa,nu am mai trecut pe la el pentru ca am avut o revelatie!!!Adica bai nene,io-s chiar asa de prost sa iau de la buticar un Prigat de portocale cu 7 lei,cand el l-a luat cu 4,2 lei din Auch?Nu pot si eu sa merg acolo de unde ia el si sa dau si eu tot 4,2 lei?Acest mesaj este pentru cei care nu au priceput de ce nu mai trec pe la nea Caisa din coltul blocului.

  15. Dude, nu stii ca sunt la fel cele doua burghie pana nu le folosesti o vreme si vezi cum se comporta in timp, dupa niste cicluri de incins-racit, etc… c’me on, sigur nu-i o noutate pt tine asta :)

  16. Am luat o pompa de apa de la rusi, facuta la ei sau la ucraniniei. A mers o vreme, dar inainte sa faca 1 an s-a stricat. Aveam garantie dar am delasat si nu mers inapoi la om sa-i arat ca a crapat metalul. Daca o luam de la emag sau dedeman ma intorceam sigur cu ea sa o schimb.
    Si cu asta a slabit si mitul ca ce e facut de rusi e mai durabil.

  17. Din cate am vazut in poza,exista o mare diferenta intre burghie,ceea ce explica pretul diferit.De aia e ala 16 lei in piata,pentru ca e pe galben.Ala ieftin e pe rosu.

    • Pai ala rosu are mult mai multi nanometri, intre 625-740, spre deosebire de cei maxim 590 ai celui galben. Vrei ceva cu mai putini nanometri, dai mai mult.

  18. Si in targul de vechituri se bazeaza pe faptul ca omul nu stie pretul din magazin sau nu stie ca exista asa ceva in magazin.
    De obicei in locurile astea umbla oameni fara internet la ei.
    Eu am mai luat carti de jules verne la 1 leu bucata si fratele meu a luat o bucata de sina de cale ferata pt nicovala :-)

  19. @Tutan Camon – i-ai aratat tu ca pe tine nu te ia de fraier :)

  20. Pentru carat ocazional, mai exista varianta remorcii inscrise pe primarie. Ai voie sa cari cu ea pe o raza de vreo 35 de km (parca) in jurul localitatii.

    Fie cumparata, fie facuta (cu costuri de vreo 1000 de lei). RCA de vreo 40 de lei pe an.

    • Ia, dacă ești tu profesionist, fă o remorcă cu un singur ax, fără instalație de frânare, cu lumini de semnalizare, cu proțap și cuplaj bilă. Mma să fie ..sa zic 200 de kile. Caroserie din ce vrei tu. (Eu aș zice fibră da’ poti s o faci din ce vrei). Te rog să omologhezi rahatul și să mi zici unde să vin dupa ea. Zici 1000 de lei costurile de producție. Îți dau 2000 sau daca o faci în 2 saptamani, îți dau 2500 si 10 litri de țuică de prune.

      Daca te bagi, îți trimit câteva poze. Daca n o faci, îmi dai costurile de producție și recunoști ca vorbesti prostii.

    • ok, niste specificatii cu rol de antiinflamator:

      suma mentionata este evident la capatul de jos al intervalului, si se atinge prin refolosire de componente din dezmembrari. cei pe care ii stiu cu asa ceva au pornit de la punti de la masini, au adaugat cadru si caroserie la un atelier in oras, preturi de oras mic.
      aceste remorci intra pe exceptiile legii de inmatriculare, si se inregistreaza la primaria orasului, primaria fiind responsabila cu regulamentul. art 13 si 14 din OUG 195 / 2002.
      Sunt cel putin unele primarii care nu cer omologare RAR sau ITP. Cu toate acestea, se elibereaza RCA pentru astfel de vehicule. Ca e bine sau nu, ca e sigur sau nu, e discutabil. Primariile respective au hotarat in felul acesta.
      nu credeam sa fie necesar de precizat asta, dar nu am nicio legatura de business cu domeniul asta. Stiu doar oameni care si-au rezolvat astfel problema cu masina de carat. Am zis ca daca e de bricolat, poate o fi utila informatia asta cuiva.

    • Excepțiile la legea înmatriculării? Poi, nu sh ce excepții știi tu, îți zic ce știu eu și toată lumea de fapt: ai omologare, ai drept de circulație pe drumul public. Până și trompetele cu număr galben se omologheaza/identifică la RAR și nu se discută legalitatea ca fiind dubioasă sau nu. E lege.
      Că eu fac un coteț în curte, îi pun roți si i zic remorcă e treaba mea. Umblu cu el pe arătură și NU pe drumul public. Nici RCA. Nici …nimic. Tu confunzi ceva.

  21. Eu cumpăr și dintr-o parte și din alta
    Iar preturile sunt de multe ori comparabile. Consider că e bine că există și una și alta. Am cumpărat lucruri ok la preț rezonabil de la rusi tot așa cum am cumpărat prostii scumpe din Dedeman.
    Din păcate piața s-a „maturizat”, adică e un oligopol cu 4 retele mari. Pe termen lung și foarte lung asta nu 3 de bine deloc.

  22. Oarecum asemanator: unele piese din dezmembrari pe OLX sunt mai scumpe ca in magazin… Concret: radiator de Logan cumparat mai ieftin de nou…

  23. Băi nene, tot ce este la piaţă este negociabil, de aia pieţarii cer preţuri umflate ca să aibă de unde negocia. Şi, da, stau la ciupeală că sunt mulţi fraieri cu salarii de it care dau cât cere bişniţaru’. Eu mi-am furat-o la un târg de vechituri unde am găsit o filetantă bosch professional gsr fabricată în 2005 cu 100 de lei fără încărcător pe care l-am găsit după vreo 3 luni tot la 100 de lei în acelaşi târg. Am descoperit după aia că una nouă era pe la 370 de lei. Mă rog, filetanta merge, acumulatoru’ încă mai ţine pentru lucrări de scurtă durată dar …

  24. păcat că oamenii mai în vârstă nu-ți citesc blog-ul. cred că majoritatea care merg la „ruși” pentru că e „mai ieftin” sunt ei.

  25. Eu mi-am luat dubă, ca să am cu ce căra:

    https://photos.google.com/share/AF1QipPMyjQCHSIm18oJsmW578ynRNIf-9gbxwEkFoo1gZQZpSmGCif3PbYRz88HNvYXFQ?key=ZVlMcTNpWkFHNTVCNm52Sl9KYTJMTEpJTkNjOWp3

    Merge si prin oraș să duc copilul la școală, consum mic…

    Acum să văd cum bag 4 pachete de lambriu de 3 m.

  26. dintr-o piata second hand am luat sennheiser ie40 pro cu 15 lei, cu cutie cu tot.

  27. Nu stiu ce buticari aveti voi, ca uneori astia ai mei au lapte, oua si altele mai iefine decat in lidl. Mai sunt diverse si mai scump, insa stai tu 20 minute la coada la lidl cand in butic intri, iei in 1 min si-ai iesit.

  28. Merg in piata la obor sa iau un calblu HDMI de 1,5m.. zic ca poate e mai ieftin ca la Flanco. Intamplator am facut un scan pe net si aveam ceva bookmarkuri cu cabluri.
    Gasesc cablu SH de1 .5m bine uzat la un dealer in piata, si intreb cat vrea…. zice ceva gen 20 de lei. Incerc sa negociez si intr-un final ii spun ca nou e 10 lei si ii arat si linkul de pe telefon. Tipul a ridicat din umeri ca asta e pretul lui… Asa ca am ajuns la Flanco si am luat unul cu 20 de la la 2m si placat cu aur. The end.

  29. Aaaa… si inca una beton cu soacra mea. Ea cumpara hine de la magazinele SH din oras si le vinde sambata si duminica in obor la pret dublu :)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Top articole

7 zile