Dogecoin, acest pechinez transformat în taur

La sfârșitul lui ianuarie, când isteria cu GameStop se nimerise fix după ce luasem leafa de câteva zile, am băgat $100 în GME. Ironia face că /r/WallStreetBets n-a împins doar acțiunile, ci a împins și piața de crypto. A fost, atunci, un val de robinhuzi care-au zis că tre’ să facă pump pe mai tot ce-nseamnă underdog. Întâmplător, unul a fost Dogecoin.

Eu, unul, nu m-am jucat cu bursa ori cu crypto până anul ăsta. De fapt, în GME am băgat bani din solidaritate pentru mișcare. Am pierdut $10, dar satisfacția de a vedea cum și-o iau niște hedge funds a fost, vorba reclamei, priceless. Tot pe principiul solidarității, am băgat vreo €35 în Dogecoin. Vorba aia, să ajutăm cauza.

Asta se întâmpla pe 29 ianuarie, am cumpărat 1.000 doge. Făceam mișto de idee cu Dan, un prieten din Londra, la care ăsta, foarte serios, îmi zice să-i iau și lui 1.000. Era un pic pe creștere, am mai băgat €38. Am cumpărat, deci, când era pe la vreo 4 cenți/unitate, absolut la plezneală.

Pe la începutul lui aprilie, €78 deveniseră vreo €250, iar săptămâna trecută, vreo €750. Azi dimineață, cel mai probabil ca urmare a introducerii de către S&P a unui index crypto, piața a luat-o iar la deal. Peste weekend, eToro a introdus Dogecoin în platformă, iar acum câteva ore, după ce Robinhood a dat-o de gard (vezi poza din coadă), Gemini a anunțat că dă liber la tranzacționare de doge.

Un fel de furtuna perfectă. După prânz, Doge ajunsese la ¢60. În ultima lună însă, m-am mai jucat cu câteva monede. Am băgat, în total, cred că undeva pe la încă €70, un pic de Stellar, un pic de nu știu ce, dar am lăsat-o baltă cu alea și le-am transformat tot în Doge. Pe vârf, azi, aveam 2460 doge care valorau undeva la €1260.

Am vrut să fac un short, dar aplicația a dat cu virgulă (folosesc Crypto.com). Între timp, am vândut pe la ¢55, dar în loc să transform în Tether, am transformat în Ethereum – că dacă și ETH-ul a fost pe val… Ei bine, ETH a scăzut, iar Doge s-a stabilizat pe la ¢54, iar eu am pierdut vreo 270 doge din treaba asta. Vedem mâine cât crește ETH și cât pot să recuperez.

Acu’, să ne fie clar, eu nu dau sfaturi de investiții. Vorba lui Joe Rogan, „don’t listen to me, I’m a moron„. Eu m-am jucat cu niște bani pe care mi-am permis să-i sparg și am făcut-o de dragul distracției, nu de dragul profitului.

Nici eu și nici Dan nu stăm în mărunțișul pe care l-am băgat în asta, iar trading-ul de crypto e doar de amuzament. Ieri ce stăteam cu el la o bere, în Londra, și dezbăteam filozofic teoria pierderii unor bani pe care nu i-ai avut niciodată. Pentru că, în fond, maximul pe care-l pot pierde este undeva la €80-90 (Dan a plătit berile ultimele două dăți). De fapt, cam ăsta cred că ar trebui să fie mindset-ul atunci când joci la loto: pierderea e costul biletului, nu potențialul câștig (nu e loc de „dacă aș fi cumpărat de $35/$350 acu’ un an, acu’ eram milionar” etc,).

În fine, pentru că mă plictiseam, m-am apucat să citesc despre drăcia asta. Firește, dacă ajunge la $100, împărțim un câștig de $200.000. Dacă ajunge la $10, nici $10.000 de căciulă nu-s de colo. Șansele, totuși, din ce văd, ar fi ca Doge să atingă un vârf de vreo $5/unitate. Având în vedere că am băgat nimic, tot ar fi un câștig. Iar pe termen scurt, după bull run-ul de azi, e foarte posibil ca săptămâna viitoare să depășească $1.

Întrebarea, deci, ar fi dacă merită să mai sparg vreo $500 pe care să-i dublez în următoarea săptămână (urmează SNL-ul cu Elon Musk, sigur o să dea o dudă sau două cu Doge și o să crească iar ca Făt-Frumos) sau dacă să stau liniștit. Din nou, nu vă luați după mine, eu sunt un amator și îmi permit să cheltui la mișto niște mărunțiș doar de dragul distracției.

Știu că o să mi se explice că, de fapt, Dogecoin e un shitcoin fără valoare, dar individul ăsta nu zice rău, iar ca să fie distracția completă, Oakland A’s, echipă de baseball din MLB, vinde bilete în… doge. Deja circulă pe Twitter poze cu cafenele unde se acceptă mema în loc de dolari. Ceva-ceva se întâmplă. Nu-mi fac iluzii, dar întrebarea care apare, de fapt, este: când e momentul potrivit să vinzi?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

79 comentarii

 1. Nu mă pricep, dar în ianuarie am văzut nebunia de pe reddit și am cumpărat 4500 doge la 0.056/unitate, acum valorează 2700 USD. Îi țin acolo sa la ce mă holba.

  00
  • Bloody awesome! Eu am cumpărat atunci 2000 și am uitat de ei. Bravo ție că ai luat mai mult. Cam pe același principiu merg și eu, îi țin acolo să văd unde or ajunge.

  • Eu am cumparat 25.000 DOGE cu 100 euro prin 2018…dar mi-au fost furati cu toate ca nu am mai deschis deloc portofelul, Jaxx. La ora asta erau 16.750 $.

   00
  • NOU
   #4

   Amuzant e ca nimeni nu zice ‘am pierdut”. Cind începu nebunia cu gamestop pe la 60$ toți se bucurau, băgau copii banii din alocații si au dus la 490$. Si ce? Pai bă tu de ce o duci nu sa marchezi un profit? Sau o duci asa la cer de bun ce ești? Stiu pe unu cu 50.000€ intrat la 120$ Si nimic la 490… credea ca ce ca se duce la 500… si la 40$ pe topogan marca… “pierdere lacrimi ce bou sunt “ si nu ii dete prin cap sa facă următoarea mișcare, Short de la 490 pina la 50. Bă banii ăștia ii iei de la unii mai lacomi ca tine, câștigul mic n-a omorât pe nimeni. Pt schema de Short pot sa arat ex de cont cum din 100.000 capital ai 500.000 de la unii mai lacomi ca mine… in rest vrăjeala si lacrimi.

   00
 2. NOU
  #5

  Pare o schema Ponzi . Daca s-a dus valul se poate pierde tot.

  00
  • Da, dar cum ziceam: în cel mai rău caz, pierd… €100. Practic, e nimic. Pînă la urmă, ideea e să înțelegi că acel cîștig e doar potențial. Dacă ajunge la un vîrf, să zicem, de $10, nu pierzi $10.000, că nu i-au cheltuit niciodată.

  • Nu e schema Ponzi, e bula speculativa.

   @Alex

   Faina salata de cuvinte ai scris…

   00
  • Nu inteleg idea asta ca de fapt nu ai pierdut aproape nimic, ia scoate aia 10000 in cash si apoi da-le foc. Dupa aia cred ca o sa simti altfel daca ai pierdut sau nu totusi o gramada de bani!

   00
  • ai pierdut sansa, asta te poate macina. din pacate trecutul nu poate fi rescris.
   asa si eu aveam pe 1 laptop la facultate 1 bitcoin minat iar la inceputul lui 2013 cred mi-a parut rau ca eram in necaz cu toata familia cu boli si alte nenorociri..ca daca aveam bani azi probabil eram milionar, dar plm asta e sansa..
   cat despre doge cred ca va ajunge la 1$ cel putin anul asta, mai mult nu stiu ce sa spun,
   dar daca vrei sa-i ‘investesti’ cred ca e o optiune decenta sa-i arunci pe doge

   00
  • @NIX: dacă vrei să te joci cu niște mărunțiș, da. Dar eu n-aș risca sume mari pe doge, i-aș băga mai degrabă în ETH. De fapt, cam aia e și zona la care mă gîndesc, cînd o să ajungă doge pe vîrf, care-o fi ăla, să-i schimb în ETH și să uit de ETH o vreme, să vedem unde s-o duce. Oricum o dai, la un moment dat apare discuția despre inflație și despre valoarea (sau lipsa ei) unei meme, așa că toată creșterea asta nu poate fi decît limitată. Că e la $2 sau la $5 sau la $10, asta nu știu. Asta sînt curios, de fapt.

  • lol de asta si merge schema, ca cei mai multi merg pe ideea asta, ca nu pierd mai nimic.

   00
  • Ce platforma folosesti? Care e mai serioasa? Multumesc.

   00
 3. criptomoneda ca si forma de plata, cu fluctuatiile enorme de valoare, piata neregulata si fara o caramida pusa in viata reala mi se pare o specula de ultima speta care poate avea consecinte urate la un moment dat pentru dolar, euro sau leu.

  tehnologia din spate nu e rea, as zice, are potential pentru mai bine dar cum e folosita in prezent mi se pare egoist si iresponsabil.
  dar na, ce stiu io, inca un dinozau depasit de timpuri, aamh?

  00
  • O să rîzi, dar și eu am stat departe de crypto pînă acum. Cum ziceam, m-am băgat la doge de dragul memei, iar acum văd că tot crește. Mai las acolo, de distracție, că n-are sens să mă arunc la altceva.

 4. @Alex

  Ce-ai facut e foarte OK, echivalentul cumpararii unui loz in plic pe vremuri. Realizezi ca riscul este irelevant tinand cont de marimea mizei pentru tine.

  Dar problema este ca niste oameni mai naivi si mai usor influentabili o sa se arunce cu toti banii lor, poate chiar o sa cumpere pe leverage. Realizand faptul ca in ultimele 5 luni s-au investit pe bursa cat in ultimii 12 ani anteriori:

  https://www.cnbc.com/2021/04/09/investors-have-put-more-money-into-stocks-in-the-last-5-months-than-the-previous-12-years-combined.html

  e IMHO evident ca o multime de oameni o sa ramana „in curul gol” la un moment dat si vietile lor o sa fie probabil distruse.

  Intrebarea este: per total, pentru societate merita toate aceste riscuri?

  00
  • @tyrion – este un curent asta, toti pe peste tot vorbesc de actiuni si cryptomonezi, iti explica tot felul de grafice. Can Buffett vine si spune ca ar trebui sa cumperi o actiune dupa ce analizezi firma sau sa cumperi un index fund si sa te astepti la profit pe termen lung brusc este maturat de un val de tineri hotarati care ii explica faptul ca e batran si nu stie cum e cu investitiile, ca e simplu si uite, bagi un leu si pana duminica ai 2.

   00
  • Eu cred c-am scris destul de clar că nu e indicat să se ia cineva după mine și să bage bani în asta. În plus, nu cred că sînt eu responsabil că unii sînt atît de imbecili încît să-și vîndă casa și să cumpere $GME sau $DOGE. Dacă atîta-i duce capul, poate-și doresc o nominalizare la Darwin Awards.

 5. Ar fi o lume mai bună dacă “investing in the stock market” s-ar traduce în România ca “a investi în bursă”. Jucatul la bursă bate acolo cu jucatul la casino, pe mine mulți ani m-a ținut departe crezând că riscurile sunt similare.

  00
  • e bun inca jucat la bursa in cele mai multe cazuri, dovada si articolul de fata.

   pentru restul exista:
   ¨”The Intelligent Investor by Benjamin Graham, first published in 1949, is a widely acclaimed book on value investing.”

   00
  • @Adi: eu literalmente m-am jucat, că am băgat bani în $GME, nu în chestii serioase :) Dacă știi ceva, sigur, e investiție. Dacă nu te pricepi, fonduri de pensii, că știu ei ce să facă cu banii tăi să producă randament (în Anglia, eu sînt la Scottish Widows – acu’ trei ani, au avut randament de ceva gen 32%!!!)

  • Investit in bursa inseamna sa cumparam un ETF / fond de investitii divesificat care mimeaza evolutia unui indice bursier: S&P 500, DJIA, Nasdaq, BET etc.

   Jucat la bursa inseamna sa cumparam la pocneala niste actiuni sau alte instrumente financiare (cryptomonede in cazul de fata) si sa ne lasam in voia sentimentelor: lacomie, FOMO si panic selling. Ca la pacanele.

   Cati oameni din Romania investesc la bursa si cati joaca?

   00
  • @Levorius, spot on!

   @Alex, nu era niciun afront la ce ai făcut tu acolo cu gme si doge, e gambling, clar. Pensia investită o poți accesa doar după 55 ani. Îți sugerez să citești despre stocks & shares ISA, după mine e cel mai bun instrument, tax free si cu acces la pot în UK.

   00
  • @Adi: daca nu ma insel, poti goli fondul de pensii, dar tre’ sa platesti taxe daca o faci inainte de termen.

 6. Am înțeles, ai bani și simți nevoia să afle și restul sătenilor. Dai și tu de o ciorbă?

  00
 7. Multi oameni au strans bani in pandemie si cauta instrumente financiare care sa le aduca profit/ minimizeze inflatia.

  00
 8. Hai sa plecam de aici si sa avem ceva profi in materie de educație financiară, una pe luna? Bine, nu asa. Asta e ca si cand vorbesc cu baietii ca mi-au intrat 5 septari vineri in sat.

  00
 9. Știi regulile… cunoști jocul… Ce vreau eu sa te întreb e: cum va fi prețul grâului la toamnă?

  00
 10. Criptomonedele acesti moderni bulbi de lalele.

  00
  • Care funcționează pe bază de petrol și cărbune, conform statisticilor din domeniul energetic.

   00
 11. Am si eu cont pe crytpo.com. Doar ce mi au verificat actele si am ok-ul la el. Urmeaza sa cumpar ceva de maxim 1000€, acum ma gandesc sa iau elrond dar e posibil sa ma razgandesc.
  1. Ai comandat card d ala colorat de la ei ? Daca da, care si in cat timp ti a venit ?
  2. Ai cumparat direct cu cardul sau transfer bancare in walletul fiat ?
  3. Tii doge-urile in walletul lor sau ai un cold wallet ?
  4. Zi mi daca mai trebuie sa stiu ceva deapre ei, urmeaza sa mi fac cont si pe binance

  00
  • binance are taxele la tranzactii cele mai mici. la fel cum nu inteleg de ce o persoana fizica ar folosi in Romania banca BRD, la fel nu stiu de ce ca cetatean UE ai merge la kraken, coinbase sau altii.
   eu iti sugerez sa iti faci cont la binance, cu toate verificarile, cand este totul ok de la ei depui banii prin transfer bancar, dureaza o zi un plus dar nu platesti 3% taxa ca la depunerea cu cardul, apoi transformi euro in BUSD si lucrezi cu ordine limit in valuta BUSD ca sa nu platesti comisioane. doar cand o sa vrei vreun crypto care nu are pereche de tranzactionare cu BUSD, probabil ceva mai nisa, gen AGI, vei plati comision.
   crypto.com m-a enervat ca este doar mobile version si nu am stat mult pe el, ii las pe altii sa-ti vorbeasca.

   00
  • +1 pt Binance. Au si ei card si portofel separat ‘atasat’ cardului.

   Tinand cont ca mult site-uri de genul au fost sparte in trecut (sau a fugit proprietaru :)) e mai sigur sa ai un wallet. Eu folosesc Ledger Nano S, spre exemplu.

   00
  • Răspund eu, poate îți e de folos
   crypto.com e bună pt unul ca mine care nu fac trading, ci doar țin o parte din economii în cryptomonede

   1. Ruby, îl am de vreun an, a

   00
  • 1. ajuns cam în 2 luni. Folosit la Spotify și Uber, dar și la plata la POS. Merge
   2. Transfer în wallet fiat. Din UniCredit a durat o zi, din Revolut câteva minute
   3. Și, și – ce e mai important, wallet în afara exchange ului
   4. Binance oferă statistici mai bune și sunt mai ieftini. Plus că mi se pare că sunt cel mai mare exchange.În plus, din ce știu de la utilizatori Binance, acolo merge să pui pachete de grafice cu Fibonacci și alerte
   Altfel, un amic a virat EGLD aiurea în tramvai din wallet extern în exchange, le-a pierdut urma, a lua legătura cu crypto.com. a durat câteva zile, dar i-au pus înapoi în contul lui. Au fost OK

   00
  • N-am comandat card, ca n-am simtit nevoia, nu mi-am propus sa fac milioane si sa fug de taxe, dar din ce-am vazut in Help, pot transfera direct in contul bancar, iar in cazul UK, intra aproape instant, pentru ca sint legati la sistemul de plati britanic. In cazul meu, am cumparat direct cu cardul (apropo, nu cred ca merge sa bagi Revolut), ca a fost mai simplu, n-am vrut sa ma complic cu viramente care dureaza o zi sau doua. Legat de wallet, am si walletul lor instalat, dar ii tin „pe piata”, ca sa ii pot vine oricind. Plus ca parca-ti ia ceva comision de retragere in portofel. Altfel, sint OK ca sa te joci, nu stiu mai mult, ca nu m-a interesat.

  • Revolut nu mi-a mers nici mie pe Binance. Bani retrasi direct pe cardul de la banca in aproximativ 30 de minute cu £1.5 taxa.

   @Alex ii poti pune in „Savings” pe Binance. La Dogecoin este 4% dobanda acum. Ii poti scoate din walletul de savings si vinde instant, dar macar iti iei ceva dobanda pana ii vinzi.

   00
  • eu am cont pe crypto.com si am comandat card dar au trecut 3 luni si tot e in pending.
   in schimb, mi-am transferat niste ETH minat la ei, i-am convertit in euro si apoi transferant intr-un cont de euro la o banca romaneasca si tranzactia a mers fara probleme, deci poti si fara card

   00
 12. Problema e cum poti sa-i vinzi legal. Sa zicem ca ai cumparat acum 4 ani Ethereum cu bani de pizza, si acum valoreaza cateva zeci de mii de coco, cum ii justifici la anaf. Ca tu platesti impozit cand ii vinzi si incasezi banii, dar cum explici obtinerea lor.

  00
  • Se numește Declarație Unică, Ioane.

   La Art. 114 bifezi litera m) venituri din transferul de monedă virtuală și plătești impozitul pe cele câteva zeci de mii de coco câștigători.

   00
 13. Efectul de turma si memeking (Musk) ne dovedesc inca o data ca pretul unui lucru nu este dat neaparat de valoarea intrinseca. In momentul asta deja gluma a devenit serioasa si o multime de oameni simpli se vor frige ca apoi sa arate cu degetul catre crypto.

  De Elrond nimeni/nimic? Proiect romanesc la care se lucreaza 24/7 de ani de zile. Nu toate proiectele/monedele sunt o bula speculativa.

  DYOR

  00
 14. Nu as baga bani niciodata in crypto, daca nu ai sume uriase cat sa poti manipula piata, este pur si simplu un joc de noroc. Am cumparat însă un domeniu destul de ok-ish pe crypto, sa profit de naivitatea altora :-)

  Plus am cumparat actiuni $PATH, atat din patriotism, cat si din potentialul enorm pe care il are pe termen lung (prevad 1000$+ pe actiune in vreo 5-6 ani).

  00
  • Pînă la urmă, crypto e similar cu bursa. It’s also about the long game, innit? De unde și întrebarea mea: cînd e momentul potrivit să vinzi? Cît ții de niște doge sau de niște acțiuni? Cît de larg îți e portofelul? Cît ești de lipsit de griji ca să nu dai refreshuri în aplicația de trading din 5 în 5 minute ca să vezi dacă ai pierdut și vinzi sau dacă cîștigi și strigi HODL? Din punctul ăsta de vedere, situațiile sînt identice, cu amendamentul că pe crypto se joacă 24/7, nu 8/5, ceea ce face ca riscul să fie mai mare, iar volatilitatea oricum e sporită fie și din simplul motiv că în spatele monedei nu stă, practic, nimic. Pînă la urmă, nu e neapărat un joc de noroc cît mai degrabă un joc al răbdării.

   PS: Am văzut că abia zilele astea au băgat UiPath în Revolut. Nu mi-am bătut capul încă, dar poate n-ar fi o idee rea să deschid un cont de eToro și să bag și pe-acolo niște mărunțiș. Nu știu dacă UiPath o să ajungă la 1.000, dar la vreo 200 cred că are șanse în următorul an jumate.

  • Raspunsul tip Warren Buffett la intrebarea ta (cand sa vinzi?) ar fi: „Niciodata. Cumpara doar actiuni (sau alte instrumente financiare) pe care nu vei dori sa le vinzi niciodata”. Portofoliul este ceva dincolo de valoarea neta a unui individ, e ceva suplimentar veniturilor de zi cu zi. Nu e facut pentru a fi re-echilibrat in fiecare zi, ci eventual o data pe an– aceeasi data. Doar atunci vinzi, si doar pentru a reinvesti banii din vanzare in alta felie din portofoliul tau (sell overperformers and buy underperformers). Ah, si in general lumea isi facea un portofoliu pentru ca primea in schimb ceva de banii „aruncati”: dividende trimestriale din profitul companiilor detinute. Acum lumea arunca cu bani fara sa primeasca nimic in schimb, decat cheap thrills si bragging rights pe reddit. Brave new world indeed.

   Cand vei vinde in realitate fara o strategie si un scop bine definit? Una din doua:

   1) Ori vinzi dupa ce se formeaza un top, cat timp esti inca pe plus si rasufli usurat pentru ca ai scapat cu un profit (infim, dar inca esti pe plus). Ba chiar te feliciti pentru faptul ca ai fost prevazator si nu ai picat „in plasa” ca altii. Insa apoi vei continua sa verifici pretul si vei vedea ca urca in continuare si te vei zgaria pe ochi ca nu ai ramas „in piata”. Apoi vei cumpara din nou la un pret mult prea mare (dezavantaj) si vei repeta ciclul.

   2) Sau vinzi cand se formeaza un whipsaw, o scadere brusca sub pretul limita inferioara (pain threshold), cand nu mai poti suporta durerea psihica. Asta se numeste panica. La caderi violente, revenirea este si ea violenta, deci pretul va urca mult prea repede ca sa il prinzi, si revii in situatia de la punctul 1, cumperi din nou la un pret mult prea mare si in plus cu un net loss marcat. In cazuri rare poate cobori si mai jos (la 0) pretul, caz care te-ar tortura mai tare fiindca ai incepe sa iti pui intrebari despre competentele tale de „crypto picker” si cum de ai ales-o fix pe aia „falimentara”.

   Ce incerc sa spun cu prea multe cuvinte este ca…

   10$ investiti in ceva nu sunt doar 10$. Mai investesti in plus timp, efort si energie mentala, atat pentru a te decide cat si pentru a te informa si a urmari evolutia pretului. In loc sa dormi noaptea, verifici valoarea dogelui pe telefon la 3 dimineata. Intrebarea e, cat valoreaza in bani timpul si energia (ambele resurse finite) pentru tine. La asta se aduna si banii cheltuiti pe comisioanele platformei de tranzactionare, desigur.

   Pare distractiv la inceput insa pe termen lung ori faci asta cu un scop, ori cred ca te-ai distra mai mult incercand un joc de noroc unde stii din start ca pierzi banii si ca mereu castiga casa. Asta daca intr-adevar distractia este singurul obiectiv.

   00
  • Foarte buna interventia lui Levorius. Intrebarile de genul: cand sa vand, cat sa tin de ele vin pe fondul lipsei unui plan clar de exit. Ca asta ar trebui stabilit inainte sa cumperi ceva. Cumpar la X, ce fac cand ajunge la 2X? Dar la 5X? Dar la 10X? Daca scade si ajunge la 0,5X? Abia dupa ce ai raspuns la intrebari de genul asta ar trebui sa si cumperi. Mai mult, o iesire in trepte atunci cand ce cumperi tu atinge niste valori care te multumesc te ajuta sa nu mai cauti permanent sa vinzi in varf si nici nu mai urmaresti pretul non-stop de frica sa nu fi apucat sa vinzi la timp.

   Raspunsul de tip Buffett, care te indeamna sa cumperi doar ceva ce nu vei dori sa vinzi vreodata, se aplica poate intr-o lume ideala. Vezi chiar cazul Berkshire, care si-a redus masiv pozitia in Wells Fargo dupa scandalurile de acolo. E bine sa-ti reclibrezi periodic viziunea, iar durata dintre doua recalibrari ar trebui sa depinda de dinamica pietei respective. In crypto nu prea poti sa faci asta o data pe an. Sigur, poti, dar vei rata o gramada de ocazii. Dar nici sa faci asta zilinic ca un disperat.

   00
 15. Foarte misto daca ai inspiratia sa cumperi crypto la cativa centi si sa vezi cum creste. Dar pana la urma sunt niste bani intr-o platforma oarecare. In mod real, cam cat se pierd pe diverse taxe eventual impozit pana ii vezi la tine cont in banca din ro?

  00
  • Păi, faza e că nu știm cum stă treaba cu taxele. Mai nou, platformele astea de crypto îți oferă carduri cu niște limite de retragere etc. Deci, dacă nu devii miliardar, poți să cheltui banii ăia fără să-ți bați capul cu taxele. Există ceva comision de exchange în fiat, iar ăsta cred că depinde de la un serviciu la altul. La Crypto.com, sincer, habar n-am. Cred că e undeva la 0,1%-0,16% la fiecare tranzacție, indiferent că e crypto-crypto sau crypto-fiat. Transferurile bancare nu sînt comisionate la ei. Dar, mno, pînă la urmă, depinde și cîți bani vrei să scoți și mai ales unde și dacă bate la ochi la Fisc.

  • NOU
   #52

   @Alex
   Povestea cu taxele este un pic gri. In caz concret, tu esti impozitat la castig cu 10%. Mai precis daca tu cumperi un crypto de in valoare de 1000$ si la valoarea acelei crypto se tripleaza, vei datora statului roman 10% din diferenta gen 10% din 2000$. Ca asta sa se intample, trebuie sa completezi declaratia unica in care sa spui ce venituri ai realizat pe langa cele din salariu.
   Acum, toata povestea nu neg ca ar putea fi eludata, intrucat inca nu este clar daca tu odata inregistrat intr-o platforma de acest fel vei fi susceptibil unei raportari catre ANAF. In teorie ANAF are dreptul sa ceara si sa primeasca o lista cu toti cei care au domiciliul fiscal in Romania si au tranzactionat prin diverse platforme. Ce nimeni nu stie, este cate din aceste platforme fac raportari catre ANAF sau au fost contactate de catre ANAF. La ora actuala, orice banca din Romania raporteaza zilnic tranzactiile bancare catre ANAF si in teorie poate fi usor verificat daca faci ceva „necurat” in ochi statului.
   Ce nu-mi este clar, este ce o sa se intample cu oamenii ce au rezidenta intr-un stat UE si tranzactioneaza aceste criptomonezi acolo. In teorie dubla impunere nu exista, dar ANAF are reputatia de a te surprinde din in cand.

   00
 16. Eu nu înțeleg cum unii care par ca știu putina matematica pot vorbi de preturi de $100, $10 sau chiar $5 per unitate.

  Doge are un market cap curent de 87 de miliarde. Ca sa ajungă MACAR la $5, ar trebui sa ajungă la un market cap de vreo 700 de miliarde. Sa nu mai vorbim de fanteziile cu $10 sau $100.

  Ethereum are 380 după toată creșterea, bitcoin are 1 triliard.

  00
  • Pai vorbesc de astfel de valori per unitate pentru ca, de fapt, habar n-au despre ce vorbesc. Pentru mine asta unul din semnele clare ca ne indreptam cu pasi repezi spre spargerea bulei.

   00
  • Acum o luna, cand era 6 centi, am citit un articol care spunea ca nu are cum sa ajunga nici macar la $1, ca sunt foarte multe pe piata si ar trebui sa aiba o capitalizare uriasa. Si poftim.. $1 e dupa colt. Despre ce vorbim? „Analizele” astea sunt fix p**a.

   00
  • „..bitcoin are 1 triliard.”

   Si acum ti-ai raspuns la intrebarea: Dar ce facem cu inflatia?

   00
 17. Nu mă pot abține, așa că am să te întreb dacă ai să cumperi și CryptoDan. Vorba aia, pentru că nici nu știi ce pierzi :)

  00
 18. NOU
  #58

  In general ideea asta de investit in crypto a aparut odata ce bitcoinul a crescut foarte mult. Si dincolo de toata nebunia si mai ales de teama de a rata ceva, trebuie un pic inteles situatia:
  1. Masa monetara a unei crypto-monezi este limitata. Mai concret in piata nu pot aparea mai mult de x monezi vreodata. Bitcoinul are la limita la 21 de milioan de monezi in acest moment. Dogecoin pare ca nu ar avea limita asta, dar din cauza tehnologiei din spate si ce frictiuni vor genera, o sa apara.
  2. Valoarea oricarei bun(cripto, materie prima etc). este data de cerere si oferta. Practic aceste criptomonezi vor creste, cat timp vor exista oameni care sa le cumpere, dar vor si scadea daca oamenii nu sunt interesati sa le detina.
  3. Cu o cripto-moneda nu vei putea sa-ti cumperi chestii din viata reala, deci o sa fi nevoit sa-ti schimbi in niste bani din astia pamanteni:EUR,USD,RON etc. Sunt cateva discutii sa se stabilieasca un front comun pe partea asta, dar discutiile sunt foarte incipiente.
  Asa ca tot ceea ce vedem cand vine vorba de cresterea unor criptomonezi sunt de fapt oameni care investesc fie din disperare, fie din distractie in speranta ca vor da un tun. Si asa-zisa volatilitate se intampla din cauza faptului ca odata ce se va atinge un maxim istoric, sa zicem 5$ per moneda, daca multi vor face cashout nu vor face decat sa inunde piata cu acele monezi si practic oferta va bate cererea prin urmare acel 5$ poate deveni 3$ sau mai putin intr-un timp foarte scurt.
  Ca si idee, pentru bani de seminte sa investesti in aceste instrumente sa le spunem, mi se pare foarte distractiv. Problema apare, ca daca investesti recurent acei bani de seminte, te poti trezi mai expus decat ai realiza vreoadata.

  00
  • Vorbesti prostii. Sunt multi comercianti care accepta plata in Bitcoin, inclusiv guverne pentru taxe, poti sa-ti iei Tesla cu bitcoin, etc. https://99bitcoins.com/bitcoin/who-accepts/

   00
  • @Cristi mai citeste.. vezi cat dureaza o tranzactie cu Bitcoin, vezi cat costa, vezi cate tranzactii se pot face pe secunda. Nu va fi niciodata un instrument de plata pentru plati de zi cu zi. Alte probleme pe care le vad eu.. anonimitatea miscarilor de bani s-ar putea sa nu fie pe placul unora, si nici faptul ca se pierd banii definitiv daca pierzi wallet-ul nu mi se pare un punct forte.

   00
  • NOU
   #61

   @Cristi
   Din nou suna foarte frumos ce mi-ai dat mie pe acolo. Chestia naspa, este ca odata mai toti comerciantii aia nu opereaza in Romania, respectiv pentru a putea folosi acei bitcoini trebuie sa folosesc tot bani reali. Ideea este foarte misto, dar mi se pare ca ne indragostim prea mult de tehnologia in sine, fata de ce am putea rezolva cu ea.

   00
  • Si cam cum functioneaza sa cumperi o Tesla cu bitcoin? Pui pretul de 2 bitcoini, saptamana asta valoreaza 100k $, saptamana viitoare 70k$? Sau 2 bitcoi, apoi 2.5 bitcoi?

   00
 19. Indemni lumea sa inteleaga putin situatia, dar vorbesti de “tehnologia din spatele Dogecoin“. Buna asta. Dogecoin e o moneda conceputa ca o gluma, o mema, care pana de curand ramasese chiar si fara o echipa de developeri in spate. La fel ca BTC, exista un numar fix de monede, putin peste 129 de miliarde. Din care 80% sunt detinute de cateva sute de adrese/portofele. O singura adresa detine peste 28% din numarul de dogecoin aflat in circulatie. Nu pot decat sa sper ca cei care aleg sa bage bani in moneda asta au si inspiratia sa marcheze profitul la timp.

  00
  • Comentariul ar fi trebuit sa fie un reply pentru Asdad2005.

   00
  • nu, doge nu este deloc la fel ca BTC. BTC are un numar maxim de monezi care vor exista vreodata, fix 21 milioane, si desi si-a inceput existenta in 2009 s-au minat pana acum doar ~18mil BTC, iar restul de 3mil se vor mina intr-o perioada si mai lunga de-atat, este estimat ca prin 2040 va fi minat ultimul bitcoin.
   dogecoins sunt acum in circulatie 129 miliarde, si nu are nicio limita maxima legata de numarul de monezi care vor exista vreodata. singurul plus ar fi ca si doge se mineaza din ce in ce mai greu.

   00
  • Da, ai dreptate Marian, greseala mea. Doge avea candva un numar maxim fix, care a fost scos de catre creatori. Pe langa ca se mineaza mai greu, rewardul pentru fiecare block e fix, ceea ce presupune ca in timp se vor adauga tot mai greu monede noi.

   00
  • @Stefan
   Sunt doua dimensiuni ale problemei pe care le avem aici. Prima ar fi cea economica si pe care ar trebui s-o inteleaga oricine doreste sa-si puna banii in zona asta. A doua ar fi cea tehnologica si potentialele limitari din spatele ei. Din ce stiam exista o limita de 100 de miliarde de monezi, ce ulterior a fost stearsa pentru a lupta cu inflatia. Problema apare, ca de la un punct incolo, minatul o sa devina o activitate foarte scumpa din mai toate punctele de vedere. Si din cate se pare, mai toate cripto-monezile astea vor suferi de aceasta problema.
   Acum la cea economica am emis un principiu simplu numit cerere si oferta. Principiu dupa care functioneaza orice piata libera din lumea asta. Ceea ce nu am luat noi ca oameni vreodata in calcul cand vine vorba de acest principiu, este simplul fapt ca oamenii mai sunt si prosti cateodata. Sa ne intelegem, bitcoin,dogecoin,ethereum nu-ti vor plati vreodata ratele/chiria, utilitatile sau shaorma in oras. Ci soc, trebuie sa le schimbi in monezile astea ale muritorilor pentru a cumpara chestii. Cam din cauza asta, de fiecare utilitatea unei criptomonezi poate este fix aceeasi cu a unei foi de hartie ce eu tu sau altu a scris o suma si apoi un simbol.
   Inteleg, ca multa lume vrea sa se simta superioara si sa ne arate cum se fac banii facand diverse investitii si in fond bravo lor. Dar cat timp sistemul nostru monetar bun sau rau, este cel care este principal si nu cel al cripto-monezilor. Ma tem ca aceste cripto-monezi sunt doar o modalitate „desteapta” de a juca la pacanele din partea unor oameni ce poate nu mai pot juca la aparate. Stiu e ok sa arunci sume mici pe acolo, dar cand tragi linie realizeazi ca banii aia de seminte se pot transforma in diverse chestii.
   A doua problema cu criptomonezile o reprezinta modalitatea de a ajunge in posesia banilor folositi in lumea reala. Mai concret, in functie de situatie, trebuie sa-i treci prin niste intermediari(a se citi comisioane) si in functie de regimul de taxare sa platesti niste taxe unde ai domiciliul fiscal. Sigur poti risca sa faci una alta, dar te poti trezi cu o poprire pe conturi cand iti e lumea mai draga, urmata de plata unei sume mai mari fata de castigul efectuat. Sa nu uitam ca ANAF-ul are acest renume.

   00
  • A doua problema nu (mai) este o problema de ceva timp. In 2021, ai posibilitatea sa folosesti un exchange serios, Binance spre exemplu, unde sa-ti vinzi monedele, sa convertesti USDT/BUSD/USDC etc in fiat si apoi sa il trimiti in contul bancar. Ba mai mult, Binance ofera pentru anumite monede pereche directa cu EUR, spre exemplu EGLD/EUR, iar astfel nu mai trebuie sa convertesti nimic. Taxe? 0,1% pentru vanzarea de monede (0,075% daca platesti cu BNB), 1€ pentru transferul SEPA.

   Altfel, n-avem de unde sa stim daca peste ani va fi posibila plata ratelor cu cryptomonede. Daca e sa comparam cu 2017, sansele sa se intample asa ceva au crescut. Afirmatii de genul „utilitatea unei criptomonezi poate este fix aceeasi cu a unei foi de hartie ce eu tu sau altu a scris o suma si apoi un simbol.” sau „aceste cripto-monezi sunt doar o modalitate “desteapta” de a juca la pacanele” nu-si au rostul.

   Ps. Scotand limita maxima pentru supply nu lupti cu inflatia, dimpotriva.

   00
 20. Ce platforma folosești și ce comisioane ai?

  00
 21. Sa vedeti omuletii cum plang cand o sa se sparga bula si o sa se injumatateasca. :) Pentru ca minunile nu tin foarte mult. Cand cumperi cu 30 euro, 50 euro, e ok, nu-ti pasa si crezi ca ai dat lovitura.

  Dar cand vezi fraze gen „Întrebarea, deci, ar fi dacă merită să mai sparg vreo $500 pe care să-i dublez în următoarea săptămână”, iti dai seama ca vorbesti cu cineva care este ignorant, nu intelege piata, cum functioneaza, utilitatea unei monezi sau ce inseamna market cap.

  Cand vezi in blog post ca el s-a gandit ca Dogecoin poate ajunge la $100 pe unitate sau $10 pe unitate ca si cum misti intrerupatorul si s-a dus, iti dai seama ca postul asta e un pamflet.

  Ce e trist este ca, in loc sa se posteze lucruri educative, se posteaza si se iau de bune lucrurile de genul acesta.

  Cum a spus cineva mai sus, cu tot pump-ul care se intampla, dogecoin nu are cum sa ajunga $5 decat daca Bitcoin-ul probabil ajunge la $300k. E simplu. Dogecoin nu are cum sa intreaca Ethereum/Bitcoin si alte proiecte care chiar fac ceva. :)

  Si daca tu crezi ca o sa creasca din cauza ca da din gura Elon Musk saptamana viitoare si vrei sa dublezi $200, sunt altii care o sa tripleze 100 mil $ pe seama asta.

  Sa cumperi mizeria asta la 50-60 centi e ca si cum te-ai duce si ai cumpara ultimul model Dacia Spring si ai da 80k euro pe ea.

  Cred ca o investitie mai buna e in Cryptodanutzul

  00
  • Este ca si cum ai juca la aparate, doar ca nu mai iesi fizic sa te duci la aparate.

   00
  • Te iei prea in serios. Presupui ca un calcul de exemplificare e altceva, ca m-am gindit eu ca o sa ma imbogatesc din Doge. In alta ordine de idei, e OK ca n-ai sesizat ironia cu „$500”, dar chiar si daca m-as fi gindit serios sa bag banii aia, tie nu ti-a trecut prin cap ca n-ar trebui sa-ti pese cita vreme nu sint banii tai? Vad ca restul lumii s-a prins de gluma, pe linga tine a trecut ca o racheta de-ale lui Musk.

 22. „Pe la începutul lui aprilie, €78 deveniseră vreo €250, iar săptămâna trecută, vreo €750.”
  Asta din cauza ca au pus in ei drojdie din aia buna,turceasca proaspata.Si un ou…

  00
 23. Cryptomonedele sunt active speculative.
  Nu sunt investitii.

  Pe de cealalta parte se pot face bani.
  Totul e sa ai nervi de asa ceva.

  Am citit un sfat care zicea: cumpara cand creste pretul activului, vinde cand scade pretul activului.
  Sfatul meu pe banii tai: fixeaza-ti un pret la care vrei sa iesi si vinde la acel pret.

  00
 24. Vai ce-ai ratat cand ai descris Oakland A’s ca fiind „echipa de baseball din MLB” (pe langa pleonasm, ca echipa de oina nu putea fi in MLB) puteai spune „echipa din filmul cu Brad Pitt”

  00
 25. NOU
  #76

  Întreba și Zoso acum ceva timp și întrebarea încă rămâne: ce bancă îți acceptă retragerile de bani din crypto cand citești pe net că sunt destui care au probleme și la forex trading pe crypto, de exemplu eToro și de exemplu BT?

  00
  • Eu am retras fără probleme din coinbase în PayPal și de acolo nu mai contează la ce banca. Iar apoi din Binance transfer sepa in revolut.

   00
 26. Salut Alex,

  Mi-am pus si eu Crypto.com App pe telefon dar vrea call number de USA. Inteleg ca altfel nu se poate sa operezi cu aplicatia asta?…

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube