Dispariția lui Jack Ma și democrația chineză

Povestea pe scurt: al doilea cel mai bogat om al Chinei și fondatorul imperiului Alibaba, Jack Ma, voia să-și facă un fond de investiții, Ant Group, și să grupeze toate bucățile din imperiu sub el și să îl listeze pe bursă.

În August 2020 depune actele ca să se listeze pe bursă. Pentru că treaba mergea greu, în octombrie Ma se apucă să critice legile proaste și sistemul învechit. N-a mai fost văzut în public de atunci. Guvernul a oprit listarea la bursă și aia e.

Asta e o poveste pentru ăia care mai cred că în China e democrație sau e ceva autoritarism luminat și că sunt companii care au voie să facă una alta de capul lor. Neah, nu e, partidul deține tot și decide tot.

Povestea asta îmi aduce aminte de plecarea lui Pavel Durov de la Vkontakte, altă democrație originală. Băiatul, fondatorul feisbucului rusesc, a fost forțat să vândă și apoi s-a cărat foarte repede, în Saint Kitts!!! Nu căutați, e o insulă mică, la mama naibii. Democrație mișto.

Așa și cu Ma. Are noroc dacă scăpa cu viață, dar presimt că după aia trebuie să vândă tot și să se retragă, ca să nu fie împușcat pentru trădare.

De aia ăia care latră că Revolut sau Huawei sunt companii mișto și libere sunt adorabili.

steagul-chinezesc-chinese-flag

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

119 comentarii

  1. “Cs bine era pe vremea lu Ceausescu. Ai mei aveau servici si casa” ar spune unii. Si nici stirea de mai sus nu ii pune pe ganduri. Atat de mic gandesc

    00
    • Sunt destui prosti care ar spune asta. Sau acre chiar spun asta.
      Desi ei nu au trait in perioada asta.

      00
    • Trist e cand iti explica niste pustani de 25-30 de ani cat de bine era in comunism. Atunci iti dai seama ca tara asta sta pe-o muchie de cutit. Ori ajungem vestu’ din urma ori ne ducem dracu, cat de curand.

      00
    • mda. am cunostinte care din spatele aifonului dau dume de-astea. pai de unde pastele ma-tii stii tu coaie ca ai 30 si un pic de ani?
      da, il inteleg pe un singur amic care se trage dintr-un neam greu de securisti, da’ vorba aia, nici acuma nu e rau.

      00
    • Sunt sisteme în care viața și libertatea omului nu au contat niciodată. Intrai într-un malaxor social în care supraviețuiai cum puteai. Nu ți se lăsa nici măcar șansă să pleci la culeș de căpșuni. China și Rusia nu se vor schimba prea curând. Mentalitățile se schimbă într-o sută de ani, nu se schimbă peste noapte.

      00
    • Cati din cei nascuti dupa 90 au vandut apartamentele comuniste ale lu aia batranii,pe 50.000-60.000 de euro doua camere??? :)

      00
    • spun „aveam servici si casa” uitandu-se la a3, uitand ca pe vremea aia a3 n-ar fi existat niciodata

      00
    • ai vandut? cine a avut?
      sincer cred ca nu merita sa-l vinzi, unele din ele mult mai bune si mai bine pozitionate decat ‘noile..’ il inchiriai, asta daca aveai..

      00
    • Am auzit si eu cativa idioți de genul asta. Le-am inchis gura cu cateva poze de la Memorialul Durerii din Sighet.

      00
    • Meh. Am 28 de ani si destui de varsta mea, in jur, care n-am prins comunismul, dar am avut urechi sa auzim si ochi sa citim, despre cum a fost.
      Plus ca e o tipa pe youtube, proaspat fugara din Coreea de Nord si ce povesteste ea acolo, imi da flash-uri la maxim, zici ca aud aceeasi poveste. Ce e in Coreea de Nord in 2020 e fix ce era acum 30 de ani la noi.
      Din pacate, toti retardatii care latra pe internet despre cat de bun e comunismul, uita ca n-ar avea unde sa latre, daca inca mai eram sub comunism. N-ar mai fi avut aiphoane, laptop, tableta, internet, n-ar mai fi putut sa mearga in vacanta in grecia, n-ar mai schimba serviciul din 2 in 2 ani, n-ar sta acasa 2 ani in concediu maternal, ca la 4 luni te chema la fabrica si trebuia sa intarci copilul, n-ar mai fi gasit tampoane, nu s-ar mai fi futut in club pana la 4 dimineata, n-ar fi indraznit sa vina la sef si sa ii zica ca isi da demisia daca nu ii deconteaza uber, n-ar mai fi avut 140 de canale TV, n-ar mai face rate la OLED ca sa acopere crapatura de pe perete.
      Si cel mai important, nu ar mai fi trebuit sa iasa la vot. Puteau sa mearga linistiti pe valea prahovei, ca oricum ieseau aceiasi oameni. Daca aveau cu ce sa mearga.

      00
    • Stiti cum e cu tinerii astia care lauda comunismul ?! Era o scena spre final in Morometii 2 (recomand in caz ca nu l-ati vazut, Malaele ca de obicei delivers) cand Niculae tot intreba de un prieten de al lui, coleg cu el jurnalist la Scanteia, care disparuse la un moment pentru ca vorbise gura fara el: „am fost tras de o parte de un prieten si mi s-a spus sa nu mai intreb si sa am grija ce vorbesc si mai ales ce scriu. Faza romantica se incheiase”

      00
    • @Tutan Camon, ce legatura are vanzarea apartamentelor cu ororile regimului comunist?

      Haide sa facem un calcul si sa vedem daca intradevar apartamentul ala pe care il primeai era un beneficiu sau pur si simplu compensa faptul ca erai sclav intr-un sistem de munca in care primeai acelasi salariu indiferent de performante.

      1. Discuti de apartamente vandute cu 50-60.000 euro, deci o sa presupun ca este vorba de Bucuresti.
      2. Apartament primeai doar daca erai casatorit (si eventual aveai si copii) -> automat presupunem ca este vorba de o familie in care 2 membrii sunt angajati.
      3. Salariul mediu atunci era in jur de 2000 lei (poate urca pana pe la 2500 in cazul celor care munceau in conditii grele, in fabrici si uzine).
      4. Salariul mediu in Bucuresti este acum undeva la 4000 de lei.

      Avem 2×4000 lei – 2×2250 (am luat in calcul un salariu mediu) rezulta un venit suplimentar de 3500 lei luna/familie.
      Imi pare rau sa iti spun, dar cu 3500 lei poti sa coperi rata la 2 apartamente.

      Asadar, familiile care au trait, muncit in comunism, au iesit in pierdere cu cate 1 apartament de 50-60.000 euro.

      00
    • Nu inteleg de ce ii dati minus lui Andrei G, omul doar a explicat ca atunci rata la apartament era „scazuta” automat din salariu. Cum nici atunci nu primeau toti apartament, nici acum nu au toti minim 8000 de lei pe familie. Simplu.

      00
    • @DonOmar, mersi.
      Esti printre putinii care au inteles ce am vrut sa explic.

      00
  2. Dar stati, Huawei nu e detinuta de stat, uite aici un grafic care arata foarte clar cum e detinuta de fonduri de investitii! Cum sa nu creezi un grafic facut in Xcel?

    00
    • Nici macar nu este detinuta de fonduri de investitie. Huawei este detinuta de angajati.
      Doar ca este condusa de un fel de sindicat in numele angajatilor.
      Si acel sindicat, conform legii, este subordonat Partidului Comunist la fel ca orice sindicat din China.

      00
    • Merci de info@Andrei G. Ce mi se pare interesant la campania influencerilor despre Huawei este ca daca dai un search pe blog-ul unuia o sa vezi ca are fix 2 articole despre brand pana sa inceapa sa fie platit… Absolut penibil.

      00
  3. Povestea nu e chiar completa. Treaba mergea foarte bine, iar listarea Ant Grup era deja aprobata de autoritatiile chineze si era programata in o saptamana sau doua de la data fatidicului discurs din 24 octombrie.
    Nu era nicio problema la orizont, iar listarea era anuntata ca un succes pentru Bursa din Beijing, care avea sa listeze cel mai mare IPO din istorie in detrimentul burselor occidentale.
    Nimic nu s-ar fi schimbat daca Jack Ma nu ar fi avut un discurs halucinant din punctul de vedere al conducatorilor comunisti referitor la organizarea invechita a domeniului financiar-bancar din China. La respectiva conferinta erau toti conducatorii de banci chinezi si cei ce reglementeaza sistemul financiar, membrii ai partidului comunist, in care se inscrisese si Jack Ma de cateva luni.
    Discursul pare sa fi fost spontan si nu unul pregatit din timp dupa cum au declarat chiar apropiatii lui Ma, iar eroarea chinezului a fost ca poate sa isi exprime liber parerile si sa spuna ce ii trece prin cap intr-o „democratie” populara ca in China. Eroare maxima, care l-a trimis „from hero to zero” pe cel mai bogat chinez din lume, ceea ce arata ca nicio avere nu te protejeaza de Partid in China.
    Ca urmare a discursului, conducatorii Partidului au ramas cu gura cascata initial, iar apoi presedintele XI Ping a cerut personal oprirea listarii Ant Grup. Ce a urmat dupa intra in actiunile clasice ale unui sistem dicatorial/represiv pe care le cunoastem si noi din anii 45-89 sau le vedem acum prin Rusia si China. „Anchete” si pedepse pentru dusmanii poporului si confiscarea averii chiaburilor.
    Ce constata acum stirile zilei e ca nu s-a mai auzit absolut nimic de Jack Ma din ziua discursului, iar numele lui incepe sa fie sters din toate proiectele in care mai avea programate iesiri publice. Probabil va avea soarta directorului Interpol care a disparut cu lunile pana sa se afle ca a fost condamnat pentru infractiuni contra poporului si Partidului fara sa se stie care au fost infractiuniile alea.
    Celor ce le lipseste comunismul nostru de pana in 89 le urez sa se mute in China, vor avea acolo tot ce isi doresc.

    00
  4. In sistemul chinezesc omul valoreaza cat o furnica pentru musuroi https://en.wikipedia.org/wiki/Social_Credit_System China a implementat unele faze ale programului de cativa ani , se doreste o simbioza totala a vietii private cu cea sociala. Banci societati scoli firme camere supraveghere absolut toti pun datele la dispozitia Fratelui care are un algoritm si primesti scoringul. but the concept itself can trace as far back as the Warring States period to Shang Yang’s Legalist meritocratic „20-rank” system practised by the Qin state. Adica acum vreo 2000 de ani. Partea frumoasa cu grebla care-i vine drept in mufa domnului ”Jack” Ma , in 2015 si holdingul sau Sesame credit a pus datele cetatenilor la dispozitia sistemului. In 20 de ani ne mananca pe paine omuletii astia ahtiati dupa putere si control.

    00
    • Ca principiu acest sistem exista dintotdeauna si peste tot; pe la noi i se spune „gura satului”.
      Serios acum, cand ati a trebuit sa interactionati cu o persoana noua (posibil partener mester, profesor pt copii etc), nu ati incercat sa va interesati printre prieteni si cunoscuti despre persoana respectiva?
      In China comunista guvernul foloseste acest sistem pentru a intari controlul asupra populatiei. Dar eu vad un viitor pentru un astfel de sistem, cu o modificare esentiala – utilizatorul sa poata stabili ce greutate da informatiilor respective: cutare a criticat guvernul ? – PCC zice -50 pct, eu zic +10 pct :D

      00
    • Cred ca este oribil sa fii supravegheat constant si fiecare actiune pe care o faci sa fie evaluata si notata. Teoretic principiul creditelor sociale este unul bun, dar ajungi sa fii conditionat la fel ca un robot.

      00
    • e vechiul: „Nu face asta mamaie, ce-o sa zica lumea”. Pus in practica cu ajutorul tehnologiei.
      „Esti prea necivilizat (dupa standardele noastre) ca sa urci in avion/tren/sa vinzi ceva”.

      00
    • Andrei G – în câțiva ani o să experimentăm pe propria piele cât de bine e, doar că nu o să mai putem (vrem) să împărtășim experiența.
      https://interestingengineering.com/imf-proposes-tracking-your-web-history-to-determine-credit-scores

      00
    • Pai, cine crezi ca le-a dat „pontul” pentru aceasta solutie? Ideile vin din Asia.

      00
    • @bezmetique Dacă te uiți la porno cu obeze și donezi la feministe cu părul curcubeu pe onlyfans ai rata mai mică sau mai mare la credite?

      00
    • in curand si in tot Vestul dupa ce #theGreatReset va fi implementat.
      Stiu ca va vine sa radeti.
      Vorbim in 2 ani cand economia intreaga va fi detinuta de BigGov, democratia va apartie trecutului iar voi va veti comporta frumos (adoptand valorile stangii extreme) pentru a beneficia de un scor social bun.

      00
  5. Un super miliardar si-o ia peste bot de la stat. Foarte bine. :)
    Daca este matrasit de tot o sa ajunga un erou al democratiei. Daca se transeaza problema si se continua listarea, o sa ramana un comunist nenorocit si o sa-l boicotam cu entuziasm.
    Ma scuzati daca v-am stricat petrecerea. Acum o sa ma retrag.

    00
    • muie. tks

    • Mergi cu ‘Mnezio . Saracii sunt cei mai pareristi :-)

      00
    • @Arhi Inteligent, ca de obicei.

      00
    • Pt ca nimeni nu scrie despre chinezul de rand care este deobicei împușcat sumar. Mma este interzis în China pt ca un luptător mma chinez a caftit un maestru fake kungfu. Omul nu a spus nimic negativ de kungfu, ci doar a vrut sa arata ca exista o groaza de cazuri de scammeri. Pt asta a făcut închisoare, nu are dreptul sa stea la hotel sau sa circule cu avionul, si nu are dreptul sa apară în public decât pictat pe față. Nu are voie sa stea pe internet. Altfel, se face dispărut permanent.

      00
  6. China pe care toti o aratam cu degetul este si opera noastra, direct sau indirect. Toata societatea baza pe consum continuu si cresteri anuale ale profitului au ajutat sa treaca de la „tara aia cu asiatici extraterestri care se omoara intre ei pe acolo” la prima economie a lumii care incearca sa isi extinda influenta peste tot in lume cu scopul final… aici nu prea stiu ce vor. Chiar mai exista oameni care viseaza la o dominatie globala totala sau ce viitor isi imagineaza?

    Ma bucur ca toti idiotii de tech s-au vandut pe 3 lei la Huawei, dar nu au stiut sa puna o intrebare despre chestia asta https://imgur.com/a/AkBAUdk

    00
    • Când criteriul de sortare pe orice magazin online este „prețul cel mai mic”, acesta e rezultatul. Aștept cu interes când se vor implementa check-box-uri cu „except Made in China” :P

      00
    • @Margelatu’ … nu sunt sanse de asa ceva, uita-te direct la Digi… ce mesaj au zilnic de sute de ori dat, mesaj pro China puncatat si probabil negociat la gramada cu aparatura Huawei instalata in fiecare casa. E mizerabil ce face China, iar vinovati sunt toti spagarii de prin toate tarile… cei care ne-au facut un deficit comercial de 4 miliarde cu China… oameni care au fraudat maxim proiecte europene, punand chinezarii la x5 valoare pe planuri care nu contineau chinezarii…

      PS: Chiar sper ca DNA-ul asta European sa curete odata mizeriile astea, ca e plin portul Constanta de chinezarii care abia asteapta sa primeasca unda verde sa fie instalate drept „echipemente de top”… ele rezistand maxim 2 ani in loc de 5-6 cum ar fi normal.

      00
    • “except Made in China” probabil niciodata. Doar daca vine al 3-lea razboi mondial si se joaca doar cu atomice. Personal cred ca este imposibil sa reloci atata productie, in conditiile in care nu vad nicaieri nici o actiune in directia asta.

      00
    • Apropo de except Made in China. https://comenzi.bebetei.ro/gallery/1534/5949072200596.jpg (jos dreapta)

      00
    • Poate bagă emag filtrul ăla. Ar mai spăla putina nițel ( only my pov). İn Selgros, absolut toate produsele de un anumit tip erau made in china si nu, nu erau la un preț de dumping. İn plus, dacă ar fi vrut, Selgros ar fi găsit cu ușurință produse de acel tip în Romania si UE.

      00
  7. Poate parea ca o întrebare de copii, dar nu prea e: care e scopul acestei dorințe de a controla pe oricine?
    Un miliard de oameni controlați… PENTRU CE? Ce n-au, autoritățile chineze, maharii ăia? Ce n-au, incat sa isi doreasca controlul total? Pare o unealtă de om prost, care atât poate. Un fel de paznic din ăla adus de la coada vacii care, acum având cascheta, are impresii.
    Un miloard de oameni nu pot vedea asta, la fel cum zeci de milioane de coreeni nu pot vedea mizeria in care se afla. Ok, sa spunem ca la coreeni nu se poate, ca ăia pe bune nu știu ce e in exterior. Dar chinezii?

    00
    • Orice contestare a „partidului” este deflectata cu „inamicii din interior si exterior vor sa sparga China”. Deci critica raison d’etre a partidului te transforma in echivalentul unui „Roman care vrea sa dea Transilvania Ungurilor”, si brusc orice argument al tau nu poate fi aprobat de nimeni care nu vrea sa primeasca aceeasi eticheta.
      Ce isi doresc maharii si milioanele de oameni din aparatul birocratic? Acelasi lucru care isi doreste orice om, sa traiasca bine in continuare si poate mai bine pe viitor. Crezi ca o tara care trece prin echivalentul Libiei, Iraq, Siria, Yemen, sau oricare tara care a avut o schimbare mare de regim, va pastra aceeasi birocrati in aceleasi conditii de trai? Majoritatea fostilor comunisti nu o duc mai bine nici macar in Romania.

      00
    • Au puța mică.

      00
    • >>Dar chinezii?

      22 de milioane au suportat frig si foame crunta fara sa faca nimic sa rastoarne o mana de dementi condusa de dementul sef care avea el o ambitie. Suna cunoscut?

      00
    • Acum exista si cealalta parte a problemei. Imagineazati 1 miliard de oameni (hai si 500 de milioane doar) care nu au conditii de trai, dar pot calatorii oriunde in lume, sa isi gaseasca un trai mai bun. Nu mai stiu unde am auzit/citit amenintarea asta din partea lui Xi Jinping catre ceva presedinte „nu vrei sa vezi cum arata 1 miliard de chinezi liberi”…

      Ca sa ne facem o idee din 2008 si pana acum au aplicat pentru azil in jur de 4 milioane de persoane in EU (datele oficiale sunt aici https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Asylum_statistics#First-time_applicants:_612_700_in_2019, si nu contin toate tarile. Evident ca unii nu raporteaza.)

      Acum sa zicem ca in EU desi au cerut azil 4 milioane sunt de fapt vreo 8 milioane, pana la 500 -1 miliard. Vedem in jur cam ce probleme au generat o parte din cei 4/8 milioane de oameni care vin din culturi si relgii diferite, care au alte obiceri etc.

      Solutia pentru o lume civilizata global este educatia si accesul uniform la resursele de baza: adapost, apa si hrana. Tarile dezvoltate trebuie sa ajute tarile sub-dezvoltate. Pana acum doar au profitat de ele.

      00
    • China a evoluat economic enorm in ultimii zeci de ani bazandu-se pe comunism. Cum a facut-o si romania de altfel prin ’70. Oamenii normal ca au fost multumiti. Doar ca acum conducatorii nu vor sa piarda turta si vor control asupra acestei maretii pentru a nu scapa lucrurile din frau. Ar putea fi altfel, doar ca aia de sus nu pot vedea altfel. Sunt multe carti despre asta, mania de a conduce pe toata lumea se dezvolta foarte usor atunci cand ajungi undeva sus.

      00
    • >>China a evoluat economic enorm in ultimii zeci de ani bazandu-se pe comunism

      Poti sa explici unde exact e comunismul ala? In fabrici e capitalism salbatic, chiar sclavagism, comunismul e doar in cartile partidului si in metodele lor.

      00
    • @Robert, China e evoluat foarte mult incepand cu anii ’90, si in mod special dupa primirea in WTO (2001).

      00
    • Frica de dispariție a elitei conducătoare chineze. Dacă au fost în stare sa elimine mișcarea Falung Gong, o mișcare clar pacifistă, e clar ca orice religie, afacere etc trebuie adusă sub control absolut.

      00
    • Pentru ca el este frica sa nu vina vreun tovaras mai tanar, cu mai mult spirit revolutionar sa-i dea jos din locul lor comfortabil.

      00
    • Înainte să-ncep, vreau să zic că ăla de a zis că China își datorează comunismului creșterea economică e un incult care nu știe ce vorbește.

      Să caute în istorie cam ce s-a întâmplat în China după foametea din timpul lui Mao și cum partidul comunist chinez și-a băgat piciorul în comunism și a trecut la capitalism (sălbatic chiar) atâta doar că au menținut puterea.

      Dar au zis și au încurajat oamenii să se descurce singuri și să nu depindă economic de stat. I-au lăsat în pace și nu s-au băgat în economie o perioadă bună de timp. Deci falimentul comunismului în China a avut loc atunci de fapt, nu în 90, acolo a fost altceva.

      Acuma ca răspuns la întrebarea inițială, de ce obsesia asta de putere?

      Simplu, din aceleași motive pentru care SUA a avut război civil. Bogații din sud trăiau foarte bine pe spinarele sclavilor care lucrau gratis și doreau ca banii să curgă în continuare și să fie liniște și pace.

      La fel și în China. Dacă mâine chinezul de rând (fără pile la partid) are pretenții de condiții de muncă, salarizare, etc, s-a dus tot sistemul chinez în cap. Nu poți scoate prețurile alea fără să tai de undeva. Arunci deșeurile în râuri, plătești muncitorii simbolic că n-au de ales, în primul rând nu există legi iar și dacă ar fi justiția e o glumă proastă oricum.

      Iar dacă șeful fabricii (șanse mari să fie așa) cotizează la partid, sau mai rău, e membru de partid, sau doamne apără și păzește: e membru influent în partid regional sau la centru, te-ai supt. Ca angajat ești zero, ca furnizor te poți aștepta oricând să nu-ți mai plătească nimic și să nu poți face nimic, ăla face ce vrea efectiv.

      Urmăresc canalul tipului ăsta de ceva vreme și mi se pare foarte interesant vis-a-vis de cultura chineză, e foarte foarte interesant să înțelegem de unde apucăturile astea dictatoriale:

      https://www.youtube.com/watch?v=2XLTxgwf6Gk

      Și ăsta e interesant, despre economia lor de carton care fără vestici ar fi o mare apă de ploaie datorită culturii generalizate de a da țepe, practic niște bombardieri care au ca unic plan de business ‘găsește fraieru’:

      https://www.youtube.com/watch?v=FXXQnyWRSSg

      00
    • cristi, sunt 1 miliard. dacă îi scapi din mână, te spânzură. așa că faci orice să nu te spânzure.

    • In China (si in restul Asiei) nu este vorba doar de numarul absolut, ci de densitate.
      Daca ordinea sociala dispare rezulta razboi civil sau anarhie si pierderile sunt imense.
      Milioane de morti:
      Taiping Rebellion (1851-1864) => intre 10 si 100
      Dungan Revolt (1862-1877) => intre 8 si 12
      Chinese Civil War (1927-1949) => intre 8 si 12

      00
    • @Cristi- Ca orice regim comunist care se respecta , PCC nu poate lasa fraiele puterii, fie si local, oamenilor, societatii vii. Comunismul „construieste” societatea, o ajusteaza conform dorintelor unui grup f restrans de oameni. Comunismul genereaza in primul rand o aristocratie-nomenclatura de partid-care nu poate lasa societatea libera pentru ca stie ca regimul este ilegitim, deci 1 miliard si ceva iti le vor lua maul(maharilor PCC) in secunda 0.0001 dupa ce arata slabiciune. De aceea nevoia de control absolut.

      00
  8. Aminteste-mi te rog, ai avut un articol asemanator si cand Epstein s-a sinucis?

    00
  9. Asta raspunde cumva si la intrebarea „va prelua china titlul de no1 mondial de la USA”? Pe cifre da, dar in realitate niciodata pe bune, cel putin urmatorii zeci de ani. S-a anuntat recent ca au construit la foc automat cinematografe si au facut filme in ultimii ani, iar in putin timp vor depasi holywood ca incasari… asta ii face nr 1 mondial la filme bune?

    Devine o bula de spalati pe creier aparent (pentru ca asa le inpune educatia), dar la un moment dat se va sparge. Nu cred ca poti sa tii 2mld de oameni inchisi intr-un sistem cu reguli atat de stricte si fara libertate de miscare. Jack ma e unul, poate vor aparea si altii, iar intr-o zi mai multi vor spune „ba, da ia stai asa…chiar nu pot calatori cu trenul ca nu am rank 3 in sistem?!”. Si atunci sa vezi distractie.

    00
    • Trebuie sa-i depaseasca pe indieni la filme. India este producatorul nr.1 in domeniu.

      00
    • @Robert –
      1. filme bune? Depinde ce intelegi prin asta, serialalele clar sunt misto insa in materie de filme mie personal mi-e sila sa vad x filme de actiune cu pusti de 16 ani super eroi.
      2. Nu e whatabout insa daca o tara o sa introduca maine pasaportul de imunizare cu ce o sa fie asta diferit de sistemul social chinezesc?
      3. Titlul de no1 nu tine de filme si prostii, tine de influenta si putere iar SUA sub Trump a pierdut foarte multa putere si influenta, practic incepe sa fie vazuta ca un fel de clovn, acel copil mare, gras si prost din curtea scolii de care iti e frica pentru ca e mare insa nu chiar asa frica pentru ca e naiv si ia decizii proaste.

      00
    • Tu crezi ca bula se va sparge. Partidul lor dorește sa nu ii treacă nimănui prin cap o astfel de idee

      00
  10. Aoleu unde am ajuns, aici e conferinta sustinatorilor lui Trump? Incepe lupta impotriva globalizarii? Sa vina doamna Sosoaca are pita de mancat cu voi.

    00
    • Da, pe termen scurt globalizarea ne-a ajutat pe toti, fiindca am putut sa cumparat produse ieftine din China.
      Dar pe termen mediu si lung este cel mai prost lucru care se putea intampla. Gandeste-te ca vom continua procesul asta de globalizare, concomitent cu cresterea numarului de oameni care pot munci de acasa. Asta inseamna ca noi va trebui sa concuram cu India, China si alte tari din Asia.
      Chiar daca media oamenilor de acolo nu este inca la nivelul nostru de educatie si pregatire, cu siguranta din cele 2-3 miliarde de oameni se vor gasi destui care se ne depaseasca. Si atunci singurul criteriu de diferentiere va fi reprezentat de costuri.
      Esti dispus sa lucrezi pe un salariu mai mic decat cele din India?

      00
  11. Vali, iti admir curajul de a incerca sa explici la toti tampitii care se bucura ca SUA se duc pe copca si care propavaduiesc cum China e mai tare, poate asa le mai deschizi ochii si inteleg cum este cu adevarat o tara comunista si ce ne asteapta daca astia vor conduce lumea. Dar cred ca te lupti cu morile de vand, romanul e ahtiat dupa „mult si ieftin”, da-o dracu de calitate, democratie sau drepturile omului. Am discutat cu cativa din astia si singurul lor argument este „imi place China ca fabrica ieftin” produse care de altfel nu si le-ar putea permite, genul de mate-fripte, sarantoci cu pretentii pentru care singurul scop in viata este parvenirea.

    00
    • Sunt curios care va fi politica SUA incepand cu acest an in privinta Chinei (economic, politic si financiar).

      00
    • singurul lor scop in „veata” e s-o foota pe vecina. auzita de la neste vecini

      00
    • Asta nu inteleg nici astia de la noi. Da, suntem sclavii Europei pentru ca… context istoric si asta e nasol. Dar si mai nasol ar fi daca am fi sclavii Rusiei sau ai Chinei.

      Vrei sa nu fii sclav, emigreaza in Europa de Vest, ia o nemtoaica de nevasta, integreaza-te in societatea lor. :)))

      00
  12. L-au sinucis si pe asta probabil…

    00
  13. 3 chestii:
    1: e distractiv ca lumea crede ca in democratie e bine. Democratia nu e aia din Grecia Antica. Democratia ni l-a dat pe Trump, pe Becali
    2: cat de idioti sa fie aia care regreta comunismul, fara sa fi trait in el? Si le zici: ba, am stat la coada la oua. Si mintea lor nu poate sa priceapa cum sa stai la coada la oua si sa te bati fizic cu altii ptr oua.
    3: aia care au trait in comunism si il regreta, ar trebui executati, ca inseamna ca ei erau opresorii

    00
    • @Lucifer – e perfect în regulă că democrația naște Trumpi, Becali și șoșoci. Nu e în regulă procentul de adepți, dar acolo are de a face lipsa de educație, nu surplusul de democrație.

      00
    • Like (cel putin) pentru punctul 3.

      00
    • @Lucifer – distractiv e ca lumea crede ca democratie e pentru toti, nu vor sa stie ca democratie in Atena insemna ca sclavii, femeile si strainii nu aveau nici un cuvant de spus.

      00
    • Prefer un accident gen Trump odată la 50-100 de ani decât un Ceaușescu care să ne conducă spre socialism și comunism 25 de ani până nu mai ai ce cântări de noi…

      00
    • Isi regreta mai degraba tineretea.

      00
  14. O fi murit de Covid.La fel ca ala de l-a calcat camionul,dar cauza decesului a fost Covid

    00
  15. „Sistemul financiar de astăzi este o moștenire a Erei Industriale”,„trebuie să creăm unul nou pentru următoarea generație și tineri. Trebuie să reformăm sistemul actual”. Atat a zis Jack Ma. :) In orice tara normala cuvantul „reforma” a devenit un cliseu. In China poti disparea peste noapte daca zici asa ceva si esti o somitate. Dar sa lasam puletele de rand ca e prost si cumpara doar ce e ieftin si cei mai prosti din clan zic ca era bine in comunism. Ma iau de capitalistii „salbatici”: sa vedem curaj la Google, Apple, Facebook, Nike, Adidas si restul de producatori de plastic de acolo. Sa ia pozitie, sa-si retraga fabricile de acolo. Nu ? Nici macar o declaratie nu au curaj sa faca ? Banul e ban … ce sa-i faci. :)

    00
    • O sa apara reactii … fix cum a reactionat Lebron James cand a fost intrebat de protestele din Hong Kong ” Cum ? Ce? Nu prea va aud bine, milioanele de dolari obtinute din piata chineza fac prea mult zgomot. Ma duc sa ma antrenez” Apoi peste cateva luni, era peste tot cu BLM si drepturile omului si „asa nu se mai poate, trebuie schimbat ceva” :))))

      00
  16. @dax Fostul director de la Interpol a fost condamnat la 13,6 ani de inchisoare, oficial pentru coruptie, cica a primit mita doua milioane de dolari. In realitate, tot o condamnare politica a fost, dupa cum a spus sotia lui care a cerut (si a si primit) azil politic in Franta. Femeia a explicat ca actualul boss chinez, XI Jinping, se foloseste de pretextul combaterii coruptiei pentru a-si elimina orice potential rival politic.

    00
  17. Lumea inca nu intelege China.
    Cititi discursul lui Deng Xiaoping dupa Tienanmen.
    In 3 fraze simple este descrisa doctrina chineza.

    „Furthermore, we must continue to persist in integrating a planned economy with a market economy. There cannot be any change in this policy.”

    „In reform of the political system, we can affirm one point: We will persist in implementing the system of people’s congresses rather than the American system of the separation of three powers.”

    „From now on, we should pay attention when handling such problems. As soon as a trend emerges, we should not allow it to spread.”

    http://www.tsquare.tv/chronology/Deng.html

    00
  18. Meanwhile China va deveni prima putere economică a lumii.
    Nenorociți rău comuniștii ăștia.
    Trăiască libertatea impusa de Sică, Arahat și Ficusul de la Cotroceni.

    PS: încă mai avem de muncit pentru ca să plătim fiarele vechi (pardon avioanele) cumpărate forțat de la americani.

    00
    • E bine că nu s-au cumpărat fiare vechi de la China sau Rusia, care stau doar la sol din cauza problemelor și a fiabilității.

      00
    • bravo bos, muta-te-n china. sa „simti” cum e cu traitu’ in „prima putere economica a lumii”. care btw ar fi spre zero daca n-ar exista consumatorul american, cel european, cel rus…

      00
    • Cam târziu încep postacii. Ați avut liber până acum?

      00
    • NOU
      #84

      Vasi sau mai bine Vasea, cum te recomanzi ? Ai inceput lucrul la propaganda de azi? Cam trist la comunistii astia ai tai da ce sa faci, banu-i ban si de pe comentarii platite in ruble, inca mai ai de muncit ca sa platesti ratele la calculatorul/telefonul de pe care scrii aberatii, conceput de imperialistii aia nenorociti. Stiu, la toti ne e greu, ce sa faci.

      00
    • Inițial ma bufnise râsul la comentariile voastre cu ruble și Rusia. Însă ulterior mi-am dat seama ca nu prea e de râs, efectul de turmă este acasă la el în Romanika.

      00
    • Va deveni o pl, China e o plantatie pentru americani. Cand se da ordinul de sus sa si mute fabricile corporatiile americane, China intra direct in secolul 19.

      00
    • vasi, hai să fie ultima oară când vii pe aici cu manele de tipul „arahat” sau „românika”. ai ceva de spus? ok, dar nu ne jigni cu scheme de scara blocului.

  19. Jack Ma ăla putea să ajungă la nivelul acela într-o țară necomunistă? Sau miliardarul de paie analfabet Ion Țiriac. S-a trezit brusc că zică că China e nașpa?

    00
    • @Andrei, nu stiu daca putea sa ajunga la nivelul ala economic intr-o tara necomunista.
      Sa-i intrebam pe Mark Zuckenberg, Jeff Bezos, Sergey Brin, Larry Paige.
      Toti astia au averi similare sau mai mari decat Jack Ma si si-au dezvoltat afacerile intr-un interval de timp similar.

      00
  20. NOU
    #90

    Off Topic .
    Ăștia care aveți net prin ,, fibră” de la DIGi , ce router aveți ? Ce marcă e ?

    00
    • Eu am fibra de la Orange, si e un huawei de 2 lei, d-linkul de acum 10 ani ii da umilinta.

      00
    • E un kkt de Huawei care dureaza o gramada sa isi ia IP prin Wi-fi, valabil cel putin pe telefon. Nu stiu ce se intampla ca inainte sa ma mut, aveam un TP-Link cumparat de proprietar (ceva pe la 100-200 de lei nu va ganditi, dar mergea blana) si fiind tot chinezi am crezut ca au ajuns la nivelul in care isi copiaza unii altora tehnologiile pana nu mai faci diferenta. Aparent mai au de lucrat :(

      00
    • @Florea Cioaca, off topic…
      Ai idee ce echipamente se folosesc in backbone-ul retelelor de internet?
      Iti dau un hint: nu sunt echipamente de la Huawei.

      00
    • @Andrei G Din ce stiu chiar si in China backbone-ul e Cisco

      00
  21. Secret City – sezonul 1, Netflix – bunicel – fix pe tema asta, cum dispar cetatenii chinezi chiar si pe alte continente

    e de fapt un house of cards australian, pana si soundtrackul e similar

    00
  22. China este un fel de Coreea de Nord doar ca au bani.

    00
  23. Deci am stabilit ca Republica populara chineza e un regim dictatorial odios cu mai probleme legate de respectul drepturilor și libertăților etc.
    Atunci lumea „libera” și „democrata” de ce mai face afaceri cu China. De ce le da apa la moara? De ce mai investește în China?
    Normal nu ar trebui sa te mire asemenea „dispariții”. În tara aceea dacă partidul ordona se dau munții la o parte din calea drumului socialismului. Nu se împiedică partidul de un om fie el și unul din „cei mai bogați” (oare cum suna asta „cel mai bogat” dintr-un stat socialist?).
    La fel precum relația cu putin/Rusia. Dictator dar construiești North stream 2 împreună cu el.
    În numele „capitalismului” (de fapt al corporatismului) democrațiile vestice de fapt dau o mana de ajutor unor regimuri nedemocratice /autoritare.
    Hrănesc la san un șarpe care s-a cam transformat în balaur și e posibil sa te mănânce peste câțiva ani. Și nu e o perspectiva prea plăcută.

    00
    • Sunt mai multe motive, reale, palpabile pentru care faci afaceri cu dictatori/dictaturi, dincolo de moralitatea exemplara pe care o cere poporul.

      Daca ai obiective comune, realizari comune, e mai putin probabil ca la un moment dat sa va aruncati reciproc in aer. Unii au invatat chestii din razboiul rece si amenintarea constanta, reala, a butonului rosu nuclear.

      Daca faci afaceri cu tarile respective, exista sansa ca ele sa se deschida mai usor, la un moment dat, decât daca te imbatosezi sa le tii inchise, cum o face USA cu Iranul, de exemplu. Ce se intampla cu Iranul? Pai finanteaza teroristi, aia se intampla. Daca ai face un proiect comun cu ei, indiferent de starea democratiei in interiorul tarii, ar fi mult mai putine sanse ca Iranul sa continue finantarea terorismului. Pentru ca te vezi mai des – pentru proiectul comun – si poti negocia mai des. Ok, venim noi cu mai multi bani, dar si voi ii dati afara pe islamisti din zona aia. S.a.m.d.

      Sigur ca asta nu inseamna ca ai adus democratia in tarile respective, dar sunt mai multe sanse sa ajuti la instaurarea ei decât daca pui un teren minat la granita cu aceste tari. Sigur ca pe omul de rând nu-l intereseaza asta, ca Amnesty International se va revolta, dar, pe termen lung, este un pariu pe care nu-l poti ignora. Si asta se numeste politica. Care, btw, nu include morala, etica etc. Politica nu cunoaste asa ceva.

    • Putini oameni vor sa moara in lupta cu dictaturile lumii ca sa fie martirii democratiei.

      Istoria a aratat ca atunci cand bunastarea oamenilor creste, apare dupa un timp si schimbare politica.

      00
    • E:U tocmai a semnat cel mai mare contract de colaborare cu China zilele trecute.
      https://thediplomat.com/2021/01/the-strategic-implications-of-the-china-eu-investment-deal/

      Asa ca tovarasi, puneti-o de invatat Tio Imping la De-al.

      00
    • @fluture
      Pe termen scurt parteneriatul de afaceri e profitabil
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/9e/Davidlowrendezvous.png
      Pe termen lung coexistenta pașnică ar fi de preferat.

      00
    • Spune-mi, de curiozitate, in ce moment as fi afirmat eu ca „coexistenta pasnica NU ar fi de preferat”?

    • @fluture
      Nu ai zis asta, se subînțelege ca e de preferat. Dar lăcomia corporatista e prea mare. Pentru o creștere infima a profitului unele multinaționale și-ar fabrica produsele în lagărele de copii.
      A gira prin afaceri pe scara larga un regim autoritar nu duce la slăbirea regimului respectiv și la exportul de democrație ci din contra.
      La exemplul cu Iranul la ce a folosit ca SUA a băgat o grămadă de bani în sahinsah? A occidentalizat tara? Din contra. Sau sa discutam de un alt stat care susține terorismul internațional și anume Arabia Saudită. Parteneriat strategic cu SUA. E democrație în Arabia saudita acum? Nu prea.

      00
  24. Eu nu inteleg ceva, omul e super bogat de multi ani incoace si in mod sigur a vazut pe propria piele de multe ori ce poate face comunismul. Totusi, de ce nu si-a luat talpasita din China ca putea sa-si cumpere linistit o insula si cetatenie in alta parte? Ma gandesc ca poate si el facea parte din sistem si de asta a inceput sa capete curaj, altfel ar fi plecat de mult.

    00
    • nu are banii ăia cash, banii sunt legați de afacerile alea. încearcă să vândă ceva, banii se virează în bănci din china.

    • @Claudiu
      Tu crezi ca o persoana prudenta, care s-ar multumi cu o viata linistita pe o insula micuta este genul de persoana care se poate ridica de la aproape zero la nivelul la care ajunsese Jack Ma?

      Ca o tangenta – unii se intreaba cum ar fi fost daca Napoleon sau Hitler s-ar fi oprit la un moment anume (de obicei aproape de apogeul historic) – doar ca ei nu ar fi ajuns nici pe departe de acel punct daca ar fi fost genul care se se opreasca la un moment dat.

      00
  25. Imi place ca lumea e oarecum informata cu ce secintampla in china, cititorii blogului au temele facute, cunosc minuni, strategii, politici de partid comunist, istoria chineza la degetul mic, tot tacamul.
    Am si eu o intrebare serioasa pentru voi: cum a scapat china de coronavirus?
    Multumesc.

    00
    • N-a scapat. Ne minte. La fel si rusii. Se stie ca „comunistii” nu sunt in stare sa aiba nici un succes.

      00
    • Asa a scapat, din cache-ul google pentru ca stirea a fost stearsa:
      https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:sdBfT2d-NB4J:https://www.independent.co.uk/world/covid19-china-mishandle-pandemic-leaked-documents-b1764276.html+&cd=1&hl=ro&ct=clnk&gl=ro&client=opera

      „In some instances, the number of deaths reported internally were more than double the figures released to the public”

      „It was clear they did make mistakes – and not just mistakes that happen when you’re dealing with a novel virus – also bureaucratic and politically-motivated errors in how they handled it,” Yanzhong Huang, a senior fellow for global health at the Council on Foreign Relations, told the outlet.

      00
    • @vosidit98 Vezi ca au revizuit si rusii raportarea. Aproape au dublat numarul.

      00
    • Bine, la fel, raspunsuri previzibile, chinezii mint, comunistii mint ok ok. Asta stiam deja.
      Voi va dati seama ca n aveti nici in indiciu despre ce ce intampla zi de zi in tara aia, da? Si ca vorbiti din imaginatie amestecata cu ce rasufla in presa straina?

      00
    • @Irod Eu faceam misto de revolutionarii anti-comunisti de canapea.
      Exista informatii si de la chinezi, au si ei TV, exista si site-uri si bloguri. Exista inclusiv propaganda proasta gen asiatimes.com, unde niste evrei iti explica ca China e noul pamant al fagaduintei. E pentru toate gusturile.
      Dar daca omul crede din suflet ca orice e etichetat comunism e rau si minciuna, n-are rost sa mai invete nimic.
      Spre exemplu, legat de Alibaba, niste analisti zic ca problema a fost cu faptul ca Alibaba vrea sa dea credite mult mai usor la fraieri. Si guvernul chinez poate n-a vrut sa se trezeasca cu 300 de milioane de chinezi care raman pe drumuri pentru ca au luat bani de la camatari. Dar desigur, asta e o minciuna, se stie ca omul e liber sa fie prost, si ca dupa ce e prost n-o sa fie o povara pentru ceilalti.
      Da, da, stiu, de fapt suntem suparati ca nu democratie in China, d-aia e plin internetul de injuraturi despre Arabia Saudita, si alte pete pe harta pamantului.

      00
    • Dex, e interesanta partea asta despre care vorbesti. Eu nu am cunostinte foarte variate pe subiectul „china de azi”. Si sunt de acord ca sunt anumite chestii care comunistii le au facut bine, recunosc asta, dar nu as accepta un comunism doar pentru anumite treburi bine facute si mai cred ca acele chestii pot fi implementate si in alte regimuri fara tenta aia comunista. Linia oricum e fina.
      Pe mine ma distreaza si ma intriga fantastic totusi lipsa de cunostinte temeinice a romanului de rand cand vine vorba de „china de azi” in contextul in care, asa cum am scris mai devreme, noi reconstituim o realitate dintr o tara pe baza a ce rasufla de acolo si a imaginatiei noastre. Si se vede ca nimanui nu i place adevrul, ca dovada minusurile pe care mi le am luat. Si o spun in deplina cunostinta de cauza. Eu subt intr o continua legatura cu persoane normale din china si cu mana pe inima va spun, nici ei nu stiu ce se intampla la ei in tara, atat de bine se pare ca functioneaza filtrarea informatiilor la ei. Cum am putea noi, deci, sa ne erijam in atotcunoscatori referitor la o tara atat de indepartata avand la dispozitie surse de informatie atwt de subrede si de distorsionate?

      00
    • „Cum a scapat China de coronavirus?”
      Raspunsul intr-un cuvant Lockdown:
      Pe lung: Cand se gaseste un caz in sat: Partidul comnist zice sa stai in casa. Primesti mancare si apa relativ la timp si relativ indeajuns. Internet … nu primesti. Nici nu ai nevoie.
      Daca iesi din casa mergi la loc cu verdeata. Fara virus.
      Dupa ce nu mai e virus poti iesi din casa si merge la lucru pentru Partidul Comunist. Poti chiar sa te intalnesti cu vecinii si amicii care poarta masca. Adica viata sociala comunista de dinainte de pandemie. Unde se discuta despre superioritatea sistemului comunist chinez fata de capitalism si/sau democratie care nu poate scapa nici un amarat de virus cu mortalitate de 1%. Si chiar se discuta de mandria personala de a fi parte a acestui sistem.
      Cand apare un nou caz, stai din nou in casa si astepti din nou indicatii si mancare de la Partidul Comunist. Pe care le urmazi cu mandrie si incredere.
      E nevoie sa explic mai in detaliu?
      P.S. Nu impuscati mesagerul…

      00
    • @tudor

      Pana in 2019, in procedurile WHO pentru pandemie lockdown-ul nici nu era mentionat ca fiind o metoda eficienta.
      In 2020, dupa 2-3 serii de lockdown-uri de cate 2 luni si masti obligatorii, „cazurile” cresc peste tot.

      Ce zici de faptul ca China a testat mult mai putin per populatie decat 109 alte tari din lume ? ca cu cat testezi mai mult cu teste PCR la peste 30 de cicluri cu atat ai mai multe „cazuri” ?

      China are 111K / milion
      Romania are 254K/ million
      Franta are 557 K / million
      Danemarca are 1,8 M teste / milion adica aproape 2 teste per cetatean.

      Apoi cand vezi corelatia intre nr de teste si nr de cazuri si lipsa unui exces de mortalitate anuala iti dai seama ca imaginile cu chinezi care cadeau in strada la inceputul „pandemiei” erau doar PR.

      Sigur, astea sunt conspiratii; evident. Tot mai bine e pe unele bloguri unde eroii care au scapat de covid in 2020 isi sufla in pl unul altuia despre cat de virtuosi sunt ei ca au salvat-o pe mamaie si au distrus in acelasi timp milioane de vieti din cauza saraciei, sinuciderilor, bolilor nediagnosticate si netratate la timp, depresie, abuz de alcool si mancare, sedentarism.

      Important e ca grasii infecti sa se simta virtuosi ca au luptat cu virusul apocaliptic:))

      00
  26. O fi încercat și el manevra Tokes. Dar una, așa, mai pe bogăție. N-a mers.
    Partea proastă e că acolo nu-i ca la Grand Slem: mai încerci la anu.
    Dar dacă tot se vrea o schimbare , cineva trebuie să ațâțe focul.
    Altminteri, m-ai convins: vând Huawei p30 sau schimb cu iPhone 12. + diferență.

    00
  27. Din pacate in urma exportului industriei din SUA in China, mare parte dintre fabricile americane au ramas tehnologic undeva prin anii 70.

    E interesant ca in aceeasi tara sa vezi fabrici unde aproape totul e automatizat (Tesla) si fabrici care abia fac o statie de lipire la cald la standardele din 1977.

    00
  28. La linkul ăla cu „n-a mai fost văzut din august”, scrie că a vorbit în public în octombrie 2020 (când și-a băgat și și și-a scos).
    În rest, da, urmăresc cu atenție și îngrijorare subiectul.
    N-are timp de apariții publice, au fost și sărbătorile de iarnă, mai stă cu familia.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile