Dileme economice: în ce situaţii plătim datoriile?

valoareAş vrea să citesc un material cu familia unui idiot care s-a sinucis pentru că nu mai putea plăti datoriile, la 3 luni după nefericitul eveniment. Le-a anulat banca creditul din cauza căruia s-a sinucis? Au ce mânca, acum când au mai puţine surse de venit? Le-a lăsat banca, mărinimoasă, apartamentul, şi nu i-a aruncat în stradă?

Revenind la probleme mai stringente, datoria Greciei a ajuns la Dumnezeu, atât de mare e, iar grecii se gândesc dacă nu cumva ar trebui să uite să o plătească şi să îşi vadă de ale lor, cum a făcut Islanda. Sunt două probleme delicate aici:

Cu ajutorul cui ai cheltuit banii?

Grecii ştiu cu cine. Goldman Sachs i-au ajutat să îşi ascundă datoriile de Uniunea Europeană, ca să poată primi în continuare bani şi să pară o economie solidă. Goldman Sachs a câştigat milioane de dolari din asta.

Nemţii şi francezii le-au vândut maşini, arme şi unelte, asamblate în Germania şi Franţa, dar cu părţi făcute în Europa de Est. Teoretic, nu i-au obligat să cumpere BMWuri şi Pejouri, dar grecii au făcut-o de capul lor.

Cu armele e puţin mai delicat, eu considerând că o ţară care are datorie 100% din PIB n-are nevoie de armată.

E datoria ta odioasă?

Conceptul de "datorie odioasă" există de ceva vreme, dar ea nu se aplică Greciei, cum vor realizatorii Debtocracy să creadă.

Da, au profitat şi alţii, dar principalii profitori au fost grecii. Ei căpuşau statul, ei nu îşi plăteau impozitele, ei ieşeau la pensie la 52 de ani.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

24 comentarii

  1. Aveam un prof de mate care zicea : scopul acestei ore e in primul rand sa ne simtim bine.
    Eu cred ca oamenii astia s-au ghidat prea mult dupa acest motto. Nu conteaza ca ai datorii etc, conteaza sa te simti bine ;).

    00
  2. Macar grecii stiu sa-si exploateze potetialul turistic.

    00
  3. NOU
    #3

    Eu tot cred că îi judecăm după ureche în sensul că nu prea avem cum să înţelegem ce se întîmplă acolo dacă nu avem informaţia de acolo.

    În urmă cu ceva timp am citit un comunicat venit de la MAE care zicea aşa:

    „Sindicatul General al Angajaţilor din Sectorul Privat şi Sindicatul Angajaţilor din Sectorul Public au decis organizarea acestei greve în semn de protest faţă de dezbaterile care au loc în Parlamentul elen în scopul obţinerii unui împrumut de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.”

    De aici eu înţeleg că boborul (reprezentat de sindicatele celor care muncesc) nu prea mai este interesat de „ajutorul” instituţiilor gen FMI. Deci? Ce acuzăm noi aici? Mulţimea a înţeles exact că nu mai poate trăi pe cîrîială şi nu mai vrea credite în schimb administraţia statului vrea. La fel e şi în românia numai că românii nu ştiu să revolte cînd instituţiile statului lucrează împotriva interesului general!

    De-asta cred că-i judecăm fără să cunoaştem adevăratele lor probleme!

    00
  4. Eu zic nu. Eu (cetăţean) aş refuza să plătesc nişte datorii pe care le-a făcut un guvern prost şi o corporaţie malefică.

    Din cauza asta, când au ieşit în stradă în decembire, parcă, au spart o bancă şi vroiau să ardă banii, ca să nu mai aibă cu ce plăti aşa-zisa datorie. Acţiune directă ftw.

    Autoritatea şi îndatorirea tacită sunt împotriva libertăţii, iar capitalismul nu e nici pe departe singurul sistem politic funcţional.

    00
  5. Ce treaba are islanda ? Din cate stiu acolo s-au facut niste banci private care au atras capitaluri de peste tot si apoi au imprumutat in nestire pana cand au crapat. Tot pescaru’ islandez s-a facut consultant financiar ca imobiliarii la noi. Acu s-au facut pescari la loc.
    Si „investitorii” in bancile alea private islandeze au ramas cu buza umflata. Pai si de ce-ar trebui sa plateasca islandezu Per toata distractia ?

    00
  6. Grecii ar vrea sa bage repede datoria sub pres si sa-l dea cu otet sa-i reimprospateze culorile.
    Totusi daca vor incerca asta se vor alege cel putin cu un embargou pe cateva decenii. Nu-i lasa nemtii sa nu plateasca nici in 1000 de ani.

    00
  7. Cred ca greci sunt practic niste tapi ispasitori a unui sistem european corupt … nu vedeti ca si la noi in tara au inceput ba europeni, ba FMI ca sa ne comande … cartile din punctul meu de vedere se fac la nivel mult mai inalt … nu numai ce vedem noi pe la tv sau cea ce se intampla in parlament, guvern, etc.

    00
    • @claudiu: bre, ţapu a dus-o bine până anul trecut. corupţia corupţie, 14 salarii, pensionare matinală…

  8. foarte tare ca inca exista comentarii care spun ca grecii sunt „tapi ispasitori”. adica n-au, bre, nici o vina grecii. sunt niste victime… nu ei, altii au comis-o!
    incredibil… cit de proasta e lumea.

    00
  9. Bai ce teorie a conspiratiei avem aici! In afara cazurilor explicite de coruptie nicio banca nu imprumuta vreo entitate (om, companie, stat) fara o evaluare a riscului si fara a avea o doza de siguranta legata de abilitatea de rambursare. Controlul riscului se face prin evaluarea de active puse sub forma de ipoteca si prin rata dobanzii. In cazul particular al Greciei nu discutam insa de un singur imprumut falimentar ci de o crestere constanta a volumului datoriilor in timp ca urmare a directionarii acelor bani catre consum, catre cresterea nesustenabila a nivelului de trai. Omeneste, luam puradelu’ care se joaca acum in noroi in strada pe Zabrauti si ii dam constant bani timp de 30 de ani; ala in loc sa se duca la scoala va ingrasa cluburile cu manelisti, isi va construi o casa cu turnulete, va returna bani din alte imprumuturi si asa mai departe pana cand bancile creditoare vor spune stop joc. Sigur, nu ar fi trebuit sa se ajunga aici in primul rand si responsabilitatea e impartita. Insa cine a mancat caviar fara sa isi permita?

    00
  10. deci SUA nu are nevoie de armata, consideri tu?

    00
  11. Nu exista tapi ispasitori. Exista doar prosti si persoane destepte sau care intra in anturajul persoanelor destepte. Pe asta s-au cladit imperii cu doi de ii si o sa se cladeasca si in continuare. Articolele de genul acesta ma fac sa revin.

    00
  12. Ha! Ce-mi place mie de ai nostri ca brazii, romanii verzi. Ia priviti ce spune mihai: capitalismul nu e singurul sistem politic functional. Ce o fi insemnand functional? Ca functionale au fost toate care au functionat, incepand cu sclavagismul, si terminand cu comunismul, care mai functioneaza si in ziua de azi in vreo 2-3 tari. Sau domnu’ Claudiu, care le plange pe umeri grecilor, bietii tapi ispasitori. Traiasca tapul vecinilor!
    Bun asa. Simpla comparatie pe doo coloane:
    Cand politicienii greci MINT, falsifica datele financiare, mituiesc agentii de rating, si primesc imprumuturi mai mari decat au voie, lumea ii acuza pe ei, pe politicieni, ca de ce au MINTIT. Grecii de rand nu au nicio vina. Corect.
    Cand Boc vine si zice: asta e prajitura noastra, are 2,5 grame, atata mancam, se umfla orezu’ in romanas si loveste tare: Dar de ce neamtu’ are doua kile de tort? De ce Boc este INCOMPETENT si nu ne minte si el frumos, ca pe prietenii nostri greci?
    De multe ori m-am gandit ca romanii ar merita sa aiba ce isi doresc. Un prim ministru care sa ii minta, si sa ii minta, pana ajungem ca Grecia. Si atunci sa se frece toti pe burta: nu e vina noastra, e vina politicienilor. Da, corect. Dar de platit nu platesc politicienii, asta uita concetatenii nostri sa mai spuna.

    00
  13. @zet: +1

    00
  14. @Mihai

    „Eu zic nu. Eu (cetăţean) aş refuza să plătesc nişte datorii pe care le-a făcut un guvern prost şi o corporaţie malefică. ”

    Sa vezi ce o sa platesti tu 20 de ani de acum incolo :))

    00
  15. @ Mihai, si dupa tine asa, cam ce guvern crezi ca e competent si ce corporatie crezi ca nu e malefica? De c[nd e lumea tot ce e la putere e malefic si conduce prost, deci, dupa logica ta, ar insemna ca daca ar fi dupa alegerea noastra, n-ar trebui sa platim niciodata datoriile facute, nu?
    va zic atata, in orice context, chit ca e facuta cu cap, chit ca este fara cap, orice datorie trebuie platita! Si, pana la urma, intr-un fel sau altul va fi platita! Doar ca, pt unii care au impresia ca depinde de ei daca sa plateasca sau nu datoria, o sa fie mai dureros asa , fara alifie, cand o sa vada ca daca nu platesti, ti se ia cu ordin judecatoresc!

    00
  16. zet… chapeau!

    00
  17. @Mihai,cu 2 i.Varianta ”cu doi de i” e gresita.Asta ca tot vorbim de persoane destepte..mdeah.

    00
  18. @zet +2

    00
  19. @zet +x. Putem sa-l amintim pe langa Boc si pe Funeriu in contextul asta. Ce ne mai place sa ne mintim frumos. Uite doi cu OO care nu ascund mizeria sub pres.

    00
  20. „De ce Boc este INCOMPETENT si nu ne minte si el frumos, ca pe prietenii nostri greci?”
    Nu ai exprimat bine, reformulez eu: „De ce Boc este INCOMPETENT si nu face ceva care sa ne aduca si pe noi la mai multe grame de tort? CA DE ASTA E IN FRUNTEA TARII!! La nemti cum se poate!?”

    Ba zet, „zet” cu cacaturile.

    00
  21. @velu, ai spus cumva ca Boc are oo? Unde ai observat asta? Unul/doua exemple? :))

    00
  22. zet
    ma gindeam sa-ti explic de ce boc este totusi incompetent si ticalos, cu toate alea pe care le-ai spus tu. dar ma las pagubas, nu cred ca ai cum sa intelegi. n-ai cu ce.

    00
  23. problema datoriilor trebuie privita si din partea cealalta:
    Daca este prost/corupt/altceva si dai banii aiurea n-o sa-i primesti inapoi.
    Altfel spus: daca grecii dau faliment constati c-o iau pe coaja si francezii si nemtii care le-au imprumutat banii de pensii.
    Altfel spus nu grecii-s (cei mai) fraieri c-au luat bani cu imprumut ci ceilalti ce le-au dat…

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube