Debtocracy, istoria crizei din Grecia

Astăzi ZF s-a lansat cu „Inside Job”, un documentar premiat cu Oscar despre criză. Sunt multe chestii noi şi multe chestii explicate despre criza care s-a intins din America până în Islanda. Tot azi am văzut şi „Debtocracy”, păcat de subtitrările din 2 în 3.

ps: hai să vedem cât de repede îl găseşte şi cretinian şi îl pune la el pe blog.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

27 comentarii

  1. Pana una-alta l-a gasit realitatea si l-a pus pe site ieri…
    Nu stiu cine e cretinian, dar cred ca il putea gasi acolo mai degraba decat la tine.

    00
  2. NOU
    #2

    lol de psu ala….cineva se crede buricu pamantului ;))

    00
  3. e pe youtube. e liber sa-l ia oricine. sau nu avem voie ?:)
    p.s.: interesant documentarul

    00
  4. Bag seama ca si pe Romania o paste o soarta asemanatoare…

    00
  5. Spoiler: spre finalul filmului, un personaj (economist mi se pare) spune ceva foarte adevarat: nici un guvern al nici unei tari nu are dreptul sa-si sacrifice proprii cetateni pentru a-si plati niste creditori. Ceausescu a gresit cu chestia asta, atunci s-a gasit putere ca lumea sa se revolte, acum e ok, se tace si se inghite.

    00
  6. @zoso: da, asa e, dar stii cum se spune, imi e mile de tine, dar de mine mi se rupe sufletu’. Recunosc ca nu stiu exact cat e datoria externa a Romaniei fata de PIB, dar din ceea ce am vazut de aici: https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ro.html PIB-ul e in scadere, si probabil datoria e in crestere…

    00
  7. a Romaniei e undeva la 30%

    00
  8. Acelasi refren cunoscut: „Nu suntem noi de vina!!!” Pe scurt documentarul sustine ca o mare parte din datoria externa a Greciei este ilegitima pentru ca rezulta din imprumuturi luate de conducatori impotriva interesului poprului si prin urmare poporul nu trebuie sa le platesca.

    Dar cine i-a ales in mod democratic pe acei conducatori? Cine poate sa-i dea jos daca nu-si fac treaba? Cine este responsabil pentru actiunile lor? Poporul. Prin urmare poporul sa platesca.

    In cazul Greciei poporul a profitat masiv de banii imprumutati prin serviciile oferite de stat, prin infrastructura, prin beneficiile sociale, etc.. Acum fac pe revolutionarii; nici usturoi n-au mancat nici gura nu le miroase. Ironia este ca grecii fac tot ce pot ca sa fure statul neplatind taxe, iar statul, condus de politicieni, face tot posibilul ca sa fure cetatenii prin imprumuturi facute in numele acestora dar in interes propriu. Datoria nationala creste. Nimeni nu zice nimic pentru situatia convine tuturor. Pana intr-o zi cand rahatul explodeaza.

    Pai da, dar fmi-ul si banca mondiala, masonii si asasinii financiari… Sa traiesti in lux din bani imprumutati si apoi te plangi ca nota de plata ti-a fost umflata de camatarii care te-au finantat e ridicol si jenant.

    00
  9. Cel mai interesant e la 43:32. Acolo ni se explica pe larg de ce (nu)face Bechtel ce (nu) face.

    00
  10. Interesant, tocmai am citit ca datoria publica a Frantei este de 1.641 de miliarde de euro, in jur de 85% din PIB, in crestere. Ma intreb ce se va intampla in continuare…

    00
  11. Cam tarziu….Documentare de genul asta apar de ani de zile.
    Sunt copii de liceu mai bine informati decat tine.

    00
  12. @ sintetic

    iti bati gura de pomana. nu vezi ca pina si aia care iau credite si semneaza cu mina lor contractele, dupa aia o dau in diverse cum ca nu e vina lor ca nu pot plati ratele ?

    cum te astepti sa priceapa si sa accepte ca sunt responsabili pt ce fac politicienii pe care ei i-au votat ? si ce mai conteaza ca i-au votat mereu pe aia care le promiteau pomeni ?

    00
  13. @vlad

    spre finalul filmului, un personaj (economist mi se pare) spune ceva foarte adevarat: nici un guvern al nici unei tari nu are dreptul sa-si sacrifice proprii cetateni pentru a-si plati niste creditori.

    cine spune si/sau crede asta, e un retard si nu pricepe cum functioneaza economia mondiala. daca se da „economist” e cu atit mai penibil si incompetent.

    o tara nu poate face imprumuturi la 24 de banci si fugi cu banii in brazilia cum ai vazut tu in filme.

    daca te apuci si te spargi in figuri ca nu platesti, sa vezi cum taie rusii gazu si iti ingheata curu la iarna. ai idee cit din ce cumperi in magazine vine din exterior ? crezi ca romania poate trai doar din productia interna ? nici o tara nu poate asa ceva. si singurii care incearca (koreea de N) mor de foame. si pina si aia au schimburi economice cu china.

    vezi ce a zis sintetic mai sus si mai gindeste inainte sa dai cu batul in balta.

    00
    • @c3: teoretic, aia cu sacrificarea poporului pentru datorie e logică. dar nu e corectă. că nu s-a imbogăţit doar papandreu, s-au imbogăţit şi grecii de rând, cu piscine, taxe, pensionări matinale…

  14. @c3: perfect de acord cu comertul exterior, problema e de unde vin banii aia cu care cumperi produsele aduse din exterior. Adica de exemplu daca tu te imprumuti si banii ii folosesti ca sa cumperi produse de import, inseamna ca e ceva in neregula. Si daca tot ai vorbit de rusi si de taiatul gazului la iarna, se poate face si mai rapid, doar din vorbe: http://www.mid.ru/ru/home?OpenDocument

    00
  15. Se pare ca se intampla si la state mai mari sau unde n-ai zice ca se intampla: https://www.capital.ro/inevitabilul-s-a-produs-primul-stat-american-a-dat-faliment-149333.html

    00
  16. Bravo ma! Tocmai te dau cu filmul astia de la B1TV. Evident ca ei n-o sa recunosaca, iar tu sper ca nu rulezi pe la B1.

    Altfel, daca peste vreo 25 de ani inca vreo 3k de boi o sa-si puna intrebarea de ce nu iau pensii cu toate ca ei n-au mincat salam cu soia in strainatate, culmea, raspunsul o sa fie idei timpite, greu de mestecat, ca cea din filmul asupra caruia le-ai deschis ochii celor de la B1.

    Foarte probabil atunci eu voi conduce RO (ca premier sau presedinte, depinde) asa ca nu va vad bine

    00
  17. @zs
    Nici eu. „Doar” net si alte trebi

    00
  18. pt sintetic:

    „zici tu: Dar cine i-a ales in mod democratic pe acei conducatori?”

    omule, dar daca ai fost ales in mod democratic ai voie sa inchei contracte paguboase in numele electoratului? asta este esenta democratiei? In plus, la putere s-au perindat ambele partide mari si stanga si dreapta!la noi atitudinea asta a intrat in normalitate, ce-i drept…

    Apoi zici: „poporul a profitat masiv de banii imprumutati prin serviciile oferite de stat” Pentru asta exista stat-ca sa-mi ofere servicii si infrastructura din taxele si impozitele platite. stiu, noi romanii nu suntem obisnuiti, dar asa e normal.

    PS: Sunt sigur ca poporul o sa profite din plin de submarinele germane si elicopterele frantuzesti PLATITE CU MILIARDE DE EURO. ASA, CA PT VREMURI DE CRIZA…

    00
  19. MIT: Grecii se pensioneaza devreme Varsta de 53 de ani ca medie de pensionare se tot flutura in fata noastra atat de mult incat este vazuta ca un fapt de drept. De fapt, cifra aceasta isi are originile de la un comentariu despre aceasta “lene” de pe site-ul New York Times ( ). Comentariul a fost preluat si repetat de Fox News, dupa care publicat de alti reprezentanti ai presei. Functionarii publici din Grecia au dreptul sa se retraga dupa 17,5 ani de munca dar asta numai cu jumatate din beneficii. Cifra de 53 este eronata si generata de numarul celor ce aleg sa ia acaesta decizie (in multe cazuri pentru a incepe alte cariere) si cei ce aleg sa lucreze in sistemul public pana ajung la dreptul de pensionare cu drepturi depline. Privind datele Eurostat din 2005 ( ) media de iesire din campul muncii in Grecia (indicata in graficul de mai jos cu EL) a fost 61,7; mai mare decat cea din Germania, Franta sau Italia si peste media europeana E27. De la acea data Grecia a trebuit sa ridice varsta minima de pensionare de doua ori ca si conditie de creditare, deci aceasta cifra probabil a crescut si mai mult.

    00
  20. al 2-lea MIT: Grecii sunt lenesi. Acest fapt se afla la baza a ce se spune despre criza. Prezumtia face aluzie la moravurile mediteraneene cu privire la etica muncii ca fiind fondul auto-indusei prabusiri. Si totusi, OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS )arata ca in 2008 grecii au lucrat in medie 2120 ore pe an. Cu 690 ore mai mult decat media germana, 467 decat cea britanica si 365 peste media OCDE. Numai coreenii muncesc mai multe ore. Mai mult, concediul platit in Grecia este in medie de 23 de zile, sub media UE incluzand aici si minimul de 28 de zile din Marea Britanie si cel de ditamai 30 de zile al Germaniei.

    00
  21. unde gasesc filmul subtitrat in romaneste va rog sa-mi spuneti multumesc

    00
  22. Cbia azi am apucat sa ma uit la film, ma rog, la o jumatate. E o basina. Iar aceleasi povesti despre neoliberalismul FMI si tarile dezvoltate care vor sa futa tarile periferice. Plm, cand grecoteii spargeau bani europeni chipurile pe infrastrucura pt olimpiada, nu bagau bani in buzunar la electoratul socialist asistat si bogatasilor capitalisti nefiscalizati.
    Se simplifica prea mult, eu reconosc ca nu inteleg toata povestea. Dar sa nu vezi diferenta intre un mod de viata si de munca echilibrat si disciplinat al nemtilor [aia cu Hitler, corect] si bananaiala PIGS [nu inteleg situatia Irlandei]… Pfff.
    hai, sa aduca grecii un general la conducere, spaniiolii au experianta si ei, Italienii un duce si gata cu prostia asta de uniune europeana care ne-a primit pana si pe noi.
    Sa nu facem pe istetii, chestiile sunt complicate.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)