Diferențele dintre urși, șoferi și salvamari

O tânără moare atacată de un urs. Se implică primul ministru, se anunță sesiune extraordinară a parlamentului.

Un tânăr moare înecat la Neptun. Nu se poate face nimic.

Zilnic mor oameni pe șosele. Nu se poate face nimic.

Șoferi de autobuze școlare pleacă în cursă băuți. Polițiști consumă droguri cot la cot cu interlopii.

Conform unor candidați la primăria Capitalei, cea mai mare problemă a orașului este traficul de droguri. Ministrul de Internet a lătrat la un moment dat că și el a văzut cum se desfășoară în preajma școlilor. Nu se poate face nimic.

Care să fie diferența? Că dacă le pui una lângă alta pare ceva schemă în care niște unii abia așteptau să împuște urșii. Ah, sunt periculoși? Cine omoară mai mulți oameni, drogurile sau urșii? Accidentele auto sau urșii? Cine provoacă mai multe stricăciuni economice, urșii care mănâncă 2 oi și 4 vaci sau accidentele auto care elimină cetățeni productivi ai societății, tați, mame, fii și fiice. Și nimic.

 

20211206109

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

61 comentarii

  1. Toate sunt probleme si trebuie tratate. Puse filtre non stop, scosi politistii la razie dupa razie. Degeaba faci o razie la o luna, se prind putini si in plus se anunta destul de usor lumea unde sunt filtrele. Si nici ursii nu-i poti lasa asa la liber peste tot. Nu vreau sa omoare nici oameni dar nici vaci sau oi. E o bomba cu ceas ca tot creste numarul lor. Daca ecologistii europeni fac scandal nu e nici o problema. Avem aprox 8000 de ursi si numar in crestere. Strangem 4000 de ursi si le dam drumul in Germania prin Padurea Neagra ca nu au nici unul. Stiu ei de ce.

  2. NOU
    #4

    De vreo 12 ani in fiecare vară stau în Grecia cel puțin 2 saptamani.
    Sute de kilometri de plaja cu 0 salvamari – nici nu cred că există meseria asta la ei.
    Și totuși nicăieri nu am văzut pe TV sau pe net anunțuri legate de decese prin inec – ori le ascund ei foarte bine ori nu sunt.

    • cred ca depinde de plaja. am stat acum sa ma gandesc si nu-mi aduc aminte una unde sa nu fi fost salvamar. la una chiar ne-am hlizit pt ca erau 2 tipe….

    • exista plaja geografica (salbatica) si plaja amenajata (aka exista un operator economic).
      eu nu am vazut plaja amenajata in grecia care sa fie fara salvamar.
      iar pt multe din plajele salbatice populare exista o salupa care vine in caz de valuri prea mari sau curenti prea puternici.

    • Plajele amenajate pe unde am fost aveau toate salvamar, cel putin teoretic. Practic venea un baiat pe la ora 10, statea vreo doua ore in turn si fluiera la cei care inotau dincolo de geamandura, dupa care punea steagul cu „no lifeguard” si isi lua talpasita. Cateodata mai aparea si dupa-masa pentru o ora-doua.
      Cat despre anunturi la TV sau pe net, habar n-am, ca nu stiu greaca.

    • E doar o iluzie ca nu au cazuri de inec. Au si grecii. E suficienta o cautare pe Google. De ce nu v-au atras atentia? Pentru ca realist vorbind nu prea stam in vacanta sa citim stirile, mai ales pe site-urile locale, scrise in limbi cu caractere diferite de cele latine. Sau sa urmarim cu precadere stirile Tv in greaca sau bulgara. Apropo de salvamari. Am mers cativa ani la rand la acelasi resort din Obzor, Bulgaria. Salvamari mai plictisiti ca acolo nu am vazut. Erau doar ca sa fie, batrani, supraponderali, fara dotari ca in Romania. Ti-era si frica sa nu cumva sa intre in apa la vreo interventie, ca nu cumva sa faca vreun infarct. Anul trecut am prins acea perioada epica cand au fost valuri foarte mari, steag rosu pe tot litoralul Marii Negre zile la rand. Pe unde eram noi nu prea intra nimeni in apa, la Eforie se murea pe capete si se luau la bataie turistii cu salvamarii. Aceeasi mare, aceeasi nationalitate a turistilor. Sunt multi factori la mijloc: probabil educatie mai mare la cei care calatoresc in afara tarii, probabil un simt care se activeaza peste hotare de genul “nu vrem sa murim departe de casa”. Si mai e ceva foarte important. In ultimii ani, litoralul romanesc a suferit modificari structurale majore ca urmare a maririi plajelor. Apa se adanceste brusc, aproape de mal si sunt frecvente zonele cu curenti rip. Nu cred ca isi asuma nicio autoritate publica din Romania sa bata moneda pe educatie in zona asta si sa recunoasca ca largirea plajelor a facut ca intratul in mare sa fie mai periculos. Pentru ca nu face bine la turismul national si pentru ca marirea plajelor era o necesitate.

    • @Ion Marius Ionut majoritatea plajelor au

      – valuri mici sau deloc
      – curenți slabi spre deloc

      ceea ce duce la

      – relief submarin lin/stabil, zi-i cum vrei

      În general, trebuie să fii special ca să te îneci în locurile turistice din Grecia. Ar trebui totuși să fie cineva, dar eu de 10+ ani nu am văzut urmă de salvamar pe unde am fost.

      Acuma, că au și ei zone cu mare agitată, cu oameni înecați, nu mă îndoiesc, dar probabil că o și caută.

    • În Grecia au murit recent oameni care s-au rătăcit când făceau hiking. Și au mai murit și oameni înecați… Deci se moare și pe acolo.

    • Confirm cam tot ce ati povestit aici.
      Eu ca un mic abonat la greci, ca si altii, am observat ca nefiind relief accidentat, slabe sanse sa vezi salvamari. Unde e mai stancos, acolo am vazut.
      Adevarata si aia cu plaje amenajate si intretinute, acolo am vazut salvamari, 90% tinere, foarte atletice si sexy. Evident, nu au avut treaba, stateau pe telefoane si cu frappe ul in gura.
      Cu siguranta se moare si la ei dar tind sa cred ca nu in stilul romanesc si nu in numere atat de mari ca la noi. E doar o parere bazata pe nimic concret 😬.

      Am prins 2 zile cu valuri extrem de mari pentru zona unde am fost, apai atunci au facut cativa surf si doar atat, desi plaja era plina, nu s a aventurat nimeni in mare.
      Si nu era o plaja cu salvamari!
      Bine, noi eram singurii romani acolo, in rest cam doar nordici…

    • Am gasit un studiu de prin 2020, 374 de morti in medie pe an (nu doar inecati, orice activitate legata de apa, de ex waterski).

      Chestii interesante:

      – 74% moarte prin inec
      – 10% cauze patologice (ex: infarct)
      – 5% in accidente (sporturi de apa, sarituri, alunecat la piscina)
      – 70% sunt barbati
      – 80% au peste 60 de ani
      – 60% mor in iulie
      – 81% sunt greci
      – 3 romani/an (in top 18 nemti/an)
      – 4 se ineaca in apele interioare (rauri)
      – 63% mor pe plaje cu salvamar
      – 11 morti pe plaja Nea Kallikratia (cei mai multi)
      – 3% se ineaca noaptea

  3. Diferența constă în impresia artistică și în ușurința de a rezolva problema cu minim de efort.
    Citești știrea cu ursul, citești știrea cu înecatul, citești știrile cu accidentele și drogurile. La care i se ridică lu’ dom’ ministru părul pe mâini?
    Păi, înecați am mai avut și or să mai fie. Ce vrei, să oprim marea să mai facă valuri? Amenajat de plaje, diguri, nebunii, e treabă grea, inteligentă, costisitoare. Nu merge.
    Accidente avem gârlă, e ceva banal, nici măcar ăia implicați în ele nu par impresionați (în afară de cazul în care mor sau omoară pe cineva). Ce să facem, să umblăm doar cu căruța și bicicleta? Aaa, drumuri, autostrăzi, rutieră, nebunii… Nu merge, mult de muncă.
    Droguri? Păi, toți am fost tineri, am mai băgat câte ceva, doar nu ne-om opri în atâta lucru. Că mai e câte o supradoză, câte un omor din cauză de droguri…..Eh, se întâmplă. Ce să-i faci? Control la vamă, prin traficanții mari, rețele, nebunii… Nu merge, mult de muncă, pensia e aci aproape.
    Ce râmâne? Ursul. A omorât o tânără pe un traseu ultra folosit de turiști. Groaznic, nasol, ne mănâncă jivinele. Dați drumul la vânătoare și aia e. E simplu de făcut.

    Să ne înțelegem: eu am mai călcat de vreo 10 – 15 ani prin munții noștri (pe care îi cunosc ca pe propriul buzunar) fix din cauză de urși. Deci ar fi ideal să-i rărească. Mai sus doar am scris care cred că e raționamentul mai marilor în a se ocupa de probleme.

    • *nu am mai călcat…

    • Ce citesc eu printre rânduri este „follow the money”. Nu face nimeni lobby și nu stimulează in niciun fel decidenții politici pentru a stopa traficul de droguri, accidentele. Ba din contră, stimularea cel mai probabil vine pentru a fi lăsate libere drogurile, de exemplu.
      Faptul că economic e mai nasol să scoți oameni din câmpul muncii și să îi lași să se prăpădească in accidente rutiere vs. câteva cazuri de atacuri de urs, nu îl afectează pe decidentul politic, nu e ca și cum ii scad lui veniturile.

  4. De cand se drogheaza ursii numai probleme fac in tara asta, spune nu vazarii de droguri ursilor!
    Votati petitia dati like si share ;)

  5. S-a dat gluma ref. întrebarea de acum ceva vreme către femei : cu cine ați alege sa vă întâlniți în pădure, între un urs și un bărbat ?

    • o sa aleaga in continuare ursul, cazurile astea sunt rare. eu vad ursi saptamanal, dar n-a existat niciun atac in zona mea in 30 de ani

  6. Parere nepopulara: mai da-i in plm de ursi. Vrei sa vezi urs, te duci la zoo.

    • Mai rău e când vor urșii să vadă oameni. Parcă văd discuțiile în pădure: traficul pe poteci e prea mare, să se facă ceva! Șeful pădurii: E complicat să largim noi potecile, hai că trimitem un băiat să-l mai răreasca.

    • stai sa inteleg, ursul traieste istoric in padure. Omul vine si face o poteca prin padure si apoi cand se intalnesc cele 2 specii, doar omul poate sa aibe dreptate, ursul niciodata.

      Ceva-mi da cu virgula. N, esti genul de omul care merge pe Transfagarasan si face poze / da de mancare ursilor de pe drum?

      doar asa mi-as explica raspunsul tau. surprisedpikachuface.jpg

    • Nu stiu de unde ai tras tu concluzia ca eu as da de mancare ursilor :)))
      Omul e in varful lantului trofic, e singura fiinta care poate modela natura dupa cum vrea. Cum altii prin Vest au dus la extinctie specii de ursi si lupi si cine stie ce alte specii si acum se pot plimba pe unde vor muschiul lor prin paduri, zic ca si noi putem sa facem asta. Ca unii o ard cu ecologism, credeam ca ne-am lamurit cine plateste ONGurile ecologiste din UE.

    • Danoots afland ca pentru oameni oamenii is aia importanti, nu ursii.

      da boss…cand merg pe la padure vreau sa stea ursu departe. Dreptu lui s-a dus cand facuram noi degete opozabile

  7. Bre, nu mai fiți urși, în Marea Neagră se îneacă oamenii din cauza unei combinații de salinitate scăzută și curenți puternici. Uneori se mai adaugă prostia, alcoolul și condiția fizică de tip moș Biden.

    Sunt și mări cu salinitate scăzută unde nu prea se îneacă lumea, de ex. Marea Baltică, dar acolo numai un prost ca mine se bagă mai mult de genunchi în apa de 17*C din august și dacă chiar se mai încumetă cineva să intre ăia cam știu să înoate că învață de mici cu instructori.

  8. Acum au identificat nevoia de a avea o sesiune a parlamentului pentru a vota cine stie ce alta combinatie, asta cu ursul e doar pretextul straveziu

    • NOU
      #29

      Cel mai pertinent comentariu. Sunt curios ce mai voteaza in afara de ursi in sesiunea asta speciala.

  9. „Polițiști consumă droguri cot la cot cu interlopii”

    Vezi ca a mai ajuns cineva in fata judecatorilor pentru incitare la ura si denigrarea instituriilor statului. Poate ai auzit de VeghePatriei. Scria periodic despre politisti care trag cot la cot cu interlopii. Atat pe nas, cat si la savarsirea infractiunilor. Se referea la MAI si SRI.

  10. Sunt curios daca pe tipa omorata de urs, daca o intrebai inainte ce ar prefera sa gaseasca in padure, un barbat sau un urs, ar fi ales ursul?

  11. din treaba asta cu ursul eu am reținut doar că Iohanis a zis că și el s-a plimbat pe acolo acum 2 zile. uite așa mai aflăm preocupările stresante și presante ale primului om din stat.

  12. Doar ce a declarat la televizor una de la PSD ca normal ca e o problema cu ursii ca sunt prea multi… nu ca se fura padurile si hrana ursilor si atunci normal ca vin peste oameni.
    Nu ca sunt tampiti care vor sa ii hraneasca din mana ca par „draguti”.
    Acum cateva zile mi-a aparut un tiktok de la cosminelsen ca asa stie tiktok sa iti bage pe gat nulitati chiar daca nu ii urmaresti si el filma cum tipa cu care era in masina chema ursul sa ii dea de mancare si apa..

  13. Mai e o chestie, impuscam ursi dar nu putem sau nu vrem sa reducem încălzirea globala! Prioritati…

  14. „dacă moare un om e o tragedie, dacă mor 500.000 e simplă statistică” – la tragedie Ciolacu e ca musca la kkt, la statistică trebuie să gândești… sunt trist, puteți să mă numiți Tristule!

  15. Ministrul sanatatii declara mereu ca spitalele sunt varza si ca sistemul trebuie reformat. A mai auzit cineva ceva de Rafila?

    Asta fac ministri de la noi, pe care se cheltuie atatia bani: constata. Ei sunt niste constatatori, niste spectatori de pe margine.

    Si noi votam in continuare cu PSDNL. Pentru ca atat putem, nu ducem mai mult. Pur si simplu nu se poate.

    Murim.

  16. Pe vremea noastra nu se impuscau atatia ursi si vorba aia, am trait bine mersi!

  17. Legat de tânăra omorâtă de urs, se pare că au apărut poze cu ea dezbrăcată și sfâșiată de urs și ursul împușcat alături. Se pare că salvamontiștii nu se dezmint și sunt la fel de jegoși cum îi știi.

  18. De ce nu merita sa mergi la munte in Romania: Ursi si caini de stana.

  19. Deocamdată nu s-a întâmplat nimic cu nimic din ce ai scris mai sus. Momentan toate se încadrează la “vorbește lumea.”

    • „Tragedia din Bucegi care a dus ieri la moartea unei tinere ursoaice şi a unei tinere femei…”

      Cam atat il duce capul pe Agent Green, incepe cu moartea ursoaicei. Fmm de idioti.

    • Plauzibil..
      Dacă merge la mistreți(și ia vecinul niște bacșișuri când nimerește vreun italian mistre
      ul de ornat sufrageria) de ce nu ar merge și la urs?
      Chiar așa..unde or fugi urșii deranjați de închiderea văii Oltului și concertul de muzică de drujbă aferent?

  20. Ma amuza amar chestia asta cu ” muntele si padurea sunt casa ursului” , oamenii nu au ce cauta acolo. Pai pe principiul asta societatea nu trebuia sa se mai dezvolte, lasam toate animalele sa umble libere peste tot, lupi, vulpi, porci mistreti..etc, sa se inmulteasca necontrolat, nu mai construiam sosele, orase ca sa nu deranjam animalele.
    Ecologistii aia prosti care au blocat reducerea populatiei de ursi sunt tot aia care sustin ca haitele de cainii maidanezi fara stapan sa nu fie omorati si sa fie lasati liber prin orase.
    Cei care spun ca viata ursului este mai valoroasa decat a fetei ucise sunt cretinii supremi, fiinte umane care ar trebui sa parasasca orasele si sa traiasca in padure cu ursii pe care ii iubesc neconditionat.
    La fel si cu autostrazile , pe langa faptul ca se fura cu tot felul de studii de fezabilitate inutile mai apare si o organizatie ecologista care latra ca trebuie protjat habitatul gandacului nu stiu care si deci nu se poate face lucrarea.

  21. In fata portii am un canal adanc de aproximativ 5-7 metri caruia i s-a macinat o parte din caminul de beton (un colt) si sta practic lasat intr-o parte, e ditamai gaura acolo. Primaria spune ca problema e la firma de apa-canal, aia de la apa-canal spun ca e treaba Primariei, cei de la CNAIR (pentru ca sunt 2 drumuri europene pe segmentul asta de drum) au aruncat o balega de bitum si atat, nu au posibilitatea tehnica de a face altceva.
    Numar zilele pana cand un camion isi va da obstescul sfarsit in groapa care se mareste pe zi ce trece.

    De ce am facut paralela asta? Pentru ca asta este Romania: tara lui „lasa ca merge si asa” iar cand se produce o tragedie trecem pe modul heirupist, vreo saptamana, maxim doua, dupa care uitam iarasi de probleme si mergem ca si pana atunci.

  22. De recoltatul afinelor în neștire, cu unelte interzise(piaptăn), nimeni nu vorbește. Coboară suedezii cu butoaiele de 60 L în spate de zici că nu-i adevărat. Oare din hrana cui recoltează?

  23. Se implica gonacul lu’ Haysam. Ok 😏

  24. Ca idee.

    Omul si animalele inca de la Facere, au trait impreuna prin paduri, pe dealuri/campii, pesteri, munti.
    Omul nu isi are originea la bloc, in case construite in cartiere rezidentiale.

    Omul are norocul sau ghinionul de a fi creativ, a gandi pragmatic, rational si de a putea fructifica orice resursa pe care o are la indemana. Din pietre si lemn omul a nascocit focul, apoi constructii etc

    Animalele au ramas in loc cu dezvoltarea si pentru a-si duce traiul cauta locuri deja create de natura sau doar cateva isi sapa vizuine si construiesc cuiburi.

    Padurile nu sunt ale animalelor salbatice, ele sunt si ale omului chiar daca locuim in sectorul 1 intr-o casa din caramida de 5 mil. euro!

    Zilele trecute vazusem in cartier 2 femei care stateau la vorba, una dintre ele sugruma in lesa un caine. Cainele tragea sa plece cu o privire de sclav satul de lipsa de drepturi. Eu cred 99% ca acea femeia se declara iubitoare de animale desi in privirea cainelui ei nu se citea ca primeste prea multa iubire.

  25. Despre problema dug-testerelor și a marijuanei de ce nu vorbește nimeni? Marijuana stă în corp și o lună, se stochează în grăsimi și poate ieși la analize de sânge.

    E ca și cum ți-ar face o ecografia la ficat și ți-ar lua carnetul, că e ficatul mărit.

  26. Unde e bre ztx ăla? Uite ca ursanul nu avea rabie și pierdea omul suma aia mare la pariuri!

  27. Ar fi oare atât de greu ca populația de urși liberi să fie urmărită prin GPS? Cu ajutorul unei aplicații poți să vezi dacă există risc în zona unde te afli. Partea mai dificilă ar fi plasarea emițătoarele GPS, atât efortul inițial cât și cel permanent.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile