Diferenţa dintre un închiriator profesionist şi românul căruia i-a lasat bunica o moştenire

Legea asigurării locuinţelor s-a amânat până în iulie 2010. Legea închirierilor s-a amânat indefinit. Aştept cu interes vremea când proprietarii vor avea şi obligaţii, nu numai drepturi, în apartamentele pe care le închiriază.

Mai jos, câteva întâmplări care ar putea fi amuzante dacă n-ar fi sinistre:

  1. Profesionistul nu va pătrunde în locuinţă fără aprobare ta. Nici nu se va prezenta neanunţat la uşă. Amatorul îţi va mânca ciorba din frigider şi va intra încălţat în casă, ca “să verifice el ceva”.

  2. Profesionistul nu te va întreba la ce îţi trebuie a doua pereche de chei, ci îţi va spune când ţi-o va pune la dispoziţie. Amatorul crede că vrei să aduci mai multe persoane în apartament şi te urmăreşte pentru a putea mări chiria..

  3. Amatorul îţi va pune la dispoziţie un apartament utilat şi mobilat, dar fără masină de spălat, fiind convins că eu umblu cu maşina de spălat în geamantan. Şi e foarte consternat când întrebi de ce plăteşti pentru un apartament utilat, când el nu e.

  4. Amatorul va avea mereu apartamentul utilat cu linguri şi furculiţe de diferite tipuri, adunate din cele rămase descompletate de cine ştie pe unde.

  5. Apartamentul amatorului va avea mereu lucruri în plus. Nişte tevi de-ale proprietarului, depozitate în jumătate de debara, nişte faianţă şi vopsea rămase de la o altă zugrăveală, care ocupă balconul.

  6. Amatorul se va întreba de ce ai nevoie de internet sau de prize în fiecare cameră. Ai un prelungitor lung, ce îţi trebuie priză? (în paranteză fie spus, în Berlin aveam 6 prize în fiecare cameră, într-un apartament construit în 1949)

  7. Amatorul îţi va prezenta mobila bunicii drept antichitate valoroasă şi va motiva lipsa scaunelor din bucătărie cu “vi le luaţi voi” sau “nu vă trebuie”. De asemenea, va obiecta dacă muţi mobila din loc sau bagi în debara covorul hidos.

  8. Profesionistul îţi va indica unde îţi poţi parca maşina fără probleme şi te va prezenta administratorului şi preşedintelui blocului. Amatorul nu vrea să afli că nu are acte pe apartament şi va evita să facă un contract, ca să nu afli unde stă.

  9. Amatorul se va interesa unde lucrezi doar pentru a calcula dacă îţi poate mări chiria fără o justificare logică.

  10. Amatorul va obiecta dacă doreşti să schimbi numele de pe uşă sau interfon, chiar dacă aveţi contract pe un an.

      Pentru ăia care dau copy/paste pe blogul lor sau prin emailuri, să ştiti că nu-i frumos şi că o să aveţi 7 ani de ghinion, o să vi se usuce puţulica şi o să trăiţi toată viaţa cu părinţii, plus că n-o să vă treacă coşurile niciodată.

      Mulțumesc că ai citit acest articol.
      Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

      36 comentarii

      1. La ce criză imobiliară e la noi, să trăieşti toată viaţa cu părinţii nu mai e un blestem.

        00
      2. da mai.. dar ai statie terminata cu 5 trepte de epurarea a deseurilor in zona:))

        00
      3. aia cu copy paste era cu dedicatie pt cgforum? :)

        00
      4. si totusi nu cred ai atins nici a 0,0001% cu inchiriatorul de rromania. ala de se asteapta sa scoata profit si din rahatul de porumbei de pe un pervaz de la geamul de la baie.

        00
      5. Am senzaţia că ai devenit chiriaş profesionist!

        00
      6. …daca te intereseaza… sau poate stii pe cineva: am de inchiriat, la modul profesionist, nu amator, adica si cu drepturi si cu obligatii, un apartament in Oradea. De fapt e mai aproape de Baile Felix decat de Oradea, e in Sanmartin.

        00
      7. Draci, se pare ca le-am cam ratat pe astea.

        00
      8. Locuiesc in bucuresti de 6-7 ani , ultimii 5 in acelas loc cu o chirie nici prea mica insa nici prea mare , am avut din ziua 1 si pana in prezent un proprietar profesionist , contract , prezentat la admnistrator . Nu a venit nici o data neanuntat , de obicei o face cam o data pe an cand reinnoim contractul ca sa vada starea apartamanetului . Chiria nu mi s-a marit timp de 4 ani , anul trecut s-a marit de la 700 la 1000 anuntat din timp ca o sa marasca incepand cu noul contract , si chiria este pt ap 2 camere .

        Daca m-as muta acum in chirie as refuza sa stau intr-un loc unde sa nu am contract iar prorietarul sa faca ce vrea el doar pentru ca e bunul lui , chiar daca atat timp cat mi-l inchiriaza e si bunul meu .

        In romania nu e inca o lege , defapt nu e nici o lege in general , care sa ii pedepseasca pe cei care nu intocmesc contracte de inchiriere ….

        00
      9. Razvan contractul de inchiriere nu e de forma, daca vrei sa iti faci firma o sa vezi.

        00
      10. Permiteti, tov. Zoso? O mica corectie… la #4, zic…
        „…utilat cu linguri şi furculiţe de diferite tipuri, adunate din cele rămase descompletate de cine ştie pe unde…”
        Corect ar fi (parerea mea):
        „…utilat cu linguri şi furculiţe de diferite tipuri, furate din restaurante/hotele/carciumi/cantine – si ca urmare – descomplectate”

        00
      11. copy/pasteu’ trebuia urmat si de un „trimite la 7 prieteni”.

        00
      12. profesionist e ala care traieste majoritar din asta. contractul de inchiriere nu mi se pare profesionism, avand in vedere ca e facut doar de forma.

        00
      13. „Profesionistul” nu traieste in Romania. Si nici nu cred ca se va naste prea curand. Pentru ca nu exista legislatie.

        00
      14. cu siguranta amatorul traieste in Romania si stie cum sunt UNII chiriasi romani

        00
      15. @Blegoo: ai ratat o minunata sansa pentru a nu te face de cacat.
        1. hoteluri
        2. descompletate
        3. si, ca urmare

        Sa stii ca diacriticele sunt mai putin importante decat a scrie corect, fie si fara ele (btw, pentru o ortografie corecta sa stii ca ai mereu dex online).

        Lasand regulile elementare la o parte, statistic vorbind, majoritatea taranilor cu apartamentu’ mostenit de la bunica, nu se prea freaca in restaurante, deci probabilitatea sa aiba furculitele colectionate din varii seturi din 30 de ani este mai probabila, conform cu ce a zis zoso (.ro ;) )

        00
      16. Chestia mai naspa e sa cumperi masina de spalat pentru apartamentul de inchiriat si sa vina chiriasul si sa zica ca el are si nu are nevoie. Dat fiind ca am inchiriat pentru 2 ani a trebuit sa donez masina cuiva din familie care chiar are nevoie.

        00
      17. Articolul acesta a picat la fix! Nu am experienţă în câmpul muncii dar acum ştiu cam de ce să mă feresc. Mulţumesc frumos!

        00
      18. mai trebuie sa si accepti asemenea conditii. poate depinde si de oras, dar in bucuresti e o perioada nasoala pentru proprietarul-magar: concurenta ii cam taie cheful de marlanie :)

        00
      19. La inchiriere depinde si de termenul ales. Poate fi o zi 1 luna 6 luni 1 an sau mai multi si si multi chiriasi ce spun ca doresc pentru 6 luni si dupa 1 luna pleaca.

        Iar despre amatorism si profesionism putem vorbi si in cazul chiriasilor personal nu am avut neplaceri dar am prieteni ce au luat tepe majore in mare parte si datorita amatorismului lor, asadar si chiriasii iti pot face probleme.

        Contractul la Fisc nu este cine stie ce ideal este sa aibe `profesionistul` un PFA si sa iti ofere factura ficala si bineinteles sa se faca un contract intre parti.

        Mai pot adauga cu voia voastra

        Profesionistul poate include in tariful de inchiriere si toate utilitatile pentru a nu mai merge tu la intretinere curent gaz cablu si internet.

        Profesionistul de va intreba daca ai nevoie de anumite dotari in apartament (exista persoane ce au nuvoie de diferite chestii si poate ca nu iti dai seama ca lumea are nevoie de ele)

        Profesionistul in afara de tacamiri iti va oferi si alte scule in bucatarie (tirbuson, mai multe cutite, filtru de cafea, prajitor de paiine.

        Profesionistul ii poate oferi contra cost sau in pretul chiriei si curatenia in apartament la un anumit interval.

        Daca ajungi in oras pentru a inchira apartamentul si nu ai masina profesionistul va veni la gara pentru a te conduce la apartament.

        Profesionistul iti va oferi prosoape lenjeria de pat, cosmetice in baie.

        Profesionistul iti va arata locul de parcare aferent apartamentului (daca il poate inchiria de la Primarie)

        00
      20. L!nux, daca iti ia banii si nu plateste impozit pe ei, e evaziune fiscala. Doar ca e greu (citeste: aproape imposibil) de demonstrat.
        Mie imi place la nebunie expresia Fiscului american: „his lifestyle exceeds by far his declared income”. Va dati seama cate vilute si cate casute cu turnulete ar disparea daca s-ar aplica asa ceva si in Romania?

        On topic: unde stau eu (intr-o tara ex-comunista, alta decat Romania), am avut parte numai de proprietari ca lumea in trei ani juma’.
        Primul a fost un tip la vreo 35 de ani. Am facut contractul, a mers cu mine peste tot pe unde am avut nevoie (pe vremea aia aveam nevoie si de viza), intr-un an juma’ l-am vazut de trei ori: o data cand a pleznit o teava in baie, a doua oara cand a pocnit o siguranta (a pocnit de tot, nu doar a sarit), a treia oara cand a avut o problema cu contul in banca si a trebuit sa ii dam francu’ cash – si-a cerut scuze ca ne inoportuneaza si ca tre’ sa ne rupem din timpul nostru ca sa ne intalnim cu el, a promis ca se rezolva din luna urmatoare.
        Al doilea proprietar e o gagica aproape de-o seama cu mine. Am facut contractul, a mers cu mine peste tot pe unde am avut nevoie, a rezolvat tot ce era de rezolvat. In doi ani juma’ a marit chiria cu 10 euro pe motiv de consum de curent, totul demonstrat cu facturi (nici nu e de mirare, cu doua desktop-uri pornite 24×7, plus cate un laptop ocazional, plus multe alte scule electrice). Si asta a fost tot. Cand s-a bulit masina de spalat, a cumparat alta si s-a ocupat de instalare (nu gagica, barbatu-sau), cost zero.
        Oare toti proprietarii de pe aici or fi profesionisti sau amatori se gasesc doar in Romania?

        00
      21. Cred că ar trebui să te bucuri dacă acest text se transformă în mail viral. Poate se mai educă puţin ambii parteneri implicaţi într-o asemenea combinaţie.
        Am un prieten în vârstă care a avut probleme cu puliţia deoarece nu-şi făcuse mutaţia pe locul unde stătea în chirie. Nu a putut să o facă deoarece închiriatorul, nişte penticostali, nu vroiau nici în ruptul capului să-i facă contract. Plus că veneau să-l „verifice” la cele mai diferite ore din zi sau din noapte, neanunţaţi şi mai făceau şi circ dacă-l găseau în pla goală, călare pentru vreuna.

        00
      22. Am dat copy/paste la link si l-am trimis pe mail. Se mai pune blestemul ala de la final? :)

        00
      23. Bine ca ti-au trecut tie.

        00
      24. @zoso: shut up! Am fost proprietar „profesionist” si a plecat chiriasul si cu ceva obiecte din casa, a lasat doua facturi neplatite (o sa zici: „zi mersi ca le-a platit pe restul”) si dezastru in casa, de nici cei de la curat/murdar nu cred ca s-ar baga.

        In alta odine de idei, o sa avem proprietari „profesionisti” cand o sa avem si chiriasi „profesionisti”. Momentan o mare parte din chiriasi sunt „amatori”, asa ca ai pretentii degeaba.

        00
      25. @Alex: ha ha, cum poti sa fii atat de prost? :) Daca tot ai auzit de dexonline.ro de ce nu-l folosesti? „Hotele” si „descomplectat” sunt cuvinte corecte. Anacronisme, dar inca acceptate. Si las-o mai moale cu virgulele ca Blegoo n-a pus virgula intre subiect si predicat ca tine. Amatorule.

        @ipo: Cred ca mai degraba erau 1000 de lei, nu de euro.

        00
      26. @L!nux: 2 camere in Bucuresti la 1000 de euro/luna? La scorul asta as avea si eu pretentii de la proprietar…

        00
      27. @zoso & Bogdan – Pai, o garantie de 300 EUR – o chirie medie, pe luna – nu prea acopera reparatul peretilor, schimbatul masinii de spalat, samd. E adevarat, ai contract in care el se „angajeaza” sa pastreze si sa utilizeze corespunzator utilitatile, dar dupa ce a plecat … cine are „singe” sa umble prin Politie si judecati 1ooo de ani – cand in ziua de azi e favorizat intotdeauna cel „vinovat”?

        Eu, am preferat sa-i pun tot la dispozitie, am inchiriat numai prin cunostinte si „pedigree” – si chiar si acum, dupa un an de „criza”, am acelasi chirias si la aceeasi bani. ;-)

        00
        • @miticosul: eu m-am mutat recent. vechiul proprietar a venit cu o saptamana inainte, sa vada starea apartamentului. banuiesc ca daca erau daune, facea ceva, nu stiu, ma intreba daca aveam de gand sa platesc peretii rupti sau covorul ars cu tigara.

      28. @zoso: era sa zicem cu „pedigree”, cum a zis miticosul. Adica a venit la recomandarea chiriasului precendent. Asa ca nu s-a pus vorba de garantie (greseala mea). A plecat, a sunat un vecin ca i-a lasat cheia, iar cand a fost sunat si-a cerut scuze daca a cauzat vreo neplacere. Medic. Se zice ca toti medicii sunt „murdari”, ca sa nu zic alt cuvant. Mie mi s-a confirmat regula :)
        Revenind la subj, chiar daca ai contract tot e greu sa rezolvi ceva. Daca nu ai, la fel. Eventual poate doar o garantie pe vreo 3 luni ca sa acoperi curatenia, dupe jegul lasat in urma. Dar si asa, schimbatul faiantei + diverse chestii mici lipsa, tot nu acopera. Daca mai ai si un lcd de 1 m si pleca cu el, te-a facut. Astia suntem.

        00
      29. @adi contractul a fost inregistrat la circa financiara si pe fiecare copie este stampila celor de acolo , plateste sigur impozit nici nu ar avea de ce , omul este foarte corect si are si bani care nu vin din chiria incasata de la mine , cred ca-s doar maruntis astia :)

        @ipo am uitat sa scriu , insa era vorba de RON , adica 10 mil vechi

        Ca fapt divers cand am incheiat contractul pe langa contract a mai fost o lista in care s-a inventariat tot ce era in casa si starea lor si am semnat pentru ele .

        Cand aduci pe cineva in chirie iti mai asumi si riscuri , te mai uiti la fata omului , etc

        00
      30. @Alex:
        Stai nitel… sa ma sterg de flegme… (cleioase, bre, nasol…)
        1. Io nu prea o am cu limba romana,(asta care este ea…) ce vrei, la stilu’ meu nu merge dexologia… plus ca nu stiu sa citesc. Nu-s roman, sunt un caine internauto-comunitar…
        2. Ziceam… pardon! Latram si io asa… de control… nu trebe sa dai cu pietre, zic. :)

        00
      31. @Blegoo: La asa raspuns elegant, m-ai facut de cacat :)
        Scuze pentru agresivitate.

        00
      32. NOU
        #35

        FTW:

        00
      33. Am stat cu chirie 14 ani in diferite orase din Romania, inclusiv in bucuresti. N-am intalnit nici un proprietar care sa se comporte macar civilizat si cu bun simt, daramite profesionist ( astia poate au aparut in ultimii ani, cu bula imobiliara ). Majoritatea isi considerat chiriasii sclavi, la cheremul si la mofturile lor.

        00

      Susținere

      Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

      Alte linkuri (mostly NSFW)