Dezavantajele unui computer pornit non stop

Unul din putinele dezavantaje in a avea un computer pornit non stop e ca dupa 1 an trebuie sa schimbi hardul…

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. Am un seagate din 2002 care functioneaza in parametrii normali dupa tot acest timp. „Down-time”-ul este sub 1%.

    01
  2. Tocmai ce-am cumparat un WD2500YS, enterprise edition, garantie 5 ani, mtbf 1 milion de ore, facut pt servere. 10 lei mai scump decat varianta normala.

    00
  3. Poluatorilor :))…..

    00
  4. heh 1 an e mult, daca e drop boxul pentru utorrent si tragi cu MBps :D

    00
  5. NOU
    #5

    Cumpara-ti un SSD. Poate te tine mai mult. :D

    00
  6. atunci cand nu inchizi computerul si mai si forjezi hardurile, au tendinta sa crape…

  7. la leptopul meu a tinut 2 ani jumate dupa care a crapat :-)

    00
  8. si daca va crapa acel ssd, macar durerea de cap va tine mai mult.

    00
  9. Depinde si cum ai norocul. Eu il am de un an de zile, downtime extrem de mic, folosit destul de intens si inca se tine bine… Ah, e un wd de 80…

    00
  10. NOU
    #10

    Deee, acum ce vrei si tu, daca-l tii deschis nonstop….

    00
  11. Interesanta treaba! Si totusi s-ar parea ca io iest mic copil pe langa voi ma! Calculatorul meu functioneaza doar 14-16 din 24 si doar 5-6 zile pe saptamana. Da las ca ma fac io mare si o sa rup si io hard-uri!
    :D

    00
  12. NOU
    #12

    Asa e, mai ales daca folosesti DC++ in prostie… la mine totusi inca rezista WD-ul meu si are 3 ani (dar nu tin PC si noaptea aprins). Oricum in curand imi iau unul mai mare. :)

    00
  13. nu trebuie neaparat sa schimbi hard-ul :D eu il las mai non stop pe al meu si n-a avut nici o problema pana acum (si am 1 an de cand n-am mai reinstalat windows xp) si vreo 3 de cand am comp-ul.. mai suplimentez din cand in cand cu hard-uri.. dar atat

    00
  14. Am peste un an la mai multe HDD-uri, frecate cu torrenti 24/7. Componente de calitate man :P

    00
  15. La PC am un WD S-ATA II de aproape doi ani si-n tot acest timp, calculatorul a fost stins doar atunci cand nu a fost curent sau n-am fost eu pe-acasa pentru mai mult de doua zile. I-am pus un hdd-cooler de la Evercool si n-am treaba cu el. Chiar ieri l-am cautat de bad-uri cu tool-ul de la WD si n-am gasit nici sămânţă.

    La server am un Seagate de 20GB, facut prin 2003. Merge non-stop de mai bine de 8 luni si nu am avut nicio problema. Ideea-i ca, daca nu le bruschezi si le racesti corespunzator, hardurile (chiar si horjite intens) te tin mult si bine. Subscriu la ceea ce-a enuntat @faranume ptutin mai sus- hardurile sunt supuse unui stres mai mare datorita ciclurilor pornire/oprire, decat daca merg non-stop si raman la o temperatura relativ constanta.

    00
  16. Eu am inca un P3 @ 1Ghz (yea!) de peste 8 ani, merge non stop de atunci am linux pe el si deabia sapt. trecuta a trebuit sa schimb un hard frecat de torente saracu`. (Bine, hardu` respectiv n-avea 8 ani ci avea vreo 6)

    00
  17. Inca o prostie … hard disk-urile nu se strica daca le tii pornite mult, din contra, si nu sunt influentate deloc de cat de mult sunt folosite.

    Cele mai mari motive de stricare a unui HDD sunt loviturile cu piciorul ale calculatorului, scapari de cani/pahare pe calculator si porniri repetate ale calculatorului.

    Daca repornesti calculatorul zilnic, fluctuatiile de tensiune la pornire, recalibrarea termica in primele 10 minute din cauza ca metalul din platane se intinde cu cresterea temperaturii, uzarea „cositorului” din cauza fluctuatilor de temperatura… asta sunt cele mai mari probleme care strica un HDD.

    Daca il lasi non stop pornit, problemele astea apar foarte rar.

    Alea SSD… teoretic au pana la 1 milion de scriere si citiri si firmware-ul din ele se asigura ca scrierile sunt facute cat mai random posibil ca sa nu se uzeze doar o anumita partea a hardului… dar daca hdd-ul va fi tot timpul plin, nu prea are cum sa randomizeze scrierile si se uzeaza repede.
    Teoretic 1 milion de scrieri tin cativa ani, dar daca e folosit ca swap si download de torrente poate tin mai putin.

    Inca am HDD-uri Maxtor din 2000 functionale si doar cu cativa KB de bad sectors, am chiar un Fujitsu SCSI de 520 de MB functional, cu tot cu controller-ul SCSI pe ISA…

    00
  18. so, you are not eco-friendly :)

    00
  19. Zoso eu nu mai vad ultimele postari cand intru. Ultima e din 16 ianuarie. Tb sa scriu eu luna si anul manual in browser ca sa vad ce ai mai postat!

    00
  20. eu am 2: unu de 250 si unu de 160.
    Pe cel de 160 tin torrenturile la seed si dupa 6 luni de folosire (aproape 24/7) a inceput sa rajneasca si daca vreau sa mut un fisier de un hdd…pot sa beau cafeaua pana termina :))

    00
  21. Al meu de 2 ani…merge non stop si n-am schimbat nimic..si merge la fel de bine:)) am avut bafta?

    00
  22. Torentele forjeaza rau hddul, pcul mereu aprins nu prea il afecteaza.

    00
  23. Eu am dell dual xeon server cu hdd-uri scsi care merg non-stop cu I/O f mare de 3 ani.
    absolut nici o problema.. :)

    00
  24. eu am vecini dobitoci care fac gauri in perete si trec prin cablu` de curent.. ain’t that some s#!t…

    00
  25. si SSD-ul are scrierile limitate, deci se fute si ala
    atat ca citeste mai repede si e foarte scump :)
    @danuts depinde de client, cache, viteza externa
    @Zoso : RAID ftw! :)

    00
  26. Torrentele sau orice aplicatie NU forjeaza HDD-ul, sunt idei preconcepute.

    HDD-ul se roteste cu aceeasi viteza constant tot timpul cat este pornit, cu exceptia momentelor cand pui calculatorul in stand by sau suspend. Daca nu s-ar roti tot timpul, din momentul cand ai da click in Windows ca sa faci ceva de pe HDD pana cand vezi ca se intampla ceva ar trece vreo 2 secunde pentru ca platanele trebuie sa ajunga la 7200 de rotatii pe minut. Asa turatie nu se obtine instant.

    Zgomotul care se aude la HDD este actuatorul capetelor de citire care se misca in stanga si in dreapta pentru a ajunge la o anumita pista. Ala nu se strica pentru ca e un doar electromagnet, o bobina infasurata pe un metal, si intensitatea electromagnetului este controlata de un procesor (cip).
    Deci ca folosesti aplicatii intens sau nu, pentru un HDD este acelasi lucru.

    Un efect secundar al faptului ca un HDD e folosit intens de aplicatii este ca se incalzeste putin mai tare (bobina respectiva se incalzeste, platanele cum am zis, merg cam tot timpul la viteza maxima) si caldura daca nu e degajata corect poate strica anumite componente de pe placa de circuite imprimate de la HDD in timp.

    HDD-urile sunt concepute sa mearga si la temperaturi mari (toata carcasa degaja caldura, e un radiator), si merg pana la 60 si ceva de grade deci nu sunt probleme. Daca nu ar fi facute asa, nu s-ar risca firmele sa ofere 5 ani garantie pe ele.
    Normal, se pot strica daca tii carcasa inchisa, fara ventilatie, prafuita si mai si lovesti cu piciorul sau asa ceva, in timp pot aparea probleme.

    00
  27. @faranume : nu compara hardurile vechi cu shtifturile care se fac acum…

    00
  28. Si eu il tin deschis nonstop cu torentele… Cred ca treaba cu hdd care crapa tine doar de noroc. Mi-am luat de curand un HDD seagate de 500 G sata2 cu garantie 5 ani, 4,2 mil lei. Sper sa tina in timp. NU cred ca producatorii de hdd le fac mai prost acum decat inainte, tehnologia evolueaza, capacitatea de stocare creste.

    00
  29. ak2000 Andrei, dupa avatar, observ ca esti maniacul de porneturi de pe czone torrents. Nu-i de mirare ca ti-ai luat un hdd 500gb. Nu mai avea loc pornaiala? :))

    Ma scuzati, sa revenim la morcovi. Daca nu sunteti sensibili cu auzul, puteti sa montati un cooler pe hdd. Din experienta proprie va zic ca primul lucru care se strica la un hdd este placa de circuite. Eu am montat un cooler special si temperatura a scazut cu 10 grade. E vorba de un WD de vreo 3 ani.

    00
  30. Mai rau faci daca inchizi/deschizi calculatorul tot timpul, de la rece/cald/rece nu e bine. Ai mai multe sanse sa-ti moara hdd-ul in primele 6 luni, daca in timpul ala nu moare, mai mult ca sigur nu o sa-ti moara dupa un an. Google au facut niste teste -> http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/6376021.stm

    Calculatorul meu e de 4ani+ non stop online si nu mi-au murit hdd-urile. Langa el am un server de 800mhz cu un hdd de 80giga care e online de aproape 7 ani si merge perfect. Mai am 2 servere dedicate, 24/365h online si nu mi-au murit hdd-urile in 4 ani.

    00
  31. Desi multi ignora in general racirea harddiskului, aceasta e vitala in buna functionare si durata de viata a componentei. Asta si vibratiile (cat de bine si cum e montat in carcasa).Folositi suruburi cu garnituri de cauciuc.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile