Despre turismul românesc (2017)

scris de Ciobi

Ca răspuns la articolul asta, două vorbe despre turism, bani, locuri și oameni.

Turismul

1. Turismul îl fac oamenii și nu locurile!  Degeaba ai zone frumoase dacă nu ai oamenii care să scoata si bani din asta. Un turist multumit inseamna doar un turist multumit. Un turist nemultumit inseamna 10 turisti nemultumiti!

2. Turismul serios inseamna revenire! Degeaba ai facut reclama si ti-a venit un turist daca ti-ai batut joc de el si nu mai vine a doua oara.

3. Turismul serios inseamna reinvestire si modernizare! Nu poti sa primesti vizitatori cu aceleasi mese si scaune obosite de ani de zile. Trebuie sa reinvestesti, sa aduci tot timpul ceva nou, sa facilitezi.

4. Turismul serios inseamna infrastructura! De la granita: servicii rapide de intrare in tara, autostrazi, indicatoare turistice, oameni profesionisti, aeroport, transport in comun, etc.

5. Turismul serios insemna o poveste, o impachetare! Locuri frumoase sunt peste tot in lumea asta, daca vrei sa vinzi trebuie sa creezi o poveste. Oamenii viziteaza un loc pentru amintiri. Ei vor sa le ramana in cap ca au fost la castelul lui Dracula unde se sugea sange, chiar daca nu este adevarat. Ei vor sa se reintoarca in tara lor si sa spuna o poveste prietenilor, prieteni care sa fie captivati de poveste si sa vina si ei.

Potentialul turistic

1. Potentialul turistic este strict o aritmetica dintre banii investiti si cei produsi. O afacere. Nimic mai mult! Poti avea zone mai putin frumoase dar daca esti destept faci bani si din piatra seaca.

2. Potentialul turistic se calculeaza in zeci de ani, nu in zile! Nu poti baza o afacere pe ideea „hai sa le luam banii la turisti anul asta si la anu’ mai vedem noi”, nu merge asa.

3. Romania are potential turistic in Delta Dunarii (unica in lume si in Europa) si in turismul traditional. Cam atat. In rest ce avem noi au si altii, mult mai frumos si mult mai bine dezvoltat.

Atat. Turismul este o afacere foarte grea pentru ca lucrezi cu oameni, cu sentimentele lor si trebuie sa stii sa ii faci sa revina, sa-si doreasca sa mai viziteze, sa mai vina inca o data. Si pentru asta sa plateasca si bani.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

76 comentarii

  1. Nici multumit, nici nemultumit, eu nu revin unde am mai fost. Sunt mult prea multe locuri de vazut ca sa ma duc iar si iar in acelasi loc. Eventual recomand altora locul unde am fost si unde a fost fain, respectiv il fac de cacat pe ala unde nu mi-a placut.

    00
  2. Ce spui tu este 100% corect dar nu se poate aplica in Romanica. Necivilizatie, lacomie , smechereala ,lipsa de bun gust si hai sa inchei lista tot cu lacomie ca asta este buba principala.

    00
    • Am sa repet o chestie pe care am scris-o si la articolul vechi, despre optiunile de la Dunare:
      o ora cu barca consuma combustibil in valoare de aproximativ 25 de lei. Sa dublam, sa spunem 50 de lei consumul de combustibil (10 litri de motorina pe ora, deja e „extra-mult”).
      Barcagii nu pleaca decat 100% plin, adica 350 de lei (7×50 de lei). Pentru orice fractiune de 50 de lei in lipsa, le este „imposibil” sa plece. Adica, daca profitul nu e 300 de lei minimum pe ora (!), nu se misca.
      Iar pentru a aduna 7 turisti trebuie sa astepti la greu, aproape ii „pescuiesti”, pentru ca nu se aduna asa usor.
      Am vrut sa plusez la doua „lacomie” ale tale. :)

      00
    • @Cristi!

      Pe delta sunt foarte putine ambarcatiuni cu moatare diesel; mare parte din ele sunt pe benzina.

      Consumul ala de 10L/h se aplica la motoare mici, maxim 25 CP; daca ai un motor de 70-90CP (si sunt astfel de ambarcatiuni in delta) consumul ala este de 30-35L/h.

      Si da, este adevarat ca nu-si misca barca fara 400 de lei, din pacate asta e turismul romanesc.

      00
    • Ți-am scris și la biciclete, de ce nu faci tu? Ai mentalitatea aia românească ca patronii se îmbogățesc, dar parcă văd că nu ai avut niciodată firmă.
      Ca sa ai barcă turistică nu îți trebuie doar benzină, îți trebuie barcă, permis, taxe de circulație dacă nu ai cumva fluviul tău, întreține, loc de iernat, salariul tău și nu numai. Toate costă. Dacă pornești cu credit, adaugă și dobânda creditului la cheltuieli. Plus risc. Plus costul de oportunitate.
      Eventual poate vrei sa faci și profit.

      E ca și cum ai zice ca e kilogramul de cartof 1 leu și nesimțiții de la restaurante vând 250g cu mai mult.

      Gândești simplist și mai ești și încăpățânat în viziunea ta. Încearcă o afacere mică și vei înțelege. Sau discută cu cineva care are.

      00
    • @cristi – tu vezi doar din perspectiva turistului. O barca decenta costa undeva la 30 000 lei, un motor de 50 cp, 45 000 lei, deci 75 000, bani care se investesc si ambarcațiune care se folosește 4 ani. Deci aproape 19 000 lei pe an de recuperat.

      In Delta, turismul anual durează 120 zile maxim. Deci 158 lei/zi de recuperat investiția.
      Barcagiul costa un minim de 50 lei/cursa.
      Deci – 208 lei de recuperat pe zi. Fara service barca, fara Itp, fara impozit, fara taxele aferente plătite.

      Si dacă vorbești cu cineva care face asa ceva, vezi ca se întâmpla sa lovească barcagiul un buștean care pluteste pe Dunăre si sa rupă cizma motorului, a cărui reparație costa aproape cât valoarea motorului.

      E asa ușor sa faci calcule pentru alții… sa stai in fata calculatorului si sa judeci câți bani bagă x sau y in buzunar.. ai facut tu deja un calcul ca ramân 300 lei la cursa.

      Ma bufnește rasul când văd atâția experți in business… ai putea face un curs de dezvoltare personală, sa predai succesul, sa fii un fel de Lorand Soares sau cum il cheamă pe asta care si el le știe pe toate dar nu a facut nimic in viața…

      00
    • Nu sunt expert in barci, am comparat doar ce se intampla in alte tari, versus Romania.
      La altii e turismul mai intens? Merge lumea des la Atlantic, la tara in Iralnda, de ăia isi permit sa plece si fara barcile pline?
      Cate curse pe zi iti permiti sa faci, sau sa nu faci – pentru ca e greu sa aduni fix 7-8-10 persoane?
      O barca cu 10 persoane produce 500 de lei, o barca cu 5 persoane produce 250 de lei. Pe ora. Consumabilele „imediate” sunt, sa spunem, 50 de lei. Iti permiti sa stai doua ore pe mal, sau in alea doua ore sa misti un numar mai mic de turisti?
      Apoi, daca taxele, impozitele si spagile sunt mari, poate data viitoare nu se voteaza pentru ulei si zahar, ci din alte motive.

      Nu sunt eu omul care sa fac apologia unei afaceri la Dunare. Eu sunt doar un turist care cauta niste servicii, iar daca nu le gaseste, pleaca. In nici un caz nu voi plati mai mult decat in strainatate pe niste servicii mai proaste, sa nu creada „antreprenorul” ca daca nu am de unde alege, m-a prins la stramtoare.
      Iar ca mine sunt multi, de asta lumea mananca din supermarket, in loc sa cumpere de la „comercianti”.
      Repet ce spuneam si data trecuta: hai sa ne intalnim pe blogul asta peste 5-10 ani, sa vedem cu cat a evoluat turismul in Romania.
      Dar putem face ceva rapid, fara sa mai asteptam 10 ani: uite un link luat din comentariile de la articolul vechi, un text de acum 10 ani (2007): http://www.viorelilisoi.ro/prin-tufisurile-dunarii/
      Imi permit un citat: „Primul pas l-am facut pe pământ tare. Al doilea, la fel. La al treilea, cum să zic… moldovenește, am călcat pe dânsul. Merde! I-am turtit moțul! Dau să mă șterg de iarbă, nimeresc cu bombeul în altul. Stătea cuminte în boschet, cu un coif de hârtie pe cap, al dracu’, nici nu zicea nimic, nici nu mirosea. Când m-am uitat mai atent, am văzut că erau cu duiumul, aliniați ca rățuștele, parcă se duceau la scăldat. Aha, deci nu numai mie mi s-a părut că nu e loc destul la veceu.”
      Dati click si vedeti si poze din 2007. Peste vaporasul ala a trecut 10 ani, si arata imbatranit cu 10 ani, daca ne apucam sa comparam cu poza din 2017… Oare cum va arata in 2027?

      00
    • @Ivanov, multumesc pentru calcule. Nu cumpar serviciul tau, pentru ca e mai scump decat in afara tarii. Atat. Stiu, e greu, esti barcagiu si mori de foame. Mori.
      (bineinteles, scriu ipotetic, ca si cum ai fi barcagiu sau taximetrist.)

      00
    • So, reflectand la povestea cu turismul in Romania: cu barcile nu se poate, trebuie sa coste mai mult decat afara pentru a renta; sa ai niste bicle e naspa, nu e trafic suficient incat sa investesti cateva sute de euro in ele.
      Banuiesc ca pestele se strica repede daca-l pescuiesti proaspat, iar daca turistii stau doar o noapte, e naspa pentru ca trebuie sa speli asternuturile asa repede.
      Ce exact NU se mai poate; sau mai bine, ce exact se (mai) poate?
      Urmeaza ghizii care nu se misca din pat fara sa aiba un grup de 25 de turisti?
      Calculati si amortizarea fetelor de perna la un flux de 120 de zile pe an, ca poate nu merita sa pui fete de perna in camere.

      00
    • @Cristi, ești doar prost… in ce țara din Europa ai plătit tu mai puțin de 50 lei, respectiv 11 euro? Ca tot vorbești de alte tari.. in Tenerife o plimbare de 2 ore costa 15e minim/pers. Si sunt bărci de 30 de persoane. Si Tenerife e o insula ieftină, taxele sunt mici… Tu realizezi ca te înșeli vis-a-vis de calculele tale imbecile dar insisti in dobitocenia ta! Am inteles, stai liniștit!

      Nu ești genul de om care sa poată discuta pe argumente! Ești doar prost!

      (Si barcagie e ma-ta!)

      Scuze vali pt limbaj…

      00
    • Bai Ivanov, nu mai comentez redundant, ca am comentat la articolul vechi. Am dat si linkuri.
      Unde am platit 10 euro? In Killarney, Irlanda. N-ai auzit de Killarney, nu? A auzit toata lumea de Killarney? E plin acolo? CUM PUII MEI AIA TAXEAZA 10 EURO O TURA DE O ORA CU BARCA?
      Cauta pe tripadvisor, ca poate nu ma crezi… sunt review-uri unde apar si preturi.

      Iar barcagiu… nu e o rusine, e munca. Nu am scris peiorativ la meserie, ci doar am comentat la argumente de tipul: „daca nu-mi iese 400 de lei, nu plec de pe mal, ca mor de foame daca nu scot atat pe cursa.”
      Mama nu e barcagie, dar chiar daca ar fi fost… unde e problema? :)

      00
  3. In B.D. sunt niste scene in care se spune ca vine „responsabilul”, iar Patraulea și Trandafir ar putea pierde contractul.
    Filmul are 40 de ani.
    Mai este un film interesant ca istorie, numit „Nu filmam sa ne-amuzam”, o comedie estivals cu Gina Patrichi, Toma Caragiu, Gheorghe Dinica. E amuzant, dar se poate urmări și subiectul general. Acțiunea se petrece la mare.
    Iar, e un film ce are peste 40 de ani.

    Cum am putea dovedi ca a fost rău pe vremea comuniștilor? :(
    Din punct de vedere al turismului, comuniștii de acum 40 de ani (!) dădeau ceață „antreprenorilor” de acum.
    Bineînțeles, exclud fițele de 3 lei, gen „bere scumpa in Vama plina de rahat” sau trei hoteluri mai răsărite din Mamaia.
    Turismul DE MASĂ era mai ok pe vremea comunismului.
    Iar pentru asta, sa ne fie rușine. :(

    00
    • Ti-ai luat minusuri degeaba. La partea cu turismul de masa ai dreptate.

      00
    • daca am ajuns sa dam exemple din filme ca sa explicam succesul sai insuccesul unei sector economic……

      00
    • Cu reportaj din 2015, e bine?
      https://www.youtube.com/watch?v=eTQ-Wk0D8bQ

      00
    • @Cristi, Dar cum ar fi sanu se duca proletariatul la mare din impozitele mele ca in vremea comunismului, si in loc, din acei bani, sa eficientizeze transportul in comun in Bucuresti unde traiesc? Si daca proletariatul si agentiile de turism nu se descurca fara banii mei de impozit sa faca un turism mai ieftin ca in strainatate cum iti doresti tu, ghinion.
      Delta si litoralul nostru nu sunt mai eficiente financiar decat in Spania din acelasi motiv pentru care nu cresc portocalii pe strazi. Poate fi munca cat de ieftina, restul costa la fel si nu are acelasi timp de amortizare. Nu te vad plangandu-te ca e mai ieftin in Germania sau in Finlanda in delta la 2 luni pe an de amortizare.

      00
    • Baliverne… cati ani ani? Frate, nu se duce nimeni „din impozitele tale”, ca nu vad pe cineva ca scrie ca vrea mokangeala de la stat. Multi vor SA EXISTE CEVA acolo, macar cum era inainte.
      „Turism de masa” inseamna ceva nu la 5 stele, ceva mai „low cost”, ca la companiile aeriene.

      Nu stiu cu ce grad de implicare scrieti voi, eu astazi numai la asta m-am gandit, de ce la noi nu se poate si la altii da?
      Frate, stii cat ma costa sa fabric o supa de pui? Sub 3 lei pe portie. Eu, la mine acasa, la oala de 6 litri. Daca as face la oala de 20 de litri, oare cat m-ar costa?
      Eu fac pastele in casa. Sunt barbat si fac taitei de casa! Si nu am pensiunea mea, futu-i taitelul ma-sii. :(
      Daca as avea 30.000 de euro, maine as cumpara o casa intr-o zona din asta „cu turism limitat”.
      Mi-e rusine sa fac ceva „crowdfunding”, ca lumea va crede ca vreau sa ma fac rechin imobiliar. Dar… v-ati baga sa „sponsorizati” cumpararea unei case batranesti cu 4 camere, pe malul Dunarii? Azi am cautat pe site-uri de anunturi, costa 35.000 de euro. Eu as investi 5.000 doar asa, sa arat ca se poate. JUR ca ma mut acolo 3-4 luni pe an, sa ma ocup de ea. Sa fac eu zilnic supa de pui (dureaza 45 de minute sa fabrici 6 litri de supa de pui, „ca la mama acasa”, cu taitei de casa), sa fac eu paine (sunt bun la asa ceva), sa pun 4-5 bicle la inchiriat, sa spal asternuturile mai des decat se spala acum in turismul romanesc, sa pun in spatele casei un strat de ceapa si unul de usturoi…
      E UN RAHAT sa te ocupi, nu e greu, e doar consumator de timp, atat.
      Iar daca nu vrei „sa te scoti in doi ani”, ci vrei sa faci ceva pe termen lung, e chiar rentabil.
      Sper ca in viata asta sa am banii astia disponibili, incat sa-mi fac „moftul”: sa arat ca se poate.

      00
  4. Delta … ne batem joc de ea sistematic. Din cate inteleg de la localnici, majoritatea canalelor nu au mai fost curatate de la revolutie.

    La intrebarea: cine ar trebui sa o curete, raspunsul a fost: „statul, ca de-aia platim taxe”.
    Ce taxe platiti ba baieti, ca numai vreo doi au emis factura / bon…?

    00
    • Ceva asemanator am intalnit in Thassos pe o plaja extrem de retrasa. Pe atunci se numea Chill Out mai recent au schimbat in Salonikion sau ceva asemanator.
      Baietii care se ocupau de plaja aveau o caravana din care vindeau bere, sucuri si mai faceau un gratar la pranz. Se plangeau extrem de tare de UE si guvernanti, de taxele mari impuse etc.
      La sfarsitul zilei cand au adunat tot ce aveam de plata ne-au adus un post-it.

      00
  5. NOU
    #23

    Corect, teoria este 100% buna dar noi nu reusim sa facem o centura a capitalei, azi deschidem un pasaj maine il inchidem ca deh mai trebuie muncit la el.De autostrazi si magistrale de metrou nu mai vorbesc ca nu le mai prind in viata aceasta.
    Romania nu se va dezvolta ci doar timpul va aduce schimbari.E ca si la telefoane, daca toata planeta are smartphone avem si noi.Cand vor avea cei din Vanuatu si Kyrgyzstan sosele vom avea si noi.

    00
  6. chiar asteptam un nou articol legat de turismul din Romania. Poate se mai implica in discutie si alti oameni care stiu cu ce se mananca(gen Alexandra de la Roaring Romania). Nu cred in potentialul turism DOAR al Deltei, sunt multe alte locuri frumoase care cer invistitie si care pot rupe normele.

    00
    • Asteptai unul critic, sau unul laudativ?
      Din astea critice as mai avea (sunt autorul primului articol). :)

      00
    • asteptam o parare de la oameni care traiesc din turism in Romania, la care lumea se intoarce cu drag, ca mai sunt si d-astia. Si poate impartasesc secretul reusitei sa-l aplice si altii.

      00
    • Cosmin, as zice ca partial intru eu in categoria asta de la care astepti tu un articol. Partial pentru ca la mine revin grupurile si ma si recomanda prietenilor, dar nu pot zice ca traiesc din turism (cateodata doar supravietuiesc). :)

      Nu stiu despre ce secrete vorbesti, in schimb am sa iti zic cum gandesc eu si ce am facut eu in cei 4 ani de turism:
      – am plecat de la premiza ca nu stiu nimic – eu nu am avut treaba cu turismu, dar am calatorit foarte mult si am locuit mult in Asia de Sud Est. Prin urmare, cand m-am trezit nevoit sa fac turism, am inceput sa vad de la cine invat. M-am dus intai la ai mei, care se ocupasera de locatie din 2008 si pana in 2012. Si mi-am notat si bune si rele. Apoi am cautat cursuri. M-am si calificat ca agent si ghid turistic. Apoi am cautat manuale din perioada comunista. Practic am invatat teorie.
      – am plecat de la premiza ca nu trebuie sa le fac eu pe toate, prin urmare am cautat contabil si avocat. In timp am descoperit ca trebuie sa am instalator, electrician si constructor buni. Adica sa ii cunosc si sa am incredere in ei si ei sa ma ajute cand am nevoie.
      – si apoi a venit practica si tepele de rigoare despre care nu te invata nimeni. Am pornit copiind ce faceau ai mei. In juma de an am realizat ca o sa dau faliment. Nu aveam bugetari, nu tineam un cash flow, nu intelegeam sezonalitatea, nu faceam reclama. Certificarea locatiei a durat 8 luni in loc de 2-3 etc. Am descoperit ca trebuie sa iau avans pentru ca romanii suna, fac rezervare, dar nu mai apar si nici nu mai raspund la telefon. Am descoperit ca trebuie sa ma diferentiez, sa imi caut o nisa si sa incerc sa fiu cel mai bun pe nisa aia, pentru ca doar tinand preturile mai mici nu poti face diferenta si ii mai omori si pe ceilalti o data cu tine. Am descoperit ca pretul mic atrage un anumit tip de clienti pe care trebuie sa ii eviti, iar pretul mare atrage aceeeasi clienti, dar cu mai multi bani si macar au de unde plati pagubele produse. Ca pagube o sa ai intotdeauna :).Dar, am descoperit ca imi place sa fac turism pentru ca imi place sa cunosc oameni si sa invat de la ei. Ascultandu-i pe oameni ajungi sa intelegi inclusiv de ce unii voteaza PSD, unii PNL, unii USR si altii nu voteaza. Fiecare are dreptate in felul lui.

      – apoi, eu am musafiri, nu clienti. Asta am invatat in Asia. Prin urmare, am inceput sa mai si zambesc. Nu ma cert, nu injur, nu vorbesc urat.
      – am invatat ca nu fiecare persoana care suna este si un posibil musafir. Nu ai idee de cate ori am fost sunat si injurat pentru ca am preturile mari. Nu ai idee de cate ori mi s-a vorbit urat pentru ca nu se fumeaza in locatie :) ( Citez, da da-te-n…, unde plm te crezi? Cum sa nu se fumeze? Da-te-n …cu figurile tale cu tot..etc). Deci, foarte important, refuz musafiri. Nu esti de acord cu regulile casei, ne pare rau nu te primim. Ai venit sa te cazezi, sti regulile dar le incalci, iti dau avansul inapoi.
      – am descoperit ca nu ma pot asocia cu vecinii. Aproape toti lucreaza singuri si au impresia ca daca vrei sa te asociezi vrei sa ii furi. Din pacate au ajuns la concluzia asta pentru ca au patit-o pe barba lor si acum sufla si in iaurt. Cu toate astea, daca am locatia plina si am cerere pentru datele respective, recomand alte locatii la aceeasi numar de stele. Si intotdeauna recomand locatii unde eu am stat.
      – am descoperit ca singurii care promoveaza turismul in Romania sunt booking.com. Eu am in fiecare august numai grupuri de straini. Toti vin prin boking, toti ne zic cata reclama face booking Romaniei in tara lor.
      – am descoperit ca statul nu numai ca nu te ajuta, dar iti baga bete in roata. Ex:pe Valea Prahovei te capiaza cu taxele pe cladire si teren. Esti afacere, platesti de 13 ori mai mult decat daca ai fi persoana fizica. Asta e motivul principal pentru care multi lucreaza la negru. Motivul pentru dimensiunea taxelor este ca ei promoveaza turismult :)
      – am zis mai sus ca recomand alte locatii la acelasi numar de stele. Eu sper ca la un moment dat am sa ma pot asocia cu ei. Sunt negustor, am invatat in Asia ca daca vrei sa faci afaceri cu un om, trebuie sa il ajuti. Banii vin la sfarsit, intai trebuie sa ii placa de tine si tie de el.
      – tot la categoria locatii pe care le recomand, ma duc cu sotia si mai dorm cate o noapte la concurenta. Vreau sa invat de la altii, ce fac bine, ce fac rau. La fel si la restaurante, nu recomand decat locuri unde eu am mancat bine si am fost tratat bine. Sunt foarte putine si se schimba de la sezon la sezon.
      – cel mai important, am inteles ca e posibil ca la un moment dat sa dau faliment si sa nu conteze ca eu am facut tot ce tinea de mine. Sunt impacat cu acest lucru. De ce? Pentru ca traim intr-o tara in care statul e cel mai mare angajator. Imediat dupa alegeri ai cel putin 6 luni in care economia e blocata..cum e si acum. In astfel de perioade, serviciile si distractia, care nu se afla pe baza piramidei lui Maslow, sufera. Oamenii tin banii la ciorap sa vada cum sufla vantul. Tot legat de stat, nu poti sa iti faci previzionari si bugetari fara stabilitate. La noi se modifica impozitele si taxele peste noapte. Si tot de stat…din pacate ajung la conducere si in pozitii cheie niste indivizi care nu inteleg nimic despre nimic. Pe la evenimentele din turism pe unde am participat, am ascultat discursuri si am vorbit cu asa zisi oameni din turism cu jde ani experienta. Nu ma mai duc la astfel de evenimente. Omor neuronii si imi pierd timpul.
      – in schimb, au inceput sa fie agentii mici de turism care fac incoming. Incomingul este turismul adevarat. Noi trebuie sa aducem straini. Am scris deja prea mult. Ca si concluzie, as zice ca potentialul adevarat in turismul romanesc sunt oamenii, antreprenorii aia mici care se zbat sa faca ceva, in ciuda statului. Asta este si potivul pentru care m-am intors in tara…potentialul romanului de a invata si de a face. In Asia, te nasti sarac, mori sarac. Te nasti bogat, mori bogat.

      00
    • Cautati Raven’s Nest, in Apuseni. La naiba in praznic, ai apa calda, pat comod, totul renovat pana la detaliu. Nu se ajunge asa usor si cazarea costa fata de norma uzuala. Dar merita fiecare banut. Ai impresia ca esti departe de tot ce inseamna turismul normal in Romania. Complexul e ca un mic catun, facut in asa fel incat si cu toate camerele pline, sa nu fie aglomerat. De departe unul din cele mai pitoresti si frumoase locuri din tara. Sper sa revin anul asta, dar rezervarile trebuie facute din timp, caci e mereu cautat si deschis doar 4-5 luni pe an.

      00
    • @catalin, mersi de reply. intr-un fel stiam ca asta o sa aflu, ca romanii vin si lasa dezastru in urma lor, ca nu se asociaza, ca statul iti pune bete in roate. dar cu toate astea sper sa ajung sa am tupeu pt a-mi lasa jobul si a-mi urma visul de a avea propria afacere in turism, pentru ca tara asta poate mult: peisaje sunt, bani sunt. din pacate mereu apare cate ceva sa nu te lase sa te bucuri…

      00
    • @Cosmin. Cu placere. Cand te hotarasti , cere-i lui Vali adresa mea de mail. Stabilim o intalnire si iti fac un training asa cum as fi vrut eu sa am parte inainte sa incep, cu bune, cu rele, cu sezonalitate, etc.

      00
    • Catalin, daca faci „masa rotunda”, vin si eu.
      Noi ne contrazicem cumva aici (in esenta nu facem asta), dar mi se pare constructiva discutia. :)

      00
    • @Cristi si @Cosmin. Daca sunteti din Bucuresti/aveti drum in Bucuresti mergem la o terasa in cursul saptamanii.

      00
    • Catalin, nu mai stiu unde dar sigur am mai citit povestea ta undeva. Mi-a placut cum pui problema, as fi curios sa si vad realitatea din spatele cuvintelor. Deci, te gasesc pe Booking sau cum?

      00
    • da, e pe booking. realitatea arată bine, am fost weekendul trecut la el, cătălin e dintr-o bucată.

    • Multumesc pentru apreciere Vali.

      00
    • asteptam un nume, ceva.. Booking-ul e mare..

      00
  7. Mai bine faci o casuta in stil rustic, micuta, cocheta, bine intretinuta, si servesti meniu simplu, de casa, decat o hardughie fara stil, greu de intretinut, iar la masa pui toate chimicalele din supermarketuri. Patit pe propria piele, in zone diferite din tara.

    00
    • Subscriu. Mers la o pensiune din Borsa, servit la micul dejun: margarina, gem si lapte din Penny.
      Preferam o slana, ceapa, cas de oaie. Doar pentru asta am mers pana acolo.
      Dar proprietarul se kk pe el pentru bani, probabil castiga cativa lei in plus la fiecare meniu si pierde masiv prin pierderea potentialilor clienti. Eu am obiceiul sa revin si mai sunt destui ca mine.

      00
    • Frumos cu Telescaunul la Borsa, la fel drumetia pana la Cascada Cailor, dar nu mai revin in zona prea curand. Am fost acolo acum de Rusalii si drum mai rau ca in zona Prislop-Borsa eu n-am vazut decat intre Sercaia si Hoghiz, mai demult…

      00
    • E mai rau drumult ca ala prin Dacia spre Viscri?

      00
    • @corector – de unde sa-ti dea slana , ceapa si cas pentru ca nimeni nu mai tine porci, oi sau vaci.

      Ii mai ieftin sa iei de la Penny decat sa cresti tu animalele iar dezvoltarea societatii de consum a dus si duce la sufocarea „mancarii traditionale” …

      In varianta in care vrei sa tii o pensiune in care sa servesti produse traditionale, trebuie sa ai o gospodarie sanatoasa langa tine care sa-ti asigure un flux constant de cas, porci/oi/vite pentru carne , gradina pentru legume, pasuni pentru hrana animalelor, etc.
      Rosii/Ceapa/Ardei – ai odata pe an, cand sa zici ca au gust. In rest, trebuie sa cumperi de „sera” care deja turistii simt ca’s din turcia si stramba din nas.
      Carne de vitel – la fel, odata pe an cand iti fata vaca (dupa care renunti la o perioada la productia de lapte)
      Dintr-un porc de 100kg scoti cam 50-60kg de carne care te tine cat ? 5 turisti pe seara care consuma toti porc, 300g/persoana 1.5Kg/noapte… deci un porc te tine 40 de zile… porc care tu-l cresti 360 zile.

      Nu lucrez in domeniu doar sunt pareri personale referitoare la pretentiile turistului de a avea mancare „traditionala” si care sunt costurile acesteia.

      00
    • @brosky Oamenii nu mai tin animale fiindca nu le vand. Nu le vand fiindca nu le ingrijesc si le hranesc cu resturi. Cate cocine ai vazut cu podea din beton? Cati oameni fac curat zilnic sau o data la cateva zile la animale? Cati isi spala animalele? Cati au incercat sa invete elemente de nutritie pentru animale? Cati isi castreaza animalele? Cati se intereseaza ce animale se cauta? (de exemplu este cerere foarte mare de mangalita)
      Legumele le conservi – bulion, zacusca, uscate, murate . Nu trebuie sa ai totul proaspat 365 zile pe an, nu cred ca iti cere nimeni cirese in noiembrie dar ar fi mai mult decat multumiti cu un compot de cirese facut in casa.
      Intradevar mancarea „traditionala” costa dar poti sa schimbi meniul de mai multe ori pe an. Tot o sa fie un pic mai scump dar iti perimiti sa ceri mai mult. Parca ai da cativa lei in plus sa mananci cartofi prajiti curatati in ziua respectiva fata de cei inghetati din magazine.

      00
    • Mancarea traditionala se face punand tot satul la treaba. Nu munca fara plata; cu munca pe bani, cu plata. Am turisti care mananca un porc la 40 de zile? OK, vorbesc cu X tarani sa-mi livreze cate un porc, prin rotatie. Ar fi cateva locuri de munca, daca s-ar vrea cu adevarat.
      Ceapa si alte legume: un sac de ceapa romaneasca cat rezista in beci?
      Am muncit pamantul la tara, nu e mare filozofie sa pui niste teren cu ceapa – bineinteles, trebuie sa nu fure nimeni, si lumea din sat sa inteleaga ca „painea” lor e turismul.
      Langa Bucuresti, saptamana trecuta cineva a taiat un porc special pentru a-l vinde. Tatal unui prieten a cumparat un „picior” din fata. 30 de kile, a 10 lei/kg. Aproape la jumatate de pret fata de supermarket.

      In statiunea Oulx din Piemonte, Italia, e o trattorie care face mancare numai cu ingrediente italiene. Aia aduc maslinele din Sicilia, pastele se fac in casa, cu faina adusa nu stiu din ce satuc… in general din locuri unde bucatarul sef a fost si a vazut ce standarde de calitate au vanzatorii.
      Am o prietena ce lucreaza acolo, bucatareasa. Are concediu, cu greu, doua saptamani pe an. Altfel, e plin tot timpul. Cautati pe net Oulx, sa vedeti ca de mic oraselul/satul ala. NON STOP se munceste in trattoria aia. Nu stiu ce turisti vin, cati vin, dar statiuni mai cunoscute si mai mari sunt la mai putin de jumatate de ora…
      ––––
      In comentariul asta as vrea sa-i raspund si lui Catalin, care tot ma intreaba de ce nu fac eu…
      Man, eu nu locuiesc acolo. Nu locuiesc la Dunare, nu locuiesc la munte.
      Vino la Open Camp la mine in Vaslui (e in august) si spune-mi ce mai trebuie facut, iar eu iti garantez ca pana la anul se va rezolva. Acum doi ani nu se asigura transport, anul asta s-a gasit sponsor ce pune doua microbuze pentru transport. Acum trei ani nu se facea de manacare, anul trecut s-au gasit 3 firme ce au trimis doua corturi si bucatari/grataragii…
      Vaslui, „orasul ala cu violatori”(asta e doar rahat media)… exista aspirator stradal in oras!
      Orsova (asta era subiectul meu) ce n-are, exact? Ce n-au localitatile de la Dunare, mai putin decat cel mai sarac judet din Romania?

      00
    • @cristi: deci tu zici cam asa, ai organizat un feztival de muzica in aer liber unde canta niste ilustrii necunoscuti, intr-o zona unde probabil nu exista ceva echivalent pe o raza mare; nici in conditiile acestui potential nu ai reusit sa aduci transport si mancare pana nu ai demonstrat ca exista cerere continua si totusi te plangi ca nu ai gasit transport si biciclete intr-un oras neturistic si cu potential turistic scazut. tie nu-ti da un pic cu virgula? nu zic ca nu ai facut un lucru mare si nici nu-ti bagatelizez efortul dar nu-i asa ca m-ai considera cel putin naiv daca m-as plange ca la acel festival nu canta Metallica, nu exista zbor cu balonul si nici creveti proaspeti de mancat?!

      00
    • Attila, uita-te pe harta si vezi unde e Vaslui. In linie dreapta, e mai aproape fostul URSS decat judetul vecin. Care judet vecin? Iasi, capitala Moldovei. Alt judet vecin? Piatra Neamt, perla Moldovei.
      Ce turism e in Vaslui, de ce ar veni lumea, cand „alaturi” e Ceahlaul, iar mai la nord, in Mitropolia Iasi, sunt moastele sfiintei Parascheva? :) (apropo, alea se pot pupa tot anul, nu trebuie sa se inghesuie crestinii numai in doua zile). So, un oras strivit de giganti, daca ne gandim la turism.
      Festivalul nu e organizat de mine, ci de cativa tipi pe care-i cunosc. Acest festival a fost si este organizat fara sustinerea presei, daca poti crede, pentru ca cel mai mare ziar local nu vrea sa-i faca reclama – nu stiu ce interese au sa nu faca… Cam totul se bazeaza pe voluntariat si voluntari, iar anul asta e… am si uitat a cata editie. Nu vin „ilustri necunoscuti”, pana acum au venit Subcarpati, Zdob si Zdub, Ska-nk, Tapinarii, Cedryk, CTC, Fara zahar…
      Uite link, ca poate veniti, va asteptam cu drag. :)
      https://www.facebook.com/OpenCampFestival/
      Acest festival tine doua zile pe an. Doua zile, nu trei-patru luni pe an.
      De ce am dat exemplul Open Camp Vaslui – pentru ca am vrut sa arat ca se poate, daca vrei. Daca incepi sa crezi in ceva, se poate. Cu atat mai mult proprietarii unor locuri cu potential in turism ar trebui sa inceapa sa creada in ele.
      Tot dai exemplul bicicletelor, folosit si de mine. Am lasat link aici, data trecuta: cauta pe olx cat costa niste bicle second hand… Pe la 50 de euro bucata. Poti incepe cu doua? Iar aia care merg, ajunsi acasa ar putea scrie ca au avut ce sa faca acolo. La fel ai putea face gatit in aer liber, inaltare de zmee… nu stiu, ceva sa faci „entertainment” pentru turisti.
      Cerere e daca exista si oferta. Sau, mai bine, cum poti verifica daca exista cerere, cand turistul nu stie ce ai putea oferi?
      Aseara m-am hotarat si am sa incerc sa deschid un proiect de crowdfunding pentru achizitionarea unei case batranesti la Dunare. La Orsova, sa fie fix unde e cel mai cazut. :)
      –-
      Apropo, o chestie despre Orsova pe care nu am scris-o in articolul vechi: eram in fata la supermarket manacand inghetata – unde poti sa mananci inghetata pe malul Dunarii, normal ca la supermarket, ca pe 3km de faleza nu vine nimeni altcineva – eram deci la intrare si vine un tip pe bicicleta, o lasa in fata, nu o leaga(!), intra in supermarket. Alaturi, alta bicla nelegata.
      A doua zi l-am intrebat pe ghid cum de se poate asta, lasat biciclete nelegate… mi-a spus ca (ziua) nu prea se fura in oras. Nu e asa mare infractionalitatea.
      Un punct bun pentru Orsova, sa fie si ceva bun. :)

      00
    • cam la fel de strivit de giganti e si Orsova; oricum, multa bafta cu proiectul…daaca deschizi pensiune acolo fac tot posibilul sa tec pe acolo sa beau o bere

      00
  8. turismul inseamna autostrazi si trenuri rapide, ca nu sta neamtul 15 ore in tren sa parcurga 300 km.

    deasemenea, unde il duci trebuie sa aiba buda si apa calda.

    00
    • Exact. Servicii. Am fost intru-un camping la croati si am observat ce inseamna detalii si servicii de calitate. Camping,da ? Suprafata imensa, de la casute mobile la corturi, toate parcelate , toate cu nume, acces la apa si electricitate, aer conditionat. Flori peste tot, trecea masinuta aia de curata praful si spala drumurile de acces si de plimbat, plaja curata, spatii verzi, restaurante, patiserii, taverne si chiar frizerie. Preturi decente si oameni zambitori. Chestii care te fac sa pleci multumit si sa vrei sa revii si alta data.

      00
  9. Afacerile in turism nu sunt pentru oricine.. daca ai o ponsiune si un pic de teren nu inseamna ca ai o afacere in turism, trebuie sa fii un om bun si sa te implici pentru fiecare client.. chiar daca acesta a luat o camera pentru o noapte sau ti-a luat toata pensiunea pentru un weekend…

    00
  10. Legat de potentialul turistic punctul 2 la noi se face asa de 25 de ani:sa ii ardem pe fraieri ca pana la anul uita.

    00
  11. Eu gândesc altfel. Mie îmi place turismul de la noi. Autorul, Ciobi, preferă turismul ultra comercial. Eu unul am ajuns sa prefer liniștea naturii și atât, conteaza mai puțin pt mine cazarea și facilitățile. Că doar de aia te duci la munte, delta sau mare, pentru locuri și peisaje, nu pt super hoteluri și canapele de piele alba. Chiar și prințul Charles a spus că noi românii nu suntem conștienți de bogăția pe care o avem, cu referire la faptul că România încă are locuri virgine și deosebite pe care omul inca nu a apucat să le comercializeze. Că exemplu, am fost prima data la Moeciu in 98, atunci când erau doar casele țăranilor și câteva pensiuni mai mult în Moeciu de Jos. Atunci nu știau multi de acele locuri, de putea face grătar în rezervație, totul era natural. Ce de întâmpla acum acolo? Aglomerație, manele, cocleți, nu mai ai voie sa faci grătar în rezervație deoarece meltenii au lăsat gunoaie peste tot. La fel și la Arieșeni, și multe altele zone. S-a umplut de pensiuni iar preturile au scăzut și s-a umplut de toți sărăntocii care nu au minimul de bun simt să-și strângă căcatul după ei. Deci concluzia mea este că turismul organizat și comercializat vine la pachet cu manelizat de rigoare. Am ajuns sa caut locuri noi cat mai neatinse de giboni, de aceea am fost mai multi ani la rând la Sătic (sper că nu-ți citesc multi cocleți blogul că să strice și zona asta :) ), acolo totul este inca natural, un sat vechi parca încremenit în timp dar fascinant și doar câteva pensiuni, in rest liniște, aer curat, drumul până la baraj mai sus este o plăcere de făcut cu bicla sau pe jos, fara semnal la telefon. Și mai sunt și alte zone neatinse, dar având copil mic nu-l pot chinui cu drumuri foarte lungi cu mașina. Am fost și în Austria și Italia și acolo totul a devenit super comercial. La naiba, până și Everestul s-a manelizat, cautati pe golul Everest crowd trafic Jan. Deci da, sunt unul care prefera acest turism primitiv.

    00
  12. Turismul de masa din Romania nu e turism. E snobism. Cata vreme pentru multi important e ca merg, nu cum merg sau cu ce bagaj cultural sau istoric se intorc, va functiona in continuare.
    Scenele de la mare sunt relevante: sa stai la coada sa mananci mancare expirata pe o terasa jegoasa e echivalent cu a vizita un castel fara sa te intereseze cine l-a ridicat, cand si de ce.

    Din cauza acestui tip de turist nu cresc standardele, ca sa avem acces la turistul adevarat.

    00
  13. „Unica in lume si in Europa” :D
    Formulare sub-inteleapta

    00
  14. Romania, din punct de vedere turistic, e o tara extrem de.ciudata:
    1. prin Moldova, aproape de nu stiu ce manastire, ceva centru de pregatire al BNR, avea restaurant, arata destul de bine, curatel, dar plin de.fite, cand am cerut un scaun pt copil, se uitau aia de.parca vorbeam alta limba. Am asteptat 30 de min sa ne serveasca, am mancat in 10 min, si apoi am asteptatinca 30 de min sa platim. Eram singurii clienti!
    2. cel mai scump peste prajit l’am mancat la Sf. Gheorghe (ala din Delta) – zic eu pana in 500 de grame, peste prajit si paine cumparata de la magazin, 40 de lei portia!
    3. Tochitura moldoveneasca, pe la Bicaz, facuta cu crenwursti! Locatie rustica, costume populare, alea alea. E adevarat, au adus si mamaliga!
    4. Printre cele mai bune experiente le’am avut la Moeciu, hotel fain, vila faina si curata, mancare bestiala. Am stat la un moment dat, intr’un weekend, la pensiunea unui preot, dimineata, l’am gasit in bucatarie (preotul), construia micul dejun!
    Ce vreu sa zic cu toate astea, si in Romania poti avea experiente faine, diverse, de calitate si repetabile, din pacate sunt foarte de rare locurile, la fel ca si bunul simt!
    Mie imi place Romania dpdv turistic, din pacate, sunt alte locuri in lume unde m’am simtit mai bine, unde asteptarile au fost depasite cu mult de realitate, unde oamenii erau de bun simt, chiar daca peisajul sau vreme nu era de partea lor. Oricum, la pomul laudat sa nu te duci cu sacul!

    00
  15. Turismul îl face și locul, vezi litoralul românesc: Oameni de căcat, servicii de căcat, prețuri mari, dar e aglomerat toată vara.

    00
  16. Tot ce zici tu este de bun simt si bine gandit, insa vad ca insisti cu aceeasi tampenie legata de terminologie: potentialul turistic. Confunzi potentialul economic cu potentialul turistic. In calitate de absolvent al facultatii de geografie, sectia geografie-turism, iti ofer o definitie de la specialisti in domeniu:
    Potentialul turistic constituie ansamblul elementelor naturale şi antropice de pe un teritoriu care stârnesc interesul turiştilor conducând la realizarea unor activităţi turistice. În literatura străină deseori pentru potenţial turistic se utilizează termenul de destinaţie turistică. Nu este vorba de afaceri, ci de factorul de atractivitate al unei zone. Iar in afara de Delta Dunarii si turismul traditional (rural, agroturism), iti pot spune ca exista turisti romani si straini in cam toate masivele muntoase din tara cu un minim de notorietate si elemente unice (in tara si in strainatate): Apusenii (cu singurul ghetar relict in pestera Scarisoara si un relief carstic spectaculos), Meridionalii pentru relieful glaciar specatculos + Transfagarasan si Transalpina), Orientalii (aici incluzi si Maramuresul, Cheile Bicazului, etc.) + multe orase si sate din tara (cele cu centre istorice + sate cu biserici fortificate si manastiri etc.). In Meridionali si Apuseni am vazut plin de turisti straini (polonezi, cehi, unguri). Lista este imensa. Faptul ca au si alte tari munti, dealuri si lacuri, poate mai frumoase, nu inseamna ca turistii nu vor veni si la noi. Nu toti prefera sa vada mereu aceleasi tari si munti. Unora le place intoarcerea in timp pe care tara asta prin subdezvoltarea ei le-o ofera (muls vaca, mers cu caruta, aduna fanul), iar daca ar fi destepti, cei din guvern ar ajuta oamenii de la sate sa dezvolte mult turismul rural, care ar fi o completare imens de mare pentru toate celelalte forme de turism practicate pe langa.
    Asadar, atractia nu sta doar in faptul ca avem sau nu ceva extrem de spectaculos si unic, ci este o combinatie de factori (noutate, inedit, poveste, destinatie noua etc.). Nu mai confunda termenii. Incearca sa folosesti potential economic in turism, vorbind despre avantajele si posibilitatea unei afaceri rentabile si de durata in turism. Pentru ca atractii avem in toate colturile tarii, nu doar in Delta si la sate.

    00
    • Uite de aia avem tursim de cacat.
      Ca vine unu’ca tine sa-i explice turistului de rand de ce avem conditii de cacat: pentru ca nu intelege diferenta dintre doi termeni.

      Cand o sa intelegm ca TURISTUL este SEFUL NOSTRU atat timp cat sta la noi, atunci o sa putem vorbi de Romania o Tara Turistica.

      PS: daca tot ai absolvit o facultate poate dai si niste cifre aici: gen cati turisti straini au vizitat tara noastra, cati bani au lasat in medie in tara, etc.
      Dupa ce vezi cifrele, compara cu alte tari si plangi.

    • @golby, deci nu sunt singurul care a realizat ce gândire infantila și primitivă are Cioby. Și mai și insistă…
      Curios că după ce și-a luat minusuri la greu a apărut și un guest post cu el.

      00
    • @xtz,
      Nu exista diferenta intre potential economic al zonei si potential turistic.
      turism=bani.
      Turismul fara bani nu are definitie. nu exista.

      Insista daca vrei cu colegul golby cat vrei, dar nici unul dintre voi nu intelege ca turism=bani.
      Nimeni nu face turism gratis. Nimeni!

    • Ai de capu meu, esti in filme rau! Tocmai ce ti-am explicat ca ai dreptate in ceea ce spui dar ca incurci termenii, nimic altceva. Dar vad ca insisti. Nu mai e nimic de zis.

      00
    • Tati, in viața reala nu exista nicio diferența între cei doi termeni.
      Termenii aia de care vorbești sunt ca numerele ireale, ele nu exista dar au trebuit inventate pe hârtie ca sa iasă niște ecuații la niște unii.

      So spear me..

      00
  17. Avem potential turistic cam similar cu cei din jur, nici mai mult nici mai putin. Nu avem nimic extraordinar sau spectaculos. Eu sincer nu inteleg agitatia asta. Cum vine vara si merge Gibonul cu Giboana prin vreo vagauna incep textele: ce tara frumoasa avem, cate s-ar putea face, pacat ca e locuita si aceleasi clisee penibile. Ai niste cascade mici, ai niste chei intre munti mici(Bicaz, Nerei), paduri normale, lacuri mici si cam atat. Cetatile si baracile monahale sunt construite in timp ce altii ridicau palate imense si catedrale. Cam banal sincer. Potentialul este ce vedeti: excursionisti mai mult intern, evadari de weekend. Nu are pt ce sa vina cineva de afara. Voi mergeti la bulgari/sarbi/etc la munti ? N-are rost, e tot ce e si aici, banal.

    00
    • Daca ai fi evreu sau arab nu ai gandi asa, spre exemplu. Aia vad nisip si palmieri toata ziua si sunt satuli de ei asa cum tu pari satul de paduri si munti si cascade.

      Ziceai de palate si catedrale, cand ai vizitat ultima oara Casa Poporului? Ai de gand sa vizitezi Catedrala Mantuirii Neamului? Daca nu, de ce te duci sa vizitezi catedralele altora?

      Eu am vizitat si Versailles si Schonbrunn, si cred ca 35 de lei intrare la Casa Poporului e un mizilic. Ar trebui sa fie minim 20Euro pentru ca sunt comparabile. Evident dupa ce rezolva problemele tipice statului roman: iei bilet de la un birou si platesti la altul, nu poti plati online sau cu cardul. Revenind, este cea mai mare cladire civila de pe planeta. Nu ma intereseaza ca romanii in general cred ca e un kkt de cladire. Gandirea trebuie sa fie este cel mai mare kkt de cladire de pe planeta, este la noi si lumea ar plati bani sa o vada.

      00
  18. Nu stiu ce sa zic Csabika. Am fost la tara in Germania si nu era cum zici tu ca tre’ facut. In schimb era curat, mincare buna si fara armata de chelneri, bucatarese , etc. La pensiune mincai doar micul dejun, restul in sat la restaurant.
    Da, era asfalt, nu, nu erau povesti, nu, nu te pupau in cur sa te întorci, da, erau politicosi dar distanti, da, aceleasi scaune si mese obosite si da, erau curate.
    Da, oamenii nu stiau mai bine decit ceilalti, da, isi vedeau de treaba lor si da, nu isi dadeau parerea aiurea.

    00
  19. Iată ce probleme am identificat pentru orasul Iasi
    1. – Am verificat pe TripAdvisor ce poți vizita in Iasi, concluzia e ca multe obiective turistice, mai ales case memoriale, nu sunt introduse in lista, am adăugat eu câteva si astept sa se confirme, dar poate ca asta ar trebui sa facă Centrul regional de turism.
    2. – Turist Info Iasi este amplasat in spatele unui cinema, unde ca turist sunt șanse mici sa ajungi pentru ca nu se afla pe ruta recomandata in ghiduri. Ar putea fi amplasat pe o strada pietonala sau in Piața Unirii unde sigur vin turiști.
    3. – Foarte puține indicatoare turistice asa ca e destul de greu sa știi in ce directie sa o iei dacă vrei sa urci in turnul Golia.
    4. – Multe muzee au descrierea exponatelor doar in limba română.
    5. – Nu exista un tur pietonal bine definit de cei de la Centrul Regional de turism, multi turiști viziteaza doar locațiile aflate la ieșirea unui bulevard cunoscut. In București exista proiectul ‘Bucurestiul intr-o zi’ cu harta si explicații si astfel descoperi zone interesante dar mai putin cunoscute.
    6. – Nu știm sa ne vindem, Iasi-ul este orașul unde a locuit Eminescu, Creanga și Caragiale, a fost vizitat de regele Carol I, Ferdinand si chiar țarul Rusiei dar nu știm cum sa comunicam asta unui turist. In tarile străine sunt create muzee doar pentru ca un anumit scriitor a dormit o noapte într-o anumita casa.
    7. – Nu exista un card de acces comun pentru mai multe locații, in Londra exista ‘London museum pass’ la care primești si o harta si o carte cu descrieri si programul de vizitare. Asa am vizitat Arena O2 pentru ca văzusem deja locațiile interesante dar dacă tot aveam Pass-ul am mai mers in alte zone ale orasului unde in mod normal nu as fi ajuns.
    8. – Ar trebui gândită o strategie regionala, ce faci dacă ai vizitat Iasi-ul si doresti sa mergi in Bucovina sau Piatra Neamț ? Cum il determini pe un turist sa vadă mai multe locatii si sa cheltuiasca mai multi bani ? Am auzit de câteva tururi private dar prețul este exorbitant.
    9. – In multe muzee nu ai voie sa faci poze, sau taxa foto este destul de mare in condițiile in care daca cineva face poze si le expune public asta reprezinta reclama gratuita și ti-ar putea aduce alți vizitatori.
    10. – In zilele libere naționale unele muzee sunt închise când chiar atunci e perioada cu multi turisti. De ce nu se colaborează cu voluntari ca în Noaptea Muzeelor ?
    11. – Centrul de turism nu este activ pe Social Media. Ar trebui sa realizeze ghiduri video in limba engleza si sa le posteze pe Youtube, ar putea afișa informații pe Facebook legate de expoziții temporare sau ar putea răspunde la întrebările unor turisti.
    12. – Nu se cere feedback de la turiști, doar asa poți rezolva anumite probleme la care tu nu te-ai gândi pentru ca trăiești de multi ani in acel oraș.

    00
  20. Din toate excursiile făcute în România cel mai autentic mi s-a părut in Maramureș la Pensiunea Parasca. Am locuit in casa unor săteni și aveam mic dejun inclus dar era așa bogat încât de ținea jumătate de zi. Făcea pâine de casă, turte ca la bunica, am mâncat gem de prune făcut de ei, carne la garniță, borș de fasole cu afumătură .. curcubeu pe cerul gurii.
    Aveau cai și ne-au învățat să călărim plus că ne-au oferit produse locale .
    Oameni foarte primitori, la plecare ne-au dat la pachet o sticla de palinca și fructe din livadă.
    In schimb in Prahova ai impresia că toți vor să se îmbogățească pe urmă ta deși se lauda cu ospitalitatea și calitatea produselor.

    00
  21. Că tot veni vorba de turism – vreo recomandare de cazare în Voineasa aveți? Da, nu vreau mobilier de pe vremea bunicii, că am mai găsit diferite cu poze paturi din pal, șubrede, de vedeai din imagini cum se rupe sub tine. Și niște locuri unde putem hali ceva există? Sau mergem cu punguța? 🙂

    00
    • Am fost acum cativa ani in Voineasa cu niste prieteni, coboram de pe munte, unde am stat la cort. Am gasit noaptea prin localitate o pensiune care era chiar OK. De mancare aveam la noi, nu am mai intrebat, dar ar trebui sa fie ceva prin zona. Era pe vremuri un hotel mare acolo, care acum din cate stiu e parasit. Dar pensiuni sunt din cate am vazut, iar unele sigur au si servicii de masa.

      00
  22. In mare de acord cu ce spui. In mic nu avem doar Delta si Traditiile ci si manastirile sldin Moldova unicat si bisericile fortificate din Transilvania unicat si multe alte lucruri de care nu ai pomenit. Ti le spun eu daca vrei.
    Nicu Marin – ghid, proprietar de ag de turism, autor de ghiduri de turism si formator la scoala de ghizi.

    00
    • Chestiile alea enumerate de tine câți turiști atrag pe an?
      Câți ar putea atrage? Care este targetul de vârsta și de venit al potențialilor turiști?
      Câți bani cheltuie in România in medie un turist?
      Aici trebuie ajuns cu calculele.

      00
    • Sunt foarte multe zone cu potențial dar ca să scoți ceva din asta trebuie să ai un pic de viziune (puțin mai multă decât unii comentatori de mai sus cărora le pute tot pe principiul „țară frumoasă, păcat că-i locuită”.. de parcă ei sunt altă nație). Lucrurile încep să se miște, încet dar sigur. Pe măsură ce numărul privaților care se implică va crește statul va ajunge să participe și el din ce în ce mai mult. Uitați-vă numai la bulgari care exploatează mult mai bine potențialul turistic (numărul turiștilor depășește anual popendulația țării). Și să fim serioși, România e mult mai frumoasă decât Bulgaria .

      00
  23. Sunt de acord cu tine. Dar majoritatea oamenilor nu vor sa investeasca mai nimic. Ei vor profit imediat. Plus ca pe partea de infrastructura multi nu prea au ce sa faca. Depind de autoritati, iar autoritatile…

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile