Miorița de la Alunu

E o știre de câteva luni: undeva în Vâlcea, un deal a luat-o la vale acum trei ani și vine peste un sat, Alunu. Eh, ieri săptămâna asta dealul a mai înghițit trei case.

Reportajul e absolut delicios:

– Ce facem, vecine?
– Așteptăm să rezolve statul!
– Păi n-a făcut nimic de 6 luni!
– Dar poate face!
– Ieri a venit dealul peste Costică, noi suntem la rând
– Păi ce, suntem proști să plecăm? Dacă se rezolvă?

Și stau și așteaptă. Pentru că Miorița nu e doar un banc, e realitate!

Avocatul Poporului? Statul? N-au ei timp de așa ceva.

Dincolo de asta, dacă ar exista niște despăgubiri decente, eu aș privi asta ca pe o nouă oportunitate. Mă duc într-un loc și îmi fac o casă mai pe nevoile mele. Fac șura altfel. Fac căcăstoarea după șură și pietruiesc, să nu mă mai umblu de noroi. Faze din astea.

alunecare-deal-alunu

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

25 comentarii

 1. Prea te consumi cu situația asta. Așa înțelege majoritatea “proprietatea”. Aici m-am născut, aici mor. Dacă se întâmplă ceva, statul e de vină. Eu nu am responsabilități.

  00
 2. Valcea, nu Galati si nu era masina, ci era bicicleta si nu i-a dat-o, ci i-a furat-o.

  00
  • Pentru ca da mai bine sa zici de moldoveni ca-s saraci si prosti. Se stie ca oamenii din valcea sunt ardeleni wannabe si nu ar face asa ceva.

   00
  • Si eu care ma intrebam de unde dracu au aia in Galati dealuri care sa vina pe ei…si de ce Alunu din Galati seamana cu Alunu din Valcea

   00
  • Daniel, au si la galați deal care vine peste ei, la Izvoarele, doar ca a mai scris Vali acum câteva luni de galați si a făcut confuzie.

   00
 3. Acolo tot ansamblul povestii e spectaculos: asigurare obligatorie nu are nimeni (80 de lei pe AN, cam 4-5 pachete de tigari), dar au incercat sa-si faca acum cand dealul era in spatele casei. Primarul ridica din umeri ca n-are ce sa le dea dar oricum e de acord ca “n-are lumea bani de asigurare”. Si la final raman toti cu “sa se faca”.

  00
  • Nu că vreau să le iau apărarea, pesonal am asigurare, dar nu cred că asigurarea aia include dezastre naturale, ci doar chestii gen incendii şi prostii din astea.

   Doar nu crezi că la 100 ron pe an cineva despăgubeşte cu 10-20k pe fiecare…

   00
  • tre să și găsească casa compania de asigurări.

  • @manu. De pe vremea cand faceam eu asigurari stiam ca asta basic, cea obligatorie, acopera inundatii, alunecari de teren si cutremur. Deci s-ar fi incadrat.

   00
 4. Daca darami casa fara sa primesti ordin/hotarare etc., este egal cu a demola tu casa fara acoperire.

  00
 5. Nu pleacă dealul, ci acumularea de steril rămas din exploatare. Doi la mînă: crezi că toată lumea are de dat bani pe pămînt şi casă nouă ca să se mute?

  00
 6. NOU
  #15

  Este si in Galati un sat in aceeasi situatie. Se numeste Izvoarele.

  00
 7. Articolul #823 din seria romanul fata cu reactiunea.

  Nu vrei sa faci un validasfaturi.ro si bagam toti articole despre cum sa evoluam ca natie ? Ca la cele 2 articole pe luna ale tale eu simt ca sunt putine ca sa acoperim google. Tu ramai cu banii, noi facem un eforti civic.

  00
 8. Mi se pare ca unii de pe aici se gandesc ca este extrem de usor pentru niste sateni sa isi lase casele dintr-o zona periculoasa, unde oricum nu cumpara nimeni nimic si deci nu vor avea aproape niciun ban, si sa se mute batand din palme altundeva. Alt teren, alta casa, alta viata. Suntem in Romania dragi colegi, aici satenii inca se hranesc din ce cresc in ograda si inca au WC in curte, nu sunt batrani semi-bogatasi si retrasi din marile orase ca in vest .

  00
 9. De vandut nu au cum sa vanda, sunt case la tara in zone fara probleme, care sunt la vanzare de peste un an, desi pretul e foarte, foarte mic. Acum daca cineva ar veni sa le zica, uite bre iti dau atata, i-ai si du-te in alta parte si ei nu ar vrea…asta e altceva. Dar nu am vazut nimic despre asta, ok, ordin de evacuare, dar ce li se da in schimb? Cu avocat ce ar face, ca probabil s-ar intinde cu procesul pe cine stie cat timp..

  00
 10. Dacă citeai toate materialele, nu numai o bucata pentru trolaj, aflai ca nu pleacă de acolo că nu au unde, că nu îi despăgubește nimeni. Primarul a zis că e în sarcina companiei miniere ( fiind sterilul lor), compania miniera, care de abia ce a ieșit din insolvență și probabil va intra iarăși, a zis că să le dea statul. Probabil vor trebui să ceară ei despăgubiri în instanță, dar până una-alta, evacuați cu forța, sau plecați de bună voie nu vor avea unde sta.
  Iar asta nu e o catastrofă naturală de aia pe care o pui pe seama țăranului prost că “nu te uiți, bă, unde ai construit?” e invers. Dealul s-a construit lângă ei, iar statul ( că e acționar majoritar), sau, dacă vrei, compania aia trebuia să prevadă fonduri pentru relocare și să facă asta cu mult timp în urma, sau să se oprească. Sau să construiască halda de steril conform normelor, tasând întâi baza. Etc.
  Da’ e mai simplu să faci mișto de moldovenii de la Vâlcea, corect.

  00
  • cătălin, două probleme:

   1. am citit, știu că nu există despăgubiri, de aia am scris “dacă ar exista niște despăgubiri decente”. DACĂ…

   2. te rog ceva: ești prieten/amic cu un tip infatuat și relativ prost (și se vede asta din cum vorbește, ce alegeri face în viață și cum insultă lumea), nu te lăsa influențat de modul lui de argumentare. nu presupune chestii, nu refuza argumente. merci.

  • E cam mult spus ca suntem prieteni. Nici nu îl cunosc, nu știu cum îl cheamă, cum arată, unde lucrează și cam nimic altceva în afară de ce scrie. Nu că ar conta la ceva. Da’ e așa la modul nu mi-aș permite să il sun să îl întreb dacă pot dormi o noapte la el, în caz de nevoie, sau ceva.
   Pe principiul asta la fel de prieten as putea fi și cu tine, că întâmplător citesc mai demult ce scrii tu.

   Nu mă deranjează aroganța lui, nici a altcuiva, ar însemna să fiu ipocrit (nu e ca și cum eu nu aș fi deloc), și nu mă influențează modul lui de argumentare. Avem unele perspective asemănătoare și alegeri asemănătoare și . Și cam atât.
   Relația voastră nu prea ma privește, dar mă amuză uneori. Habar nu am ce istorie aveți, înțeleg că vă cunoașteți mai de mult timp decât citesc eu în ambele locuri, nu-i treaba mea să știu toate detaliile.

   Nu presupun chestii. L-am văzut pe dacă. Și am înțeles foarte bine sugestia catre avocatului poporului, statului. Intre noi fie vorba, avocatul poporului e cumva tot ochelaristul ăla inutil?
   Sunt mai multe articole care arăta că locuitorii ăia s-au adresat statului, reprezentat prin primar, prefect, ISU, s-au adresat Greenpeace, iar situația e discutată la nivel de ministere și secretari de stat. Și cam aia e, că bani mai puțini.
   Nu presupun chestii și nu refuz argumente.
   E doar un comentariu pe textul tău, iar partea cu trolajul nu se prea potrivește cu situația din teren, cel puțin așa cum o cunosc eu, cu argumentele enumerate.
   Dacă tu ai încă alte argumente pe care eu nu le cunosc, sau un alt unghi din care argumentele tale arată altfel, sunt deschis să privesc.

   În ceea ce privește “relativ prost”, nu știu ce vrea să însemne “relativ”, adică cu cine compari. Și în ce domeniu vezi tu prostia.

   Eu îți zic atât: Nu știu câți bani câștigi tu și nu mă interesează, că nu sunt blogger, nu trăiesc și nu vreau să trăiesc din asta, așa că nu pot decât să sper și să îți urez să câștigi destul pentru că ești util în ceea ce faci.
   Adică citesc informație (știri din România) agregate într-un mod relativ obiectiv.

   Eu câștig bani din IT. Mi-e greu să numesc prost un tip care are un salariu mai mare (în medie) ca mine din munca lui, și cu care discut chestii tehnice și sunt concepte din care argumentele pe unele le cunoaște mai bine ca mine.

   Pe probleme de jurnalism, blogging, ma pricep prea puțin spre deloc, ca să îmi dau cu părerea pe altceva decât baze de date, wordpress, d-astea.

   Dar dacă privesc conținutul, din perspectiva mea, desigur, pe temele care țin de politică internațională, sociologie, mecanică economică și patterning citesc argumentări mai bune și care se pliază mai bine pe realitate (aia în care trăiesc eu decât aici), dincolo de aroganță și trolaj. Desigur, eu cred că am o viziune mai bună și mai clară decât voi amândoi, dar e important să citești și ce cred alții.

   Poate ți se pare ca sunt ostil și în mare in dezacord cu tine, dar nu e așa. Doar că atunci când citesc ce ai de spus și sunt de acord, sau habar nu am, sau nu am nimic de adăugat nu consum spațiul să scriu “da, așa e, e și părerea mea”.

   Nu știu, în final, de ce ar fi important cu cine sunt eu prieten, obiectiv pentru articolul ăsta. Am comentat strict că sunt din zona și cunosc câteva lucruri, care nu sunt cum reies din articol.
   Nu fac “campanie” pro OC aici sau altceva, nici nu concurati la nimic și, efectiv, mi-e greu să înțeleg motivul pentru care am discuta asta.

   00
  • eu am pornit de la premiza că, dacă există acel “dacă” acolo, oamenii înțeleg că nu există despăgubiri încă.
   poate n-am fost destul de clar, dar eu cred că există diferență intre “ți-a dat bani” și “dacă ți-a dat bani”. poate așa sunt eu.

   “relativ prost” înseamnă ca tipului nu îi curge scuipat din gură, dar am avut câteva ciocniri cu el, unde, când greșea, avea argumente de tipul “aia nu există că nu vreau eu” sau “vorbim despre o industrie unde unul activează și altul nu, e evident că ăla care nu activează știe mai multe și ăla care activează ar trebui să tacă și să asculte” și cam aia a fost. dar am văzut că a căutat cineva zilele trecute numele noastre și am ajuns la el pe blog și am văzut o înjurătură mult sub demnitatea umană pe acolo, deci destul ca să-mi confirme părerea că tipul e idiot și jegos, indiferent de câți bani câștigă. l-am adus în discuție pentru că am văzut că tu comentezi pe acolo, deci e posibil să te fi molipsit de apucăturile lui.
   altfel, eu știu o căruță de tipi care fac mai mulți bani ca mine și care se bazează pe asta când cred despre ei că sunt foarte deștepți, doar că realitatea e alta. mă rog, altă discuție.

  • Subscriu Idiot jegos si fără inimă. Ferească Dumnezeu să ai de-a face cu el sau să fii la mâna lui. Altfel păcat de el că are talent la scris, lucru pe care i l-am spus de altfel înainte sa-mi dea ban.

   00
 11. există diferență intre “ți-a dat bani” și “dacă ți-a dat bani”. poate așa sunt eu

  Da, exista. Si nu li s-a dat bani. Dar cand il pui pe “daca” iar pe urma inserezi o concluzie ca si cand daca ar fi adevarat se induce un anumit unghi in mintea cititorului si-s sigur ca trebuie sa stii asta, daca o stiu eu, care sunt profan. […]Si d-aia si stau si asteapta ca nu au ce dracului sa faca. Nu e ca si cand ar mai avea fiecare cate doua apartamente pe Coasta de Azur dar ei stau acolo ca le place cum vine pamantul ala peste ei.
  Presupun ca majoritatea au ceva rude unde se pot evacua in caz de dezastru, dar nu e ca si cand cineva, care are probabil o casa dimensionata pentru familia lui te primeste cu drag sa-i dublezi popendulatia. Asa ca stau in casele lor pana nu se mai poate si se roaga ca poate se opreste malul.
  Situatia e asa de multa vreme si din cate stiu s-a discutat in anii anteriori de relocare, dar n-a venit nimeni cu bani. Si nici ei, normal, nu au fost chiar dispusi sa plece cat timp nu au avut pistolul la cap.
  In plus aia nu au ridicat halda aia asa cum ar fi trebuit.

  l-am adus în discuție pentru că am văzut că tu comentezi pe acolo, deci e posibil să te fi molipsit de apucăturile lui.

  Daca e vorba de limbaj, am apucaturile astea de cand am invatat sa vorbesc.
  Nu m-a invatat Manowar sa injur. Asta ar fi amuzant. In alte spatii exista restrictii, si nu-s handicapat sa nu ma pot exprima si in altfel.
  Daca-i vorba de idei mai radicale si respingerea conceptelor “soft”, iar, sunt asa de cand sunt copil.
  Daca comentez acolo inseamna ca am un anume interes in parerea celor care scriu acolo, si da e probabil sa avem similitudini.
  Daca comentez aici inseamna ca sunt interesat de ceea ce ai scris tu. Sincer iti spun ca aici ma intereseaza fix ce scrii tu si cateva persoane, pe articole unde am vazut ca au pareri avizate. De aia si incerc sa nu comentez prea mult ca pe urma e de bun simt sa raspund la comentariile altora si nu sunt chiar interesat sa dialoghez cu absolut toti cititorii. Ca sa nu jignesc pe nimeni, sa zicem ca sunt prea multi pentru timpul pe care il am la dispozitie si capacitatea mea de dialog.
  Si, da, multumesc pentru articol, indiferent de divergenta de opinie, e un lucru bun ca faci situatia cunoscuta.

  00
 12. Partea asta mi-a parut cel putin dubioasa.

  00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link sau de la PCGarage prin acest link.