Despre poze şi organizarea lor

canon3

Anul ăsta am făcut câteva mii de poze. Anul trecut la fel. Acum doi ani la fel. Multe poze de vacanţă, dar şi multe poze personale. Mi-am dat seama ieri că, pentru că pot face multe poze, nu apuc să mă bucur deloc de cele pe care le-am făcut. Pozele făcute la Veneţia anul trecut, de pildă, le-am văzut o singură dată, atunci când le-am sortat. Pozele din Berlin nu le-am procesat nici acum pe toate. Nici pe cele din 2007 nu le-am fotoşopat ca lumea.

Organizarea pozelor

Am pierdut multe poze şi aud săptămânal de oameni care îşi pierd pozele persoanle pentru că nu au grijă de ele. Soluţiile sunt simple. Pus toate pozele într-un folder, împărţit pe ani şi pe evenimente. La mine arată cam aşa:

D:/img/personal/2010/apr10_chisinau

D:/img/personal/2010/oct10_don_pasquale

D:/img/personal/2010sep10_la_tara

Pozele împrăştiate pe 2 laptopuri, 4 stickuri şi 6 harduri se vor pierde la un moment dat. La fel şi pozele din telefon. La un moment dat se va bloca, te vei gândi la un factory reset şi vor dispărea.

Am văzut la o prietenă acum câteva luni un director cu câteva zeci de mii de poze, puse unele peste altele, toate cu acelaşi nume. Noroc cu windows, că i le denumise image (2).jpg, image (15).jpg, image (22).jpg. Partea amuzantă era că erau din ani diferiţi.

Am mai scris despre organizarea pozelor.

Procesaţi pozele

Am făcut poze 1.200 de poze în excursia asta, le-am descărcat din aparat şi le-am aruncat acolo. După ce am făcut asta de 10 de ori mă plâng că nu mai am spaţiu, că trebuie să dau bani pe un hard nou. Nu trebuie să se întâmple aşa. Procesaţi pozele pe care le faceţi!

Folosiţi un XnView pentru a sorta şi a şterge ce nu merită păstrat şi apoi un Photoshop sau un LightRoom pentru a le schimba mărimea, dimensiunea, tonalitatea, contrastul, culorile, tot ce vreţi, dacă este cazul. Sunt unelte la îndemâna tuturor.

Faceţi backup pozelor

Întâi de toate, e nevoie de un hard extern/mobil. Acum doi ani mi-am achiziţionat un Lacie de 320 Giga, care încă funcţionează, însă orice model e bun. Îl contectez la laptop, rulez un program de backup şi gata.

SyncBack e un soft mic, gratuit şi uşor de folosit. Creaţi un profil, sunt destul de explicative setările, rulaţi profilul şi gata, backup realizat.

Altfel, mai ţineţi minte când v-am învăţat să puneţi online pozele din aparatul foto? Vă vine să credeţi ca e din 2008 şi unii tot nu s-au învăţat minte?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

51 comentarii

  1. Si eu am pierdut minunatii de poze din simpla prostie. Aveam toate la indemana da am zis las ca fac un backup, si am facut….

    00
  2. cre ca facem cam multe poze… ;) :P

    00
  3. NOU
    #3

    Unde sunt fotografiile clasice scoase pe hartie foto? Poate pare old school, dar mie mult mai mult imi plac acelea. Sunt mai personale chiar si numai prin faptul ca le poti lua in mana sa te uiti la ele mai direct.

    00
  4. Eu folosesc pentru toate cele Picassa. Foarte tampitel programul dar foarte util la pozele personale pe care le fac eu. Importarea se face prin Picassa care le sorteaza pe ani si te intreaba numele folderului care doresti sa il creeze.

    Multumit!

    00
  5. mie nu-mi place sa le iau in mana sa ma uit la ele. de gustibus… :mrgreen:

    00
  6. >Nu e chiar asa. Photoshop e pe bani multi, nu cred ca va cumpara cineva ca sa-si retuseze pozele facute in concediu
    Insinuand ca nu exista crack pentru absolut orice varianta de FotoMagazin

    00
  7. Vali, organizeaza-ti albumele foto in directoare gen:
    „AAAA.LL.ZZ – numele_evenimentului”. Eu asa am procedat in feisbucul meu (azi m-ai adaugat in lista ta de prieteni) si asa le tin si in iPhoto. Se aranjeaza automat dupa an, apoi dupa luna.. si la final dupa ziua. E super eficienta metoda. Ca si back-up am Time Capsule (cu Time Machine activat) si un MyPassport Studio pt. Mac.. plus HDD-ul MBP-ului. Asa, nu pierd nimic din lucrurile la care tin..:)

    00
  8. Eu folosesc Lightroom pentru catalogizarea si procesarea fotografiilor. Fotografiile sunt sortate dupa data, pe o partitie separata in felul urmator:

    D:Photos20082008-01-01-Locul-excursiei
    D:Photos20092009-02-23-Concert-X
    D:Photos20102010-03-30-Numele-modelului
    etc.

    Lightroom face un backup la cataloage si le salveaza in D:Lightroom

    Mi-am luat un hdd extern, Western Digital My Book Essential 1 TB, este conectat tot timpul la laptop, si SyncBack face backup in cazul in care am fisiere noi sau modificate pe hardul laptopului.

    Ma gandesc si la un backup online, in cazul in care se intampla ceva foarte grav cu laptopul si hdd-ul extern, sau pentru cazul in care am numai laptopul cu mine la o deplasare.

    00
  9. „Folosiţi un XnView pentru a sorta şi a şterge ce nu merită păstrat şi apoi un Photoshop sau un LightRoom pentru a le schimba mărimea, dimensiunea, tonalitatea, contrastul, culorile, tot ce vreţi, dacă este cazul. Sunt unelte la îndemâna tuturor.”

    Nu e chiar asa. Photoshop e pe bani multi, nu cred ca va cumpara cineva ca sa-si retuseze pozele facute in concediu. Celelalte doua nu cunosc, fiindca nu folosesc Windows. Insa va propun Picasa de la Google. Este un tool foarte bun. Pentru retusat aveti Gimp, ceva asemanator Photoshop. Eu mai folosesc sub linux Digikam, este ca Picasa, dar cu o gramada pluginuri.

    00
  10. gheilor

    00
  11. Mie nu prea imi place sa fac poze. Ii fac baiatului.. insa cred ca va fi foarte dezinteresat, avand in vedere ca se anunta ani interesanti in ceea ce priveste tehnologia.Chiar si fotografia digitala va fi… ”un fleac.. i-am ciuruit..” Cat de epic…

    00
  12. Multe sfaturi bune pe-aici…pentru toata lumea :D
    Un bun reminder pentru a face curatenie in albumele digitale :)
    Ii sustin ideea lui Spock, exista instrumente bune la indemana oricui…gratis, cum este Picassa. Poate face o gramada de lucruri, in limita bunului simt ;)
    Asta bineinteles daca nu doriti modificari majore ale pozelor :)
    Spor la curatenie! si la sortat! ;)

    00
  13. NOU
    #13

    Pentru recuperarea fisierelor poti incerca Recuva de la Piriform. E gratis si sunt multumit 100%. https://www.ccleaner.com/recuva

    00
  14. Zoso, fa un jurnal de criza, asa de LUNEA.. Irlanda a CAPITULAT

    00
  15. Personal am suferit ingrozitor cand un virus… dupa 3 ani de liniste si pace mi-a pus cruce la sistem si odata cu el si un HDD din PC.
    Nu exagerez dar 3 saptamani am stat sa recuperez toate pozele si filmuletele de familie pe care le vazusem deja disparute din memoriile familiei si asta dupa ce m-am plimbat pe la toate service-urile de calculatoare unde nimeni nu mi-a garantat nimic. In cele din urma mi-am luat inima in dinti si am studiat problema zicandu-mi daca tot o sa pierd din poze, macar sa incerc sa recuperez cat mai mult… Am mai multa rabdare si pun pariu ca nimeni nu-mi rezolva problema mai bine ca mine.
    Aranjate le aveam si pe fostul hard, pe an, luna, zi asta datorita si softului aparatului ce-l detin Nokia. Imi este foarte usor sa gasesc o poza sau un film. In momentul cand am patit-o mi-am luat si o jucarie externa cu ajutorul careia am reusit sa recuperez 99,9 % din datele pe care le credeam pierdute. Povestea hardului extern pe care-l recomand fiecarui om ce tine la pozele de familie si nu numai, o gasiti aici: http://www.recomandarea-zilei.com/2017/11/ce-mi-am-luat-eu.html
    Am lucrat cu 5 programe de recuperare a datelor si dintre toate pe departe doar GetDataBack mi-a recuperat cele mai multe date. Asta ca un ajutor pentru cei aflati in situatii similare, sper sa nu fie niciodata….
    De atunci incoace, folderele mai vechi de 6 luni sunt copiate de pe hardul calculatorului pe acest HDD extern, punandu-ma astfel la adapost in caz de apar alte neplaceri.

    00
  16. Asa e. Insa vad ca si astia sufera de ”anunturi oficiale”.

    00
  17. Eu asa-mi oragnizez fotografiile si am acces foarte rapid la ele:
    D:Poze2010.Noiembrie2010.11.30 – Fotografii handballEditate sau Needitate.

    :)

    00
  18. Eu nu-s de acord sa pui si ziua pozei in numele folderului.
    Asa faceam si eu pana acum 2 luni si aveam unele evenimente imprastiate pe 6-7 zile, iar altele pe 1 sau 2 zile, plus ca era un intreg pomelnic de directoare.
    Varianta cu lunaAn_eveniment mi se pare cea mai simpla si la obiect.
    Ziua oricum se tine in exiful pozei…

    00
  19. As mai avea de adaugat :
    – gandeste-te bine ce rezolutie / format folosesti uzual ? Chiar iti trebuie 10MP ? Chiar folosesti RAW ? Doar ca e cool si habar nu am ce pot face cu acest format ?
    – dupa fiecare transfer de poze de pe camera digitala, le impart (ca si voi YYYY-MM-DD – Nume eveniment) si apoi le fac un batch resize (1024×1024 px) . Cu ce ? Imagemagick sau GUI-uri (XnView stie si el)
    – intre 1997 si 2003 am „tras” mult pe analog si am scanat filmele. Din 2003 am avut un compact, apoi un DSLR. Toate fotografiile rezultate le-am stocat mai intai pe CDs, apoi DVDs, azi pe 2 harduri externe (independente, unul la servici si unul acasa) .
    – varianta micsorata (1024×1024) o tin atat pe pe mediile de mai sus DAR si pe calculatorul de lucru, ocupa mult mai putin spatiu si imi permite sa navighez rapid printre foldere cand caut o anumita poza . Intr-un viitor apropiat am sa consider si un backup in cloud (Amazon S3)
    – last but not least – la fiecare folder(eveniment) care merita, fac o selectie, care de obicei merge la Flickr si astfel cand le aratam la prieteni, nu pierdem timp aiurea navigand printre poze care arata acelasi cadru dar cu expuneri diferite . Cred ca ati patit-o pe propria piele :)

    00
    • @Vasile: da, aia cu raw si 12 mega pentru niste poze cu mult noise e moartea pasiunii.

      exista si exif renamer, care iti redenumeste pozele in functie de datele din exif. exif pe care l-am sters la pozele din 2 ani, din eroare.

  20. zoso, daca stai sa procesezi mii de poze te plictisesti la un moment dat. Eu mi le organizez pe foldere(Eveniment + data). In functie de cate sunt, le pun pe dvd-uri dealea de dimensiune mica. Scriu pe dvd de la data x pana la data y + numele evenimentelor scrise prescurtat. Usor, organizat si nu ocupa mult loc.
    Mi se pare absurd sa cumperi un HDD numa deaia ca iti ocupa pozele mult spatiu…
    In ce priveste pierderea datelor…asta cred ca e neatentie sau nepasare. Daca ai date de care chiar ai nevoie nu le lasi asa imprastiate.

    00
    • @Mircea: am patit-o de doua ori cu dvduri noi, de firma, scrise, date altcuiva in aceeasi zi si futut pozele de pe el. sunt multe fisiere, scrise in graba, plm, nu stiu, nu vreau sa ma complic. prefer hdd.

  21. Eu am pierdut acum un an cateva sute de poze. Nu a mai pornit hardul. De atunci tin copii pe stick. Cred ca e mai sigur.

    00
  22. Apai cu DVD-urile am ajuns la concluzia ca indiferent cat dai pe ele, ca is de firma ca nu…n-ai de unde sa stii cat te tii. Eu cu dvd-urile alea HP de 1,4 GB nu am avut niciodata nici o problema. Doar dealea folosesc de 3 ani deja. Cand ti se aduna o colectie de vreo 30 40 de dvd-uri deastea mici toate aranjate cu un mic cover pe ele incepe sa si arate bine in camera ca obiect decorational. :-))

    00
  23. In 6 luni de plimbareala al meu om a facut vreo 20 de mii de poze, io, mai modesta, vreo 13 mii. Si eu le am organizate pe caprarii, ca se duce naibii sistemul, daca incarca simultan atatea thumbs. La mine aranjamentul e un pic diferit insa:
    – Tara – locatie.

    Am putine poze personale, pe astea le gramadesc in foderul „personal”. Nu pun pe date, ca am data la poze oricum. E adevarat ca era nevoie sa ne amintim cand am fost in x loc si eu nu stiam, dar se poate afla.

    Am in fiecare folder un folder mic „web”, in care sunt pozele la 1000/750. Asa le urc pe blog sau pe situl de poze de calatorie. Curat destul de frecvent pozele care nu-mi plac atat de mult, is foarte chitibusara.

    Oricum o invarti, ideea este sa ai un sistem. Astfel poti accesa usor pozele si stii la orice ora unde si cum sunt.

  24. si eu am mii de fotografii in toate formatele posibile. de la jpg la raw
    pentru ca sa nu ma chinui dar si sa le am disponibile de oriunde (web/mobil/pc/etc) folosesc http://www.smugmug.com (pentru 100$ / an ai acces nelimitat la albume, organziate frumos fara probleme) ca sa nu spun ca merge de minune cu eye-fi (cu asta rezolv si geotagging si incarcarea).
    merita sa incercati
    succes

    00
  25. @gigel, e ok sa-ti organizezi folderele fara zi in cazul in care faci maxim cateva sute de poze lunar in 3-5 zile insa altfel se aglomereaza mult si-ti pierzi ordinea cronologica. Daca un eveniment se intinde pe mai multe zile de obicei pun AAAALLZZZZ si le torn acolo, sau le las grupate pe fiecare in folderul zilei respective.

    00
  26. NOU
    #30

    sugerez ca in loc de:

    D:\imagini\personal\2010\apr10_chisinau\

    sa fie ceva in genul descris de Fabian Gabor, cu data scrisa in cifre (an-luna-zi) sau macar luna – in structura ta:

    D:\imagini\personal\20104apr10_chisinau\

    cred ca e ceva mai usor asa, se sorteaza natural in functie de data.

    00
  27. NOU
    #32

    @zoso, da, am scris eu gresit, trebuia sa fie asa:

    D:\imagini\personal\20104apr10_chisinau\

    00
  28. NOU
    #33

    la naiba, tot n-a luat, nu stiu de ce, mananca cifre si „\” cand apas pe „comenteaza”

    00
  29. Din motive pe care nu mi le explic, am pierdut vara asta cca 400 de imagini de pe card-ul de memorie al aparatului foto ( card XD pt foto Olympus )…
    Nu-mi dau seama ce s-a intamplat ( si mor de oftica) … pt ca oricum la orice manevra de stergere te intreaba daca est sigur ca vrei s-o faci…Fiind afon in domeniu,am fost la o firma specializata pe recuperare de date dar nici ei n-au reusit nimic ..mai exista vreo sansa ?

    00
  30. NOU
    #36

    @zoso: si varianta an-luna-nume e o varianta buna, m-am gandit si la aceasta. Insa uneori realizez multe fotografii intr-o zi care n-au legatura si ar fi greu sa le dau nume. Imi trebuie si ziua evenimentului pentru ca am clienti programati si cand caut fotografiile lor, sa-mi fie mai usor sa le gasesc.

    Fotograful Chase Jarvis are un articol foarte detaliat despre intregul proces de editare si backup. Este putin complicat, dar impreuna cu echipa sa au reusit sa gaseasca o solutie destul de sigura. http://www.chasejarvis.com/workflow-and-backup-for-photo-video/

    00
  31. NOU
    #37

    Am scris un articol asemanator, sper sa nu ma acuzi cu plagiat :) Te-am acreditat ca sursa de inspiratie https://www.fabiangabor.com/

    00
  32. eu le pun in directoare cu nume 001, 002 sau, daca e cazul de mai multe, 0001, 0002, etc..

    00
  33. NOU
    #39

    Nu mi se pare o organizare prea inteligenta. Cum iti dai seama ce contine directorul, sau cum iti gasesti o fotografie cand iti trebuie?

    00
  34. 41 de comentarii, nu stiu cate sute de citiri, si nimeni nu e in stare sa iti spuna ca linkul de la „Folosiţi un XnView pentru a sorta” duce la un articol burger king.

    in alta ordine de idei, pe al mele le am in cel putin dublu exemplar.
    1 originalele, neprelucrate, nenimic, asa cum le trag din aparat. (canon 450), sortate pe directoare ani/luni/tematica.
    d:\2010\ianuarie\excursie bucegi
    d:\2010\ianuarie\nunta dan

    samd.
    la astea cand se aduna de un dvd le scriu si pe dvd. si le mai am si pe un alt hdd la munca.
    si pe hdd de la laptop la prietena :).

    apoi mai am am folder in care le am pe cele prelucrate, din care pun pe net, din care dau la unul altul. in general cu niste filtre puse, si de dimensiune mai mica. cam aceesi structura, dar la unele mai adaug data in folder name.

    00
  35. NOU
    #41

    Eu personal de aceea n-am observat linkul gresit la XnView, pentru ca cunosc programul si nu l-am verificat.

    Nu stiu daca are rost sa le scrii pe un DVD, pentru ca viata lor este destul de scurta si se strica foarte usor.

    In rest daca le ai pe mai multe harduri, este o solutie destul de sigura. Daca este si automatizat, atunci este chiar perfect.

    00
  36. eu recopy dvd-urile la fiecare ~3 ani.
    probabil peste 2-3 ani, trec direct la bluerayuri.

    [b]Nu stiu daca are rost sa le scrii pe un DVD, pentru ca viata lor este destul de scurta si se strica foarte usor.[/b]

    nu e chiar asa.

    folosesc princo, primele care le am sunt de acuma 8 (cred) ani, si inca sunt citibile fara probleme. pacat ca nu se mai fabrica, dar mai am o cutie cu vreo 100 de bucati.

    [b]In rest daca le ai pe mai multe harduri, este o solutie destul de sigura. [/b]
    este sigura cu conditia ca hdd=urile respective sa nu fie in acelasi calculator. :)

    00
  37. programator fiind subscriu la „YYYY.MM.DD – eveniment”.
    in caz de evenimente pe mai multe zile, simplu:
    „YYYY.MM.DD-DD – eveniment”
    sau
    „YYYY.MM.DD-MM.DD – eveniment”

    cit despre format si marime, prefer sa le tin in JPEG la marimea originala, decit sa le sterg si apoi sa ma trezesc dupa o vreme ca am nevoie de original dintr-un motiv sau altul. daca tot am luat un HDD extern de 300 GB care e in principiu pt poze, pot sa tin cei max 100 GB pe care ii am pina acum.

    ca modalitate de back-up, le import in iPhoto iar Mac-ul isi face back-up cu timemachine pe un alt HDD extern de 1.5 TB (IIRC).
    avantaj: nu ma complic cu soft-uri de back-up in plus
    dezavantaj: iPhoto si le tine in structura lui proprie pe ani, luni si zile si daca as avea nevoie sa refac structura mea personalizata mi-ar lua un pic de timp.
    dezavantaj: in mod normal n-am informatii despre locatia GPS, insa adaug date despre locatie in iPhoto (la nivel de oras, nu merg mai detaliat de atit, gen adresa sau POI). nu stiu daca iPhoto adauga informatia respectiva in exif sau o tine prin niste fisiere ale lui, dar chiar daca o adauga in exif nu prea ma ajuta atita timp cit o face doar in biblioteca lui personala, nu pe HDD meu extern pe care-mi tin pozele. (probabil ar trebui sa incerc sa fac operatiunea asta in Picasa sau ceva similar pe pozele de pe HDD inainte de a importa in iPhoto)

    din cind in cind mai dau cite o tura printre poze si mai sterg cite 1-2 GB de poze neclare, de calitate proasta sau care sunt practic identice cu inca 2-3 poze. cind fac poze prefer sa fac 2-3-4 ca sa fiu sigur ca iese una buna, clara, nemiscata etc, decit sa-mi para dupa aia rau – important mai ales pt pozele facute in vacante si unde nu te poti intoarce asa usor sa refaci pozele. iarasi, la poze facute in miscare, le fac pe burst si din toata seria in general pastrez 1-2.
    dezavantaj: daca vreau sa reproduc schimbarile

    daca ajuta pe cineva ideile astea, bun
    daca cineva are sugestii de imbunatatire a „procesului”, cu atit mai bine. :D

    00
    • @c3: chestia aia cu geotagging e mare lucru. adica, in 10 ani o sa dispara brasovul si e bine sa am geotagging activat, sa stiu unde le-am facut.

  38. exista un work-around foarte simplu. dar atat de simplu incat il folosesc si piţipoancele

  39. @zoso: mi-e clar ca esti sarcastic, dar nu stiu exact unde bati. daca inteleg eu bine, vrei sa zici ca daca denumesti directorul ala „yyyy.mm.dd – brasov” nu mai ai nevoie de geotagging. in cazul asta hai sa-ti dau eu un exemplu, la care poate nu te-ai gindit cind te-ai grabit cu sarcasmul pe scari. ca nu fac toti oamenii poze doar in brasov.

    sa zicem ca fac un tur cu masina, ca-mi place sa vizitez. si merg intr-o regiune unde sunt diverse chestii de vazut, dar nu intr-un oras mare, sa zic ca pot sa pun toate pozele intr-un loc, sa denumesc directorul „yyyy.mm.dd – paris” si dupa aia sa stiu care e turnul eiffel, care e arcul de triumf si care e louvre-ul. si peste citiva ani poate vreau sa stiu exact unde am facut pozele.

    uite citeva real life examples:

    – mergi pe valea Rhein-ului unde-s citeva zeci de castele (doar vreo 10 merita vizitate, ca majoritatea au cam fost bulite de francezi acum peste 100 de ani si acum sunt in ruine, iar altele sunt private). te opresti cite 1-2-3h la fiecare castel si faci o mina de poze la fiecare. sa zicem ca vizitezi 5-7 castele intr-un weekend prelungit. pui pozele in „yyyy.mm.dd – valea rhein-ului”, ca nu merita sa faci directoare pt fiecare castel, ca nu ai chiar atitea poze, insa poate vrei sa stii peste o vreme care castel e in poze.

    – mergi pe valea Loarei, care e valea Rhein-ului pe steroizi. ai SUTE de castele de vazut. n-o sa le vezi pe toate, asta e clar. dar sa zicem ca stai o saptamina si vezi mai multe (asta nu inseamna doar mers, vazut castel, plecat – te poti plimba prin parcuri/pe domenii, poti lua masa undeva relaxat si cu un peisaj frumos sub nas, te poti plimba cu un cal sau cu trasura, poti merge la jocuri de lumini sau artificii seara etc etc etc) sau vezi mai putine mai pe graba in 3-4 zile. cind ajungi acasa si te apuci sa-ti organizezi pozele s-ar putea sa nu mai stii care e chambord, care e chaumont, care e chenonceau, care e cheverny etc. si atunci e mai simplu sa le pui intr-un director „yyyy.mm.dd – valea loarei” si pozele sa fie deja tagged

    acum mi-au venit mie exemple cu castele, dar pot sa fie si alte chestii, nu neaparat castele. poti sa mergi pe o coasta unde sunt mai multe zone frumoase, poti sa mergi de-a lungul unui canion si sa te opresti in diverse locuri si in diverse mici sate pitoresti etc

    si daca poti argumenta ca in cazurile astea cit de cit e vorba de zone relativ restrinse geografic, poti sa faci de ex un tur al unei tari (organizat sau de capul tau) cu foarte numeroase opriri unde vezi chestii care merita pozate, dar pt care nu merita sa faci directoare individuale. din nou, nu orase mari in care stai citeva zile, ci obiective raspindite pe ici, pe colo. pt cazuri d’astea geotagging-ul ruleaza.

    00
  40. stii, nu, ca ai si tu momentele tale cind esti capos si nu vrei sa admiti ca poate totusi nu ai totusi dreptate ?

    daca nu gasesc nici o placuta, ce fac ? scriu cu batu in nisip ? daca nu e nisip scriu cu pietre pe pamint ? daca nu-s nici pietre (suficient de mici incit sa le pot misca) scriu cu caca pe o piatra mai mare ?!

    chiar crezi ca aia de idioti au adaugat posibilitatea de geotagging la poze ?
    sau ca a aparut totusi dintr-o nevoie ?

    ca sa nu mai zic ca de ex fac acum poze in locatia X si mai ajung acolo peste 5 ani si fac din nou poze. cu geotagging si o app ca iPhoto pot sa vad toate pozele facute in locatia X de-a lungul timpului. cu solutia ta …. nu stiu daca iPhoto a implementat ceva pe baza de poze cu placute.

    solutia cu pozele cu placute e putin ca in bancul cu badea ala care deschidea cutiile de bere cu brisca si cind i se explica cum se deschid normal, raspunde ca aia e pt cine n-are brisca.

    chiar nu inteleg de ce te opui asa geotagging-ului.

    PS: daca era sa fiu bulangiu, iti puteam raspunde ca solutia aia e doar pt pitipoance :D

    00
    • @c3: bre, nu ma opun, mi se pare o rezolvare complicata unei probleme simple. +, nu exista obiectiv turistic fara plăcuţă. poate doar turu efel, de aia nu il pozeaza nimeni.

  41. @zoso:

    1. nu te gindi doar la monumente. pot fi ceva forme naturale deosebite. te opresti sa faci poze cu un canion, fjord, lac, munte etc. te opresti o data in drum si faci ceva poze si peste 3 ani vrei sa vezi unde erau ca vrei sa mergi acolo o sapt sa te plimbi si/sau sa te relaxezi.

    2. poate e deformare profesionala de programator, dar din principiu prefer sa am informatia in acelasi loc cu poza (adica in fisier). in plus daca din greseala sterg o poza … aia e, am pierdut-o. dar daca sterg poza cu placuta, am pierdut informatii despre mai multe poze.

    in fine, i guess ca fiecare dupa preferinte …. mania mea de a organiza stuff ma impinge insa sa folosesc geotagging-ul. :P

    00
  42. Eu le am pe directoare-ani [2006, 2008, 2010]. In cadrul directoarelor fac alte directoare de tipul Lnumele lunii punct ziua-nume eveniment [ex: L12 01-ziua nationala a romaniei]. Asadar intr-un folder anual de acesta pun toate categoriile de evenimente pe CARE EU LE-AM SURPRINS [deci egoism] :) Am si un HDD extern pt. bake-up + doua computere la care m-am oprit cu bake-up-ul anu’ trecut [din lipsa de spatiu si pt ca mi-am luat HDD-ul]. ma bate gandul ca pt. 25 $ pe an sa le urc pe toate in Flikr.

    00

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile