Cum organizezi colecţia de poze

Când eram mic, am învăţat o lecţie importantă. Dacă pui ceva în acelaşi loc de mai multe ori, o să îl găseşti data viitoare tot acolo. E valabil pentru haine, linguri sau foldere pe calculator.

Un singur folder.

Primul lucru pe care l-am învăţat a fost să sortez. Pozele în folderul ăsta, filmele în ăsta, documentele în asta, muzica în asta. Am foldere create în 2001 (când am avut primul computer personal) care nu şi-au schimbat denumirea sau ordinea. Hardurile s-au schimbat, dar adresa folderului este tot d:/img/personal.

Pun totul într-un folder şi gata.

E o idee buna. Dar ce te faci când ai câteva mii de poze în folderul de imagini? Simplu. Sortezi pe ani. Şi ţii minte că în 2007 ai fost la Căciulata şi acolo cauţi pozele când vrei să le vezi. Dar, dacă tot eşti la sortat, le poţi sorta şi pe evenimente.

Eu le sortez pe ani şi pe evenimente. Şi pentru că ştiu că voi uita cu timpul luna în care am fost la Poarta Brandenburg, de exemplu, i-am ataşat şi luna. Folderele mele arată cam aşa:

D:\imagini\personal\

D:\imagini\personal\2008\

D:\imagini\personal\2008\aug08_brandenburg_gate\

D:\imagini\personal\2008\dec08_schimb de carti\

D:\imagini\personal\2008\sep08-depeche_mode\

De ce e nevoie de un sistem?

Anul asta am făcut/păstrat 9.000 de poze. Anul trecut 8.000. Şi stateau împrăştiate pe toate hardurile, pe toate desktopurile, pe toate laptopurile, pe dvduri, pe stickuri, peste tot. Şi am pierdut unele poze la care ţineam. Lucru care m-a enervat şi m-a făcut să îmi creez un sistem. Care funcţionează pentru că mă ţin de el.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

19 comentarii

  1. Si eu le am sortate pe foldere nu sunt sugestivere si mi se intampla des sa caut o poza timp de 20 de min.

    00
  2. Asa le am si eu organizate… 32 de gb de poze, stranse de prin 2000 pana acum, stiu exact care unde o gasesc. As fi luat-o razna daca nu erau organizate dupa subiect si an.

    00
  3. Multe poze n-am, dar si mie imi place sa imi tin folderele in calculator intr-o ordine, chit ca e vorba de filme, jocuri, imagini virtuale sau poze. Niciodata nu se intampla sa nu gasesc repede ceea ce am nevoie.

    00
  4. Ce faci daca ti se arde harddiskul cu toate pozele si ce mai e pe el?

    00
  5. Aşa fac şi eu, dar le-am împărţite şi pe domenii: Hi-Q, eOk, Moose, Gina Pistol :-)

    O altă soluţie ar fi Picasa sau alt program pentru fotografii cu care poţi să dai tag-uri şi să le organizezi în grupuri şi subgrupuri, fără să mai conteze unde sunt fotografiile defapt.

    00
  6. ceva in genul asta le am organizate si eu de vreo 3-4 ani – anlunaeveniment

    si intr-adevar functioneaza :)

    00
  7. La mintea cocosului

    00
  8. Ca fapt divers, chiar am un task sa-mi organizez colectia de poze. Insa la mine s-ar filtra mai bine dupa public, private, past, etc, decat cronologic ;)

    00
  9. Si eu le am sortate foarte similar, dar cu un accent pe ordonarea cronologica. Toate evenimentele sunt grupate pe foldere, dar fiecare folder urmeaza urmatorul pattern:

    00
  10. Un articol simplu dar folositor care-ti salveaza o gramada de timp.
    Eu am poze stocate de prin 2002 si desi la inceput nu le-am

    00
  11. impresionant… dai dovada de multa ordine. Dar nu stiu cui foloseste. Poate doar acelora care au 10000 de poze ca si tine.

    00
  12. Eu am alta metoda .. and it didn’t fail me so far. Primul lucru, scot cardul din aparat si-l bag in card reader. Intru in fiecare folder, dau un CTRL+A (select all), si un rename (CTRl+M). Le redenumesc dupa template-ul [YMD] – [HMS] (an, luna, data, etc). Problema este ca, la o eventuala editare, data din EXIF poate fi modificata de editor, sau poate dispare EXIFul de tot; asa macar ramane forever in numele fisierului.

    Mno, s-apoi dupa ce le-am redenumit, le bag prin foldere, cum pot. Deocamdata am urmatoarele subfoldere in Poze: Animals, Events, Experiments, Towns, Nature, People. Dar oricand vreau sa reorganizez, pot.

    00
  13. Eu merg din 2004 de cand mi-am luat primul ap. digital, pe schema: DMy PicsPersonalAnLunaeveniment. Momentan am 78 de Gb de foto personale. Sa nu vi se para prea mult pentru ca mie asta-mi place sa fac. As vrea sa simplific cat pot de mult sortarile nu numai la poze, dar prefer varianta clasica cu lucrul din win explorer, nu programe gen Picasa sau altele care desigur isi au importanta lor. O chestie pe care n-o stiam dar de care m-am lovit ulterior: nu scrieti titluluri luuungi la foldere si poze. EU am facut prostia asta si m-am trezit la un moment dat cand am fost nevoit sa-mi copiez pe alte medii de stocare imaginile ca nu mai puteam copia fisierele acelea lungi. Asta e cam valabil pentru orice tip de fisier. Deci rename-uri cat mai scurte ca se aduna de la locatie, director, folder si se face un carnatz stricat.

    00
  14. nu prea vad legatura cu iPhone.ul….

    00
  15. I have just under 800 photos of my son that I have synced to my iPhone. They are named chronologically, and I’ve also set the created/modified timestamps accordingly. After deleting the pictures from the device, and then resyncing them, they still do not show up in order. So, by what means does iTunes/iPhone sort pics? Thanks everyone. altfel zis cum sa le ordonez cronologic adica identic cum le am pe calc pe tel . sunt destul de disperat in a gasi o solutie . as vrea sa imi scrieti pe mihetmircea@yahoo.com daca gasiti voi o solutie .

    00
  16. Sau va puteti lua un mac, si face el toata treaba pentru voi. Nu de asta avem computere? …

    00
  17. NOU
    #17

    Cosmin, intre a da 1000 de lei pe un laptop si a-mi instala programele manual si a cumpara un Mac cu 5000 de lei, prefer prima varianta. Poate la alt nivel, da

  18. ma ajuta si pee mine cineva?cum pot baga poze pe iphone dupa computer/ma dispera iphonul asta e foarte greu….va multumesc

    00
  19. @alina – ia-le cu itune, fa-le import in itunes si apoi in iphone. Daca-s putine poti sa ti le trimiti pe email si apoi sa ti le salvezi poza cu poza in folderul de poze de pe tel.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube