Despre muncă şi seriozitate

În primăvara asta am fost mirat să văd cqt de mult s-au înmulţit homeless-ii în Seattle  faţă de acum trei ani. Mi s-a explicat că pur şi simplu noii homeless sunt persoane care au murit economic şi social. Câteva cauze: au luat credite mult mai mari decqt posibilităţile lor de rambursare, nu s-au ţinut de treabă la slujbă din cauza beţiilor nocturne sau consumului de droguri… în momentul în care nu au achitat o rată sau au uitat să plătească telefonul, vinovatul apare în toate statisticile drept rău-platnic şi devine imposibil să închirieze o locuinţă sau să-si facă un abonament la mobil. În State, situaţia asta nu e privită ca o cruzime decât de luzerii indolenţi.

Aceasta este şi una dintre explicaţiile faptului că americanii sunt extrem de serioşi când vine vorba de muncă.

Victor Kapra, în 2006.

Azi: "noi suntem nimic în România asta" şi "nu sunt bani de la buget"

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

22 comentarii

  1. romanul s-a nascut poet, nu muncitor

    00
  2. Presa e vinovata ca aduce subiecte de genul asta; tu esti vinovat ca aduci subiecte de genul asta; noi suntem vinovati ca nu aratam tuturor care e diferenta intre Romani si Rromi; statul e vinovat ca a apucat sa dea 2-3 (mii/milioane) de ajutoare, si acum toata lumea e la mana intinsa; ei sunt vinovati ca au crezut ca vor trai pe sponsorizari si ajutoare; voi sunteti vinovati ca dati bani cersetorilor.
    Daca nimeni nu da bani cersetorilor, nu se dau ajutoare pentru toate prostiile (dupa toate incendiile/inundatiile au fost date fonduri pentru ajutorare), nu se dau bani pentru toate prostiile (biserici ridicate peste noapte, cersetori care castiga de doua ori mai bine ca tine), atunci fenomenele de genul asta NU vor aparea.
    Pe oricine poate lovi un incendiu, o calamitate .. dar .. fratica .. de ce n-ai asigurare ? Multora li s-a intamplat sa cada in capcanele drogurilor .. dar .. de ce nu s-au dus la dezintoxicare ?
    P.s. 50% din oamenii de la mine de la munca se plang ca n-au bani, dar totusi prefera sa dea 30% din venitul lor pe tigari; sa le dea statul ajutoare de caldura ?

    00
  3. @andreea
    „muncim mai mult ca niciodata in istorie” my ass. N-ai cum, dar ar fi misto sa incerci sa le zici asta celor care lucrau cate 12 ore pe zi (ca atat era ziua de munca), cate 6 zile pe saptamana.
    Si n-ai dreptate nici in legatura cu bancile. Nu bancile te impiedica pe tine sa-ti faci o casa in cativa ani.
    Insa suntem niste sclavi. Cu diferenta ca aia aveau bordeiul lor.

    00
  4. da, sa vina robotii. Noi tre’ sa ne drogam si sa pierdem noptile. Ce aia masii?

    00
  5. @andreea: casele se fac din materiale nu din banci. de unde furi atunci materialele? chirpici ceva?

    00
  6. Domnisoara Andreea, nu se munceste mai mult ca niciodata (te rog sa revizuiesti perioada revolutiei industriale in care nu existau contracte de munca pentru ca dreptul muncii a aparut abia la sfarsitul sec 19).
    Nu cred ca stii cat de mult se munceste pentru micro-agricultura, maica-mea are cateva ghivece cu plante aromatice (pentru mancare) si petrece aproximativ jumatate de ora pe zi ingrijindu-le. Nu mai vorbesc de dat cu sapa si cresterea gainilor (been there, done that)
    Deja robotii au preluat munca oamenilor, precursorul lor fiind linia de asamblare a lui Ford, care a fost updatata cu roboti de asamblare pentru masini.

    00
  7. Nu este adevarat ca omul apare ca rau-platnic pentru o neplata uitata. De fapt, intr-un astfel de caz, scade scorul de credit cu un anumit nr de puncte, trebuie doar sa ai grija sa nu scada prea mult. Nu te omoara nimeni daca nu ai platit telefonul o data. Autorul e prost informat sau vrea sa faca senzatie.

    00
  8. wow! asta e punctul de vedere bagat in capul maselor de catre 1%: trebuie sa munciti fara oprire si sa ziceti mersi pt o gura de mancare si un acoperis deasupra capului. daca nu ar exista banci, ne-am face case in cativa ani (maxim) si am trai bine din micro-agricultura. nu aveaa lux, corect dar nu am fii nisi sclavii lor.
    poate ca ma insel, dar nu e ciudat ca e 2012 si muncim mai mult ca niciodata in istorie? cand vin robotzii aia sa preia munca omului (niciodata, pentru ca asta ne-ar permite sa gandim si nimeni nu-si doreste asta)…

    00
  9. Noi suntem captivi in lumea basmelor..Poeti, comentatori si politicieni..Ce munca ne trebuie ???

    00
  10. @studenta vreau si eu niste etnobotanice de-alea =))

    00
  11. @andreea – azi nu avem chef de munca, ne bagam picioarele in ei de exploatatori. Asa ca ne luam Convers-ii, punem palariuta/keffiyeh, bem un capucino la starbucks si apoi anuntam pe FB toata gasca ca astazi occupy……… si noi ceva!

    00
  12. America este o tara unde 1% detine 99% si unde 12% din puplatie traieste sub pragul saraciei si unde nici 5% din poplatie nu are studii superioare si unde exista cea mai mare cheltuiala cu armata si cea mai mare datorie. De ce insista unii sa dea exemple cu ASA DA din SUA?! SUA este un exemplu general de ASA NU.

    00
  13. Am uitat sa spun cat concediu au…nici 2 saptamani pe an. Am un amic emigrat in Chicago care in concediul pe care il are nici nu se mai gandeste sa vina in tara la parinti. Ii ia 2 zile dus si 2 intors(cu schimbari prin Amsterdam sau Frankfurt) si mai sta o sapt cu maica-sa. Mai au 4-5 sarbatori de 1 zi libera pe an si asta e…Sclavii banului!

    00
  14. @didi: Vietnam – ASA DA?

    00
  15. @didi: Sculati, voi oropsiti ai vietii, rob cu rob sa ne unim, Internationala, prin noi s-o faurim!!
    Da, toa’rasi, capitalismul e rau. Foarte rau. Imperialistii americani asupreste propriul popor, il tine in intuneric si saracie, in analfabetism, pentru ca cei 1% sa traieste bine, dom’le! Ei are grija numai de complexul militaro-industrial, si e dusmanii pacii mondiale. Nu ca la noi, unde partidul si statul are grija de omul nou. Sa nu-i lipseasca nimic. Uite, urasc sa ma dau de exemplu, dar prin grija Partidului am mers la scoalaaa, am invatat o meserieee, am facut si facultatea la seraaal, am ajuns la „Stefan Gheorghiuuu”, si sunt un cadru de nadejde, gata sa ajut si alti tovarasi, de la orase si de la sate, din muncipile tarii noastre, in drumul spre propasire si faurire al societatii socialiste multilateral dezvoltate!
    E bine, Toa’rasu Ceausescu?

    00
  16. Din 1996, cu drag: https://youtube.com/watch?v=m3bturTGxX0 Ragazzi de la gară!

    00
  17. @didi, unde-i Chicago-ul asta, ca noi facem 20 de ore Timisoara- New York. Cu 3 ore juma’ drumul cu masina spre Budapesta, cu 5-6 ore prin aeroporturi, cu zbor transatlantic etc. Hai ca nu faci 2 zile, decat daca vrei sa descoperi Coasta de Est a Americii prin Japonia :)

    Sunt sarbatori cam din 2 in 2 luni, sunt destule zile de concediu desi, asa cum spui, NU sunt atat de multe ca la noi. Asta e drept. Cam o saptamana diferenta, daca nu ma insel. Amicul nu vine in tara, ca probabil nu-i merita toata suedejia, cand poate sa umble prin alte locatii, la preturi mai bune si fara atata oboseala.

    In orice societate exista loseri si oameni care reusesc. Exista cersetori peste tot si este vina Statelor ca ii incurajeaza. Nu aud nici aici decat ‘statul nu ne mai da’, ‘statul ne-a luat’. Nu v-a luat nimnei nimic. Miscati-va dosul la munca si veti avea de toate: si casa si masina si tot ce doriti. dar astea nu se fac stand 5 ore pe zi pe Facebook si incercand sa lasi doar sa treaca timpul :(

  18. Trist, asta poti sa vezi in orice capitala mare din Europa, nu numai in Bucuresti.

    00
  19. @didi din chicago in ro faci sub 20 de ore pe drum, fie ca zbori pe budapesta, bucuresti, cluj , timisoara, iasi si apoi in restul oraselor mai conduci 2-3 ore. Doar daca esti din baia mare si zbori pe bucuresti.
    Concediu e in functie de vechime, dupa primul an ai 5 zile , dupa al doilea 10 si apoi incepe sa tot creasca cu 1-2 zile pe an, apoi mai sunt sarbatorile legale .
    In US se munceste mai mult decat in europa dar si salariile sunt mai mari.
    Faza cu creditul si inchirierea unui apartament si aboament la telefon e discutabila, cati nu sunt pe pageplus, metro pcs, boost mobile, virgin, apoi sunt prepaid de la marile companii.
    De inchiriat poti sa ceri wellfare unde primesti casa si card sa iti cumperi mancare, e cam greu sa ajungi homeless in americe.
    Foarte multi aleg sa traiasca asa , de ce sa mergi sa muncesti sa te trezesti de dimineata, sa te speli …… cand dormi cat vrei, bei cat vrei, te droghezi cat vrei.
    Check skid row los angeles pe google, vedeti poze si va socati dar foarte multi aleg sa traiasca asa.

    00
  20. @bugsy &dufu si alti creduli ca ei…Cititi aici: http://www.ziare.com/economie/criza-financiara/cifre-socante-despre-economia-sua-1140515
    si dupa aia mai discutam despre „modelul american”. Eu nu am spous nicaieri ca sistemul capitalist e prost si ala comunist e bun, dar inainte sa mi se dea exemple cu succesul sistemului american care e in cacat pana peste cap as avea niste exemple de succes mai aproape…Suedia, Germania, Olanda, Franta, Uk…unde mai multi oameni , procentual vorbind, traiesc mai bine ca in SUA.O fi sistemul lor foarte bun daca esti in aia 1%…insa probabilitatea este f mica sa fii acolo. Prefer socialismul Francez sau Suedez decat capitalismul american.
    Un sfat: Nu va mai informati din filme de hollywood…sunt doar propaganda.

    00
  21. @dojo, daca plec la ora 12 sambata pot considera ca si ziua de sambata e tot in drum ca doar nu fac nimic decat bagaje?! daca da atunci mai pun cele 20 de ore ale tale si ajung duminica la ora 8 pe Otopeni. Dupa care ma sui in masina lu’ mama si mai fac 4 ore pana in provincie de se face ora 12? Se face! Rupt in gura dupa 24 de ore de drum, ca poate nu pot dormi prin avion…mai merg si la economic…ma culc si bag 4 ore de somn de revigorare(mai e si fusul orar). Se duc 2 zile pe drum?! Se duc.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube