Ce aş face dacă mâine aş cumpăra Adevărul

Pentru că e inevitabil să îşi schimbe patronul, după ce marele afacerist Dinu Patriciu a angajat un manager care i-a livrat cifre obţinute cu costuri care i-au ieşit pe nas şi apoi unul care nu ştia nimic, iată câteva idei pe marginea reorganizării trustului:

 

L-aş da afară pe Cartianu. Nu e posibil să ai un director editorial atât de jenant (termenul ar putea fi “high functioning retard”). Omul trăieşte în altă lume.

Aş face 4 sau 8 pagini de ştiri locale în Adevărul. Au cu ce, mă uit la numărul de ştiri apărute pe Braşov, ar putea lua pâinea ziarelor locale, oferind şi ştiri naţionale de calitate şi ştiri locale.

Aş închide Foreign Policy şi Adevărul de weekend. Pentru chestii grele am Forbes, pentru bârfe am OK şi Click.

Aş renunţa la ediţiile de sâmbătă şi duminică şi aş lăsa jurnaliştii să aibă două zile libere pe săptămână.

Aş folosi renumele Forbes şi aş crea o revistă economică puternică şi înfiptă.

I-aş concedia pe toţi care au participat la fiasco-ul numit “inserturi” şi n-aş mai da comunicate de presă în care să mă bat cu pumnul în piept doi ani de acum încolo.

L-aş da afară pe Imre pe geam.

success1

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

31 comentarii

  1. cumperi Adevarul ca DD Oltchim.
    Lasa primele 2 randuri si cere 3 EUROI ;P

    00
  2. Mie personal imi plac mult textele ce apar in Foreign Policy, poate si pentru ca multe din articole sunt preluate din editiile straine, nu se limiteaza la ce ar scrie 2-3 redactori. Apare o data la 2 luni, deci suficient timp sa adune niste articole mai ok fara sa trebuiasca sa puna prea multe de umplutura. Din Adevarul Holding mai apreciez Historia si Stiinta si Tehnica.
    In rest, Forbes, desi cumparam intr-o vreme, mi se pare destul de slaba, in fiecare numar apar o groaza de articole despre diversi antreprenori si despre cum si-au creat afacerea si cum isi mentin afacerea etc. Daca ti-ai baza perspectiva asupra mediului economic pe ce scrie acolo, ai crede ca e plin de antreprenori de succes si totul e ca-n rai. Lipsesc investigatiile, lipseste o privire critica asupra mediului economic romanesc

    00
  3. forbes se inchide….daca nu stiai.

    00
  4. simpatica rau poza

    00
  5. „Aş face 4 sau 8 pagini de ştiri locale în Adevărul. Au cu ce, mă uit la numărul de ştiri apărute pe Braşov, ar putea lua pâinea ziarelor locale, oferind şi ştiri naţionale de calitate şi ştiri locale.”

    Si la Vaslui ce vinzi? Faci 41 de editii? :))

    00
  6. din cate stiu se inchide forbes

    00
  7. Subscriu la partea cu ştiri locale. Adevărul se seară a fost ultimul ziar din zonă în care mai scăpau ştiri pe care TOŢI ceilalţi din presa locală le trec sub tăcere din interese personale. Iar dacă asta ar fi nu cotidian ci săptămânal, chiar l-aş cumpăra. Cotidian nu se merită din două motive:
    – nu sunt destule ştiri/informaţii locale utile pentru a umple paginile
    – nu este timp şi nici bani pentru un cotidian diluat cu nimicuri pentru a umple paginile.

    Din 90+ până la începutul anului curent am cumpărat Agenda, un săptămânal regional de ştiri şi informaţii. Am renunţat după ce, odată cu achiziţia lui de Inform Media l-au umplut cu aceleaşi cancanisme inutile ca şi restul publicaţiilor din trust.

    00
  8. Eu as baga insert la ziar carnatzi si salam in vid. Pe criza asta pui pariu ca l-as face ziarul cu cel mai mare tiraj vandut?
    La urma urmei daca Prosport a bagat doze de Cola la insert, si Gazeta Sporturilor a bagat prezervative Durex…
    Si pan’ la urma la cati „carnatzi” si cate articole cu Salam apar in Click, ideea mea cu insertul pica stas.

    00
  9. NOU
    #9

    Intr-o anumita ordine de idei, baietii de la TimeNewsRoman de ce nu-si fac publicatie scrisa?

    00
  10. Sau, soluția sigură având în vedere experiențele lui Patriciu (mă rog, în afară de aia mare) ar fi să vândă tot, să se ducă acasă și să crească nepoții.

    00
  11. pe mine ma enerveaza site-ul adevaru.ro
    dupa ce ca arata ca dracu e plin de zeci de reclame de nu vezi textul

    00
  12. esti outdated. forbes s-a inchis. prea scumpa licenta.

    00
  13. licenta forbes a luat-o „raluca badea”, revista continua

    00
  14. Nu inteleg de ce nu ai face si ceva inspirat din mediul virtual: cel putin o pagina in ziar de … „blog on paper”. O culegere de articole si ceva comment-uri mai reusite din ‘blogosfera’, chiar si FB sau alte ‘canale media’. Nu esti/ai Adevarul, dar cred ca, daca vrei, ai putea incerca sa-i ajuti prin stilul tau – abordat in scris! (vocea inca iti e in formare :) ) M-as bucura daca intr-un ziar lumea ar putea citii asa: educativ uneori, simplu alteori, sau usor, dar cel mai des concret si complet, cum o pot face in mediul virtual. Cred ca te-ai lamurit ca ‘unicii’ oricui in virtual, corect determinati, se invart in zece-douzeci de procente de ‘concreti’! Din astia, vezi cati platesc articolele tale si cati abonati ai. Gasiti cateva bloguri si prin rotatie umpleti paginile. Plata ca la orice articol scris. Bi-directional-avantaje. Sau!?

    00
  15. Historia – cel putin 50% din articole sunt jenibile, nu merita cumparat.
    Daca incepi sa bagi stiri locale de calitate si restul ziarelor locale se vor reorienta, defapt cam acelasi lucru s-ar intampla si mai sus pe scara ierarhica.
    Stiri de calitate si profesionalism = oameni de calitate = costuri pe care multi patroni nu sunt dispusi sa si le asume.
    Nu poti lasa jurnalistii liberi duminica, ei trebuie sa pregateasca hartia igienica pentru luni, eventual sambata pot avea zi libera. Sau alegi sa nu scoti nimic lunea.
    Cu apartenenta politica cum ramane ?

    00
  16. Le dai sfaturi gratis:)

    00
  17. @Anca, stii cand va aparea urmatorul numar din Forbes?

    00
  18. poza e maxima :))

    00
  19. Cum dai jurnalistilor 2 zile libere?
    De cele mai multe ori duminica se lucreaza pentru editia de luni… :)

    00
  20. Si eu care credeam ca l-ai da afara pe Andrei Craciun :P

    Subscriu la tot ce ai spus (in afara de FP), si as adauga o concediere in masa a departamentului de IT. Site-ul e ilizibil, banner-ele incontrolabile – si cum eu nu pot citi Adevarul tiparit, editia online conteaza…

    00
  21. Hehe :) Tu nu il tii minte, dar el te tine (btw, poate nu vrei sa publici asta.) Era o gluma :)

    Andrei e o persoana care stie sa scrie, dar care nu poate face diferenta intre blogging si jurnalism; momentan este Content Editor (ma rog, sef sectie publicistica, din cate stiu eu) la Adevarul.

    https://adevarul.ro/news/societate/Socant-ziaristii-fost-cei-mai-prosti-1_50a7b9f37c42d5a6636a0c99/index.html

    Acela :) Atunci cand m-am oferit sa scriu pentru maibun mi-a facut o criza de nervi cat casa, si cred ca te-am intrebat de ce. Mi-ai zis ca a preluat un subiect de pe blog fara sa il verifice, si dupa aceea s-a suparat pe tine. I saw a pattern ;)

    00
    • @Trijin: ce să zic, să fie sănătos, nu e vina mea că ei, jurnaliştii, s-au gândit să fie mai deştepţi decât ăia care sunt deştepţi :)

  22. Si @zoso

    Daca un site are nevoie de un add-on ca sa fie lizibil, ma cam las de site, si nu prea instalez add-on-ul.

    00
  23. Mah, nu chiar. Ziarele cu editie online buna, de la defunctul Metro pana la Daily Fail si ajungand la Guardian fac tot ce pot sa nu deranjeze cititorul.

    N-am avut niciodata nevoie de un add-on sa va citesc pe tine sau pe Arhi, by the way of blogs. Nici pe Huffpost, nici pe Feminista, etc.

    DilemaVeche face o figura buna in lizibilitate online, atunci cand esti abonat.

    In online, Adevarul si Gandul put a disperare: nu mai fac bani din tiparit, asa ca baga tare in reclame. Daca trebuie sa click off o mie de pop-ups au trebui sa instalez un add-on, content-ul nu poate fi that much.

    Altfel, cineva, undeva, ar plati sa il citeasca fara sa agaseze?

    00
  24. E cu dus si intors. N-am nevoie de add-ons ca sa te citesc pe tine, asa cum nu am nevoie de add-ons ca sa citesc Daily Fail sau Guardian. Nici pe tine sau Arhi, HuffPost, Feminista (ahem)…WSJ, Economist si DilemaVeche nu trec taman rau atunci cand esti abonat.

    Adevarul si Gandul put a disperare; tre’ sa treci prin mii de reclame ca sa ajungi la content.

    00
  25. Ui, am postat de doua ori ./sorry!

    Cred ca provider-ul de content nu ar trebui sa supere cititorul, doar atat.

    00
  26. Sunt de acord cu primul și ultimul punct.

    Mai sunt câteva lucruri de menționat:

    Adevărul de Weekend e un produs bun, trebuie să aibă și oameni care să știe să vândă spațiul de publicitate bine, iar la Adevărul lucrul ăsta lipsește cu desăvârșire. Nu mai este nici de 128 de pagini (sunt 64 acum).

    Oficial jurnaliștii au 8 zile libere pe săptămână. Vineri la muncă sunt 50% din jurnaliști, sâmbătă sunt vreo 5 în toată redacția. Duminica nu poate fi liberă niciodată în presă, pentru că ai ziar de scos luni.

    4-8 pagini locale. Existau 4 pagini locale până acum câteva luni, dar au fost restructurate multe posturi din teritoriu. Și astăzi există edițiile regionale: Moldova, Constanța, Brașov, Timișoara, care au pagini speciale de locale. În ziarul care se vinde la București, ai pagini de București.

    A menționat cineva mai sus de Historia. Jumătate din articole sunt praf? Surprinzător, pentru presa română, dacă doar jumătate sunt praf e bine. Historia e printre puținele produse Adevărul Holding care se vând bine. Nu știu exact tirajul, dar retururile sunt infime… 200-300 de exemplare.

    Forbes nu mai e la ADH.

    Foreign Policy aș închide-o și eu. e o licență prea scumpă.

    + site-ul ar trebui să aibă mult mai mult conținut propriu. Ce e mai de calitate vine din ziar și e urcat seara după ora 20 pe site. În rest, conținutul propriu lipsește cu desăvârșire.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.