Despre elita României

Ca sa intelegem mai bine alte lucruri care (nu) se intâmpla in tara noastra.

In ’98, parca, Emil Constantinescu isi facea o poza cu mine imediat dupa ce ii facilitasem obtinerea titlului de Doctor Honoris Causa la o universitate din Belgia. WHAT? Incerc sa destind atmosfera, ca prea sunteti incruntati dupa ce ati vazut ca iar am scris ceva.

Reiau. Constantinescu primea titlul de DHC si eu, român mândru nevoie mare, mi-am luat singurul sacou din garderoba, primit de la ajutoare, ponosit si sifonat, si m-am dus sa-l felicit personal. Desi nu eram trimis la studii de statul român – care, in paranteza, m-a hartuit aproape 3 ani sa rambursez bursa primita in singurul an de facultate facut in RO -, ma bucuram sa ma bage in seama presedintele. Nu eram singurul, au mai fost vreo 10 studenti pe care nu-i cunosteam. Eram zâmbitori, plini de voie buna. Presedintele ne-a invitat in vara acelui an la Cotroceni, unde se tinea pentru prima oara „forumul studentilor români din strainatate” sau cam asa ceva. Stiti povestea cu cei 15.000 de specialisti pe care urma sa-i aduca Constantinescu la cârma României, nu? S-a laudat cu ei pâna l-a invins sistemul.

Singura imagine/informatie pe care o mai retin de la acel non-eveniment este plescaiala ciungii in gura tovarasei Zoe Petre, ceva consiliera a presedintelui si responsabila cu paranghelia respectiva.

Mint, imi amintesc ca erau si câtiva oameni foarte infocati cu „sa facem ceva pentru România”, desi in anii urmatori nu aveau cum sa plece de pe la doctoratele lor din Franta, SUA sau Olanda. Nicusor Dan, desi la fel de introvertit ca astazi, avea o mie de planuri pentru România. De unele am vazut ca s-a tinut. Bravo lui. Mai era si sotul lui Clotilde, mai cu picioarele pe pamânt decât Nicusor, dar la fel de optimist. Asa mi s-a parut mie atunci.

Dupa aceasta susanea, nu s-a mai intâmplat absolut nimic. Tinerii respectivi au ramas in strainatate dupa studii, iar Constantinescu a iesit la o pensie frumoasa si nemeritata.

O introducere lunga, ca sa ajung deja la incheiere: in ultimii 20 ani, numarul de doctoranzi a explodat, iar la ora actuala, in România, sunt 10.000 de cercetatori platiti de statul român. E o informatie pe care am cules-o dintr-un articol de acum câteva luni. „Elita” româniei se ascunde in cercetari de care nu vom auzi niciodata si nu vor produce nimic pentru bunastarea acestei tari. Nu e nicio diferenta intre ei si bugetarii care freaca menta. Desigur ca bugetarii sunt cu mult mai multi, dar asta inseamna ca trebuie sa mai adaugam inca 10.000 de asistati? Cu mici, foarte mici exceptii, 9.900 dintre acestia nu vor produce niciodata nimic valabil pentru cei din jurul lor. Desi sunt platiti si din impozitele tale, bai, comentatorule.

Ma gândeam sa-i anunt pe cei care tot mai spera ca „elita” va veni intr-o zi la putere in România si va face si drege.

Inca ceva: explozia de doctorate si plagiatele aferente dovedite ale pegrei politice face parte din aceeasi dorinta de recunoastere sociala a celor 10.000. O recunoastere sociala pentru anturaj, si, cu putin noroc warholian, a celor care se uita la TV.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

55 comentarii

  1. sunt aici doar pentru hatereala @fluture

    00
  2. de o parte din bugetari pana la urma mai e nevoie, iar cel putin cei care sunt pusi la ghisee, nu cred ca le este nici lor usor sa fie platiti prost, putini la numar si sa infrunte atat legislatia stufoasa cat si cetatenii care nu stiu sa citeasca un afis.

    In schimb toti doctoranzii acestia (si am dat si eu de unii care cercetau niste chestii inutile pentru organizarea IMM-urilor ) ar trebui sa li se retraga toata finantarea daca din cartile acelea pe care trebuie sa le scrie nu se vand macar un tiraj de 10k exemplare;

    00
    • In afara de Sandra Brown si Corut, nu stiu daca mai sunt si altii autori care sa fi vandut in Romania peste 10.000 de exemplare.
      Plus ca in anumite domenii de inalta specializare sunt cateva zeci de oameni in toata lumea asta care inteleg domeniul, deci cine sa cumpere cartile alea?

      00
  3. No Hate dar articolele lui Fluture ar trebui sa fie sub 350-400 de cuvinte ca sa le si citim (ca asa e specifilul blogului si cititorii s-au obisnuit cu scurt si la obiect). My 2 cents. Sa curga minusurile…

    00
  4. NOU
    #10

    Am un amic care e asistent doctor. Zic bă hotărăște-te, ori asistent ori doctor. Io ti-as recomanda asistent, că șpaga totală e mai mare

    00
  5. Ca tot vorbim de belita patriei, nu stiu de ce nu l-o fi numit sef la DNA, din prima, pe Nicolicea, ca doar are origini sanatoase, studii la FF si stie sa așchieze bine legile, plus ca evitau si circul asta cu Toderica si catindatii…

    00
    • Penca broscoiul bubos tudorel e narcisist,ii place sa se vada si auda cum vorbeste rar doct plin de basini, asa ca doar ce a anuntat ca de fapt concursul fara reguli se reia in toamna . Schepsisul e ca Iohannis este obligat sa promulge o lege si nu mai poate refuza decat o singura data propunerea lui tudorel, acum putand sa dea flit nesfarsit. Ce este interesant , pana si tudorel asa nasparliu si infect are si el una care inchide ochii cand saruta broasca pentru pretul corect

      00
  6. 10 000 de cercetători, la un buget al ministerului la fel de anemic ca întotdeauna. Chiar, dacă în învăţământ mai există de bine de rău instituţii de evaluare independente (vorba vine), pe „cercetători” cine-i întreabă de sănătate? Iar legat de cei 15 000, trebuie spus că nici măcar specialiştii „pe bune” n-au făcut cine ştie ce, atunci sau mai tîrziu. Unii, chiar foarte buni în domeniilor lor, s-au dovedit de-a dreptul toxici atunci cînd au intrat în politică (Zoe Petre, Răzvan Theodorescu, au mai fost şi alţii).

    00
    • @mac gregor – tu glumesti la faza cu Harvardul?

      00
    • cercetatorii romani sinecuristi in principiu nu stau degeaba. Ci se ocupa activ cu blocarea venirii in tara a specialistilor romani pe bune care au lucrat afara.

      De ex ura fata de Funeriu, care chiar e cercetator pe bune, era urat la fel de mult ca si Kovesi. De ex, cei care au facut facultatea la Harvard nu puteau sa-si recunoasca diploma la nivelul unei facultati din Romania, pentru ca, dar de unde stim noi ca e la fel de buna ca Spiru Haret, tovarasi? Sa mai stam, sa mai chibzuim!

      mentinerea cacatului, cam asta e ocupatia lor.

      00
    • Confirm. Am depus dosarul de echivalare in ’98. Dupa 3 ani nu aveam nici un raspuns. Ca sa le mai aduc niste documente, ca sa le fac un rezumat DIN TOATE CURSURILE, DIN TOTI ANII si apoi mai vedem. Nu am mai trecut niciodata pe acolo.

  7. Inca ceva: explozia de doctorate si plagiatele aferente dovedite ale pegrei politice face parte din aceeasi dorinta de recunoastere sociala a celor 10.000. O recunoastere sociala pentru anturaj, si, cu putin noroc warholian, a celor care se uita la TV.

    Cauzele? Complex de inferioritate și, după caz specific, xenofilie. Banii sunt efectul.

    00
    • se cheama xenopatie si se trateaza. daca esti interesat imi zici si iti recomand cativa specialisti.

      00
  8. Mi-am adus aminte de o intamplare cu Victor Ciorbea, era primarul Bucurestiului pe vremea aia. Avea o garsoniera la noi in bloc, oficial apartinea PNTCD-ului, dar de fapt acolo locuia ceva secretara de la primarie, blonda, vreo 25 de ani, ma rog. Culmea ca venea Ciorbea in cate-o seara pe la asta si apoi se auzea ore intregi din apartament un tacanit ca de la masina de scris. Poate de aia au gasit si minerii maisini de scris pe la PNTCD haha. WHAT? Incerc sa destind atmosfera, normal ca totul e bullshit. O introducere lunga, de incheierea nescrisa va scutesc de data asta.

    00
  9. Vestea proasta e ca aprox 10.000 de oameni s-au bagat in treaba asta pentru foloase necuvenite (materiale sau de statut)

    Vestea si mai proasta e ca restului de 19.890.000 le-a fost lene sau sunt analfabeti

    00
  10. NOU
    #24

    Unu la mana, faptul ca esti bun la ceea ce faci, nu inseamna ca daca vii la putere o sa fii bun LA PUTERE. Uneori, la putere e mai bine sa fie un om veros, amoral, dar abil dpdv politic, decat un om bun pe meseria lui, dar care cade la prima intriga de salon.

    Doi la mana, mediul academic de la noi e un fel de mediu cacademic. Tot ce era de valoare e sufocat de buruienile imposturii, cultivate sarguincios de mafia din invatamant, patronata de stim noi cine.

    Trei la mana, chiar si-asa, nu asta e problema Romaniei. Cand se fura sau se pierde 80% din PIB (prin furt direct si indirect, incompetenta, nepasare, prostie sau rea-vointa), 10.000 de cercetatori sunt cea mai mica problema.

    00
  11. @fluture – elita nu inseamna numai doctoranzii la stat. In ultimii ani, elita inseamna din ce in ce mai mult cei ca mine, care dintre zeci sau sute de mii de altii ca noi, ajungem un pic mai sus, iar sub numele noastre scrie Romania.

    Nu stiu cu ce te ocupi, dar ma intreb daca ai idee la ce nivel suntem noi formati acolo unde suntem, si cat de clar vedem dupa aceea ce nu merge in tara asta, si cum s-ar putea face ca sa fie mai bine.

    Din pacate multi din cei ca mine ajung sa aiba basini in cap. Din fericire, unii dintre noi pentru ca venim de jos, sau de foarte de jos, reusim in general sa fim mai cu picioarele pe pamant, mai conectati si la lumea oamenilor simpli, din popor.

    In fine, un singur om nu poate schimba un oras, daramite o tara. Daca as candida la primaria orasului unde locuiesc (imagine that, nu e Bucuresti!), as avea nevoie de un Consiliu Local format din oameni ca mine + cativa seniori, ca astia daca ii pui intr-un mediu propice, si nu in mocirla actuala, chiar fac treaba.

    00
    • @zoso – Boss, iar ai pus poza aia care aminteste de un film cu Steve Holmes, in care actiunea se petrece la cules de struguri? :D

      00
  12. E prea mult de citit :) ia spune tu mataluta scurt si la obiect ce vrei sa spui mai sus in 2 fraze. Unii dintre noi mai avem si o viata de trait nu stam sa citim lectura facultativa asa aiurea.
    Cartile le ascult in masina si filmele dumnezeu cu mila. Asa ca ?

    Pe bune, avem joburi, copii de crescut. Intru pe blogul lui Zoso :) pt ca imi place cum scrie, scurt si la obiect stie ce are de spus si o spune. Nu o bananaie 5 ani.

    00
  13. Subiectul e un pic mai amplu si o sa incerc sa nu ma lungesc, dar autorul are in mare parte dreptate cu cateva mici exceptii.
    Ok, in primul rand nebunia cu doctoratul este mai veche cumva strans corelata cu dorinta coanei Lenea pentru nostalgici. Totusi de foarte multe ori motivatia este una financiara.

    Bun, doctoratul in teorie era un titlu stiintific, care din nou in teorie iti permitea sa profesezi in mediul universitar pe o pozitie inalta daca indeplineai anumite criterii. Cam asta era principala lui utilitate, desigur daca voiai sa urmezi o cariera in mediul universitar. Ca si idee, daca nu ma insel ca sa avansezi de la lector la conferentiar iti trebuia sa ai doctoratul luat. Ulterior, cerintele de doctorat pe piata muncii alta decat cea academica nu s-au marit, in momentul de fata facand o diferenta foarte mica spre deloc acest titlu, desigur daca nu lucrezi in vreun domeniu la mare cautare(Medicina, Inginerie, IT).

    Cum a aparut nebunia cu doctoratele? In primul rand, a aparut odata cu relaxarea conditiilor de a fi conducator de doctorat, respectiv suplimentarea bugetului pentru scolile doctorale in conformitate cu relaxarea normelor de obtinere a titlului.Mai pe romaneste s-a avut grija sa ajunga oamenii care trebuie la conducerea scolilor doctorale, scolile doctorale au primit mai multi bani cumva coroborat cu numarul de absolventi, iar conducatorii(numiti de cele mai multe ori politic) au avut grija sa fie bine sa nu fie rau.
    Desigur nimeni nu a observat prea multe, lumea a fost fericita dadeam bine in statistici, insa plagiatele erau la ordinea zilei. Ce a urmat de aici, il stim cu totii si impacteaza scoala doctorala romaneasca pentru termen lung, iar asta se traduce si disparitia elitelor si aparitia elitelor de carton. Elite de carton, care sunt la putere si detin agenda publica din Romania.

    Acum in acest moment nimeni nu poate sa spuna o cifra referitor la costul scolii doctorale romanesti, dar avand in vedere cate plagiate apar, poate ca ar trebui s-o desfintam. Am omis sa spun ca seful scolii doctorale a ajuns un jupan pe mosie, de foarte multe ori bursele doctorale fiind „diminuate”, dar dat fiind ca suntem in Romania si la butoane este un om care a furat de la copii, cred ca se subintelege asta.

    00
    • In IT nu iti trebuie niciun doctorat, doar sa te duca bine capul si sa iti placa.
      Intreba-l pe Linus Torvald ce doctorat are.

      00
    • @Basil
      In nici un domeniu din cele enumerate mai sus, nu te ajuta un doctorat sau iti este necesar. Insa doctoratul ala iti deschide niste usi/oportunitati in anumite momente, daca este facut pe bune.
      Legat de Linus Torvald, nu deschid subiectul, dar Alan Turing cica a avut unu. Acum c-o fi bine sau rau only time will tell, ambii au influentat lumea mai mult decat ei si-ar putea imagina cu sau fara doctorat.

      00
  14. Eu nu inteleg de ce nu iti faci blog separat. Postezi aici numai fiindca Vali are trafic, iar pe tine nu te-ar mai citi nimeni.

    00
    • Da. Și eu fac la fel. Am blog pe care nu-l citește nimeni, postez la Vali pentru ca are trafic mai mult decât „nimeni”.
      Dacă am ceva de transmis, de întrebat, mă adresez intr-un loc unde vine lume, nu?

      00
  15. Era mai ok daca incepeai cu incheierea, si scurtai introducerea la 2 fraze. Multa lume iti atrage atentia ca scrii mult si degeaba. De ce nu corectezi lucruriile astea?

    In alta ordine de idei, cercetator si doctorand nu par a fi acelasi lucru. Stiu doctoranzi care lucreaza 4h pe zi in firme private, pe cand cercetatori ii consider pe cei ce fac doar asta full time. Si eu sunt curios in ce de domenii de cercetare investeste statul roman, si ce conversie in proiecte monetizabile sau macar cu aplicare practica s-a inregistrat.

    00
    • „Era mai ok daca incepeai cu incheierea, si scurtai introducerea la 2 fraze. Multa lume iti atrage atentia ca scrii mult si degeaba. De ce nu corectezi lucruriile astea?”

      Pentru ca cealalta jumatate de lume ii spune ca e bine asa, sau ca trebuie mai lungi :)

      00
  16. te pisi pe „doctorate plagiate” dar totusi cand aflam care e treaba cu elitele?

    00
  17. Nu cred ca majoritatea vede doctoranzii ca elita tarii. In rest cine asteapta probabil asteapta oameni care emana leadership si care au mai facut ceva prin viata dincolo de scoala.

    00
    • Doctoratul este uneori ca golaverajul, intre-o grupa de calificare, la fotbal: daca doi, sau mai multi au acelasi numar de puncte, trebuie alt criteriu care sa te scoata in fata celorlalti, ceva in plus.

      00
  18. Asa cum zice si Dorin, e diferenta intre cercetator si doctorand.

    In rest, sa stii ca se lucreaza si in cercetare, doar ca nu vezi tu rezultatele.
    Sa nu uitam de laserul de la Magurele sau de statiunile de cercetare agricole.
    Acolo e un exemplu unde se vad rezultatele.
    Pe langa asa, chiar daca lucreaza la stat ca bugetari, mai au posibilitatea sa faca uneori cate un proiect pentru o firma privata si sa mai scoata niste bani. E tot cercetare, sunt tot rezultate, dar nu sunt cuantificate prin canalele oficiale.

    Fluture,
    ce zici ca, inainte de a da cu parul in tastatura, sa faci un pic de cercetare?
    Cred ca te cam arunci sa dai cu noroi si nu ai destule informatii.

    00
  19. Elita Romaniei e toata afara. Faze aiurea sunt si la nivel de scoala normala, nu numai la PhD/doctoranzi. De ex Ministerul Educatiei nu recunoaste scoala elementara din SUA sau Canada. In schimb americanii/canadienii pun orice copil nou venit la ce clasa e varsta lui. E posibil sa fie ESL (English 2nd Language), ceea ce e si mai misto: inseamna ca-s flexibili. Nu la noi.

    00
    • Pai nici n-are cum sa recunoasca scoala primara din US/lumea-larga … ce om intreg care vine dintr-o tara cu apa calda in Romania si-ar aduce copii la scoala aici? Si daca nu s-au lovit de problema asta, normal ca nici n-au ce recunoaste!

      >:)

      00
    • @miticosul: Trolezi, stiu. Dar i s-a intamplat lui fiu-miu, a trebuit sa stea 3 luni in tara, nu l-au primit la scoala. Cetatean roman, facuse clasele 1-2 in SUA. Folosind aceeasi logica tip Miorita, la ce sa mai facem autostrazi, si-asa nu vin investitori straini, nu?

      00
  20. NOU
    #45

    Acum, punctual, la acest articol Fluturele are dreptate. Cei 10.000 de sfertodocti cu doctorate sunt doar avangarda unei armate colosale de distrusi care umplu facultatile noastre absente din topuri. Zeci de mii de asistati social care muncesc 2 ore/zi pe minim o mie de euro lunar. Are Macici o carte intreaga cu si despre ei. Facultatile din Romania trebuie arse pana in temelii.

    Pentru cine nu stie, ca sa lucrezi in invatamantul suferior care este de fapt inferior, iti trebuie doctorat.

    00
  21. Să-i trimitem la cules struguri… pe cercetători… cu Fluture vătaf:

    https://www.youtube.com/watch?v=bynh2YCpdn8&t=28s&frags=pl%2Cwn

    00
  22. nu prea inteleg exact ce a vrut sa scrie fluturele, dar cred ca e din aceeasi zona cu ce imi zicea o prietena (terminat doctoratu in romania, ceva studii pe afara, acum e cercetator in muedia): „in romania doctorii ar trebui sa primeasca spor de rusine”. La ce se intampla cu „doctorii” in Romania e aproape o rusine.

    Totusi, mult prea multa lume academica nu e numai in Romania. In fond, de ce sa intri in lumea reala, munca, chinuri, taskuri, cand mai poti sa o arzi putin in facultate?

    00
  23. vreau doar sa menționez ca doctorandul este cel ce studiaza pentru a deveni doctor. suna bine, dar nu cred ca despre asta e vorba.

  24. NOU
    #49

    Daca nu va place ce scrie cel mai bine ii demonstrati asta daca nu il mai cititi si nu mai comentati la articolele lui. Mie personal imi plac tampeniile pe care la debiteaza. Pt 5-10 minute de umplut timpul cat merg cu metroul e ok.

    Nu fiti ca aia ce sunt nemultumiti de programe tv gen a3, nu iti place, nu te uita si o sa dispara de la sine.

    @fluture Daca reusesti sa infurii atatia, faci ceva bine (pentru zoso cand are lipsa de idei?). :)

    00
    • Interesanta abordare. Tu daca vezi un individ ca blocheaza intrarea in metrou, incerci sa il ignori si te strecori pe langa el sau te opresti sa ii zici ca e nenorocit si sa se dea la o parte?

      00
    • NOU
      #51

      @Mihailescu Nu e cel mai bun exemplu dar daca tu imi spui ca aluia care iti blocheaza intrarea undeva ii spui ca e nenorocit si se va da mie imi e destul de clar ca nu ai avut astfel de conflicte. Sunt unele chestii pe care le poti ignora si sa ai o viata mai sanatoasa, fara nervi.

      00
  25. NOU
    #52

    „Ma gândeam sa-i anunt pe cei care tot mai spera ca “elita” va veni intr-o zi la putere in România si va face si drege.”

    Cei care sunt într-adevăr buni în ceea ce fac nu intră în politică deci nu pot veni la putere. Nu cred că există pe-aici cititori care speră în elita românească salvatoare. În fine, cine crede să ridice sus mânuța roșie. Vreau să vă număr :)

    00
  26. Cunosc doi oameni care au făcut doctorat pentru că „se mai dădeau niște bani”, așa că au stat în școală primind un fel de salariu… sau nu știu sub ce formă primesc doctoranzii bani.

    00
  27. NOU
    #55

    10.000 de cercetatori suna bine. La situatia actuala ar fi nevoie. Evident, nu doar de cercetatori: 100.000 de specialisti si 1.000.000 de executanti ar fi un raport de forte potrivit.
    Nu inteleg insa de ce consideri ca e nevoie ca cercetatorii sa fie conducatori politici, in ipoteza ca nu sunt in domeniile potrivite precum juridic, administrarea afacerilor.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile