Despre deplasarea școlarilor…

Juniorul are o trotinetă și e absolut îndrăgostit de ea. Ar vrea să meargă cu ea la școală, la fel ca el și alți copii. Doar că avem o mică problemă: nu e voie cu trotinetele în școală. Și dacă ar fi, pentru că sunt doar un pic mai mulți decât ar trebui în clasă, nu au unde să le lase în spatele clasei, că ultima bancă stă la 10cm de cuier.

Bun, veți spune, dar ia-i o bicicletă. Surpriză! Școala are 0, repet, 0 parcări de biciclete. Trebuie legate de garduri, într-o curte care se închide la ora 12. OK. Dacă are ore după 12 cum își ia bicicleta? Păi…o ia și trece prin școală ca să ajungă la poarta care e deschisă și după 12.

Dar veniți cu trotineta și bicicleta la școală, da, copii? Că uitați ce groaznic e traficul. Copiii, ei sunt importanți…

copii-bicicletePhoto by Clark Young on Unsplash

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

63 comentarii

  1. Problema generală. Nu incurajam deloc miscarea!

    10
  2. apropo: domnul Iohanis se duce cu bicicleta la serviciu! l-am vazut personal
    el o avea unde sa parcheze?

    00
  3. Ce nevoie este de parcări de trotinete sau bicle cînd părinții sînt în stare să-i basculeze din gipan direct în clasă? Cu 2-3 flori nu se face primăvară. Am dimineața un ambuteiaj la capătul aleii de abia pot ieși cu mașina și numai după înjurături îndelungi aruncate pe geam.

    00
    • #staiacasă!

      00
    • „Abia pot iesi cu masina” – let me guess… tot gipan? Cu piciorul sau trotineta poti iesi? :)))))

      00
    • Bos, nu fi bratwurst, unii oameni chiar au nevoie de masina.

      00
    • Cu 2-3 flori nu se face primăvară.

      Corect. Trebuie pe puțin, un munte de flori la fiecare început de an.

      00
    • Chiar e de studiat atitudinea asta in scoli specializate.

      E fix clasicul care arunca ambalaje pe jos cu scuza ca toata lumea o face oricum.

      Sau stimabilii care nu strang kkt-ul cainelui ca oricum a mai vazut vreo 2 kkti nestransi prin iarba.. deci tot aia, ca sunt bio.

      Vezi ca ambuteiajul ala pe care „il ai” dimineata esti tu. Da stiu, restul sunt de vina. Tu esti doar un om cu o masina. Si votul tau nu conteaza ca e doar unul. Si tot asa ne afundam in mizerie..

      00
    • Marinel lasa-i pe retardati. Ei nu inteleg diferenta intre parcat la 50m si mers pe jos ca omul si blocat strada ca trebuie sa iti dai odorul jos din masina fix in fata intrarii.

      00
    • @zanghe – copilul meu merge pe jos la scoala. Din prima si pana in ultima zi. Inclusiv cand ploua sau ninge. A mers pe jos si la gradinita. La 2 ani facea 1.2km pe jos, zilnic. Nu a murit, ba dimpotriva. E printre putinii ne-obezi din clasa.

      Comentarii de genul ” parchez la 50m” sunt la fel de retardate ca a lu marinel si arata ca nu ai inteles nimic din articol.

      Voi sunteti traficul bre. Nu altii. Parcati la 50m sau in poarta, injurand zilnic ca sa iesiti din alee, voi sunteti traficul. Articolul e despre trotinete si biciclete iar voi discutati despre parcare aproape sau departe.

      00
    • @M nu fi retardat. in primul rand nu a intrebat nimeni cum iti duci tu copilul la scoala. 2. parcarile blocurilor sunt goale dimineata, diferenta e enorma daca parchezi masina undeva si mergi putin pe jos, sau blochezi strada unu cate unu pana basculezi copilul. si 3. „mvai, dar toti meltenii si-au facut mutatie sa isi duca plodul la scoala buna” – da prietene, puie monta cat vrei tu dar nu sta nimeni sa distruga viitorul unui copil si sa il dea la maghernita la care e alocat strict in functie de strada pe care sta.

      PS. n-am copil la scoala, dar stau langa una. si nu, nu pot merge cu autobuzul ca trebuie sa ma plimb pe langa Bucuresti

      00
    • @zanghe – ai o problema cu intelegerea textului citit. Continui sa argumentezi care este cea mai buna metoda de a parca masina cand duci copilul la scoala.

      Ce incerc eu sa iti zic, ce incearca zoso sa iti zica, e ca cea mai buna metoda (pentru toti cei implicati- parinte, copil, publicul larg) NU IMPLICA MASINA!!!!!

      Toata substanta articolului este despre cum sa duci copilul la scoala fara sa bagi cheia in contact. Dar tu si marinel ati decis ca e despre masini si despre cine unde ar trebui sa parcheze dimineata.

      00
    • Prietene pune ochelarii, eu comentez la un coment al postarii, nu la articoc expre. Normal ca cel mai bine e pe jos/bicla/skateboard. Dar unii nevoiti sa vina cu masina (stau departe), iar altii sunt pur si simplu nesimtiti. Aveam un vecin care isi urca copilul in masina, il ducea 100m pana in capatul strazii ca sa se duca la scoala, si el isi continua drumul spre munca.

      00
    • când te-ai mutat departe, nu te-ai gândit la problemele astea? NU, că te-a durut în cur
      acum suge-o. du-ți plodul la școala sătească

      00
    • @zanghe, uite asta nu mi se pare deloc corect. Cand unii considera ca ei au dreptul de a folosi soselele mai mult decat ceilalti doar pentru faptul ca au ales sa isi cumpere o casa mai ieftina la periferie.
      Da, si ala care sta la 100 de metri de scoala are acelasi drept sa isi transporte cu masina copilul la fel ca cel care sta la 10 km. Pentru ca asa considera el ca este bine. La fel cum cel care si-a luat casa la porumb considera ca este mai bine sa isi duca copilul la scoala din centru.

      00
    • @M
      Nu fi cîrnat. E un Golf 5 (un TDI, pentru hatereală) cu care mă duc la muncă, navetă in port CT Sud. Iar aleea din spatele blocurilor e o buclă care dă în aceeași stradă din colțul școlii, la poarta din dos.

      00
  4. cred ca se poate discuta cu diriginte/director sa se rezolve macar punctual problema asta.
    eu in liceu mergeam cu bicicleta si o tineam pe holul scolii, intr-un colt. asta dupa ce am vorbit cu diriginta si i-am explicat ca-s prea sarac sa-mi permit un abonament pentru autobuz :)

    00
    • inb4 – ‘nu sunt fonduri’. poate daca propui sa se faca din fondurile parintilor…

      00
    • Sa fim seriosi, ca orice scoala poate obtine destul de usor fonduri pentru a monta un rastel pentru biciclete.

      00
    • Sa fim seriosi, ca orice scoala poate obtine destul de usor fonduri pentru a monta un rastel pentru biciclete.

      pe vremea mea elevii făceau rastelurile de biciclete la orele de atelier!

      00
    • Pana la urma se poate gasi un tata meserias cu aparat de sudura, ca Vali aici, sa uneasca niste fiare.

      00
    • Cum ba sa montezi o improvizatie de rastel artizanal, fara avize, acte, studiii de prefezabilitate, cum?
      Astea se cumpara en gros de la centru si costa de 10 ori mai mult ca sunt omologate conform unui standard inventat ieri strict pt licitatia respectiva.

      00
  5. Lasa ma bicicletele. Ui aici faza. Eu stau la casa. Masina parcata in curte. Vine unu si parcheaza in poarta. I zic, domnu, alo poarta si 2 la mana trebuie sa plec. Ala
    zice 5 minute. O incuiat si o plecat. No, joac-o pe asta. Si tu vrei biciclete si trotinete si avioane :))

    00
    • „Si tu vrei biciclete si trotinete si avioane” – that escalated quickly. A decolat … as zice.

      00
    • Chiar ești carnat că scrii de asta aici. Ți-am zis că durează numai 5 minute și că am puțină treabă în zonă!

      00
    • @AlexCD, s-a intors la masina pana ai plecat? Sau a trebuit sa astepti dupa el?

      00
    • Cumperi un flacon momeala lichida de oriunde, maxim 10 lei. Ii versi putin pe la parbriz scurgere cam pe acolo pe unde trag aerul pentru habitaclu. Pute infiorator un timp.

      00
    • Da ma, si daca nu o parchezi in curte sar toti pe aici ca nu ti-ai cumparat si carosabilul cand ai luat casa si ca e dreptul lor sa parcheze acolo, ca de aia au luat apartament la bloc nou intre case fara parcare.

      00
    • @Nicu confirm ce spui. Rezultatele sunt uimitoare.

      00
    • Ii zici – fii atent un pic, daca nu muti masina de aici, eu voi intarzia. Daca tot intarzii, sa stii ca nici tu nu vei muta masina fara ventile, asa ca vei mai sta pe aici.

      00
    • Un vecin a rezolvat-o cu JCB-ul din dotare, masina care ii bloca poarta de 3 ore a fost impinsa 20 de m, pana in mijlocul drumului, si sanatate. Cand a venit agariciul cu amenintari de politie si ca face si drege, vecinu l-a intrebat daca pana vine politia vrea sa i-o impinga inca 20 de m pana in rapa sa fie dauna totala si sa se judece 20j de ani, sau e multumit asa ca are doar un prag de polishat…

      P.S. Nu cred ca exista scoala in romania cu rastel de biciclete sau loc pentru trotinete. Chiar nu cred. Al meu merge / vine pe jos, avem un coleg vecin de bloc si inca vreo 2 de an. E drept ca are 500 de m or so, deh oras mic.

      00
  6. Deci nici generatia viitoare nu va face vreo schimbare in Romania… Speram ca peste 200 ani sa ne facem bine. Tineti aproape!

    00
    • Părinții și bunicii lor de ce n-au fost în stare să le despice craniile făptașilor (știm noi cine)?
      Hmm…

      00
    • Ne plangem ca generatia viitoare nu va face nici o schimbare in Romania in conditiile in care generatia actuala, adica noi, nu a facut nimic. Si oricum, ce face sau ce nu face generatia viitoare este din cauza/datorita educatiei pe care le-am oferit-o sau le-o vom oferi noi.

      00
  7. Nu va mai plangeti pe net ca nu e aia si aialalta. Mergi la director si spune-i ce te doare.
    S-ar putea sa ai o surpriza si sa te asculte si sa faca ceva in privinta asta.
    Poate n-o sa-i pese, dar macar incearca cu vorba buna.

    00
  8. „Noi ne-am refugiat în Dacia Duster, dar nu a ținut Dusterul la 20 de oameni, au deschis ușile”… lol

    00
  9. Cumperi un suport de bilcle si il instalezi noaptea in fata scolii, pe sestache

    00
  10. Și ai uitat să spui, că, conform legii copii sub 14 ani nu au voie să meargă cu bicicleta pe drumurile/ trotuarele publice.

    00
  11. La scoala la copchil au parcare acoperita pentru biciclete si au un sistem de tickete ca de fiecare data cand un copil merge cu trotineta sau bicicleta la scoala primesc ceva bani in contul lor personal de la scoala. Si strada se blocheaza cu garduri juma de ora dimineata si dupa masa cand se ies de la scoala sa nu circule masini in intervalul ala prin fata scolii. Si pe strada alaturata la trecerile de pietoni este un angajat care blocheaza trecerea de pietoni de fiecare data cand un copil vrea sa treaca strada. Mai este un angajat de la scoala care ii ajuta pe copii care vin singuri pe jos cu traversarea (nu in fiecare zi, dar cealalta persoana preia asta de regula). In plus pe strada alaturata este o parcare rezervata pentru autobuzele scolare (copii se pot inscrie si sa fie adusi cu autobusul/microbus la scoala din fata casei), pe scurt daca vrei sa vii cu masina sa aduci copii la scoala trebuie sa o lasi mai incolo cu 500m. In toata zona este limita de viteza la 30 km/h plus blocaje artificiale – trecerea de pietoni adusa la nivel cu trotuarul, insulite in mijlocul drumului de 20cm inaltime, strada ingustata cu parapeti/ghivece/bolovani sa permita sa treaca o singura masina alternativ.

    00
  12. Asta in timp ce azi-dimineata aud la radio ca un cartier din Bruxelles, intr-un proiect pilot, incurajeaza elevii de la a 6-a in sus sa mearga cu bicicleta la scoala, primind pentru fiecare deplasare o moneda virtuala (coin) pe care apoi le pot utiliza in magazinele locale. Si Duminica asta au „ziua fara masina” in tot orasul.

    00
    • Confirm. Au si parcarea pt biciclete acoperita. Strada e blocata cand vin si ies copii de la scoala. Este o persoana care blocheaza traficul cand copii trec pe trecerea de pietoni de pe strada alaturata.

      00
  13. Noi băteam străzile de dimineață până seara în siguranță, pe străzi neblocate, cu locuri de joacă generoase și deschise.

    De ce să ne pese de copii? Dă-i în plm, îi ducem cu janghina la mall și la meditații la japoneză, să fie recunoscători!

    00
    • aveai si apartament si loc de munca nu? si carne, ca o stia maica-ta pe matroana de la alimentara. piei

      00
    • @Spirtasul: de ce esti neinteligent? In orice tara normala copiii se joaca in cartier nestingheriti. Numai la noi, desi, statistic, locuim pe cel mai sigur continent, intr-una dintre cele mai sigure tari, exista un fix cu nelasatul copiilor sa se joace fara supraveghere stricta. Sigur ca se intampla si chestii gen „Caracal”, dar e statistic irelevant, e mult mai probabil sa mori calcat de masina decat asta. Iar, daca te uiti, in vest, unde se intampla ce spuneam mai sus, o sa vezi mult mai multe grozavii de genul caracal.
      Sunt snow flakes si snow flakes, ai lor se topesc vara, ai nostri se topesc si in ianuarie.

      00
    • @Andrei nu ai prea umblat prin tari normale nu? deviem; eu am treaba cu atitudinea „pe vremea mea” pe vrea lui in pwla mea nu erau masini pentru ca eram saraci. ne jucam in fata blocului pentru ca nu aveam parcuri. nu mai fii gloaba

      00
    • E-adevarat, @Spirtasul, n-am fost nici in Angola, nici in Irak. Omul n-a zis nicaieri de vremea impuscatului, ce spunea s-a aplicat pana prin 2000, poate putin si dupa.

      E greu sa pricepi un text, insa.. Aia e!

      00
  14. Asta e o non-problema pentru ca oricum nu mai dureaza mult si iar or sa „faca scoala” on-line. La junior s-a rezolvat deja non-problema dupa 4 zile de mers la scoala, au 1 coleg pozitiv.

    00
  15. Romanii sunt in majoritate neinstruiti,needucati…asa ca percep deplasarea cu automobilul personal (cat mai scump posibil) drept o dovada către ceilalti a reusitei in viață …

    00
  16. Constituire asociatie parinti la nivelul unitatii. Strangere fonduri in mod legal si dotare scoala cu parcare bicicleta sau trotinete. Legal, transparent +articol ziar cum scoala incurajeaza miscarea.

    00
    • Dar de ce sa faca parintii asta? Se platesc taxe, impozite si de fiecare data se ajunge la a se organiza parintii.

      00
    • @Andrei G: ca sa poata sa mearga copiii la scoala cu bicicleta.
      Da, sigur, pot sa astepte sa faca scoala, dar s-ar putea sa ajunga copiii la facultate pana atunci.

      Problema e alta, ca daca ceri bani pentru asta vei gasi doar cativa parinti cu adevarat interesati. Restul vor ridica din umeri si vor continua sa ii aduca cu masina.

      00
    • @Sorin, normal ca vor fi doar cativa parinti cu adevarat interesati.
      – 30% dintre copii stau prea departe ca sa ajunga cu bicicleta la scoala;
      – 20-30% nu stiu sa mearga pe bicicleta sau nu au conditia fizica necesara;
      – 20% stau destul de aproape incat sa ajunga in 5-10 minute pe jos, sa nu aiba nevoie sa mearga prin trafic pe bicicleta;

      Asa ca ramai cu un procent maxim de 30% dintre copii care ar fi eligibili pentru mers cu bicicleta.

      00
  17. Sa se faca! Noi platim taxe! Amuzant. Asociatia de parinti inregistrata la tribunal poate sa atraga fonduri si din formularul 230+ altele. Poate sa-si numeasca un reprezentant in Consiliul de Administratie al scolii si poate mai misca ceva si directorul cu ocazia asta.

    00
    • Înțeleg că unii au timp liber să se plimbe pe la tribunale și să se prezinte la ședințele Consiliului de Administrație. Dar ce facem cu părinții care lucrează pe program normal 9-18 și nu au posibilitatea să-și ia zeci de zile libere să facă munca directorului școlii.

      00
  18. Pe al meu il duc la gradinita din comuna, parcam la distanta de gradinita, se suie pe trotineta, se da jos cand ajunge, o car inapoi la masina, ca nu are unde sa o lase.

    00
  19. Lasă că la anul mai avem un FOV2 din bani publici!
    Nu merge să încercați să vă organizați cu școala, deșteptul din primărie care vine la consilii și asociația de părinți?

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile