Despre analistul accesibil Dan Popa

Mi-a atras atenţia un pasaj dintr-un articol din Dilema Veche, in care un nene dă exemple de autori de soi. Pasajul:

Dan Popa, un excelent analist economic, dacă vrei să înţelegi ce se-ntîmplă cu adevărat şi ce e probabil să se mai întîmple, trebuie să citeşti articolele lui, scrise, nota bene, într-un limbaj accesibil oricui;

Am mai scris despre Dan Popa şi merită scris din nou. Omul face parte din curentul “nu ştiu limba română, dar înţeleg chestii”, ălaturi de Soviani şi alţi dumbo de pe standard.ro, sau din curentul “traducem chestii de pe afară şi le semnăm noi”. Un ciorditor agramat, pe româneşte. Mecanicii au o scuză, ei lucrează cu bujia, nu cu pixul. Agramaţi de tipul Soviani sau Popa n-au luxul ăsta. Ei ar trebui să îşi poată controla numărul de virgule sau de i-uri.

Acum, dilema mea: “limbaj accesibil” înseamnă “explică mură în gură” sau “agramat fără pereche”?

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 3$

16 comentarii

 1. e vina ta ca-l citesti pe zarojanu. el nu pricepe mai nimic din lumea inconjuratoare si i se pare ca descopera materiale de Pulitzer in fiecare zi in care asculta stirile la radio. e o chestie de adaptare la realitate pe care deocamdata, la vreo 50 de ani, n-o poseda. poate sa-i apara cu varsta, poate ca nu. oricum, nu cred ca sunt mari talente in ce a laudat el acolo, cu una-doua exceptii. eu il sar de fiecare data cand ii vad numele scris sub un titlu ca ma apuca instantaneu cascatul de plictiseala.

  10
 2. agramat*…shhh 🙂

  00
 3. de 2 ori?:) o fi prea subtilă şi nu o înţeleg eu… na, tu ştii mai bine de ce scrii ce scrii .

  00
 4. Linkul este:

  http://……/articol/ziaristi-bune

  Deci ziaristii sunt „bune”, ai dracu’ de obsedati transcedentali.

  00
 5. danut popici asta este unul care probabil ca a lucrat in banca/finante/etc si nu a reusit sa ia si el o spaga sau sa ii iasa vre un smen mic si acum a descoperit calculatorul si netu si pentru ca nu mai are job vandabil s-a apucat sa faca ce stie majoritatea omului de rand. xerox si covrigi

  00
 6. Tre sa fii si un pic agramat sa inteleaga poporul ceva 😛

  00
 7. @zoso: esti hater 😛

  00
  • @Alex Mihaileanu: eh, kkt. de câte ori până acum au făcut hotnews ceva decent când au fost prinşi cu fofârlica?

 8. NOU
  #10

  Hotnews e destul de OK, in general. Cum de pun aia linkuri de la blogurile copy/paste ale retardelului finantist e un mare mister. Sau poate e normal. In Romanika, unde nimic nu mai are normalitate…

  00
 9. Omul e trompetuta Basescu/Boc in varianta online. La televizor rolul lui este jucat de Radu Moraru (Nasul) si de Robert Turcescu.

  00
 10. pe dracu. inseamna ca nu ai dat peste alex nicolin

  00
 11. NOU
  #13

  @zoso exagerezi, cu ce ar diferi Dan Popa de restul jurnalistilor? Romania nu este buricul mapamondului, nu aici se inventeaza, reinveteaza, se decide si se intampla lucruri…aici se preia, se traduce si, cel mult, se interpreteaza.
  Dan Popa preia date si le interpreteaza si le traduce intr-o forma mai pe intelesul tuturor. La fel ca si Khris cu graficele sale.

  00
  • @Radu Boncea: corecţie. traduce articolele altora şi le dă ca fiind ale lui, fiind citat de hotnews, deşi e putin ilegal. asta in timp ce poceşte limba română fără măsură.

 12. NOU
  #15

  Ti-as da dreptate in legatura cu Soviani, care are niste principii economice care, daca le respecti, ar insemna sa te nasti si sa astepti sa mori, sa nu misti un deget ca aduci inflatie, bagi soc sistemic, creezi deficite structurale, etc.

  00
 13. @ Radu Boncea, stai putin, khris preia date ins si le serveste cu grafice pentru digestie usoara aka propaganda guvernului, iar dan popa traduce de pe afara pe financiar, dar poceste romana….prefer sa il am si pe dan popa prin preajma, daca tot mi se servesc numai date oficiale

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de pe eMAG prin acest link, de la PCGarage prin acest link sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube