Despre AI și job-uri

Mă uitam zilele astea cum a evoluat AI-ul în ultimele luni. Deja generezi chestii decente din punct de vedere vizual parsând câteva informații sub formă de cuvinte-cheie. Asta va avea un impact nasol asupra creatorilor de conținut grafic deoarece le va diminua încasările. Nici fotografii nu sunt scutiți de pierderi, că deja poți genera imagini folosind versiuni de dimensiuni mici ale fotografiilor aflate sub licență care au watermark suprapus iar rezultatul e o poză la fel de mișto, dar fără watermark. Oamenii care narau diverse prin clipuri în limba engleză sunt și ei pe drumul cel scurt deoarece noile AI-uri pot face asta cu o acuratețe de invidiat. Creatorii de texte vor suferi și ei, asta deoarece deja se pot genera articole și eseuri extrem de rapid și – mai important – fără greșeli de exprimare. Acum 9 ani vorbeam despre cum astea urmau să vină într-un articol de psihologie numit ”Mathematical implications in emulating the artistic genius. The Psychology of Creativity – Where to?” publicat în ”Romanian Journal of School Psychology” (nr. 6/2013). Mă sperie când văd cât de multă dreptate am avut atunci.

Pictura intitulată “Théâtre D’opéra Spatial” a câștigat premiul I la concursul artistic anual organizat de Statul Colorado. Creată de Jason M. Allen cu Midjourney.

Am un amic pictor care a trebuit să se reorienteze de la pensulă spre grafică digitală, că an de an scădea probabilitatea să mai vândă pânze. Aș vrea să spun că – în ceea ce privește textul – cei axați pe domenii de nișă, ca mine, vor fi scutiți de impact; dar aș greși. Că e Linux, că e text despre turism, în maximum doi ani prețurile pentru asemenea texte vor scădea vertiginos.

Traducătorii nu sunt nici ei la adăpost. AI-urile învață și avansează foarte rapid. Estimez că în câțiva ani filmele de la TV vor fi traduse cu un AI care va genera subtitrările în real-time. Se vor mai scoate bani din documente ce necesită o parafă legală – cum ar fi cele pentru instanțe – dar cam atât.

Cu noile AI-uri poți scăpa de watermark extrem de ușor.

Pe partea video deja poți înlocui persoanele reale cu oameni care n-au existat vreodată și să-i pui să facă ce vrei tu. Piața deep-fake e doar vârful icebergului. În scurtă vreme YouTube va fi inundat de vloggeri care nu există ca indivizi și care fac recenzii glorioase la produse de proastă calitate din China.

Cine va pierde? Freelancerul de rând, vloggerul, creatorul de conținut, fotograful cu PFA. Vor câștiga firmele mici cu bugete reduse care își vor putea genera un site în două minute și conținut relevant produselor și serviciilor lor în cam tot atâta timp. În cazul site-urilor cu trafic mare și al revistelor, trei graficieni din patru care se ocupau de pozele de atac vor fi probabil puși pe liber. Va scădea tariful pentru articolele de marketing online iar pe partea video va fi tot mai greu să creezi ceva unic și memorabil care să aducă profit.

ChatGPT alcătuiește texte extrem de bine concepute.

Vrei să faci jocuri video? Le poți face deja în două ore. Ce vrei tu: shootere, jocuri cu mașini, jocuri 2D, 3D. Geme Steam de fel de fel de aberații vândute cu 99 de cenți. Pot genera muzică de fundal și efecte video pentru un podcast.

Revistele cu caracter pentru adulți au fost ucise de filmele din domeniu. Producția de filme a fost afectată de pirateria online și – ulterior – de videochat. Ultimul a fost afectat de OF și site-uri similare. În scurt timp, entertainerul din domeniile pentru adulți va fi înlocuit de clone digitale cu tarife derizorii și niciun consumator nu se va plânge de asta. Deja se întâmplă pe serviciile de streaming live unde, din când în când, câte un asiatic descoperă după un an că tipa aia îmbrăcată sumar și care dădea sfaturi de make-up e în realitate o doamnă pe la 65-70 de ani. Mii de privitori care nu și-au dat seama că femeia folosea un filtru menit să o facă tânără și să-i subțieze vocea.

Ce va rămâne valoros pe viitor? Oferirea și intermedierea de servicii de acest gen. Partea de documentare și informare augmentată de crearea unui text relevant în domenii de nișă; cum ar fi inspectarea unui nou aparat creat de o firmă și crearea de documentație pentru el. O vreme vor rămâne programatorii relevanți, precum și cei care se ocupă de atomatizarea proceselor, fie ele hardware sau software. Oamenii care se ocupă de securitatea sistemelor. Statisticienii – la fel – mai au ceva timp; nu mult. Job-urile care necesită interacțiune umană: curierat rapid, servicii sociale, human resources, entertainment la fața locului.

Partea nasoală? Piața va fi inundată de chestii dubioase. Editurile vor primi pentru evaluare cărți scrise de un AI. Se vor vinde poze la calup, multe neverificate și cu rezultate bizare. Vor apărea peste noapte podcasturi și vloguri care redau știri sau texte luate de pe Reddit într-o formă care va imita profesionalismul. În vreo 5 ani vom trăi realitatea din filmul ”Simone”, când studiourile de producții video și audio vor realiza că e mai ieftin să alcătuiești un artist cu un server decât să angajezi un om în locul lui. Se va scoate muzică și film pe bandă rulantă până la saturație – câte cinci sezoane de serial pe zi – toate cu actori care nu s-au născut vreodată. Piese radio care vor costa zero cenți drepturi de autor pentru că vor fi produse chiar de către posturile care le difuzează, pe loc, direct de pe laptop, în timpul emisiunii. Fotomodelele din generația asta sunt probabil ultimele care vor mai face bani din job-ul lor.

Sunt mai sigur ce domenii NU vor mai fi cu cerere decât de cele care vor fi. De exemplu – acum e extrem de simplu să creezi 50 de poze cu o femeie perfectă. Gratis. O faci blondă, brunetă, roșcată, africană – cum vrei tu. Cu sau fără pistrui, cu ochi roz sau negri. Asta va afecta rapid niște domenii de activitate mai puțin evidente. Modelling-ul probabil că va dispărea. Nu plătesc un fotomodel când pot crea gratuit 25 de modele diferite pe laptop și fac cu toate photoshoot în care-mi prezintă produsul sau serviciile. Mai mult – nu va mai avea niciun rost să creez modele care poartă artificii de înfrumusețare: rimel, ruj, fond de ten, buze siliconate. Nu are sens să creez o poză cu o femeie virtuală și s-o pun să poarte ruj, când o pot face perfectă și fără el. Așa că femeile vor vedea rapid că 1. apar tot mai multe reclame cu tipe angelice care nu poartă make-up și că 2. prin contrast ele se fardează pentru a ține pasul cu ele. Standardul de frumusețe va sări vreo 10 nivele dintr-un singur șut și va fi imposibil pentru cineva să-l atingă. Oamenii își vor da seama că oricât trag la sală și oricât botox injectează, tinerii de pe afișul ăla stradal care acoperă opt etaje tot arată mai bine ca ei și – mai nasol – nu se machiază. Va deveni jenant să te rujezi. Va fi ca o recunoaștere a înfrângerii și – mai nasol – a inabilității de a atinge perfecțiunea. Așa că multe femei probabil vor reduce drastic achiziția de produse și servicii cosmetice. Dacă tot nu poți ține pasul atunci măcar să investești banii în altă parte.

Un alt fenomen interesant va fi cum aceste reclame și femei create artificial vor ridica atât de mult fileul încât oamenii vor începe să creadă că acel standard de frumusețe e cel social-acceptabil și că – ei nefiind capabii să-l atingă vreodată – mai bine nu se afișează în public. Va fi ciudat la date-uri, va fi mai gol prin cluburi. Frumusețea fizică va pierde din capitalul social și se va pune probabil accent pe abilități. În special cele din imediata proximitate a socializării din jurul fenomenului de dating: are umor? poate întreține o conversație? are un venit stabil? are răbdare să mă asculte?

Un vlogger din China se prezenta urmăritorilor ei ca fiind mult mai tânără și mai atrăgătoare.

Industria fashion și fenomenul social al modei vor fi afectate și ele. Oamenii vor dori în continuare să fie speciali dar nu vor avea timp să devină speciali. Vor apela la aceleași compromisuri ca până acum: haine noi, pantofi scumpi. Doar că tot oamenii – socializând mai puțin datorită saltului baremului care definește standardul de frumusețe feminină – vor socializa mai rar. Nu vor rămâne mulți să admire pantofii ăia noi pe stradă. Va deveni cumva inutil să cheltui mult pe niște haine pe care nu ai cine să ți le aprecieze, așa că piața probabil se va regla la un numitor comun dictat de produse ieftine, practice, în culori care nu ies în evidență. Mersul la shopping prin mall va deveni ceva ce fac săracii care nu-și permit home delivery din străinătate la prețuri mai mari.

Vedem de pe-acum cum oamenii din marketingul de imagine au observat că noii consumatori nu se mai identifică cu perfecțiunea protagoniștilor din reclame. Nu blonda suplă cumpără tricoul ăla ci Jane – femeia ternă din suburbii. Ce s-a încercat a fost o redefinire a standardului de frumusețe: Jane e OK așa cum e: supraponderală, sau în vârstă, sau cu accent de sudist. Doar că societatea respinge chestiile astea din simplul motiv că admirăm perfecțiunea, chiar dacă noi suntem cocoșați și grași. Ne unge la inimă o vreme că Jane e ”ca noi”, doar că ulterior realizăm că ”Jane” nu e ceva spre care putem să tindem. Că are un ”stop” acolo și că femeia din reclamă nu vrea nimic mai mult de la viitor. Doar e OK așa cum e. Ori noi – fiecare dintre noi – vrem mai mult de la viitorul nostru. De aceea tindem spre ”mai mult, mai bine, mai repede”. Așa că vom accepta din nou frumusețea feminină prezentată la superlativul ei, cu diferența că în curând nu vom mai avea timp și energie să luptăm să o obținem în viața reală.

Setul de imagini de jos reprezintă un fotomodel generat artificial de un AI.

Întrebarea rămâne ”dacă bărbații nu vor mai avea atâtea femei îngrijite în jurul lor, cu ce anume din ceea ce vor reprezenta ele se vor mulțumi?”. Cu abilitățile verbale? Cu gradul de submisivitate? Cu empatia? Educația? Dacă la prima vedere nu ne va mai impresiona aspectul fizic iar pasul doi din stabilirea unei relații este comunicarea/socializarea (și aceea tot mai dificil de inițiat), cel mai probabil că ceea ce transmitem verbal și prin comportament va începe să conteze mai mult. Mă refer aici la eticheta socială, abilitățile verbale, imaginația, poate chiar impulsivitatea sau lascivitatea exprimată fără rețineri.

Există prea multe variabile de luat în considerare iar cele de mai sus sunt simple speculații, dar bănuiala mea e că pe undeva pe-acolo se va trece în următorii 5 ani și că noile generații vor trebui să se adapteze la o altă lume. Românul dichisit de azi va fi la fel de străin în orașul lui din viitor pe cât e acum de străin în scena de dating din Paris sau Elveția.

PS: poza de atac am generat-o cu MidJourney 4 în vreo 2 minute.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

106 comentarii

  1. Legat de aspectul fizic, inca n-am intrat in subiectul „designer babies” gen Gattaca. Oamenii vor dori intotdeauna perfectiunea, cu orice pret! Mai intai miliardarii vor avea copii perfecti pentru a-si valida existenta apoi milionarii si tot asa.

    • “Oamenii vor dori intotdeauna perfectiunea, cu orice pret!“

      …UNEORI da, intotdeauna, nu

      Tre sa fii idiot sa vrei tot timpul perfectiunea. Sunt alte lucruri de vrut, mult mai misto, mai placute si mai interesante.

    • Sunt câteva chestii în articol, una e asta
      „Estimez că în câțiva ani filmele de la TV vor fi traduse cu un AI care va genera subtitrările în real-time”
      Subtitrările autogenerate sunt de ceva timp pe YouTube, umblă la setări și joacă te, sunt destul de exacte

    • @Elvis sper ca glumesti cu subtitrarile exacte

    • Pablo probabil pentru ca nu stie ca AI-ul deja poate face traduceri mai bune decat orice subtitrare romaneasca pe care am vazut-o in toata viata mea.

    • Sunt două chestii diferite, ambele făcute cu machine learning:
      speech-to-text și traducere. Ambele cu performanțe remarcabile față de acum câțiva ani.
      Pablo oricum nu le-a încercat vreodată.

  2. Sunt singurul psihopat căruia ii suna bine câteva chestii din acest text apocaliptic?

    • vrei sa vezi influencerii murind in chinuri, nu?

    • Sa il vad pe Dorian ca ii mănâncă conservă Lui Chelutzu

    • De atâta progres, într-o zi o să urcăm la loc în copac.

    • E vorba de catgirls, nu? Si mie imi suna bine!

    • Nu, si nu e apocaliptic deloc. Spre apocalipsa ne indreptam acum, 8 miliarde dar se prefigureaza o prabusire a populatiei, ramanem fara resurse si suntem expusi la evenimente gen pandemii, meteoriti si razboaie nucleare.

      Singura sansa pentru supravietuirea omenirii e sa fim condusi de un AI tip dictatura benevola fara scrupule si morala, care sa mentina populatia la un nivel sustenabil prin orice mijloace necesare, si sa urmareasca evolutia speciei umane la fel, prin orice mijloace necesare incluzand eugenia si manipularile genetice. Abia asta e viziune de pshihopat :)

  3. Note răzlețe oarecum pe subiect

    1. Am auzit recent de aiva . ai, e fenomenal ce muzică poate ieși de acolo. Nu neapărat ca produs final (deși ca soundtrack e tot ce-ți trebuie) dar mai ales ca sursă primară de inspirație pentru cei care chiar fac muzică. De ce să te chinui cu un jamming de 4 ore pe zi, când poți genera 100 de sample-uri, alegi unul care-ți place, îi adaugi nota ta personală și gata!

    2. Paragrafele despre oameni și relațiile lor mi-au adus vag aminte de o carte SF citită de mult tare (Spinrad poate?) în care imaginea reală a unor adolescenți acneici și introvertiți era practic convertită electronic în standarde de frumusețe și sexualitate. Urmează (și parțial există deja) și în realitate.

    3. Eu unul o să prind ceva din lumea asta dar o să crăp până o să devină sufocantă și deranjantă, mie mi-e mai groază de ce-l așteaptă pe fiu-meu.

  4. Și în prezent sunt femei frumoase pe care nu le vrea nimeni…
    Nu AI-ul distruge societatea.

    • Am 2 prietene care sunt modele. Si au o frumusete de aia se intoarce toata camera cand intra ele. Dupa ce stai mai mult cu ele, incepi sa vezi ca sunt si ele oameni, cu personalitate de cele mai multe ori de cacat pentru ca lumea le-a tratat frumos, doar pentru ca pretty privilege.

    • Probabil ca nu le vrea nimeni pentru ca sunt lepre. Pe langa frumoase. Odata cu varsta frumusetea se mai ofileste. Dar leprismul creste in intensitate.

    • Pe langa ce zice @cd creste si blazarea o data cu varsta, nu prea inteleg de ce.

    • @ Razvan

      Sa stii ca nu frumusetea le ajuta in totalitate sa obtina favoruri, relaxari ale unor reguli. Caracterul lor le ajuta! Zambetul pe buze, falsa onestitate si deschidere in societate aduce belsug chiar si unei urate sau mediocre. Sunt suficiente fete/femei frumoase care traiesc o viata modesta/normala si sunt chiar asuprite de catre celelalte care au tupeul de a hipnotiza oamenii.

  5. Eu cred ca in mod normal munca unui artist uman ar trebui sa se scumpeasca. Adica as face diferenta intre creatie AI si creatie umana.
    De asemenea, o imagine generata de AI pe baza unei creatii artistice reale e cam la limita dreptului de proprietate intelectuala. Depinde insa in ce masura rezultatul se aseamana cu originalul. Daca-i vorba doar de indepartare watermark, evident ca e o incalcare a drepturilor de autor.
    Iarasi, deep-fake si alte asemenea aplicatii pot duce la o inlesnire a inselatoriilor, fraudelor, furtului de identitate si nu numai.
    Utile mi se par aplicatiile AI care elimina eroarea umana sau cresc productivitatea.

    • „adica as face diferenta intre creatie AI si creatie umana”

      Dacă ăla nu se jură pe Biblie „Să moară mama în chiloți de tablă că eu am pictat/compus/scris!”, tocmai asta e, că TU nu ai face diferența :)

    • doar calitatea o sa mai conteze. sa nu uitam ca sunt artisti care au tras o linie pe o panza si s-a vandut cu jde milioane de dolari. O LINIE

    • adyzah, nu ma refer ca as sti sa fac eu diferenta, ci ca ar trebui sa fie cotatii diferite de pret. Asa cum un diamant natural e mai scump decat unul artificial, asa si creatia artistica. Bine, posibil sa nu fie cea mai reusita analogie.

    • Problema nu e cu artiștii care au o anumită viziune asupra lumii și trăiesc bine din vânzarea operelor proprii. Problema e la ilustratorii care desenează schițele originale despre cum va arăta un joc/scenă de film/carte. O mare parte din ei va rămâne fără muncă iar cei rămași vor fi reduși doar la retușuri minore sau la descrierea scenei în cuvinte cheie.

  6. nu te mai minte blogger-ul, te minte AI-ul, unde e panica?

  7. Lipsește plot-twist-ul „acest text a fost scris de ChatGPT”.

    • plot twist, toate articolele alea scrise de „GuestAuthor” sunt generate de AI. Doar ne lua pulsul.

      Alt plot twist, toate comentariile astea sunt scrie de AI.

  8. A mai fost moda cu super-modele care aratau perfect si purtau marimea zero iar revistele erau pline de poze pline de retusuri in photoshop.
    Pur si simplu s-au tras semnale de alarma si pentru adulti s-a mai normalizat situatia. Tineretul (inclusiv adolescentii) inca mai cred in standardele imposibile definite de filterle de Instagram dar la un moment dat le trece.

    Ca adult, te mai si intereseaza cum arata un tricou pe „Jane” (mai ales unul scump) ca de obicei muncesti pt banii aia, vrei sa ai si un ROI . Ceea ce parea de neconceput acum cativa ani – modele non-slim fit la marile branduri, jeansi marimi XL si superior- incepe incet incet sa se normalizeze. E frumos sa ai haine dragute, mai frumos e sa le si vinzi. Un om 30+ din clasa medie are abilitatea financiara sa isi permita sa cheltuie 300-500 de EUR pe o pereche de jeansi la cateva luni (nu intra in discutie aici daca isi doreste sau nu asta). Mai bine ii vinzi lui o pereche XXL la 4 luni decat o pereche de S la 6 luni- un an unui cumparator „fashionable” de 18 ani.

    N-or sa mai fie pantofi cu toc de 800 de euro la moda. Or sa fie (sunt deja?) sneakersi cu acelasi pret daca nu mai mult.
    Nu o sa mai conteze atat de mult rochia de 1000 de euro de la Michael Kors ci treningul de aceeasi valoare. Daca e sa-ti ia banii, vor gasi o modalitate sa-i ia.

    • „300-500 de EUR pe o pereche de jeansi la cateva luni”???? Serios? Ai scapat cate un zero in plus?

    • S-a normalizat obezitatea si stilul de viata nesanatos. Nici vorba de standarde imposibil de atins, o persoana activa in jurul varstei de 18-20 de ani poate sa arate fara probleme la fel de bine ca un fotomodel. Ah, ca noi nu vrem sa acceptam cursul natural al vietii si vrem sa ne identificam cu fotomodelele si la 40 de ani, asta e altceva.

      Uitati-va la poze cu oameni pe plaja acum 30-50 de ani si uitati-va acum…

    • @TicTac: au mai fost iesiri ale unor milionari care se auto-evaluau ca facand parte din middle class. Culmea, pareau sinceri in caraghiosenia lor.

    • Un om 30+ din CLASA MEDIE are abilitatea financiara sa isi permita sa cheltuie 300-500 de EUR pe o pereche de jeansi la CATEVA LUNI.

      N-am mai ras de mult atat . Pari la fel rupt de realitate , precum politicienii nostri.
      Nici macar clasa medie din tari dezvoltate precum Germania , Anglia , sau US , nu-si permit sa dea atat pe o pereche de blugi ‘la cateva luni’

    • Nu inteleg manutele rosii de la comentariul lui Big . Asta e realitatea, firmelor li se rupe de obezitate, doar au mirosit ca ar prinde in mediul asta dominat de politically correctness sa mangaie pe cap grasele (atentie doar grasele, barbati grasi ca modele plus size nu am vazut deloc) ca e ok asa cum sunt. De asta au si aparut grasele cu pretentii. Nu conteaza, timpul le rezolva pe toate intr-un fel sau altul :))))

    • Am scris “abilitatea financiara”. Nu ca e OK sa dai banii astia pe o pereche de pantaloni, justificarea e strict problema fiecaruia.

      Practic ce ati zis voi e ca un om de clasa medie nu isi permite ocazional o cheltuiala de 1500 de lei (banii de tigari pe 2 luni – adica tot o cheltuiala perfect inutila. Daca adaugam si acoolul atunci se fac 2000).
      E mai simpla matematica?

    • @N, dacă te uiți mai bine, modelele care-s grase, nu-s orice fel de grase.
      Nu-s alea cu 3 guși, cu 3 rânduri de burți, (burți, nu colăcei) și picioarele cât picioarele podului de la Cernavodă.
      Modelele grase sunt pe tipul „curvy” sau, cum ziceau românii pe vremuri, „voluptoase”: față bucălată (poate un pic de gușă, dar chipul are conturile definite și gâtul e vizibil), umeri și spate bine rotunjite, dar definite, sâni mari, șolduri și coapse generoase, picioare definite, care se subțiază proporțional de la coapse la glezne.
      Modelele grase sunt genul ăla de grase care se îngrașă intr-o distribuție frumos a suplimentului pe tot corpul. Cele mai multe se pot numi încă grațioase, în ciuda mărimii cu plus.

      Bărbații nu prea se îngrașă proporțional și sunt rar grațioși (plăcuți privirii) la mărimi cu plus.

  9. Da, multe chestii se vor automatiza. De la soferie si chiar la justitie si avocati, chestii minore le poate judeca si un AI. Cand vad parinti ca se agita pt copii sa invete multe limbi straine le zic sa o lase moale, mai mult de engleza nu o sa mai fie nevoie, si aia in forma de baza. Dar si in IT se automatizeaza o gramada, multi programatori si administratori devin „useri”. Ca sa instalez o baza de date pe linux de Oracle imi putea lua 2 ore pt una simpla, 4-5 ore sa o fac cu standby, daca era o versiune mai obscura de linux si apareau probleme si mai mult de o zi. Acum in cloud in 3 click-uri am baza de date. La fel si cu servere de aplicatii tomcat si altele, totul a devenit mult, mult mai simplu. Chiar si programarea a devenit mai facila, limbajele au tot mai multe „prefabricate” ce te ajuta enorm, generatoare de cod, etc. Si in IT vine coasa automatizarii puternic.

    • Parintii se agita pentru ca nu vor copii tampiti. Cunoasterea mai multor limbi straine dezvolta sinapsele fantastic.

    • @Deea

      Oricum vor fi „tâmpiți” și „urâți” în lumea AI-ului prin comparație.

    • Doar ca exagerezi, pana nu avem tehnologie ca in matrix de uploadat skillul in cap, o sa merite oricand sa dobandesti o limba straina sau alt skill. Da, o sa conteze mai putin dar nu va deveni inutil, in plus in functie de ce averi/avantaje au de la parinti va conta mai putin sau nu.

    • AI urile au avantajul obiectivitatii… daca nu ajung programati religios, cu diverse cutume. Dar, in principiu, ar putea da sentinte mai corecte.

    • Aici va lovi destul de puternic

    • Acum in cloud faci baza de date din 3 click-uri. Până când pică cloud-ul 5 minute și managerul nu mai vrea s-audă de Cloud cât mai trăiește.

    • @Ena AI-ul nu prea face nimic nou, deocamdată. Tot ce face este bazat pe creațiile precedente. Dacă de mâine s-ar opri toți oamenii din creat texte, picturi, video, fotografii, muzică etc., AI-ul s-ar plafona.

    • Si sa scrii caligrafic era o arta si a fost o perioada foarte util. Poate in viitor o sa fie foarte util sa inveti sa tragi cu arcul daca vine vreo apocalipsa zombie. :D Dar aici aveti dreptate, orice te dezvolta dar este important sa iti alegi si un skill set util pentru viitor.

    • Și acum un curs de caligrafie costă și e considerat hobby. :)

  10. Daaar sa nu uitam esentialul, cu toate aceste tulburari noi psihologii vor avea de lucru :)

  11. Nu m-ar mira sa avem bula Machine Learning ( ce vedeti acum NU este AI ), asa cum a fost bula DotCom, cum a fost si bula Bitcoin ;).
    Deja, dupa numarul de articole si video-uri apocaliptice sau exaltate despre „AI” pare ca se formeaza bula.

    In practica, unelte precum ChatGPT sau DALL-E 2 sunt impresionante la prima vedere si daca inveti sa le folosesti au potential imens pentru a-ti usura munca.

    Atunci cand incerci sa le folosesti serios realizezi ca au tendinta de a abera cu incredere si cam trebuie sa stii domeniul in care le folosesti pentru a valida rezultatul, altfel risti sa obtii cod nefunctional, texte eronate sau sa ajungi in „uncanny valley”.

    • La un moment dat un student facuse un rezumator de text, bazat pe arhitectura de tip transformer (sequence-to-sequence translation). Trebuia sa faca rezumatul unui text. Parea ca merge bine, construia rezumate cu sens. Modelul scotea 4 fraze pornind de la vreo 2-3 pagini de text.

      Atacul adversarial a fost urmatorul: i s-a dat sa faca „rezumat” la o singura propozitie: „Ana are mere”. Ce a putut scoate AI-ul ala … numa’ chestii sexiste si cu subinteles, toata firma a fost pe jos, radeam ca prostii, cu lacrimi!

  12. Cred că scapi din vedere încăpățînarea umană și uiți impactul capitalismului în societate. Sigur, vor veni unii autori cu texte scrise de GPT, dar după primul scandal, autorii vor fi puși să recite fragmente ca reviewerii să fie siguri că ei au scris cărțile. Sigur, AI-ul va genera poze cu modele care poartă haine pentru site-uri, dar pictorialele tot cu modele reale vor fi realizate, bașca încă n-am ajuns la holograme ca să le înlocuiești pe catwalk-uri. Am mai văzut pe alții, fără vreo tangență cu programarea, care visează că AI-ul va lua locul programatorului, dar realitatea e că abia te înțelegi cu un account/programator să-ți facă un site, account/programator care vorbește limba ta, îl înțelegi și te înțelege din context, prin mimică, gestică etc., încearcă să te înțelegi cu un AI fără ochi, urechi și mîini, mult noroc să priceapă specificațiile. Șamd. Dracul nu e chiar atît de distopic.

    • Si tie iti arata clientii cu mainile: „Cam atat de mare sa fie site-ul”?

    • „Mută logoul ăla un pixel mai la stînga. Putem să-l facem mai mare?”

    • „Dracul nu e chiar atît de distopic.”

      E in regulă, Alex, un A.I. te va înlocui și vei avea mult timp liber.
      :-))

    • Daca imi iau timp sa-ti arat de ce ideile tale sunt gresite, promiti sa nu ma acuzi iar ca te injur?

      Incepem cu „sigur… dar”, si cu putina istorie:

      – Sigur, computerele sunt bune la calculat, dar nu vor bate niciodata mintea umana la jocul regilor. (DeepBlue enters the chat)
      – Sigur, au calculat ei la sah, dar nu vor bate niciodata mintea umana la go pentru ca 2^128. (AlphaZero enters the chat)
      – Sigur, calcule matematice, dar nu vor intelege niciodata ce e intr-o imagine. (CNNs enter the chat)
      – Sigur, fac diferenta intre pisica si caine, dar nu vor putea niciodata sa creeze arta. (Dall-e enters the chat)
      – Sigur, merge pe imagini 2d, dar proteinele sunt in 3d si sunt mega complexe. (AlphaFold enters the chat)
      – Sigur, fac arta, dar nu vor putea niciodata sa se compare cu ce creeaza oamenii. (concursul ala in care un juriu uman a ales castigatoare o imagine generata cu midjourney enters the chat)

      Asa si tu. Sigur, dar niciodata . Ai uitat un cuvant. „Inca”. Inca nu intelege perfect ce vrei de la el. Inca nu poate rezolva probleme complexe. Inca nu stim cum sa ajungem acolo. Dar sunt idei. Se face progres. Tehnologia nu avanseaza in vid. Tehnologia avanseaza prin ce se invata din trecut, prin experimente, prin date, prin a re-itera idei vechi, etc.

      Ieri codul parea de neatins. Azi avem OpenPilot care e mai bun la few-shot decat te-ai astepta. Stie sa scrie componente mici. Stie sa ia din context si sa faca monkey-work. Stie sa se adapteze la un stil de programare. Stie sa completeze documentatie la functii pentru ca NER. Stie sa recunoasca anumite patternuri si sa completeze stuff. Azi. Maine o sa stie si mai multe.

      Nu paria pe ceva ce istoric s-a dovedit ca evolueaza, avanseaza. Nu pica dupa fenta cu mutat goal-posturile. Ieri erau acolo, azi vezi ceva si le muti putin. Sigur, dar. Daca faci asta de multe ori, te trezesti intr-o tesla care merge singura prin oras, vorbind cu telefonul sa-ti puna Despacito. Si, culmea, merge. Azi. Maine o sa fie mai bine.

    • @Andrei: a trecut ideea pe lîngă tine. Dar aștept cu interes momentul în care o să-i spui AI-ului să-ți facă o aplicație și o să ți-o genereze în cinci minute după specificațiile alea pe care i le-ai bîlbîit, așa, că AI-ul înțelege și știe să scrie cod cînd îți citește și gîndurile.

    • Ah, ma scuzi. Incerc mai simplu. Tu naysayer. Eu aratat deget istorie. Tu om din exemplu. Tu spus prea complicat sah. Istorie dat tine peste ceafa. Tu spus prea complicat go. Istorie spus ia cu paine. Tu spus … Tu gresit. Tu invatat, maine. Azi nu.

    • Vei avea nevoie doar de unu care scrie specificatii ca lumea nu de genul: vreau sa fie fereastra patrata, butoane jos si sa aiba un x de unde o inchid

    • Deci e un viitor pentru oamenii care scriu specificații.

    • „realitatea e că abia te înțelegi cu un account/programator să-ți facă un site, account/programator care vorbește limba ta, îl înțelegi și te înțelege din context, prin mimică, gestică etc., încearcă să te înțelegi cu un AI fără ochi, urechi și mîini, mult noroc să priceapă specificațiile.”

      așadar avem după cum urmează:
      -„abia te înțelegi cu un account/programator”: adică te înțelegi greu/f.greu;
      -„îl înțelegi și te înțelege din context”: adică te-nțelegi decent.

      mai bagă o fisă :)

  13. mi se pare ca te contrazici pe alocuri:

    „Standardul de frumusețe va sări vreo 10 nivele dintr-un singur șut și va fi imposibil pentru cineva să-l atingă. Oamenii își vor da seama că oricât trag la sală și oricât botox injectează, tinerii de pe afișul ăla stradal care acoperă opt etaje tot arată mai bine ca ei și – mai nasol – nu se machiază… Așa că multe femei probabil vor reduce drastic achiziția de produse și servicii cosmetice.”
    VS
    „Vedem de pe-acum cum oamenii din marketingul de imagine au observat că noii consumatori nu se mai identifică cu perfecțiunea protagoniștilor din reclame. Nu blonda suplă cumpără tricoul ăla ci Jane – femeia ternă din suburbii.”

    parte din treaba asta seamana cu „oh, vine metaversul, o sa ne mutam acolo ca e cald si bine”. daca vor fi folosite de companii AI uri care vor modifica imagini ca sa scape de drepturile de autor, cu siguranta vor exista alte AI uri care sa aproximeze daca e furaciune sau pe acolo.

  14. Super multumit de articol, pauza a fost benefica pentru autor.

  15. Un pic la partea de speculatie din articol.
    Nu neaparat oamenii tb sa fie perfecti in toate alea. Grecii antici rezervau perfectiunea pentru zei. Cine incerca sa o atinga era pedepsit cu moartea sau mai rau. Si erau impacati cu ideea ca sunt imperfecti.

  16. Aici intrevin doua chestii :
    1- Industria care o preconizezi ca va fi pe cale sa moara, cat lobby va face ? Ce va mai inventa ? Ca ma gandesc ca nu o vor face fara a incerca sa revina cu idei
    2- Cat de departe poate merge AI-ul. Desi exemplele aduse sunt pertinente, sa nu uitam ca AI nu e nici pe departe perfect…iar chiar daca sa zicem ne punem poza de la avatar luata de pe Lensa, nu inseamna neaparat ca vom fi de acord cu practicile lor…

  17. Viitorul va apartine acelora care NU vor abuza de AI. Cand „vinzi” perfectiunea care este imposibil de atins de marea masa, generezi depresie la greu. Iar ulterior respingerea acelor firme care „vand” perfectiune. Pentru ca DA, majoritatea oamenilor sunt imperfecti.

    Eu sper ca oamenii vor refuza sa fie niste simpli utilizatori de avatare „perfecte”. Noi suntem faini cu defectele si calitatile noastre.

  18. Este doar evolutie si frica de nou.
    Cand au aparut motoarele, erau de rasul lumii vs caii care isi faceau treaba de sute de ani.
    Apoi oamenii care munceau cu o sapa au fost inlocuiti cu tractoare.. apoi fabrici si tot asa.
    Asa si cu AI – automatizeaza ce se poate automatiza. Cand nu va mai fi nimic mergem pe Marte. Daca acum 20 de ani ti-ar fi zis cineva ca vor fi masini care se conduc singure ai fi zis ca este nebun. Acum vrei o Tesla S daca ti-o permiti.

  19. *niveluri
    nivele e din alt domeniu

  20. Domnule Coloja, haideți să inversăm întrebarea: ce se va întâmpla cu cei care vor fi concediați & înlocuiți cu A.I.-ul? Toți & toate din categoriile enumerate de dvs.

    Să devină toți tehnicieni de hardware & software (mentenanță, implementare, cercetare) nu avem cum.

  21. Probabil o noua nisa de joburi vor fi companiile ce verifica ce face AI-ul. Si nu vor fi putine.
    Daca ziceai acum 10 ani cuiva ca fiecare va putea sa faca taxi cu propria masina radea de tine si cu curul.
    Unde mai pui si livratorii de orice. Nu-i bai, vom face alte munci. Ne adaptam. Asta facem de cand existam.

  22. Machine learning nu este inteligența artificială, este doar un prim pas spre, dar avem cale lungă până la AI.
    Rețelele astea neuronale încă sunt la nivel foarte scăzut, deocamdată vorbim de o echivalență creier de insectă, poate chiar mai jos un pic.
    Nu cred că putem vorbi de un termen scurt -mediu (5-10 ani) pentru o aplicare pe scară largă a unui scenariu de tipul celui descris de autor.

  23. dacă nu cunoști domeniul respectiv, da, nu faci diferența între o mămăligă formată de niște algoritmi și ceva făcut de om, dar orice profesionist îți dă cu ai-ul de pământ la creație, singurele joburi pe care le poate fura un ai e al oamenilor care trișează și sunt inutili oricum, al celor care copiază, reproduc, și efectiv nu fac nimic important.

    • Gen eu care copiez 8h pe zi de pe stack overflow :))

    • Fac, stii ce? Consum, taticu. Motorul capitalismului.

      Rareori ia cineva direct copy-paste de pe stack overflow si pune in aplicatie si gata merge. Si cei care implementeaza algoritmi noi intr-un codebase tot copiaza, dupa whitepaper.

      Singurii care nu copiaza (la fel de mult) sunt cercetatorii de la cele mai prestigioase universitati politehnice, care fac posibile acele whitepapers. In afara de IBM, Softimage si SGI (ultimele doua defuncte acum) aproape nici unul dintre algoritmii fundamentali ai graficii digitale nu a fost descoperit de un privat.

  24. Cand o sa poata AI-ul sa imi injecteze in minte senzatia ca ma dau cu snowboard-ul pe partie sau gustul unei mancari sa ma sunati.
    Restul este discutie despre mass production vs craftmanship.

  25. Chipurile care nu exista au fost inventate demult, nu e o noutate. Suspect e de ce se face acum atata valva. Parca e un preambul pt altceva. Meta?!
    Perfectiunea, atunci cand trebuie sa faci efort pentru ea, nu mai e un deziderat decat pentru putini oameni. Nu avem si acum „standarde de frumusete”, ” de inteligenta”, financiare, plm? Cati se chinuie in vreun fel sa le obtina? Prin ’90 erau la moda anorexicele, asa si? Se ingramadeau majoritatea sa ajunga asa? Majoritatea, nu cateva specimene izolate. Pt majoritatea, „standardele” greu de obtinut sunt fix pix. Si-ar dori, dar numai daca costa 30 de bani.

    Pe mine ma surprinde ca nu au bagat roboti printre noi live(sau?! :D ). Pentru ca tehnologia o avem (vedeti Sophia), softul ala poate fi bagat intr-un hardware destul de credibil macar de la distanta (nu vrajeala aia de corp chel). Si am vazut roboti in teste care pot imita cu usurinta gestica umana si trasaturi faciale in miscare. Banuiesc ca … nu mai e mult. Sau, s-a intamplat deja. O fi SF ce zic, dar daca vrei sa testezi fiabilitatea unui produs, e mai simplu asa.

  26. ChatGPT este la nivelul unui copil de clasa a 5-a dar care are un creier pozitronic (ca in nuvelele lui A.C.Clarke) si extensibil ca in Johnny Mnemonic.

    Multi oameni isi castiga existenta aberand cu incredere mult mai rau decat o face ChatGPT. Problema este, desigur, cui ii revine dreptul de autor? Tie ca om care colaboreaza cu acest model ML? Firmei care a antrenat modelul ML? Se imparte intre parti? Cat revine cui?

    Cat despre „excedentarul” de oameni, e simplu. Elitele globale au nevoie de acestia momentan pentru a-si mentine averea si puterea. Daca forta de munca devine suficient de ieftina, nu mai au nevoie de atat de multi oameni, si nu mai au nevoie sa vanda la fel de multe produse.

    Cel putin acum robotii nu pot pune produse la raft si nu pot pune caramida ca zidari.
    Dar cand dispare nevoia de oameni si dispar oamenii, scade si nevoia de locuinte noi, scade si nevoia de zidari.

    Locuri de munca vor fi, destule tari in lume sunt subdezvoltate si nu au acces la tehnologie. Asta pentru cine e dispus sa se mute prin Africa Centrala si de Vest sau prin tari arabe precum Afghanistan sau Yemen.

    Iar o parte dintre avatarele alea de pe net nu sunt numai doamne la 65 de ani ci si DOMNI cam tot pe la aceeasi varsta. ML-ul stie a face multe, inclusiv schimbare de voce. Plus ca sunt si nise online care urmaresc, cunoscand situatia dinainte, un barbat cu avatar de femeie, din varii motive in care n-are rost sa intram aici.

    Ca sa ma inspir dint-un un citat din Scarface „The world is fucked, Chico. And everything in it”. :))

    ML-ul nu trebuie sa fie perfect, doar suficient de bun. Cine ramane ultimul stinge lumina. S-a terminat distractia, chat.

  27. Nu prea se vor intampla ce scrii sau altfel zis nu o sa ia amploare. Imi vine in minte botii de chat care sunt o varza si inutili.
    Problema AI-ului e ca nu stie de context. In multe aplicatii contextul conteaza . De exemplu in traduceri ai situatii in care depinzi de context sa traduci perfect.

  28. Întrebarea rămâne ”dacă bărbații nu vor mai avea atâtea femei îngrijite în jurul lor, cu ce anume din ceea ce vor reprezenta ele se vor mulțumi?”

    Iar o sa-mi fie umplut frigiderul de carne ca sunt misogin, dar e OK, vin sarbatorile.

    Pai… cu alti barbati. Multi barbati se vor orienta spre a convietui cu alti barbati. Acum cati dintre ei vor avea relatii gay nu stiu. La fel si femeile, pentru care relatiile cu acelasi sex sunt oricum mult mai accesibile.

    Pur si simplu sexele opuse se vor suporta atat de greu incat relatiile heterosexuale, cu care suntem obisnuiti, vor fi mult mai rare. Cine-si permite, va prefera de multe ori sa locuiasca singur(a).

    Asta cel putin la oras. La tara, cine n-a vandut/gasit cumparator pentru teren, saracie lucie si agricultura de subzistenta cu „pachete” de la stat odata la 3-6 luni. Prin tarile mai civilizate va mai persista o forma de ajutor social o vreme.

  29. Dada, fix asa ziceau si ca AI-ul si chatbot-urile vor inlocui support-ul si cred ca putem sa ne dam seama cu totii ce mizerii sunt.

  30. FYI GPT tocmai a fost lobotomizat inca odata. Da rezultate mult mai slabe astazi decat dadea ieri. A fost un mare scandal vizavi de copii care-l foloseau pentru a le rezolva temele la scoala. Pe discord-ul GPT multi elevi se laudau aseara cu note intre 7.5 si 10 primite pe munca lui ChatGPT.

    Asta cred ca ar trebui sa ne spuna cateva lucruri dar va las pe voi sa trageti singuri concluziile.

    Din motive obiective, nu cred ca ML/NN de calibrul GPT-4, Dall-E sau alte variante mai avansate, bazate de exemplu pe algoritmi genetici, vor fi disponibile pentru publicul larg. Cel putin nu pentru mult timp. Vor fi aproape exclusiv, pe bani multi desigur, apanajul marilor corporatii si vor adanci si mai mult prapastia dintre bogati si saraci.

    • @vosidit98:

      Din motive obiective, nu cred ca ML/NN de calibrul GPT-4, Dall-E sau alte variante mai avansate, bazate de exemplu pe algoritmi genetici, vor fi disponibile pentru publicul larg. Cel putin nu pentru mult timp. Vor fi aproape exclusiv, pe bani multi desigur, apanajul marilor corporatii si vor adanci si mai mult prapastia dintre bogati si saraci.

      Majoritatea sunt proiecte open-source. Le-au copiat deja mii de site-uri iar Google Play a fost inundat efectiv de aplicații care ofereau o interfață grafică pentru serviciile astea. Pactic iei codul și-l pui la tine pe server. Apoi iei baza de date gata-antrenată vreme de ceva timp de pe GitHub și cam aia e.
      Bani se vor putea cere eventual pe soluții tip baze de date antrenate de alții, cu anumite condiții (gen acces mult mai divers la imagini/text, posibil și cu caracter comercial). În rest softul e open-source și nu-l pot vinde.

    • Multe dintre ele sunt open source, asta este adevarat, dar necesita hardware performant si destul de scump pentru a le rula pe cele mai promitatoare dintre ele pe infrastructura proprie.

  31. „Întrebarea rămâne ”dacă bărbații nu vor mai avea atâtea femei îngrijite în jurul lor, cu ce anume din ceea ce vor reprezenta ele se vor mulțumi?”. ” C-o fanta calda si fara inhibitii.

  32. Nici o problemă. Paginile blogurilor scrise de AI vor fi citite preponderent de „persoane” AI. Noi, cei în carne și oase, vom sta la terase.

  33. „Aș vrea să spun că – în ceea ce privește textul – cei axați pe domenii de nișă, ca mine, vor fi scutiți de impact; dar aș greși.”
    „Cine va pierde? Freelancerul de rând, vloggerul, CREATORUL DE CONȚINUT ,fotograful cu PFA.”
    „Ce va rămâne valoros pe viitor? Oferirea și intermedierea de servicii de acest gen. Partea de documentare și informare augmentată de crearea unui TEXT relevant în domenii de nișă; cum ar fi inspectarea unui nou aparat creat de o firmă și crearea de documentație pentru el.”

    Ca simplu cititor – mesajul pe care îl transmiți – nu textul pe care îl scrii induce o oarecare contradicție.

  34. Eram departe de contextul discuţiei. Văd că s-au schimbat definiţiile – 1.Artificial intelligence (AI) is intelligence—perceiving, synthesizing, and inferring information—demonstrated by machines, as opposed to intelligence displayed by animals and humans. 2.Artificial general intelligence (AGI) is the ability of an intelligent agent to understand or learn any intellectual task that a human being can. Mă întreb cît o să dureze pănă o parte din A.I.-urile descrise or evolueze în A.G.I.. Pentru că de la acel moment rasa umană o să devină depăşită.

  35. smecher rau articolul, chiar au anuntat anul viitor sezon nou din Black Mirror, sunt curios ce mai baga

  36. Deja asociațiile de artiști din SUA strâng bani să dărâme chestia asta. Link.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile