Demisec sau demidulce?

Într-o vreme eram mort după vinurile dulci sau demidulci roșii sau albe, erau preferatele găștii în orice situație, după o vreme am renunțat la roșu, că de la prea mult ți se făcea rău, și am băut alb vreo 10 ani. Ba demidulce, ba demisec. Sec era prea…sec, și nu-mi venea să fac șpriț, poate din cauză că toți părinții pe care îi știam beau șpriț și parcă nu voiam să beau ce beau bătrânii.

Altfel, eMAG au prețuri bune în perioada asta la toate categoriile de vinuri, dintre care două, Mirabilis Machina și Gitana Lupi, sunt bune și recomandate de Alex.

În episodul ăsta, domnul Alex, alconnaiseurul eMAG, ne învață să degustăm vinuri, în caz că nu știam sau că ne pasionează asta.

Articol sponsorizat.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

60 comentarii

  1. Eu prefer demisec sau sec, pe timp de zi (terasa) albe și rose seara o dau pe vinuri roșii. Producția proprie iese mai mult spre demisec. În zona Bistriței au apărut crame noi cu vinuri albe foarte bune, aciditate mai ridicată, producții mici. Sauvignon, Feteasca alba și regala, Muscat, Gewurztraminer, Pinot Noir din podgoria Lechinta sunt de încercat. Ca și crame noi: Jelna, Valea Ascunsa, Lechburg, Zaig, Vie Vin.
    Nu fac reclama, doar sunt din zona și ma bucur pentru ei :D

    00
  2. Vinul de la nea Ion, un gospodar din Vrancea, e mai bun decat orice de pe piata.

    00
    • adica dulce ?? :)

      00
    • De ce dati minusuri fetii, doar pentru ca e neumblata si are gusturi proaste? Rusine sa va fie.

      00
    • Ia o gură de vin și fă gargară prin toată gura ca să vezi toate gusturile. Vinurile proaste îți lasă un gust acru puternic când atinge partea din spate a limbii. Fiind din Vrancea, cunosc o grămadă de nea Ion și pot să garantez că ceea ce numești tu vin e un must mai acru.

      00
    • Usturoiu e mai bun ca orice vaccin.

      01
    • Cel mai bun vin e vinul de Segarcea pt ca face p…zda harcea parcea !

      00
    • Ce prost educati sunteti! Omul despre care vorbesc chiar stie sa faca vin. (Ion e un nume generic :) )
      Am gustat vinuri din mai multe categorii de pret (chiar si sute de euro), insa tot il prefer pe cel din Vrancea.
      Ar trebui sa mai cititi si voi, sa vedeti ce substante mai pun producatorii in vinuri.
      Ex: in afara de vinul de gheata si cel sec, majoritatea au zahar adaugat.

      00
    • >>face p…zda harcea parcea
      Doar daca-l bagi in pzda cu tot cu sticla.

      00
    • >>majoritatea au zahar adaugat.
      Asa e, dar nu destul, d-aia se si pune cola in vin.

      00
    • @Oana hai sani vedem la un vin bun

      00
    • NOU
      #13

      Un trolling simplu, direct si transparent.

      Ce demonstreaza?

      Ca oamenii sunt prosti, rai si nu au simtul umorului.

      00
  3. de cand sunt in nord beau alcool din ce in ce mai rar. si e bine asa.

    nu-mi aduc aminte cand am baut ultima oara un pahar de vin.

    ultima oara mi a zis nevasta sa iau de la alimentara ce gasesc, era pastele catolicilor, s-am luat o bere de 2,5% alcool ( nu exista nimic peste 3,5% oricum si era oleaca mai ieftina, ma stiti ca-s mai sarac de felul meu ).
    n-a fost rea, rece, na, a mers.

    00
  4. Simpatica reclama, peste media din ce se da la TV. Cat despre vin, cum spunea un cunoscator, vinul e sec… restul sunt povesti.

    PS: Cunoscatorul era la nivelul celui din video, era pe langa.

    00
  5. Nu așa se ține paharul, că încălzești vinul, nu așa!

    00
  6. Voi chiar luati in serios mascarelile baiatului ala legate de vinuri?el face ceva publicitate pentru emag,care pt profit ar vinde si babanu sau pufoaica,pe care le-ar prezenta ca licori alese.
    Legat de vinuri,dulce,demisec,etc,e una ceea ce preferi,dar vinul se asociaza cu mancarea,sau cel putin un plateau de charcutterie/fromage,neaparat acompaniat de paine…iar gustul pentru un anumit vin,chiar daca e ceva personal,se cultiva.

    00
    • ,,plateau de charcutterie/fromage,neaparat acompaniat de paine,, A emigrat și salamul Victoria și telemeaua din senviș.

      00
    • @paco…..cat traiesti inveti,nu e rusine sa recunosti.
      Am facut ceva initiere de somelier,si toate au rolul lor:mezelurile si branza,pentru grasimea lor,ce se depune pe stomac,si intarzie absorbtia alcoolului,iar painea,pentru ca e neutra ca si gust,si permite sa apreciezi mai bine gustul vinului.de fapt,painea,branza si vinul sunt considerate ca o treime in materie de degustare.
      Dar nu refuz niciodata salam victoria bun,o telemea proaspata nu foarte sarata,cu o feteasca neagra buna,sau mai bine,o cadarca,si de ce nu,un cepaj de samburesti.

      00
    • @Becaly, eu consider corectă dorința noastră de a învăța, nu rușinoasă.
      Platourile cu brânzeturi, mezeluri, nuci și struguri din filme și reclame sunt recomandate pentru consumul unui anumit tip de vin, nu sunt recomandate pentru degustare. La degustările între somelieri pentru recomandarea unui vin se bea apă și se consumă biscuiți care neutralizează aromele de tanin, zahăr, drojdie și restul componenților din vin, tocmai ca senzația din paladar să fie cea corectă. Între vin și aliment se caută o ,,armonie. Sunt cazuri în care un vin este recomandat unui fel de brânză doar pe criteriul regional, pășune cu podgorie în apropriere. În ,,armoniile,, de vin și brânză depinde și materia primă cu care este făcută brânza, dacă este din lapte de vacă, de capră, de oaie, din amestecuri, din bivoliță etc. a sistemului de producție specific pentru fiecare tip de lapte (coagulare lactică, presată, coajă spălată, mucegai intern ) și depinde și de maturizarea (vârsta) pe care o are.
      Păinea, la fel ca și vinul conține drojdie, nu prea rezonează decât în biserică. Riști mai repede o beție, decât o degustare.

      00
    • Hai ca ma provoci:

      in primul rand, daca degusti un vin, sau mai multe, degusti vinuri din aceeasi regiune, soi, de aceea eu (si altii) insist ca e foarta importanta asocierea cu un anumit fel/feluri de mancare (nu degusti roze si cabernet, in aceeasi sesiune)
      degustare inseamna sa gusti, deci in mod evident nu are nici o relevanta drojdia din paine sau alt produs, deoarece nu vei consuma cantitati industriale (eu zic ca optim e sa degusti doua/trei vinuri pe ocazie), mai mult e deja greu sa iti faci o idee elocventa
      Oricum, plecasem de la scalambaielile baiatului acela de la emag, care recomanda ceva vin care vine comandat online , pastrat si transportat in conditii ideale pentru vin; repet, sunt dor un profan, si un consumator constant de vin (uite, eu consum cabernet cu ciocolata neagra, e slabiciunea mea), insa e bine de punctat ca ce se prezinta online/gratuit este de multe ori un pamflet, si nu trebuie luat de bun

      00
    • @becaly, un curs de sumiller profesional în Spania e undeva între 1500 și 3000 de euro și durează undeva la 750 de ore . Inițierea pe care ai zici că ai făcut-o a fost în degustare, în nici un caz în ,,somelier,,.Printre primele lucruri se explică unui viitor somelier e ce să nu consumi în timpul unei degustări, nu ce să consumi. Ca și ,,indiscreție,,din culise, un sumiller profesional se știe si cu coniace, trabuce, nu doar cu vinuri.
      Băiatul din video e un actor, la fel ca Jason Statham cănd îi rupe pe 10 cu bătaia.

      00
    • Exceptand faptul ca charcuterie nu se scrie cu doi de T si puteai sa spui mezeluri si branzeturi fine ca asta sunt si asa se traduc, sunt de acord ca gustul se cultiva si se educa si vinul trebuie asociat unui fel de mancare. Insa tot nu as bea un vin dulce in vreo situatie.

      00
    • Pai si eu daca nu sunt mancau nu am voie sa beau vin?

      00
  7. demisec, demidulce, sprit…cuvinte care n-au ce cauta langa vin prea des. merge de cateva ori, putine soiuri sunt bune si se preteaza, deci n-ar trebui sa devina norma. hic!

    00
  8. Te hotarasti de unde sa luam: Emag sau Finestore? :)

    00
  9. nu pot sa beau demidulce sau dulce, am impresia ca beau suc.
    sprit never again, am impresia ca e o solutie pentru a bea un vin pe care nu poti sa-l bei direct din cauza gustului neplacut

    00
    • Un vin pe a carui eticheta scrie demi dulce, dar el abia pare a fi demisec: Pinot Noir de la Crama Gabai. Racit pe la 10-12 grade, e foarte bun.

      00
  10. Citisem ceva articol ca oamenii cand se apuca de baut prefera bauturile dulci, pentru ca e normal. Pe masura ce bei mai mult, incepi sa te muti catre bauturile mai seci. Nu mai stiu care era explicatia, asa ca morala o aflati voi daca gasiti articolul ala.

    Practic, ce bei spune despre tine cat de experimentat esti cu beutura.

    00
  11. Mai folosește careva pe aici aplicația Vivino? Eu am descoperit niște vinuri bune acolo la categoria sub 30 de lei.

    00
  12. eu astept sa se redeschida granita, duty-free-ul de la Sculeni (sau ala e la Albita) e un rai al vinurilor moldovenesti (+ bonus chestii din spatiul ex-sovietic gen Vanna Tallinn sau Riga Black Balsam), un Gitana Lupii parca era vreo 12 sau 14 euro :)

    00
    • Vezi ca e un magazin cu produse moldovenesti,inclusiv vinuri,undeva pe stanga pe coltul blocului,la Piata Sfanta Vineri,cum te duci inspre Udriste.

      00
    • @Viorel In Romania pretul e de 2-3 ori mai mare decat la sursa, si deseori vinul e zdruncinat pe drum si pastrat prost. La un vin de 70-90 de lei sticla la noi, te cam oftici. Sunt mai multe magazine care “aduc” produse moldovenesti, desi nu sunt convins ca le importa ei direct.

      00
  13. Sec și extra sec,cât mai sec, dacă este Prosecco, sau șampanie.

    00
  14. Alb sec sau demisec pt mine. Unele dintre ele, dar niciodată nu-mi amintesc cum se numeste ăla care-mi place, ca să cumpăr data viitoare, așa că mereu e la ghici.

    Dacă zic cu care nu dau greș, mă dă lumea afară de pe blog. :)

    00
  15. Ba, e miercuri azi!

    00
  16. Mamaaa ce obositor a devenit spotul.
    Parca e facut in colaborare cu baietii de la creativ monkeyz.
    Pot aprecia un vin sec. Au preturi faine , indeed.

    00
  17. Sec si demisec. Fiecare vin are perioada lui iar vinul dulce si demi dulce la mine a provocat daune mari. Imi aduc aminte si acum de niste seri cu Busuioaca bauta cu cola. Mi e greata doar gandidu ma la asta. Saperavi de la Gitana e bunut.

    00
  18. Demisec spre sec! La dulce e foarte simplu să „îmbunătățești” vinul cu zahăr. Doar anumite zone se pretează la un vin demidulce. Plus ca zahărul combinat cu alcool, oricât de natural ar fi zahărul, duce la dehidratare și durere de cap

    00
  19. Demisec, alb
    eventual rose de orice forma…asa, ca vine primavara :D

    00
  20. Oh, da! Mare cunoscator acest Alex. Sticla de vin (inclusiv de spumant) nu se deschide „cu sunet” ca Gica Franzela la birtul in sat (las deoparte faptul ca nu a fost in stare sa desfaca cu un tirbuson clasic si foloseste unul de fatalai). Cand am vazut ca pune mana pe cupa paharului am oprit clipul. Cunoscatoru’ p**ii.

    Daca vorbim de vin pentru mine exista doar vin sec sau apa, nimic intre.

    00
  21. Sec/demisec mi se face rau de la dulce :( Mi se pare doar mie sau loturile purcari din 2019 sunt niste mizerii…in rest gitanas ( lupi apartine de ei),domeniul lui davidescu..adevarul ca moldovenii au avut o strategie foarte bine pusa la punct bravo lor…din Romania eram fan la cetate dar de 2 ani incoace am experiente dureroase cu ei :D

    00
  22. Oho, ce mai beam și eu vinuri dulci prin liceu. Rupeam terasele de la Diham cu același meniu: începeam cu un Tuborg String, apoi ne dădeam pe Busuioaca de Bohotin cu cola și apă minerală carbogazoasă.
    Fast forward câțiva ani mai târziu, subsemnatul preferă demisecul în ceea ce privește vinul alb și Rose și sec cel roșu. Asta nu înseamnă că nu mai sting sticle de jidvei cu bănuți pe la vreun grătar sau ocazie de sprituiala

    00
  23. Eu nu mai pot sa beau vinuri dulci sau demidulci. Nu stiu ce s-a schimbat, dar nu le mai suport. Demisec sau sec.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube