Una cu deficitul de forță de muncă din Horeca

Un tip care are nevoie de o poză mai bună de dat la presă plânge că industria HOteluriREstauranteCAfenele are nevoie de 100.000 angajați:

Din cele 400.000 de locuri, 100.000 sunt deficit şi 50.000 de oameni care nu sunt pregătiţi. Avem nevoie astăzi să absorbim 100.000 de oameni.

Știți placa, vin, văd că e de muncă, pleacă a doua zi sau după câteva săptămâni, preferând să stea acasă decât să fie chelneri sau bucătari sau cameriste.

Nu prea am auzit însă păreri de la oamenii ăștia, ce îi face să plece atât de repede. Îi sperie oare munca atât de mult și atât de repede? În zone cu puține posibilități, unde încă se mai face turism și e nevoie de muncă, de ce oamenii preferă să caute altceva sau să aștepte decât să se ducă să muncească la pensiunile și restaurantele din zonă? Doar pentru că e de muncă?

Sau pentru că e muncă multă pe bani puțini și oameni care se poartă urât? Adică toate trei la un loc. Mai înghiți când e mult de muncă dacă banii sunt buni. Mai înghiți patronul ghiolban dacă banii sunt bani sau dacă volumul de muncă e rezonabil. Dar toate trei?

Am luat de câteva ori oameni la ocazie pe Valea Prahovei, 99% toți lucrează în turism (excepție face bătrânul care e infirmier la sanatoriul ăla de agitați), toți au povești despre cum munca și salariul ar fi suportabile dacă patronii și clienții s-ar purta omenește cu ei.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

116 comentarii

  1. Faci cârciumă, vine clientul, trage de o cafea 3 ore că stă pe laptop și e freelancer, nu poți s-o vinzi cu 20 de lei, ocupă spațiul, n-ai vânzare, nu poți angaja mai mulți chelneri, vine clientul care vrea să consume de 100 de lei pe oră nu poate, că dacă sparge banii ăștia e un tip grăbit, nu vin chelnerii, ăla e nervos etc.

    Faci cârciumă și ești imbecil, pui un singur barman să fac cocktail-uri din apă cu castraveți, 18 lei, durează un sfert de oră să le facă, faci vânzare de 18*4 lei pe oră, nu produci bani (la calculul pe hârtie e profitabil rău cocktail-ul ăla), nu poți angaja încă un barman să servească și restul.

    Faci pensiune, vine melteanul care a dat 150 de lei pe seară, învățat prost de la turci, vrea 5 stele și all-inclusive, nu-i place nimic, nu știe nimic, boracul urlă încontinuu. Omul e stresat de la muncă și-și descarcă nervii pe chelneri/cameriste, se urcă încălțat în pat, înfundă baia cu păr, se rade la floci în chiuvetă, de-astea. Cameristele își fac cruce cu două mâini când văd ce văd.

    Faci pensiune/hotel că ai un prieten care te-a rezolvat cu fonduri europene, te comporți ca autoșmecherul de București care se crede bogat că a vândut terenul lui tata din Voluntari, cazarea e la munte, tu ești ciumec de Dorobanți, angajații nasoi te fură, ăia cinstiți îți dau semnale dar nu poți răspunde că ești preocupat să câștigi campionatul spart la popou bagaboante care apar pe la Capatos. Când ți se spune că trebuie să dormi primi 5 ani în hotel te apucă dracii, păi ce mă, ești ultimul țăran, ești șef.

    • Dacă aflăm răspunsul la întrebarea asta vom ști și de ce rumânul aruncă chiștoacele pe stradă în România și merge cu ele în mână 5 ore până la un coș de gunoi imediat ce trece granița.

    • ok…dar daca ala e invatat prost de la turci…inseamna ca la turci se poate…si daca la aia se poate…cum plm la noi nu se poate? ca mortii lor…n-or aplica toti metoda chinezeasca sa fie sponsorizati de stat si sa faca turism in pierdere

      00
    • la turci nu prea face scandal, pentru că garanție blocată pe card.

    • @Attilla

      La turci n-ai sa vezi genul de chelneri/ospatari etc cum sunt la noi. Si nu cred ca sunt platiti la nivelul la care viseaza ai nostrii. Impresia mea despre turci , atata cat am interactionat eu cu ei ( nu numai ca turist – prin natura meseriei mergeam la un moment dat in Turcia lunar in diverse locuri de la Istanbul la Adana) este ca sunt mult mai muncitori ca noi.

      Lasam la o parte din discutia asta grobienii nostri ( care sunt nesimtiti si acolo ori de cate ori au ocazia) pentru ca asta e o discutie mult prea lunga :)

      00
  2. iti zic eu. e un cumul. am lucrat la un hotel,, la mare, acum multi ani. ce salariu imi dati. pai 600 de lei prima luna si, dupa aia, 1200. luna a 2 a nu l am mai gasit pe director niciodata, nicaieri. luna 3 s a uitat scarbit la mine si a catadicsit sa imi scuipe ca munca mea nu merita mai mult de 600 (eram gestionar food si beverages) si ca, daca nu imi convine, sa ii dau preavizul de o luna si sa plec. atata era si functionarea hotelului, practic, ca se inchidea in septembrie. asa ca muie dragos anastasiu, muie si limbricului asta, cand vor da salarii, cand nu isi vor mai bate pula de angajati, cand vor crea un mediu de lucru pe termen lung, arunci sa emita pretentii. pana atunci, se vor chinui in maybachurile model 2016, plm, ce sa faci, asa e viata, greu.

  3. Motivul numărul 2. Munca in Horeca e stresantă prin natura ei dar n-ai idee câți retardați pe post de șefi pot fi acolo.

    Efectiv, pentru ei ești un kkt pe salariul minim care nu are opțiuni deci nu meriți să fii tratat că om

    10
    • NOU
      #8

      am o mica pensiune cu restaurat pe un drum national aproape de bucuresti … un salariu bun la nici 100 de km de capitala inseamna in jur de 2000 de lei (asta este media de sus pentru cei cu liceu si semi specializati) … la aceasta pensiune muncesc eu patronul, ea sotia patronului, ei copiii patronului si inca 2 angajati care sunt cumva tot rude … de ce ? pentru ca NIMENI NU VREA SA MUNCEASCA !!!!! un astfel de biznis presupune trezirea la 5 si culcatul dupa ora 23 … le am oferit oamenilor cazare si masa in timpul saptamanii, absolut toate weekendurile libere, transport gratuit catre localitatile de unde sunt, al 13-lea salariu si un concediu pe an platit 50 % (chiar nu mi permit sa dau mai mult ) … salariul 2300 de lei (carte de munca) bani pe care II BAGA IN BUZUNAR avand in vedere ca NU I COSTA ABSOLUT NIMIC in timpul saptamanii cat lucreaza la mine … vin 2-3 zile si pleaca … vin si fura … sunt scarbosi, aroganti, tupeisti,nespalati habarnuau sa se comporrte etc … am avut angajat care venea inclusiv cu sotia si copilul in timpul saptamanii … le am platit tratamentul copilului etc si dupa ce s au vazut cu sacii in caruta au plecat fara sa anunte etc … fura tacamuri, asternuturi, combustibil, lemne, au furat pana si NISIP dintr o movila din curte … calitatea oamenilor in romania a ajuns una de cea mai joasa speta … stiti cat costa un kg de cartofi „la tara” ? 0,25 lei kg ! stiti ca bucatarul a furat 10 kg de cartofi din bucatarie spunand nonsalant ca NU MAI SUNT SEFU ! 10 kg de cartofi inseamna 2,5 lei ! DOI LEI SI JUMATATE ! DOI LEI SI JUMATATE ! … adica eu iti dau 2300 de lei pe carte de munca, stai in casa mea, te hranesc din mancarea mea, iti platesc si concediu, ai toate weekendurile libere si tu imi furi din bucatarie DOI LEI JUMATATE ! asta este mentalitatea oamenilor ramasi in romania !
      stiti ce lipseste romaniei si oamenilor inca ramasi aici : RESPONSABILITATEA MUNCII !

      10
    • Stii ce mai lipseste? Sa faci plangere la politie(nu pe ziso.ro) pt toate furturile, ca sa nu mai fure si de la altii.

      10
    • @Vlad, în principiu ai dreptate, dar dacă chiar ai pretenția ca cineva să muncească de la 5 la 23 5 zile pe săptămână pt afacerea altcuiva, indiferent cât e salariul și care sunt bonusurile ai o problemă. Tu, la tine, nu doar la ei.
      Sau poate n-am înțeles eu bine și se lucrează în ture și salariile și bonusurile sunt pt toți.

      00
    • Vlad, nu știu pentru ce poziție era salariul, dar 2300 de lei dacă e vorba de bucătar/ajutor de bucătar este nu mic, ci INFIM. :) Mai ales dacă vrei să îți stea 5 zile în pensiune. Că asiguri cazare nu încălzește pe nimeni, iar peste tot în HORECA o regulă nescrisă, dar de bun-simț e că personalul mănâncă la locul de muncă (chiar dacă mâncare de personal, nu icre negre). Dacă vrei să îți stea cineva 5 zile pe săptămână în pensiune, să lase familie etc salariul trebe să fie peste 5000 de lei net ptr un bucătar. Altfel, dacă tot își lasă familia, pleacă în străinătate și lucrează.

      Problema în HORECA nu e că nimeni nu vrea să muncească, ci că patronii nu-s pregătiți să plătească. Altfel, bucătarii (buni! nu ăia de întind un sos de decor să facă plating, ci ăia care știu să țină un restaurant de la aprovizionare, la organizare evenimente, la inventar, la curățenie, la retețare) sunt la fel de căutați la ora actuală ca programatorii. Și tot atât de bine plătiți. ;)

      20
    • NOU
      #12

      @mst : – exista (multe nesolutionate)
      @amb : se lucreaza pe schimburi si pe „caprarii” (sunt printre putinii angajatori „de la tara” care are omul si pozitia … nu angajez un om care sa faca 5 joburi la pret de 1)
      – nu munceste nimeni de la 5 la 23 efectiv (activitatea incepe la 5 si se termina dupa ora 23 )
      – „fochistul” de exemplu, trebuie sa fie disponibil 24 din 24 dar in iulie si august nu cred ca munceste mai mult de 1 ora pe zi iar in lunile grele de iarna in 4-5 ore nu are ce face (nu taie lemne crede-ma doar supravegheaza, alimenteaza si manageruieste o instalatie) … media de ore de munca pe zi in 12 uni nu depaseste 5 si cu toate astea este platit pentru 8
      @anatati :
      – nu sunt RITZ si la 7 lei ciorba (multi considera chiar piperat pretul asta) nu am cum sa angajez pe 5000 de lei (bucatar la mine 3500lei si ajutorul 2500)
      – exista posibilitatea sa se duca si acasa dupa program (e alegerea lor si majoritatea aleg sa ramana in conditiile in care la mine stau in „lux” fata de ceea ce ii asteapta acasa)
      – nu am cum sa ofer salarii de bucuresti in conditiile in care preturile sunt mai mici ca in bucuresti ( 7 lei ciorba „la tara” vs. 14-15 lei la bucuresti)
      – banii aia multi, miliardele alea de euro, le fac din nunti. botezuri, cumetrii si parastase (daca nu ar exista astea in afara de mici, cartofi prajiti si bere nu cred ca as putea avea)

      – problemele din HORECA sunt aceleasi ca oriunde in romania :
      NU POTI PLATI oameni cu sau fara experienta, la nivelul PRETENTIILOR lor, atata timp cat eu NU PRODUC cat sa mi permit sa le dau cat cer !!!!!!

      – oamenii au senzatia ca daca un kg de cartofi costa 0,25 bani si eu pot face si vinde un kg de cartofi prajiti cu sa zicem 40 de lei, banii pe care bulangiul de patron ii baga in buzunar sunt 39,75 lei …
      – angajatiul crede ca daca este platit cu 2000 de lei pe patron il costa fix 2000 de lei
      – angajatul crede ca daca faci 200 de kg de ulei de gatit pe luna uzat ala se va arunca in spatele casei ca e „decat” ulei
      – angajatul crede ca „normal ca nu ne da salarii mari ca uite are 3 chiuvete in bucataria restaurantului, ce nu putea sa puna doar una ? ”
      – angajatul nu intelege de ce daca scrii 200 de grame portia, portia chiar trebuie sa fie 200 de grame nu 150 (haideti sefu ca nu vede nimeni ca sunt 150 in loc de 200)
      – angajatul nu stie ce inseamna sa vina controlul si sa ti dea amenda pt ca nu ai ORARUL unitatii afisat la vedere doar pentru ca femeia de serviciu a considerat ea ca trebuie dat jos pt ca nu arata bine
      – angajatul nu stie de spagile date „controlorilor” autoritatilor ca sa nu ti dea amenda doar pentru ca existi
      – angajatul considera orice ban reinvestit in unitate drept „fita patronului” …
      – abgajatul crede ca atunci cand iti pica centrala termica pe unitate ar trebui reparata de „fochist” ca el oricum le stie pe toate „trebuia sa cheme ingineri de la bucuresti pe bani multi … de parca noi nu o puteam repara”
      – etc etc etc etc
      ––-
      – so, cand vii sa te angajezi undeva, trebuie sa ti stii f clar valoarea pe piata, ce stii sa faci, preturile si conditiile pietei si cat poti sa duci ca angajat
      – cand vreau sa angajez, trebuie sa stiu ceea ce caut, ceea ce cer si ceea ce ofer raportat la ceea ce se intampla in jurul meu atat social cat si la nivel de biznis …
      ––
      – un casier la mega image in bucuresti castiga maximum 1800 de lei si sta 8 ore in curent si voi imi spuneti mie ca un un salariu minim de 2300 de lei la mine „la tara” este neatractiv ?
      – bai ma scuzati dar cred ca traim intr-adevar in lumi paralele … nu ai fost ospatar 1 zi in viata ta dar vrei 3000 de lei … sincer ? mult succes in anglia !
      – vezi ca patronul tau raneste la porci in locul tau in timp ce te sprijini in lopata tragand tacticos din tigara si zicand : pai da ce sunt porcii mei ? atunci du te relaxat in spania si cere 4000 de E sa stai sa sprijini lopata !

      00
    • 2000 de lei net pentru 18 ore de lucru pe zi plecat departe de civilizatie si de familie ti se pare normal? Mie nu… degeaba le oferi mancare si cazare, totusi vorbim de 5 zile de manuela si pa gandul de la pizda nevestei ce se usuca asteptandu-te pe tine fat frumos sa iti aduci contributia acasa, da, sa zicem ca vin cupluri, atunci mai merita dar din nefericire intretinerea la bloc tot vine ca locuiesti ca nu locuiesti si ce te faci cand se decid sa faca un copil? Ii tii pe toti 3? Nu, un parinte si copilul vor merge inapoi in oras si din nou ne lovim de problema celor 5 zlie plecate de acasa, decat 5 zile plecate pentru 2000 de lei mai bine te bagi pe comunitate la duba de 3.5 tone si primesti bani de delegatie pentru fiecare zi si salar mai mare. In orasele mari un bucatar castiga 4000-5000 de lei, de asta nu stau oamenii in horeca, plecat de acasa mai tot timpul pentru bani putini in timp de seful isi misca curul in gl/ml/cls/pelemeu masini de 2-3 ani vechime
      PS: cum

      00
    • tirane, zi tată cât lucrează oamenii efectiv, că vad ca atât au vazut gigeii din tot ce ai scris…
      Ii tii, coane, 18 ore pe zi la muncă?

      00
    • @Vlad, înțeleg că oamenii nu muncesc efectiv de la 5 la 23, dar zici, de exemplu, că fochistul trebuie să fie disponibil 24/24 chiar dacă el muncește efectiv 4-5-6 ore.
      Dar el este disponibil 24/24. Când e nevoie, oricând, el trebuie să meargă să bage lemne-n foc sau ce face el. Ideea de program de lucru e că ai o perioadă din zi în care omul muncește sau e disponibil și o perioadă în care face ce vrea pula lui: doarme, teme cu copiii, sex cu nevasta, se îmbată rangă sau se afumă (de preferat astfel încât să nu-i afecteze performantele a doua zi la muncă). La tine fochisul nu pare a avea timpul ăsta strict și fix la dispoziția pulii sale, chiar dacă lucrează efectiv doar o parte din timp. Oricând se termină apa caldă sau vine cineva friguros sau mai știu eu ce.

      00
    • NOU
      #16

      @cristi :
      – program carte de munca 8 ore + 1 ora pauza
      – program real de munca : maximum 6 ore (exista 2 schimburi la inceput am avut chiar 3 in unele domenii dar nu mi am mai permis financiar asa ca am restrans activitatea )
      @amb :
      – este platit conform muncii pe care o presteaza
      – programul pe carte de munca 8+ 1 ore
      – urgentele se platesc conform urgentelor (bonus, prime, zile libere, etc)

      *baiatu’ cu casa de marcat, contra unui fee lunar, este disponibil 24 din 24 fara extra cost de urgenta indiferent de cate ori este urgenta pe zi sau pe luna (are datoria conf. contract sa ne viziteze oricum o data la 2 zile )
      *exista si posibilitatea ca baiatu cu focu’ sa fie angajat pe firma si sa fie, tot contra unui fee lunar, disponibil 24 din 24 si sa vina obligat la doua zile

      – diferenta este ca unu a ales sa fie antrepenor altul a ales sa fie un simplu angajat
      – diferenta mai consta in faptul ca antreprenorul se sclavageste singur incalcand codul muncii, angajatului meu i se respecta absolut toate dreptrurile ( nu, nu munceste mai mult de 48 de ore pe saptamana si exista accordul angajatului pentru orele suplimentare si da, exista si posibilitatea angajarii partiale care ar fi fost mai avantajoasa pentru mine dar am ales sa fiu corect fata de om)

      00
  4. Am mai multi clienti in zona HoReCa si vina e in mare parte a angajatilor.

    Exemplu, 2800 de lei in Bucuresti, masa si transport pentru femeie la vase. E de munca ca au volum mare dar e un salariu bun pe care il duci intreg acasa. Nu pachet, nu transport. Nu gaseste oameni. Vin cateva zile, vad ca e de munca si pleaca fara sa anunte fara nimic. Altul le plateste cursuri de calificare si angajatii nu vor sa se duca sau spun ca se duc si absenteaza. Bataie de joc cat cuprinde.
    Ospatari la fel, bucatari la fel, personal servire la fel. Unul din clienti a facut si concurs cu premiu de 1000 de lei cui recomanda un bucatar cat de cat decent. Toti au pretentii de chefi dar nu sunt in stare sa faca o ciorba decenta, un snitel sau niste cartofi la cuptor.
    Nivelul de pregatire si educatie e jos de tot, basini si impresii cacalau dar competenta si seriozitate, igiena spre 0. Toti vin cu pretentii, vor sa stea cu pula in sus toata ziua si toate bunatatile lumii sa vina la ei fara pic de efort.

    Si problema abia acum incepe, inca sunt in activitate lucratori mai vechi cu scoala in anii 80-90 care au experienta si mai stiu meserie dar incet ies si astia la pensie sau ies din activitate si atunci sa vezi jale si tristete.

    00
    • Ce zice Valeriu.

      Am avut multe tangențe cu industria, și oricât de „bun” ar fi patronul, angajații vin cu niște pretenții de nu-ți poți imagina.

      Și măcar de ar fi justificate pretențiile… Dar nu.

      De exemplu, începe vara, vine 2 eleve proaspăt de pe băncile liceului, la specializare de turism & shit like that.

      Vor să se angajeze ospătari, că au nevoie să facă practica pentru școală.

      Vin direct cu pretenții de salariu minim 2000 Lei, ÎN CONDIȚIILE ÎN CARE ELE NU ȘTIAU SĂ ȚINĂ O TAVĂ ÎN MÂNĂ sau să învețe o listă de preparate din meniu (vorbim de o locație tip Pub, cu cel mult 30-40 de preparate în total).

      Mai este și tipul ăla de puștan care vine la muncă 2-3 zile, face niște bani de buzunar, după care are nevoie de 2 zile libere ca a obosit și că acum are bani de cheltuială (că, deh, oricât de prost ai fi, tot primești tips la note).

    • Si da si nu.

      Vina este a PSD-ului sustinuta si de o parte acei patroni.

      Ca sa explic: Cine a vrut sa spele vase e deja oriunde altundeva decat Romania. In Romania, dupa multi ani de lipsa de respect, nu prea iti mai arde sa traiesti linistit, in ideea ca o astfel de munca iti va asigura un trai decent. Salariile au crescut recent, nu impresionezi pe nimeni cu 2800 RON cand salariul minim s-a dublat in 2 ani.

      De asemenea nu este genul de loc in care faci cariera. Asa ca aceste job-uri sunt pentru tineri la inceput de drum, studenti, cei care sunt in impas sau unii mai lenti la minte.
      Astazi nu este nimeni in impas, studenti si tineri sunt din ce in ce mai putini si singura solutie pe care o au clientii tai e sa aduca nepalezi si vietnamezi.

      De asemenea si cultura anilor 90-2000 in care fiecare s-a descurcat cum a putut a creat doua generatii care nu au chef de munca si de a urca ierarhic in cariera. Fiecare in scoala generala se visa sef si resping cu ura orice persoana care ii priveste de sus. Nu aveai deloc indrumare sau orientare profesionala.

      Din fericire cel putin in Brasov au aparut scoli profesionale care reusesc sa indrume si sa ofere o cariera pentru aceia dintre noi care nu au excelat la scoala.

      00
    • Asta cu igiena 0 suna f. “incurajator“!

      00
    • Nu vreau sa fiu nesimtit dar daca vin si pleaca inseamna ca totusi produc bani de undeva deci voi va plangeti si ei totusi traiesc linistiti. Oare ce si cum si cam de ce ?!

      00
    • „2800 de lei in Bucuresti, masa si transport pentru femeie la vase” – mai lasă-le în morții lor de basme

      00
    • @marius – pentru ca au talent, dar nu au cultura muncii si a responsabilitatii. Cand stai cu parintii si nu prea ai ambitii poti sa ai un trai linistit cu bani foarte putini, nu neaparat ca produc bani ‘de undeva’.

      Vin, au un pic de talent, arata bine si ingrijiti, aia nu ii face neaparat buni. Mai ales cand pleaca dupa doua zile. De fapt, in orice domeniu, daca nu esti consecvent, o sa devii talent murit speranta. Dar niciodata foarte bun.

      00
    • @Znuff referitor la tipul ăla de puștan care vine la muncă 2-3 zile, face niște bani de buzunar si apoi pleaca. Cat poate sa faca in 2-3 zile ca sa ii ajunga de buzunar? N-am prea auzit de genu acesta de angajati. Poate se intampla sa vina unu sa stea 2,3 zile nu-i place si pleaca da de aici pana la a generaliza e cale lunga.

      00
    • @ion: de ce ai privi un om de sus?

      Noi romanii inca nu am ajuns la relatia moderna sef-subaltern ci suntem inca la relatia medievala stapan-sluga.

      In consecinta orice shefulika care a ajuns pe postul lui lingand posterioare se crede indreptatit sa-si umileasca subalternii iar orice angajat simplu isi face treaba in scarba fiindca nu se simte apreciat.

      00
    • In loc sa angajeze unil pe 2800 de ce nu angajeaza doi pe 1400?

      00
    • @Bebito85 zice foarte bine: „nu au cultura muncii si a responsabilitatii”.

      Cei care am plecat de jos, sau am prins perioade in care erau zeci de oameni care se bateau pe cateva locuri de munca am fost fortati sa ne disciplinam si sa punem osul la treaba.

      Azi le este mai usor sa munceasca 6 luni in UK si 6 luni sa o frece pe acasa. Dar pe termen lung fac o greseala imensa, ca nu ai cariera.
      Si oricum, ce cariera faci ca ospatar / spalator de vase? (in bucatarie poti face)

      Toti patronii aceia trebuie sa accepte ca nu sunt oameni efectiv si sa nu dea vina pe acei cativa pierde vara care trec pe la ei. E momentul sa aduca oameni din afara EU.

      00
    • emi, salariul e pe bune.
      Este locatie gen autoservire si au nevoie de vase curate in permanenta mai ales in orele de varf. Cineva trebuie sa curete tavile, sa curete ce ramane, sa le spele si sa le puna inapoi in circuit. Dupa ce termina la vase ajuta la curatenie. Programul este 8-17.

      xxx,
      La vase si curatenie sunt mereu cate doua persoane, una pe sala si una la spalat, se ajuta la marfa si la curatenie la sfarsit. Pe cam toate posturile sunt cate doi, daca pleaca unul sa nu ramai cu afacerea blocata.

      00
    • E cam valabil acest comentariu.

      Dincolo de ce pot si nu pot face patronii, piata muncii e distorsionata puternic de doi factori:

      1. Posibilitatea usoara de a emigra. Nasol, dar multi dintre cei buni si cu chef de munca au taiat-o pe alti bani, in vest. Asta e viata, nu ai ce spune aici.

      2. „Concurenta” sectorulul de stat a devenit aproape de nesuportat. Salariile care se invart pe acolo distorsioneaza puternic piata: oamenii cauta disperati sa se angajaeze acolo sau asteptarile din mediul privat devin exagerate, in functie de ce vad/aud in mediul de stat in privinta volumului de munca si al banilor primiti. Si stiu deja salarii absolut nerusinate la stat, pentru oameni fara functii de conducere.

      Stiu cazul unui after-school care se pregateste sa inchida. Salariile cerute de invatatorii pe care ii folosea part-time au explodat, pentru ca ei compara mereu banii cu ce castiga in cele 4 ore de lucrat la scoala de stat. Ca sa nu mai vorbim de stresul aferent celor doua job-uri: la scoala de stat, invatatoarea cam spala pe jos cu parintii, la after school situatia e cam pe dos. Devine deja prea mult pentru acest after-school sa se lupte pe aceiasi resursa cu statul roman. Si cand ma refer la patronul acelui after-school, ma refer la o persoana care lucreaza acolo 12 ore pe zi, nu la un patron cu ceafa groasa si BMW care doar trece pe acolo sa ridice banii.

      Pe scurt, lipsa fortei de munca o sa fie o mare problema pentru dezvoltarea noastra economica. Tare imi e ca o sa ne umplem tara de vietnamezi, in lipsa de altceva. Apropo, zilele trecute mi-a schimbat cauciucurile unul din Nepal, cu care m-am inteles mai mult prin semne. In Bucuresti.

      00
    • Da ba, deci vine studentul spalator de vase si cere 2000 de lei dintre care o parte din salar este scutita de taxe fiind student dar in schimb se angajeaza vietnamezi cu 4000 de lei. Problema unde este oare? De ce nu puteti oferi 3000 de lei aluia dar vietnamezului ii oferiti 4000 de lei?

      00
  5. in turism nu se incuie firma ca la multinationale la ora 17. muncesti de dimineata pana seara. pe bani foarte putini. in zona horeca entry level nu se lucreaza pe minimul pe economie?

    00
    • cumetre nush la ce multinationale ai lucrat tu, dar eu bag si 12-13 ore, fara plata overtime. Asta la o experienta de cam 15 ani in multinationale. E drept pe bani rezonabili.

      00
    • @Romano eu in locul tau mi-as depune maine demisia vs plata overtime.

      Daca nici in momentul asta in care nu se gasesc angajati nu negociezi pentru tine, atunci cand? Esti pe o pozitie de putere .

      00
    • @Ion, multumesc pentru sfat, nu este obligatoriu sa lucrezi ore suplimentare si nici ceva presiune. Eu vreau sa fac o treaba cat mai curata si sa ma uit cu mandrie la rezultate.

      00
    • si in procesul asta ii futi pe ceilalti angajati care mai au o viata si pleaca la 5 sa o traiasca

      00
    • atunci spor la treaba cumetre

      00
    • @Romano: atata timp cat nu te uiti stramb la cei care rup usa la ora 6pm ca atat au fost platiti, esti ok, respect.

      00
    • @Alex, si mai ales cat timp seful nu se uita urat la aia care pleaca la 5-6 pm ca mai au si ei o viata, abia atunci e ok.

      00
    • @Romeo: ce faci tu se numeste epuizare si duce la… rezultate slabe. Stii ca poti avea randament mai bun lucrand mai putin? Creierul trebuie menajat si el.

      Am vazut o gramada de razboinici din astia care mai mult incurcau decat sa ajute. Sa nu mai spun de colegul ala care, din dorinta de a face mai bine, se ducea la tot felul de training-uri si conferinte ca sa faca treaba mai buna. Se ducea pe copca tot daca se apuca el sa faca ceva. Am mai avut altul care iubea atat de tare munca incat ne ametea pe toti. Muncea ca bezmeticul noaptea si in w/e de ametea tot.

      00
    • Ideaa cu munca este asa:
      1. nu fac 12 ore zilnic, nu este fizic posibil – in principiu in saptamana premargatoare releasurilor se intampla
      2. fac asta pentru a lua presiunea de pe colegii de munca, adica daca primesc 5 taskuri pentru luni dimineata – vineri la ora 17.30, o sa stau sa le fac si nu o sa le refuz pe motiv ca au fost livrate prea tarziu
      3. seful meu de obicei pleaca o data cu mine sau chiar mai tarziu – pentru ca munca
      4. programul si-l face fiecare cum vrea, adica avem PS4, foosball, tenis de masa… nu monitorizeaza nimeni cat stai acolo atata timp cat livrezi conform estimarii

      Nu vreau sa ies in evidenta cu nimic, gen abnegatie si devotament, fac ce consider necesar pentru a livra ceva de calitate.
      Multumesc tuturor pentru sfaturi si pentru critici.

      00
    • Atunci se explica. Heirup-urile sunt chestii care se intampla si nu prea pot fi evitate. La cum ai pus problema prima data, se intelegea ca esti workaholic.

      00
    • @Romano
      Cand ai timp, intre doua „release-uri” arunca un ochi pe wikipeidia aici:
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Mi%C8%99carea_stahanovist%C4%83

      00
  6. De cele mai multe ori e din cauza salariului minim pe economie + patroni ghiolbani. In general cine e in HoReCa stie de salariu, in special pe pozitiile entry-level gen bell-boy, receptionist, housekeeping, ospatar si asa mai departe. Cine sta mai mult de cateva luni pe o pozitie din asta o face pentru ca scot bani din … tips. Daca patronul e marlan si il ia, ramane cu ospatari (de exemplu) care se impiedica cu o sticla in mana.

    00
    • Unde pula mea ați auzit voi in .ro să ia patronul tips-ul?

    • WoW! Znuff.. Ieși din casa frate! Sunt locații în care patronul opreste total sau parțial tips!

      00
    • Nici eu n-am auzit sa ia patronul ciubucul. Am auzit insa de restaurante care il impart la toti angajatii.

      00
    • In magnifica statiune Mamaia.
      Am muncit acolo timp de 4 ani. Pe partea de restaurant, se practica, in special in hotelurile „conduse” de dinozauri (zic de ce am experienta, in hotelurile de 4 si 5 * – terase si altele? Habar n-am).
      Si da, o alta practica e sa se ia tot bacsisul si sa se imparta la toata bucataria. Pe o parte e ok. Can ospatar depinzi de bucatarie. Dar pe de alta parte, cand vezi can bucatarul sef are salariu de 10 ori mai mare ca tine, ca ospatar care inghiti toate cacturile de la unii turisti, te cam uiti stramb cand ala see bucura la 100 de lei de la tine. Sau seful de sala sau mai stiu eu cine de prin F&B care o freaca toata ziua (n-am nimic cu ei, am muncit in front desk so cat am fost in tara so cand am plecat).

      00
    • @MP: Te asigur că am lucrat în HoReCa mai mulți ani de zile ca tine.

      Also, cât de prost ești să-i dai tips-ul știind că ți-l ia?

      „- Ia zi, puștiule, ce șpagă ți-au lăsat ăia? Dă-i încoa!
      – N-au lăsat, bo$$, niște săraci, 2 Lei”

      Și a doua zi ai plecat de-acolo. Nu stai să înghiți.

      Și da, am văzut situații în care se lucra „la oală” (adică, se colecta de la toți și se împărțea în mod egal la sfârșitul turii/săptămânii), dar niciodată să-l ia patronul.

  7. sa se dea un salariu minim de 3000 lei ca si in constructii :)

    in sa zicem majoritatea cazurilor e cum zici tu, dar sunt si o gramada de oameni care nu au ce cauta acolo, iti aduc mancarea rece, stai dupa ei zeci de minute, nu stiu pe ce lume sunt, iti vorbesc rastit etc asta in conditiile in care niciodata nu am luat oamenii la pertu, nu am facut scandal, nu am vb urat etc.

    00
  8. Eu nu înțeleg de ce se plâng în presă. E ca si cum as scrie la ziar :sunt in depresie,nu gasesc femei sa faca sex cu mine si sunt aproape de faliment.

    Se asteapta oare ca aia care nu vor sa munceasca la el (si citesc zf.ul) sa zica :’ domle gata,hai sa.l ajutam pe om ca e la ananghie. Ce daca ne da minim pe economie?’

    00
  9. Simplu: se munceste mult adica 8 ore pot deveni si 14 ore, ore care nu sunt platite in plus.Se plateste prost spre foarte prost.
    Ma amuz teribil cand se mai plange cate un patron, pai bo$$ suntem in capitalism daca nu poti performa inchizi afacerea si ai terminat.

    00
    • in Statele Unite mi se pare foarte fain cum multe locuri de munca sunt pe ora (hourly based) si castigi cat pontezi. nu fenteaza nimeni pe nimeni, salariul e pe ora.

      00
    • Sure, dar de obicei nu sunt 14 ore în fiecare zi. În majoritatea locurilor se lucrează în ture (o zi cu o zi). Deci azi bagi 16, dar mâine ești liber complet.

    • @Znuff tu te auzi vorbind? Ture de 16 ore? Tu justifici ca oamenii sa munceasca ture de 16 ore? hai du-te-n spre pulile noastre cu basmele tale cu tot, ma mir cum zoso te lasa sa comentezi pe aici fara dislike button.

      00
    • Eu înțeleg că tu nu ai ieșit din bula ta de pe internet, reddit, forumuri etc., dar așa se lucrează.

      Du-te unde vrei tu, în ce bar/restaurant etc. vrei, și întreabă-i câte ore/în ce ture se lucrează.

      Să vezi surpriză când afli că doctorii fac ture și de 24+ ore…

    • @Barryckello: Lol, calm your tits, chelneritele de la Hanul Romanesc (DN1, paralela 45) lucreaza 24 de ore cu 24.

      00
    • Te-am intrebat daca justifici acele 16 ore, in nici un caz nu negam existenta lor. Stiam deja ca se lucreaza astfel de ture pentru ca si eu am lucrat 12 ore zilnic mai multe luni dar din nevoie. Dar e cale lunga de la acea nevoie temporara pana la a justifica asa ceva si a le considera normale. Nici animalele in evul mediu nu erau muncite in ture de 16 ore.

      00
    • @Barryckello, mai citește încă o data cu atenție. 8+8=16+0.

      00
    • doctorii nu fac ture, doctorii fac garzi, o mica mare diferenta…
      PS: vezi ca la garda nu este cum vezi in filme, din 24 de ore daca nu sunt cazuri poti dormi linistit 12 ore, nu in fiecare zi este un colectiv

      00
    • Flooooooo, suge-o si despre medicii de garda.
      Ia, mira-te si despre ei!

      00
  10. Cunosc un restaurant unde patronul e super de treaba, vorbeste frumos si cu angajatii si cu clientii; ba chiar, desi avea cereri peste capacitate, de vreo 3 ani nu mai face Revelion acolo, inchide tot si da liber la toata lumea. Salariul e de 20 de milioane in mana de la inceput si nu se baga deloc in tipsuri, odata cu vechimea creste si salariul. Faza este ca e foarte strict, la el clientul cand s-a asezat la masa are chelner langa el, cand clientul se uita in jur, are chelner langa el, mancarea vine repede si buna, se face curatenie aproape non-stop. Din astea. Nu gaseste oameni sa angajeze, se plangea ca a mai luat de pe la alte terase/restaurante (ca na, a vrut cu oarecare experienta), au stat o luna la el, au luat banul si s-au intors la terasa unde vindeau o cafea si un suc la ora, pe salariul minim.Deci problema e si la omuleti

    00
  11. Chestia asta este și-n industrii mai spălate, gen pharma, automotive, industria de vârf, unde se presupune că banii sunt mai mulți, dar tot refuzi să te duci, cu toate că ești acceptat după interviu.

    Te duci la interviu, stai, discuți, alalalala, te întreabă de ce pleci/ai plecat. Oase rupte și program de căcat, deja ai o bilă neagră.

    Ai un nenorocit de CV aplicat prin firmă de recrutare/ejobs/bestjobs/linkedin/altele, in care ai trecut tot ce știi, ce certificări, ce salariu ceri.

    Te întâlnești cu mamuții de la HR și cu alții de la departamentele vizate. Scriu că titlul este pentru ceva, dar defapt vor altceva și marginal faci ceea ce au pus în anunț. Te aștepți la un interviu tehnic greu, pentru că na, pentru asta te duci, dar ei te intreabă de coordonat echipe de urși sârmoși și cât de bine reziști la stres și la cereri absurde.

    Atât de jegoși sunt, că nici măcar nu petrec 2-5 minute, să se uite pe nenorocitu ăla de CV, să vadă ce e de capul idiotului, care este un potențial coleg/angajat. Cel mai important lucru: disponibilitate la program prelungit și salariu. Primul cât mai mare, al doilea cât mai mic.

    Te sună după o săptămână, te felicită că ai fost acceptat, in prealabil după ce ai discutat cu ei și le vezi cum se strâmbă, când le spui povestea ta(deh, nu ești idealul de angajat), te invită să semnezi contractul.

    Le mulțumești frumos, pentru faptul că te-au selectat și le urezi succes in continuare, în a-și găsit angajatul ideal. Le urezi zi bună și inchizi.

    Apoi plâng pe la tv și-n presă sau in cercurile inchise ale HR, că a venit unu, ce părea promițător și deschis la a ocupa o poziție și le urează drum bun, după ce a trecut toate probele.

    Din realitățile departamentelor de HR și ale posturii de candidat.
    Pe lângă românii patroni de 2 lei, mai rău sunt străinii, care s-au suedejizat și au adoptat modul jegos mioritic, de a trata oamenii și a face lucrurile.

    Nu e problemă, că în loc de post de mare ștab la firmă-n România, mai bine electrician in afară. Să rămână ei cu a patra revoluție industrială și cu gândul că automatizarea va ocupa nuș cât la sută din joburile repetitive in România.

    Ăștia nu plătesc un nenorocit de salariu, unui amărât pe bandă, dar să cumpere roboți, software și soluții de inlocuire a muncii umane. La noi inteligența artficială o să fie ca în Teleorman, unde cel mai mare angajator este spitalul Județean sau în Giurgiu, unde de 6 luni n-au văzut salarii.

    AMin

    00
  12. Horeca, doar mie imi suna a nume de bautura ?? De coniac, e din categoria saniutza

    00
  13. In HoReCa lucreaza majoritatea prietenilor mei. Va zic foarte pe scurt ca singura problema e discrepanta intre valoarea angajatului si cat vrea sa ofere patronul. Pe angajatii noi sau care nu sunt buni ii desconsidera ,platindu-i cu nimic iar cei care sunt buni,lucreaza in locatii mari unde e si oferta si cererea pe masura.

    00
  14. HoReCa e domeniul ăla în care ți se propune un salariu de 1000 lei că oricum te descurci tu din șpagă?

    00
  15. Sunt prosti patronii, se plâng de clienti, de angajati, de legi, de orice, mai puțin de ei .
    Sunt obraznici si nu respectă legea și clienții, angajatii sunt clienti interni.
    Multe firme greșesc ca încurajează o atmosferă toxică, de bârfe și praduieli. Am plecat la bani mai puțini ca nu mai suportăm basinile conducerii.

    00
  16. Cred ca este un cumul de factori: salariu mic, munca multa, numar mare de oferte de angajare in domeniu. Ma gandesc ca daca te nemultumeste ceva la restaurantul X poti oricand sa pleci sa speli vase (sau sa fii chelner/barman/etc) la restaurantul Y. Cerintele sunt cam aceleasi (cel mult la bucatar pot sa difere) deci ai de unde alege. Posibil ca multi din cei care pleaca dupa cateva luni sa faca exact acelasi lucru in alta parte.

    Apropo de „munca multa”:
    – cel putin in localurile unde se sta „pana la ultimul client” programul poate creste dintr-o data destul de mult. Si cand stai pentru o singura masa, si de la care nu primesti cine stie ce tips…..
    – In restaurante / baruri programul este de cele mai multe ori seara / noaptea. Daca tre sa pleci de la munca cu taxiul, intr-o luna se aduna o suma frumusica.

    00
  17. Banii sunt putini si multa munca, stiu oameni care aveau experienta si erau pe minimul pe economie multi ani, din 8 ore ajungeau vara sa muncesca 16-18 ore, apoi sambetele si duminicile erau platite cu 5 lei/zi in plus. In februarie-martie erai pe acasa in concediu fara salariu. Aparatura veche si nu functiona cum trebuia. A juns mai prin vest si cand a vazut ce aparatura aveau ziceai ca a vazut nave spatiale la cum ti le descria, apoi a revenit in Romania si a dat peste unii care au inteles ca trebuie sa bage bani in echipamente, munceste cu ziua 200-500 lei/zi, in functie de ce trebuie facut. In sezonul nuntilor face 5-6,000 de lei/luna in rest e mai lejer. Cei de la primul loc de munca inca suna sa ii ofere 10% in plus fata de minimul pe economie cu rupt spatele vara si iarna tinut pe acasa, asa ca genul asta de angajatori sunt la ziar sa planga ca nu vin oamenii.

    00
    • apropo de articolul precedent cu banii si timpul liber. omul s-a orientat si nu s-a blocat in job-ul curent si acum lucreaza cat are nevoie.

      00
  18. În timpul studenției, am lucrat ca picolo la un restaurant important.

    Legat de subiect:

    – șefii de sală erau școliți în Germania și asta s-a simțit în felu-n care se comporta tot personalul. Am stat în spate câteva zile ca să repet cum să servesc la masă în acele puține momente în care chelnerul meu nu era disponibil.

    – când ieșeam pe „salon”, trebuia să avem o mină destinsă, cu un început de zâmbet în colțul gurii. Nu orice zâmbet, te verificau șefii de sală să nu care cumva să pari obraznic.

    – auzeam des cum șefii de sală insistau la bucătărie pentru așa zise „porții elegante”. Asta însemna să nu se vadă albul farfuriei. Porțiile erau uriașe, mâncarea foarte bună și foarte scumpă. Restaurantul respectiv a permis ridicarea unui hotel care astăzi are 5 stele și este afiliat la un lanț internațional.

    – curățenia era excepțională – printre clienți era un american care-și petrcea concediile în România și care-n trecut fusese inspector de popote în armata americană și care se hârjonea cu patronul pe tema curățeniei de la bucătărie – dacă este sau nu este perfectă așa cum susținea proprietarul. Uneori, era. Alteori, nu era. Când nu era, te asigur că erau chestiuni pe care ochiul meu nu le-ar fi observat vreodată.

    – eram îmbrăcați perfect. Ni se asigurau uniformele acelea de chelneri, dar erau de bună calitate. Nu exista ca cineva să mănânce având vreun muc de țigară în scrumieră sau să aibă paharul gol sau să ceară niște explicații despre mâncare și vreunul dintre noi să nu știe să recite ce era de recitat.

    – italienii care ne vizitau erau clienții străini cei mai needucați în ceea ce privește felu-n care mâncau. Niciodată n-am văzut mese mai mizerabile decât cele lăsate de ei. Porcii bunică-mii ar fi avut ezitări înainte să mănânce în zonă.

    – eram plătit cu aproximativ 3 milioane, la începutul anilor 2000. Câștigam din „șpagă” (așa-i zicea la bacșiș acolo) încă pe atât, Era foarte mult pentru un student. Chelnerii luau dublu ca salariu, iar din bacșiș triplu. Împărțeam o parte din bani cu oamenii care nu aveau contact cu clienții – doamnele de la spălătorie, bucătari, femeile de la spălat vase etc.

    Nelegat de subiect: la un moment dat, s-a făcut un congres național al PSD-ului la acel restaurant la care lucram. Domnul Năstase era prim ministru pe atunci. Ne-au fost verificate actele, ni s-au cerut copii după buletine înainte de sosirea domnului.

    În fine, după „lucrări și congres”, a avut loc petrecerea, seara.

    La un moment dat, l-am servit pe domnul Gabriel Oprea (cred că era prefectul Bucureștiului), care avea o cerință pe care nu o mai auzisem vreodată până atunic: voia vin cu cola.

    Acum, pentru că nu mai auzisem de acea comandă, îl rugam să repete pentru a fi sigur că-nțeleg corect. Când a repetat mi s-a părut că strigă la mine. Probabil m-am emoționat că-mi vorbise cu „vin cu cola, ce nu-nțelegi, bă!?”. A venit patronul, l-a liniștit.

    Câteva luni mai târziu, am venit la București să fac practica într-o redacție a unui ziar. Într-o seară, am ajuns la domnul Oprea acasă împreună cu un fotoreporter pentru că el urma să aranjeze un fel de întâlnire de împăcare între unii de prin fotbal – Iordănescu și Becali.

    Când am intrat în casă, ne-a întâmpinat domnul Oprea care, cred eu, m-a reținut. Nu de alta, dar m-a întrebat cu o față nedumerită ce caut acolo în condițiile în care știa că vine o echipă de la ziarul respectiv.

    I-am spus că am fost trimis de la muncă.

    Domnul Oprea s-a recompus, a dat aprobator din cap și ne-a asigurat de deplina sa colaborare. Nici n-am avut dubii că o va face, era de interes național ce se-ntâmpla acolo.

    Acum, având în vedere că ne întâlnisem cu doar câteva luni în urmă, când eu serveam la mesele cu ocazia unei petreceri a lui Adrian Năstase, iar acum îl vizitam ca ziarist venit în misiune, oare ce gânduri și-o fi făcut domnul Oprea despre adevăratul meu angajator?

    În rest, n-am băut niciodată vin cu cola. E ceva de capul combinației ăsteia?

    00
    • vin cu cola = imitație de must

      La restaurante nu se prea găsește de obicei must fiindcă nu poate fi depozitat ușor (fermentează), astfel că sezonul în care mustul poate fi servit este de doar câteva săptămâni după preparare, dacă este depozitat prea mult timp fie începe să devină vin, fie devine oțet.

      00
    • domnul nastase? domnul oprea? domnul?!? DOMNUL?????????????????

      00
    • cato, unde mai pot citi texte scrise de tine? spirit de observatie si concizie.
      ar trebui sa produci si literatura, gen teatru, scenarii, d-astea.

      00
    • 1. radler în germană înseamnă biciclist, e o băutură compusă din sprite+bere în proporție de 3:2 => o băutură mai slab alcoolizată decât oțetul, perfectă pentru hidratare (datorită zahărului din sprite, electroliți cică), a apărut și la noi de ceva timp, la nemți era demult tradiție
      2. spritz = în germania se prepară la fel ca la noi (că doar am împrumutat obiceiul de la ei) amestecând vinul cu apă minerală, dar în loc de apă minerală ei mai folosesc și alte răcoritoare: sprite, fanta, cola, probabil că oprea avea și el chef să bea ce avea el chef să bea fără să-ți facă ție teoria băuturilor, nu pot să cred că au trecut atâția ani și n-ai dat și tu un ochi în gugăl să vezi cine dracu bea vin cu cola pe lumea asta, nu mă mir că ești ziarist, dac-oi mai fi (eu obișnuiam să beau bere neagră cu cola înainte să ajungă moda asta în bucurești, evident că chelnerii se uitau chiorâș la mine, că doar neam de neamul lor nu mai văzuse așa ceva, dacii troscăiau doar țuică și vin curate, de 40 de grade eventual)

      00
    • @ Adi: bine că mi-ai zis, eu eram în stare să cred că Oprea era un băiat căruia îi plăcea la oraș, dar nu se putea despărți de vin, așa că le combina. Prejudecăți de doi lei.

      @ thebblack: reflexe de picolo.

      @ daddy: mulțumesc la fel. Salutări doamnei Elena și la mulți ani!

      @ pizzi: era o curiozitate „poetică”, să vorbim un pic unii cu ceilalți. N-am băut niciodată cola, normal că nu m-a interesat cine ar combina-o cu vin.

      00
  19. Romanii nu stiu sa se poarte: nici ca sefi, nici ca angajati, nici drept clienti. E o arta sa fii lider, pe care noi inca nu o stapanim. Nici cu forta muncii autohtona nu mi-e rusine. Noroc ca e plin de chinezi si thai in RO care ne fac de mancare

    00
  20. Eu cunosc un tip care s-a angajat ca si chelner la un prieten de-a meu ce are restaurant. Din start a spus ca pe el nu-l intereseaza salariul, sa-l imparta patronul cu ceilalti angajati. Dar el nu imparte nici un leu din tips-ul facut de el.
    Avea omul un talent deosebit de a vorbi cu clientii, de a se face placut, nu lingusitor, de a sti sa recomande mancare si bautura => tips-uri babane. A, si lucra de Luni pana Duminica sau isi mai lua cate o zi libera din cand in cand cand stia ca nu face prea multi bani. Omul stia pentru ce trage, motiv pentru care s-a si carat in Elvetia – face acolo bani nu gluma.
    De unde tragem concluzia ca daca esti bun si-ti stii valoarea nu te intereseaza manele cu „salariu minim si iti mai dau eu ceva pe langa” si alte ciordeli de-astea.

    00
  21. Eu nici n-am ajuns sa le zic salariul unora.
    Cautam camerista acum cativa ani. A decurs asa:
    1. Unde anume? aaa, nu vin decat in cartierul x, eu nu ma deplasez, daca va convine bine. De parca puteam muta noi hotelul
    2. Cat e salariul? Eu: veniti la o proba, vedem cat va ia sa curatati o camera, facem un salariu fix sau va dau parte fixa cu bonus la numar de camere curatate. Ea: aaaaa, vreti sa ma aburiti doamna, mie sa imi ziceti o suma acum. Inainte sa o vad macar la fata.
    3. Camerista venita 2 zile (platite cu ziua), ne-a lasat balta si nu a raspuns la telefon inca o saptamana, revenit dupa aia sa ne zica ca ea s-a simtit rau, dar se intoarce la munca daca ii dam salariul pe o luna in avans. Oricat sa fie, ca ea are nevoie de bani.

    Nici macar nu le interesa daca vor lucra intr-un bordel, hotel de 4 stele sau in camin de studenti. Nu conta daca le dai beneficii sau nu. Nu avea absolut nici o importanta ce fel de om e patronul, ca 60% din persoanele contactate nici nu au catadicsit sa vina la o discutie fata in fata.

    00
    • 60 de aplicanti – specificatii job, salar , locatie, etc
      40 sunt sunati – restul nu indeplinesc nici macar cerintele minime
      30 raspund la tel plus mesaje
      20 vin la interviul programat
      15 sunt selectati pt proba
      8 se prezinta
      5 trec si sunt chemati mai departe
      3 vin
      Unul descopera ca nu e pentru el dupa 1 zi –
      La 2 apuci sa le faci contractul
      Unul renunta -ca nu e ca la stat, mai tre’ sa si lucrezi
      Mai ramane unul si te consideri norocos.
      Pleaca dupa 3 luni sau 3 ani ;)

      Asta e scenariul oprimist.

      00
    • asta e scenariul fantezist. ca ai zis de specificatii salar

      00
  22. Raspunsul e simplu: vorbim de servicii. Romanii sunt prin traditie tarani si, mai ales, ciobani. N-avem traditia serviciilor nici ca ofertanti nici ca si consumatori. Romanul prefera oricum sa doarma in gara decat sa traga la hotel si sa manance de pe ziar in loc sa mearga la restaurant. Nu prea intelegem cum vine treaba.

    00
    • de ce să mă duc la medic dacă pot afla de pe net ce boală am?
      de ce sa merg la mecanic dacă pot face revizia in spatele blocului?
      de ce să imi livreze curierul coletul dacă pot merge eu după el 2 ore?
      etc

    • Vali,ai si tu dreptate dar hai sa facem o mica analiza.De ce pot afla de pe net de boala.Medic spagar, arogant si bonus ..incompetent plus altele, prea multe.
      Cu mersul la mecanic.Cred ca toti am experimentat „profesionalismul” de la service-ul auto, chiar reprezentanta..
      Asta cu curierul e tare.Chiar tu te-ai plans de chestiunea asta iar Cetin are niste povesti delicioase legate de curieri.

      00
    • Speaking of, ce muie mi-am luat cu Amazon UK, am dat comandă în 26.11, mărunțișuri (carduri memorie, lanterne etc) și… nu știu, n-am fost atent sau chiar nu aveam decât opțiunea de livrare standard. Primesc mesaj că a fost trimisă, fără nici un tracking number… Trec 2 zile după cea promisă pentru livrare, îi contactez și îmi spun că vine cu Deutsche Post. Caut pe net și bineînțeles că va sosi cu poșta română! Nici nu am știut că Amazon livrează cu poșta…

      00
    • Sper ca sunteti constienti de faptul ca romanul e asa din cauza saraciei… Nu comparam traiul din occident cu al nostru. Sunt într-adevăr si oameni cu bani care fac mizerii de genul, dar mai rar

      00
  23. Cunosc un tip de 50 de ani, pensionat medical, ce are dreptul sa munceasca doar 4 ore. S-a dus pe la 3-4 din astia din domeniu. Desi nu au oameni, nimeni nu a vrut sa-l ia la bucatarie pe 4 ore. Deci care era problema? Mai bine deloc sau varsta.?

    00
  24. Vali uite aici KFC Cluj Iulius.

    https://imgur.com/Or23Cqz.png

    Sap trecuta miercuri ora 12 era coada de cate 3 persoane pe toate cele 4 case cat sunt acolo.

    In weekend la coada e omor.

    Tu ai lucra in Cluj, nu Brasov, pe asemena salariu ca tanar de 24-26 de ani ?

    00
  25. Horeca înseamnă HOteluriREstauranteCAtering nu HOteluriREstauranteCAfenele.

    00
  26. E simplu de tot…nu exista patron bun si angajat rau nici patron rau si angajat bun…individul are niste nevoi ca sa traiasca in momentul cand le are asigurate scade motivatia…asa ca ori incep patronii sa plateasca ca lumea ori se vor plange degeaba exista acum alternativa sa muncesti afara e concurenta daca nu inteleg cum functioneaza piatase vor plange degeaba nu ii va mai auzi nimeni !

    00
  27. NOU
    #112

    Zicea unu ca e mare patron de pensiune si da 2300 lei pa cartea de munca. Si vrea om care sa stea la cheremu lui de la 5 la 23. Pai coite….in primu rand „carte de munca” nu mai ezigsta din 2011. Ai vrut probabil sa spui contract de munca. Si 2300 pa contract inseamna brutu. Netu e un kkt la 2300. Si mai vrei sa stea ala 17 ore la dispozitia ta. Plm ala nu mai are viata si el. Nu mai are familie, gospodarie…etc. Sta la kuru tau toata ziua. Pai ia tati 2 oameni ptr intervalu ala. Da.i fiecarui 2300 si o sa vezi ca altfel o sa mearga treaba. Da’ te arde pa tine la portofel si nu mai iese banu de haudi.
    Codu muncii zice ca 8 ore e suficient pa zi ca sa dai randament. Adica 40 pa saptamana. Hai maxim 48 ca permite legea. Ba chiar mai mult dar in anumite conditii, da deja intram in detalii tehnice. Tot codu ala zice ca dupa 12 ore lucrate tre sa ai 24 libere. Si cine a scris acolo n.a scris de capu lui. S.au facut studii se s.a ajuns la cifrele astea. Si codu ala e luat de la frantuji in mare parte. Deci nu e ideea noastra. S.au gandit altii mai dajtepti.
    Da la noi vrea patronu sa faca cu un om ce s.ar face cu 2. Plm nu se poa. Nu mai da randament. Oboseste. Plus ca nici cascaval mult nu primeste.
    Asa ca mai da.va.n plm de patroni. De la aia mici la aia din corporatii. Rar gasesti un angajator ok. Toti vor investitii si cheltuieli minime si profit maxim. Si maine daca se poate profitu ala.
    Asta nu.i scuza insa pa angajati. Da aici e alta discutie. Dar marea problema e la angajator in romania.

    00
  28. Problema angajatilor nu este doar in horeca. E generalizata.
    E ilustratia perfecta a zicalei „karma is a bitch”. Daca acu` cativa ani patronasii nostri tratau angajatii cu sictir „mars ma, ca asteapta 200 ca tine la poarta” – acum n-au cu cine sa mai munceasca.
    Din pacate mentalitatea de patron-sclav ramane. Desi se gasesc oameni greu (oameni valorosi extrem de greu) – in continuare angajatii sunt tratati cu aere de superioritate.
    Ce e si mai nasol e ca inclusiv strainii care si-au facut afaceri pe aici au preluat modul romanesc de conducere a unei afaceri – desi provin din tari in care e cu totul alta atmosfera la lucru.
    Oricat te-ai stradui, ca angajat, oricat de bun ai fi – patronatul are o placere sadica sa te muiasca bine, de obicei in perioada asta – doar asa ca sa iti stii locul.

    00
  29. Discuția despre Horeca vs. angajați nu ține cont de realitatea ”care este”.
    În România prețurile sunt mult prea mici. Adaosul comercial este insuficient pentru a produce venitul necesar plăților unor salarii mari. Și nici clienții nu sunt atât de mulți.

    În Germania, în weekend, cam prin majoritatea orașelor mari îți trebuie rezervare la restaurant. Asta pentru că lumea iese în oraș să mănânce. Și cheltuie 70-100 euro pe o masă în doi. Aceeași notă la un restaurant românesc, pentru aceeași consumație, ar costa sub 25-30 euro.

    Costurile cu aprovizionarea sunt mai mici în HORECA din Germania. TOTUL este mai ieftin. Au adaosuri mare, de peste 1000-2000% pentru că doar așa pot să achite cheltuielile.

    Mentalitatea românească este că la restaurat te duci să mănânci și plătești mâncarea.
    Eroare. Nu este deloc așa.
    La restaurant te duci pentru a ieși din casă și a petrece un timp plăcut într-un spațiu neutru. Nu mâncarea o plătești acolo, pentru că ceea ce mănânci și bei costă doar câțiva euro amărâți. Plătești locul, atmosfera, ocazia. Plătești faptul că alți oameni muncesc pentru tine să îți gătească, să spele vasele după tine, să te servească și să se te facă a te simți împărat pentru un timp.

    La fel este și la hotel, cafenea, club, whatever.

    00
  30. Din intamplare dadui de articolul asta antic. Articolul in sine ok, comentariile pe aratura rau de tot.

    Se vede ca n-ati lucrat nici o zi in viata voastră in dimeniul HoReCa. E unul din cele mai stresante domenii de munca, ierarhia este construita dupa model militar (serios) si este respectata; peste 80% din lucrul cu mancare consta in safety rules, pe care trebuie sa le stiu ca pe tatal nostru si respectarea lor sa iti intre in reflexe. La ore de varf, service-ul este un calvar, majoritatea din astia care comenteaza aici nu ar face fata nici macar temperaturii, ce sa mai vorbim de presiune, adrenalina si munca in cel mai alert mod pe care ti-l poti imagina, in timp ce manevrezi obiecte fierbinti, ascutite si grele… in hotelarie sunt ture de 8 ore, dar din cauza carentelor de personal, adeseori se trece peste limita asta, se fac 16 daca te simte cheful ca iti cam place sau ca esti cam disponibil. De oamenii pasionati de meseria lor o sa se profite mereu in domeniul horeca. Din pacate. Si inghiti, pt ca meseria asta se prinde in multi multi ani, si zici „saru’-mana sefu’ ca ma invatati meserie”, chiar daca te tine pe o gluma de salariu si rar, daca vreodata vezi tipsuri pe munca ta. Asa… in bucatariile de restaurant, programul clasic de bucatar e de 2 zile cu 2, de dimineata pana la ultimul client, in principiu. Nemaipunand la socoteală eventurile, cu care faci si nopti albe. Lucrez in 2 zile cat lucrezi tu toata saptamana, mereu cu atentia treaza, ca orice greseala a mea ma poate baga in puscarie(hranesc oameni, nu porci), intr-o atmosfera militara, si intr-un mediu in care pe tine te-ar lua lesinul si numai sa stai degeaba… si ai tupeu sa-mi zici ca sunt lepra ca plec afara, satula sa jegul de salar din romania? … bai, toti sunteti critici, comunisti jegosi. Si hai sa va zic si de ospatarie- e cariera, nu job temporar de student. E una din cele mai solicitante posturi horeca, si ar trebui priviti cu respect oamenii astia. Stii, bai golanule care comentezi, ca la sfarsitul unui service aglomerat oamenii astia au sange in pantofi? Stii ca trebuie sa arate impecabil si sa aiba mintea limpede cand sunt obositi ca dupa maraton? Intr-o tura de 8 ore, stii cam cati km face un ospatar, asa, in medie? Vreo 20. In medie. Pe ture de seara sau pe eventuri, sar de cifra asta cu siguranta. In vestiar se schimba si se tin de pereti sa se ridice. Si crezi ca nu e justificabil sa aiba pretentii la un salariu care nu e de rahat? Si femeile de vase… vai de capul tau de comunist prost… femeia de vase e cel mai important om in bucatarie. Nu ai idee ce haos poate fi cand se supara cate una si pleaca, am trait asa ceva, nu vrei sa stii… si ai idee ce dificila e munca asta? Tu crezi ca spala 2-3 farfurii? Nu, tata, sta in apa si in abur, spala vase albe (de pe service), vase negre (gastronoame, oale,etc)separat, alearga dintr-o parte in alta ca rar sunt oameni in ambele locuri, e prima care vine, ultima care pleaca, si trebuie sa faca totul bine si rapid, ca bucataria n-o asteapta pe ea, vin vase la spalat si in acelasi timp urla cineva ca ii trebuie vase. Ce salariu merita o femeie de vase nu merita nici primarul. Dar asa e in romania, aveti mentalitatea aia harjaita de comunisti scarbosi ca horeca e cumva o ocupatie desprinsa din povestile cu bolsevici/burghezi/boieri, ca doar ma-ta nu-ti punea tie sub bot fine dining. Muriti bah odata, crapati si lasati tinerii sa respire, psd-istii drq ce sunteti.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile

Alte linkuri (mostly NSFW)