De ce moare presa locală?

În primul trimestru al acestui an Clujeanul a vândut în medie 4.500 de exemplare pe zi, Ieşeanul 2.600 de exemplare, Hunedoreanul 5.600 de copii şi Bihoreanul 3.300 de exemplare.

Nu ştiu de câţi oameni e nevoie pentru a scoate un ziar local, dar dacă sunt peste 10 firma e deja în faliment. Mai ales la 5.000 exemplare vândute pe zi.

În altă ordine de idei, localele de mai sus se închid. Tata Sârbu a decis că mai bine dă banii pe gelul lui Bănică şi pe broşele Escăi decât pe ziare falimentare.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

22 comentarii

  1. broshele sau boashele?!

    00
  2. Zoso eu as fi de parere ca se muta pe internet.Este mai ieftin si cred ca ar fi mult mai cititi!
    In Galati „Viata Libera” detine puterea,aici se mai poate merge pe ziarele traditionale,dar unde sunt mai multe ziare locale ce se bat la suprematie e greu si se pierd bani.

    00
  3. astea-s fituici vai de capul lor. e ca si cum ai spune ca moare presa centrala daca se inchide de exemplu ziarul ala, mai exista? curierul sau curierul national, cum i spune. sau 7 plus. iar daca ar fi mai bune, ar fi loc si pentru ele, nu-i vorba nici de vreo saturatie
    vrei ziar local tare, uite tribuna din sibiu. exista si un sibianul pe timpuri…vai de mama lor. sau in fine, tatal lor.

    00
  4. Oricum erau niste porcarele de 0,02 lei cu informatii redundante sau depasite sau idioate, gen „Adevarul de seara” (ala gratis)

    exemplu:
    http://bihoreanul.gandul.info/bihor-tv/un-barbat-s-a-sinucis-in-india-prin-electrocutare-imagini-socante-4498906

    cu link Youtube removed intre timp :)

    00
  5. Mai terminati si cu online-ul asta, nu poti sa tii o redactie din Adsense. Site-urile astea ieftine de continut nu sunt bune decat pentru a fi folosite in maniplarea rezultatelor Google aka seo spam, atat. Daca n-am dat 10 mii sa citesc despre indieni morti electrocutati, n-o sa-mi pierd nici 5 minute din viata citind despre asta pe net cand am acces la resurse adevarate de informare.

    00
  6. eu cred ca presa locala numai are sustinere din partea cetatenilor din zona…
    un exemplu.. singurul lucru care cred ca intereseaza din presa locala il reprezinta mica publicitate

    cat despre online … in 5-10 ani presa scrisa si cea vizuala se muta pe net

    00
  7. Dacă s-ar fi făcut anumite mutări la momentul oportun, ziarele locale ar fi rezistat. Era nevoie de anumite actualizări ale produsului vizavi de schimbările online/print.
    Drept e că și piața de publicitate a scăzut foarte mult. La fel a scăzut și conținutul săptămânalelor. Și cum concurența nu a întârziat (Adevărul de seară-gratis), e lesne de înțeles scăderea.
    Or să rămână pe online, așa cum a rămas Sibianul, cu câțiva oameni care adună informații. Hârtia costă, dintre toate săptămânalele doar IEȘEANUL era full-color. Însă, reducerea numărului de pagini (de la 24 la 16) și publicitatea sufocantă (se ajungea la până 50% uneori) și-au spus încet cuvântul.

    E posibil, acesta fiind un scenariu – precum zice Noaghea despre ziare că nu vor fi închise – ca ziarele să fie francizate, lucru neacceptat acum câțiva ani. Bineînțeles, dacă se va găsi cineva dispus. Oricum, valoarea a scăzut. Sârbu putea face un exit mai frumos acum 2 ani din afacerea cu ziarele locale.
    A rămas istorie pagina – cu titluri care nici nu mai există și care nu a fost modificată nici când Victor Kapra era New Media Manager la PubliMedia.

    Concluzionând, undeva a fost o doză de dezinteres crunt.

    00
  8. Clujeanul e un ziar prost. cel putin editia online. Probabil de aia nu se vinde. Plus ca nu mai poti face cu atatea ziare+carti. Eu unu prefere sa citesc presa online, iar daca mai cumpar cate un ziar o fac pentru carte care-l insoteste.

    00
  9. Uite la ce ma mai gandeam eu :) ,,, cei carora le faci reclama in dreapta , magazine online , nu iti fac vre-o reducere ? :)) , si poate iti permiti unu mai bun :)
    Hai vezi tu cum faci dar sa ne zici si noua …

    00
  10. Si app, ziarele astea de care ai pomenit sunt saptamanale, deci, inmultin cu 7, da un numar bunicel.

    00
  11. Off: Ah , citeam pe blog , si am scris comentariu din greseala aici si trebuia scris la cel cu laptop :)) … fara sa imi dau seama…

    On: Cele mai bune si vandute ziare locale , sunt cele in care gasesti si anunturi de angajare , imobiliare … etc , plus cateva stiri …
    Si cu cat ziarele au vechime mai mare cu atat rezista pe piata mai mult :)

    00
  12. pai moare din acelasi motiv din care moare si cultura,scoala,bunul simt…Ne place mistocareala,sa vedem la Abces direct,sau la un show cacacios numa nulitati,numa pitiponci si pitipoance;se promoveaza pentru ca se cere…adica cine crede ca la noi se mai cauta emisiunile de unde ai ceva de invatat e un pic cam de pe alta planeta…scandal,mizerie si prostie,asta se cere,asta se da…sanatate…

    00
  13. Astea erau can-canuri regioanle… cel putin pe vremea cand le citeam eu (acum ceva anisori buni) aveau acelasi stil cu can-canul doar ca inventau pitiponci locale. Probabil ca lumea s-a saturat mai ales ca acum ii avem si la televizor si pe net si peste tot. Si vorba aia….la televizor si pe net sunt (teoretic) pe gratis.

    Oricum, doar din disparitia lor nu cred ca se poate trage concluzia ca moare presa locala.

    00
  14. Ma intreb cum oare Ieşeanul are cele mai mici vanzari din lista mentionata fata de celelalte ziare similare din alte judete. Totusi Iasi este un oras mare

    00
  15. am lucrat intr-o tipografie in Iasi..si da, erau 10 oameni. Ideea era ca scoteau cate ..5-6 ziare diferite. Aici…nu cred ca te duci inspre faliment

    00
  16. Presa locala nu moare si nici nu se preda – atata timp cat vor exista interese politice locale va exista finantare pentru aceste mici publicatii. Nu o sa poti niciodata sa ai acces la un ziar national cu un scandal local – asa iti faci o fituica dintr-asta – si iti servesti interesele.
    Eu cunosc presa locala prahoveana – in afara de sport local – care intotdeauna va avea cititori – singurele stiri care fac vanzare sunt atacurile politicienilor – x ataca in „ziarul lui” pe y iar y ii da raspunsul in „ziarul propriu”.

    00
  17. Astea-s saptamanale. Gandeste-te ce se intampla cu cotidianele locale la care veniturile din publicitate au scazut si cu 60 la suta fata de anul trecut.

    00
  18. Si eu lucrez la un ziar local, iar la noi in judet aparusera la un moment dat vreo 5 publicatii locale si odata cu criza au mai ramas doar doua. Unul finantat de partidul care face legea, iar celelalat s-a mentinut prin continutul de calitate superioara celorlalte. De remarcat ca publicatiile tip Can-Can nu au rezistat!

    00
  19. @watzap tipografie sau redactie?

    00
  20. zoso poate inainte sa-ti spui o parere ar fi bine sa faci o mica cercetare pentru ca e posibil sa fii pe langa. l-ai cunoscut vreodata personal pe Sarbu? Habar n-ai! Cand o sa ai un sfert din inteligenta lui poate mai putem sta de vorba. pana atunci ciocu’ mic si joc de glezne!

    00
  21. @ Zoso Nu-mi permit să-ţi dau teme. Însă subiectul propus în titlu, merită o abordare mai aprofundată. Eşti absolvent de jurnalism, te-ai afirmat în on-line.. Riscă o opinie mai argumentată!

    P.S. Subiectul merită mai multă atenţie, pentru că presa locală are mai mulţi cititori decât presa naţională. Deci nu e un subiect marginal.

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.