De ce are România cei mai puțini jurnaliști

CursDeGuvernare, un site încremenit în 2005, citează un studiu Eurostat care spune că România e la coada clasamentului UE în materie de persoane înregistrate ca jurnaliști (sau persoane angajate în activități de publicistică).

Ceea ce ar putea părea surprinzător, dar nu e. Mai țineți minte vremea când toată lumea voia să fie Andreea Esca sau Cristian Tudor Popescu? Sau când Esca a ajuns în manualele de istorie? Nu sunt departe de noi, au trecut doar 12 ani de când la facultățile de jurnalism era bătaie. Și erau și multe. Criza din 2008 a prăbușit imperii, iar oamenii care lucrau la ziare sau site-uri și-au găsit de muncă în alte parte.

Ce voiam să subliniez aici e un pic altceva. Două situații care prezintă starea jalnică a acestei meserii și ce îi face pe oameni să fugă de ea:

  1. nu există investigație, cum bine sublinia Ovidiu aici. toate marile trusturi au departamente microscopice de investigație. și nu e neapărat că nu sunt profitabile, sau că nu se găsesc jurnaliști care să facă asta, sau că mai bine angajezi oameni care să scrie asemenea articole, ci că pur și simplu nu e cazul să deranjeze. pentru că nu se pot întreține singure, ziarele au nevoie de finanțări, așa că joacă după cum le cântă patronul.
  2. incompetența și nepăsarea. în articolul lui Ovidiu e un link către Libertatea și ceva premii ale presei. la finalul articolului e o înșiruire de site-uri, toate cu același link, care nu funcționează. nu a observat nimeni când a fost publicat, nu a observat nimeni după ce a scris Ovidiu, și știu că ăia de la Libertatea sunt călare pe blogul si pe twitterul meu, că văd cum se inspiră de acolo. pur și simplu nu le-a păsat sau nu au înțeles problema.

Și prea des se intersectează nepăsarea și incompetența jurnaliștilor cu interesele patronilor. De aia avem atât de multe tonomate și atât de puține anchete. A scris Tolontan ieri ceva mizerie despre cum a fost chemat la Poliție pentru ceva ce citase, nici măcar nu scrisese. Mie mi-ar fi rușine, dar eu sunt mai fraier și nici nu mă pretind jurnalist.

jurnalisti-romania-2021

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

19 comentarii

  1. Jurnalismul ar trebui să fie a-4-a putere în stat! Dar mno…. Cașcaval!

    00
  2. Bre, mult mai amuzant e Mircea Marian care a fost chemat la DIICOT pentru ca a scris ceva articol dintr-o postare gasita pe fb. Presa, nene!

    00
  3. emilia șercan, carmen dumitrescu, echipa de la „românia, te iubesc”, echipa „recorder”. cam asta-i toată presa de la noi.

    00
  4. Eu cred ca nu exista jurnalism in primul rand din cauza apetitului scazut al romanilor pentru o presa de calitate: da , e adevarat, gusturile se formeaza, insa majoritatea romanilor este analfabeta functional, abrutizata, si atunci nu poate exista jurnalism de calitate.
    Influenta politicului in presa este de notorietate, ba chiar este infiltrata de fosti actuali si viitori securisti, iar televiziunea publica a fost terfelita de politicieni incepand cu razvan theodorescu si everac, pana la gardea, si in plus instrument de sifonat bani, in loc sa fie un etalon si sa impuna niste standarde, sa atraga valori.
    Multe trusturi de presa sunt in slujba unor personaje obscure, iar jurnalistul trebuie sa fie o sluga obedienta (sunt celebre derapajele lui sarbu, sov, samd), atunci cred ca cine a avut ceva in cap si nu a vrut sa stea capra, a fugit spre alte meserii.
    Presupun ca nici facultatile de jurnalism nu sunt niste etaloane de moralitate si competenta, cel putin acum 13 ani la Bucuresti era o curvasaraie si sclavagism.

    00
  5. Nu avem jurnalisti (si) pentru ca e mai misto sa fii influensar sau, de ce nu, blogger. Contractele de publicitate nu mai trec prin trust. Vin direct la tine.
    Ex de jurnalisti “buni”: Lucian Mandruta, Buhnici. Acolo valoare. Nu la saracii aia de la recorder.

    00
  6. Toata lumea pe vlog. Nu-ti mai obosesti ochii cu cititul, si e gratis.

    00
  7. Lantul e mai lung (audienta-publicitate etc), dar nu avem jurnalisti/jurnalism pentru ca nu se plateste. Legitimatia de presa e legitimatie de muritor de foame. Nu ai o scara valorica de urcat.

    00
  8. Pb e ca nu mai citeste nimeni investigatii sau prea putin. Inainte lumea citea multe pagini in care erau explicate scheme de devalizare, interviuri, erau pe parti, se intindeau pe mai multe editii. Nu era atata informatie. Acum pt ca ai multa informatie, tot ce trece de citit mai mult de 3-4 minute dai skip. Si daca ar veni Zoso acum sa explice sensul vietii si originea vietii, daca ar dura mai mult de 3 minute as zice pas. Si sa fie asa cu bullets si aerisit, nu balarie de text. :D

    00
  9. Toti jurnalistii cunoscuti, vedetele, aia care apar pe la tv, nu cred ca intra la numaratoare, pentru ca toti sunt platiti pe firma, nu au carte de munca acolo unde presteaza. Apoi, multi din redactii sunt cu drepturi de autor, iar fara carte de munca. Daca aia care au facut statistica aia au numarat cartile de munca de jurnalisti, au ratat multi.

    00
  10. Eurostat vorbește despre publishing în sens larg (jurnalism și activități asociate – cărți, journals, broșuri, newslettere, Monitorul Oficial, etc.). În fine, CursDeGuvernare.ro transmite zilnic informații eronate pe teme de economie, politică și societate, deci nu este neapărat o mare problemă, dar rămâne relevant că nu vorbim doar de jurnaliști în acel grafic. Iar la cum e cu cartea în România, nu mă miră rezultatele, noroc că mai se acoperă cu jurnaliști procentul. Ar fi șocant să avem 12.000 de jurnaliști profesioniști în România.

    00
  11. in alte tari se mai citesc ziare, lumea inca mai are obiceiul sa citeasca ziarul fizic, la noi s-a cam pierdut obiceiul asta si s-a mutat cam tot in online, unde toata lumea alearga dupa afisari. asta deobicei duce la o imagine mai putin glamouroasa de a fi jurnalist (gen cum e in filmele americane cu jurnalisti care fac investigatii si rastoarna guverne/industrii/presedinti), ci practic imaginea e ca ajungi un lachete care sta toata ziua dupa conturile de insta, twitter si fb ale vedetelor si oamenilor importanti, traduce stiri de pe site-uri straine si scoate titluri gen „asta schimba tot”, „fara precedent”, „ce a declarat x dupa ce s-a intamplat y” si alte teasere, in timp ce managementul sta cu biciul pe tine sa scoti cat mai multe stiri si te plateste cat femeia de serviciu la o multinationala mare de IT. iar astea sunt 99% din joburi, ca nu-s toti pareristi profesionisti sau daca sunt, n-au suficienta notorietate incat sa ii bage cineva in seama.

    nu zic neaparat ca e rau ca prea se mai vand ziare fizice, ca practic sunt o relicva a trecutului cum sunt casetele audio sau benzile de magentofon, de exemplu, dar asta poate explica de ce avem mai putini jurnalisti.

    00
  12. presa e moarta, ingropata … si cu pomana de 40 de zile facuta.
    iar despre jurnalisti, numai de bine 😅

    inainte de internet, presa avea un rol. avea o putere. buna, rea era acolo.
    acum presa e facebook, whatsapp, twitter …

    00
    • Nope, facebook, whatsapp, twitter nu e presa. Acolo esti tu si bula ta, cu care mai schimbi o vorba, un videoclip si cam atat.

      00
  13. Nu mai exista jurnalisti ci doar parerologi/”analisti”. In ziare nu mai gasesti anchete, doar opinii si editoariale. Pe langa 2-3 subiecte preluate de pe la altii sau prezentate trunchiat mai vezi si prezicerile babei vanga, cat de lung e tunelul dacic din Bucegi, ce zice sotia de amanta fotbalistului, mai jos cum arata amanta (20 de poze), ce a zis Becali de PNRR…

    00
  14. 1. Salarii proaste spre foarte proaste. Am lucrat 10 ani in radio, din 1999 pana in 2009. Pe vremea buna, cand insemna ceva sa ai emisiune radio / TV. Salariile in provincie au fost intotdeauna ingrozitoare (si eu am avut norocul sa lucrez la posturi cu salariile cele mai mari). OK, cand ai 20 de ani si nicio responsabilitate. Nasol dupa 30, daca ai pretentii sa si tii o familie.

    2. Totul este supus politicului. Nu ai voie sa dai decat in x sau in y, ca banii nu vin din publicitate.

    3. CNA este o hazna corupta si asa a fost mereu. Madama care era arondata la noi in giudet a primit O MASINA mita, sa rezolve ceva frecventa pentru un post de radio. Au trecut 20 si bine de ani de atunci, ma gandesc ca doar s-au mai rafinat la furt.

    4. Nu exista cultura maselor pentru un produs de calitate. Am lucrat intr-un post de radio „adult contemporary”, pe romaneste, cu muzica o idee mai decenta. Desi lumea se plange ca nu mai da nimeni o muzica decenta, toti asculta cacaturi de fapt. Aici in NYC unul dintre cele mai tari posturi de radio, da exact muzica pe care o dadeam noi.Si nu sunt deloc aproape de faliment.

  15. La cat de prosti sunt majoritatea „jurnalistior” mai bine mai putini sau deloc.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Ultimele articole

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile