Daniel Constantin e imbecil. Cu dovezi.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este exemplul politicianului destul de tânăr şi de prost pentru a nu şti cum s-a trezit în posturi de conducere. La fel cum Geoană s-a trezit preşedintele PSD fără să ştie cum, la fel şi Constantin sau Codruţ Şereş, pentru că Dan Voiculescu ştie că are o problemă de imagine şi preferă să stea uneori în spate şi să manevreze păpuşile (de aia şi-a trecut trustul pe numele fetelor şi în afară de Tolontan nimeni nu crede că ele conduc şantajele şi destinele trustului).

Dar să revenim la Constantin. Se vede cu ochiul liber, o spun experţii Băncii Mondiale, dar Constantin ştie mai bine cum stă treaba cu agricultura. Şi declară:

"Mă tot întrebaţi de o lună de zile dacă vom avea scumpiri şi v-am spus de fiecare dată, scumpirile sunt generate de piaţă, de cerere şi de ofertă. Sigur dacă vă uitaţi la preţurile de pe piaţa internaţională, de pe piaţa internă poate s-ar justifica scumpirile, dar eu nu cred în scumpiri pentru că şi cei care vând pe piaţa românească se uită la puterea de cumpărare, o scumpire ar face ca tot ce înseamnă consum în momentul de faţă să încetinească. În momentul de faţă oamenii nu-şi permit scumpiri şi atunci probabil că cei care comercializează se gândesc în primul rând dacă vor să vândă marfa respectivă sau vor să rămână cu ea pe rafturi", a declarat ministrul Agriculturii. (sursa)

Pe acelaşi principiu, oamenii nu-şi permit scumpiri, aşa că să se dea câte un Ferrari la fiecare, că cererea e mare. Sau câte o vilă în Pipera, că am văzut că sunt multe de vânzare şi, dacă oamenii vor să le vândă, să se uite la puterea de cumpărare. Asta se aplică şi pentru gaze, benzină, curent şi alte asemenea.

Ce naiba, om competent, sigur lucrează în interesul nostru şi sigur a fost pus acolo pentru că se pricepe. Doar e cel mai cinstit guvern.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

28 comentarii

  1. Imi aduce aminte de articolul lui Dragos Manac, citez „Firma X vinde oricum la un pret mai mic, deci o poti face si tu. Evident, firma X se sinucide, proces in care distruge si piata in care activeaza, insa clientul nu stie asta.”.

    Oricum, in agricultura problema de anul asta nu va fi ca ramane marfa pe raft din cauza pretului, ci ca inca nu prea stim ce vom pune pe raft. Pe langa scumpirile asteptate datorita cursului avem si zone intregi calamitate datorita secetei, la toamna ne vom distra…

    00
  2. nu poti sa compari bunurile de lux cu cele alimetare. Produsele alimetare sunt cumparate si de catre cei cu venituri mici.

    00
  3. P-asta l-am prins in ofsaid de cum a deschis gura si ne-a transmis noua, cetatenilor, cum ca principalul vinovat pentru seceta din acest an e, ati ghicit, BASESCU! :D

    00
  4. Sa zicem ca anul asta am produs jumatate cat anul trecut.
    Sa zicem ca nevoile poplatie sunt aceleasi ca anul trecut.

    Nu-ti trebuie o facultate de economie sa intelegi ca vor fi scumpiri.

    Poate vrea ca sa nu fie scumpiri si are de gand sa scada cererea prin saracirea la maxim a poplatiei.

    00
  5. pe bune, guvernul asta cel mai bun, curat si uscat de la pashopt incoace este de rasul curcilor. Cred ca Potanescu vroia sa aplice principiul ala biblic cu prostia. Cred ca as vrea un guvern mai putin bun dar mult mai competent.
    @Arhi, ce zici? Buni astia, nu?

    00
  6. Treaba ta! Iar te pui rau cu Vosganian…

    00
  7. Omu’ asta o sti cat costa un litru de ulei?

    00
  8. De aici https://www.robintel.ro/blog/opinii/vin-vremuri-grele/

    În Bărăgan, producția agricolă din acest an este compromisă din cauza secetei. În general, nimeni nu mai vinde nimic, în special nu se vând cereale. Din câte am aflat, oamenilor nu le ajunge producția proprie de porumb pentru animalele din ograda, așa că nimeni nu mai vinde.

    00
  9. „destul de tanar”??? Zoso, asta e de aceeasi varsta cu tine, daca nu cumva mai mic cu un an. 31 ani de ani si ministru ????? C’MON.

    00
  10. Lasa ca scade TVA la alimente si o sa fie bine!!

    00
  11. Pe același principiu: de ce se scumpește energia electrică, benzina, gigacaloria, you name it? Furnizorii nu știe că românii n-au putere de cumpărare?
    Alimentele se vor scumpi (peste tot in lume, nu doar la noi). Ăsta-i un lucru cert, ca și faptul că Pământul se învârte în jurul Soarelui. Degeaba cred unii că nu e așa, faptele tot fapte rămân…

    00
  12. In mod sigur trebuie sa fie un nivel de pret practic pentru fiecare tara, mai ales cand vine vorba de produse de larg consum. Ce legatura are cu mancarea cu vilele si masinile super-scumpe?

    00
  13. Oricum trebuie sa ii vezi si argumentatia, se bazeaza pe „ma gandesc”, „nu cred”, „probabil”. Adica toata judecata e profunda si fara de cusur, bazata pe cifre, nu ce ii bese lui prin minte.

    00
  14. Nu cred ca si-ar fi dorit cineva ca Ministrul Agriculturii sa apara la TV spunand ca DA, se vor scumpi alimentele inainte ca scumpirile sa aiba loc. E ca si cum i-ai invita pe aia care vand, sa scumpeasca.

    Ca omul e nepriceput, e foarte posibil. Dar foarte posibil este si ca NU-ul lui (indiferent in ce forma a fost exprimat) sa fie totusi gandit dinainte.

    Chestia cu crearea de panica pe piata nu e o gluma sau o nascocire a politicienilor – e o chestie cat se poate de reala.

    00
  15. Dacă domnul ministru nu crede că se vor scumpi alimentele, cum se explică faptul că s-a scumpit pâinea la Vaslui și la Constanța?
    Băse e de vină…

    00
  16. Omu’ e imbecil cand trage concluzii. Cand expune ipotezele, al naibii, le nimereste :D.
    Cerere si oferta: corect.
    Dar!
    Cererea e elastica? La produse agricole, niciodata. Traducere pentru imbecili: cerere ne-elastica inseamna ca chiar daca se scumpeste produsul, cererea ramane pe la acelasi nivel. Exemplu de cerere ne-elastica: carburantii (si daca se face benzina 7 lei, economia nu prea are de ales, o sa cumpere tot cam atatia barili pe zi, nu poti sa trimiti TIR-urile pe vreo scurtatura spre destinatie).
    Cerere ne-elastica impreunata erotic cu oferta scazuta duce preturile in sus in mod asa de automat ca zici ca e lege a fizicii. De fapt, chiar e :D.

    00
  17. tot „tineretul” de pe prima scena politica este semidoct. jigodiile astea batrane care au facut/inca fac politica la noi au crescut in curte oameni slabi, fara caracter servili si prosti. asta pentru ca nu cumva invataceii sa ii depaseasca.
    Constantin asta e dobitoc. Poate cel mai dobitoc.

    00
  18. Suntem de 22 de ani cobai… Trebuie sa-i scoatem pe astia din sistem si sa ne conducem siguri. Cred ca asa ar fi cel mai indicat. Deoarece noi, astia care nu avem ferrari, „proshane” , stim cum adormim cu gandul la ziua de maine. La cat trebuie sa mai induram ca sa supravietuim.
    Respect voua!

    00
  19. * singuri

    00
  20. @Taraboste: probabil trebuia sa ia o galeata in mana, sa le ude alora plantatiile

    00
  21. Poi n-ai vazut ca deunazi era la mare in vacanta cand seceta facea si face ravagii in toata tara? Tara arde si baba se piaptana. Asa ca ce asteptari poti avea de la un asemenea ministru?

    00
  22. Dobitocul nu stie ca orice comerciant vrea sa vanda cat mai scump astfel incat mai intai urca pretul si apoi vede cata marfa ii ramane. Nu ramane cu marfa?!…urca iar pretul si tot asa pana incep sa ii stagneze vanzarile dupa care scade usor…un mizilic si ramane stationar.

    00
  23. vai de plm…ca taranu vinde ferrari in piata

    00
  24. Singura dezvoltare in agricultura din ultimii 20 de ani fost vanzarea la fier vechi a conductelor din sistemele de irigatie de catre suedejii hoti. In rest nimic, deloc, zero.

    00
  25. @ubercool: probabil trebuia să interzică exporturile ca să nu ajungem să importăm apoi la preţ mai mare. N-a zis nimeni că trebuia să le ude plantaţiile, ci că trebuia să ia măsuri pentru ca preţul la alimente să urce cât mai puţin, nu să se bazeze pe psihologii dubioase care oricum nu-i impresionează pe producători/comercianţi.

    00
  26. Hai sa ne dam toti cu parerea ca ne pricepem la orice, de la tech la fotbal si agricultura.
    Constantin e cel mult un mediocru, marioneta lui felix, dar exista un sambure de adevar in ce spune. Pe piata agricola romanesca s-a intamplat mereu ceva ciudat: doar marii producatori si-au facut calcule si s-au gandit la optiuni, restul sunt un fel de oi cu sau fara vointa lor, influentate exclusiv de pretul pietei. Cei mai multi producatori au vandut asa cum era pretul pe piata, nu conta ca pierdeau si nici nu prea aveau de ales, despre asta vorbeste sluga securistului. Pentru producatorii mari lucrurile stau un pic altfel: ei isi calculeaza costurile de productie si nu prea vand in pierdere, dar au silozuri care le permit sa astepte si sa vanda iarna (vand totusi o parte mai mica vara la un pret prost pentru ca au si ei nevoie de bani dupa un sezon in care doar au cheltuit). Acum despre pretul pietei: pretul pe piata romaneasca este facut de marii jucatori pe piata agricola (Cargill, Toepfer, Bunge), care nu sunt influentati prea tare de seceta din Romania, ei aduc oricum vapoare din Brazilia. In concluzie, pretul produselor agricole va creste, dar va fi influentat mai mult de cursul dolarului decat de seceta, iar de pierdut vor pierde in special producatorii mici si mijlocii (multi vor da faliment). Asadar, din punctul nostru de vedere, ca si consumatori, in agricultura mai bine ne uitam cu atentie la cursul dolarului decat la seceta.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube