Vecinul de peste gard turna o limbă de beton. Avea materialele toate la poartă, le căra pe rând la locul operației (în fundul grădinii), acolo le prepara cu betoniera și apoi turna.
Cumva, mie mi s-a părut aiurea faza asta. Întâi pentru că făcea mizerie în grădină, apoi pentru că încărca din nou materialele în roabă, le căra dincolo, le descărca și apoi le arunca în betonieră.
Voi cum ați face?
As face betonul unde sunt materialele si l-as cara cu roaba. Daca totusi e vreo panta acolo e posibil sa fie mai usor de carat materialele separat.
Io nu stiu cum se face corect, dar, din ce-am văzut, se toarnă în stradă/pe trotuar și se curăță după prima ploaie/viitură.
I see you are a Pantelimonez as well :))))
Vecinul avea nevoie de puțin timp afară din casă, de lângă soție, soacră, etc. A ales calea ușoară, mai mult timp afară.
Ambele situații sunt absurde in București. Dacă lași materialele la poartă, ți le fură vecinii și nu mai ai ce sa torni.
Da, ciudat să îți găsești cimentul și fierul beton pe Olx, pus de câțiva bombardieri la vânzare.
Am un prieten caruia i-au furat un palet de saci cu ciment de pe trotuar.
A venit noaptea o duba si l-au incarcat baietii repede repejor.
Avea casa mare și curtea inexistentă.
Unui tip i-au furat poarta. Pe bune
@Gogu, dar el de ce a lasat paletul de saci de beton in strada?
Pentru astia care mi-ati dat thumbs down. Nu am vrut sa spun ca este normal sa ti se fure materialele din fata portii.
Voiam doar sa atrag atentia ca unii considera normal sa foloseasca domeniul public ca spatiu de depozitare.
Pai as fi facut, probabil, tot ca el: una e sa cari cimentul si nisipul neamestecate, alta e sa cari betonul, care e mult mai greu, pentru ca are si apa…
sper ca realizezi ca volumul roabei este acelasi iar apa are densitatea mult mai mica si decat nisipul si decat cimentul.
@thebblack se vede ca nu ai carat cu roaba la viata ta.
thebblack sper ca realizezi cat esti de prost cat mai repede.
As zice ca Capitanul Evidenta zice ca apa din beton inlocuieste aerul, nu cimentul si nisipul, dar aparent nu e evident pentru toata lumea.
@thebblack sper ca realizezi ca apa se poate aduce cu furtunul
atatia baieti veseli care nu au nici o legatura cu santierul si nici cu fizica. au vazut ei un videoclip pe youtube si acum sunt mesteri mari :))).
vlad, aia e, nu toti putem.
capitane evidenta, in volumul ala nu e aer, e doar nisip si/sau ciment. daca nu ma crezi, umple roaba aia pana la ras cu nisip si toarna apa. daca apa ar inlocui aerul ar trebui sa nu curga nimic pe de laturi, adica ai avea dreptate. daca totusi curge…
iar pentru celalalt capitan evidenta, ipoteza era ca apa vine in roaba, nu cu furtunul.
altfel spus, baeti, am mai zis pe aici, sunt santierist de vreo 15 ani, am uitat mai multe chestii d-astea decat ati vazut voi vreodata pe youtube.
dar lasati-o asa, ma inclin, voi stiti mai bine.
Depinde cat avea de turnat. Eu am descoperit anul trecut ca este beton direct preparat la sac, doar pui apa amestesi si gata. Mult mai simplu daca nu ai mult de turnat, si duci sacii unde vrei tu.
Premixurile sînt mult mai scumpe decît materialele luate separat. Si oricum trebuie amestecat în betonieră, dacă nu-ți trebuie numai 3-4 cancioace…
Da, sunt un pic mai scumpe dar daca nu ai nevoie de cantitati mari (si atunci iei la cifa), e foarte eficient. Nu ramai cu nisip sau saci de ciment inceputi, se amesteca direct in galeata si il pui unde trebuie, e cam zero murdarie. Am folosit noi anul asta.
Ambele variante sunt ok.
Depinde de situație. Dacă are loc, logic și natural ar fi să ducă materialele aproape de unde are de turnat betonul. Îl face aproape, îl toarnă imediat. Nu își rupe oasele fără rost.
Dacă nu are loc să depoziteze materialele și să facă betonul, merge și în poartă sau unde are loc, iar apoi cărat cu roaba.
Sa vezi cum e la tara… poti sa ai loc in curte sa intorci tirul, daca nu lasi muntele de material la poarta si nu amesteci betonul in drum sa incurci dar mai ales sa te vada toata lumea ca tu construiesti, degeaba mai muncesti. Daca nu vede nimeni ce faci, faci degeaba!!
Avantajul la țară e că dacă rămâi fara apă, vin toti cainii din sat si te ajuta cu cate un like direct in betonieră.
Dacă cine i-a adus materialele i le-a lăsat la poartă, mie mi s-ar părea un pic ciudat să care tot până în fundul grădinii și acolo să folosească o parte.
Presupun că n-o să folosească chiar tot până la ultimul grăunte de ciment.
Ce rămâne, strânge, bagă în saci, duce în magazie sau ce face el, n-a plimbat toată grămada de amorul artei. Plus că, na, la transportul de colo-colo se mai poate pierde material (mă gândesc la nisip/pietriș, chestii care ți le aduc vrac și răstoarnă la poartă sub formă de grămadă).
Cel puțin așa se vede de la mine, nu am experiență în meșterit.
La reteta de beton B200, cartea spune 140 l de apa. Daca transporti materialele pana langa unde ai de turnat, transporti cu 140 kg mai putin la fiecare 1mc de beton. Judecand dupa cum la noi „mesterii” pun apa multa sa fie mai usor de lucrat, e posibil sa fie si mai mult de 140 l de apa/mc.
Avand in vedere ca un mc de beton are 2200-2400 kg aia 140 de litri de apa reprezinta fix nimic. Practic 1-2 kg in plus la fiecare roaba de 40-50kg duse (imi e lene sa fac matematica exacta acum).
@ arthur – absolut corect –
Nota: cantitatea de apa e data de umiditatea agregatelor (in special parte fina – pe romaneste nisip). Daca ai prea multa apa se va lucra usor, dar chiar si la o alee nenorocita vei constata ca gelivitatea e extrem de redusa (pe romaneste, dupa 5 cicluri de inghet dezget te trezesti ca pleaca bucati superficiale din partea superioara a zonei betonate dezgoling neuniform agregatele). Da na, lumea stie ca betonul „tine”. Pentru inbunatatirea „lucrabilitatii” betonului si reducerea cantitatii de apa se folosesc aditivi. Pentru exterioare recomand DISANUL romanesc care e produs si folosit cu succes de peste 50 de ani pe la noi (bun si la lucrabilitate si la cicluri de inghet dezget)
@boris – astep banu’… Nu ai tu apasari pe taste citi mc de beton au iesit din mana mea (fabrica semiautomatizata inainte de 90). Cu retete si determinari de curbe granulometrice facute conform specificatiilor din anii aia, asa cum m-am priceput eu (mai pune din ala, mai scoate din ala – noroc ca erau doar 4 sorturi de agregat) in 88-89 pe un amarat de HC. Fara stackoverflow, doar cu o carte. Ca de, imi era lene sa calculez de 2 ori acelasi lucru pe acelasi algoritm.
Pacat ca nu mai am caseta cu sursa, ca ti-as fi trimis un mp3 si cred il puteai incarca in orice emulator HC. Sau plateai un IT-ist pentru un rewrite. Poate ai vreo alee de turnat si vrei sa-ti iasa si tie bine.
„Voi cum ați face?”
Mergeam sa il ajut ca asa fac vecinii, asa e frumos.
Cu niste beri reci si apoi vedea un alt vecin si tot asa, in 2 zile se ridica o casa, chiar daca ala avea nevoie sa toarne doar o palma de beton.
Si dupa ii scoti ochii cu asta.
Daca tre’ sa bagi o foaie intr-un plic, sa il lipesti si sa il trimbrezi, si tre’ sa faci asta de 100 de ori, este (mult) mai rapid sa bagi toate foile in plic (x100) apoi sa lipesti toate plicurile (x`100) si apoi sa le timbrezi. Pentru ca ajungi sa faci operatiunile mult mai rapid cand sunt scurte/simple (specializare de scurta durata).
Legat de ciment, as plati un ITist sa o faca, ca sa ma rad de el cum da si el de munca pentru prima oara in viata.
mi-e teama ca ar trebui sa faci vreo doua credite de nevoi personale ca sa platesti it-istul ala
Neh…la cum ii stiu, le arunci 5k eur pe jos si sunt seniori in roaba, desi ei au vazut roaba doar intr-o reclama la tv acu’ 5 ani.
@Boris, depinde ce intelegi tu prin munca. IT-istul ala poate scrie doua linii de cod si programeaza un robot sa amestece beton pentru totdeauna. In 10 minute a inlocuit munca a ∞ de oameni.
DBCooper, da, asta e mindsetul cu care incepe proiectul, cum o sa faca ei totul automat si minunat.
La sfarsit insa nu o mai scoate din carpeli de copy-paste de la altii ca la proiectul IT, ca pe santier nu e ca la tastatura, si daca nu te pricepi pui osul nu copiezi.
Da, e plina tara asta de betoane turnate STAS.
@Boris, atatea frustrari impotriva IT-stilor pe un blog care nu ar fi fost posibil fara activitatea lor. Dar in directia opusa, nu prea vad IT-stri care sa comenteze de „muncitori” precum Boris care presupun ca a carat o roaba macar de cateva sute de ori. Altfel sunt cinvins ca nu ar fi comentat aiurea pe aici.
In general, unde e pietrisul se prepara si betonul. De obicei la poarta.
eu mi-aș face gardul mai înalt, să nu se uite vecinii
urmează
Cand ai de carat zeci sau chiar sute de roabe pline cu beton proaspat preparat e mai bine sa fii cat mai aproape de locul faptei. Ideal e sa dai din betoniera direct in cofrag/placa. Transportul cu roaba necesita un pic de tehnica si muschi buni la spate/brate. Cat priveste mizeria faci mai multa mizerie pe traseul roabei cu beton care cade ici si colo din cuva si de pe roata decat daca duci pietrisul cu roaba la locul faptei.
Mishu pare ca a mai turnat un trotuar/un toclu la viata lui, sunt de acord cu el.
Un procent consistent din compoziție este apa. Care o toarnă folosind un furtun la locul operațiunii că sa nu o transporte tot drumul. Aleg varianta 1.
Da-le dracului de materiale. Voi ati vazut ce atelier are ala in poza? Vreau mai multe detalii despre ala.
Restul e in linie cu articolul ala care spuneau destui comentatori ca sunt suficientii 300m2 de teren pentru casa si „nu e nevoie de mai mult”. Unii nu au incotro ca e lotul in mijlocul orasului si nu ai avut posibilitatea de a lua mai mult dar sunt curios ce explicatie au aia care au luat lotul „la porumb”.
Da, am inghitit in sec la poza aia. Nici nu stiu cum sa imi imaginez ca voi avea vreodata garajul asa de ordonat. Poate daca ii pun lacat pe usa, ca acolo vine cine vrea (din familie) si isi ia ce vrea, iar apoi eu mai intai caut uneltele inainte sa ma apuc de vreo treaba….
Vazusem pe redditul de woodworking unul care nu avea o masina de slefuit la care schimba banda de smirghel in functie de ce avea nevoie, avea vreo 5, 6 masini de slefuit fiecare pt un anumit tip de smirghel.
Bai, omul ala daca-si cumpara 2 surubelnite noi sta vreo 10 ore sa reconfigureze rafturile. Plus, nu cred ca a folosit sculle alea la altceva, prea sunt curate, le-a cumparat, a facut rafturi si gata, acum sta si le admira si le lustruieste zilnic si treaba daca are inchiriaza
Ăla e atelier de ”să moară dujmanii”, că de lucrat cu ele nu prea se vede. Am și eu o gramadă de scule, dar nu le pot aranja așa în apartament.
Eu am fost naiv anul trecut in primavara crezand ca un atelier de 5×3 m e suficient. Am zis sa nu exagerez cu spatiul ca nu e nevoie de mai mult. Adica plm, pana atunci cazasem mare parte din scule prin casa, cateva prin mansarda si 2-3 rafturi prin camera tehnica a centralei. Atelierul l-am construit in lockdown-ul din primavara 2020 in aprox 2-3 saptamani (placa turnata in 2019, restul facut singur singurel). Azi, 1 an mai tarziu, sunt atat de inghesuit cu sculele/bicicletele/materialele etc incat e nevoie sa ma extind cu lejer inca 10 mp. Asta e, astept usoara ieftinire a lemnului (la anul?) si-o mai punem de un DIY.
thebblack – Ia uple tu până la refuz o roabă cu nisip și ciment uscat și apoi toarnă apa, o să vezi că întra peste o găleată cu apă, și apoi mai spune-ne cum o roabă cu materiale uscate are aceeași greutate cu betonul umed.
Dude, you’re doing it the wrong way – toarna nisip + ciment in apa, nu invers! (poti sa incerci si invers si ne spui ulterior care metoda e mai rapida).
Numa’ cine nu a carat beton cu roaba/galeata nu stie ca faci betonul langa locul unde-l torni.
Regula e simpla: faci betonul acolo unde se termina prelungitorul pentru betoniera
daca prepara in strada, il intrebai de autorizatie, de praf, de domeniu public. nicicum nu e bine