Cum îţi organizezi parolele

Cea mai mare bataie de cap in zilele noastre este cum tii minte parolele. Eu cred ca e relativ usor. Cea mai mare problema e alegerea unor parole si setarea lor pe nivele de securitate. Parole pe nivele de securitate? Ce e aia?

Nivel usor: conturi dispensabile. Contul de mail de la jocul online. Contul de la bloglines. De la nu stiu ce site de stiri.

Nivelul greu: conturi periculoase. Orice are adresa si cardul de credit salvat. Amazon. Pcgarage. PCZone. Contul de hosting unde tin blogurile. SQL. VPN. Mail.

Incercati sa fiti practici: pot seta la blog o parola usoara, dar nu si la contul de hosting. Daca imi sparge cineva parola la zoso.ro, pot rezolva usor prin contul de hosting.

Cea mai mare greseala e sa aveti o singura parola peste tot. Si pe siteuri dubioase si pe chestii serioase. Daca v-a ghicit parola, va poate fura identitatea.

Alegerea parolei. Cel mai simplu lucru in alegerea unei parole e adaugarea de caractere in plus la un cuvant care face sens. De pilda, intr-o vreme aveam o parola de genul maria11ZA#. Maria e un nume comun, era prietena mea de atunci, dar combinatia de dupa zapacea cu siguranta pe cine ar fi vrut sa imi sparga parola.
E stupid sa folosesti chestii de genul user gigel parola gigel. Diferenta o va face daca parola este "gigel" sau "gigel43A".

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

10 comentarii

  1. Sau mai poti folosi capsu` pentru o parola si mai complexa :D.

    00
  2. Pentru nivel greu e indicata folosirea initialelor dintr-o propozitie usor de retinut. de ex. am folosit intr-o vreme initialele din „Gravity is a myth, the Earth sucks.”
    Parola venea „Giam,tEs.”
    Imbatabilă :D

    00
  3. Amice, esti retard. Ce articol e asta pentru ‘cum iti organizezi parolele’? Ar acoperi vag partea de generare a parolelor.

    Daca as vrei tu sa inveti useru rumen’ sa isi organizeze parolele, ai dat-o in bara. Ma asteptam la un test, macar o sugestie de program pentru managementul parolelor gen Keepas, sau invatarea unei politici de schimbare a parolei la 1-3 luni.

    Esti expertu pulii’

    00
  4. E „MAI” bun nu „CEL MAI” bun :D.

    00
  5. Gigele cred ca sfaturile lui sunt bune avand in vedere ca se adreseaza unor useri fara cunostinte si/sau calificari IT(cam cati rumeni crezi tu ca au auzit de Keepas?)-de nivel mediu as spune.Dar cum tu vad ca esti un mare expert in securitate da si tu un sfat fara sa numesti in van un program pe care sunt aproape sigur ca nu-l cunosti.Cred ca decat sa-ti bagi parolele intr-un soft luat de pe net(deci canci licenta,canci garantie) mai degraba apelezi la trucuri de genul celor amintite in acest articol.Asa ca domnule expert al …….. (completeaza tu ca te cunosti destul de bine) daca ai sfaturi utile ptr noi te asteptam cu comentarii si daca este posibil fara injurii(ma astept sa ai o replica acida la adresa mea si sa folosesti toate injectivele permise de vocabularul tau insipid).

    00
  6. eu la fel ca meekuu folosesc fraze celebre, dar tai vocalele si mai pun din cand in cand cate-un caps. sau bag in loc de vocala o cifra care seamana cu vocala. de exemplu „screw you guys, i’m going home” poate fii scrwgsmgnghm. destul de dificil de retinut chiar daca i-o dictezi la cineva.

    00
  7. hehe. semnele de punctuatie, cifrele, si cuvintele scrise fonic le folosesc :)

    @gigel, esti degeaba. omu da sfaturi, bune, nu spune ca-s cele mai bune sau acopera intreg domeniul. schimbarea parolei la 1-3 luni? esti maniac? asta poate daca ar merge openid la toate parolele si ai schimba numai 1, dar ar fi sinucidere la cate siteuri frecventam majoritatea dintre noi.

    00
  8. O alta varianta posibila de parola e ca fiecare parola sa contina domeniul site-ului, ex: maibunparolata

    00
  9. scrambled md5s are nice too :)

    00
  10. eu fac in felul urmator : imi aleg un cuvant de baza al carui hash md5 nu poate fi gasit printr-un simplu lookup gen ” ~.ma-ta ” , apoi adaug prima si ultima litera a site-ului unde mi-am facut contul. Daca eu vreau sa imi fac cont pe emag, parola va arata ” ~.ma-taeg „. asa nu trebuie sa le tii minte pentru fiecare site in parte.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Alte linkuri (mostly NSFW)