Cum sa folosesti spatiul de depozitare la maxim si sa gasesti totul prin casa

sursa foto

Articolul de față a pornit de la ideea că poți să te descurci mai bine cu spațiul din casă. Nu e nevoie să cumperi/să închiriezi o anexă sau o boxă ca să depozitezi lucruri în plus prin casă. Poți să fii un pic mai eficient cu spațiul, dacă urmezi câteva reguli de depozitare prin casă.

Zoso a stimulat scrierea de față, cu articolul despre nevoia de containere ca suport de depozitare.

M-am confruntat și eu cu problema spațiului de stocare, mai ales de vreo 3 ani, de când ocup o mândră garsonieră, cu încă un locatar. Problema spațiului devine una foarte serioasă, pentru că în cam 40 de metri pătrați, trebuie să înghesui lucrurile a 2 oameni, plus chestii clasice de prin casă – unelte și aparate de curățat, de întreținere, cutii de carton de la ambalaje(pentru garanții), echipamente sportive(skiuri, bicicletă, snowboard-uri, etc.) Gândiți-vă că toate astea trebuie să nici nu obstrucționeze toată mișcarea prin casă.

În mod evident, regula numărul unu este să faci curățenie și să scapi de tot ce nu e neapărat necesar la tine în casă – chestii pe care nu le folosești, lucrurile depozitate ca să fie acolo, că cine știe ce faci cu ele. Sortează-le și du-le la gunoi. Îți mai faci un bine, pentru că lucrurile vechi sunt case perfecte pentru varii insecte și adunătoare de praf. Dacă scapi de ele, vei elibera niște loc vital.

Bun, acum că ai scăpat de toate gunoaiele de prin casă, putem să începem procesul de eficientizare și sistematizare a lucrurilor de prin casă. Regula a doua a eficienței spațiului spune că întotdeauna lucrurile ordonate ocupă mai puțin spațiu decât cele aruncate vraiște prin casă. Ordonarea asta trebuie făcută cu cap, pentru că altfel se transferă dezordinea dintr-un loc în altul.

Principii de ordine prin casă:

  • hainele stau în dulapuri, împăturite frumos – ocupă cam jumătate din spațiu, decât dacă ar fi mototolite și aruncate
  • cărțile stau pe rafturi vertical mult mai compact decât orizontal în teancuri, plus că deasupra lor se pot pune lucruri mărunte, pe care să le ai la îndemână – foarfecă, un capsator, pixuri, etc.
  • ține toate foile și documentele într-un teanc – un teanc vertical mai înalt te poate scuti de încă cel puțin o dată suprafața lui – folosește spațiul vertical eficient
  • eliberează traseele de locuit – pe unde petreci cel mai mult timp, ai grijă să nu ai nimic care să îți blocheze deplasarea sau să îți incomodeze accesul la TV(dacă ai), birou, bucătărie, baie, pat.
  • pixurile stau mai bine într-un borcan – nu ocupă tot biroul/tot spațiul de locuit
  • ascunde prin sertare toate mărunțișurile – cabluri, DVD-uri, CD-uri, șurubelnițe, clești, foarfeci, încărcătoare de telefoane.
  • Cutiile cu CD-uri si DVD-uri trebuie sa stea permanent sortate si etichetate daca vrei sa le mai folosesti, altfel nu vei mai gasi niciodata nimic

Am terminat cu lucrurile de bază – ce am scris mai sus e minimul de ordine elementară, fără de care pasul următor este greu de făcut. E ca și cum ai trece direct la avansați, fără să fii făcut cursul de începători.

Pentru cursul de avansați, trecem la valorificarea spațiului din cameră.Dacă până acum efortul depus era minim și cerințele tehnice zero, de acum încolo o să discutăm de mici mutări/modificări. Nimic complicat, însă la unele veți avea nevoie de o a doua persoană să vă ajute, mai ales domnișoarele.

Mobila de obicei este plasată astfel încât are câteva locuri libere, unde poți depozita lucruri. Folosiți la maxim locurile respective pentru obiecte ca: fierul de călcat, masa de călcat, cabluri de prelungitor, mătura și fărașul(în caz că nu le ții pe balcon/nu ai balcon), aspiratorul, etc.

În afară de articolele astea mici, poți folosi spațiul dintre piesele de mobilă, mai ales la colțurile cu perete, să depozitați schiuri, snowboarduri, alte echipamente sportive mai mari.

Du-te până la un magazin de mobilier și mai cumpără niște rafturi. Pe ele poți depozita toate obiectele decorative, care ocupă spațiu prin casă. În plus, poți să ții pe ele și 2-3 plante mici, de care să nu te împiedici prin casă. Ca să le montezi ai nevoie de o mașină de găurit și de un perete liber. În câteva minute ai un spațiu de depozitare nou nouț.

Tactica de a pune rafturi suspendate poate fi aplicată și în baie sau bucătărie, unde te scapă de dezordinea aparentă, punând toate lucrurile într-un singur loc.

Am pus la punct toată casa. Din păcate, nu prea ai cum să depozitezi cutii de carton mari(de la tv, computer, aparate electorcasnice) prin casă – decât eventual pliate, sub pat.

Dacă ești ca mine, folosești lada patului pentru pilotă, pături și perne, deci nu ai cum să bagi ceva sub el. Așa că avem o altă soluție pentru asta, care depinde de posibilitățile fiecăruia. Principiile sunt la fel, diferă doar locul – balcon, debara, garaj.

Principii de organizare a spațiilor de depozitare mari:

  • adu aici cutiile și folosește-le să le umpli cu alte lucruri mai mici și mai multe, care altfel ar ocupa mai mult loc
  • depozitează în rafturi și dulapuri lucrurile vechi, hainele de sezon
  • pune lucrurile pe categorii și pune etichete pe cutii: scule, pentru zugrăvit, pantofi, haine iarnă, etc. – așa îți va fi mult mai ușor să le găsești când ai nevoie de ele. În plus, e bine să nu amesteci categoriile, mai ales dacă sunt voluminoase – vor fi mai ușor de găsit separate
  • lucrează cât de mult poți pe verticală – chiar dacă poziția naturală a obiectelor nu este un a verticală, cu mici modificări, poți să le depozitezi așa: de exemplu, acasă, pe balcon mi-am construit un rastel de bicicletă, cu ajutorul sârmei de rufe, un cârlig și un dulap pe post de suport. Acum bicicleta stă vertical pe balcon și nu mă deranjează prin casă.

Sunt absolut sigur că dacă te uiți cu atenție, ținând cont de toate sfaturile de mai sus, vei găsi noi moduri de a depozita lucrurile prin casă într-un mod mult mai bun decât până acum.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

7 comentarii

  1. Tocmai am terminat de aplicat unul din sfaturi: intr-adevar cartile stau mult mai bine vertical, incap mult mai multe decat in teancuri orizontale: am umplut cu ce carti aveam doar o biblioteca jumate, restul au intrat frumos DVD-urile: e prima data cand am acces la absolut toate (inainte erau pe 2 randuri, evident fiind complicat sa ajung la cele din spate).

    00
  2. Mă bucur că te-a ajutat articolul, Vlad. Încearcă și celelate sfaturi, poate mai reușești să mai economisești spațiu. Dacă găsești vreo metodă nouă, te rog să îmi lași un comentariu aici, ca să o poată aplica și alții.

  3. @Titus: problema mea e ca impart un apartament mai mare cu partenera de viata, care e destul de (ca sa nu zic extrem de :) dezordonata. Asa ca duc o lupta constanta cu dezordinea (dar e oarecum pierduta pentru ca la o varsta mare nu prea mai ai ce sa schimbi) (asa ca oarecum eu am tendinta de ordine impinsa la extrem). Oricum, nu inteleg de ce alegi calea fals mai usoara de a nu pune la loc imediat ceva ce ai folosit, desi stii ca mai devreme sau mai tarziu, vei pierde un timp pretios cautand obiectul care nu e la locul lui, si te vei enerva (evident pe cel care eventual ti l-a pus la loc), pentru ca tu stii ca nu l-ai pus la loc, eventual iti aduci aminte unde l-ai lasat si-l cauti acolo si nu-l gasesti, si nu-ti trece prin cap cum ca ar putea fi la locul lui.

    Legat de foi din pacate nu prea pot sa le pun cum spui tu, am mult prea multe documente, clasoarele imi ocupa un raft din biblioteca (mai triez si mai arunc din cand in cand). Nu prea inteleg cum reusesti sa gasesti ceva intr-un teanc de foi suprapuse.

    Legat de spatiile dintre mobile, e interesant punctul tau de vedere, dar e valabil in general pentru un apartament mic (garsoniera / maxim 2 camere) eventual locuit de colocatari, decat pentru un apartament nitel mai mare in care e nevoie si de oaresce estetism (adica nu pot tine schiurile in sufragerie :)

    In ultimul rand, noi mai suntem si un pic penalizati de lipsa spatiilor de depozitare, neavand nici balcon nici pivnita (boxa sau beci (am observat ca in functie de regiune sunt numite diferit :)

    00
  4. NOU
    #4

    Aici avem perspective un pic diferite, pentru că eu am scris sfaturile astea pentru un om mai dezordonat(așa cum zici că e partenera ta de viață). Dacă ești ordonat, de obicei găsești metode să eficientizezi folosirea spațiului :)

    La foi soluția e destul de simplă – cumperi sau fabrici niște separatoare din carton sau plastic, de culori diferite, în funcție de ce hârtii ții în teanc.

    Dacă așezi cum trebuie skiurile/snowboardul și casa e mobilată într-un stil modern, poți să le îmbini cumva.

    E destul de neplăcut să nu ai balcon/boxă/spațiu de depozitare. Ai putea să închiriezi unul

  5. M-am gandit si eu la solutia de a inchiria spatiu de depozitare… dar prefer sa arunc lucruri inutile care nu au fost folosite de mult timp… Dar sa stii oricum ca in general cei dezordonati au un anume fel de a reusi totusi sa se descurce in dezordinea lor :) Asa ca pentru ei aceste sfaturi sunt oarecum inutile! :) caci nu cred in convertirea la ordine a dezordonatilor… :)

    00
  6. NOU
    #6

    Da, am ajuns la concluzia că trebuie să arunc din lucruri ca să mai fac loc. Mai ales la haine. Acum nu trebuie convertiți la ordine dezordonații, ci doar ameliorați un pic.

  7. Depozitare anvelope iarna/vara (cu sau fara jante) 10 Ron / luna set 4 Buc
    Tel:0761598417

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube