Cum să fii fericit în 5 paşi extrem de simpli

Cu cat petrec mai mult timp în Germania, cu atât devin mai fericit. Nu e o aroganţă, e o stare de spirit. Din care noi, românii, putem învăţa.

Modelul german

Neamţul e un om simplu. Se duce la serviciu, trage acolo ca boul, se întoarce acasă, bagă nişte wursti cu bere şi nu vrea să mai audă de nimeni şi nimic. Ce îl diferenţiază de român? Neamţul e împăcat cu soarta lui. Sunt angajat să spăl strada? Atunci asta fac, şi o fac bine şi cu zâmbetul pe buze. Dacă o fac bine, oamenii care trec pe stradă nu se vor murdări de praf şi vor fi şi ei fericiţi. Şi ei mă vor servi pe mine cu zâmbetul pe buze la magazin sau la poştă. Neamţul nu are ifose, e rece şi precis. Munca e munca, distracţia e distracţie. Neamţul îşi va apăra parcul şi dreptul la a pedala cu aceeaşi îndârjire cu care munceşte.

Românul, naţie de director

Două mii de kilometri mai la vale, românul are o problemă cu orice. Toţi vor să fie directori plătiţi regeşte pentru a avea responsabilitate zero. Fătuca care mi-a luat comanda azi la mec era sictirită. De ce trebuie ea să muncească la mec? Directorul de vânzări era sictirit ieri la meeting. De ce nu e el încă director general şi trebuie să facă munca asta de kkt? Şi tot circul care degenerează de aici. Românul nu vrea să muncească şi dacă o face, o face în sictir. Trage asfaltul în sictir, îţi spală maşina în sictir, îţi propune business în sictir. Provocând acelaşi sictir celorlalţi. Care la rândul lor…

Hai să ne împăcăm cu noi înşine. Nu voi fi niciodată mai mult decât sunt acum. Şi dacă cineva mă plăteşte să fiu ce sunt, e cazul să îmi fac treaba bine şi precis. (nu discutăm de cei care trag din greu să facă mai mult în viaţă)

Mai fericiţi

Cred că aşa putem fi mai fericiţi. Cred că putem îmbătrâni mai frumos dacă facem precum neamţul. Şi delegăm. Eu trebuie să fac un singur lucru. Să lipesc integrate la uzină. Asta e tot. Nu trebuie să cresc struţi sau porci sau să pun murături. E un gog care asta face, pune murături. Le visează noaptea, la fel cum eu visez noapte integratul tridimensional. Eu nu voi ajunge niciodată la acelaşi nivel de performanţă în pusul murăturilor ca ăla care face asta zi de zi. La fel cu porcul şi cu via şi cu agricultura. Tata e dezamăgit că nu merg cu el la muncitul viei. Şi i-am explicat problema simplu: eu merg 20 de weekenduri şi îmi rup cocoaşa la sapă şi la cules, după care mă duc la munca mea a doua zi cu bătături şi dureri? Pentru ceva ce pot cumpăra de la magazinul din colţ mai ieftin? Păi nu e mai ieftin, ca după un an de muncă ai două butoaie de vin gratis. Corect, dar nu beau două butoaie şi weekendurile alea le vreau pentru relaxare. Relaxare care mă ajută ca luni să fiu în plină formă pentru a munci cu avânt pentru banii cu care cumpăr weekendul viitor sticlă de vin pe care viticultorul o produce profesionist.

Unchiul din Germania a lucrat în construcţii 40 de ani. Nu vă suparaţi, ce motor are Mercedesul? Nu ştiu. Aveţi casa izolată şi pe afară? Nu ştiu. Eu ştiu drumuri. Asta am făcut şi asta ştiu. Nu am dat şi la pensulă, nu am reparat şi motorul maşinii, nu am pus şi gresia din baie. Pentru fiecare există un meseriaş. Ei mă angajează pe mine să fac şosea şi eu pe ei să repare maşini.

E o filosofie simplă. Şi practică. Desigur, nu toată lumea trebuie să o pună în practică. Ferice însă de cei care o fac.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

58 comentarii

  1. [b]Si i-am explicat problema simplu: eu merg 20 de weekenduri di imi rup cocoasa la sapa si la cules, dupa care ma duc la munca mea a doua zi cu bataturi si dureri?[/b]

    fost cu prietena acu 2 saptamani la ai mei la tara, la cules cartofi.
    am adunat cele 4 randuri care ne tin pe toti toata iarna si primavara in 4-5 ore, apoi am sta la o bere pe terasa casei, am facut un gratar, am dormit in balansoar cu ea in brate.
    ce nu am facut ?
    nu am stat in kktul de oras, in fum, cu vecini idioti si sictiriti, am fost la parinti acasa, care se bucura cand ne vad. indiferent daca merg sa culeg via, sau ca vin sa mananc o fleica la gratar.
    oricum de obicei merem pe munte in uichend, nu e prea mare diferenta intre carat rucsac 30+ kile, fata de cules cartofi. parca e mai relaxant al cartofi.
    oricum, in nici un caz nu le-as zice la ai mei ca prefer sa iau cartofi de la piata, in loc sa merg sa ii ajut, chiar daca nu as primi nimic de la ei.

    00
  2. Zoso, iar iei la misto esenta poporului roman, a acestui atat de catranit sa evolueze, atat de ofticat pe ce are altul si nu pe ce n-are celalalt incat traieste pentru a se intrece pe sine?
    Sictirismul e o stare de spirit, o materializare a imnului national din Sictiria, o calitate atat de comuna si de veche ca nu inteleg ce te face sa crezi ca poti schimba ceva.
    Romanul nu o sa fie niciodata neamt. Nici macar pe aproape. Ei sunt educati sa-si faca munca bine, sa moara in casa de sete daca n-au apa dar sa nu se duca sa ceara la vecini, sunt celebrii pentru profesinalismul si precizia de ceas elvetian.
    Romanul in schimb e artist la a se plange – oriunde si oricand!, isi plange viata si jobul de rahat (de parca are cineva vreo vina ca munceste cat a invatat!), cauta si gaseste vinovati iar daca nu-i gaseste ii fabrica si te injura pe tine si pe altii care-i spun adevarul in fata :”da-te dreq ca n-ai muncit o zi in viata ta sa vezi cum e. Tu cu ‘nternetu’ tau… fire’ai al dreq’…”
    Si-asa, subiectul „hai sa fim mai buni” ramane o discutie clasica despre lucruri teoretice care nu se vor pune niciodata in practica si mai degraba am putea discuta pe marginea „oare mai e loc sa ma mut si eu pe undeva pe acolo?” (In Germania sau alta taracivilizata!)

    00
  3. Zoso, iar iei la misto esenta poporului roman, a acestui atat de catranit sa evolueze, atat de ofticat pe ce are altul si nu pe ce n-are celalalt incat traieste pentru a se intrece pe sine?
    Sictirismul e o stare de spirit, o materializare a imnului national din Sictiria, o calitate atat de comuna si de veche ca nu inteleg ce te face sa crezi ca poti schimba ceva.
    Romanul nu o sa fie niciodata neamt. Nici macar pe aproape. Ei sunt educati sa-si faca munca bine, sa moara in casa de sete daca n-au apa dar sa nu se duca sa ceara la vecini, sunt celebrii pentru profesinalismul si precizia de ceas elvetian.
    Romanul in schimb e artist la a se plange – oriunde si oricand!, isi plange viata si jobul de rahat (de parca are cineva vreo vina ca munceste cat a invatat!), cauta si gaseste vinovati iar daca nu-i gaseste ii fabrica si te injura pe tine si pe altii care-i spun adevarul in fata :”da-te dreq ca n-ai muncit o zi in viata ta sa vezi cum e. Tu cu ‘nternetu’ tau… fire’ai al dreq’…”
    Si-asa, subiectul „hai sa fim mai buni” ramane o discutie clasica despre lucruri teoretice care nu se vor pune niciodata in practica si mai degraba am putea discuta pe marginea „oare mai e loc sa ma mut si eu pe undeva pe acolo?” (In Germania sau alta tara civilizata!)

    00
  4. Da, foarte adevarat… Parca ar merge un „close comment” la postul asta, ca presimt ca vor curge cretinatatile prin comentarii.

    00
  5. Sunt in mare parte deacord cu ceea ce spui insa nu cred ca e rau sa stii sa faci mai multe lucruri. Tu spui sa ne limitam la un lucru pe care sa-l facem extrem de bine insa am arata ca niste roboti, cred ca e bine sa incercam sa ne depasim limitele. Si ce spui despre sictirul romanilor e foarte adevarat, toata lumea vrea sa fie platita bine dar sa nu faca nimic pentru asta. Am lucrat si eu afara, am lucrat si aici insa intr-o comanie multinationala si am lucrat si la o firma condusa de romani si cu angajati romani si vreau sa zic ca nu ai ce compara pentru ca nu au nici o legatura una cu alta . Cand lucrezi cu straini ( elvetieni, in cazul meu) esti obligat sa gandesti ca ei, modul lor de lucru, tenacitatea lor, felul in care gandesc te fac sa devii unul dintre ei si cred ca, doar daca ai norocul sa lucrezi cu straini observi cat de limitati sunt romanii si cate greseli fac.

    00
  6. Frumos articol.. si da la cules e nasol.

    00
  7. Trebuie gasita, totusi, calea de mijloc. :-) Nu e foarte sanatos sa te complaci in situatia in care esti…poate daca ar fi ca in Germania, adica maturatorul sa primeasca 1500 de Euro, ar fi cu totul altceva. Pe de alta parte, cand esti manat de stimulente de ganul:”Vreau si eu mertzan ca al sefului, si vreau si eu sa petrec zilnic prin cluburi nefacand nimic la job” – atunci e nasol.
    Fetishul banilor e foarte comun la noi, din pacate. Ni s-a indus prin nenumaratele cazuri de imbogatiri peste noapte, incepand de la manelisti si terminand cu Becali. Personaje ultra-mediatizate, din pacate. Iar Ionut, baietelul de 14 ani ce poate sa-si doreasca? Bani, chiusapte alb, femei, si manele. Asta vede, asta vrea. Eu vad un viitor foarte negru pt Romania, tocmai din cauza generatiei care creste acum, cei de pe la 14 pana pe la 22 de ani. Sunt aproape analfabeti, majoritatea. Trebuie doar sa te plimbi putin pe hi5 ca sa te convingi ca ce scriu aici nu e exagerare. :-( Carti? Invatat? Pai pt. ce? Exista Spiru Haret, nu? Mama imi trimite bani din Spania, duuuh! Losers! Fetele vor sa fie neveste de fotbalisti-manelisti/manechine/asa ceva, baietii vor sa fie fotbalisti/”shmecheri”/”descurcareti”/sau asa ceva. Adica munca zero-bani garla. Asta vad ei la televizor, asta isi doresc. Procentul celor care gandesc asa e f. mare, cel putin 70%, zic eu.
    Am deraiat de la subiect, scuze, dar mereu ma aprind cand ma uit in jur, la tineretul de aur, rodul super-invatamantului romanesc. :-(
    Ma opresc, ca-mi pulseaza o vena la tampla deja. :-))))))

    00
  8. Trage asfaltul in sictir – aici e oarecum gresit. :) Pai in primul rand, cu bugetul alocat unui km de autostrada se construieste si o vila, se paveaza o curte, eventual se mai fac niste reparatii in curtea unui alt director de „intreprindere” care l-ar putea ajuta pe seful de santier sa mai rezolve si-alte probleme. Iar „gaura” ramasa in autostrada/sosea, se astupa cu pamant, ca oricum nu vede nimeni cat de gros e covorul asfaltic, sau cat de adanca e fundatia.

    00
  9. Un post de nota 10. Romanul e „multilateral dezvoltat”, avem asta in sange de pe vremea lu’ nea Nicu. Sa stim din toate cate nimic. Adevarul e ca de multe ori, decat sa incapi pe mana unui „meserias” roman, mai bine faci lucrul cu mana ta, ca iese mai bine.

    00
  10. pe cat de simpla teoria pe atat de complet functionala. Romanii daca s-ar putea, ar vrea sa stea toate ziulica si sa le pica para-n gura si sa mai primeasca si bani.
    PS: Evident persoanele de fata se exclud.

    00
  11. Economie de liceu – diviziunea muncii. Elementar. Faptul ca in Romania nu se aplica unele lucruri elementare tine de un singur factor esential in orice societate – educatia.
    Eu am prins partea cand la scoala profesorii faceau din Romania cea mai tare tara. Cu cele mai tari genii, cu cele mai bune opere de arta, cu cei mai buni poeti. Bullshit.
    Sa nu ne asteptam ca oricine poate intelege si sa gandeasca outside the system.

    00
  12. @George: Nu mai manca cacat. Arata-mi mie om care ti-ar refuza o oferta in genul: „uite, tu nu mai trebuie sa muncesti de azi; stai pleava si primesti bani, chiar mai mult decat ai acum cand muncesti”

    Ai dreptate Zoso, fiecare e mester in ce face, dar romanii au fost invatati inca din scoala ca trebuie sa fie bun la toate, nu sa se specializeze pe ceva. Nu stiu la ce materii erai tu bun sau ce iti placea, dar iti faceau scandal parintii atunci cand veneai cu o nota nasoala, chiar daca era la geografie sau altceva la care tu nu reuseai sa inveti din diferite motive, desi erai as in matematica.
    Fiecare natiune cu bubele ei.

    00
  13. Noi nu reusim de 20 de ani sa fim cum n-am vrut sa mai fim.. Asa ca vem nevoie de sute de ani sa fim cum am vrea sa fim

    00
  14. Buna observatie. Din pacate in ro predomina o mentalitate cretina si primitiva, cum ca barbatu’ trebuie sa stie de toate in casa ca sa fie respectat de majoritatea femeilor de aici. Indiferent ca esti profesor sau specialist IT, s-ar putea sa ai surpriza sa te judece cineva ca nu stii sa repari instalatiile sanitare, sau nu stii sa umbli la motoru masinii sau mai stiu eu ce. Neamtu’ e mai destept, de ex. a inteles ca dupa zeci de ani de cariera in ceva nu are dreptul nimeni sa-i ceara sa stie mecanica auto, uite-asa, ca „e barbat, de-aia”.

    00
  15. Nu cred că e rău să ştii să faci mai multe lucruri, dar ceea ce faci pentru bani, trebuie s-o faci bine…
    Referitor la tineri… Poi tinerii au ca modele maneliştii, suedejii care au vile şi maşini, şi n-au plătit nici un impozit că sunt făcute din „combinaţii”, Gigi Becali care are bani şi e „războinic”, Fane Spoitoru (referitor la o melodie de la BUG Mafia „vreau să fiu ca Spoitoru’, Spoitoru’-i cel mai tare”), şi alţi oameni de genu’, care s-au îmbogăţit peste noapte… Întreabă pe unu’ de 14 ani ce vrea să facă, răspunsu’ va fi „manevre”, lucru care i se implementează în minte de mic… Iar când ajunge mare, şi nu poate să facă „manevre” se resemnează, îşi găseşte un job, şi „face treaba asta de rahat”, orice treabă ar fi, orice job ar avea… E de rahat că tre să muncească.

    00
  16. romanul a invatat sa faca de toate, si de aia nu merge nimic pe aici..toti romanii sunt „meseriasi”

    00
  17. Cand l-am auzit acum catva ani pe cineva zicand ca mai bine ne cucereau nemtii in al II-lea Razboi Mondial am zis ca-i nebun, dar incep sa-i dau dreptate.
    Noi romanii stim din toate cate putin, dar nu ajuta la nimic. Mai bine esti specializat pe ceva si acolo nu te intrece nimeni.

    00
  18. exact … aceeasi chestie si cu englzoii ….
    la inceput ii credeam limitatzi mental … k nu sunt sa faca altceva decat un singur lucru …
    in fine … ushor ushor am inteles toata chestia asta … iar acum imi scot palaria in fatza lor …
    e mult d vorbit p acest subiect si va mai trece mult timp pana vor avea si noi ceva de genu` in tara … foarte mult timp … dr intr`un final o sa fie si la noi … eu`s mai optimist :))

    01
  19. e vorba de religie. nemtii sunt protestanti iar protestantii au o anumita viziune asupra vietii si asupra multumirii lui Dumnezeu. ei sunt de parere ca munca intr-o anumita vocatie il multumeste pe Dumnezeu de aceea daca destinul le-a pregatit meseria de spalator de vase considera ca trebuie sa faca tot ce le sta in putinta sa isi faca treaba cat mai bine pentru a-l multumi pe Cel de Sus. La noi la ortodocsi treaba e altfel, noi avem o preferinta ridicata pentru putere de aceea cheltuim mai mult si nu economisim, pentru a ne fali cu ceea ce avem. e o stiinta relativ noua iar cel care a initiat-o a fost weber. se numeste economie comparata si am studiat-o la facultate in anul 2.

    00
  20. tocmai m-am intors din Germania…aceeasi sentimente ca in articol…iarba parca e mai verde…intr-o zi am vazut o fatuca draguta care se dadea cu bicicleta pe pista special amenajata, curata si intretinuta…avea o fata senina, parul despletit si nu exagerat de blonda …. mai avea si o geanta cam mare montata pe biclicleta si m-am intrebat daca nu cumva asta ii rapeste placerea plimbarii …mi s-a explicat ca e postasul…no comment…

    00
  21. Asa se explica de ce romanii zic de nemti ca sunt prosti si nu stiu nimica. Cu toate ca „prostii” o duc bine, iar „desteptii” sunt pusi pe furat si tepuit, si au ifose.
    Diferenta dintre Romania si Germania tine si de increderea generala, in Romania exista paranoia ca asociatul/prietenul/patronul/angajatul/magazinul iti da teapa, de aceea trebuie sa fii si tu al dracu. De asta nu delegi sarcini si vrei sa faci toate. Dar acesta mentalitate vine din comunism, „omul multilateral dezvoltat”, produse de calitate proasta pe care trebuia sa ti le repari singur, infometare ce te obiga sa fii sclavul pamantului la tara, lipsuri ce te impingeau sa furi sa dai spaga, sa fii mereu nemultumit, samd.

    00
  22. eu stau de peste 3 luni in germania. m-am enervat poate de 3-4 ori in timpul asta, si intotdeauna din cauza turcilor galagiosi, nesimtiti, nespalati.
    in Ro ma enervam zilnic: claxoane, nesimtiti, angajati sictiriti, treaba care nu merge, clienti care nu platesc, etc.
    diferenta e enorma.

    pe scurt, ce mi s-a intamplat aici:
    aveam nevoie de drept de sedere nelimitat in germania. ma duc la oficiul respectiv, cu actele A, B si C completate. ala se uita peste ele, zice ca am nevoie de 2 poze de pasaport. in gandul meu:”de unde naiba fac rost de poze acuma, sunt de 2 zile in germania”.
    tipul zice: nu-i nimic, dati-mi pasaportul. il scaneaza, taie poza, o trage la el in program, si totul s-a rezolvat pe loc.
    in Ro te trimiteau de 5 ori dupa poze, CF, act de nastere, act de proprietate, etc.

    00
  23. Dorian este un exemplu clar de român cu grija celorlalţi.

    Crezi că interesează pe cineva câţi puştani o ard pe haifaiv şi câte fete îşi încep viaţa sexuală la 11-14 ani ? Ai luat pulsul caprei ? Mai trăieşte ?

    Zoso vorbea de TINE nu de ei.

    Laura, e mai uşor să pleci în altă ţară decât să construieşti aici. O altă calitate românească, pe lângă aia cu aruncatul cu noroi de afară.

    Zoso, diferenţa e în portofel, pentru că vezi tu, Germania e Germania şi România e haznaua europei. Hazna pentru că vin aici toate firmele de vază ca să tragă pe cârca unor hoţi, proşti, culegători de banane.

    Cultura muncii vine odată cu evoluţia, nu a inventat-o neamţul şi nici nu e singurul care o are.

    Şi mai mult, nici nu e nevoie s-o înveţi. Este evoluţie.

    00
  24. Romanul nu e neam, e roman,
    Si mereu e cel mai bun

    00
  25. Pentru romani fericire = bani . Libertatea omului inseamna sa se foloseasca de toate lucrurile care ii sunt necesare pentru dezvoltarea sa mentala, fizica si spirituala. Aceste trei lucruri imbinate = fericire. Nivelul saraciei nu scade odata cu cresterea numarului de oameni bogati care se gandesc la cei saraci , ci prin cresterea numarului de oameni saraci care nutresc dorinta ca pot sa realizeze mai mult in domeniul pentru care s-au pregatit, ca pot sa-si valorifice potentialul prin sursele care ii sunt la indemana.

    00
  26. SI eu am ajuns la capatul puterilro cu nesimtiti din rromania. Manelisti, suedeji, tarani prosti, atoatecunoscatori, meseriasi, idioti, needucati, etc…
    Le zic de fiecare data aproape, pentru ca nu mai pot altfel, tot ce se intampla in rromania este impotriva firii mele, in trafic numai „asi” ce se baga fara semnal si merg cu proiectoarele aprinse si farurile stinse aruncand tigari si gunoaie pe geam, tataici si mamaici ce traverseaza pe unde vrea p*** lor ca nu au fost la lectia cu „zebra” si oricum ei fiind batrani nu trebuie sa se justifice, sau sa dea exemple celorlalti, functionari si birocratie ordinara in secoulul asta, unde la administratia financiara stai la coada de-ti cade calciul ca sa ii dai disketa functionarei sa si-o bage in calculator, ca ei nu „stie’ de internet, si lista poate continua dar deja cum spunea cineva mai sus mi se zbate o vena…

    Nu cred ca ne vom vindeca vreodata, suntem un popor care traieste cu sentimentul opresiunii si cu senztia ca suntem oricum incompetenti, ceea ce este adevarat in mare parte si ca nu putem realiza nimic, deci de ce sa mia incercam, dece sa ne zbatem pentru drepturile noastre sau sa infundam puscariile cu toti care merita? Pentru ca nu putem, dar in schimb putem sa ne plangem si sa ne plangem, ceea ce fac si eu ca doar sunt rroman nu?….. :(

    00
  27. Ai dreptate cu ce ai scris in articolul asta, atat doar ca ai omis si partea sociala a natiunii germane (si a tarilor nordice de altfel).
    Daca poti da anumite detalii despre cum se distreaza germanii de duminica seara pana joi seara, as fi recunoscator. Nu de alta, dar pe la blonzii astia pe unde salasluiesc eu de un an incoace, distractia e doar vinerea si sambata. In rest, munca, invatat, muzica in surdina si atat.
    Culmea, singurii care nu ne simtim bine in Danezia suntem cei din tarile (relativ) latine: Romania, Spania, Italia si cele din America de Sud.

    00
  28. iti zic eu … Eminescu e de vina.

    Stii versurile: „coboara’n jos luceafar bland, alunecand pe o raza …”
    Asta te invata in scoala ca sunt versurile in care trebuie sa iti depasesti limitele, in care tre sa te gandesti la altceva, sa fii visator, sa ti se rupa de lumea ta si asa mai departe.

    Si asta au luat-o de buna.

    00
  29. Regula este buna dar trebuie aplicata in masa. Daca eu fac doar ceea ce stiu cel mai bine, iar in rest apelez la altii, dar altii nu apeleaza la mine sa le prestez ceea ce stiu eu cel mai bine, pentru ca ei sunt romani si se pricep la toate si isi fac singuri treaba, eu mor de foame…

    Dar intr-adevar daca s-ar respecta in masa regula am fi un popor fericit… era o campanie pe vreumuri: „Romane fii mai neamt”.

    00
  30. romanul e multidisciplinaR (nu t) ! =))

    00
  31. Probabil ca n-ai auzit de omul multi lateral dezvoltat, nenica.Ala perfectu’ de -l indoctrina Ceausescu .

    00
  32. anul acesta am fost iar in concediu in germania: 7 zile n-am vazut caine vagabond (si credeti-ma deja visez caini vagabonzi cat de multi sunt la mine in oras), n-am vazut suedeji, n-am auzit romani, nici vorba de manele, n-am vazut camioane, iar in oras era o liniste – parca eram in natura. Unele preturi de 3 ori mai mici decat in .ro (haine, mancare, servicii), imi place tara aia :) cand merg acolo parca merg in viitor. Pentru cei care inca n-au fost in Germania sa se abtina de la comentarii ca vorbesc degeaba.

    00
  33. Baieti/fetite

    Faceti o greseala foarte mare.
    Credeti ca nu s-ar fi facut asa daca s-ar fi putut? Credeti ca ati descoperit mersul pe jos? Adica se gandeste romanul: „bai ce prost e neamtul ca se duce la serviciu si apoi vine acasa si doarme in loc sa mearga la serviciu si apoi sa isi mai rupa spinarea la sapa ca si mine”. Si faceti contradictie. Si apo iziceti ca romanul e lenes si prost.

    Adica vanzatoarea de la magazin nu vinde bine? Sunt si care zambesc. Ala care matura strada nu matura bine? Unii chiar rad…
    Eu nu as face asta? Sa chem electricianul sa-mi schimbe becul? Sa comand mancarea de la supermarket? Dar ideea e ca noi NU NE PERMITEM, cu exceptia catorva, care chiar fac lucrul asta. Chiar au si sofer angajat.

    La noi raportul preturi/salarii nu e ca in Germania sau Franta sau altundeva. Sa stea neamtul cu salariul de Romania in Germania (ca preturi ne comparam) 2 luni si apoi sa il mai vad ca merge si doarme dupa lucru in loc sa dea 2 sape la cartofi.
    Cine ma combate?

    00
  34. „Romania e cea mai buna idee care s-a intamplat vreodata romanilor” , zicea Andrei Gheorghe intr-o melodie a celor de la Parazitii…

    00
  35. mda, asta e visul tanarului barbat roman si tinerei femeie romance. sa vina acasa sa stea pe oua ca closca, sa cheme electricianul sa ii schimbe un bec, instalatorul sa ii schimbe mecanismul de la toaleta, mecanicul sa ii faca schimbul de ulei, si el sa fie bucuros ca le da bani la toti.
    pe de alta parte , femeia romanca, iesita din 50 ani de asuprire, considera ca e sub demnitatea ei sa mai faca copii la 25 ani, ar fi o proasta daca nu ar merge in fiecare seara la restaurant, si la o adica aia de la curatatorie stiu sa spele mult mai bine.
    toti crezand ca asa traiesc nemtii, americanii, ca doar asa arata in filme.
    nasoale vremuri or sa vina pt tara aia!

    00
  36. Nu prea o sa vezi la noi asa ceva. Asta ne e mentalitatea „lasa ba ca merge si-asa” sau, mai bine zis „cum, eu nu pot sa pun faianta/schimb un bec/ fac priza etc?”

    00
  37. Felicitari pentru articol! Invatatura din el este simpla, profunda si esentiala pentru schimbarea noastra, in bine. :)

    Totusi, cred ca ne este greu sa invatam sa delegam. Gandeste-te numai la educatie, ca suntem invatati de mici ca e obligatoriu sa stim si mate si romana si franceza si educatie plastica si informatica. Chiar si in facultate, unde se presupune ca ar trebui sa ne specializam brici facem o multime de materii de „cultura generala”, iar cursurile „optionale” ne-au fost dictate la inceput de an.

    Suntem educati in sistem ca trebuie sa stim de toate, iar auto-educarea este un proces sinuos si, sa fim sinceri, rarissim printre noi. Iti doresc (si imi doresc) ca editorialul asta al tau sa fie citit de cat mai multa lume.

    00
  38. @molahu: imediat ai venit tu cu concluzia ca roman u munceste. Voi sunteti ca aia din bancul cu ursul si iepurasul „ca de ce ai urechi”. Pai ori e lenes si nu vrea sa munceasca (in concluzie acum munceste) ori munceste prea mult si ar trebui sa mai stea (cum zice si zoso). Ideea pe care am expus-0o e ca nu isi permite sa lucreze intr-un singur loc pentru ca un singur serviciu de muncitor/spalator/drumar, etc (scoatem de aici meseriile de bloggger de succes, inginer telecomunicatii, programator) nu ajunge sa acopere cheltuielile. Care cheltuieli la mine se ridica, fara a face arogante se ridica la ceva in jur de 20-25 de mili pe luna.

    00
  39. @Eu – Nu e vorba de capra vecinului, e vorba despre milioanele printre care traiesc. Daca te-ai uita in jur, ai constata si tu prabusirea totala a tineretului, in special. Si ma deranjeaza. Enorm. Nu pot gandi pe sistemul:”Eu fac ce fac, mi se rupe de restul. Sunt peste ei, sunt o uber-fiinta”. Actiunile lor imi influenteaza mai mult sau mai putin si viata mea.
    „Hai să ne împăcăm cu noi înşine. Nu voi fi niciodată mai mult decât sunt acum.” – Cu asta nu sunt de acord. Daca ma ghidam dupa o lozinca asemanatoare, n-as fi unde sunt acum. Nu sunt CEO, dar sunt cu cateve trepte peste ce eram cand terminasem facultatea. Nu-mi place ideea de a te multumi intotdeauna cu ce ai. Evident ca va veni si momentul in care vei simti ca ai ajuns acolo unde ti-ai dorit mereu, si intr-adevar nu vei ajunge mai departe. Dar pana acolo mai este. Eu, mai am. Sper. :-)

    00
  40. Ai dreptate cu privire la romani. Eu am dezbatut un subiect mai strans, cel din supermarketuri, si nu pricep un lucru cu privire la acesti angajati. „Daca te angajezi la un job gen supermarket pe 700 RON, de ce nu-ti faci treaba cum trebuie”.

    00
  41. oricum vorbim degeaba, ca nu ai sa ai pe cine sa chemi ca electrian, mecanic auto, sau instalator.
    Romania este o tara in care toata lumea termina o facultate, toata lumea care vrea evident, absolvirea nefiind un indiciu al capacitatii intelectuale.
    Cine e fraier sa vrea sa devina mecanic auto, sau frezor? Oricum nu sunt scoli pt asa ceva. Cand in toate tarile civilizate ca sa devii de ex. frezor, faci ani seriosi de scoala (respectiv 4 unde sunt eu), in Romania toti devin ingineri mecanici, evident fara sa stie nimic.
    Viitorul va fi extrem de negru pt Romania este parerea mea, si nici nu mai conteaza a cui e vina.
    http://archive.worldskills.org/2009calgary/
    asta a fost un campionat mondial al tamplariloe, mecanicilor auto, bucatari, etc, etc, …..trades, all of them.
    Romania nici macar nu face parte din aceasta organizatie. Trist.

    00
  42. Mie dintotdeauna nemtii mi-au inspirat seriozitate, punctualitate, precizie. Deasemeni mi-au mai inspirat si insensibilitate, raceala sentimentala si lipsa umorului. Cred ca ai dreptate cand spui ca nemtii isi fac treaba fara mofturi; dar nu prea imi vine sa te cred ca ei sunt bucurosi cand spala WC-uri sau cand matura strazi (asta daca au ce matura). Sunt si ei oameni pana la urma, si sa spui ca lor le convine situatia e totuna cu a afirma ca sunt in cale-afara de smeriti – si aici chiar nu cred. Ei sunt profesionisti deoarece stiu sa-si mascheze sictireala si fitele. Si de ce o fac asa bine? Fiindca fata de noi, la ei nu este varianta cersitului.

    00
  43. Excelent punctat. Aceeasi lupta am avut-o si eu cu ai mei, dar nu m-au crezut decat atunci cand a fost prea tarziu.

    00
  44. Unchiul tau intradevar are dreptate cu „pentru fiecare exista meserias”. Chestia asta o zice foarte des si mama. Ea a fost cativa ani in Germania in Frankfurt au Main si cand mai venea pe acasa, intr-una zicea ironic cum ca romanul e bun la toate,nu ar chema un mester nici in ruptul capului dar nu doar din cauza banilor, ci si din orgoliu.
    Frumos articol !

    00
  45. Nu mai lauda neamtul atata ca nu e chiar asa.

    Neamtu a avut noroc cu sasi si alte poplatii germanice care s-au dus acolo sa munceasca prin ’92. Nemtii le-au oferit bani si astia au fugit si au muncit acolo si au construit ceva frumos.

    In Germania( si asta o stiu de la un neamt) sasi muncesc si muncesc bine si au inceput sa adune averi frumusele exact cum facusera si in tarile pe unde au trecut.

    Problema a mai mare a acestor popoare e ca nu prea mai dau nastere la urmasi tot din prea mult echilibru si o viata mult prea unidirectionata.

    00
  46. @Dorian

    Se vede de la o poştă că eşti de modă veche :)

    Asta nu o spun cu răutate, pe mine mă doare undeva de ce face tineretul din ziua de azi. Faptul că îi vezi pe stradă şi îţi vine să-ţi iei câmpii cât de proşti sunt unii nu ar trebui să te deranjeze. Mai puţină concurenţă, mai mulţi bani pentru cei care se pricep şi fac lucrurile ca lumea. E într-un fel normal pentru că aşa e în democraţie. Ei trebuie să-şi vadă interesul sau părinţii trebuie să le imprime o direcţie. Părinţii lor aproximez că sunt cam de vârsta ta :)

    Şi eu sunt de aceeaşi părere cu nemulţumirea. Nu aş fi acum unde sunt dacă mă mulţumeam cu ce aveam.

    @molahu’

    Simt acelaşi interes ca al lui Dorian pentru caprele vecinilor. Recent am avut o discuşie pe tema facultăţii.

    Am o cunoştinţă care a terminat la civile-hidrotehnică. Se plânge că nu-şi găseşte de lucru. Asta în condiţiile în care e INGINER.

    Discuţa avută a fost cam aşa:

    – Păi de ce nu-ţi găseşti ? Doar eşti inginer ?
    – Toţi îmi cer experienţă, de unde să am eu experianţă când abia am terminat ? Îţi cer să ştii autocad şi alte prostii pe care nu ştiu să le fac ci doar în teorie.
    – Păi de ce nu ai căutat din timpul facultăţii ?
    – ???
    – La facultate nu ai făcut autocad ?
    – Ba da.
    – Şi ? Cum se face că nu ştii ? La examene cum ai făcut ?
    – Eh, m-am descurcat. Ce crezi că făceam eu proiectele ? Dădeam banul şi le făceau alţii.
    – Am înţeles. Păi şi acum de ce nu te descurci ?
    – ???

    00
  47. @sdr – cheif executive officer si asta pentru ca nu ne mai place termenul de director general, suna mai pompos asa :)

    00
  48. Omenirea e unde e acum pentru ca unii nu s-au multumit.
    Mi se pare ciudat sa spui: multumiti-va cu conditia voastra de prosti. E corect sa spui NU MAI FURATI, NU MAI FRECATI MENTA, vedeti-va lungul nasului.
    Dorinta de perfectionare, de a ajunge mai sus decat esti – acest „sentiment” e corect, zic eu.

    00
  49. Eu studiez de cativa ani in America si exact acelasi lucru l-am observat, fericirea cu care omul isi face munca. Mie mi se par doua cauze pentru aceasta diferenta. In primul rand, in America si in Germania lumea este natural optimista pentru ca in aceste tarii nivelul de trai s-a ridicat constant in ultimele generatii si, deci, lumea s-a obisnuit cu o zi de maine mai buna. Nu e usor sa zambesti cand sti ca munca ta — indiferent care ar fi aceea — iti va imbunatatii conditia? In al doilea ani, nu este religia devina, dupa cum sugereaza cineva mai sus, ci lipsa de indentitate mostenita de la Ceasca. Te astepti de la un popor caruia timp de 50 i s-a sters din minte notinuea de individualism sa poata sa isi formeze o identitate colectiva? Oare cati dintre noi pot raspunde sincer si concis la intrebarea: ‘ce inseamna ca sunt roman?’ Eu mai trebuie sa incerc.

    00
  50. Heh, si eu am o afinitate pentru nemti. E incredibil ce au putut sa realizeze in ultimii ani, in orice domeniu de activitate.
    Iar in weekend-uri neamtu isi ia masina, ii leaga o remorca in spate si se duce intr-un camping site. Unde un director e vecin de cort cu un instalator. Dar nu se deranjeaza unul pe altul. Instalatorul e civilizat si spalat si nu asculta manele, directorul e cu picioarele pe pamant si nu face figuri.

    Nu cred ca noi, ca popor, ca mentalitate, vom ajunge vreodata aici.

    00
  51. pai asa-i romanu’… daca nu e nemultumit, nu-i roman :)

    si culmea, vrem bani multi, pe munca putina :D sau daca se poate, bani pe gratis, fara munca !

    de-am fi toti cum zici tu in post, adica fiecare multumiti de ce facem ( si sa facem meseria respectiva cu mare drag ) de mult… Romania era… Germania ;) punct!

    00
  52. E ceva adevar in ce povestesti, dar mi se pare ca si neamtul si romanul au o atitudine extrema. Pericolul in atitudinea neamtului este ca ajungi sa nu mai aspiri la mai mult, la mai bine, la crestere, la promovare, la progres. Pericolul in atitudinea romanului este ca ajungem sa nu mai facem nimic ca lumea, si vine din dispretul profund pentru munca si atractia pentru smecherii si ciupeli.

    00
  53. NOU
    #53

    „Nu este altă fericire pentru om decât să mănânce şi să bea, şi să-şi înveselească sufletul cu ce este bun din agoniseala lui! Dar am văzut că şi aceasta vine din mâna lui Dumnezeu!”
    „Am lăudat dar petrecerea, pentru că nu este altă fericire pentru om sub soare decât să mănânce şi să bea şi să se înveselească; iată ce trebuie să-l însoţească în mijlocul muncii lui, în zilele vieţii pe care i le dă Dumnezeu sub soare.”
    Unde este dar fericirea noastra?
    „Cel cu inimă prefăcută nu găseşte fericirea, şi cel cu limba stricată cade în nenorocire”_Prov.17:20
    „Cine găseşte o nevastă bună, găseşte fericirea; este un har pe care-l capătă de la Domnul”_Prov.18:22
    „Cine cugetă la Cuvântul Domnului, găseşte fericirea, şi cine se încrede în Domnul este fericit”_Prov.16:20

    00
  54. Aceasta-i problema tarilor ex sovietice acolo se faceau cadre care trebuie sa fie preceputi la tot – specialist in toate cele dar cite un pic…

    00
  55. Articolul tau e bine intentionat. Parca mai auzisem undeva ideea centrala. Mda, am gasit – . Desi e o variatiune pe aceeasi tema, o insistare pe subiect nu strica. Totusi, hai sa incercam sa fim originali. Sa nu reciclam ideile altora. Numai astfel putem progresa. Am zis !

    00
  56. pai … neamtul e multumit cu conditia lui pentru ca seara cand ajunge acasa isi permite carnatul ala alb si cu berea.
    al nostru isi permite? nu prea cred. nivelul de trai e secretul

    00
  57. Interesant articol, dar nu trebuie generalizat. Nu toti romanii vor sa stea si sa primeasca bani. Mai exista si exceptii…

    00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.