Cum să faci poze mai bune

Toata lumea are un aparat foto in ziua de azi. Dar putin stiu sa faca poze. Si mai putini stiu sa faca fotografii.

Ce aparat ai?

  • Ai unul incorporat in telefon? Pentru ca daca da, daca nu are cel putin 5 megapixeli, nu are rost sa te agiti. Majoritatea pozelor cu acele telefoane ies proaste si te vei enerva cand le vei revedea.
  • Ai unul compact? Compactele sunt aparate bunicele, care pot scoate poze foarte bune, depinde de calitate si setari.
  • Ai un dslr? Atunci nu mai citi aici!

Asadar, cum fac poze mai bune?

  1. Seteaza aparatul pentru a face poze foarte mari si foarte bune calitativ. Mediile de stocare sunt foarte ieftine (un 2Gb acum costa cu 50-70% mai putin decat acum un an, de pilda) si foarte usor de transportat. Plus ca incap foarte multe poze. Asadar, setari maxime! Pentru ca e mai usor si mai bine sa faci resize la poze decat sa le faci mici din prima. Eu pozez la 3888x2592px, (o poza are in jur de 4mega) si le fac pastrez la 1200×800, nu neaparat din considerente de spatiu, ci pentru ca arata mult mai bine.
  2. Pozeaza tot. Nu ierta nimic. Avand spatiu la dispozitie, ai posibilitatea sa te lafai. Motivul e simplu. E bine sa ai de unde alege. Decat sa observi ca ai tras un singur cadru cu o chestie misto si ti-a iesit miscat, mai bine tragi 3 si pastrezi doar unul. Ganditi-va cum era inainte cu aparatele pe film.
  3. ISO mic. Daca aveti un aparat la care puteti seta ISO, setati-l la cat mai mic. Pe lumina puteti trage poze foarte clare si frumoase la ISO 100. Daca ies intunecate, schimbati la ISO 200 sau 400. Si asa mai departe. Desi pozele ies bine si la ISO 1600, la o privire mai atenta veti vedea ca nu sunt foarte calitative.
  4. Auto, Manual sau Program? Eu sunt prea lenes sa folosesc setarea Manual, asa ca tin pe Program, un fel de Manual mai simplu. Auto nu imi place pentru ca in 90% din cazuri vrea sa foloseasca flashul, desi nu e cazul.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

10 comentarii

  1. Salut,

    Te rog sa ma crezi ca sfaturile tale nu prea sunt corecte. Ori au aparut din propria experinta ori de prin vreo revista gen PC-Practic. Fotografiez pe digital de foarte multi ani, aproape de la inceputuri si stiu destul de bine cum sta treaba. Uite cum stau lucrurile din punctul meu de vedere. Fotografiile, sa le zicem grosolan „poze artistice”, nu tin sub nicio forma de exactitatea tehnica. Pozele in schimb, cele care sunt menite sa ne tina amintirile vii, tin destul de mult de tehnica si nivelul acesteia.

    Despre aparat
    NU, megapixelii nu conteaza. Chiar nu conteaza. Un 3MP e mai mult decat suficient pentru uz casnic. Calitatea unei imagini este data de lentila si captator-ul digital, nu de marime. Conteaza calitatea, nu cantitatea.
    Exista si alte aparate foto in afara de compacte si DSLR si filmul nu a murit inca.

    Cum faci pozele mai bune?
    Da, dimensiune si calitatea trebuie setate la maxim. Dar in niciun caz nu trebuie redimensionate la final. Nu o poti sa stii cand ai nevoie de un print mare. Si de ce spui ca arata mai bine la rezolutie mai mica? Nu poti sa dai zoom out?
    Daca pozezi tot fara sa te uiti in jur si fara sa analizezi putin situatia o sa pierzi mult mai mult decat daca stai 2 secunde sa vezi ce se intampla.
    ISO mic, dar cand si unde? Cu ISO mic fortezi aparatul sa lucreze cu timpi mici, sau sa bage blitz-ul, sau apertura mare. Pe rand. Timpi de expunere mici inseamna oameni sau lucruri miscate si poate nu vrei asta. Blitz-ul strica in multe cazuri, baga o lumina artificiala, aplatizeaza imaginea. Plus ca depinde de aparat daca la ISO mai mare ai si mai mult zgomot. Un aparat compact poate scoate poze mai bune la ISO 800 decat altul, tot compact, la ISO 200. Nu e ceva standard.
    Numai bine,
    Andrei

    00
  2. Cam are dreptate Andrei.

    Rezolutia este unul din caracteristicile crescute artificial, fara a fi o nevoie reala, ci pentru a lua ochii cumparatorilor. La fel si zoom-ul. Un aparat compact cu rezolutie foarte mare va avea o imagine deranjant de zgomotoasa la un ISO relativ mic – 400 de exemplu. La fel, un zoom optic mare inseamna un obiectiv slab calitativ: cu diafragma mica si soft. Nu degeaba cele mai bune si scumpe obiective sunt prime-urile.

    Chiar daca articolul nu era pentru posesorii de dSLR, toti ar trebui sa ne ferim de a ajunge „pozari chinezi”. Mai bine analizezi situatia si tragi 5 carde din care pastrezi unul, decat sa tragi 30 si sa iti fie rusine sa le arati. Si da, pe compacte, modul program e cel mai eficient, dar daca vrei rezultate ceva mai bune, poti apela si la Av, Tv si incet-incet la M. Plus ca trebuie facuta diferenta intre cineva care are dSLR (nu conteza modelul sau cat a costat) si cineva care chiar stie ce face sau macar incearca.

    00
  3. sfaturile sunt pentru incepatori, nu pentru avansati.

  4. Canon Ixxus este o camera foarte buna care face (incredibil dar adevarat) filmulete foarte bune, si pozele sunt ok dar obtin poze mai bune si mai „crispy” cu un Sony DSC-W5 vechi de aproape 3 ani.
    Canonul este aproape nou-nout.
    A, si daca faci poze „impotriva” soarelui (din diferite motive nu poti face altfel) foloseste blitz-ul sa i se vada fatza subiectului.

    00
  5. Da, asa este. Eu cu un Fuji S5700 fac poze frumoase la 7mega. Este o camera buna si o recomand!

    00
  6. Si eu am un Kodak EasyShare c713 cu 7 mp si 3x zoom. Fac fotografi foarte bune, dar adopt metoda de a face mai multe poze si pastrez cele cu adevarat reusite. Tot ce iti trebuie este o buna imaginatie..

    00
  7. da, sfaturile sunt pentru incepatori…. dar ce fel de sfaturi sunt acelea care nu’s corecte. cea mai mare prostie dupa mine e cea legata de MP, apoi faza cu ISO mic :) eu nu sunt un profi, dar totusi, „jucandu-ma” cu aparatul meu, incercand fel si fel de setari, trecand de la un profil la altul… am invatat si eu ceva… si nu din cauza ca cineva mi-a spus ca asa e mai bine… ci pentru ca pozele facute de mine vorbesc de la sine :)

    00
  8. salut! eu am un panasonic lumix dmc-fz28… este chiar tare..cineva a spus k un zoom optic mare inseamna un obiectiv slab..nu-i adevarat daca este vb d lentile LEICA!! in fine..ma distrez d minune cu aparatul asta..si ku niste filtre ..stc. pozele iesa superb..si imaginatie logic!!

    00
  9. Am trecut de pe film pe digital in 2004. Am avut mai intai un aparat de 2.1 MP [VIvitar], apoi un Olympus camedia C-371 de 3.2 MP care e aparatul compact ideal pentru incepatori+ca face poze superbe. Acum am un fuji finepix S6500 de care sunt multumit. Imi place sa fotografiez si pe viitor musai imi voi lua un DSLR. Eu cred ca atat tehnica dar si ochiul fotografului merg mana-n-mana in reusita unei fotografii. Am fotografii cu telefoane de 2 MP si 3.2 MP [Sony Ericsson] care mai ales pe timp de zi au iesit extraordinare.

    00
  10. Aparatele foto sunt diferite intre ele. Pentru a obtine poze de calitate e bine sa te joci cu aparatul tau vreo 2-3 ore si vei observa cu siguranta cele mai bune setari pe care le poti face. Succes.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile