Serial: Cum sa zbori fara griji (ep3 – in avion)

sursa FOTO

Lamurita problema aeroportului si a controalelor, bagajelor, cumparaturilor, urmeaza avionul propriu-zis. Aici ar fi mult prea multe reguli de incorporat, in special cele care implica si personalul navigant si politetea fata de ei dar sa ramanem la cativa indicatii generale:

  1. Daca nu ne place locul pe care l-am primit in avion si totusi mai sunt scaune goale, singurul moment in care ne putem muta pe alt loc este cel in care imbarcarea e completa. Multi parinti care circula cu copii nu i-au invatat inca sa astepte pana cand toti pasagerii s-au imbarcat si de multe ori asistam la tipete si urlete din categoria ‘Eu vreau la fereastraaaa’ cand de toate partile sta cineva deja. Daca cineva nu doreste sa cedeze locul de la fereastra unui copil, nu ar trebui considerat nesimtit sau insensibil la copii, ci probabil mai iscusit in a cere locul de cand s-a facut check-in-ul.
  2. Cei care calatorim des cu avionul stim deja instructiunile in caz de urgenta si tindem sa ascultam muzica, sa citim ziare, carti si reviste sau sa facem orice altceva cat ele sunt recitate de personalul avionului. Daca ramanem cu niste casti in urechi, este civilizat sa le dam jos si sa nu le avem in urechi (chiar daca nu ascultam nimic) atunci cand ne este oferita mancare sau bautura.
  3. Iar bagajele. Nu ar trebui sa stea nimic pe mijloc sau inghesuit pe sus; genti, picioare, maini extinse si cu atat mai putin capul atunci cand trec carucioarele cu mancare pentru ca in caz de somn, vei fi trezit ca sa faci loc. Nici in compartimentul de deasupra capului nu trebuie inghesuite haine si genti incat ceilalti nu mai au loc; cei mai multi stewarzi si stewardeze apreciaza daca gentile grele stau sus si/sau gecile sau hainele sub scaunul din fata. Din nou, cu cat avem mai putine bagaje de tras dupa noi, cu atat mai bine. De asemenea, cand ai gasit locul e politicos sa te dai din drum si sa lasi haine si bagaje intai pe scaun, dupa aceea in compartiment intai pentru ca ceilalti sa termine imbarcarea.
  4. Copiii care urla in avion sunt mereu o problema. Solutia cea mai buna nu e sa ii tinem in priza 24 de ore inainte de zbor ca sa fim siguri ca adorm (desi cunosc cazuri), ci cu cat sunt mai mici, cu atat mai mult sa le distragem atentia. Jucarii noi, biberoane (cand ai gura plina nu tipi) sau  multe alte trucuri. Revistele si site-urile pentru parinti cu siguranta au mult mai multe sfaturi pe care eu nu as fi in masura sa le dau.
  5. Nu e frumos sa abuzam de persoana care sta langa noi. Am cunoscut persoane care nu se mai opreau din vorbit despre lucruri care nu ma interesau deloc si nici atunci cand am zis ca ma duc la baie sau ca sunt obosita si vreau sa dorm nu s-au oprit (intr-unul din cazuri m-a batut usor pe umar sa imi zica ca mai sunt 15 minute si aterizam ca sa poata relua conversatia). Pe de alta parte, nu e frumos nici sa ii ignoram complet dar depinde de gradul de confort al fiecaruia. Daca se intampla sa ai rau de avion sau sa-ti fie frica, nu e nimic rau in a anunta persoana de langa dar in caz ca sunt probleme reale (panica excesiva) mai multa ajuta personalul de la bord decat cei care stau langa tine. Uneori, daca e loc, un steward sau o stewardesa se va aseza langa persoana cu rau de zbor in timpul decolarii si aterizarii.

Cam atat pana aici; poate unele sfaturi sunt mai mult subiective (in special cele despre copii) dar macar daca s-ar respecta, am trece cu totii cu mai putin stres prin avioane si aeroporturi. Dupa cum ziceam si la inceput – nu am privit niciodata zborul ca pe o mare corvoada pentru care am platit o gramada de bani si nu sunt tratata regeste, ci doar un „rau necesar” cel mult. Motiv pentru care cu cat se termina mai repede, cu atat mai bine!

Articolul este ultimul din seria ‘Cum sa zbori fara griji’ in trei parti. Gasiti aici si partile Cum sa zbori fara griji (ep1- pregatirea de acasa) si Cum sa zbori fara griji (ep2 – imbarcarea)

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile