Serial: Cum sa zbori fara griji (ep1- pregatirea de acasa)

sursa FOTO

Incepand de astazi, MaiBun.ro lanseaza si o serie de seriale, pentru subiecte care merita impartite pe mai multe parti si discutate separat. Va prezentam un prim astfel de serial, scris de colaboratoarea noastra, Andreea Nastase, si speram sa va placa.

De bine ce m-am intors dintr-o vacanta intr-o zona turistica populara, m-am gandit ca nu am zis foarte multe despre calatoriile cu avionul, dar ar cam fi cazul vazand ce haos exista in aeroporturi in general, nu numai in perioadele aglomerate.

Din experienta am observat ca exista doua tipuri de oameni care calatoresc: cei care calatoresc relaxat, iau zborul ca atare si fara prea mult stres in general (ca mine) si cei care au mereu in perspectiva faptul ca sunt jefuiti de catre companiile aeriene care cer preturi exorbitante pentru a fi tratati ca niste saci de cartofi. Cat sunt de acord ca unele preturi sunt total nejustificate si ca probabil nimeni nu zboara de placere, a fi permanent frustrat de factori externi nu este o scuza pentru a nu fi civilizat sau a te plange de proceduri ce nu au fost inventate de angajatii aeroportului – si in consecinta de a nu le respecta.

Voi incerca sa pastrez o oarecare ordine care porneste inca de acasa, cu prima valiza si check-in-ul online. Prea multi factori sunt implicati intr-un simplu zbor asa ca totul decurge mai lin cand exista ceva planificare. In lipsa ei, doar bun simt:

  1. Limita permisa de multe linii aeriene este undeva in jurul a 20kg pentru fiecare calator. Pentru siguranta se pot verifica site-urile sau chiar biletele (ex: British Airways a permis si 25kg) si niciodata nu trebuie subestimat un zbor pe ideea ca ‘nu zboara nimeni intre Bucuresti si Cluj, azi la ora asta‘ pentru a cara un bagaj personal cu mult peste limita admisa. Intr-adevar se fac exceptii cand avioanele sunt goale sau pe jumatate goale dar nu exista certitudinea acestui lucru atunci cand esti acasa si impachetezi. O regula spune ca trebuie sa luam jumatate din hainele pe care vrem sa le luam si de doua ori mai multi bani decat planuiam. Cu mana pe inima pot spune ca mai putin este mereu mai bine.
  2. Pentru a evita surpriza de la predat bagajele cand valiza cantareste prea mult si sunteti rugati sa o desfaceti si sa luati o cutie sau obiecte in bagajul de mana, in caz ca trebuie luate multe obiecte, este perfect in regula sa tii in bagajul de mana orice dar nu lichide. Uneori chiar este recomandat sa ai un tricou, lenjerie si sosete de schimb in caz ca bagajul este pierdut pe drum.  Bagajul trebuie impachetat cu grija pentru a se evita momentul penibil al desfacerii in vazul tuturor, cu haine si chiloti sau pantofi cazand din el.
  3. Valiza ar trebui sa fie dintr-un material rezistent la ‘tranteala’ si manevrat; exista argumente pro si contra atat pentru valizele din panza cat si pentru cele din plastic dur dar pentru calatorii uzuali cele din plastic dur reprezinta o investitie mult mai buna. Pentru ca furtul din bagaje nu este un lucru de domeniul trecutului, se poate intampla oricui iar valizele cu incuietori ieftine sau din materiale ce se pot rupe accidental sau intentionat trebuie evitate.
  4. Check-in-ul online (atunci cand e disponibil) e o alternativa usoara la cozile din aeroporturi dar nu intotdeauna este asa – cozile ar putea exista oricum. Facut cu 24 de ore inainte de regula, el va asigura un loc mai bun in avion, care sa nu fie aproape de coada spre exemplu. De ce ati dori un loc in alta parte decat acolo? In spate se afla de regula toaletele si implicit unele mirosuri.
  5. Bagajul de mana din nou este o problema. Femeile ‘scapa’ cu doua bagaje: geanta si o mica valiza sau doua genti in total. Unii prefera bagaje pe roti dar dimensiunile acceptate sunt undeva la 55cm lungime, 45 latime si 25 inaltime (sau adancime) dar depind de companiile aeriene. In cazul unor companii low cost s-ar putea ca pe pasageri sa ii coste bani aducerea unui bagaj de mana.

Continuarea o puteti citi maine in Cum sa zbori fara griji (ep2 – Aeroportul). Reveniti maine sau abonati-va prin RSS la zoso.ro pentru a nu pierde nici un episod!

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

10 comentarii

  1. A fost o eroare la publicare, in loc de save s-a dat publish. Sa speram ca nu e un mare impediment si multumim ca ne-ai atras atentia.

  2. Ideea unui astfel de serial este excelenta, mai ales pentru cei care nu au mai calatorit cu avionul. O mica observatie: urmatoarele doua posturi din serial au aparut deja in fedd-ul RSS inca de ieri. Bineinteles, la click apare eroare pe site, pentru ca posturile nu au fost inca publicate.

    00
  3. Si Tarom cred ca chiar la ora asta permite inca 25 de kile / pasager (de BA nu stiam). Pentru Tarom exista o explicatie, si anume stilul absolut romanesc de a calatori cu juma’ de casa dupa el (a se vedea si comentariul meu la partea a doua).

    00
  4. NOU
    #4

    Se prea poate; British Airways m-a lasat cu 25 de kilograme cand am plecat din Londra insa Lufthansa inca nu agreeaza ideea si au ramas la 20. Am avut si eu surpriza sa constat intr-o zi cand aveam 23 si avionul era gol-golut (eram 10 oameni in el, fara exagerare, Bucuresti-Munchen in timpul saptamanii) ca domnisoara de la bagaje face exces de zel si ma pune sa le iau ca bagaj de mana sau platesc nspe euro per kilogram. Decat sa ma cert cu ei prefer sa fiu zen si sa stau fara nervi in avion…si sa ma gandesc ca pana data viitoare dispare :D

  5. Exista o explicatie: Daca iei o companie cum e Lufhtansa si faci o escale, pe de-o parte nu le convine ca sa aiba multe bagaje grele de transferat dintr-o parte intr-alta la aeroportul escala si pe de alta cel care preia bagajul la primul avion trebuie sa prevada ca bagajul va calatori cu un al doilea avion… asupra caruia nu are mare control (dar e mai bine ca sa ai bagaj mai usor decat mai greu, din punctul lor de vedere).

    00
  6. Trebuie sa luam jumatate din hainele pe care vrem sa le luam si de doua ori mai multi bani decat planuiam.

    FOARTE adevarat!
    Si eu obisnuiam sa imi pun mai multe haine in calatorii (nu neaparat cu avionul) ca as constat la intoarcerea acasa ca aprox. jumatate din ele nici nu le-am purtat.

    Strictul necesar. Pentru restul exista… MASTERCARD. ;)

    00
  7. Mmm, cu asta nu sunt de acord: nu mi se pare o solutie sa pleci de acasa cu ideea lasa ca-mi cumpar haine de unde ajung. Depinde foarte mult unde te duci si intotdeauna e bine sa prevezi daca e mai frig (un pulover, pantaloni lungi) daca ploua (hanorac) etc. etc. Apoi mai conteaza si daca esti din cele care in fiecare zi trebuie sa fi vazuta cu o alta tinuta. In cazul asta nu prea e nimic de facut! :)

    00
  8. Exact ce-mi trebuia!! (Pregatesc niste instructiuni pentru mama, care vine sa ma viziteze pentru prima oara in strainatate si n-a calatorit niciodata cu avionul.)

    Multumesc din suflet!

    FT

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG sau de la Finestore.

Pun clipuri pe Youtube