Cum se face conţinut pe online

quality_content_cu_realitateaSpuneţi-mi dacă vedeţi undeva în acest articol sursa de unde s-a tradus. Ar putea fi Discovery sau BBC, pentru redactorul român nu contează. Fură nişte clipuri de pe youtube şi le dă la tv, deşi pe site scrie că asta nu prea e permis, fură nişte poze de pe flickr, fără a da link şi a preciza autorul (mă gqndesc că măcar atâta ştiu şi ei, că pozele nu sunt făcute de angajaţii flickr; sper că ştiu asta), le compileaza şi gata, are o ştire. Se duce la ţigară şi discută cu colegii că e asuprit pe salariu mic.

Ce l-a dat de gol? În limbajul nostru uzual nu există termenul “lupul gri”, pe care traducătorul-ciorditor al articolului îl foloseşte de câteva ori în text. La noi se foloseşte “lupul cenuşiu” sau “lup”, pentru că pe aici n-au prea sălăşuit alte tipuri de lupi, exceptând cei din mintea redactorului realitatea.net

Şi nu sunt numai ei. StirilePROTV.ro fură fără jenă tot ce prind. Hotnews la fel. ROL.ro la fel. De aia îmi vine să râd când unii pun pe tapet poveşti cum că 73% dintre cititorii lor folosesc cardul. Come on, publicul vostru e format din proşti grămadă, care intra pe siteul vostru pentru că s-au obişnuit cu el, sau, în cazul realitatea, pentru că îl văd la tv, nu pentru că ar fi în stare să producă nişte sinapse de capul lor, nu par genul care să ştie să folosească un card. Şi nu îi deranjează nici traducerile, nici ştirile proaste, nici limba română defectuoasă pe care o folosesc studentii angajaţi pe post de profesionişti.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

14 comentarii

 1. am eu o teorie despre astfel de jurnalisti ! o sa o aflati in scurt timp pe blogul meu!

  00
 2. Ce-i mai trist e ca nu le pasa ca fura, ca-i moral sau nu. Deci am impresia ca metoda asta de a face continut online nu va disparea prea curand.

  00
 3. „nu par genul care să ştie să folosească un card” – dar ai vazut ca prima data au dat exemplu „cardul” de supermarket, da? Probabil nu au vrut sa puna titlul de genul

  73% dintre cititorii HotNews platesc cu „cardul” oricand au ocazia

  00
 4. Il mai da de gol: „judecator federal” (n-ar fi mentionat asta pentru noi, ne e tot aia daca e sau nu federal), „Secretarul de Interior” (asta e culmea, corect tradus ar fi „interne”).

  00
 5. Tot ce e legat de fotbal e prost.
  Oricum, mai e tipul ala de la Dinamo, nu stiu cum il cheama, ala care se da inteligent si sta mereu cu trabucul in gura. Imi place ca vor sa fie ce nu sunt.

  00
 6. la cat se fura in online ar trebui facut un blog dedicat acestui fapt unde sa fie prezentati ciorditorii, eventual cititorii sa ii voteze pe cei mai ce.

  00
 7. Secretarul de Interior. :)

  00
 8. Salut,

  Cotinui si eu din saga prostiei si incompetentei jurnalistilor de azi :

  iRealitatea: Curentul JET (LEE) :

  Si un titlu in engleza:

  Mai bine traduce si Google Translate decat astia. :)

  00
 9. O gramada de articole de pe blogul meu au fost copiate 1 la 1 si le-am gasit pe o gramada de bloguri. Sa nu mai zic de forum … Administrez 2 forumuri, de pe care s-au furat articole „la greu” … Sa prezinti „ciorditorii” ar insemna sa le faci reclama, si nu merita. Nu exista nici o lege care sa reglementeze chestiunile acestea ?

  00
 10. Numa ca la noi in romania , nu se chinuie nimeni cu copyrightul , cine-si pierde vremea sa dea in judecata pe altu pentru furtul de continut ?
  Nimeni . Si nu numai in Romania cam peste tot e asa ..deci ori va obijnuiti ori se face ceva in aceasta privinta .

  00
 11. @ Davidsss: – Adica sa consideram hotia ca fiind o stare de normalitate ? Bleahhh … SI cand ma gandesc ca, occidentalii considera legile stramosesti ale arabilor ca fiind … barbare. In multe tari arabe, daca te prinde ca ai furat, iti taie o mana … Democratia in acest caz este un rateu ? Asta pentru ca n-au reusit sa rezolve problema furturilor (indiferent de domeniu) …

  00
 12. Or fi facut un poll mai lame de felu lui, zicand : Folositi carduri bancare?

  Si normal, orice ragalie care se scarpina cu mana la pla, a dat click pe DA. Multumim, faci parte din cei 73% labagii mincinosi.

  Nu, eu nu am nici un fel de card.

  00
 13. Stiti cand se vor cumintii astia? Atunci cand Google se va hotari sa zica:

  „Thiii frate! Poza asta deja apare de Jdemii de ori, unde dracu am gasit asta prima oara? Aaaa, acolo. Bun. Tu stai aci, restul plimbarea dupa continut! Ma mai gandesc daca sunteti aia buni sau aia rai.”

  00

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube