Cum e cu vaccinarea?

Am făcut rezervare online, pe programare.vaccinare-covid.gov.ro, la data 15 Martie, în Etapa 3, când s-a dat drumul la toată lumea. Fără nici o categorie de risc, fără pile, relații sau mai știu eu ce. N-am stat cu degetul pe butonul de refresh toată ziua, deci nu a fost nimic de noroc. Mai erau 2000-2500 de oameni înaintea mea, cel puțin. Programarea a fost în Constanța, la un centru cu Pfizer, unde de altfel locuiesc.

Pe data de 22 Martie am primit SMS (și e-mail) cum că pot să mă programez la centrul ales.

Intrat pe site, programat pentru data de 25 Martie și 15 Aprilie – perioada dintre prima doză și rapel la Pfizer este de 21 de zile. A doua zi (23 Martie) am primit SMS (și mail) drept reminder că am programare pe 25 Martie. Culmea, în ziua programării nu au binevoit să-mi amintească. Ar fi fost mai util decât să-mi aducă aminte a doua zi după ce m-am programat.

În ziua cu pricina, am ajuns la centrul de vaccinare la 18:50-18:55. Programarea era pentru ora 19:00. Existau 3 pavilioane – unul pentru fiecare vaccin (Moderna / Pfizer / Astra Zeneca). Erau două recepții – una pentru Pavilionul 2, unde scria cu litere mari Pfizer, și cealaltă unde scria Moderna / Astra Zeneca. Toată lumea se așeza la coada cu Pfizer. Nimeni nu îndrăznea să se ducă la cealaltă recepție, desi nu erau exclusive, adică domnișoara de la Pavilioanele 1/3 te lua în primire si pentru Pavilionul 2 (Pfizer). Am mers liniștit la domnișoara liberă. Am dat Cartea de Identitate, a scanat-o cu tableta STS, a confirmat ora, m-a trimis în Pavilionul 2.

În Pavilion, o doamnă te trimite la una din mesele amenajate cu un formular (2 pagini) ce necesită completare. Să vă luați un pix cu voi. Nimic complicat – subsemnatul, nume, CNP, semnatură, dată pe prima pagină; numele și data de naștere pe a doua (chestionar triaj), precum și o serie de întrebări ce trebuie bifate cu DA / NU / NU ȘTIU: dacă suferiți de alergii, dacă ați avut covid-19, dacă ați mai făcut alt vaccin în ultimele 4 săptăâni, dacă sunteți însărcinată, dacă ați suferit intervenții chirurgicale etc.

Update: puteți veni cu chestionarul de-acasă completat – disponibil aici.

O dată completat formularul, mergi mai departe la un medic care confirmă formularul și… cam atât. Nu știu care e rolul lor neapărat acolo. Lași formularul la medicul respectiv, mergi la o altă tanti cu tabletă, lași CI-ul, îți alocă o cabină unde să te înțepe. Tanti de la cabină îți arată vaccinul, să fii sigur că nu te păcălește și-ți bagă 5G d’ala nasol de la Astra Zeneca. Toată procedura durează 1-2 minute, maxim.

O dată înțepat, te duci înapoi la tanti cu tableta, ridici CI-ul și mergi mai departe în spațiul de așteptare post-vaccinare. Aici dai CI-ul la alt medic, iei un loc pe un scaun și aștepți cele 15 minute obligatorii, ca medicii să poată inverveni dacă există reacții adverse imediate.

După cele 15 minute, ți se dă CI-ul înapoi și o adeverință de vaccinare (o foaie banală), precum si o Anexă: Fișa Pacientului pentru Raportarea Spontană a Reacțiilor Adverse la Medicamente, și ești liber să pleci. Nu, n-am idee ce scop are fișa respectivă și ce ar fi trebuit să fac cu ea, și, eventual, dacă aveam reacții adverse, ce ar fi trebuit să fac mai departe cu ea. A rămas necompletată într-un sertar acasă.

Recapitulare: ajuns la 18:50-18:55 la centru, la 19:20 eram deja în mașină în drum spre casă.

Reacțiile adverse după prima doză au fost minore: am avut o ușoară durere în zona vaccinării pentru aproximativ 12-16 ore și… cam atât.

Rapelul

Am primit notificare pe 13 Aprilie (deci cu 2 zile înainte) să nu uit de programare. În ziua cu pricina, Joi, o domnișoară de la centru m-a sunat și m-a rugat, dacă este posibil, să mă prezint mai devreme (programarea fiind tot la ora 19:00). Am ajuns pe la ora 18:00.

Aceeași poveste cu Recepția, vizibil mai mulți oameni ca prima dată, dar se mișcau la fel de rapid. Intrat în pavilion, același chestionar (nu uitați pixul! sau veniți cu el de-acasă). Răspunsul la întrebarea cu dacă ați mai făcut alt vaccin în ultimele 60 de zile este DA.

Același flow ca prima dată: formular la medic, CI la tanti cu tableta, înțepare în cabina alocată, ridicat CI, dat CI mai departe în sala de așteptare post-vaccinare. După cele 15 minute, mi s-a dat altă adeverință de vaccinare, și cam atât. Nu mi s-a mai dat alt formular (fișă), nu că aș fi știut ce să fac cu el…

Reacții adverse

Dacă la prima doză nu prea am avut nimic, la a doua nu am mai fost așa de norocos. Nu pare să fie mereu cazul, diferă de la persoană la persoană.

În primele ore, am avut doar durerea specifică în braț, la locul vaccinării.

După primele 12 ore, am început să simt o oboseală și o durere de mușchi peste tot. M-am pus liniștit în pat și am sperat să treacă. După vreo 3-4 ore, m-am trezit tremurând de frig. Am mai pus o pătură pe mine, și cu greu am adormit la loc, dar m-am trezit din jumate în jumate de oră. A apărut și o durere de cap (și o stare febrilă, dar fără febră). Am luat un Parasinus (n-aveam Paracetamol simplu prin casă) și un Nurofen.

Practic, am dormit toată ziua de Vineri, dar cu trezire la cel puțin o oră să beau apă, îmi simțeam gâtul constant uscat. Mai pe seară, am mai luat un Parasinus și un Nurofen. M-am pus înapoi în pat, dormit până Sâmbătă dimineață.

Sâmbătă starea de oboseala a persistat, dar a fost suportabil. Fără dureri de cap, dar am petrecut-o mai mult pe canapea sub pătură. Duminică n-am mai avut nimic, am fost fresh.

Per total, experiența a fost OK. Mi-aș fi dorit, însă, puțin mai multă informare post-vaccin din partea autorităților. Noi, cu bula noastră, suntem OK, dăm o tură pe Google, citim, ne informăm.

Ar fi fost bine venit un pliant cu informații despre ce se întâmplă după vaccinare:

  • Ce reacții adverse pot apărea. Care sunt normale și care nu. Când și dacă trebuie să suni la 112 în anumite cazuri
  • În cât timp ești considerat imun la virus după vaccinare (google zice că ești imun abia după 2 saptămâni de la rapel)
  • Cât timp ține imunizarea și dacă pe viitor există posibilitatea să mai fie necesar o a 3a doză (este posibil)
  • Dacă trebuie să mai porți mască (da!)
  • Dacă poți consuma alcool înainte/după vaccinare (nu pare a exista nici o restricție la consumul de alcool, dar nu e recomandat să te prezinți mahmur la vaccinare, mahmureala poate fi confundată cu o reacție adversă)

Și multe alte întrebări pe care oamenii le-ar putea avea, și ale căror răspunsuri nu se găsesc nici pe site-ul oficial al guvernului.

De asemenea, pentru a grăbi vaccinarea, cred că se putea duce o campanie mult mai agresivă pe Outdoor. Prin oraș nu am văzut nici o informație, nici un panou publicitar cu și despre vaccinare, de exemplu.

Mulțumesc că ai citit acest articol.
Dacă vrei să susții acest blog, cumpără un abonament de 5$

108 comentarii

  1. „Dacă trebuie să mai porți mască (da!)”
    De ce (da!)? Care mai exact e scopul vaccinului daca in continuare trebuie sa porti masca la 2 saptamani dupa rapel? Daca devii imun dupa 2 saptamani, care mai e rolul mastii? Doar esti imun, nu? Nu ca masca ar fi 100% eficienta.

    00
    • Ah, un intelectual.

      00
    • Dacă mă vaccinez, mai este necesar să respect celelalte măsuri igienico-sanitare?

      Administrarea unui vaccin împotriva COVID-19 reprezintă unul dintre instrumentele critice pentru limitarea efectelor pandemiei, alături de celelalte instrumente: respectarea restricțiilor și a măsurilor igienico-sanitare (purtarea măștii, spălatul pe mâini și distanțarea fizică).

      De la: https://vaccinare-covid.gov.ro/resurse/intrebari-si-raspunsuri/

      We’re still learning how vaccines will affect the spread of COVID-19. After you’ve been fully vaccinated against COVID-19, you should keep taking precautions—like wearing a mask, staying 6 feet apart from others, and avoiding crowds and poorly ventilated spaces—in public places until we know more.

      De la: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/fully-vaccinated.html

      Și bună de văzut și animația de la sfârșitul paginii de aici: https://www.theguardian.com/us-news/2021/mar/12/covid-vaccine-will-i-have-to-wear-a-mask-after-injection-how-it-works

    • Chiar daca esti vaccinat tot poti sa fii purtator de virus.
      Ca si la asimptomatici – nu faci boala dar ai virusul; daca nu porti masca continui sa-l imprastii catre ceilalti din care multi nu sunt vaccinati sau nu au atat de mult anticorpi.
      Un alt risc este ca virusul cu cat se imprastie cu atat sufera mai multe mutatii, chiar si de la cei vaccinati.

      00
    • Ca sa intrebe prostii, altfel nu poti sa-ti raspund, vaccinul te protejeaza pe tine sa nu ajungi la Straulesti, daca iei virusul tu scapi iar cel de langa tine care nu e vaccinat ii faci coliva, daca citeai putin de tot pe google iti dadeai seama ce si cum, cand pui intrebari d-astea e clar ca tu vrei protectie 100% intr-un an de zile si sa stergi covidul cu buretele, nu merge asa, mai trebuie sa treaca cativa ani pana ajung ei la testari mai serioase in care isi dau acordul ca e safe fara masca si ca nu poti infecta pe altii, momentan ne adaptam si ii protejam pe cei din jur cat si pe tine sa nu ajungi hrana pentru viermi.

      00
    • @Dani: serios acum ? dupa atata timp si atatea stiri tot mai pui intrebarea asta ?

      00
    • Tu in ce lume traiesti? A zis cineva ca masca te apara pe tine? Masca ii apara pe cei din jur, sa nu raspandesti tu virusul. Sunt cateva modele din alea care filtreaza 95% din nu stiu ce particule, doar ca 5% din alea care trec sunt mai mult decat suficiente sa-ti strice zilele urmatoare.

      Si vaccinat raspandesti virusul. Vaccinul previne simptomele nasoale (si aparent perioada in care esti contagios scade, cel putin asa am citit mai nou).

      00
    • Conform ultimelor studii realizate de CDC din SUA se demonstrează ca persoanele care au primit ambele doze de vaccin împotriva coronavirusului nu transmit aproape niciodată virusul.

      Acel aproape, face ca masca sa fie în continuare o măsură suplimentare de protecție.

      00
    • Si o completare pentru toți mafioții specialiști în #josbotnita.

      In Israel s-a făcut un studiu pe 1.7 milioane de persoane și s-a constatat ca la 2 săptămâni dupa rapel, vaccinul Pfizer are o eficienta de 99% în prevenirea cazurilor simptomative si 91.2% în prevenirea infecției.

      Așadar, masca este în continuare o măsură suplimentara de protecție.

      00
    • Here we go…

      00
    • Simplu, daca 2 din 10 nu poarta masca o sa ii descurajeze si pe cei nevaccinati sa poarte masca. Nu ai cum sa verifici pe toata lumea asa ca e mai simplu sa purtam cu totii masca. Pe deasupra vaccinurile nu au eficienta de 100%.

      00
    • o privire piezisa retoricii oficiale.

      ne vaccinam cam toti care dorim sa ne vaccinam. raman nevaccinati doar dacii liberi si generatia 5.

      noi astia trebuie sa purtam in continuare masca ca sa ii protejam pe aia? sa ma pis pe ei morti.

      00
    • @thebblack eu nu sunt asa de pornit pe ăștia care nu se vaccinează, dar din păcate asta e raportul în societatea romanească 1/3 oameni cerebrali, care gândesc și acționează. Proporția asta ne afectează in orice domeniu.

      Propunerea mea ar fi alta, daca cetățeanul X ajunge sa aibă nevoie de spitalizare pe motiv de COVID, sa se verifice în platforma de vaccinare daca acesta este înscris pe vreo lista de așteptare la vaccin, iar daca nu, la externare sa primească factura în vederea achitării costurilor.

      00
    • Vlad, sunt 1005 d acord cu ce zici tu. dar intrebarea mea e alta.

      cat timp trebuie ca majoritatea rationala si cu respect fata de lege si bunastarea comunitatiisa suporte restrictii si limitari suplimentare doar pentru ai proteja pe minoritarii galagiosi si indolenti?

      parerea mea ca in momentul in care se atinge procentul ala de imunitate de grup sas se renunte la toate restrictiile, celor nevaccinati inca ramandu-le obligatia sa se protejeze singuri.

      cine nu vrea, ura si la gara! cum zici tu, daca ajunge la spital si nu apare pe nici o lista, plateste tratamentul. daca crapa, la fel cu pompele funebre.

      00
    • Cu minusurile de rigoare: eu cetatean ideal pt. dl. Arafat, stau in casa, izolat, fac totul ca la carte… ma intep cu vaccinul, imi asum riscurile unui produs testat pe repede inainte, dar sa-mi para rau de cei care nu vor ac… adica sa-i protejez pe cei care imi rad in nas, ca asta Covid, nu exista? Astept inca o scurta perioada, ca sa apuce toti cei ce vor vaccin si apoi voi rupe masca. PUNCT!
      Daca pana acum speculantii au avut drepturi, imi cer si eu drepturile ca cetatean cuminte!

      00
    • thebblack din păcate minoritatea se supune majorității pentru ca democrație.

      Scopul vaccinului e ca la nivel de individ sa fim bine pentru ca sistemul medical sa depășească aceste perioade critice. Ăștia care nu respecta masurile astea logice sunt egoiști și nu se gândesc la nimeni, iar acest lucru poate fi corectat doar prin masuri dure asupra lor.

      De exemplu pe aia de la Bamboo i-au închis dar pare ca încă au activitate pentru ca nu li se poate întâmpla nimic. Maxim câteva amenzi, dar se pare ca nu sunt suficiente masurile astea pentru unii.

      00
    • Toți oamenii care au cotizat la sistemul de sănătate au dreptul la tratament. De aceea au cotizat. Atâta timp cât acest vaccin NU este obligatoriu, nu poate nimeni să condiționeze actul medical de statutul de vaccinare. Nu mai împingeți această retorică, pentru că dacă se deschide cutia pandorei, mâine o să fie cei care fumează, cei cu obezitate etc. Niciodată o astfel de legislație nu duce la ceva bun și nu se termină odată ce începe să se rostogolească un bulgăre de acest fel. Deocamdată legislația nu prevede așa ceva, dar dacă va fi, va fi doar începutul.
      Ce început?
      Păi, în UK li s-a trimis scrisoare celor supraponderali să se izoleze ”shield”, la fel celor cu diferite boli.
      În Japonia nu este ilegal să fii supraponderal spun ei, dar măsoară taliile și indicele corporal – asigurările de sănătate se plătesc în funcție de riscul personal pe care îl are fiecare.
      În China cu sistemul pe puncte… ei ghici cine are mai puține puncte, sau minusuri la puncte.
      Dacă se va face un sistem care să condiționeze actul medical, se va ajunge la evaluarea riscului personal al fiecăruia și toți cei care au diferite boli/fumează/sunt supraponderali – vor fi obligați să plătească asigurări mai mari. La noi încă este la fel pentru toți, dar în UK cei care vor să fie asigurați, plătesc mult mai mult pentru asigurările de vacanță, de exemplu, chiar și mii de euro dacă au cancer sau alte afecțiuni.

      Dorim să ajungem la așa ceva? Cred că nu, așa că mare atenție la ceea ce cerem, că deschidem o cale foarte periculoasă și mereu există cealaltă fațetă a oricărei măsuri și așa ceva nu va duce la nimic bun în câțiva ani, că deja văd multe articole despre riscul crescut pe care îl au persoanele obeze, că din cauza lor se accelerează schimbare climatică etc etc. Știm da, viitoarea criză, cu schimbările climatice și știu că nu ne convine, dar nu omorâți mesagerul, că nu înseamnă că dacă semnalez ceva sunt de acord, ci că arăt că acest lucru există, doar căutați pe google ”obesity climate change” să vedeți câte studii și articole tratează acest subiect – nu miroase a bine deloc! Nu îmi place, dar dacă apar atâtea articole cu acest lucru, îmi este clar că dacă o luăm pe panta cu excluderi, deschidem calea pentru altele, alte excluderi și ce vor vota tinerii mâine, dacă noi azi îi ținem în case? Sigur majoritatea adolescenților urăsc măsurile actuale, li se spune că sunt egoiști, dar o să ajungă și ei să voteze și s-ar putea să fie de acord cu lucruri care nouă nu ne convin.

      În rest, se pare că în jur de 15% doresc să se vaccineze la noi, că s-au terminat listele de așteptare, adică sunt mai multe locuri decât doritori au anunțat azi. Da, cred că se poate ajunge la mai multe persoane vaccinate dacă se merge în sate, se lucrează cu medicii de familie (cei care doresc), probabil se poate ajunge la 30% dar cam atât, se pare că majoritatea chiar nu vrea să se vaccineze, cum spunea cineva, majoritatea nu dorește nici să voteze.

      Aceștia suntem, ce facem, ne dăm în cap unii altora? Sau căutăm soluții să ne fie bine?

      Vin noile tulpini și deja au început să ajungă în spitale dintre cei deja vaccinați. Da, vaccinurile încă protejează, dar mai puțin, au anunțat în israel că pentru varianta indiană și cea sud africană, vaccinruile încă funcționează, dar mult redus. Așa că… încă o doză pentru cine va dori și se pare că vom ajunge la asta, cu doze anuale pentru doritori, ca la gripă. Arșinel cu soția sunt în spital cu covid, deși sunt vaccinați cu ambele doze, este posibil să nu fi făcut prea mulți anticorpi, este posibil să fie protejați că nu fac formă gravă, dar clar că cei care s-au vaccinat iau virusul și îl și transmit că au fost mii de cazuri anunțate de coordonatorii campaniei și la noi, au apărut în presa oficială, oameni care s-au infectat după ce au făcut vaccinurile, de aceea se poartă mască de către toată lumea. Dar aș vra să văd masca scoasă din aer liber. Fiecare se va feri cum crede/vrea/poate cu ce consideră.
      Până una, alta, Grecia a anunțat deja că va accepta și oamenii vaccinați cu Sputnik (fără teste și alte formalități, pentru a putea primi și turiști ruși) și probabil că în curând și pe cei vaccinați cu vaccinul chinezesc. Deci vom ajunge la un ghiveci de vaccinuri/teste/doze/anticorpi/teste serologice (Israelul va face turiștilor care ajung în țară teste serologice să verifice dacă au anticorpi – în aeroport la ei).

      Pe zi ce trece este o lume din ce în ce mai nebună și singurul lucru bun pe care îl putem face este să fim toleranți și să nu impunem nimănui nimic, pentru că altfel devenim extremiști și asta iar nu aduce niciodată nimic bun, dar evident, fiecare este liber să facă ceea ce consideră că este bine, oricum într-un an, doi, se vor calma lucrurile, vom vedea ce a fost bine ce nu și ce vom putea reconstrui.

      00
    • Daca mananc cu furculita, de ce trebuie sa imi sterg cacatul de pe mana?

      00
    • Mirela ai avut vreodată vreo problema medicala grava? Problema care sa îți arate cat ești de vulnerabila în fata sistemului medical care te tratează ca pe o cârpa jegoasa și nimeni nu mișcă un deget pentru tine atâta timp cat nu scoți bani din buzunar?

      Altfel e ușor sa citim chestii de prin alte tari, sa le comparam si apoi sa ne dam cu parerea.

      Imi pare ca esti genul de persoana care la prima problema pune mana pe telefon si suna la Regina Maria pentru o programare, nu se duce la medicul de familie pentru o trimitere si apoi cu trimiterea sa mearga sa se programeze peste 30 de zile.

      #posibilsagresesc.srry

      00
    • Vlad: ai dreptate, nu am avut nicio problemă gravă. Și da, fac analizele uzuale periodice în sistemul privat, dar nu am avut probleme de sănătate.
      Dar nu văd relevanța în ceea ce am scris, de a nu se condiționa accesul la sistemul medical, din niciun motiv. Plătesc asigurările, ca toată lumea, pentru că știu că este important pentru a avea toți acces la tratamente. Nu aș vrea ca acest acces să fie restricționat, sub nicio formă, nimănui.
      Și nici să ajungem la sisteme cu puncte, că dacă începem pe o cale, acolo ajungem și noi, din păcate. Dar desigur, pot să mă înșel, aici scriu comentarii când vreau să împărtășesc ce aflu și eu, nu să spun că ce cred este adevărul absolut, ci doar să aduc câteva noi idei, dacă sunt bune sau nu, fiecare hotărăște pentru el. Oricum, dacă statul va hotărî să impună anumite lucruri, cu sau fără părerea mea, acele lucruri vor fi impuse dar nu știu dacă chiar dorim să mergem pe această cale.

      00
  2. M-am vaccinat cu AZ, fără programare, „doar cu buletinul”. Mers direct în centrul de vaccinare. La centrul ăsta era destule pixuri pe mese. Deocamdată sunt un caz ciudat, nu am nimic, doar o ușoară jenă la locul vaccinării, în rest nimic – nimic, de câteva zile. Probabil se mai uită vaccinul și la om.

    00
    • Persoanele care sunt in general tinere si sanatoase au o reactie mai puternica la AZ ca si reactii pe termen scurt. Corpul reactioneaza mai puternic cand creeaza anticorpii. Asa ca un fapt divers.

      00
  3. Mie mi-au zis ca nu e ok sa consumi alcool cateva zile dupa si inainte cu 72 ore(citisem). Cred ca ne putem stapani de la alcool in perioada vaccinarii doar ca sa nu trecem prin alte stari dubioase. Buletinul l-am dat la inregistrare pe tableta si doctoritei cu vaccinul, dupa aia iti zice sa te duci in spate unde-s mai multi oameni, acolo sunt doctori pe scaune care ne monitorizeaza in caz de reactii adverse, nu este obligatoriu sa stai, stiu persoane care au plecat direct acasa dupa vaccin, dupa ce au trecute cele 15-20-25 minute te duci cu foaia completata la d’soarele care iti dau certificatul de vaccinare si cu ce te-ai vaccinat, ei opresc foaia cu ce ai completat si aia e. N-am avut niciun fel de reactie de la primul vaccin, mai am rapelul pe 2 mai si aia e. Reactiile de la vaccin sunt normale si dispar dupa o zi sau 2 de zici ca n-ai trecut prin nimic.

    00
  4. ar trebui si o lege cu privire la accesul la internet pentru „medicii” de la universitatea Facebook!

    00
  5. Fain, doar ca nu se recomanda Ibuprofen dupa vaccinare. Si la centrul de vaccinare de obicei specifica doar Paracetamol.

    00
  6. Eu m-am vaccinat cu Moderna, singurul efect advers a fost o durere în brațul în care am fost vaccinat, pentru 24 h. Per total cred ca România s-a descurcat decent la capitolul vaccinare, dar da, ar fi trebuit mai multe informații pentru publicul de rând.

    00
    • S-a descurcat decent? Ba nu, e o catastrofa. Dezastrul vaccinarii e uriaș in România iar vinovații sunt in special la guvern, la primul ministru și mai putin la aur și la nebunii conspirationisti. Bătălia am pierdut-o in lunile de iarna când gheorghita a vaccinat toti nemernicii cu pile și relații. In România s-au băgat in fata la vaccin bugetari fără număr, tablagii, pensionari de 42 ani, pile și bagaboante se lux. Mulți s-au scârbit de ceea ce au văzut cu vaccinarea in România. In iarna ar fi făcut mai mulți vaccinul dar nu era loc de “esențiali”. Alte tari vaccinează masiv bătrânii, noi vaccinam șmecherii sa meargă in vacanța in Grecia. Acum la doar trei mii de cazuri pe zi și vreme buna afara mai convinge tu pe cineva sa se vaccineze! Mai ales cu nenea citu care anunta ca din luna Iunie pandemia e pa. 🤯😤

      00
    • Arsinel s-au vaccinat in ianuarie. Poate ne explici cum este un succes campania de vaccinare in Romania.

      Apropos, are cineva curaj de la DNA sa ia la mana listele nominale cu cei care s-au vaccinat in etapa 1 și 2?
      – Dom Medic, ce caută Arsinel in ianuarie ?
      – Pai sa vedeti, a venit cu un curcan..
      – Nicio problema, 5 ani pușcărie pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
      A? Cum suna?

  7. Eu tocmai ce am făcut ieri Pfizer (doza 1), mă programasem la un centru mai de doamne ajută în oraș, la o adică să fiu aproape și de spital și de cimitir. Dar pentru că lista de așteptare nu dădea semne că se mișcă, m-am mutat la un orășel la 30km, am primit confirmare instant.

    Deocamdată la mine e așa și așa, durere a mâinii, oboseală + stare din aia gripală, când te dor toate articulațiile. Insomnie. M-am dus să caut dacă e un efect posibil (spoiler, este) și am dat peste un site cu experiențele oamenilor vaccinați (deci nu lista oficială). Băi, mă bucur că nu am citit aia înainte…

    Soția e mai bine dar cum la doza 2 cică de regulă ai cam 3x effecte, o să fie fun. Poate o fi și din cauză că la luarea temperaturii termometrul a afișat 93.5C (de două ori, până au schimbat ăia bateriile).

    PS. Mulți povestesc de vise la granița cu halucinațiile, deci dacă aveți boală pe nevastă mai degrabă dormiți separat.

    00
    • Nu e o regula cu a doua doza. La prima doza de Pfizer am avut frisoane 8-10 zile, dar suportabile, iar la a doua doza nu am mai avut nimic. Sotia si parintii mei au fost invers, la prima doza nimic si dupa a doua au avut o zi de dureri musculare si stare de oboseala.

      00
  8. La mine durerea locala a durat cam doua-trei zile in cazul ambelor doze. In rest dupa doza a doua un pic de temperatura tinuta sub control cu doua pastile de paracetamol.

    00
  9. Eu am o alta dilema, ce faci daca inainte de rapel ai simptome de raceala, se poate amana rapelul?

    00
    • Din cate stiu eu se poate amana rapelul din platforma sau din call center daca sunt locuri disponibile pentru alte zile.
      Fiecare vaccin are o perioada marja pentru rapel, daca te incadrezi in ea aia esti ok cu amanarea, daca nu trebuie sa reiei si sa refaci si vaccinul 1.
      La Pfizer marja e de 3-6 sapatamani (max 42 zile), la Moderna 4-6 saptamani, la AZ 4-12 saptamani (luate de pe net).

      00
    • La pfizer se poate amana chiar si peste 42 de zile. Cel putin asa a fost in cazul meu. Am facut Covid la o saptamana dupa prima doza. Am facut rapelul intr-a 46 zi dupa prima doza.

      00
    • Daca totusi depasesti 42 de zile de la prima doza, e bine sa stii ca platforma devine inutila pentru programare fiindca apare semnalizarea de rapel ratat (nu mai ai posibilitatea sa te programezi, butonul e inactiv). In cazul meu, dupa multe telefoane date la DSP, m-am deplasat la centrul de vaccinare unde am facut prima doza si mi s-a facut rapelul pe loc, intr-a 46 zi fara o alta programare.

      00
    • Da. Ar fi trebuit să fac ieri rapelul cu AZ. De aproape 2 săptămâni mă distram cu o răceală (realmente răceală: mi-am luat constant temperatura, am făcut un test de la farmacie, am avut vagi dureri de cap și mi-a curs nasul ca la balamuc).
      Deși ieri părea deja pe final, i-am comunicat medicului de la punctul 2 (ăla care îi pare inutil lui Znuff), mi-a scris „contraindicație temporară” pe hârtiile completate și mi-a zis că pot să vin oricând când rezolv problema, fără programare.
      Recomandarea a fost pt luni, dar cred că o să mă duc vineri după-amiază, ca să am timp să zac în weekend dacă va fi necesar.

      00
  10. Am uitat, o mențiune pentru deștepții care au crezut că e mai cool să pui seria și numărul CI pe adeverință în loc de CNP. Am auzit de cazuri care au primit adeverința cu CI veche pe ea, ei având una nouă de câteva săptămâni. Smart.

    00
    • Adeverinta descarcata de pe https://adulti.renv.ro/users/login are si CNP pe langa CI. Se poate descarca numai dupa ce ai ambele doze de vaccin efectuate. La centrul de vaccinare se elibereaza doar o adeverinta ce contine doar CI. O fi o chestie de date personale.

      00
    • Pe adulti.renv.ro poți solicita adeverința electronica, evident după rapel si pe respectiva adeverința apare și CNP-ul.
      Ai nevoie de CNP și nr de telefon cu care te-ai programat la vaccinare.
      Ieri am avut rapelul Pfizer în București și aseară am obtinut adeverința electronică. Dupa prima doza am avut doar o durere în locul vaccinarii, azi dupa a doua doza durere de cap, temperatura mai mare, stare de greață să zicem suportabile (intentionam să merg acasă de la birou dar am rezistat destul de bine). Am luat un paracetamol, sper sa nu persiste durerile mai mult.

      00
  11. „O dată completat formularul, mergi mai departe la un medic care confirmă formularul și… cam atât. Nu știu care e rolul lor neapărat acolo.”
    La Romexpo isi faceau treaba: se plimbau pe la toti cei care completau formularul si ii intrebau de boli preexistente, daca au alergii, daca sunt sub tratament etc.

    00
  12. am facut programare pe 15 Martie. erau 200 de oameni pe lista, o comuna langa Bucuresti (mai aproape de mine decat Romexpo)
    Am primit notificarea de vaccinare dupa o luna (10 aprilie), doar ca intre timp am facut covizi…acum mai astept vreo 2 saptamani pana cand ma pot vaccina. Avantajul e ca pare ca o sa ma pot vaccina cu ce vreau, cand vreau, pe barosaneala

    00
  13. Eu m-am inscris la centru de vaccinare de pe strada horea din cluj prin 20 martie, dupa vreo 3 saptamani aud ca de fapt centrul ala e doar pe hartie si nu se vaccineaza, am si mers a dosu ua zi sa verific si era adevarat, centru exista pe platforma insa acolo nu era nimeni iar portarul (e o scoala acolo) spunea ca nici n-au venit aia de la dsp sa verifice centrul pt a a-l autoriza (asta era in 12 aprile).

    In 12 aprilie m-am mutat la centrul de vaccinare din observator, initial eram pe locul 2237 iar acum sunt pe locul 735, inca n-am primit nici o informare ca pot face programare.

    Mi se pare extrem de proasta organizarea cel putin in cluj, din cele vreo 25 de ce centre de vaccinare din platforma aproape jumatate sunt doar pe hartie, nu vaccineaza, iar oamenii nu pot vedea lucrul asta in platforma, doar daca merg fizic la centru sa-l verifice.

    00
    • Iti recomand sa iei in considerare si localitatile din jurul Clujului.
      Eu voiam vaccin, dar voiam Pfizer, ceea ce in Cluj nu gasesti, sau doar cu lista de asteptare. M-am uitat prin imprejurimi, am gasit loc in Nasaud (100 km de Cluj). Facut programare Luni (ieri), sunt programat la prima doza Joi.

      00
    • La dej merge cel mai repede din judetul cluj insa nu vreau sa fac 250 km (2 drumuri dus-intors) mai bine mai astept 2-3 saptamani oricum si lucrul asta mi se pare ca denota o proasta organizare, nu inteleg de ce in orasele mici sau in sate (si in poieni la aprox. 80 km de cluj merge repede) sunt doze suficiente iar in cluj stau de mai bine de 2 luni pe liste de asteptare.

      00
  14. Si la mine procedura a fost simpla, chiar daca asteptarea a fost un pic mai lunga. La centru toata lumea a fost OK si chiar s-au gandit de doua ori inante daca sa ma vaccineze sau nu, pana la urma, m-au vaccinat. Nu am avut reactii adverse la prima doza, ma astept la a doua, daca vor fi.

    Mama, la rapel, nu se putea tine pe picioare. M-am speriat un pic si am sunat la medic, care a zis „paracetamol si liniste”. A doua zi, cand am vrut sa verific ce mai face mama, era deja la piata, semn ca totul este OK.

    Sanatate multa! #staysafe

    00
  15. Cam pe toti cumoscutii mei (inclusiv mine) ne-au sunat in ziua vaccinului sa ne intrebe daca venim. Si in general au zis ca putem veni la orice ora.

    Personal am primit si un prospect de la vaccin la prima doza, cu efecte adverse, recomandati samd.

    00
  16. proaspat posesor de doza 1: planificare in platforma la centru cu pfizer (era cel mai apropiat de casa). Centrul are un circuit amenajat (intri pe o parte si iesi pe alta tot timpul avansand fara a te intoarce de doua ori rintr-un loc) si fiecare membru din personal extrem de amabil si organizat. Am fost la prima ora si a durat putin pana s-au dezghetat fiolele. odata pornita vaccinarea totul a durat maxim 20 minute.
    la cati mai multi!!! sa ne vedem sanatosi

    00
    • Da, și la mine la centru a fost organizare bună. Sală de sport, distanțare socială OK. Asistentele și doamna doctor au așteptat să treacă cu bine cele 15 minute și apoi au ieșit și ele, odată cu noi afară să ia aer/fumeze.

      00
  17. Juma’ de ora a durat distractia de fiecare data, atat la initial cat si la rapel. Reactii nasoale dupa rapel, in viata mea nu m-au durut coastele, oasele in halul ala. Si febra. Dar cred ca e de vina faptul ca dupa rapel nu am baut. Dupa vaccinul initial, am scapat pe gat cateva halbe de vin c-am uitat ca-s proaspat intepat…

    00
  18. Maine doza a doua din ala bun, adica Pfizer. Intre timp am convins si niste „batrani” din familia extinsa, 8 la numar fara ai mei proprii si personali, batrani insemnand peste 50 de ani si cu pasiune mare pentru A3, sa se vaccineze. I-am programat, i-am batut la cap sa ajunga, pe doi dintre ei i-am dus personal cu Uber. Toti la Romexpo, 25-30 de minunte, intrat, completat hartii, vaccinat, asteptat pentru eventuale reactii adverse si iesit. Nici unul cu vreo problema majora de raportat, unii au devenit la randul lor evanghelisti printre vecini.

    00
  19. Oare cum ar fi evoluat pandemia fără curentul ăsta antivaccinist?
    Știu, intreb ca un copil.
    De unde „au decis unii” ca vaccinul te omoară? Sau că „se doreste controlarea populației”? Cine a inceput prostia asta.
    Dacă s-ar scrie o carte, sa o avem ca document istoric al acestei perioade, as cumpăra-o.

    00
  20. In Galati abia acum a venit transportul serios de Pfizer. Azi m-au anuntat ca m-au programat pe 27 aprilie, rapel pe 18 mai. Doamne-ajuta.

    00
  21. Pana cand trebuie sa mai spalam pe maini? Stie cineva? /s

    00
  22. Doza 1 de Pfizer a fost doar cu durere de brat (puternica, vreo 2 zile) si ceva frisoane in seara respectiva (rezolvate cu un paracetamol si somn). Astept cu ceva emotii doza 2.
    In afara de cazurile totusi extrem de rare de soc anafilactic sau tromboza, toate celelalte efecte secundare sunt pistol cu apa pe langa simptomele bolii. Si pe langa efectul psihic pe care il are pandemia asta asupra tuturor.
    Le doresc muie maxima dacilor liberi, dar si celor care „se mai gandesc”. I want my life back.

    00
  23. Ieri m-am intepat cu Az, pana acum o usoara durere in locu intepaturii si m-am trezit dimineata cu o usoara febra, luat un paracetamol si pana acum all good. Am fost la centrul din Grand Arena (unde au pfizer si az) interesant este cat am stat si completat din cei strigați din 5 persoane, 4 au mers la Az (rapel sau doza), dupa vaccinare in sala de asteptare Az (pt cele 15 min)cred ca erau 20 de persoane, era un flux continuu pe Az – tot venea lume.

    00
  24. Am avut si eu oboseala crunta dupa doza 2, dar fara dureri de cap sau alte simptome. Pur si simplu am fost mai obosit ca de obicei. A durat doar o zi, pe urma am fost ok.

    …dar acum aud un bazait un urechi si parca simt nevoia sa-mi fac un update de software ca sa prind 5G.

    00
  25. Inca ceva, pe langa asta – la rapel mi-au cerut adeverinta de la prima doza. Nu stiu de ce, dar cand au auzit ca n-o am m-au pus sa scriu pe foaia aia de mana ca „M-am vaccinat cu prima doza Pfizer in data de ….” si semnat. Nu cred ca conteaza, mai ales ca in centrul ala aveau doar Pfizer.

    00
  26. Pentru comparație, în Berlin sunt doar 5 centre pentru toată metropola iar rapelul Pfizer nu poate fi programat mai devreme de 41 de zile.

    00
    • Si totusi germania vaccineaza zilnic aproape dublu fata de Romania, ei vaccineaza 0.6% din populatie zilnic fata de 0.4% la noi.

      00
    • @ Gherasim
      Pentru că în Germania vaccinează relativ uniform in țară, la noi merge mai bine la orașe dar la sate e practic zero (dacă nu socotim „suburbiile”), și avem aproape jumătate din populație trăitoare in rural

      00
  27. Eu am facut AZ, rapelul saptamana trecuta. La prima doza mi-a fost rau ca si cum am o gripa nasoala, am dormit tot weekendul sub paturi. Am raportat reactiile adverse online pe site (m-am chinuit sa il gasesc, mi-ar fi placut sa mi spuna cineva unde si se raporteaza). La rapel mi s-a parut ca ma dor putin muschii. Apoi in cateva ore nu mai aveam nimic.
    La circ unde m-am vaccinat eu aveau ei pixuri si doamna doctor citea ce scriai acolo, m-a intrebat la ce-s alergica, ce tratament iau. A zis ca este de bine ca la prima doza am avut reactii adverse, ca cu boala mea riscam sa nu faca nimic sistemul imunitar.
    Toata lumea zambitoare din ochi, glumeata, de ajutor.
    Organizare foarte buna acolo, se poate merge direct si fara programare (erau mai multi care venisera direct) 10/10

    00
  28. Puteti sa mergeti cu formularul completat de acasa, pentru a nu mai sta acolo sa il completezi

    00
  29. M-am trecut pe lista de asteptare in Constanta la pavilion II pe 23 martie. Seara am primit mesaj ca ma pot programa. Pe 28 martie ora 8 prima doza. Pe 18 aprilie doza 2. la ambele intepaturi doar durere locala la atingere in urmatoarele 24-32 de ore. Cu formularele am venit pregatit de acasa. Se gasesc pe net

    Am rude din Bucuresti care au facut Covid recent (saptamana trecuta) toata familia. Aparent de la unu din copii. Cei doi copii au facut forme usoar un pic de febra, durere in gat si cam atat. Mama nevaccinata inca tuse, febra, fara gust fara miros. Tatal cu probleme medicale (asm, un usor atac cerebral) doar ce facuse doza 2 Pfizer: febra, dureri de gat, fara miros. Bunica 70+ vaccinata cu ambele doze a facut totusi boala dat forma usoara.

    Concluzie: Vaccinul nu te scapa in mod sigur de boala, dar te poate ajuta sa scapi mai usor, fara forme grave. Masurile de protectie raman in vigoare pana virusul dispare. In Noua Zeelanda exista doar 5 cazuri pe zi prin respectarea restrictiilor, atunci cand sunt impuse si prin controale si testari foarte drastice

    PS: Urmeaza si a treia doza in curand (probabil in toamna)

    00
  30. Eu am întrebat la ce efecte secundare sa ma aștept. Mi-a enumerat. Exact asa am pățit la prima doza cum a fost la tine la rapel (dureri de încheieturi, frisoane, transpirație, oboseala, dezorientare, simțeam ca ard fără sa am însă febra).

    M-am vaccinat cu Astra Zeneca pt ca erau mii de locuri libere, si mi-am ales ca boierul cea mai convenabila data și ora pt mine.

    00
  31. la mine in familie:
    – toti cu forma usoara de boala facuta de cateva luni si test recent anticorpi (spike), rezultat intre 10 si 40 unitati
    – femeie 70 ani, Pfizer 1si 2, durere de la intepatura si atat
    – femeie 40 ani, AZ tura 1, multe din simptomele de la covid s-au repetat la tura 1. NU stim ce sa facem cu rapelul, doctorul de familie zice ca nu e in grupa de risc
    – barbat 30 ani, Moderna 1si 2, dureri usoare de la intepatura si atat
    – eu, 40+ani, Pfizer1 si 2, la prima doar intepatura, la rapel : oboseala, senzatie de cald, dureri observabile in muschi, oase si articulatii
    pentru situatia cu AZ, am cautat mult de pe net, am gasit ceva la americani referitor la Cerebral Venous Thrombosis, care e in aceeasi familie de tromboze cu cele descoperite in Europa. Americanii au gasit asa:
    4/milion cazuri CVT dupa vaccinele mRNA,
    5/milioncazuri CVT dupa AZ,
    39/milion dupa Covid, de 100 de ori mai mare decar in general population
    *exista un disclaimer, datele folosite pentru AZ sunt din alta sursa decat cele pentru mRNA, probabil pt ca AZ s-a folosit in Europa dar nu in SUA

    TLDL: daca imi zicea cineva acum 14 luni ca voi ajunge sa iau decizii citind texte cu incidenta, tromboza, mRNA, ADN dublu catenar…. il internam direct

    00
  32. Am luat prima doza de Pfizer pe 20 martie, apoi rapelul pe 10 aprilie, nici o problema mai mare de ceea ce ai descris tu initial, adica durere in umar, putin mai mare decat la antigripalul obisnuit (pe care il fac anual de prin 2007). Cred ca in prima noapte am dormit prost nu de la vaccin, ci pentru ca n-am putut sa dorm pe partea stanga, unde fusesem „intepat”… Acum astept sa facă rapelul consoarta, saptamana viitoare, cu AZ, ca i-am zis că eu sunt om serios, nu mă pup cu nevaccinate!

    00
  33. Trebuie neaparat implicati medicii de familie in campania de vaccinare, cred ca am ajuns la punctul la care toata lumea care a stiut si dorit sa se programeze a reusit. E momentul ca medicii de familie sa-si sune pacientii si sa-i programeze la vaccin. Eu de vreo luna tot programez oameni de prin satul natal care nu se pricep sa o faca singuri si nu au pe nimeni sa-i ajute. Doctorita de familie din zona nu-i curioasa, a zis ca ea nu stie folosi platforma si aia e, sa se descurce fiecare pe cont propriu.

    00
    • Stiu medici de familie care sunt impotriva vaccinarii. Nu s-au vaccinat nici ei nici familiile lor. Unii au trecut prin boala si refuza vaccinarea in continuare. La ce sa ii implici? Cei care sunt cu capul pe umeri au recomandat vaccinarea si au facut eforturi pentru a-si inscrie pacienti. Medicul de familie lea spus parintilor ca nu ii poate ajuta sa se inscrie. I-am inscris eu. Am inscris si alte rude si cunostinte care nu se descurcau cu platforma online. Era o stire zilele trecute. Anul asta au fost 2500 de cazuri de covid la cadre medicale. 80% nu erau vaccinati.

      00
  34. am scris si la articolul precedent al lui fluture: scade lista de asteptare la vaccin vazand cu ochii: la ora asta sunt 166k. Chiar si cu ce zicea fluture (deschis restaurante pt vaccinati, calatorit afara fara pb daca ai vaccin, etc) suntem la ani lumina pare de imunitatea de turma. mi se pare dezamagitor maxim pt ca in cazul asta o vom tine asa inca ani buni.

    mai e si pb ca eu si vaccinat nu ma simt „nemuritor”, inca ma „tem” de aglomeratii, de baut o cafea la o terasa, etc. E vorba sa mergem la vara la mare intr-o casuta impartita cu niste rude… as cam da inapoi. Cred ca e un efect psihologic al intregii perioade prin care am trecut. Poate m-as mai relaxa putin daca as stii ca 70% sunt vaccinati, dar nu este si nu va fi cazul

    00
    • Da, vaccinarea nu asigură protecție 100%, din păcate. Dar eu sunt un pic mai liniștit, doar un pic.

      00
    • Nu e 100%, dar sunt 0 cazuri de infectie severa unde pacientul ajunge la ATI. Te vaccinezi si iti vezi de viata ta, this is the way..

      00
    • @maxp mda, e de la cap. Și nu e condescendent, că tuturor o să ne fie greu să ne relaxăm. Dar dacă vrei să mergi la mare, du-te frate, avem nevoie de relaxare și vitamina D.

      Dacă e în străinătate oricum toți veți avea vaccin/test. Dacă e în România, e 30 de lei un test rapid în farmacii. Încercați să stați cât mai izolat și asta e. Cred cu tărie că infectările petrecute în aer liber sunt rare spre deloc.

      00
    • @adyzah: așa aș zice și eu. Cum se face mai cald afara, am plan să vin pe jos de la job, face bine și la corp și la buget. Afară sunt șanse minime să iau ceva, mai ales că port mască.

      00
    • @Adyzah, am dat 65 lei pe un test rapid în farmacie acum 2 săptămâni.

      00
  35. Tatal unei cunostinte a facut tromboza si embolie pulmonara de la AZ… DAR… nu a murit, are 80 de ani, cu istoric de boli cronice, ah si alzheimer.

    Medicul de familie trebuia sa-si faca treaba si sa ceara o analiza inainte de a trimite omul la vaccin…

    00
  36. Vaccinat cu Pfizer, prima doză pe 25 ianuarie, rapelul pe 15 februarie, simptome minime la ambele (durere locală sub 24 de ore). Nu sunt special (lucrez în asistență socială), vaccinarea ni s-a făcut cu o echipă mobilă, celor care au dorit. Făcut test anticorpi pe 1 martie, am dezvoltat destui cât să mă simt safe o perioadă. Multă sănătate și cât mai puține simptome (sau deloc) celor care urmează să se vaccineze!

    00
  37. Mult mai multi pasi la tine fata de centrele in care am fost eu. Centrul 1 (eu, AZ): verificat buletin la domnisoara cu tableta, completat fisa cu intrebari, vaccinat, mutat in sala de asteptat reactii, inmanat certificat.
    Centrul 2 (fiu-meu, P): verificat buletin de medic, completat raspunsurile pe fisa de catre medic, bagat buletin in tableta, asteptat 3 minute pe un scaun, vaccinat, astpetat reactii 15 minute, inmanat certificat.

    00
  38. Oarecum off-topic:

    Republica – „Alexandru Arșinel și soția sa, internați în spital cu COVID-19. În urmă cu două luni cei doi au fost vaccinați.”
    Superba știre, da apa la moara la antivaccinisti…

    Digi24 – „Actorul Alexandru Arşinel şi soţia sa sunt internaţi la un spital din Capitală, după ce a fost diagnosticat cu Covid-19. Directorul Teatrului de Revistă din Bucureşti s-a vaccinat la începutul anului.”
    Repede și ăștia….. WAIT A MINUTE.
    1. Cand dracu s-au vaccinat de fapt?
    2. Si în cel mai probabil caz ca s-au vaccinat în Ianuarie – nu cumva atunci se vaccina doar personalul medical? Și Arșinel a sărit, din nou, rândul? Ce surpriza.

    00
    • Păi da, a sărit peste rând. Ianuarie și februarie rapel. Dar el ia medicamente care suprima imunitatea pentru transplantul acela așa că poate nici nu a făcut prea mulți anticorpi. Nu face toată lumea la fel, dar deh, iar are și pat și tratament bun desigur și de toate. Așa este la noi, la el știm că este persoană publică dar câte cazuri nu sunt la fel? Multe.
      În altă ordine de idei și Victor Socaciu este internat cu covid și el cu implant – doi rinichi de la o fetiță de 10 ani, tot peste rând și grav de două ori, că imp,antul lui nu era urgent, al altor doi copii da, mai ales că procedura spune că atunci când donatorul este un copil prioritate au alți copii. Acei doi copii care trebuia să beneficieze de acei rinichi făceau dializă și au murit la scurt timp după ce faimosul Socaciu parlmentar care își cere în instanță pensia specială înapoi a luat peste rând ambii rinichi de la fetița de 10 ani. Asta este România noastră, din păcate, ce le poți face când tot sunt invitați la televiziuni, ridicați în slăvi șamd – exemplele acestea li se dau oamenilor, că fiecare pentru el și că unii calcă peste cadavre și tot sunt premiați.

      00
  39. Cum stii ce vaccin are un centru de vaccinare?

    00
  40. Facut Pfizer in februarie (si doza 1 si rapel), la vreo 120km de domiciliu. Mult mai simpla procedura fata de ce zici in articol.
    Am primit si prospect, pe langa adeverinta. Am bifat toate reactiile adverse, cu exceptia febrei.
    Culmea, mie mi s-a recomandat sa iau si Nurofen si Paracetamol (la prima doza am stat am indurat, la a doua am intrebat de medicamente) .
    Parintii tot Pfizer, nicio reactie adversa, nici macar durere locala.
    Femeia o facut abia doza 1, Moderna. Putina durere locala. Tot in ceva spital orasenesc de comuna de munte, super lejer, super faina atmosfera, super rapid totul.
    O singura chestie mi se pare de cacat: s-au gandit sa explice cum functioneaza listele de asteptare abia dupa ce erau mii de oameni pe ele (faptul ca au prioritate cei din etapa 2).
    Inca nu mi-am facut testul de anticorpi.
    Am coleg vaccinat de-odata cu mine, pozitiv amu 2 saptamani. A avut o nara infundata, atat. 14 zile in carantina, totul bine, la job nu ne primeste decat cu test PCR negativ 😅 deci l-au trimis in work from home. DSP nu are protocoale pt asa ceva, vaccinatii primesc acelasi „tratament” ca nevaccinatii.

    00
  41. consider organizarea foarte proastă, mi-am înscris părințîi în grupa 2 de când au dat drumul la platforma din februarie. La ce folos să te înscrii dacă nu erau locuri și apoi glumă cu lista de așteptare, să nu mai vorbesc de centre care aveau vaccinul la zeci/sute de km. La o vreme nu mă mai lăsau să întru pe platforma fără vpn cu ip de românia. Lista de așteptare dar nu știi ce vaccin, intri pe alt site șa afli, în fine după ce am intrat pe site de 100 de ori am reușit să îi programez. Cunoștințe de a lor care au apelat la pile deja sunt vaccinați și cu rapelul, așa că lipsa de transparență își spune cuvântul.
    In cazul meu este mari și țări am intrat pe site, îmi cere doar codul poștal și apoi îți arată centrele disponibile , poți alege să îți arate pentru un anumit vaccin, făcut programare peste 3 zile, ajuns la centru, iti cere numele, te caută pe o tabletă, are 2 hărțîi cu întrebări, dacă ai acum simptome și altele, dacă răspunsul e nu, îți verifică temperatura, primești o masca și mergi spre altă încăpere, dai buletinul îți face o cartelă scrisă de mâna cu numele, un munte de pliante dacă vrei, îți spune la ce număr să mergi, acolo pe masă hărțîi cu ce reacții să te aștepți, îți arată vaccinul, îți completează hârtia cu numele cu ce vaccin ai, alegi mâna în care să primești vaccinul, mers în altă încăpere să aștepți 15 minute, când ai chef pleci că nu te verifică nimeni, dar toți stăteau.

    00
  42. Mirela, vorbim despre „”asigurări sociale de sănatate”.
    Un sistem de asigurări se bazează pe principiul „prima de asigurare depinde proporțional de mărimea riscului asigurat”. În plus, există niste reguli pe care asiguratul trebuie să le respecte altfel nu va fi despăgubit de catre asigurător dacă i se întâmplă riscul asigurat. De exemplu, la asigurarea auto, dacă ai băut la volan nu vei fi despăgubit în caz de accident.
    Ceea ce numim noi în România „”asigurări sociale de sănătate” nu are nici-o legatură cu conceptul de asigurare. Pur și simplu, luăm bani de la toți proporțional cu venitul și plătim pentru oricine, indiferent cum are grija de sănătatea lui sau cu cât contribuie.
    Oamenii care propun ca cei îndărătnici și inconștienți să plătească spitalizarea judecă apelând la bun simț. Legile actuale , în domeniu, nu reflectă realitatea actuală.
    Da, nu sunt de acord ca din banii unora care respectă „regulile jocului social” să beneficieze unii care nu fac asta.
    Trebuie să actualizăm legile.

    00
  43. Cu medicul ăla care pare inutil am discutat despre eventualele alergii, medicația curentă, alte boli cronice decât cele din formular, starea de răceală dinainte de rapel (mi-a și ausculat plămânii), mi s-a luat tensiunea/temperatura/pulsul.

    Ăsta de ieri părea frumușel rău ce se vedea pe lângă mască. Imi amintea de un prof din facultate pentru care făcusem o pasiune. :)

    00
  44. Citind articolul parca zici că ești în Occident…după un articol pozitiv vor urma alte câteva zeci negative (pe bună dreptate despre diverse aspecte ref România), reamintindu-mi că nu vom fi niciodată că în Occident.

    00

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

1. Linkurile utile în context sunt binevenite.
2. Comentariile asumate fac bine la blăniță.
3. Șterg comentariile care îmi strică buna dispoziție.
4. Nu fiți proști, agramați sau agresivi la primele 50 comentarii aici.

Susținere

Susține acest blog cumpărând de la eMAG, de la Finestore, de la PORC sau de la Aceeași Mărie.

Pun clipuri pe Youtube

Top articole

7 zile